Fokustema
Krönika
Läs senare

Överträffa oss ST – med ny teknik

”Nu händer det grejer – sägs det.” Sulkysports krönikör Fredrik Fransson skriver om mötet med ST:s vd Maria Croon och om hur han vill skapa en auktion med en avelshingsts samtliga avkommor.
Av
Fredrik Fransson
Upplåst för dig som är prenumerant
Odd Herakles på Solvalla. Elitkampen är ett av årets stora mål. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Odd Herakles på Solvalla. Elitkampen är ett av årets stora mål. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

>> Proffstränaren, uppfödaren, entréprenören och idésprutan Fredrik ”Frasse” Fransson är en av travsportens idésprutor. Under tre år har han skrivit gästkrönikor i Sulkysports papperstidning och nu fortsätter han i den digitala satsningen.

****

Träffade Maria Croon (vd Svensk Travsport) i december. ”Det är på gång”, sa hon om min stora käpphäst inom travsporten – det vill säga bättre möjligheter för hästägare, tränare, kuskar, uppfödare att göra affärer på travsport.se genom att dela kostnader och inkomster direkt i systemet, enklare hantering vid hästaffärer och uppfödning.

Fakta

Fredrik ”Frasse” Fransson

Ålder: 40 år.
Familj: Gift med Michaela. För övrigt består familjen av hund, katt och en massa hästar.
Bor: Järvsö – där legendarer föds och dör.
Licens: A-tränare vid Bollnästravet.
Bästa travminnet: Seger i V75-loppet Jon Olssons Minne på hemmaplan, Bollnästravet, med Monster Monsun.
Intressen förutom trav: Downhillcykling och att lära mig saker.

Expandera

Jag har enorma förväntningar på den uppdateringen – jag hoppas verkligen att Svensk Travsport tar ett stort grepp om det här – att de både förstår och nyttjar potentialen i tekniken.

Hör bön ST: Överträffa oss alla och visa vägen för framtidens hästägande!

Varmaste vintern i mannaminne – då drar familjen Fransson på semester till värmen med travfamiljen Olsen/Mattsson från Hudiksvall.

Snacka om ”timing” – tanken var faktiskt att skippa Sverige när det är som kallast i januari, men med plusgrader senaste månaden har vintern varit väldigt underlig. Läste någonstans att det var över 160 år sedan det var så varmt senast… Tur att man faktiskt gillar läget både i värme och kyla – vintern är trots allt grymt bra i Järvsö också när det är kallt och mycket snö.

Två veckors semester är i alla fall ”väl unt” om man får klappa sig själv på axeln.
Vi laddar upp med sol och bad inför en sommar som kommer slå nya rekord hos oss – massvis med bokade ston till våra hingstar och det känns extremt inspirerande, dels med förra årets Ingbest-succé i ryggen och så Ängsborken, Galileo, Horgen Tore och jokern Cash Gamble i år.

Dessutom klart redan nu att Odd Herakles kommer till oss 2021 och vi behöver inte fundera på att stå sysslolösa de närmaste åren i alla fall – otroligt kul!

Fredrik Fransson.

Jag lanserade en idé i en intervju i norsk media för en dryg månaden sedan som går ut på att jag själv bokar alla platser hos en topphingst, föder upp hästarna och sedan säljer alla avkommorna på en egen auktion. Idéen har väckt ett enormt intresse – många stoägare har hört av sig och vill sälja sina ston och flera hingstägare har redan hört av sig och erbjudit hingstens tjänster.

I sommar är för tidigt, men till 2021 kan det bli gaspedalen i botten – 70 ston behövs (det är gränsen för kallblodsbetäckningar varje år).

Om ST ser till att göra det enklare och bättre att vara hästägare och uppfödare så kommer det bli verklighet.

Galenskap eller inte – vi gasar!

Fokustema
Krönika
Läs senare

Så drabbas hästar av coronaviruset

Hästar smittade med coronaviruset – och så människor smitta hästar.
Sulkysports krönikör, veterinären Anne Haglund, skriver om ett brännhett ämne och ger tips och råd om coronaviruset.
Av
Anne Haglund
Upplåst för dig som är prenumerant
Anne Haglund skriver om coronaviruset och hästar. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Anne Haglund skriver om coronaviruset och hästar. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Under tre år har veterinären Anne Haglund skrivit om hästens hälsa och veterinära frågor i Sulkysport. Nu fortsätter hon ge sin syn på hur de fyrbenta har det i Sverige och ge viktiga tips när det gäller att sköta och skydda hästar i Sulkysports digitala satsning.

