Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Dorgos de Guez mot Elitloppet

Ja och nej till Elitloppet. Svenskar i segerstim på Meadowlands. Bra sport i Danmark. Grästrav i Frankrike. Kallblod dyrast på auktion. Topptid i Norge. Bardun i segersits? Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Dorgos de Guez, Jean-Michel Bazire och skötaren Rebecca Lejon har siktet inställt på Elitloppet. Foto: Gerard Forni
Dorgos de Guez, Jean-Michel Bazire och skötaren Rebecca Lejon har siktet inställt på Elitloppet. Foto: Gerard Forni
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 Nioårige valacken Dorgos de Guez (e. Romcok de Guez-Lady Fromentro), 1.10,9/€968.330, blir Jean-Michel Bazires Elitloppskort i år efter ha lekt hem Prix Jamin (€90.000) på Vincennes igår.

Jos Verbeeck. Foto: stalltz.se

– Nästa start blir i Criterium de Vitesse de Basse Normandie i Argentan den 2 maj och om han gör det bra där siktar vi på Elitloppet, säger Jean-Michel Bazire.

Han har redan gjort klart med kusk till Dorgos de Guez och det blir Jos Verbeeck som sköter tömmarna om det blir start på Solvalla. Precis som han gjorde bakom Elitloppstvåan Abrion du Gers för två år sedan.

Idag (igår, reds. anm.) kändes Dorgos de Guez fantastisk. Jag tror till och med att han är en bättre häst än Cleangame, säger Bazire.

Criterium de Vitesse de Basse Normandie (€90.000) avgörs över 1.609 meter och det blir första gången i karriären – 65 starter, 30 segrar – som Dorgos de Guez provar Elitloppsdistansen.

Dorgos de Guez största segrar:

  • Prix du Luxembourg (€110.000)
  • Prix du Plateau de Gravelle (€110.000)
  • Prix de Brest (€90.000)
  • Prix de Nevers (€90.000)
  • Prix Jamin (€90.000)

Däremot blir det inget Elitlopp för Prix de France-vinnaren Delia du Pommereux. Hennes nästa uppgift blir Prix de l’Atlantique på lördag innan hon går vidare till Paralympiatravet och därefter Prix Rene Balliere på Vincennes.

Stoet kommer också få ny kusk. David Thomain tar över sedan Eric Raffin blivit ordinarie tömförare bakom Face Time Bourbon.

***

2 Meadowlands bjöd på flera kvallopp igår och svenskarna tog för sig. Lucas Wallin inledde med treåriga Autumn Deo (e. Muscle Hill-Brigham Dream) på 1.13,1/1.609 meter.

Autumn Deo och Lucas Wallin spurtvinner över Jula Shines On.

Senare vann Nancy Takter-tränade treåringen Type A (e. Southwind Frank-Up Front Laura) för Yannick Gingras på 1.13,6. Spurtvinst blev det också för Anette Lorentzons Rattle My Cage (e. Love You-Caress the Senses) på 1.12,2 innan Per Engblom-tränade Beads (e. Archangel-Nepentha) avrundade för Brian Sears på 1.11,1.

***

3 Fyens Væddelöbsbane i Odense står som värd för de danska Liga-finalerna denna söndagseftermiddag och det dyker upp många bekanta namn i startlistorna som antingen tävlat i elitsammanhang eller i V86-lopp på Jägersro och Åby under vintern och början av våren.

I snabbloppet stöter Flemming Jensens Slide So Easy (e. Quite Easy) på svenskfödda duon Bandit Brick (e. Yankee Glide) och Rushmore Face (e. Joke Face).

De två sistnämnda gör båda debut i ny regi då det numera är Gitte Madsen samt Bo Westergård som tränar hästarna.

I ett öppet treåringslopp syns även fjolårets fyra i Svensk Uppfödningslöpning. Peter Rudbecks Dowhatyoudowell (e. Maharajah) tjänade 234.077 danska kronor under sin debutsäsong, men gick faktiskt segerlös genom tvååringstävlandet som innehöll åtta framträdande och idag kan han avlägga maiden.

Här kan du ta del av banprogrammet till dagens tävlingar i Odense.

***

4 Idag avgörs den andra etappen av 13 i den rikstäckande, franska löpningsserien Trophée Vert. Det handlar kort och gott om tävling på gräsbanor för elithästar och idag går touren vidare till Tours-Chambray 25 mil sydväst om Paris.

Bazire har två hästar till start. Foto: Simon Hagen/Sulkysport

Med en samlad prispott på 45.000 euro att tävla om blir klassen därefter och faktum är att flera av deltagarna vunnit lopp på Vincennes under det gångna vintermeetinget.

