Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Cleangame till Prix d’Amérique?

Första valacken i Prix d'Amérique. Åland tillbaka på banan. Ny auktionssajt i Sverige ser dagens ljus. Fölrapport. Halvspårskörning förbjuds? Frankrike satsar på sprinterlopp. Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Ingen Cleangame i Prix d'Amérique nästa år. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Ingen Cleangame i Prix d'Amérique nästa år. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

1 Jean-Michel Bazires Cleangame kallas av många för ”världens bästa valack”, men den senaste tiden har han svikit sina anhängare. Idag kan han förhoppningsvis visa sig från sin bästa sida i Grand Prix du Conseil Municipal (€90.000) i Vichy, men i framtiden kan det bli ännu större uppgifter…

Valacker har nämligen varit utestängda från Prix d’Amérique, men nu ligger ett förslag att franska travförbundet kommer dela ut ett wildcard till en valack, men under vissa premisser som ännu inte är helt klara. Förslaget som ligger är att franska travförbundet ska välja ut en valack i september eller oktober som får möjlighet att delta i Prix d’Amérique 2021, men då krävs det att den hästen är etta, tvåa eller trea i något av B-loppen. Att det blir en fransk valack ses nog av många som en självklarhet och att det kan bli Cleangame är ingen vild gissning…

***

2 En ny auktionssajt – travera.nu – är under uppsegling med många spännande funktioner och delvis ett nytt att sälja häst i Sverige.

– En flexibel sajt med modern teknik anpassat för framtidens auktioner. Idén bakom sajten är att ge säljaren möjlighet att själv bestämma på vilken dag klubban ska falla; oavsett om det handlar om starthästar, unghästar, delar i avelshingstar, föl, fölston eller något annat intressant, berättar Ola Lernå.

Travera.nu är under uppbyggnad, men ska stå klar inom kort. Redan nu är travera.nu igång som partner till Sweden International Yearling Sale 18 augusti.

– Vårt mål – säger Ola Lernå – är att skapa en attraktiv marknadsplats inom travsporten, där kvalitet och kontinuitet är ledord vi arbetar efter.

***

3 Två banor tävlar idag och Halmstadtravet står som värd för V75-tävlingarna. Gulddivisionen är höjdpunkten, men där saknas Campo Bahia. Conrad Lugauer tar ut sin stjärna i ett femåringslopp utanför V75-kupongen med 150.000 kronor till vinnaren.

Kaj Widell. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Lite senare på kvällen (18.30) har Mariehamn säsongspremiär efter corona-utbrottet och flera svenskar åker i vanlig stil till Ålands-banan. En av dem som gästspelar är Kaj Widell, vilken tillhör de mer sällsynta gästerna i Mariehamn. Startlistorna hittar ni här!

***

4 1.03,6 är den snabbaste avslutningen av en travare som vunnit lopp i världen och det skedde i torsdags på Hoosier Park när treårige valacken Emma Town Bud avrundade sista quartern (402,25 meter) vid seger. Emma Town Bud är fallen efter Conway Hall-sonen Big Stick Lindy (u. Peace A Pie), 1.12,0*/$231.176, som själv avslutade sina snabbaste quarter på 1.08,1 som tvåa.

Emma Town Buds mor Centerfold Lady (e. Credit Winner) kunde också röra på sig. Hon står noterad för en quarter på 1.06,1 som slagen. Här kan Ni läsa om fler snabba avslutningar!

***

5 Al’s Sugarstar (e. Quite Easy-Tricky Woo), 1.11,4ak/264.200 kr, har nedkommit med sin första avkomma.

Al’s Sugarstar med sitt föl efter Muscle Massive. Foto: Privat

– En dotter efter Muscle Massive och hon kommer att betäckas nästa år igen, berättar ägaren Claes Svensson.

