Fokustema
Läs senare

Fransson: ”ST behöver lansera något stort”

På mitt kontor vill jag inte ha något tak.
Det kan man tolka på flera vis, att jobba utomhus med hästar är underbart, men det jag menar är att luften ska vara fri. Att känna friheten att kunna tänka fritt, att kunna släppa fram idéer och tala utan att känna begränsning är oerhört viktigt för utveckling.
Av
Fredrik Fransson
”Det krävs jävlar anamma, självförtroende och att man vågar ta beslut – nu snackar vi utveckling och saker som faktiskt gör skillnad.” Det skriver krönikören Fredrik Fransson om hur han vill att travförbundet Svensk Travsport ska agera.
Foto Mia Törnberg
”Det krävs jävlar anamma, självförtroende och att man vågar ta beslut – nu snackar vi utveckling och saker som faktiskt gör skillnad.” Det skriver krönikören Fredrik Fransson om hur han vill att travförbundet Svensk Travsport ska agera. Foto Mia Törnberg

Här kan ni läsa Fredrik Franssons krönika som publicerades i Sulkysport nummer 8:

I mina olika roller som företagare träffar jag väldigt många människor, det kan vara kunder, medarbetare, politiker och andra företagare och det slår mig gång på gång hur viktigt det är med ett tjockt hudlager när beslut ska tas och motiveras.
En kommunpolitiker sa en gång till mig att ”man vill ju inte hamna i tidningen…” och den pressen verkade sätta begränsningar på hens arbete. Det här var före facebooks tid…
Den press som det kan medföra att vara måltavla för kritik, inte alltid väl understödd kritik utan direkt felaktig och elak, gör att många goda idéer försvinner på vägen. Man orkar helt enkelt inte och det blir inget gjort.
Det är enkelt att avfärda detta och säga att ”du är fel person på fel plats” om du inte kan hantera trycket. Jag vill tro att det finns de som är långt ner på ”näringskedjan” idag som kan göra skillnad för hela travsporten i framtiden – om de bara ges möjligheten att diskutera fritt.
Utan att idéer skjuts ner.

Jag vill tro att det finns de som är långt ner på ”näringskedjan” idag som kan göra skillnad

Robert Bergh skrev i sin krönika i Expressen förra veckan:
”För att lyckas krävs rätt attityd.
Som det funkar i dag skulle ST lika gärna kunna byta namn till DGI.
Det går inte…”
Han var också inne på det jag skrivit tidigare om att ”införa lättare rutiner för delägare”. Det kan omöjligt vara så att jag och Robert är de första som har fört fram idéer kring ett lättare hästägande. Varför har då inget hänt tidigare, varför är det inte gjort? Finns det en begränsning i ”systemet ST” för hur man vågar ta beslut och hur man driver på framåt?
Har kritiken tagit musten ur ST som hos lokalpolitikern som var rädd att hamna i tidningen?
Precis som Robert skriver krävs det rätt attityd. En öppen attityd. Det krävs jävlar anamma, självförtroende och att man vågar ta beslut. Nu ska ST inte springa iväg och sätta en massa förbud – nu snackar vi utveckling och saker som faktiskt gör skillnad och gör människor glada.
ST behöver lansera ”något stort” för svensk travsport – och det NU.

Fakta

Fredrik Fransson

Ålder: 39 år.

Familj: Gift med Michaela. För övrigt består familjen av hund, katt och en massa hästar.

Bor: Järvsö.

Licens: A-tränare vid Bollnästravet.

Bästa travminnet: Vinst i V75-loppet Jon Olssons Minne på hemmaplan, Bollnästravet, med Monster Monsun.

Intressen förutom trav: Downhillcykling och att lära mig saker.

Expandera

Jag har sagt det förr och säger det igen, om Sveriges travtränare, hästägare,
kuskar och spelare lägger lika mycket tid på att utveckla travsporten som att klaga på starttiden på V75 – då kommer många av våra begränsningar i dag vara lösta inom en tämligen närstående framtid.
Börja med att måla en himmel i taket i konferensrummet där vi träffas – här finns inga begränsningar. Högt i tak är en förlegad klyscha – här har vi högt i himlen.

Till sist. Det är glädjande att flera av mina tidigare krönikor (om kallblodsavel och utvecklingspotentialen för hästägandet hos Svensk Travsport) har uppskattats av er läsare. Det har varit massvis med kontakter både på travbanorna, i sociala medier och på telefon.
Det är tydligt att vi är något på spåren för när det kommer till häst-
ägandet så verkar precis ALLA vara överens – vi behöver förenkla och utveckla datasystemet hos ST.
”Något stort” för oss var det… Se så. Gasa Svensk Travsport. Jag vet att vi kan.
Och förresten – jag ska vinna Derbyt två gånger som travtränare.

 

Fotnot: Denna veckas krönikör i Sulkysport är Maria Törnqvist.