Bland dem syns Jean-Michel Bazires duo Crusoe d’Anama (e. Ni Ho Ped d’Ombree) och Colonel (e. Goetmals Wood) samt Laurent-Claude Abrivards Brillant Madrik (e. Lillum Madrik), vilka samtliga ska försöka plocka in 50 meters tillägg i detta lopp där grunddistansen är saftiga 3.500 meter!

Precis som i Grand National du Trot samlar deltagarna poäng i de 13 etapperna och de mest framgångsrika möts i finalen i Craon den 6 september där den samlade prissumman uppgår till 80.000 euro.

Svenska Spel arrangerar som vanligt spel och sänder de franska premium-tävlingarna via sin Trav & Galopp-sida.

***

5 Kallblodet Hvalstad Odin (e. Moe Odin-Tufte Huldra), 1.22,8ak/928.047 kr, blev dyrast på travera-auktionen igår och såldes till Raija Soini i Finland för 85.000 kronor.

Ytterligare två fölston gick till Finland; sjuåriga Hip Hurray Boko (e. Yield Boko-Opps D.K.), 1.12,9am/438.800 kr, köptes av Tenho Palmroos för 16.000 kronor och 12.000 kronor betalade Jouni Välisalo för femåriga Sweet Eloise (e. S.J.’s Caviar-Yatzi Boko), 1.15,4ak/127.600 kr.

Vidare såldes femåriga stoet Loseyourself (e. Pine Chip-Bello Star), 1.18,1am/43.000 kr, till Goldneck Trav AB, Bromma. Goldneck Trav AB lade också beslag på en levande-föl-avgift i Quite Easy för 16.000 kronor.

***

6 Söndagen bjuder på tävlingar på två svenska banor. Huvudrollen spelar Årjäng (första start 13.45) med Grand Slam 75, medan eftermiddagens saxbana är Hagmyren (14.00).

Jonathan Bardun har inlett 2021 med fyra segrar på 34 starter och vann sent som igår i Vaggeryd med Pim Pim Joli (e. Pastor Stephen). I eftermiddag kör han italienske Apollo Rek (e. Non Solo Bar), som blev oplacerad i Sverigedebuten för drygt två veckor sedan, men kom till Sverige med bland annat seger på 1.14,2ak i senaste starten. Läge för revansch idag?

Här är startlistorna till söndagens tävlingar.

***

7 Vitro Diablo (e. Bold Eagle) avslutade sin karriären på svensk mark med sjundeplatsen i den klass II-final som vanns av blivande Sprintermästaren Don Fanucci Zet. Sedan såldes hästen till Norge och igår på Sörlandet svarade Vitro Diablo för en toppinsats.

Från ledningen vann hästen plättlätt på fina 1.11,3a/1.609 meter tillsammans med Vidar Hop. Erik Killingmo tränar den svenskfödde femåringen som gjort 27 starter (11-6-1) och sprungit in nästan 700.000 norska kronor.

Vitro Diablo är undan Chanson d-Inverne (e. S.J.’s Photo), 1.12,3ak/2.353.507 kr, som även lämnat fyrfaldige miljonären Attack Diablo (e. Blue York Yankee). Chanson d’Invernes sista avkomma är treårige Fernando Diablo (e. Trixton), som finns i träning hos Peter Untersteiner.

Fokustema
Unghästtoppar
Läs senare

”Bättre än jag förväntat mig i årsdebuten”

En toppfyraåring på Åby ikväll.
En toppfyraåring i Halmstad i morgon.
Per Nordström har ett spännande dygn framför sig.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Grande Diva Sisu och Per Nordström. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Grande Diva Sisu och Per Nordström. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Kval till Kunga- och Drottningpokalen på Åby ikväll och V75 i Halmstad i morgon – då har Per Nordström en högintressant häst till start på varje bana.

Förra året slutade Grande Diva Sisu (e. Ready Cash) tvåa bakom kulldrottningen Diana Zet (e. Hard Livin) i Drottning Silvias Pokal. I år har Jägersrotränare Nordström sitt hopp i Konung Gustaf V:s Pokal, nämligen Önas Prince (e. Chocolatier), som efter bland annat seger i korta finalen i Breeders Course förra sommaren tjänade över 1,4 miljoner kronor som treåring.

2021 har inletts på bästa sätt med två raka segrar på hemmaplan.

