Fokustema
V75 Jägersro
Läs senare

Day Or Night In till Olympiatravet

Day Or Night In är klar för Olympiatravet. Detta efter att ha vunnit Leonard C Peterson-Broddas Minneslopp på Jägersro.
Av
Lars G Dahlgren
Day Or Night In och Johan Untersteiner vann sitt uttagningslopp från ledningen. Med bricka ett i finalen har de alla möjligheter att upprepa den bedriften. Foto: Jörgen Tufvesson/ALN
Day Or Night In och Johan Untersteiner vann sitt uttagningslopp från ledningen. Med bricka ett i finalen har de alla möjligheter att upprepa den bedriften. Foto: Jörgen Tufvesson/ALN

Johan Untersteiner drog längsta strået mot Dante Boko i spetskörningen och lyckades med ”skohorn och vaselin” lirka Day Or Night In förbi Dante Boko och ner på innerspår in i första kurvan. Detta trots att Lutfi Kolgjini bakom den sistnämnde drog tussarna direkt i starten för att få maximal fart på Dante Boko.

Fakta

Day Or Night In

hingst 6 år e. Muscle Hill – Ellie America e. Buvetier d’Aunou
37 st: 14–6–2
Rekord: 1.09,6ak*
Insprunget: 3.990.430 kr
Uppfödare och ägare: Invexbo AB, Bredaryd
Tränare och körsven: Johan Untersteiner
Skötare: Sofie Ericsson

Expandera

Efter 1.08,6 första 500 meterna blev det 1.16,5 nästa fjärdedel av loppet med Dante Boko i Day Or Nights rygg, och sedan en rasande duell sista varvet när Kolgjini styrde ut i andraspår. 1.10,5 sista kilometern, 1.08,5 sista 500 meterna, där Johan Untersteiner hade en avgörande polett kvar i sin Muscle Hill-son fram till 1,11,7a/2.140 meter.

– Day Or Night In kändes väldigt fin idag. Värmningen var plusplus och jag hade bestämt mig för att ladda från start, men trodde inte han skulle ta en längd på Dante Boko. Det var inga stora marginaler men han tog sig förbi. Ludde tryckte upp tempot sista 700 meterna och det gick fort in i kurvan, men jag hade bra i tömmarna hela tiden. Hästen har blivit starkare och rejälare av vistelsen i Frankrike under vintern och tar förhoppningsvis steget in i eliten nu när han blivit sex år, sade Johan Untersteiner.

Tre starter har givit tre segrar för Day Or Night In i år och nu gör han alltså On Track Piraten och Zenit Brick sällskap bland de inkvalade till Olympiatravet. Klara är också titelförsvararen Lionel och de inbjudna Takethem och Ringostarr Treb, och efter insatsen som tapper tvåa i Jägersros Olympiatravskval vore det förvånande om inte Dante Boko också får en plats innan alla inbjudningskort är utdelade.

Fritjof i Derby Trial

Fritjof (e. Scarlet Knight – Carmen Tooma) årsdebuterade med att vinna Derby Trial med 150.000 kronor till vinnaren på 1.14,0a/2.640. Johan Untersteiner fick det lopp han ville ha, rygg på ledande Harran Boko, och när Fritjof fick spurtrutrymme avgjorde han lätt före dödenstuggande The Bucket List F., sedan ledande Harran Boko galopperat 250 kvar.

– Jag varar nervös för distansen, han hade förra året lätt för att bli pigg. Att hästen pullar i en årsdebut över lång distans vill man ju inte se. Han vann ett provlopp som förberedelse inför detta och då kändes det som att jag kunde ha kört hur fort som helst. Jag har hoppats ha skulle ta ett steg till sedan förra säsongen då han gick bra utan att vara riktigt mogen och det verkar som han kan ha gjort det. Nu fortsätter vi till Kungapokalskvalet om två veckor, sade tränaren Niklas Robertsson.

