Fokustema
Solvalla
Läs senare

Charrua Forlan kontrade ut Sorbet

Kentucky Fibbers lopp med 100.000 kronor till vinnaren artade sig till rena sömnpillret med Charrua Forlan i ledningen i 1.15-fart. Men så kastade Örjan Kihlström loss med Sorbet från kön i tredjespår och då hände grejor.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Charrua Forlan och Hans-Owe Sundberg kontrade ut Sorbet, som galopperade i mål, i Kentucky Fibbers lopp. Foto: Martin Langels/ALN
Charrua Forlan och Hans-Owe Sundberg kontrade ut Sorbet, som galopperade i mål, i Kentucky Fibbers lopp. Foto: Martin Langels/ALN

Sorbet svepte fram till ledaren med ett imponerande speedryck och hade kopplat greppet in på upploppet. Det bar dock inte hela vägen för Örjan Kihlström och Sorbet. Årsdebuterande Charrua Forlan kom tillbaka och hade i praktiken kontrat till seger på 1.13,6a/2.140 när Sorbet galopperade kort före mållinjen.

Fakta

Charrua Forlan

valack 8 år e. Up Front Larry – Friska Bar e . Frisky Frazer
74 st: 18–16–7
Rekord: 1.11,2k – 1.09,7ak
Insprunget: 2.793.700 kr
Uppfödare: Sandra Gordon Markus, Tjörnarp
Ägare: AB La Celeste, Tjörnarp
Tränare och körsven: Hans-Owe Sundberg, Solvalla

Expandera

Segerlistan i Kentucky Fibbers lopp, som ofta haft funktionen som formslipningslopp för Elitloppskandidater, är imponerande och innehåller till exempel Victory Tilly (tre gånger), Scarlet Knight (två gånger) och Nuncio (två gånger).

– Det här var skojigt, Charrua Forlan har varit duktig hela karriären. Jag kände mig inte slagen någon gång, Charrrua Forlan brukar vara trög att få igång genom sista kurvan. Till slut taktade Sorbet ur i aktionen, konstaterade Hans-Owe Sundberg.

Gamla Love You-valacker och Robert Bergh är en spännande kombination. Nederländernafödde Coktail Fortuna (u. Dalloah No) kom till Robert i höstas och öppnade med att vinna överlägset med Kim Eriksson i vagnen. Nu var paret återförenat lagom till det var dags för årets första barfota-runt-om-framträdande. Kim lade inga fingrar emellan, körde till ledning 800 kvar, varvade på 1.09,7 i sprinterloppet, och Coktail Fortuna var överlägsen på 1.11,4a/1.640.

– Och det med tussarna kvar. Det här är en helmysig häst att köra och jag har sett fram hela dagen att få åka hit och sätta mig bakom honom, sade Kim.

Nioåriga Coktail Fortuna tillhör silverdivisionen klassmässigt och dyker gissningsvis upp där i nästa start.

Finskfödde fyraåringen Hachiko de Veluwe går inte att undvika att tycka om. Den pampige Timoko-sonen, som är bror till storstjärnan Brad de Veluwe (båda undan Amazing Ride) är flegmatisk, och precis som fallet är med pappa Timoko så finns det dolda växlar inombords när kusken begär fartökning. Timo Nurmos-valacken fick ledningen, men det blev en tuff tryckare på vägen i 2.640-metersloppet. Hachiko de Veluwe gick undan hur säkert som helst för Jorma Kontio på 1.15,9a/2.640 till tredje raka segern.

I treåringsloppet för ston upp till 75.000 kronor spurtade Lipstick Tooma (e. S.J.’s Caviar – Finish Tooma) och Jevgeni Ivanov efter invändig resa så bra att hon på mållinjen fångade in Quarcia på 1.16,0a/2.140.

 

Fokustema
Visby
Läs senare

Comeback för Nimbus C.D.

Kommande tisdag är det dags. Efter nästan 1,5 års frånvaro gör fuxen Nimbus C.D. comeback.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant

Nimbus C.D. (e. Mythical Lindy), 1.09,8ak/3.405.500 kr, återfinns numera hos Peter G Norman och hästen sprang godkänt kval den 20 maj. På Visby på tisdag gör fuxen comeback i Digger Crowns Minneslopp, som körs över 1.620 meter autostart med 40.000 kronor till vinnaren.

