Fokustema
Frankrike
Läs senare

Earl Simon kvalar nästa vecka

Jarmo Niskanens storstjärna Earl Simon är på väg tillbaka till tävlingsbanan och den 18 februari kvalar den åttaårige hingsten på Grosbois.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Earl Simon segrade i Mons. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Earl Simon segrade i Mons. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

– Vi har verkligen givit honom all tid och den omvårdnad han behövt. Håller det inte nu finns det inget mer att göra, säger Jarmo Niskanen.

Jarmo Niskanen (t.v.) och kusken Franck Ouvrie i gula färger efter en seger med Earl Simon på Vincennes. Foto: Gerard Forni

Många minns säkert att Earl Simon drabbades av en senskada i samband med Elitloppet 2020. Där vann han sitt försök på 1.09,5a/1.609 meter, men diskades för trängning i finalen som måltrea.

Tagit längre tid

Efter loppet visade det sig att Earl Simon drabbats av en senskada.

– Egentligen var inte skadan stor, men liten som stor – när det handlar om senskador tar det tid och den här gången lite längre än vad vi hade hoppats på.

Fakta

Earl Simon

hingst 8 år e. Prodigious-Tindrana e. Insert Gede
Rekord: 1.09,5ak*
Prissumma: 879.485 euro
Resultat: 35 st: 16-6-8
Ägare: Ecurie Skytten
Uppfödare: Gunnar Sundbaum
Tränare: Jarmo Niskanen
Körsven: Franck Ouvrie:

Större segrar:

2018:

 • Prix Gaston Brunet (€120.000)
 • Prix Octave Douesnel (€120.000)
 • Prix Raymond Fouard (€100.000)

2020:

 • Prix des Ducs de Normandie (€110.000)
 • Prix de la Marne (€90.000)
 • Elitloppet, försök (€47.750)

Andraplatser:

 • Prix Marcel Laurent 2018
 • Prix Phaeton 2018
 • Criterium de Vitesse 2020

Tredjeplatser:

 • Criterium Continental 2018
 • Europaderbyt 2018
 • Prix Jules Thibault 2018
 • Prix de Paris 2020
Expandera

Earl Simon har körts väldigt mycket under sin frånvaro från tävlingsbanan sedan den 31 maj 2020.

– Men jag har tagit det väldigt lugnt med honom och det har inte blivit mycket tempojobb. Nu har han varit borta tre veckor hos Thierry Duvaldestin och där har han tömts på sperma som ska frysas ner för den svenska marknaden. Sedan några dagar är Earl Simon tillbaka hos mig på Grosbois och igår körde jag ett jobb med honom. Han var ännu mer på hugget än tidigare, säger Niskanen, och fortsätter:

Earl Simon. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

– Peppar, peppar. Earl Simon känns väldigt bra, men han har ju varit borta länge. Jag är ändå optimistisk med tanke på hur han agerar i jobben och jag får väl hoppas att han hittar den där gnistan som han hade tidigare. Earl Simon är mycket tuff i psyket, men samtidigt en väldigt positiv häst.

Comeback 10 mars

Den 18 februari kvalar Earl Simon på Grosbois och ser allting bra ut planerar Jarmo Niskanen att Prodigious-sonen ska göra comeback den 10 mars i Prix de Parigny (€33.000) i Caen.

Ägaren och uppfödaren Gunnar Sundbaum och Earl Simon. Foto Scoopdyga.com

– Efter vintermeetinget i Paris finns det ett par tre lopp för hästar som inte tjänat mer än 30.000 euro sedan den 1 november ifjol. Då behöver vi inte möta de som gått bra över vintern. Loppet i Caen passar också tidsmässigt perfekt tre veckor efter kvalet, men då ska allt också fungerat för Earl Simons del.

Fulltecknad i februari

När inte Earl Simon kunnat tävla har han fått ägna sig åt avel. Fulltecknad har han varit de tre första säsongerna han stått i avel i Frankrike där en hingst får betäcka maximalt 100 ston. Det kan också tilläggas att Earl Simon hade 20 ston på sin svenska språngrulla förra året.

– Vad som är intressant är att han gör sin fjärde säsong i aveln. Det brukar vara kritiskt och stoägarna vill gärna vänta in och se hur det går med tvååringarna. För Earl Simons del är det så att han är fulltecknad redan nu – tidigare har det skett först under maj månad.

Lovande tvååringar

Earl Simon är väldigt popoulär hos de franska stoägarna. Jarmo Niskanen har också sett till att investera i flera avkommor efter sin stjärna.

– Personligen har jag haft väldigt mycket otur. Jag har varit delägare i fem hästar ur Earl Simons första kull, men tyvärr har tre dött i sjukdom eller olyckshändelse. Två ston har jag kvar och båda är jättefina, men inte så långt komna i träningen. Däremot är Thierry Duvaldestin ofta tidigt ute med sina tvååringar och han har ett 15-tal efter Earl Simon och två som är något utöver det vanliga. Om inte Earl Simon skulle fungera i tävling har han en fin avelskarriär att vänta.