Fokustema
Sto-SM kallblod
Läs senare

Fjärde gången gillt för Vilja?

Tvåa, trea, femma.
Så har det gått tidigare för Klack Vilja i Sto-SM.
Är det dags att spräcka segernollan i årets mästerskap?
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Tränarparet Joakim Reiser och Jessica Olsson flankerar Klack Vilja och Torbjörn Jansson efter en seger. Foto Micke Gustafsson/ALN
Tränarparet Joakim Reiser och Jessica Olsson flankerar Klack Vilja och Torbjörn Jansson efter en seger. Foto Micke Gustafsson/ALN
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Paret Joakim Reiser och Jessica Olsson har testat i Svenskt Mästerskap för ston fem gånger tidigare, men aldrig med lika många hästar som i år. Tre av SM-fältets tolv hästar på Bollnästravet på lördag kommer nämligen från Järvsöamatörernas stall!

Fakta

Resultat i Sto-SM

Så här har det gått tidigare för Joakim Reiser och Jessica Olssons hästar i Sto-SM:

 • 2011: Klack Ella (e. Elding) – oplacerad på 1.25,4g med Ulf Ohlsson
 • 2012: Klack Ella (e. Elding) – oplacerad på 1.27,6 med Joakim Reiser
 • 2018: Klack Vilja (e. Alm Viktor) – tvåa på 1.24,4 med Oskar J Andersson
 • 2019: Klack Vilja (e. Alm Viktor) – trea på 1.24,3 med Oskar J Andersson
 • 2020: Klack Vilja (e. Alm Viktor) – femma på 1.25,0 med Magnus A Djuse

Nioåriga Klack Vilja (e. Alm Viktor) har de bästa meriterna i trion och gör sin fjärde start i Sto-SM. Efter andra- och tredjeplats i de två första blev det ett femtepris förra året.

– Hon hade tidigt på sommaren tredjeplatsen från SM året före överst i resultatraden och hon behövde de startpoängen för att komma med, så då tävlade hon inte på 2,5 månader inför SM. Hon var lite tunt jobbad, men blev femma i alla fall. Nu är hon bättre i ordning och har startat på i sommar, säger Joakim.

Efter fjärdeplatsen i Norrländska Elitstoet från 40 meters tillägg – SM-konkurrenterna Stjärnblomster (e. B.W.Modde), Sundbo Nova (e. Sundbo Kravall) och Forspärla (Hallsta Lotus) var tättrion – så genrepade Klack Vilja med tredjeplatsen i Sleipner Bollnäs stofinal, bakom Sundbo Nova och stallkamraten Klack Nova (e. Järvsöviking). Nu väntar innerspår bakom bilen.

– Hon har jättebra läge, men möter flera tuffa konkurrenter även den här gången som Sundbo Nova och Stjärnblomster. Vi har sparat hovarna så nu blir det skoryck. Dessutom testades hon med jänkarvagn i senaste starten och Oskar J Andersson var nöjd. Hon hade en trudelutt när hon fick går lite till slut så det blir den vagnen igen. Vilja kan inte göra så mycket själv och behöver klaff med löpningsförloppet, men jag är nöjd med henne inför loppet.

Stallets övriga SM-hästar?

– Klack Nova lade bort mark på galopp i senaste starten och gjorde det bra efter. Vi ska prova norskt huvudlag nu för att hålla henne lugnare från start. Hon är stark och tål alla upplägg.

Nygårds Hillevi (e. Klack Jo) fick en kortare paus inför senaste starten, då hon inte var som bäst i starten före. Hon skulle bara få en genomkörare och vi sparade hovarna. Nu blir det barfota runt om igen.

Annars kan de lika gärna gå ut och berätta att ston ska betäckas när de tjänat en miljon kronor

Att matcha hästarna mot årets i särklass största och viktigaste uppgift för kallblodsstona är ingen lätt uppgift enligt Joakim Reiser. När stona sprungit på sig över 800.000 kronor försvinner i många fall fördelen att starta 20 meter före hingstar och valacker och han ser stor utvecklingspotential.