Hans tuffaste konkurrent i återkomsten ser Charrua Forlan (e. Up Front Larry), med över fyra miljoner kronor på kontot, ut att bli. Hästen ska köras av sin tränare Hans-Owe Sundberg, som gör comeback i tävlingssulkyn i ett breddlopp på Solvalla på söndag.

Anmälda hästar

Häst – tränare

 • Charrua Forlan – Hans-Owe Sundberg
 • Dice Man – Jan-Åke Hoas
 • Duke of Mearas – Magnus Jernemyr
 • Fille Jubb – Micael Broberg
 • Nicegift C.C. – Frank Widerström
 • Nimbus C.D. – Peter G Norman
 • Vera Spiro – Anna-Karin Rundqvist
 • West Wing – Micael Broberg
 • Xlnt Chili Tripel – Fredrik Persson

Spåren blir klara i eftermiddag.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Han kan vinna på tre banor idag

Mångmiljonjakten på V75, kan vinna på tre banor idag, en hyllning till Elitloppsvinnare och mannen bakom krossad drömgräns.
Det är några av punkterna i morgonsvepet ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Robert Bergh segersugen på tre banor och Elitloppsvinnaren Rex Rodney hedras. Foto Jeannie Karlsson och Stalltz.se
Robert Bergh segersugen på tre banor och Elitloppsvinnaren Rex Rodney hedras. Foto Jeannie Karlsson och Stalltz.se

1Kjell Håkonsen är en av Norges största hästkarlar genom tiderna och mest känd är han förstås genom 1980-talsstjärnan Rex Rodney (e. Doctor Rodney), som är ende norskfödde häst att vinna Elitloppet. Det gjorde han tillsammans med Håkonsen inför jublande landsmän på Solvalla 1986. Rex Rodney vann 108 av 179 starter och tjänade 5,8 miljoner kronor under sin karriär.

Men Håkonsen kunde mer än att plocka fram en Elitloppsvinnare. Mycket mer! Den 29 augusti 2000 skrev Kjell historia när han körde egentränade kallblodet Spikeld (e. Elding) in på 1.18,6a/1.600 meter och blev första kallblod genom tiderna att spränga 1.20-gränsen! Den världsrekordnoteringen stod sig innan Järvsöfaks travade 1.17,9 en varm sommarkväll i Gävle fem år senare, 2005. Spikeld var en segerstaplare av Rex Rodney-klass. 186 starter gav hela 127 segrar och 6,7 miljoner norska kronor.

Kjell Håkonsen avled 2011, 75 år gammal, och vann 1.524 lopp på 5.531 starter som kusk, de allra flesta med egentränade hästar. I Sverige vann han bland annat även Svenskt kallblodsderby 2000 med Sjefen (e. Elding).

Ikväll – på Håkonsens forna hemmabanan Forus i Stavanger – hedras hans två största stjärnor med Rex Rodneys och Spikelds Äreslopp.

Här är startlistorna till Forus kvällstävlingar.

***

2Lördagen bjuder på en högintressant V75-omgång med dubbeljackpot. Det var ingen utdelning för fem rätt varken lördag eller söndag under Elitloppshelgen och dagens sjurättspott är förstärkt med hela 59.931.640 kronor.

Rättviktränaren Leif Witasp är betrodd i V75-inledningen.

Will I Am (V75-1) har gjort det bra på sistone utan att haft det riktigt rätta flytet. Han har sänkt i tider och jag tycker hästen står på tur. Nu gör han sin tredje start på kort period, men det är inget som oroar för han känns precis lika fin i jobben som vanligt. Detta är ett jämnt och bra lopp, men vi har fått ett bra läge och jag bedömer honom stark nog för att stå distansen. Jag ändrar ingenting och vi reser samma dag då vi inte har mer än 35 mil till Östersund, säger Leif Witasp.

Här är Sulkysports V75 tips med analyser, intervjuer och spelförslag.

