Fokustema
Axevalla
Läs senare

Djuses guldsto

Mattias Djuses Zolly tog årets andra storloppsseger då hon vann Guldstoet på Axevalla.
– Hon blev rejält utmanad, men sträckte på sig och ville vara först, kommenterade Solvallatränaren.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
I mars vann Zolly en etapp av Margaretas tidiga Unghästserie. Under söndagen slog hon till med en storloppsvinst då hon tog hem Guldstoet på Axevalla. Foto Mia Törnberg
I mars vann Zolly en etapp av Margaretas tidiga Unghästserie. Under söndagen slog hon till med en storloppsvinst då hon tog hem Guldstoet på Axevalla. Foto Mia Törnberg

Zola Boko-dottern frontade, men Djuse överlät taktpinnen till Scarlet Hello (e. Scarlet Knight) i första kurvan. Han visste dock vad han gjorde för i skedet därpå kunde han åter runda fram och överta kommandot och sitta på trumf.
Halvvarvet hade blott gått på 1.14,8 och när varvet inte gick fortare än 1.17,9 hade Zolly skaffat sig en ypperlig möjlighet att bärga segerchecken på 350.000 kronor.

Det insåg Per Nordström som flyttade fram Grande Diva Sisu (e. Ready Cash) på ledarinnans utsida varpå Nordström gav favoriten No Limit Queen (e. Trixton) en perfekt rygg.
Utifrån det begränsade tempot var det enkelt att lista ut att täthästarna skulle göra upp oc det var också den trion som kvarstod med chans in mot upploppet. Björn Goop valde att chansa invändigt i rygg på Zolly varpå han aldrig fick fritt samtidigt som Djuses häst såg ut att kontra ut Grande Diva Sisu som verkade ha ett kort grepp mitt på upploppet.
Zolly kom hem på 1.14,9a/2.140 meter och bärgade karriärens andra stora prischeck eftersom hon i mars även vann en etapp av Margaretas Tidiga Unghästserie.
– Vi hade flyt och fick bästa spåret av de betrodda hästarna idag så jag bestämde mig för att försöka hålla de andra bakom mig hela vägen. Hon blev rejält utmanad, men sträckte på sig och ville vara först. Mitt på upploppet fick jag ”torskfrossa”, men hon bet i, sade Djuse.

Grande Diva Sisu höll till andraplatsen och No Limit Queen slutade trea.

Femte segern

Susanne H Osterling vann Hertiginnan av Västergötland Kronprinsessan Viktorias lopp för femte gången. Segergodset var Sanda Love (e. Love You) som lyckades vinna trots en tung väg fram till dödspositionen. Triumfen var värd 150.000 kronor och nu har den sjuårige valacken tjänat 345.000 kronor inom loppet av 15 dagar då Robert Bergh matchat hästen tätt och framgångsrikt.
– Jag är grymt imponerad av hästen. Det kändes direkt från början att jag inte kom till som jag ville och då tog jag beslut att köra framåt istället. Han kunde glida till ledningen 500 kvar och – det låter kanske lite märkligt – men insatsen till trots tror jag inte hästen var tom i mål utan han blev mer bekväm i sin ensamhet, sade Osterling.

Fokustema
Doping
Läs senare

Fast för doping efter hårprov

En amatörtränad häst testade positivt för doping efter seger i ett montélopp på Solvalla i januari.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant

Svensk Travsport rapporterar om dopingfallet på sin hemsida. Det handlar om sexårige valacken Power Memphis (e. Mr Pine Chip), som lämnade positivt A-prov via hårprov efter segern på Solvalla den 22 januari.

Hårprovet visade spår av det manliga könshormonet testosteron. Så här skriver Svensk Travsport om substansen: Testosteron är ett manligt könshormon och är originalet till de syntetiska anabola steroiderna. I dopningssammanhang används anabola steroider för att öka muskelmassa, fysisk styrka och uthållighet.

B-provet är skickat för analys på ett annat laboratorium och ST har inlett en utredning. Power Memphis är belagd med startförbud tills vidare.

Fokustema
Nyfödda
Läs senare

Dubbla föl i Stenkullen

Christina och Mats Olsson i Stenkullen kan rapportera om två fölningar. Quill Pen har fått ett sto efter Explosive Matter och Snow Angel en hingst efter S.J.'s Caviar.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Snow Angel (e. Order By Fax), 1.12,0ak/723.400 kr, tävlade för Mats Olsson och vann nio lopp på 68 starter. Hennes hingst efter S.J.’s Caviar är hennes första avkomma.

Snow Angels son efter S.J.’s Caviar. Foto: privat

Själv är Snow Angel undan Angel’s Light (e. Angus Hall), 1.17,7k/26.500 kr. Hennes mor Flash Light (e. Mack Lobell), 1.16,3ak/97.500 kr, har sin överlägset bästa avkomma i Malin Löfgrens stjärna Sanity (e. Love You), 1.09,2ak/10.280.145 kr, vilken deltog i Elitloppet två gånger.

Andra avkomman

Quill Pen (e. Offshore Dream-In Writing), 1.12,3ak/506.688 kr, har en avkomma sedan tidigare – en tvåårig dotter efter Raja Mirchi – och i år har hon fått ett sto efter Explosive Matter.

Hennes mor In Writing (e. Malabar Man), 1.16,0/$4.376, fick fem avkommor och samtliga tog sig till tävlingsbanan med I Am Dynamite (e. Love You), 1.12,7am/817.450 kr, som den främste.

Ni vet väl att ni kan maila in fölrapporter för fri publicering? Uppge mor, far och kön på fölet. Skriv också om ni bestämt vilken hingst stoet ska gå till i år och skicka gärna med en bild. Maila till Sulkysport

Fokustema
Gävle
Läs senare

Positivt A-prov av 1.10-travare

I mars sprang Picasso 1.10,1a/1.640 meter i Gävle.
Idag rapporterar Svensk Travsport att den tolvårige valacken lämnat ett positivt A-prov.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant

ST meddelar följande:

Det urinprov som togs efter loppet visar i analysen av A-provet på förekomst av substanserna Koffein och Teofyllin över rapporteringsnivå”.

Tills vidare har Picasso, som tränas av Gävles Troels Andersen, startförbud och B-provet skickas till ett franskt laboratorium för analys. Svensk Travsport har startat en utredning.

Fakta

  • Koffein är ett centralstimulerande medel med uppiggande effekt. Teofyllin är en metabolit (nedbrytningsprodukt) till koffein.
  • Koffein finns inte i något registrerat läkemedel för häst i Sverige. Däremot finns det koffein ensamt eller i kombination med andra läkemedelssubstanser i flera humanläkemedel.
  • Koffein finns i ett antal livsmedel och även förekomst i vissa foder har tidigare konstaterats.