– Om de styrande i sporten vill att äldre ston i eliten ska tävla, så måste det skivas propositioner som ger chansen för det. Annars kan de lika gärna gå ut och berätta att ston ska betäckas när de tjänat en miljon kronor. Det måste finnas chansen att matcha mot ston mot Sto-SM på realistiskt sätt och inte bara från 60 meters tillägg, säger Joakim.

Han fortsätter:

– Jag är lite besviken att det inte skrivs ut, säg fyra till sex lopp för ston från maj och framåt mot Sto-SM utan att behöva starta med så många tillägg. Visst får det vara ett tillägg, men det kan räcka med ett, så att vi tränare får chansen att matcha tävla med våra ston inför SM. När man tvingas tävla från samma start som hingstar så kör man sönder ”skallen” på stona.

Barfota runt om för andra gången

Svenskt Mästerskap för ston är dessutom placerat utanför V75-kupongen. Där finns istället dubbelcupens final för kallblod – Jon Olssons Minne – med 200.000 kronor till vinnaren. Och en Reiser-tränad häst i startlistan. Det handlar om Månremus (e. Månprinsen A.M. som kom till stallet i slutet av 2019 och ifjol rusade genom klasserna med fyra segrar och 389.000 kronor insprunget. I år har det blivit en vinst och ytterligare 131.400 kronor på kontot.

– Vi är jäkligt nöjda med vad han presterade förra året och det har tagit lite tid i år att sätta honom i form. Medeldistans är inte hans favorit – han är bättre på kort där det kan bli full fart hela loppet – och han visade lite tveksam moral i början, men har blivit tuffare och nu tål han att göra en del jobb själv i loppen, säger Joakim.

Nu när det är Bollnäs underlag är det mycket mer gynnsamt att tävla barfota

Tränarparet planerar köra hästen barfota runt om. Så han han gått en gång tidigare (ej noterat i statistiken).

– Det fungerade bra då, men gav inte speciellt stor skillnad. Nu när det är Bollnäs underlag är det mycket mer gynnsamt att tävla barfota. Hästen är bra i ordning för dagen och han bär sina pengar nu. Jag tror att han duger även i nästa klass, säger Joakim.

Nära andraplatsen i Derbystoet

Jessica och Joakim finns med på travsportens alla håll, som uppfödare, hästägare, tränare och hingsthållare och i år har träningsstallet passerat en miljon kronor för fjärde året i rad. Största framgången hittills är Klack Sigrids (e. Horgen Tore) fjärdeplats i Derbystoet, en placering som kunnat bli ännu bättre.

– Vi var jättenöjda med henne. Hon hade ju samma tid som tvåan i mål och gjorde ett jättebra lopp. Ändå var Mats (Djuse som körde, reds. anm.) lite arg efteråt. Sigrid blev lite störd i sista sväng och han sade att han tvingades börja om, annars hade hon fixat andraplatsen, säger Joakim.

Joakim Reiser-tränade Klack Sigrid och Mats E Djuse. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Klack Sigrid är lillasyster till miljonärskan Klack Vilja, så visst finns sparkapital för framtida Sto-SM för Reiser/Olsson.

När det gäller egna kuskformen väntar han på första årssegern. Tre chanser kommer i Östersunds lunchtävlingar på fredagen och ytterligare två uppsittningar väntar på Hagmyren på söndag.

– Vi är nöjda om hästarna tar prisplaceringar och springer in en del, det är vi beroende av för verksamheten när vi äger nästan alla hästar själva. Men någon gång hoppas man förstås på en seger som Sto-SM, det hoppet finns alltid, säger Joakim Reiser.

Kanske kommer den redan på lördag?