***

Daniel Redén hade mycket att hålla i när han släppte loss Propulsion i värmningen. En blivande Elitloppsvinnare skulle det visa sig. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

3Hur noggrann är kontrollen av hästar som importeras till Sverige? Den frågan ställer sig Sulkysports chefredaktör Claes Freidenvall med anledning av bevisen som framkommit runt den nybakade Elitloppsvinnaren Propulsion.

En del handlar om att ingreppet inte rapporteras till amerikanska travförbundet och därmed inte följer med exportcertifikat som sedermera svenska förbundet lutar sig emot när hästen registreras. Läs Claes Freidenvalls krönika här!

***

413 svenskfödda treåriga kallblod har vunnit lopp i år. Detta efter att Nicklas Westerholms sto Pegasus Mia (e. Hellin Faxen) avlagt maiden i treåringsloppet i Östersund igår efter ledning från start till mål på 1.33,5/2.140 meter.

Bäcklös Faron (e. Järvsö Tore) och Eld Tekno (e. Tekno Eld) är segerrikast med tre triumfer vardera så här långt.

På avelssidan då? Så här ser det ut med fadershingstarna i treåringskullen:

Segrar/avelshingst – Avkommor/segrar

 • 5 segrar: Tekno Odin – Eld Tekno 3, Oppgårdsdrängen 2
 • 4 segrar: Järvsö Tore – Bäcklös Faron 3, Järvsö Olov 1
 • 3 segrar: Hellin Faxen – Järvsö Nilsingemar 2, Pegasus Mia 1
 • 2 segrar: Bork Odin – B.W.Anita 2
 • 2 segrar: B.W.Modde – Myllkärrs Alma, Wilda Simon
 • 2 segrar: Lome Brage – Soldhöjdens Drake 2
 • 2 segrar: Moe Odin – Guli Em 2
 • 2 segrar: Ulvsås Zico – Ravn Kiro 2
 • 1 seger: Dotterud Teddy – B.W.Bille 1

Statistiken gäller svenskfödda treåringar.

***

5Elfte starten – och tionde segern! Robert Berghs fyraåring Hail Mary (e. Googoo Gaagaa) fortsätter att göra allt rätt på tävlingsbanan. Ett försök i Norrlands Grand Prix i Östersund igår kväll blev rena munsbiten för Robert Berghs travare.

I ett rumphugget sällskap med blott fyra deltagare placerade Bergh sin springare i ledningen direkt och efter 1.15,2 första kilometern ökade Hail Mary farten rejält på sista bortre långsidan. Via strax över 1.10,5 sista 800 meterna var segern betongsäker på 1.13,9a/2.140 meter – och då behövde inte Hail Mary förta sig det minsta.

***

6Nationaldagen bjuder på mer än Östersundstravets största dag för året. Först ut är Kalmar (första start 13.00) och kvällen avslutas i Lindesberg (18.30).

En som verkligen utnyttjar startmöjligheterna är Robert Bergh. Han har nämligen hästar till start på alla tre banorna! En duo vardera kommer ut i Kalmar (Peter Ingves som kusk) respektive Lindesberg (lärlingen Dwight Pieters i vagnen), medan chefen själv är i Östersund och kör sex av stallets hela tio anmälda hästar.

Här är startlistorna till lördagens tävlingar.

***

7Är publiken på väg tillbaka till norska travbanor? Norska travförbundet berättar på sin hemsida om att ändrade förhållningsregler i Norge är på väg att vänta den 15 juni när det gäller corona pandemin. Bland annat lär det diskuteras att fler människor ska tillåtas i grupp vid evenemang. Fortsättning följer.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Toppston nyblivna mödrar

Högintressanta föl. ”Överårig” till Köpenhamn. V75-vinnare stannar. Årsdebut får vänta. Fem (!) startförbud i ett lopp. Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

1 Tidigare världsrekordhållaren Spoil Me (e. Going Kronos-Mystical Ann), 1.10,3ak/3.889.000 kr, har blivit mor till en son efter Tactical Landing på Skråmsta Stuteri och nästa partner blir Propulsion. Srf Stable äger stoet som vann Svenskt Trav-Oaks på världsrekordet 1.11,5a/2.140 meter – ett rekord som stod sig i drygt ett år. Det slogs av Love You-dottern Unica med två tiondelar – samma sto som senare kidnappades och aldrig mer syntes till.

