Fokustema
Halmstadtravet
Läs senare

Father Patrick och snöplig galopp

Under måndagskvällen kördes finalen av Euro Classic Trots Höstpris i Halmstad och Peter Untersteiner såg ut att ta sin fjärde seger för kvällen, men Johan Untersteiner skar istället mållinjen först tillsammans med Roofie då That’s Art galopperade i klar ledning. Father Patrick kunde även räkna in sin första svenskfödda vinnare.
Av
Cecilia Kristoffersson
Upplåst för dig som är prenumerant
Peter Untersteiners Hitthebar blev Father Patricks första segrande avkomma i Sverige. Foto Lars B Persson
Peter Untersteiners Hitthebar blev Father Patricks första segrande avkomma i Sverige. Foto Lars B Persson

De sju startande hästarna i Euro Classic Trots Höstpris låg uppradade på ett pärlband i inledningen av loppet och Peter Untersteiners That’s Art (e. Ken Warkentin) såg ut att gå en säker seger till mötes.

Första varvet avverkades på 1.17,6 och första 1.500 meterna på 1.16,5.

Det blev dock galopp sista 50 meterna i överlägsen ledning och istället vann Johan Untersteiner med sin Roofie (e. Andover Hall) som var den förste att gå på via tredjespår på 1.14,6a/2.140 meter i ett regnigt Halmstad. Segerchecken uppgick till 100.000 kronor.

– Det här är en fantastiskt trevlig häst att hålla på med och han är så positiv som en häst kan vara. Han är underbar att hålla på med, fantastisk att köra och tycker verkligen att allt är roligt samtidigt som han hittar på lite bus. Jag satt ju inte med mungiporna uppåt där bak då det gick sakta första varvet, men jag kollade upp 100 meter från och såg att ledaren galopperade och fick upp förhoppningarna. Vi tar en start i taget, men det blir start på Kalmar om tio dagar så får vi se om det blir någon mer start i år innan han får göra bokslut, sade tränaren och kusken Johan Untersteiner i vinnarcirkeln medan ägaren Affe Sandberg fyllde i:

– Nu är vi i flytet och hade turen på vår sida denna gång. Jag vet att Johan hållit hästen högt hela tiden så vi får se hur högt han spänner bågen nästa år.

Tvåa slutade Filur Sisu (e. Explosive Matter) från ledarryggen och trea Stoletheshow (e. Dream Vacation).

Father Patrick (e. Cantab Hall) har totalt 33 svenskregistrerade avkommor, blott fyra av dem är två år, och Peter Untersteiners Hitthebar (u. Best Schooner) var hans andra avkomma av dem som kommit till start – och den förste att segra. Från ett fjärdespår i volten låg han i andra par utvändigt efter 500 meter som travades på 1.17,3.

I utgången av sista sväng gav Untersteiner full anfallsorder via tredjespår och ekipaget avgjorde enkelt den sista biten. Segertiden landade på 1.16,5/1.640 meter och vinsten var värd 30.000 kronor. I debuten den 11 september slutade Hitthebar fyra efter galopp.

 

 

Fokustema
Nyfödda
Läs senare

Dubbla föl i Stenkullen

Christina och Mats Olsson i Stenkullen kan rapportera om två fölningar. Quill Pen har fått ett sto efter Explosive Matter och Snow Angel en hingst efter S.J.'s Caviar.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Snow Angel (e. Order By Fax), 1.12,0ak/723.400 kr, tävlade för Mats Olsson och vann nio lopp på 68 starter. Hennes hingst efter S.J.’s Caviar är hennes första avkomma.

Snow Angels son efter S.J.’s Caviar. Foto: privat

Själv är Snow Angel undan Angel’s Light (e. Angus Hall), 1.17,7k/26.500 kr. Hennes mor Flash Light (e. Mack Lobell), 1.16,3ak/97.500 kr, har sin överlägset bästa avkomma i Malin Löfgrens stjärna Sanity (e. Love You), 1.09,2ak/10.280.145 kr, vilken deltog i Elitloppet två gånger.

Andra avkomman

Quill Pen (e. Offshore Dream-In Writing), 1.12,3ak/506.688 kr, har en avkomma sedan tidigare – en tvåårig dotter efter Raja Mirchi – och i år har hon fått ett sto efter Explosive Matter.

Hennes mor In Writing (e. Malabar Man), 1.16,0/$4.376, fick fem avkommor och samtliga tog sig till tävlingsbanan med I Am Dynamite (e. Love You), 1.12,7am/817.450 kr, som den främste.

Ni vet väl att ni kan maila in fölrapporter för fri publicering? Uppge mor, far och kön på fölet. Skriv också om ni bestämt vilken hingst stoet ska gå till i år och skicka gärna med en bild. Maila till Sulkysport

Fokustema
Gävle
Läs senare

Positivt A-prov av 1.10-travare

I mars sprang Picasso 1.10,1a/1.640 meter i Gävle.
Idag rapporterar Svensk Travsport att den tolvårige valacken lämnat ett positivt A-prov.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant

ST meddelar följande:

Det urinprov som togs efter loppet visar i analysen av A-provet på förekomst av substanserna Koffein och Teofyllin över rapporteringsnivå”.

Tills vidare har Picasso, som tränas av Gävles Troels Andersen, startförbud och B-provet skickas till ett franskt laboratorium för analys. Svensk Travsport har startat en utredning.

Fakta

  • Koffein är ett centralstimulerande medel med uppiggande effekt. Teofyllin är en metabolit (nedbrytningsprodukt) till koffein.
  • Koffein finns inte i något registrerat läkemedel för häst i Sverige. Däremot finns det koffein ensamt eller i kombination med andra läkemedelssubstanser i flera humanläkemedel.
  • Koffein finns i ett antal livsmedel och även förekomst i vissa foder har tidigare konstaterats.
Fokustema
Nyfödda
Läs senare

Andra raka fölet efter Elithingst

Altea har fått sin andra avkomma. Ifjol nedkom hon med ett sto efter Raja Mirchi och i år har hon fått en son efter den Elitutnämnde hingsten.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Raja Mirchi och Lutfi Kolgjini. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Raja Mirchi och Lutfi Kolgjini. Foto Adam Ström/Stalltz.se

Äger Altea (e. Ready Cash-Divann), 1.13,0ak/322.330 kr, gör Lutfi Kolgjini och Dominik Andelic. Mormor Divann (e. Supergill), 1.12,6ak/684.670 kr, är undan Björn Lindbloms Gran Premio della Lotteria-vinnare Evann C. (e. Speedy Crown), 1.12,8ak*/1.628.640 kr.

Alteas son efter Raja Mirchi. Foto: privat

Divann har sin främsta avkomma i Alcoy (e. Ready Cash), 1.10,5am/3.606.030 kr, som var fyra i Kriteriet och finalist i Svenskt Travderby.

Bland segrarna kan Ragnar Thorngrens Minne, Prix d’Angouleme, Prix de l’Argonne, Prix du Crepuscule, Prix de Grasse, Grand Prix de la Ville de Nice och Prix de Stockholm nämnas.

Ni vet väl att ni kan maila in fölrapporter för fri publicering? Uppge mor, far och kön på fölet. Skriv också om ni bestämt vilken hingst stoet ska gå till i år och skicka gärna med en bild. Maila till Sulkysport