Fokustema
Kanal75 flyttar
Läs senare

”Det blir inte dyrare om ATG lyckas hyra ut”

Kanal75 flyttar från Hästsportens Hus. Hela personalstyrkan på cirka 50 personer lokaliseras i höst in i nya lokaler i Värtahamnen, samma ställe där den moderna studion för de ”stora” sändningarna finns.
– Det blir inte dyrare utan en effektivisering, säger Kanal75:s verkställande direktör Per Tellander.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Kanal75:s vd Per Tellander förklarar flytten från Solvalla och Hästsportens Hus till Värtahamnen. Foto Leif Norberg/ALN
Kanal75:s vd Per Tellander förklarar flytten från Solvalla och Hästsportens Hus till Värtahamnen. Foto Leif Norberg/ALN

ATG:s stora tv-produktionsblag Kanal75 har vuxit i stort sett konstant sedan starten år 2000. Varje år allt fler produkter och sändningstimmar, nya mediaplattformar att producera innehåll. Som en del i Kanal75:s expansion byggdes det runda huset ”Pinnen” bredvid Hästsportens Hus.
– Första etappen i Kanal75:s liv handlade mest om att öka i kvantitet. Det betyder att man ökat antalet sända timmar, antalet anställda, och varje timme kostar. Nu har vi slagit i taket med vad vi kommer att vara volymmässigt, och då handlar det om att göra varje timme i det vi kan kalla ”produktionsfabriken” effektivare och därmed billigare. Flytten till nya lokaler är en del i det, säger Per Tellander.

Utifrån sett kan det ju tyckas märkligt att det blir billigare och effektivare för Kanal75 att sitta i hyrda lokaler ”inne i den dyra stan” än att sitta i Hästsportens Hus på Solvalla där hyran för lokalerna i slutändan går till Solvalla?!
– Det blir inte dyrare, i alla fall om ATG lyckas hyra ut, eller använda, ytorna Kanal75 lämnar. Vi har till och med tagit höjd för att det vi lämnar ska stå tomt en tid i Hästsportens hus och ändå att det inte ska kosta mer att driva Kanal75 i de nya lokalerna. Jag skulle aldrig få igenom en sådan här förändring med ATG om jag inte kunnat presentera en kalkyl som visar att det inte blir dyrare att sitta i Värtahamnen, säger Per Tellander.

Krasst uttryckt har Kanal75 vuxit ur sina lokaler och även sin teknik i Hästsportens Hus.
– Nu sitter vi väldigt utspridda. På flera våningsplan och i flera olika delar av huset. Det gör det ineffektivt ledningsmässigt och samordningsmässigt. Dessutom är allt byggt med utgångspunkt att vi ska göra ”gammel-tv”. Framtiden är dock streaming. Det är enorm skillnad. Lite förenklat kan säga att allt som krävs för att göra tv i form av servrar, mixerbord och kablar ryms i den streamade produktionstekniken i en laptop! Oavsett vilka lokaler vi skulle sitta i stod vi ändå inför en teknikinvestering som innebär övergång från ”gammel-tv” till streamat, säger Per Tellander.

om jag inte kunnat visa att fördelarna med en flytt överväger nackdelarna så hade den inte blivit av

Han beskriver det som att Kanal75 nu kommer in i fas tre av sitt liv.
– Fas ett var utbyggnaden av volym och antalet produktioner. Nu är vi uppe och ute med produktioner i olika miljöer från klockan åtta på morgonen till elva på kvällen. Den fasen är avklarad. Andra fasen var bygget av den moderna studion i Värtahamnen som handlade om hur vi ser ut gentemot tittarna. Fas tre blir effektivisering. Kan vi minska produktionskostnaden per timme, och det kan vi i de nya lokalerna och med investeringarna i ”streaming-teknik” som inte kräver lika mycket teknikpersonal som gammel-tv, så sänker vi också kostnaderna för Kanal75.

Vad säger då personalstyrkan på 50-talet personer? Många har väl inrättat sin tillvaro runt att det är Hästsportens hus som är arbetsplatsen? Och dessutom lämnar ju nu hästsportens mediabolag Kanal75 närheten till sporten genom lokaliseringen på Solvalla vilket väl också kan kännas konstigt?
– Många är förstås positiva och ser fram emot att komma till nya fina och ändamålsenliga lokaler. Men det är klart att det också finns de i personalen som får problem med den här flytten. Så är det alltid. Det handlar om kommunikationer, hur man organiserar hämtning av barnen på förskolan, och sådant. Det är en oundviklig konsekvens att enskilda medarbetare kan drabbas när man flyttar ett företag och en verksamhet. Det handlar om att väga fördelar mot nackdelar. Som sagt – om jag inte kunnat visa att fördelarna med en flytt överväger nackdelarna så hade den inte blivit av, avslutar Per Tellander.

Fokustema
Laval
Läs senare

Ny start för Cleangame

Det blev en plump för ”världens bästa valack” Cleangame i comebacken.
På lördag startar Jean-Michel Bazires stjärna på nytt.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Cleangame. Foto Mia Törnberg
Cleangame. Foto Mia Törnberg

Cleangame (e. Ouragan de Celland) var jättefavorit i Prix des Ducs de Normandie i Caen, men där vann som bekant Jarmo Niskanens Earl Simon och fick en biljett till Elitloppet.

Nu har Cleangame slickat såren och ska starta i Prix Champon P (€85.000), som är flyttat från Vincennes till Laval. Bazire kör stjärnan själv, medan sonen Nicolas Bazire sköter tömföringen bakom danskefödde stallkamraten Valokaja Hindö (e. Great Challenger).