Fakta

Senaste vinnarna av Sto-SM

År/häst (far) – Kusk – Tränare – Segertid

 • 2010 Vessle Jahna (e. Troll Jahn) – Harald Sandström – Märet Rusk – 1.24,6a
 • 2011 Nordblomma (e. Moe Odin) – Gunnar Melander – Gunnar Melander – 1.23,0a
 • 2012 Jenny R.G. (e. Moe Odin) – Hans Brunlöf – Hans Brunlöf – 1.27,1a
 • 2013 Jenny R.G. (e. Moe Odin) – Hans Brunlöf – Hans Brunlöf – 1.25,3a
 • 2014 Nordvanja (e. Moe Odin) – Gunnar Melander – Gunnar Melander – 1.25,2a
 • 2015 Hulte Nova (e. Järvsöviking) – Torbjörn Jansson – Leif Jonsson – 1.24,7a
 • 2016 Järvsö Blomster (e. Järvsöviking) – Örjan Kihlström – Jan-Olov Persson – 1.25,0a
 • 2017 Järvsö Blomster (e. Järvsöviking) – Örjan Kihlström – Jan-Olov Persson – 1.26,2a
 • 2018 Mofaksan (e. Fakse) – Mikael Olsson – Mikael Olsson – 1.24,2a
 • 2019 Minelli (e. Bork Odin) – Magnus A Djuse – Anders Hafstad – 1.24,0a
 • 2020 Silver Jossan (e. Klack Jo) – Peter Eriksson – Simon Wall – 1.24,0a

Loppet har körts sedan 2002, då Guripärla (e. Pilmin) och Per Gustafsson vann.

Fokustema
Väderproblem
Läs senare

Romme tar över tävlingar

Det växlande vintervädret ställer till det.
Kvällens tävlingar i Eskilstuna flyttas till Romme.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Foto Mia Törnberg
Foto Mia Törnberg

Eskilstuna (start 18.20) skulle vara enda svenska bana som tävlar denna måndag, men på grund av tjällossning flyttas nu tävlingarna norrut till Romme.

– Vi har jobbat hela helgen men tvingas nu på morgonen konstatera att vi inte kan garantera säkra banförhållanden ikväll. Ett beslut som vi tagit tillsammans med banveterinären, säger Sundbyholms sportchef Michael Wallin till travförbundets hemsida travsport.se.

Flytten av tävlingarna gör att tränare kan stryka hästar för transporthinder utan startförbud.

Här är startlistorna till kvällens tävlingar.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

”Idag kändes han jättestark”

Utan rygg hela vägen spelade mindre roll. Ledande Lexington Tooma hade inget att sätta emot när Nolimitjimmit lade stenhård press och tog över i mitten av sista sväng i ett lopp för hästar upp till 1.250.000 kronor i Boden igår.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

– Jag drog inga snören idag och det blev enkelt. Norsken ramlade ner efter mål, sade Micael Melander i vinnarcirkeln.

Lexington Tooma och Ove A Lindqvist tog hand om täten vid utgången av första sväng, öppnade första 500 meterna på 1.13,2, medan klockan visade 1.17,5 vid varvspasseringen.

Nolimitjimmit (e. Love You-Whoopie As) fick hela tiden tugga i dödens och ut på sista bortre långsidan lade Melander press på ledaren och tryckte till ännu hårdare inne i slutsvängen.

Nolimitjimmit går enkelt undan till seger.

– Han viker gärna fram öronen lite grann och slappnar av, men idag kändes han jättestark. Mest rädd var jag egentligen för Toutre som satt i rygg, men han hade lite problem med aktionen i sista sväng och då ökade vi farten, fortsatte Melander.

Nolimitjimmit fick 40.000 kronor för segern och kom hem på 1.15,7a/2.140 meter efter ha travat underkant 1.13 sista halvvarvet och gått ifrån med säkra 1,5 längder.

Fem olika tränare

För Nolimitjimmit fattas det mindre än 10.000 kronor innan den åttaårige valacken kan titulera sig miljonär. Hästen började sin karriär hos Per Lennartsson, fortsatte till Kai K Loumala, sedan tog Johan Untersteiner över och därefter Conrad Lugauer innan Love You-sonen debuterade med seger den 3 mars 2020 i Gabriella Laestanders regi.