***

Coronavirus är en grupp virus som finns i många olika varianter. De olika arterna av viruset infekterar olika arter av djur. Viruset smittar alltså normalt inte mellan djurslagen eller mellan människa och djur. Detta verkar dock ha skett i Kina i det aktuella utbrottet.

Man misstänker att fladdermus spridit viruset till myrkott som sedan ätits av människa. Väldigt aggressiva virus kan föröka sig just i fladdermöss eftersom de har ett extremt starkt immunförsvar och inte själva blir sjuka och dör så lätt. Det finns inga bevis för att coronaviruset överförts direkt från fladdermus till människa.

Det senaste året har man sett utbrott på i övrigt friska hästar

Coronavirus har förmodligen under lång tid orsakat sjukdom hos hästar, men det är först på senare tid laboratorierna har haft möjlighet att analysera och hitta viruset. Sjukdomen drabbar hästar oftast på vintern.

Man har tidigare trott att corona bara drabbar unga hästar med nedsatt immunförsvar, men under det senaste året har man sett utbrott på i övrigt friska hästar.

Symtomen är ospecifika, hästen blir trött, äter dåligt och kan få hög feber (upp till 41 grader), dock inte alltid. Det är tunntarmen som blir infekterad och därför yttrar sig sjukdomen oftast som diarré, men kan även ge förstoppning.  Blodvärdena blir förändrade, de vita blodkropparnas antal sjunker och proteinhalten sjunker.

Eftersom det smittar blir ofta flera hästar i samma stall sjuka, dock kan sjukdomen förlöpa utan att hästen visar symtom men den kan sprida sjukdomen vidare. Inkubationstiden är kort, två-tre dagar. De flesta hästar blir friska igen inom en vecka, men det förekommer allvarligare fall där tarmen skadas så mycket att bakterier från tarmfloran läcker ut i blodomloppet.

Detta orsakar blodförgiftning och uttorkning. Det kan också ge symtom från nervsystemet som vinglighet och kramper.

En smittad häst kan sprida smitta i en hel månad

Hästar smittar varandra genom att få i sig viruset från avföringen genom munnen. En smittad häst kan sprida smitta i en hel månad.

För att få redan på om det är coronainfektion kan veterinären skicka in ett prov på antingen en liten mängd träck eller så använder man en speciell provtagningspinne (E-swab) och tar prov från ändtarmen.

Eftersom smittan är ett virus finns det inget egentligt botemedel, men drabbade hästar som inte vill äta kan man ge understödjande behandling för att de lättare själva ska klara att bekämpa smittan. Man ger då dropp och antiinflammatorisk medicinering.

Infektionen är mycket smittsam och stallet bör isoleras minst fyra veckor efter att alla hästar tillfrisknat, detta för att viruset fortsätter att utsöndras i avföringen. Man kan döda virus i miljön med rengöring och vanliga desinfektionsmedel. Man vet inte hur längre hästens coronavirus lever i miljön, men tester som är gjorda på människans coronavirus har visat att det kan överleva 17 dagar i urin vid rumstemperatur och ännu längre vid kyligare temperatur.

Människor kan föra viruset med sig och smitta ner andra hästar

Människor kan föra viruset med sig och smitta ner andra hästar. Man ska alltså byta skor och kläder samt tvätta händerna noga när man hanterat hästar med infektionen. Man vet inte hur lång immunitet hästen får efter en infektion. Människor kan inte smittas av hästens coronavirus.

Coronavirus verkar vara mycket smittsamt hos alla djurslag. Hos hundar ger smittan diarré och kräkningar. Kalvar och ungdjur drabbas av antingen luftvägsinfektion eller diarré. Hos katter blir det en tarminfektion som kan yttra sig som diarré, men i vissa fall muterar coronaviruset hos katten och orsakar en sjukdom som kallas FIP (felin infektiös peritonit). Denna sjukdom leder alltid till döden antingen i ett långsamt förlopp som kan ta flera månader eller ett snabbare förlopp som går på några dagar till veckor. När denna diagnos är ställd bör katten avlivas av djurskyddsskäl.

Foto Lotta Brundin Gyllensten

Anledningen till att den nuvarande coronasmittan hos människan har utvecklat sig till en smitta över hela jorden, en så kallad pandemi, är att människorna inte tidigare varit utsatta för smittan och därför inte har någon immunitet.

Vår globala livsstil med mycket resande är också ett effektivt sätt att sprida smitta. Nu gäller det att människorna i världen uppnår immunitet genom smitta eller att ett vaccin kan tas fram för att spridningen ska upphöra.

Hos djuren har coronasmittorna funnits länge och det är anledningen den inte utvecklas till en pandemi, djurpopulationen har resan en viss immunitet.

Ha det skönt i vårsolen och glöm inte att tvätta händerna ofta!