Rajesh Face gjorde toppårsdebut

Lutfi Kolgjini räknade in fyra segrar och den med Rajesh Face (e. Raja Mirchi – Nippy Girl) i silverdivisionen slog det onekligen gnistor om. Femåringen såg nästan onödigt löpsugen ut i sin första start sedan Criterium Continental i december och kostade också på sig att sprätta i galopp efter 150 meter. Men bara en kort sådan , sedan ställde han sig och Kolgjini fortsatte kompromisslöst till ledningen. Där drog han i 1.12-tempo och Rajesh Face landade på 1.12,0a/2.140.

–  När jag ryckte bomullen lade han i en växel till och stack undan. Det var struligt i början, först en galopp, sedan bråk om positionerna i första kurvan och därefter ville inte Johnny Takter släppa ledningen med Master Crowe, sade Kolgjini.

Rajesh Face, som sin bevisade kulltoppskapacitet till trots alltså kan inleda året lite lagom tufft i silverdivisionen har siktet mot höstsäsongen och ett riktigt äventyr, att åka till Nordamerika och tävla där, bland annat i ”VM-loppet” Yonkers International.

Fyraååringen Dontbreakthebankås (e. Break the Bank K. – Donella Ås) vann klass II-försöket, i sitt liv sjätte start, på 1.12,1a/1.640 meter sedan Kolgjini resolut kört till ledningen ut ur första kurvan.

Smokin Joe (e. Lavec Kronos – Knowledge Face) årsdebuterade med att vinna ett uttagningslopp till Breeders Course på 1.14,5a/1.640 meter. Nu kan Lutfi Kolgjini sikta in Smokin Joe, som var tvåa i tvååringsfinalen i Breeders Course på Wolvega förra hösten, till Åby Kungapokalshelgen där Breeders Course-finalen körs. Själva loppet – med 100.000 kronor i förstapris – var en smått pinsam historia, tre startande sedan två hästar strukits!

Kolgjinis åttaåring Radieux (e. Love You – Dordogne) kan sikta på en annan final, den i monté i samarbetet mellan Bjerke, Charlottenlund, Jägersro och Halmstad som går under namnet Summer Meeting. Den finalen rids på Bjerke Oslo Grand Prix-helgen 10 juni. Radieux blev överlägsen till slut under Sofia Adolfsson på 1.12,4a/1.640 i sin tredje montéseger i år.

Segermaskinen Bandit Brick (e. Yankee Glide – Blazing Kemp) gjorde V75-debut i klass I med 23 segrar på 25 starter i Danmark och lämnade Jägersro med 24 på 26…Steen Juul fick överta ledningen på första långsidan och hade allt under kontroll hela vägen, på 1.13,3a/2.140.

Jerry Riordan-tränade Super War Horse (e. Super Photo Kosmos – Poison Valley) är som fyraåring uppe i den tuffa rikstotoklassen bronsdivisionen – och vann på 1.13,9/2.640. Kevin Oscarsson kom loss på upploppet från vinnarhålet och Super War Horse spurtade på pigga ben förbi Sobel Conway och Aileron.

Lärlingsloppet i V75 vanns av Christian Lindhardts tyskfödda Lesperanza (e. Ready Cash – Esperance). När Jan Hansen begärde fartökning på upploppet gick Lespearnza ifrån på 1.15,3a/2.140.

Fakta

Spelfakta

Rätt V75-rad:
1–5–6–4–1–8–3
Utdelning:
Sju rätt: 436.140 kr
Sex rätt: 999 kr
Fem rätt: 70 kr

Omsättning: 96.179.943 kr

Publiksiffra: 3.743

Expandera

Day Or Night In till Olympiatravet

Fokustema
V75-jackpot Örebro
Läs senare

V75-jackpot: ”Nästan osannolik”

Karriärens bästa år som tränare 2023 och raketstart på det nya året.
Fyller Maria Törnqvist på årets segertåg med vinst i lärlingsloppet när det är stor V75-jackpot i Örebro?
Så här säger hon om sin trio.
Av
Mathias Hedlund
Maria Törnqvist. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Maria Törnqvist. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Hästen det handlar om är fint stammade, femåriga stoet Gelato Pellini (e. Trixton), vars mamma Jullan (e. Juliano Star), 1.13,3am*/1.571.814 kr, tävlade duktigt i Stig H Johanssons regi. I avelsboxen har hon bland annat blivit mor till Julia Palema (1,5 miljoner).

