Fokustema
Stosprintern
Läs senare

Drottningen snabbast i Stosprintern?

Förra året tog Fifty Cent Piece dubbeln Drottningpokalen-Stosprintern.
Är det Chebba Mils tur i år?
Här är startlistorna till försöken i Stosprintern!
Av
Mathias Hedlund
Chebba Mil och Robin Bakker vid seger i Drottning Silvias Pokal. I kväll är stoet tillbaka på svensk mark. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Chebba Mil och Robin Bakker vid seger i Drottning Silvias Pokal. I kväll är stoet tillbaka på svensk mark. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Att vinna både Drottning Silvias Pokal på vårsidan och Stosprintern mitt i sommaren är det inte många ston som klarat av.

Ifjol lyckades Fifty Cent Piece (e. Muscle Hill) och Robert Bergh med den bedriften, men förutom de amerikanska stoet är det bara två andra ston som dubblerat: Gina Roy (e. Speedy Min) 1988 och Fama Currit (e. Viking Kronos) 2005.

Dessutom har två ston följt upp vinst i Drottningpokalen med triumf i självaste Sprintermästaren: Drottning Sund (e. Tibur) 1990 och Serena (e. Nuclear Kosmos) 1994.

Paul Hagoort. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Årets vinnare av Drottningpokalen gör ett försöka att sälla sig till det förstnämnda sällskapet när det är dags för uttagningar till Stosprintern i Halmstad på måndag. Holländaren Paul Hagoort reser norrut på jakt efter nya framgångar på svensk mark, där han i år redan vunnit Drottning Silvias Pokal med Chebba Mil (e. Readly Express) och Breeders Course-finalen/Treåringseliten med Hurricane (e. Father Patrick), samt tagit tredjeplatsen i Elitloppet med Mister F.Daag (e. Conway Hall).

Chebba Mil kom till uttagningsloppet i Drottningpokalen med inte ens 100.000 kronor på priskontot. Ett par veckor – och två starter – senare ståtade hon med 1.197.181 kronor och drottningkronan.

Nu väntar alltså Stosprintern med 75.000 kronor i förstapris i försöken och hela 800.000 kronor till vinnaren i finalen.

26 fyraåriga ston anmäldes och tävlar om tio finalplatser. Chebba Mil ställs mot Islay Mist Sisu (e. Beer Summit), som vunnit Svensk Uppfödningslöpning och korta E3, i första försöket. Imhatra Am (e. Muscle Hill), som vann Fyraåringseliten för ston, sticker ut i försök två, medan tvåan i långa E3 ifjol, Good Vibes (e. Django Riff), är mest meriterad i tredje försöket.

De tre främsta plus den högst seedade fyran går vidare till final torsdag den 7 juli.

Här är startlistorna till Halmstads måndagkväll (försöken körs som lopp 5, 6 och 7).