– Han har tagit åt sig vinterträningen och framför allt blivit väldigt rytmisk och fin. Han hade problem på höstkanten som tvååring när han slog en frivolt i hagen och fick en rejäl muskelbristning i bogen. Han var knölig i låga tempon länge och väl under treåringssäsongen, men i år har han tränat för fullt under vintern och blivit stark och fin, sade Per Nordström till Vinnare V65.

Ikväll har hästen innerspår bakom startbilen i ett av uttagningsloppen till Kungapokalen på Åby.

– Önas Prince har inlett de två första loppen på bra sätt och jag tycker att han är så bra han kan vara. Det ska bli spännande ikväll med det fina läge vi har, sade Nordström.

”Beroende av bra tempo”

Från Mölndal hem till Skåne ikväll och en ny tur norrut i morgon. Då väntar ett försök till Diamantstoet för femåriga stoet Grande Diva Sisu som inleder från 40 meters tillägg. Stoet årsdebuterade med tredjeplatsen i Folke Hjalmarssons Minneslopp på långfredagen.

– Det var en riktigt bra prestation och jag vet att hon går framåt av den prestationen. Hon var bättre än jag förväntat mig i årsdebuten, hon avslöjar inte mycket i träning utan är bekväm av sig och lite rund om magen, men hon har blivit starkare i vinter. Jag hoppas att morgondagens start ska flytta fram henne ytterligare formmässigt, vi har ett viktigt lopp om två veckor i Lovely Godivas Minne på Åby (för femåriga ston med en kvarts miljon kronor till vinnaren, reds. anm.), sade Per.

Han befarar att uppgiften kan bli tuff från dubbla tillägg.

–  Om det går sakta blir det tufft att plocka in 40 meter om man ska ut i spåren och vingla, jag är beroende av att det blir bra tempo i täten. Det blir vanlig vagn, barfota och norskt huvudlag som vanligt och voltstart ser jag inte som något större problem, det är en klok och fin häst.

V75-tips: En smart lösning

Fokustema
Svensk Travsport
Läs senare

Häst startade efter sin död…

Valacken At the Post rapporterades in som död till Svensk Travsport 2018, men började sin tävlingskarriär 2019...
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

På travsport.se rapporteras det om At the Post dog 2018, men sanningen är en helt annan och det går också att läsa på travförbundets hemsida.

Enligt travsport.se har At the Post genomfört ett kvallopp och startat fem gånger under 2019 och den senaste starten den 16 maj samma år. Alltså året efter sin död…

Hämtat från travsport.se
Fokustema
Frankrike
Läs senare

Tog lagen i egna händer

Thierry Duvaldestin har dömts till en månads avstängning för ha tagit lagen i egna händer mot en konkurrent, men också 5.000 euro i böter för en förväxlingshistoria med två treåriga ston.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Thierry Duvaldestin har dömts både till böter och avstängning. Foto Stefan Melander/Stalltz.se
Thierry Duvaldestin har dömts både till böter och avstängning. Foto Stefan Melander/Stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Den 28 mars startade och vann Thierry Duvaldestin med Irreversible (e. Baltic Charm-Ava) Prix de Ferrières-en-Bray (€11.000) i Bihorel-les-Roeun. Vid identitetskontroll efter loppet visade det sig vara fel häst som har startat.

Nu har den franske topptränaren dömts till 5.000 euro i böter för förväxlingshistorien och Irreversibles ägare Philippe Deauvisage tappar dessutom förstapriset på 4.950 euro.

Irreversible visade istället vara Iskandia (e. Saxo de Vandel-Opale des Racques), vilken Thierry Duvaldestin också tränar och som ännu inte gjorde debut på tävlingsbanan.

Thierry Duvaldestin har erkänt sitt misstaget och i travförbundets Bulletin säger han: ”jag borde ha varit mer försiktig.”

En månads avstängning

Thierry Duvaldestin har också dömts till en månads avstängning för ha tagit lagen i egna händer mot en konkurrent – Gamin Bazoquain – i Prix Dryade des Bois i Rambouillet den 11 april efter att hans häst själv blivit störd och Gerico de Godrel diskats.

Thierry Duvaldestin kör Gerico de Godrel (2) och Alexis Collette Gamin Bazoquain (11).

Thierry Duvaldestin jagade ifatt sin konkurrent och såg till att Gamin Bazoquain sattes ur spel.

”Min reaktion var inte den rätta, men det var nära att min häst gick omkull och det kunde potentiellt fått allvarliga konsekvenser både för kuskar och hästar”, säger Duvaldestin i domen.

En månad lyder domen och avstängningen trädde i kraft igår, den 22 april.

Loppet kan ses här! Thierry Duvaldestin kör Gerico de Godrel (2) och Alexis Collette Gamin Bazoquain (11).