Prix Champon P (€85.000)
2.875 meter

Häst – Körsven

 1. Very Joy – Vitale Ciotola
 2. Vipera Killer Gar – Jérémy Gaston Van Eeckhaute
 3. Clif du Pommereux – David Thomain
 4. Blues des Landiers – Dominique Cheradame
 5. Valokaja Hindö – Nicolas Bazire
 6. Etoile de Bruyere – Charles Dreux
 7. Dexter Fromentro – Thomas Levesque
 8. Enino du Pommereux – Matthieu Abrivard
 9. Anzi des Liards – Romain Derieux
 10. Bahia Quesnot – Junior Guelpa
 11. Delia du Pommereux – Franck Nivard
 12. Cleangame – Jean-Michel Bazire

Earl Simon lysande fin i Caen

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Första segern för toppstammad

Efter två raka andraplatser avlade You Could Be Mine maiden på Sundbyholm under tisdagskvällen.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
You Could Be Mine såldes för 570.000 kronor på Sweden International Yearling Sale 2018. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
You Could Be Mine såldes för 570.000 kronor på Sweden International Yearling Sale 2018. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Trixton-dottern You Could Be Mine ropade Roger Walmann in för 570.000 kr på Sweden International Yearling Sale 2018 och i april debuterade hon med ett andrapris i Örebro. Hästen följde upp samma placering i ett lopp på Mantorp i början av maj och igår kom äntligen första fullträffen.

I händerna på Örjan Kihlström tog You Could Be Mine ledningen direkt och hon vann lätt med gott om krafter i behåll på 1.18,4/2.140 meter. Det här var ett E3 Bonus-lopp för ston och segerchecken uppgick till 40.000 kronor.

Storebror är kulletta i Italien

Treåringen är undan Linda di Casei (e. Uronometro), 1.10,3ak/€860.490, som firade stora framgångar och deltog i Prix d’Amerique hos Alessandro Gocciadoro. Stoets första avkomma Axl Rose (e. Love You), 1.11,3ak*/4.965.339 kr, är ett år äldre än You Could Be Mine och kulltopp i Italien hos just Gocciadoro. Hästarna är uppfödda av Johan Sjöstrand och Magnus Jernemyr och efter You Could Be Mine såldes fölstoet vidare.

Axl Rose vann Gran Premio Allevamento som tvååring. Förra året toppade han Gran Premio Nazionale, Gran Premio Città di Napoli, Gran Premio Marangoni och Gran Premio Orsi Mangelli, men i Derbyt galopperade han i ledningen med mindre än 1.000 meter kvar.

Gårdagens vinnare är svenskfödd och anmäld till alla större lopp i Sverige.

Fakta

You Could Be Mine

Kön: brunt sto
Född: 27 april 2017
Härstamning: Trixton-Linda di Casei
Intjänat: 80.000 kronor
Resultat: 3 st: 1-2-0
Rekord: 1.17,5m
Ägare: SRF Stable
Uppfödare: Johan Sjöstrand & Stall SEFREMA HB
Tränare: Roger Walmann, Solvalla
Körsven: Örjan Kihlström, Solvalla

Expandera
Fokustema
V86 Bollnäs
Läs senare

Hur är stjärnans form?

Guli Anna var bäst bland stona som treåring, men efter en strulig vinter och galopp i årsdebuten är frågan given.
Hur står det egentligen till med formen inför kvällens start i Hälsingehambon?
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Guli Anna och Stefan Johansson vid segern i Kriteriestoet 2019. Foto Hanold/ALN
Guli Anna och Stefan Johansson vid segern i Kriteriestoet 2019. Foto Hanold/ALN

Stefan Johansson hymlar inte om att vintern inte alls blev som han hade hoppats på.
– Nej, det var ingen bra förkylning alls. Jag har haft många förkylda hästar i mitt stall och hon har varit en av de som varit hårt drabbad. Att förbereda henne på det vis jag hade önskat har inte varit möjligt, medger Umåkertränaren.

När stoet väl kunde sättas igång och tränas gick det inte alls som han hade förväntat sig.
– Hon var väldigt hetsig och bråkig. Det fungerade inte alls för henne, men vi hittade en annan gård att flytta henne till från och med den 1 april. Efter det lugnade hon ner sig och började må bra igen, sedan dess har det flutit på, men jag vill ändå säga att hon är väldigt lite tränad i vinter. Samtidigt är hon lättränad, fysiken har hon ändå i ordning i grund och just nu känns allt bra, säger Johansson.

Hon kändes stark i det skedet och hade säkert varit bland de tre främsta annars

Vid årsdebuten i början av april blev det galopp.
– Det var mitt fel. Jag blev för ivrig helt enkelt när jag såg att luckan var på väg att komma och hästen kom ur balans när jag försökte byta spår. Hon kändes stark i det skedet och hade säkert varit bland de tre främsta annars.

Så du är inte orolig över formen?
– Nej, jag säger inte att hon har toppform för det ska hon inte ha i det här skedet heller, men jag fick ett kvitto på att hon är längre kommen i alla fall än vad jag kanske hade trott. Det här är inte det viktigaste loppet i år och jag är väldigt mån om att ge henne en bra upplevelse. Vi ska ha häst i många år och jag kommer köra snällt med henne så att psyket inte tar stryk. Det är klart att det är stora pengar att köra om här och att jag gärna vinner, men det viktigaste för mig är att hon fortsätter kännas bra. Spontant tror jag det blir svår att plocka in 20 meter på hästarna som står på startvolten.

Skor på nu?
– Ja, det är ett litet minus, men det slet så mycket på hovarna i Skellefteå att jag inte tycker mig ha något alternativ, avslutar Stefan Johansson.

Startlistor till dagens tävlingar.