Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Conrads Rödluva, Bold Eagle, Kontio, Djuse, Sebastian K.

Conrads Rödluva slipar storloppsform. Jorma Kontio står över Rättvik för Kungstravet. Bold Eagles sista strid. En Djuse champion på Oviken. Sebastian K. har bytt världsdel. Det är några av punkterna i onsdagens Nyhetssvep.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Daniel Redén, Conrads Rödluva och skötaren Isabell Eriksson. Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport
Daniel Redén, Conrads Rödluva och skötaren Isabell Eriksson. Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport

1 Den 19 augusti väntar nästa stora tävlingsdag på Solvalla när Jubileumspokalen för femåringar avgörs med en miljon kronor till vinnaren. Tio hästar får vara med i storloppet och en av platserna tillsätts ikväll i Victory Tillys lopp. Vinnaren får en biljett till Jubileumspokalen och Daniel Redéns fuxstjärna Conrads Rödluva (e. S.J.’s Caviar – Moviestar) lär spela huvudrollen. Kvällens lopp håller hög klass och sex av åtta deltagare har tjänat över tre miljoner kronor med ”Rödluvans” 10,1 miljoner i topp.

Conrads Rödluva vann för övrigt även det första testloppet inför Jubileumspokalen, Icelands lopp, som kördes i juni.

 Sommarfavoriten på Solvalla (första start 18.30) är ett av de allra första testen över Kriteriedistansen 2.640 meter för treåringarna. Det första – Juliloppet i Örebro för några veckor sedan – vanns av Per Nordströms Önas Prince (e. Chocolatier – Sobra). Sju hästar anmälda till Kriteriet tar chansen i kvällens lopp över samma förutsättningar och mest meriterad i sällskapet är Jeppas Unplugged (e. The Bank – Useful Hornline), vilken senast startade i långa E3-finalen och som i vintras vann ett av loppen i Margaretas Tidiga Unghästserie.

Det blev få hästar i både Sommarfavoriten och Sommarfavoriten för ston (sex startande). Med E3-uttagningar på Färjestad på måndag och sedan dessutom Breeders Crown-försök på Mantorp nästa onsdag är det kanske inte så konstigt, det finns helt enkelt inte ”kulltoppar så det räcker” för att fylla så många treåringslopp inom loppet av en vecka som är öppna uppåt prisummemässigt.

När antalet anmälda i Sommarfavoriten för ston blev så få som sex lyftes det loppet bort från V86 och på denna stora spelform kom då istället ett ”K50-lopp”, för kuskar som kört högst 50 lopp under 2019, in. En av kuskarna, Charlie Hedstad, har endast kört ett lopp tidigare i karriären och nu blir det alltså rakt in i V86-hetluften för Charlie.

Här är startlistorna till kvällens V86-tävlingar på Solvalla.

Sulksyports tips och loppanalyser till V86-omgången publiceras här på sajten klockan 11:00.

 

***

 

2 På söndag, i Mons i Belgien, gör Bold Eagle som aviserat karriärens sista start. Detta med sin skötare Hughes Monthule i sulkyn. Det handlar om Grand Prix de Wallonie, med hela 180.000 euro i samlad prissumma. Startar gör dessutom ingen mindre än stallkamraten hos Sébastien Guarato Face Time Bourbon, vilken i vanlig ordning ska köras av Björn Goop.

Bold Eagle har 16.000 euro kvar upp till Timoko gällande att bli vinstrikaste franskstödda travhäst någonsin och behöver sluta tvåa för att passera Timoko – tredjepriset är 15.000 euro… Bold Eagle (e. Ready Cash – Reethi Rah Jet) vann Grand Prix de Wallonie förra året och även 2017.

 

***

 

3 Jorma Kontio kör inte Katja Melkkos snabbloppsess Elian Web (e. Like A Prayer – E.L.Dolly) i Ego Boys Minne på Rättvikstravet på lördag. Anledningen är att Jorma i helgen är upptagen med det stora Kungstravet i Finland, i Seinäjoki. Där kör Kontio Katja Melkko-tränade finska kallblodet Vixus (e. Viesker – Xena) som på försommaren var med i de stora kallblodsloppen både Elitloppsdagen och Oslo Grand Prix-dagen.

Jorma Kontio. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Kungstravet är ett verkligt kraftprov för den finska kallblodsrasen: Tre lopp på två dagar över distanserna 2.100 meter (lördag), 1.609 meter (söndag) och sedan 3.100 meter (söndag). I vart och ett av de tre loppen är det 17.000 euro till vinnaren så det kallblod, i hingst- respektive stoklassen, som vinner alla tre avdelningarna kan lämna Seinäjoki med hela 91.000 euro in på bankboken men förmodligen också rätt möra muskler. Totalvinnaren får nämligen 40.000 euro i bonus. Tvåan får 20.000 och trean 10.000.

Jorma Kontio har vunnit Kungaklassen i Kungstravet en gång, med Jokivarren Kunkku (e. Turo – Pimpotar) 2015 som då tog hem alla tre avdelningarna.