Fyra segrar på 28 starter tog Al’s Sugarstar och däribland vann hon ett försök i Stodivisionen. Hennes mor Tricky Woo (e. Speedy Tomali), 1.15,2am/459.000 kr, var tvåa i långa E3-finalen. Totalt fick Tricky Woo 14 avkommor och Elitloppsstartande Rakas (e. Victory Party), 1.10,4ak/4.784.270 kr, sticker ut allra mest.

Själv är Tricky Woo halvsyster med Per Lennartssons Derbyvinnare Jolly Rocket (e. Atas Rocket), 1.11,7ak/4.454.300 kr, och Butterknife (e. Mack the Knife), 1.13,8ak/1.000.500 kr, som vann Slaget vid Axevalla Hed.

Ni vet väl att ni kan maila in fölrapporter för fri publicering? Uppge mor, far och kön på fölet. Skriv också om ni bestämt vilken hingst stoet ska gå till i år och skicka gärna med en bild. Maila till Sulkysport

***

6 Att det är nya kvastar i det franska travförbundet som sopar blir tydligare för varje dag. Nu har Le Trot bestämt att det ska köras ett försök-och-finallopp över sprinterdistans i Frankrike nästa år. Vem som ska ta hand om arrangörskapet är inte bestämt ännu, men en bana som ligger bra till är Hippodrome d’Argentan. Banans sprinterlopp Criterium de Vitesse de Basse de Normandie är en av få löpningar som hålls över den engelska milen i Frankrike för den äldre eliten.

***

7 Mer Frankrike. Andra förslag som ligger på bordet hos det franska travförbundet är att öka antalet autostartlopp från dagens 15 procent till 20. Dessutom vill Le Trot få bort ofoget med halvspårskörningar i loppen. För de som följer loppen i Frankrike – och inte minst på Vincennes – är det vardagsmat med halvspårskörningar. Om något av förslagen blir verklighet bestäms under hösten.

 

 

Fokustema
Solvalla
Läs senare

Inför V86: ”Gissar att det behövs lopp”

Efter ett 20 månader långt tävlingsuppehåll är det äntligen dags för Jaguar Dream att göra comeback under onsdagskvällen.
– Det har varit strul i omgångar, men det har aldrig känts hopplöst, säger hästens tränare Claes Sjöström.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Jaguar Dream och Claes Sjöström. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Jaguar Dream och Claes Sjöström. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Tvåa i korta E3-finalen, fyra i Breeders Crown samma år och vinnare av Margaretas tidiga Unghästserie som fyraåring.

Claes Sjöström. Foto Mia Törnberg
Claes Sjöström har inlett året starkt. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Tiden går fort och det är lätt att glömma bort hur bra Jaguar Dream (e. Love You) var innan fyraåringssäsongen hastigt fick att avbrott halvvägs in på året.
– Efter Fyraåringseliten fick han ett reaktion på ett gaffelbandsfäste. Prognosen sade konvalescent i tre-fyra månader samtidigt som han kunde joggas lätt. Det såg bra ut, men plötsligt blev han rädd för något när han var ute och joggade lugnt, skakade ur sig bomullen, skenade och landade i ett dike, säger Claes Sjöström och fortsätter:
– Han ådrog sig massa småbekymmer i samband med det. Det tog längre tid att läka ut det än själva skadan.

När Jaguar Dream var tillbaka på tävlingsbanan skrevs datumet till den 13 juli i fjol. Då genomförde han ett godkänt kvallopp på Solvalla på 1.16,7/2.140 meter.
– Han var jättefin i kvalet även om det fattades lite på konditionen. Dock fick han problem med hovsprickor kort senare. Hovarna blev torra och det där höll i sig och hädade under fyra månader. Vi fick till slut ordning på det och nu har han tränat bra en längre period, men jag har inte riktigt kunnat träna så som jag önskat eller planerat.