Dit har Gelato Pellini en bra bit att vandra, men hennes vinterform går inte av för hackor och sent omsider börjar Maria Törnqvists travare få utdelning på sitt kunnande.
– Vi tyckte redan förra året att hon hade kapacitet att kvala in till Stochampionatet, men det häxade hela året. Det var stolpe ut med startspår och lopputveckling. Det var jobbigt att inte få utdelning, men nu fått det, sade Maria till V65 Direkt.

Maria Törnqvist-tränade Gelato Pellini och Dwight Pieters. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Sedan slutet av november har sex starter givit tre segrar och ytterligare två pallplatser, däribland en tredjeplats i ett diamantstoförsök från spår tolv över sprinterdistans.
– Hon har hållit formen länge, verkligen länge, och att begära att det ska hålla i sig är nästan osannolikt, men hon känns jättefin hemma och finns ingen anledning att tro att hon tappat formen, sade Maria.

Nu har hon dragit fjärdespår bakom bilen tillsammans med Julian Cordeau i lärlingsloppet (diamantstoet) över medeldistans.
– Att det varit 1.600 meter i senaste starterna är mer en tillfällighet. Hon är start och snabb och tål att göra jobb utvändigt. Ledningen vore en fördel och startsnabbheten är god. Normalt kan hon öppna rejält och spår fyra-fem i Örebro är gynnsamt.

Tänt till av montéstart?

Törnqvist plockar även ut en duo i bronsdivisionen (V75-7), men där var inte Fru Fortuna nådig. Spår elva och tolv blev utfallet av spårlottningen för Fighter Simoni (e. Orlando Vico) och Bold Request (e. Bold Eagle).
– Fighter Simoni gillade att tävla under sadel senast. Han är stark och om det blir hårt tempo så är han stark till slut. Han gillar att spurta och gå bakifrån. Jag är övertygad att äldre hästar tycker det är roligt att tävla under sadel som omväxling när man kan rida mer spårsnålt när inte vagn bakom sig. Det var bra för hästen när han fick gå invändigt.

För Bold Request är utgångsläget inte alls passande.
– Han är en frontrunner. Jag gillar hästen jättemycket och han har väldigt hög lägstanivå, men har fräschörproblem. Jag ställde av honom i tid förra säsongen för att träna och jag hoppas att han håller ihop bättre i år, sade Maria Törnqvist till V65 Direkt.

***

Vill du spela V75 tillsammans med Sulkysport finns följande alternativ:

Sulkysport Lilla V75 – 15 andelar á 75 kr/styck

Sulkysport V75 – 15 andelar á 150 kr/styck

Sulkysport Stora V75 – 15 andelar á 250 kr/styck

Fokustema
Danmark
Läs senare

Extreme närmar sig start

Efter snart två års frånvaro från tävlingsbanan börjar danske stjärnan Extreme äntligen närma sig comeback i sin nya regi.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Extreme med sin tidigare tränare Steen Juul. Foto Kjeld Mikkelsen/KM FOTO
Extreme med sin tidigare tränare Steen Juul. Foto Kjeld Mikkelsen/KM FOTO
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

– Träningen av Extreme går enligt plan, och vi har nu gjort ett schema när han kommer tillbaka till tävlingarna. Naturligtvis beroende på vädret under den kommande perioden, säger Flemming Jensen till travservice.dk.

Flemming Jensen. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Flemming Jensen har lagt upp schemat för Extreme (e. Chocolatier-Swiss Watch), 1.09,7ak*/3.176.738 dkk. I slutet av mars ska han gå ut i ett provlopp och den 5 april är comebacken i Ålborg planlagd till.

För Flemming Jensen kvalade Extreme den 27 november förra året i Ålborg på 1.19,1/2.140 meter med ett galoppinslag. Senaste starten skedde i Paralympiatravet 2022 och då slutade han tvåa bakom Who’s Who i regi Steen Juul och bjöds in till Elitloppet.