 

***

 

4 Ovalla blev igår den tredje sommarbanan att göra bokslut för säsongen. Det var efter de två första tävlingsdagarna upplagt för en spännande championstrid och så blev det också. Inför det sista loppet hade hela tre kuskar, Jimmy H Andersson, Per Linderoth och Mats E Djuse chans att ha hem championatet. När Mats E Djuse-körda treåriga Markus Pihlström-tränade stoet Aurora Sund (e. Trixton – Cherie Sund) tog årets andra Oviken-seger via ledning hela vägen ryckte Mats också åt sig kuskchampionatet före Jimmy H Andersson. Jimmy vann för för övrigt med Aurora Sund i hennes första seger på Oviken-banan… i det sista loppet för året på Oviken körde Jimmy H Andersson Take Me Laday (e. Text Me) som närmade sig Aurora Sund hela upploppet ner, och om Take Me Laday hunnit förbi hade Jimmy H Andersson blivit champion istället.

Mats E Djuse. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Mats E Djuse körde på Oviken  endast denna sista tävlingsdag för året och med tre segrar i de nio loppen räckte det för att bli champion. Mats vann också med Anna-Charlotta Bergström-tränade Secret Of Joy (e. Orlando Vici – Tears Of Joy) och med Daniel Wikbergs treåring Kalaxy Boko (e. Yarrah Boko – Celestial Boko) som debuterade med vinst, och den triumfen var också Mats E Djuses 100:e som kusk i år.

För Mats E Djuse, född 1998, var det hans första banchampionat på Oviken. Han blev förra året champion på både Östersundstravet och Solänget.

De två tidigare banchampions som korats i år är Ove A Lindqvist i Lycksele med fem segrar och Björn Goop i Arvika med tre.

 

***

 

5 Svenskfödde världsrekordhållaren Sebastian K. (e. Korean – Gabriella K.) utökar sitt avelsterritorium. Hingsten har nu landat i Australien för att under den kommande avelsssäsongen där stationeras på Goulburn Valley Equine Hospital.

Knutsson Trottings Sebastian K., med världsrekordet 1.07,7ak på tusenmetersbanan Pocono Downs, började sin avelskarriär som ett outcrossalternativ på Hanover Shoe Farms och har denna vår varit stationerad i Ohio. Tidigare har han också funnits tillgänglig med fryssperma i Australien, men nu åker han alltså till och med dir för att stå som ”livehingst”.

Australien och Nya Zeeland har ”omvänd avelssäsong” gentemot den amerikanska och europeiska och inom inte minst fullblodssporten är det vanligt att avelshingstarna gör två betäckningssäsonger per år, februari-juni på den norra hemisfären och sedan en i Australasien då norra halvklotet har höst-vinter.

Knutsson Trotting har tidigare haft Centurion A.T.M. (e. S.J.’s Caviar – ENS Tag Session) uppstallad i Australien och nu skickar man alltså även dit Sebastian K. En annan svenskfödd hingst som stått i Australien är Yield Boko (e. Viking Kronos – Ouzo Boko).

Levande fölavgiften för Sebastian K. i Australien är satt till 3.500 australiensiska dollar, motsvarande 21.000 svenska kronor.

 

***

 

6 Att Lotterialoppet på grund av coronapandemin flyttats från sin vanliga plats i travkalendern i början av maj till den 25 oktober, kan bli ett lyckokast för Agnanobanan i Neapel. Nu är nämligen Prix d’Amérique-vinnaren Face Time Bourbon (e. Ready Cash – Vita Bourbon) annonserad som aktuell för att vara med i Lotteria.

Ägaren Antonio Somma, Scuderia Bivans, är hemmahörande i Neapel och nu verkar det alltså bli så att Face Time Bourbon får inleda den kommande vinterns hårda prövningar på Vincennes med att åka till Neapel i slutet av oktober. Även Sommas andra internationella topphäst, Vivid Wise As (e. Yankee Glide – Temple Blue Chip) som direkt tände om sedan han kom tillbaka till Alessandro Gocciadoro efter en kort sejour hos Björn Goop, ämnar vara med i Lotteria. Liksom förmodligen också nyomtända franska sjuåringen Drole de Jet (e. Coktail Jet – Likely Jet).

 

***

 

7 På Färjestad på måndag är det uttagningar till E3. Tre lopp, med vardera 100.000 kronor till vinnaren, i öppna klassen och fyra i i stoklassen.

Här är startlistorna till Färjestads måndagstävlingar.

Fokustema
Arqana Trot
Läs senare

Ett svenskköp i Cabourg

Ett svenskköp blev det på Arqana Trots auktion Ventes d'Automne i Cabourg idag och det var Västerbo Stuteri som lade beslag på årsfölet Kalista d'Em.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Prislappen för dottern till Feeling Cash och Cassandre d’Em (e. Kesaco Phedo), 1.13,2/€259.800, var 25.000 euro. Michael Demmers ropade in årsfölet Kalista d’Em för kunds räkning.