”Jag utvecklas hela tiden”

Comebacken är emotsedd, men Sjöström ligger – fullt naturligt – lågt inför återkomsten.
– Han är mycket tränad, men inte i så höga farter. Senast han tävlade så var det mot fyraåringar och nu är det mot äldre konkurrenter. Jag tycker det är en väsentlig skillnad i den här höga klassen. Jag tror att han kommer kunna växa in i klassen och tror hästen har ett antal fina säsonger kvar som tävlingshäst, men jag gissar att han behöver ett par lopp innan han är helt där.

Fakta

Sjöström om sina övriga V86 och V75-hästar

Happy Romeo (V86-8, onsdag) blir lite bättre hela tiden efter ett uppehåll. Från andraspår i voltstart tror jag dock inte på någon snabbstart och han kan dessutom vara lite osäker från ett sådant här spår. Hästen är två klasser bättre i ledningen och dit tror jag inte att han når denna gång.

– Up to Me (V75-5, lördag) står perfekt inne i bronsdivisionen så det känns givet att testa när det körs på Sundbyholm och hästen har jättebra form. Hon kommer från en lunchseger och normalt sett ska det vara mycket tuffare i en sådan här omgivning. När jag tittar på startpoängen kanske det inte är det allra värsta bronsloppet, men jag tror det måste stämma våldsamt bra på vägen för att hon ska kunna vinna. Jag vann ju med Deede Star som startar i samma lopp på Solvalla för två veckor sedan som kändes väldigt stark och rejäl på 1.13,5 full väg på en inte allt för snabb bana så den tror jag kan bli svårslagen om den är lika bra igen.

Expandera
Sjöström har annars inlett året starkt. Stallets hästar har gjort 20 starter, tagit fyra segrar och ytterligare nio placeringar bland de tre främsta.
– Jag tycker nog att jag har hållit en ganska jämn och bra form på stallet under en längre period. Sakta, men säkert blir material vi arbetar med bättre och jag tycker också att jag själv utvecklas som travtränare hela tiden. Vi gjorde en unghästsatsning för fyra år sedan och den börjar bära frukt. Vi har haft runt 15 hästar varje kull på senare år och jag tror det är en av anledningarna till att vi kan hålla upp en fin procent när vi kan byta ut hästarna i större utsträckning.

Något han däremot inte bytt ut är personalen.
– Nej, vi har många som jobbat hos mig i fyra-fem år och vet vad som gäller. De behöver inte läras upp i vårt system från början och det tror jag också betyder mycket.

När Sulkysport når Sjöström under tisdagseftermiddagen har han precis varit inne på Solvalla och kört fort med åtta hästar. Fem av dem var just treåringar.
– Vi har 14 hästar i den kull som nu är tre år gammal och 13 av dem kvalade som tvååringar på tider mellan 1.18-1.23. För flera av dem var det här första snabbare jobbet efter vinterträningen och det känns att många börjar närma sig start, avslutar Claes Sjöström.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Årsdebuten som lovar gott

Några galopper för mycket som treåring.
Nu verkar bitarna ha fallit på plats för Viva la Vida Face.
Gårdagens årsdebut lovar gott!
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Viva la Vida Face och Adrian Kolgjini. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Viva la Vida Face och Adrian Kolgjini. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Viva la Vida Face (e. Joke Face) visade både fin styrka och snabbhet föra året, men en del galopper var satte käppar i hjulen. Seger på 1.14,2/2.140 mneter med voltstart på hemmabanan Jägersro i augusti var en av de starka insatserna under treåringssäsongen, rekorden långsammare än stallkamraten Rajesh Face (e. Raja Mirchi) svenska rekord.

Att förhoppningarna från stallet fanns på hästen berättade Adrian Kolgjini i Sulkysports populära serie Treåringskullen förra våren:

”Ingen enkel häst, men när han väl hittar rätt med sina ben och lite fart på dem kan han å andra sidan springa i samma tempo en hel förmiddag. Kommer att bli en stayertyp som får göra jobbet den tunga vägen ute i spåren.”

