Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Svenska ston erövrade världen

Svenskfött i topp. Först till 20.000 segrar. Propulsion-affären avgjord. Publiken svek. Sarah snabbast i världen. Bästa dagen någonsin. Maktmissbruk och toppstyrning.
Det var sju händelser som stack ut under 2022.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Två treåriga svenska superston i USA: Marcus Melanders Joviality och Åke Svanstedts Jiggy Jog. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Två treåriga svenska superston i USA: Marcus Melanders Joviality och Åke Svanstedts Jiggy Jog. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

1 Två svenskfödda ston på andra sidan Atlanten var rikast bland alla världens treåringar förra året och det är unikt. Joviality (e. Chapter Seven) sprang in 1.083.642 dollar, medan Walner-dottern Jiggy Jogs årsinkomst landade på 924.319 dollar. Det var stenhårt mellan de båda hästarna om titeln ”Årets 3-åriga Sto”, men med endast sex rösters marginal vann Joviality.

Jiggy Jog och Dexter Dunn håller ifrån sig Joviality i spurten i Kentucky Futurity Filly. Foto: Adam Ström/stalltz.se

***

2 Den 19 april kom domen i den så kallade ”Propulsion-affären” och överdomstolen valde att bötfälla Daniel Redén med 100.000 kronor som ansvarig tränare.

Daniel Redén dömdes till 100.000 kronor i böter i ”Propulsion-affären”.

Svensk Travsport kom däremot helskinnad ur den affär som travförbundet själv spelade en central roll och där dolda agendor och styrda utredningar inte var något som något ST:s styrelse eller förtroendevalda inom travsporten reagerade över.

Men det var kanske inte så konstigt med tanke på att de förtroendevalda tyckte det var helt okej att bryta mot sina egna stadgar när en ny styrelse skulle väljas i Svensk Travsport 2022.

***

3 Publiken var tillbaka i travsporten under 2022 efter corona, men att se hästar live var inget som lockade i någon större skala. Travsportens viktigaste dag Elitloppet lockade endast 19.591 besökare, vilket var den sämsta publiksiffran sedan 1982. Vardagstravet var inte heller något som fick travfolket att lämna hemmets lugna vrå och det fanns en hel del tävlingsdagar som inte ens nådde 50 besökare…

Calgary Games och Björn Goop segerdefilerar efter vinsten i Gösta Nordins lopp. Foto: Adam Ström/stalltz.se

***

4 Höjda uppsittningsavgifter från catchdrivers fick många inom travsporten att gå i taket förra året, medan kuskarna i sin tur reagerade på att de inte fick köra på två olika banor samma tävlingsdag – om inte resvägen understeg 22 mil.

”Mycket av det här handlar om maktmissbruk och toppstyrning”, sade advokat Michael Fischbein, som företrädde tio kuskar.

Svensk Travsport vek dock inte en tum och fortsatt gäller ”22-mils-regeln.”

***

5 Daniel Redén hade sin bästa dag någonsin penningmässigt den 24 september i år på Solvalla. Hela 7.771.500 kronor sprang Redéns hästar in, varav 7.001.500 kronor erövrades i Svenskt Travkriterium. Där tog Redéns trio Xanthis Harvey, Bengan och Ante la Roque hand om de tre första platserna!

Xanthis Harvey och Örjan Kihlström vinner Svenskt Travkriterium. Foto: Adam Ström/stalltz.se

***

6 Dave Palone, 60 år, nådde som första körsven i världen 20.000 segrar förra året. Den 25 juni satt han bakom Brother Dick på Meadows och passgångaren blev hans jubileumsvinnare. För att nå till 20.000 segrar krävdes 77.356 starter.

Brother Dick blev Dave Palones 20.000:e vinnare i karriären. Foto: Chris Gooden

***

7 Sarah Svanstedt blev den snabbaste kvinnan i världen som suttit i en sulky genom tiderna när Rattle My Cage vann på 1.08,6/1.609 meter på Meadowlands den 11 juni.

Sarah Svanstedt och Rattle My Cage vid seger på 1.08,6. Foto: Lisa Photo

Hennes make Åke Svanstedt kunde å sin sida räkna in sitt bästa år som tränare – hela 7.525.645 dollar blev resultatet och det gjorde honom till den tredje framgångsrikaste tränaren i världen efter Ron Burke och Tony Alagna.