Fokustema
Krönika
Läs senare

Törnqvist: ”Är glad och stolt som tränare att få tillhöra Åby Arena”

Maria Törnqvist var på plats på den nya auktionen på hemmaplan Åby Arena vilken hon tycker är den optimala anläggningen för hästauktioner i framtiden. Och lite om jobbet bakom att hitta nästa stjärna.
Av
Cecilia Kristoffersson
Upplåst för dig som är prenumerant
Premiären för auktionen i Åby Arena visade att platsen är perfekt för framtiden. Det skriver krönikören Maria Törnqvist som självklart var på plats i fredags.  Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Premiären för auktionen i Åby Arena visade att platsen är perfekt för framtiden. Det skriver krönikören Maria Törnqvist som självklart var på plats i fredags. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Här kan ni läsa Maria Törnqvists krönika som publicerades i Sulkysport nummer 42 2019:

Åbys V75-omgång med SM som pricken över i:et är precis avslutad. Det faller sig naturligt för mig att skriva några rader om helgen som gick. Först och främst vill jag ge beröm till hela Åbys ”crew”.

Vilket fantastiskt jobb dom gör. Alltid goa och glada och det spelar liksom ingen roll vem av personalen eller funktionärerna man pratar med så möts man alltid av en positiv och hjälpsam ton.

Fakta

Maria Törnqvist

Namn: Maria Törnqvist
Född: 20 januari 1988
Uppväxt: Utanför Göteborg
Fritidsintresse: Att träna och laga mat
Karriär: Examen från travgymnasiet på Wången 2006. Arbetat som lärling hos bland andra Åke Svanstedt, Marcus Svedberg. Tog ut proffstränarlicens 2016.
Hästar i träning: 25
Bästa häst i stallet: Rolex Bigi, 1.11,2am/1.282.800kr
Träningsanläggning: Stall Däningsholm i Fåglum.

Expandera

Jag personligen lägger stor vikt av tacksamhet i detta. Är glad och stolt som tränare att få tillhöra Åby Arena.

Tycker även att grundaren och initiativtagaren till Åbys nya auktion Sweden International Yearling & Mixed Sale har gjort ett strålande jobb. Det finns lite att putsa på som väl fungerade boxlistor samt uppvisningen av starthästarna. Men detta är arrangörerna väl medvetna om och jag är övertygad om att nästa år kommer att bli ännu bättre.

Stämningen på auktionen var på topp bland de som satt och avnjöt sin middag till bords. Väl arrangerat och i väldigt trivsamma lokaler.

Det är bara att gratulera Emmelie Arneng som är hjärnan bakom verket. Åby Arena är den optimala anläggningen för hästauktioner i framtiden för såväl säljare som köpare.

Det var bra att Åbys auktion började 17.00. Många hästar skulle gå under klubban. 19.00 är för sen starttid för oss ”dödliga” människor. Har man jobbat innan så har man förmodligen klivit upp i ottan. Att ha auktion som slutar efter midnatt borde ej vara att föredra.

Halva nöjet är att som på Åby få mingla efter auktionen och ta en öl eller ett glas vin tillsammans med vänner och bekanta när man väl får tillfälle att ses på ett och samma ställe.

Det som var tråkigt var att det fanns få av mina tränarkollegor på plats för att besiktiga hästar. Om man nu ska hitta något negativt.

Det har varit många auktioner i år. Elitauktionen Elitloppshelgen, Sweden International Yearling Sale på Wenngarn, Lutfi Kolgjinis auktion, Kriterieaktionen och så den nya spännande i min del av landet, den kombinerade unghäst- och mixedauktionen på Åby i fredags.

Som tränare är det en hel del att förbereda innan om man vill hitta sina guldkorn. I mitt fall så åker jag ut till så många uppfödare som möjligt innan auktionerna och ser hur hästarna uppträder i sin hemmamiljö. Väl på auktionen så besiktigas hästarna mer noggrant och man kollar eventuella veterinär- och röntgenintyg.

Wenngarn var en fantastisk auktion med fina hästar och bra priser. Men den auktionen är beroende av vädret. Samtliga år har den haft flyt med bra väder och uppehåll.

Kriterieauktionen är bra men intensiv. Det är över 400 hästar som skall gå under klubban och det är påfrestande förhållanden vid dåligt väder.

De senaste åren har auktionen flyttats en sväng till Solvalla, men är nu tillbaka på Infra City i Upplands Väsby som jag tycker är ett bra mycket bättre alternativ än Solvallas parkeringsplats.

Tillbaka till SM-loppen så tycker jag att samtliga lopp var fantastiskt roliga att se från sidan. Intervjuerna med ägarna efter loppen var verkligen något utöver det vanliga. Jag hoppas att dessa delas flitigt på social medier så att fler människor kan få ta del av deras sprudlande segerglädje.

***

Fotnot: Denna veckas gästkrönikör är Östergötlands Travsällskaps ordförande Åsa Waern. Anledningen är att Waern gjort ett ”alternativförslag” till förre ATG-ordföranden Mats Denningers utredning om svensk travsports framtida organisation.

