Fokustema
Krönika
Läs senare

Fransson: ”Fokus på förbättringar av hästägandet”

Förra veckans krönikör, Fredrik Fransson, tror att vi nu ser frukten av satsningen på de yngre kallbloden som gjordes för några år sedan med högre (och fler) prispengar. Viljan att tävla är större och allt fler ser möjligheten till tidigare förtjänster.
Av
Cecilia Kristoffersson
Aldrig tidigare har så många svenskfödda treåringar travat under 1.30 före midsommar som i år och snabbast är Tekno Jerven (1.26,7). Men ändå är inte allt frid och fröjd i kallblodssporten, anser vår krönikör. Foto Christer Norin/ALN
Aldrig tidigare har så många svenskfödda treåringar travat under 1.30 före midsommar som i år och snabbast är Tekno Jerven (1.26,7). Men ändå är inte allt frid och fröjd i kallblodssporten, anser vår krönikör. Foto Christer Norin/ALN

Här kan du läsa Fredrik ”Frasse” Franssons krönika som publicerades i Sulkysport nummer 28:

Är Sverige på väg att gå om Norge på kallblodssidan?

Bland de äldre hästarna är känslan att vårt västra grannland ännu är på topp, men årets treåringskull i Sverige innehåller fler hästar med rekord under 1.30 redan till midsommar än någonsin tidigare.

Har svenskarna blivit bättre på att träna eller är det tack vare import av ston och hingstar för avel under de senare åren? Eller finns det fler parametrar som utvecklat kallbloden?

Fakta

Fredrik Fransson

Ålder: 39 år.

Familj: Gift med Michaela. För övrigt består familjen av hund, katt och en massa hästar.

Bor: Järvsö.

Licens: A-tränare vid Bollnästravet.

Bästa travminnet: Vinst i V75-loppet Jon Olssons Minne på hemmaplan, Bollnästravet, med Monster Monsun.

Intressen förutom trav: Downhillcykling och att lära mig saker.

Expandera

Jag tror att vi nu ser frukten av satsningen på de yngre kallbloden som gjordes för några år sedan med högre (och fler) prispengar. Viljan att tävla är större och allt fler ser möjligheten till tidigare förtjänster. Här tror jag att Svensk Travsport har kommit relativt rätt på både antal lopp och prispengar.

Det vi önskar nu är fler rena stolopp, och att Derby- samt Kriterievinnande ston får samma segercheck. Att det inte är en självklarhet är helt orimligt, samma anmälningsavgift, men nästan hälften av prispengarna. Att inte stoägarna redan bojkottat loppet av den anledningen…

Årets invasion av avelshingstar från Norge till svensk avel har gjort konkurrensen stenhård. Topphingst efter topphingst deklarerade tidigt i fjol höst att det var Sverige som gällde. I vårt eget stall bokades Ingbest full på bara 24 timmar (80 platser för svenska ston) och han har haft späckat schema i sommar.

Lägg därtill populära hingstar som Tekno Odin, Tekno Eld, Ängsborken med flera så har vi laddat rejält för framtiden.

Norge har haft nära nog dubbelt antal betäckningar, men fortsätter den negativa trenden i Norge samtidigt som vi håller våra siffror uppe är vi snart både ikapp och förbi.Du som läsare kanske tror att jag tycker det här är en bra sak – att vi vinner mark? Men icke. Det här är en fara som är enorm, mindre kullar betyder färre kvalitativa tävlingshästar. Det behövs rejäla krafttag nu för att det inte ska bli kallblodsbrist. Att det går bra för Sverige betyder inte att det går bra för kallbloden i stort.

När man nu från centralt håll (DNT och ST) förbjuder hingstar med 2+3 inavel att verka i aveln behöver man också komma med större morötter för fortsatt satsning från stoägarna. Nu kommer inaveln att minska, men det gör sig i många lägen sig självt då giganter som Järvsöfaks, Moe Odin och Elding hamnar längre bak i stamtavlorna med generationsväxlingarna till hjälp.

När jag säger morötter till stoägarna handlar det inte om prispengar, det handlar om service. Ett exempel på en direkt farlig åtgärd från norska staten är att man tvingas chipmärka föl innan färd över gränsen och med tanke på att de bästa hingstarna ur inavelssynpunkt nu stått i Sverige har man istället låtit bli att betäcka med många av dessa – eller betäckt närmare och fått en avkomma med hög inavel.

Jag vet inte hur mycket jag vågar tjata om detta, men ST och DNT kan göra underverk för oss stoägare, hingsthållare och blivande hästägare genom att kratta manegen. Se till att vi åtminstone enkelt kan skicka sperma över gränsen utan krångel, där har ni en väg till lägre inavel som heter duga.

I dagens läge där enkelheten blivit viktigare än någonsin behöver vi ligga i slagläge – inte som nu ligga sist invändigt i knackig stil – för guds skull, jag ligger hemma i soffan och handlar på ICA.

För övrigt. Om landets travtränare hade engagerat sig lika mycket i förbättringar av exempelvis TDS-systemet som man diskuterar starttiden av V75 skulle vi vara en bra bit på väg mot enklare och bättre hästägande.

Vi ska lägga fokus på förbättringar av hästägandet!

***

Fotnot: Denna veckas krönikör är Maria Törnqvist.