Fick ett år på sig

Tyvärr drabbades han av en skada samma vecka som Elitloppet skulle köras och tvingades strykas från starten. Drygt ett år senare – i juni 2023 – flyttades Extreme till Flemming Jensen. Den nye tränaren fick ett år på sig för att försöka få Extreme i stridbart skick och i samband med flytten sade delägaren Peter Willhelmsen till travservice.dk då:

– Flemming har antagit utmaningen och vi har gett honom fram till den 1 april 2024. Om Extreme inte är tillbaka då måste vi inse att hans tävlingskarriär är över.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Bästa möjliga start

Har man en mor som själv blev miljonärska och därtill är syster till en derbyvinnare får man per automatik förväntningar på sig.
Av August Zonetts tävlingsdebut att döma så har han förutsättningar för att leva upp till det!
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Daniel Wäjersten kunde dra på smilbandet efter torsdagens toppkväll på Bergsåker. Bland de fyra
segergodsen fanns debutanten August Zonett. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Daniel Wäjersten kunde dra på smilbandet efter torsdagens toppkväll på Bergsåker. Bland de fyra segergodsen fanns debutanten August Zonett. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Daniel Wäjersten hade en riktig toppkväll på Bergsåker med fyra tränarsegrar på lika många försök.

Den hundraprocentiga kvällen inleddes med seger för treårige August Zonett (e. Pojke Kronos) som utan omsvep löste sin uppgift i Svensk Travsports Unghästserie.

Fakta

August Zonett

Treårig svartbrun valack e. Pojke Kronos–Ester Zonett e. Pine Chip

St: 1: 1–0–0, 1.18,3m, 50.000 kr

Ägare: Stall Zonett.
Uppfödare: Tomwik AB, Sundsvall.

Tränare: Daniel Wäjersten, Bergsåker.

Från springspår uppträdde hästen som en rutinerad tävlingshäst, pep till tät med lätthet och joggade ifrån sina konkurrenter med två längder för att komma hem på 1.18,3/2.140 meter.

Underlaget bedömdes som lätt, men flera aktiva uttryckte under kvällen att banan var lite krävande och tungsprungen så tidsnoteringen var nog lite vassare än vad den ser ut att vara.

Triumfen var värd 50.000 kronor och redan på onsdag väntar ny start för August Zonett hemma på Bergsåker.
– Han kvalade redan i november, har alltid legat i framkant och har rätt uppfattning. Vi kom iväg bra från start och nådde ledningen. Vi fick bestämma en bit och han gick undan på ett fint sätt, sade Daniel Wäjersten i Bergsåkers vinnarcirkel.

Supersto

August Zonett har toppstammade Pojke Kronos (e. Donato Hanover-Flicka Kronos) som far och är den förste av totalt åtta avkommor till hingsten att ha startat från hans kull född år 2021.

Totalt finns det 181 avkommor efter Pojke Kronos bland vilka Otroligosåfin, 1.11,5ka/949.500 kr – som vann i Östersund för tio dagar sedan och snart passerar miljon intjänat – nått längst.

August Zonetts mor Ester Zonett (e. Pine Chip) 1.12,6ak/1.472.197 kr vann 14 av 68 starter under sin karriär som bland annat innehöll en tredjeplats i Sto-SM år 2011 bakom Dileva Käll samt Global Kitten.

Därtill vann hon fyra STL-lopp och Grand Prix de Noel (€30.000) i franska Bordeaux.

August Zonett är hennes sjätte avkomma och bland de tidigare är det två som gjort avtryck i form av Klara Zonett (e. Maharajah) 1.13,2ak/419.900 kr samt Elsa Zonett (e. Pojke Kronos) 1.13,2ak/200.200 kr.

Ester Zonett är i sin tur halvsyster till superstoet Hilda Zonett (e. Spotlite Lobell) 1.10,5ak/15.434.377 kr, men det finns ytterligare en miljonär med i syskonskara i form av Palmer Zonett (e. Lindy’s Crown) 1.12,0ak/1.602.126 kr.

August Zonetts stamtavla på BreedersBible.com.