Fakta

Nolimitjimmit

Fux valack 8 år e. Love You-Whoopie As e. S.J.’s Photo
Rekord: 1.13,1k – 1.11,4ak*
Prissumma: 991.234 kr
Resultat: 72 st: 16-11-8
Ägare: Bert Pettersson, Skellefteå
Uppfödare: Stal Quattro V.O.F, Nederländerna
Tränare: Gabriella Laestander (a), Skellefteå
Körsven: Micael Melander, Dannero

Expandera

Nolimitjimmit såldes under namnet Hero di Quattro på Kriterieauktionen 2015 för 250.000 kronor och Bert Pettersson är tredje ägaren till Love You-sonen.

Tyskfödda modern Whoopie As (e. S.J.’s Photo), 1.12,7ak/1.395.453 kr, vann fem lopp på 39 starter och däribland Active Bowlers lopp 2006 och två år senare slog hon till på Vincennes i Prix de Laval. På meritlistan finns också en andraplats i finalen i Sikta Mot Stjärnorna på Mantorp.

Dubbla Hambletonianvinnare

Hennes bästa avkomma är Donna di Quattro (e. Love You), 1.10,9ak*/3.240.745 kr, vinnare av ASVT:s Auktionslopp och Breeders Crown som tvååring och senare i karriären trea i Stochampionatet. Hon vann även Prix Klymene och Prix d’Angouleme på Vincennes, men även Steinlagers Äreslopp på Momarken och Pixies lopp på Solvalla.

Mödernet går tillbaka till Flicka Frost (e. Victory Song)m 1.15,8*/$30.163, som är mor till två vinnare av Hambletonian Stakes, Ayres-sönerna Timothy T. ($896.698) och Christopher T. ($162.503). Timothy T. vann dessutom Elitloppet vid två tillfällen. Nämnas ska också Flicka Frosts dotter Cora T. (e. Star’s Pride), vilken tog hem Hambletonian Oaks.

Avelshingst i Sverige

Vägen till Nolimitjimmit går via deras helsyster Betsy Sue, 1.20,4*/$585, som startade sju gånger (2-2-1). Hennes främsta avkomma blev Why Not (e. Speedy Crown), 1.12,1/$821.804, vilken verkade som avelshingst i Sverige och blev upphov till fem miljonärer och däribland Sto-SM-vinnaren Chess Iran, 1.12,9ak/1.948.800 kr.

Betys Sues dotter och Nolimitjimmits mormor Why Indeed (e. Speedy Crown), 1.13,9*/$62.780, köptes av tyska storhästägaren Marion Jauss.

Why Indeed är också mor till Why Not As (€166.094), mormor till Goldn Riddle ($175.885), Cabernets Image ($131.551), Our Seconds Second (€117.058) och mormors mormor till trion Penn ($452.820), Dark Pool ($294.329) och Ive Got It All ($229.928).

Nolimitjimmits stamtavla. Källa: breedersbible.com
Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Utländska travare hetare än någonsin i Paris

Vann med 336 dollar. Kungapokals- och Peter Haughton Memorial-tvåa till Wäjersten. Så mycket pengar körde svenskarna in i Frankrike ifjol. Viktiga förändringar i reglementet. Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Aldrig har utländska travare vunnit så många lopp under det franska vintermeetinget. Foto Cecilia Kristoffersson/Sulkysport
Aldrig har utländska travare vunnit så många lopp under det franska vintermeetinget. Foto Cecilia Kristoffersson/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 De franska travarna tog 93,36 procent av priskakan eller 215.581.440 euro i Frankrike ifjol. Bäst av övriga länder var Italien med 3.126.170 euro (1,4%), följd av Sverige med 2.650.760 euro (1,18%).

