Här kan ni läsa Maria Törnqvists krönika som publicerades i Sulkysport nummer 15:
För min del händer det väldigt mycket just nu. Alltifrån stallbygge med allt vad det innebär, fortbildningskurser, unghästbesiktningar, till planering av hemsidor, förbättringar av rörelsen och givetvis träna häst. Tacksam att jag har min fantastiska personal. Lojala, intresserade och kunniga. Ni är guld värda för mig!
Jag och tiotalet av mina travtränarkollegor blev frågade om vi ville gå en rätt så djup kurs i företagsamhet och ledarskap, skapad av HNS (Hästnäringens Nationella Stiftelse) ihop med VÄXA Sverige som jobbar väldigt mycket inom lantbruk och hästverksamheter.
Den här kursen har öppnat dörrar
Jag var tveksam till en början, och dessutom tveksam till att vara ifrån mitt företag ett par dagar per halvår för att deltaga i utbildningen. Jag var orolig för hur mina kunder skulle reagera om jag var borta två-tre dagar från verksamheten. Men jag måste säga att det är något av det bästa jag har gjort för att utveckla mitt företag.
Maria Törnqvist
Namn: Maria Törnqvist
Född: 20 januari 1988
Uppväxt: Utanför Göteborg
Fritidsintresse: Att träna och laga mat
Karriär: Examen från travgymnasiet på Wången 2006. Arbetat som lärling hos bland andra Åke Svanstedt, Marcus Svedberg. Tog ut proffstränarlicens 2016.
Hästar i träning: 25
Bästa häst i stallet: Rolex Bigi, 1.11,2am/1.282.800kr
Träningsanläggning: Stall Däningsholm i Fåglum.
Den här kursen har öppnat dörrar och jag har fått träffa människor som jag aldrig hade korsat väg med annars.
Högst aktiva inom hästbranschen, men inte inom travet.
Det gör att man får ett annat perspektiv och man kan utbyta kunskap och erfarenheter som är ovärderliga.
Något nytt som Svensk Travsport tagit fram är ”Schysst stall”. Kan låta skitlöjligt faktiskt. Men var inne och kollade runt lite på fliken som ligger på ST:s hemsida. Och jag tror att det inte är en sådan dum idé. Hästsporten och travsporten ligger så oerhört långt efter andra branscher så det är dags att vi kommer i kapp.
Är man proffs så ska det vara som det låter
Nya licensbestämmelserna är en fingervisning åt det hållet där man från och med 2020 minskar klyftorna och ökar möjligheterna för amatörer (B- licenserade). Jag tycker det är hög tid att höja standarden på kommande proffstränarutbildningar för att höja kvalitén på hela branschen.
Är man proffs så ska det vara som det låter. Vi som håller A-tränade hästar skall ge kunderna det de betalar för och hålla hög standard på både personal, foder och hästar. Det skall vara skillnad för en kund att ha häst i A-träning.
Som bekant så är det helt ärligt svindyrt för en vanlig människa att äga en häst i proffsträning. Det är dyrt och krångligt att hålla andelshästar med 100 delar i och vi tränare har en utmaning att få alla dessa 100 ägare att känna sig sedda och delaktiga. Dessutom skulle vi behöva ha någon som driver ägarnas och tränarnas intresse mot de förhöjda veterinärkostnaderna.
Höj utbildningskraven på A-tränarkursen från centralt håll, både på ekonomi, kundvård och personalhantering. Ha uppföljningskurser en gång per år för att uppdatera kunskaper och hålla informationen från förbundet färsk. Obligatorisk närvaro så att inte folk uteblir.
Men det är viktigt att informationen och utbildningen är relevant.
Ingen vill bli lurad eller blåst
Jag tror att det här är nyckeln till att rädda branschen på sikt. Både genom att med kunskap och god vilja skapa schysstare arbetsvillkor för tränarnas personal och på så sätt också kunna behålla dem kvar inom branschen. Genom att höja kvalitén och trovärdigheten på verksamheten tror jag även att man kan locka nya större kunder till travet. Ingen vill bli lurad eller blåst.
Bredda samarbetet med ridsporten och andra hästbranscher. Vi kan ta hjälp av varandra och skapa en bättre och starkare hästbransch i hela Sverige. Tätare samarbeten med exempelvis HNS och LRF. Det gynnar alla, inte bara den enskilda individen/företagaren.
tror att Åby absolut kommer bli en av Europas ledande travarenor
Vi ska hålla spelarkåren nöjda också. Det är hög tid för ST att utveckla en app eller en flik under tränarnas konton så man kan logga in och klicka i information såsom balans, huvudlag, vagn, och så vidare. Skapa ett kort kommentarsfält där man kan skriva om senaste jobbet eller gör en plus- och minusspalt. Det hade underlättat för alla i branschen om det sköttes via ST:s hemsida så att man kan gå igenom startlistor och spelinformation samtidigt. Eller är detta tekniskt omöjligt?
Var på Gothenburg Horse Show i helgen. Vilken show! Sverige levererar bättre än någonsin och det är häftigt när en publikarena fullständigt kokar.
Jag har varit på NHL-ishockey i USA och detta var inte långt ifrån rent showmässigt. Det skapar ett publikvärde som hade varit läckert att kopiera till travet.
Något jag också fastnade för var profileringen av ryttarna och deras hästar som visades på storbilds-tv och i högtalarna i samband med att de kom in på arenan. Snyggt och proffsigt paketerat, en kort och personlig presentation av både häst och ryttare. Det gjorde att jag som besökare riktade uppmärksamheten mot ekipaget och man fick en helt annan samhörighetskänsla när man fick se närbild på både ryttare och häst i en ”stjärnmiljö”.
Åby är på god väg att skapa mervärde med att gå på trav och under april månad så smäller det på västkusten med invigning av hela arenan. Jag är personligen spänd av förväntan över den nya arenan och tror att Åby absolut kommer bli en av Europas ledande travarenor.
Det dras mycket folk till Åby genom mässan och hotellet som troligtvis aldrig hade närmat sig travbanan annars. Tänk om vi kan locka denna folkmassa att intressera sig för travet!
***
Fotnot: Denna veckas krönikör är Anne Haglund