Kalista d’Em. Foto: Västerbo Stuteri/twitter

Kalista d’Em är andra avkomman undan Cassandre d’Em, vars mor är Paradisa d’Em (e. Diamant Gede), 1.13,8/€117.180.

Fakta

Fem-i-topp:

 • Icone d’Em (sto 2 år e. Bird Parker-Paradisa d’Em)
  Pris: 95.000 euro.
 • Exit Money (hingst år e. Coktail Jet-Making Money)
  Pris: 90.000 euro.
 • Guerande ( Quaker Jet-Symphonie)
  Pris: 60.000 euro.
 • Janus d’Em (hingst 1 år e. Cristal Money-Cassandre d’Em)
  Pris: 50.000 euro.
 • Geisha d’Em (sto 4 år e. Kiwi-Romantica)
  Pris: 35.000 euro.
Expandera

Under två dagar bjöds det ut 245 hästar och 163 såldes för 1.756.000 euro. Medelpriset blev 10.773 euro att jämföra med fjolårets auktion då snittet var 8.330 euro.

Samtliga resultat från Ventes d’Automne-auktionen hittar ni här.

Ostartat tvåårigt sto dyrast

Fokustema
Franska vintermeetinget
Läs senare

Bazire öppnade i dur

Idag drog vintermeetinget igång på Vincennes och storfavoriten Dorgos de Guez tävlade i en egen division i Prix de Cevennes (€75.000) och Jean-Michel Bazire kunde kyrkåka till vinst över upploppet.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Dorgos de Guez vann i stor stil för Jean-Michel Bazire. Foto: Gerard Forni
Dorgos de Guez vann i stor stil för Jean-Michel Bazire. Foto: Gerard Forni

Junior Guelpa och Bahia Quesnot ledde länge, öppnade första 1.350 meterna på 1.14,1 och passerade 1.850 meter på 1.13,3. Vinnarhålets Carat Williams veks ut till anfall vid upploppets början och plockade enkelt ner ledaren, men var helt utan försvar när Dorgos de Guez (e. Romcok de Guez-Lady Fromentro) och Jean-Michel Bazire kom farande ute i banan.

Dorgos de Guez vann på 1.12,8/2.850 meter före Bahia Quesnot (e. Scipion du Goutier) och toppspurtande Anzi des Liards (e. Look de Star), vilka båda noterade 1.12,9. Carat Williams (e. Prodigious) kroknade och slutade femma på 1.13,0.

Jean-Michel Bazires sjuårige valack har haft ett starkt år och dagens triumf var den åttonde för säsongen. De mest namnkunniga är segrarna i Prix du Plateau de Gravelle (€90.000) och Prix de Lille (€85.000) på Vincennes under förra vintermeetinget.

Jean-Michel Bazire tog också hem det näst värdefullaste lopp. Espoir Wic (e. Look de Star-Epona Vinn) vann Prix du Dorat (€50.000) på 1.13,9/2.700 meter, medan Junior Guelpa öppnade vintermeetinget med seger i High Five-loppet Prix de Soulac (€49.000) med Altea de Piencourt (e. Ni Hop Ped d’Hombre-Moonlight d’Isques) på 1.13,4/2.700 meter.

Här var för övrigt Jean-Michel Bazire först över linjen med Crusoe d’Anama, men ekipaget diskades på upploppet för att ha brutit ut flera spår.

Här kan Dorgos de Guezs segerlopp beskådas.

Fokustema
Internetauktion
Läs senare

Kvarts miljon för auktionsdyring

251.000 kronor blev toppbudet på gårdagens internetauktion i regi ASVT.
Så mycket betalades det nämligen för en fyraårig valack efter Bird Parker.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant

Stall Slugas, som bland annat äger kallbloden Järvsöodin (e. Järvsöfaks), 1.534.613 kr, och Rocky Tilly (e. Ready Cash), hade högsta budet på fyraårige fransosen Galba Ringeat (e. Bird Parker-Querida des Fouees), 1.14,5al/292.000 kr. Hästen är i träning hos Jörgen S Eriksson och har vunnit fyra av 22 starter så här långt.

Två fölston betingade också över 200.000 kronor. Mest betalades för Stochampionatsvinnaren Calamara Donna (e. Pine Chip-Frosts Octopussy), 1.10,8ak/5.465.794 kr, vilken dansken Kim Hansen lade upp 215.000 kronor för. Calamara Donnas första avkomma Calamara’s Girl vann bland annat E3 för ston. Calamara Donna är dräktig med Propulsion.

Global Farm fortsätter fylla på stoparken och Hans Nelén ropade in Staro Hollywood (e. Going Kronos-Andover Therainbow), 1.12,1ak*/490.450 kr. Staro Hollywood har fått tre avkommor, där den äldsta är treåriga Platinum Tile (e. Cantab Hall). Staro Hollywood är dräktig med Father Patrick.

Totalt såldes 51 av 67 utbjudna hästar – från föl till fölston och avelshingstar – för tillsammans 2.727.000 kronor, vilket ger ett snitt på 53.431 kronor.

Här är alla resultat från auktionen.

Krönika