För Spoil Me är det hennes andra avkomma. Förra året fick hon en son efter Elitloppsvinnaren Magic Tonight.

Ett annat toppsto – Dibaba, 1.11,2ak/4.609.500 kr – har fått en helsyster. Det handlar således om en dotter till Ready Cash och Moonlight Kronos (e. Viking Kronos), 1.10,9ak/476.777 kr, som är helsyster med Lantern Kronos, 1.10,0ak*/9.469.676 kr, och Going Kronos, 1.09,9ak/6.674.034 kr.

Moonlight Kronos nedkom med sitt stoföl på Haras de Mirel i Normandie den 30 april och nu går hon till Bird Parker.

***

2 Arazi Boko (e. Varenne-Laura Kemp), 1.09,8ak/11.822.085 kr, har hunnit bli 13 år och med tidigare regler i Sverige hade Alessandro Gocciadoros travare varit pensionär. Valacken är still going strong och räds inte möta världseliten. Nästa uppgift – årsdebut! – kan bli i Copenhagen Cup den 17 maj.

Alessandro Gocciadoro och Arazi Boko. Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport

Förra året avslutade Arazi Boko med tre raka segrar och den sista togs i Gran Premio Finale Campionato Master (€55.000) den 26 december i Bologna och innan dess vann han Gran Premio Duomo (€110.000) och Premio Dryade des Bois (€12.100). Sulkysport har tidigare berättat att en av motståndarna kan bli fjolårets världsmästare Zacon Gio.

***

3 V75-vinnaren Franklin Face (e. Chocolatier-Andoverout) har sålts, men blir kvar hos Lars I Nilsson skriver Jägersro i sociala medier. Femåringen har startat 27 gånger (8-3-2) och tjänat 689.800 kronor. I början av året vann hästen bronsförsök i Kalmar och så sent som i tisdags toppade Franklin Face på 1.11,5a/1.640 meter.

– Det handlar om en jättefin häst som ännu har mycket kvar att hämta på tävlingsbanan. Han var mycket bra vid spetssegern hemma på Jägersro i tisdags och jag är givetvis väldigt tacksam över att få ha kvar honom i stallet, säger Jägersrotränaren till banans Facebooksida.

Franklin Face har ägts av Stall Courant och hästen köptes av Hans Sköld. Under ägarpseudonymen Väsby Häst AB, Stockholm, har Sköld sedan tidigare tre hästar hos Lars I Nilsson.

***

4 Daniel Redén berättar på twitter att han från Stall Oxalis (Mats Gabrielsson) fått in duon Lipstick Tooma (e. S.J.’s Caviar-Finish Tooma), 1.13,2ak/334.700 kr, och Jackpot Tooma (e. Olimede-Wingait Energi), 1.14,0ak/270.749 kr. Tidigare tränades de båda hästarna av Jevgeni Ivanov, men byter nu adress till en annan Solvalla-tränare.

***

5 Från Meadowlands meddelas att flera av de betydande stakes-loppen som avgörs under maj, däribland Arthur J. Cutler Memorial och Graduate Stakes (fyraåringar) skjuts upp och några nya datum är inte satta ännu.

Manchego. Foto Chris Gooden

I Arthur J. Cutler Memorial var det tänkt att Nancy Johanssons toppsto och världsrekordhållare Manchego skulle startat, men det få letas nya uppgifter när väl tävlandet drar igång i USA…

***

6 Efter en stark period i höstas vändes blickarna mot Frankike med miljonären Whisky Akema (e. Symphonic Hanover). En andraplats i monté blev främsta placeringen på kontinenten. Nu är Whisky Akema tillbaka på svensk mark och i eftermiddag väntar återkomst på tävlingsbanan i hemmabanan Vaggeryds snabblopp över medeldistans.

Vaggeryd (första start 13.45) är dagens huvudbana med GS75-spel och Hagmyren kliver in som saxbana med start 14.00. Här är startlistorna till söndagens tävlingar!

***

7 Fem hästar dömdes till tio dagars startförbud vardera för dålig prestation i ett av Halmstads nio breddlopp igår. Vinnaren i loppet Macron Hanover kom hem på 1.16,3a/2.140 meter, medan de hästar som ådömdes vila noterade mellan 1.18,9 och 1.19,8.