Så här såg fördelningen ut för de utländska travarna land för land:

Land – Segrar – Euro

 1. Italien – 60 – €3.126.170
 2. Sverige – 54 – €2.650.760
 3. Norge – 15 – €724.380
 4. Tyskland – 19 – €589.490
 5. Danmark – 10 – €465.940

Trots att det återstår många dagar av vintermeetinget 2021-2022 har det utländska inslaget varit påtagligt på Vincennes och redan nu har det blivit 34 segrar per den 2 januari. Det tidigare rekordet från vintermeetinget 2018-2019 med 22 vinster är redan akterseglat. Sista tävlingsdagen för vintermeetinget 2021-2022 är lördagen den 6 mars.

Mer utländskt kan det bli idag på landsorten. Pontchâteu (11.50) kickar igång den franska travveckan med lunchtävlingar och det finns svenskintressen redan i det första loppet. Nicklas Westerholm-tränade On Track He’s Black (e. Orlando Vici) samt Jeppe Juels svenskfödde Lexington Hall (e. Cantab Hall) finns båda med i montélärlingsloppet Prix Yves Et Jean Moyon (€19.000).

Det körs även tävlingar på Vincennes (16.27), men samtliga åtta lopp är enbart öppna för franska hästar. Varken någon svensk tränare eller kusk har anmält sitt intresse till de övningarna på kolstybben.

***

2 Daniel Wäjersten har fått in två intressanta nyförvärv från Robert Bergh med starka unghästmeriter. Nyblivne femåringen Rome Pays Off (e. Muscle Hill-Order By Wish), 1.09,7ak/5.444.714 kr, slutade tvåa i såväl Kungapokalen som Sprintermästaren ifjol och gjorde sin senaste start på Bergsåker den 17 november och slutade trea.

Robert Bergh och Rome Pays Off. Foto Lars B Persson

Peter Haughton Memorial-tvåan Moonstone (e. Muscle Hill-Moonlight Kronos), 1.10,1ak/1.082.394 kr, startade inte ifjol och han fyllde fyra vid årsskiftet. Ifjol var Moonstone två gånger hos Robert Bergh och däremellan hos Caroline Holm, men nu blir det Daniel Wäjersten som ska ta hand om båda hästarna för Srf Stables räkning.

***

3 Tim Tetricks tio segrar i Chester i fredags är inget nytt rekord, varken för USA eller Harrah’s Philadephia under en tävlingsdag. För drygt tolv år sedan – den 11 november 2009 – vann George Napolitano Jr. tio lopp i Chester. Ännu värre är Bruce Ranger. Han satt bakom 13 vinnare (!) på Pompano Park den 5 september 2005.

Tim Tetrick och Marcus Melander. Foto: Lisa Photo

Apropå Tim Tetrick så körde han 14 lopp i fredags och de övriga placeringarna var trea-femma-femma-åtta. Totalt drog han 55.688 dollar.

Tim Tetrick vann ”bara” 658 lopp på 2.855 starter förra året och det räckte till en andraplats i körsvensligan. Vid sju tillfällen har Tim Tetrick vunnit fler lopp under en säsong och allra mest 2007. Då fick han segerdefilera 1.189 gånger.

När det gäller inkörda pengar toppade han med 12.917.113 dollar och det var 338 dollar mer än vad Dexter Dunn ($12.916.775) körde in under 2021. Striden om vem som körde in mest pengar i USA av kuskarna ifjol avgjordes i sista loppet i Chester sedan Tetrick vunnit bakom Searching For You och dragit in 6.300 dollar.

Segerrikaste kusk i USA ifjol blev Aaron Merriman med 860 triumfer på 4.397 starter och han körde in 8.192.817 dollar.

***

4Eskilstuna (start 18.20) är ensam på plan i Trav-Sverige när helg blivit vardag och en ny travvecka står för dörren.

På Elitloppsdagen 2021 bjöd finsk kusken Iikka Nurmonen verkligen upp till match i Elitkampen för kallblod, där han körde H.V.Tuuri, som från ledningen ytterst motvilligt fick ge sig för Odd Herakles.