Fokustema
Krönika
Läs senare

Så drabbas hästar av coronaviruset

Hästar smittade med coronaviruset – och så människor smitta hästar.
Sulkysports krönikör, veterinären Anne Haglund, skriver om ett brännhett ämne och ger tips och råd om coronaviruset.
Av
Anne Haglund
Upplåst för dig som är prenumerant
Anne Haglund skriver om coronaviruset och hästar. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Anne Haglund skriver om coronaviruset och hästar. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Under tre år har veterinären Anne Haglund skrivit om hästens hälsa och veterinära frågor i Sulkysport. Nu fortsätter hon ge sin syn på hur de fyrbenta har det i Sverige och ge viktiga tips när det gäller att sköta och skydda hästar i Sulkysports digitala satsning.

***

Coronavirus är en grupp virus som finns i många olika varianter. De olika arterna av viruset infekterar olika arter av djur. Viruset smittar alltså normalt inte mellan djurslagen eller mellan människa och djur. Detta verkar dock ha skett i Kina i det aktuella utbrottet.

Man misstänker att fladdermus spridit viruset till myrkott som sedan ätits av människa. Väldigt aggressiva virus kan föröka sig just i fladdermöss eftersom de har ett extremt starkt immunförsvar och inte själva blir sjuka och dör så lätt. Det finns inga bevis för att coronaviruset överförts direkt från fladdermus till människa.

Det senaste året har man sett utbrott på i övrigt friska hästar

Coronavirus har förmodligen under lång tid orsakat sjukdom hos hästar, men det är först på senare tid laboratorierna har haft möjlighet att analysera och hitta viruset. Sjukdomen drabbar hästar oftast på vintern.

Man har tidigare trott att corona bara drabbar unga hästar med nedsatt immunförsvar, men under det senaste året har man sett utbrott på i övrigt friska hästar.

Symtomen är ospecifika, hästen blir trött, äter dåligt och kan få hög feber (upp till 41 grader), dock inte alltid. Det är tunntarmen som blir infekterad och därför yttrar sig sjukdomen oftast som diarré, men kan även ge förstoppning.  Blodvärdena blir förändrade, de vita blodkropparnas antal sjunker och proteinhalten sjunker.

Eftersom det smittar blir ofta flera hästar i samma stall sjuka, dock kan sjukdomen förlöpa utan att hästen visar symtom men den kan sprida sjukdomen vidare. Inkubationstiden är kort, två-tre dagar. De flesta hästar blir friska igen inom en vecka, men det förekommer allvarligare fall där tarmen skadas så mycket att bakterier från tarmfloran läcker ut i blodomloppet.

Detta orsakar blodförgiftning och uttorkning. Det kan också ge symtom från nervsystemet som vinglighet och kramper.

En smittad häst kan sprida smitta i en hel månad

Hästar smittar varandra genom att få i sig viruset från avföringen genom munnen. En smittad häst kan sprida smitta i en hel månad.

För att få redan på om det är coronainfektion kan veterinären skicka in ett prov på antingen en liten mängd träck eller så använder man en speciell provtagningspinne (E-swab) och tar prov från ändtarmen.

Eftersom smittan är ett virus finns det inget egentligt botemedel, men drabbade hästar som inte vill äta kan man ge understödjande behandling för att de lättare själva ska klara att bekämpa smittan. Man ger då dropp och antiinflammatorisk medicinering.

Infektionen är mycket smittsam och stallet bör isoleras minst fyra veckor efter att alla hästar tillfrisknat, detta för att viruset fortsätter att utsöndras i avföringen. Man kan döda virus i miljön med rengöring och vanliga desinfektionsmedel. Man vet inte hur längre hästens coronavirus lever i miljön, men tester som är gjorda på människans coronavirus har visat att det kan överleva 17 dagar i urin vid rumstemperatur och ännu längre vid kyligare temperatur.

Människor kan föra viruset med sig och smitta ner andra hästar

Människor kan föra viruset med sig och smitta ner andra hästar. Man ska alltså byta skor och kläder samt tvätta händerna noga när man hanterat hästar med infektionen. Man vet inte hur lång immunitet hästen får efter en infektion. Människor kan inte smittas av hästens coronavirus.

Coronavirus verkar vara mycket smittsamt hos alla djurslag. Hos hundar ger smittan diarré och kräkningar. Kalvar och ungdjur drabbas av antingen luftvägsinfektion eller diarré. Hos katter blir det en tarminfektion som kan yttra sig som diarré, men i vissa fall muterar coronaviruset hos katten och orsakar en sjukdom som kallas FIP (felin infektiös peritonit). Denna sjukdom leder alltid till döden antingen i ett långsamt förlopp som kan ta flera månader eller ett snabbare förlopp som går på några dagar till veckor. När denna diagnos är ställd bör katten avlivas av djurskyddsskäl.

Foto Lotta Brundin Gyllensten

Anledningen till att den nuvarande coronasmittan hos människan har utvecklat sig till en smitta över hela jorden, en så kallad pandemi, är att människorna inte tidigare varit utsatta för smittan och därför inte har någon immunitet.

Vår globala livsstil med mycket resande är också ett effektivt sätt att sprida smitta. Nu gäller det att människorna i världen uppnår immunitet genom smitta eller att ett vaccin kan tas fram för att spridningen ska upphöra.

Hos djuren har coronasmittorna funnits länge och det är anledningen den inte utvecklas till en pandemi, djurpopulationen har resan en viss immunitet.

Ha det skönt i vårsolen och glöm inte att tvätta händerna ofta!