Efter knappa 200.000 kronor insprunget under treåringssäsongen årsdebuterade Viva la Vida Face i Halmstad igår efter drygt två månaders uppehåll och det var en återkomst med mersmak. Adrian Kolgjini var offensiv från bakspår i volten och redan på första långsidan satt han i tät. Efter 1.17,5 första kilometern skärptes farten rejält på sista bortre långsidan.

Via 1.13,3 sista 800 när han stack undan med flera längder 400 kvar och skar mållinjen med fin spänst i steget. Segertiden skrevs till 1.16,0/2.140 meter.

Samma möderne som Southwind Frank

Viva la Vida Face tillhör Derbyvinnaren Joke Face (e. Viking Kronos) sista kull och är vinstrikast bland 46 svenskfödda i årgången.

Fakta

Viva la Vida Face

Valack 4 år e. Joke Face – Que Sera Sera e. Varenne
Resultat: 12 st: 3–1–4
Rekord: 1.14,2m* – 1.13,7am
Intjänat: 227.000 kr
Uppfödare: Lutfi Kolgjini & Anna Svensson.
Ägare: Ryka Invest AB, Eskilstuna
Tränare: Adrian Kolgjini, Jägersro
Körsven: Adrian Kolgjini, Jägersro
Skötare: Jessie Wandenberg

Expandera

Modern Que Sera Sera (e. Varenne) var ostartad och betäcktes som fyraåring. Förutom Viva la Vida Face har även Tipsy Face (e. Joke Face) startat och vunnit tre lopp. Själv är hon en dotter till amerikanskan Out Of The Game (e. Muscles Yankee), som Staffan Svensson köpte för 50.000 dollar i Harrisburg hösten 2003.

Out Of The Game var duktig som tävlingshäst, vann elva lopp på 31 starter och tjänade 827.800 kronor i regi Staffan Svensson och Hans Adielsson. Bland annat slutade hon trea i Stosprintern 2006, där Flicka Kronos vann. Segerrekordet sattes till 1.12,0ak*.

Viva la Vida Face kommer från samma möderne som USA-kulltoppen och avelshingsten Southwind Frank (e. Muscle Hill-Flawless Lindy), 1.09,8ak/$1.950.887, som bland annat satte världsrekord med 1.09,8ak som tvååring.

Que Sera Sera är i år dräktig med Raja Mirchi.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Två svensktränade i Luxembourg?

13 hästar kvarstår i Prix de Luxembourg efter första strykningsomgången och två svensktränade travare finns bland de anmälda.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Robert Bergh har anmält Mindyourvalue W.F. till Prix du Luxembourg. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Robert Bergh har anmält Mindyourvalue W.F. till Prix du Luxembourg. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Robert Berghs Mindyourvalue W.F. var fyra i årsdebuten i Prix de Brest på Vincennes med Björn Goop i sulkyn. Ett lopp som vanns av Dorgos de Guez och som också står kvar i anmälningslistan till Prix du Luxembourg, där samtliga som vill kan starta.

Björn Goop-tränade Zlatan årsdebuterar och han har inte varit ute och tävlat sedan han slutade oplacerad i Prix Tenor de Baune den 26 december på Vincennes.

Nämnas ska också att Anders Ströms uppfödning Frisbee d’Am är anmäld till loppet.

Senast en svenskfödd travare vann Prix du Luxembourg var 2015. Då skötte Erik Adielsson tömmarna bakom Hans R Strömberg-tränade On Track Piraten.

Imorgon klockan 09.30 blir den definitiva startlistan till loppet klar.

Prix du Luxembourg (€100.000)
Priser: 45.000-25.000-14.000-8.000-5.000-2.000-1.000 euro.
2.100 meter, autostart.

 • Desir Castelets
 • Violetto Jet
 • Romanesque
 • Eclair de Gloire
 • Frisbee d’Am
 • Dreambreaker
 • Zlatan (Björn Goop)
 • Tamure Roc
 • Drole de Jet
 • Mindyourvalue W.F. (Robert Bergh)
 • Dorgos de Guez
 • Anzi des Liards
 • Ble du Gers