Nu testar 28-åringen med egentränade hästar på svensk mark. Två startar i Eskilstuna ikväll och en tredje kommer ut på Solvalla på onsdag. Mest meriterad i trion är segermaskinen Ilos Sansibar (e. Love You), som vunnit tolv av 26 starter och dessutom tagit ytterligare åtta pallplatser. Hästen testade svensk konkurrens förra våren i tre starter med en seger och en andraplats som resultat. Blir det en fullträff direkt i återkomsten när Ilos Sansibar kommer till start med tre raka segrar i bagaget?

Här är startlistorna till måndagens tävlingar.

***

5

Eric Raffin efter ha slagit Jean-Michel Bazires rekord. Foto: Gerard Forni

Franska travåret har gått i mål och Sulkysport har tidigare berättat om att Eric Raffin slagit nytt segerrekord (sulky/monté) med 349 vinster. Eric Raffin får därmed för tredje gången ta emot priset ”Sulky d’Or” efter ha vunnit flest lopp i sulky, 292 vinster.

I Frankrike vann Eric Raffin tre Grupp I-löpningar; Prix de France med Delia du Pommereux (slog Face Time Bourbon) och de två andra kom med nämnda Face Time Bourbon i Prix de Sélection respektive Prix René Ballière.

Segerrikaste kuskar

Namn – Starter – Segrar – Euro

 1. Eric Raffin – 1.463 – 294 – €7.928.070
 2. Matthieu Abrivard – 1.236 – 222 – €5.264.195
 3. Yoann Lebourgeois – 1.354 – 211 – €3.851.220
 4. Franck Nivard – 1.417 – 183 – €6.660.920
 5. Alexandre Abrivard – 975 – 151 – €4.171.970

Segerrikaste montéryttare

Namn – Starter – Segrar – Euro

 1. Mathieu Mottier – 405 – 96 – €2.569.270
 2. Alexandre Abrivard – 292 – 66 – €1.963.815
 3. Eric Raffin – 353 – 55 – €2.255.000
 4. Paul-Philippe Ploquin – 302 – 62 – €1.223.305
 5. Adrien Lamy – 313 – 36 – €1.152.680

Segerrikaste tränare

Namn – Starter – Segrar – Euro

 1. Thierry Duvaldestin – 882 – 239 – €3.772.980
 2. Laurent-Claude Abrivard – 947 – 160 – €4.363.135
 3. Sébastien Guarato – 1.055 – 153 – €3.959.100
 4. Patrick Terry – 1.607 – 149 – €2.685.905
 5. Jean-Michel Bazire – 822 – 138 – €5.471.930

***

6 I lördags trädde en del förändringar i svenska tävlingsreglementet i kraft. Bland dessa är att jänkarvagn förbjuds i voltstart, samt att drivning försvinner ur reglementet och ersätts av maning. ”Drivning av häst är inte längre tillåten, enstaka lätt maning kommer att tillåtas”, skriver travförbundet på sin hemsida om förändringen.

Morgan Ivarsson (Amigo Racer) var först ut att böta för felaktigt bruk av körspö sedan de nya reglerna infördes och dömdes till 1.500 kronor i böter i Bollnäs i lördags. Även Ida Riesterer (Dark Roadster) fick ta emot en bot på 2.000 kronor.

Dessutom höjs gränsen för när bestraffningar får överklagas till 5.000 kronor. Tidigare gällde 3.000 kronor i böter som nedre gräns för att kunna överklaga domslut.

Bötesbeloppen vid grövre förseelser förändras också och ska uppgå till fem procent av inkörda prispengar.

***

7 Ingenting talar för att Gaitway Farm – 550 boxplatser – i New Jersey räddas kvar som träningsanläggning för travare och passgångare. I torsdags förra veckan röstade Manalapan Township Committee för att tillåta lagerbyggnader och ett sportkomplex på 225 tunnland byggs på marken, vilket innebär att flera tränare får söka sig till andra platser att träna sina hästar på och det handlar i första hand om Ron Burke, Tony Alagna, Linda Toscano, Andy och Julie Miller.

Gården ägs av arvingarna till kaffe- och tehandlaren Kenneth Fischer, som dog 2011 och nu kontrolleras av gården av hans tre söner.