Fokustema
Sulkysport nummer 6
Läs senare

Fokus mot norr och revanschmöte

Denna vecka hälsar vi på hos Robert Dunder och Sandra Eriksson, Readly Express är redo för revansch, startlistor och tips till hela helgen, personligt med Kurt Mohlin och så mycket mer.
Trevlig läsning!
Av
Cecilia Kristoffersson
Upplåst för dig som är prenumerant
 • Ledare
 • Robert Dunders tränarfilosofi
 • Jan Norberg avslutar sin kuskkarriär
 • Sandra Erikssons framtidsplaner
 • Personligt – Kurt Mohlin 
 • Readly Express är redo för revansch
 • Elitston
 • Startlistor och tips till V86 onsdag, V64 på Bollnäs torsdag och Kalmar fredag, V75 på Solvalla och GS75 på Romme.
 • Krönika
 • V75-referat från Åby
 • Utblick
 • Season leaders
 • Förra veckans höjdare
 • … och så mycket mer!

Köp lösnummer i appen!

Inte prenumerant på Sulkysport ännu? Då kan du enkelt bli det via länken nedan eller köpa lösnummer i vår app för 30 kronor styck.

Är du prenumerant ingår även Sulkysport digital och premium!

På nätet läser du oss enklast i vår app som finns att ladda ner kostnadsfritt från App Store eller Google Play. Du hittar länkarna nedan!

Länk till App Store

Länk till Google Play

Sulkysport
Från 475 kronor
Papper, e-tidning och Premiummaterial på webben
Varje onsdag i din brevlåda eller i appen
Beställ
Sulkysport e-tidning
Från 275 kronor
Läs tidningen var du vill
Varje onsdag på din dator, surfplatta och smartphone
Beställ
Fokustema
V86 Åby
Läs senare

Framgång föder framgång

Inez Alki har presterat fintfint hos Hans Crebas.
Tack vare hennes framgång har även Irish Steel kommit från Nederländerna.
– Hon har inga direkta svagheter och det finns mycket utveckling kvar, säger Axevallatränaren om kvällens V86-favorit.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Hans Crebas. Foto Micke Gustafsson/ALN
Hans Crebas. Foto Micke Gustafsson/ALN

Förra hösten lämnade Hans Crebas Blädingeås för Stall Palema. Han skiftade licensen till Axevalla och från Kalmar och förändringen har blivit ett stort lyft. Proffstränaren har redan slagit fjolårets antal segrar som tränare och stallet har fördubblats.

– Det är fina träningsmöjligheter och hästarna går jättebra. Jag njuter, men är även medveten om att det kommer svackor. Det tog två månader för hästar och personer att acklimatisera sig och jag tycker att det känns allt bättre hela tiden. Jag hade tio hästar med mig när jag kom och nu är det 20 travare på träningslistan. Det är både fler och bättre kvalitet och nu har jag två anställda, berättar Hans Crebas.

Sunettan Palema. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Han är inte bara kund hos Stall Palema. Karl-Erik Bender har tre Palema-hästar i träning hos Crebas och Sunettan Palema (e. Muscle Massive – Lady Plus Five), 1.14,4am/242.400 kr, har vunnit två av två starter i sin nya regi.
– Det känns kul och är ett stort förtroende. Vi siktar mot Stochampionatet på hemmaplan. Tyvärr drabbades hon av en halsinfektion, men nu är Sunettan frisk och jag hoppas att vi hinner en eller två starter innan uttagningsloppen.

Det vore roligt om stallet passerade en miljon kronor

Hittills i år har Stall Crebas vunnit nio av 40 starter och sprungit in 573.900 kronor.
– Jag har som mest kört in 800.000 under ett år och det vore roligt om stallet passerade en miljon kronor.

V86-favorit på Åby

Ikväll åker Axevallatränaren till Åby med två hästar. Irish Steel (V86-7) är favorit i ett stolopp där vinnaren belönas med 100.000 kronor och femåringen kan ge Crebas en fin skjuts mot miljonen.
– Det är tack vare Inez Alki (e. From Above), 1.12,2ak*/574.130 kr, som hon hamnat hos mig. Inez ägare drömmer om Frankrike och hästen flyttades till mig för att tjäna pengar. I Nederländerna tränades stoet av Hugo Langeweg och han rekommenderade kretsen kring Irish Steel att prova henne hos mig.

Fakta

Hans Crebas – Tränarstatistik

År – Resultat – Inkört (kr)

 • 2016 – 85 st: 8-5-10 – 387 600
 • 2017 – 104 st: 6-14-12 – 547.400
 • 2018 – 95 st: 14-5-13 – 632.300
 • 2019 – 93 st: 6-16-7 – 669.700
 • 2020 – 40 st: 9-6-2 – 573.900
Expandera

Broadway Fortuna-dottern har gjort två starter under Crebas vingar. I debuten höll hon bra som tvåa från dödens och senast vann hästen lätt från ledningen i Årjäng.

– Hästen är både stark och snabb. Jag har sett flera av hennes lopp i Holland och stoet går från alla positioner. Hon har lite pengar på sig och min förhoppning är att hästen ska hålla samma nivå som Inez Alki. Irish Steel vann med mycket krafter kvar senast.

Hästen var fin i förra fredagens jobb och hon känns uppåt i träningen

Ikväll ska hon prova voltstart och hästen har springspår.
– Hon är förnuftig och min känsla är att voltstart inte ska vara några problem. Hästen är inte sylvass bakom bilen och jag tror snarare att voltstart är ett plus. Hästen var fin i förra fredagens jobb och hon känns uppåt i träningen. Jag hoppas få iväg Irish Steel bra och kommer vi till spets är hon hästen att slå.

Gör du några ändringar?
– Jag har stämt av med Langeweg och är sugen att köra barfota bak. Hon har gått med den balansen flera gånger innan och jag tror att det är ett plus.

Med sig till Åby ikväll har han även Scarlet Knight-dottern Scarlet Knightmare (lopp 4). Femåringen har vunnit en av tio starter och tjänat nästan 80.000 kronor.

– Hon var bra när vi segrade i mars, men efter det loppet blev hon förkyld. Nu har hästen svarat för två bra insatser efter uppehållet. Hon har hela 174 i mankhöjd, men är kvick iväg när hon sköter sig och hästen behöver vara med i främre träffen direkt för att komma till sin rätt. Hon är inte den enklaste i voltstart, men jag tror att Scarlet Knightmare går felfritt och Astronascente Zac är den hästen jag kan tänka mig att släppa till. Han blir nog svår att slå och min häst har platschans, avslutar Hans Crebas.

Startlistor till kvällens tävlingar.

Fokustema
Startlistor
Läs senare

Startlistor till hela Elitloppshelgen

33 lopp. Tre dagar.
Här är startlistorna till alla lopp på Solvalla under Elitloppshelgen.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Foto Sulkysport
Foto Sulkysport
Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Firren på hugget, men får inte försvara titeln

Fullt fokus på monté på Bergsåker, banmästare i pension, lyckat koncept testas i Norge och V75-vinnare har bytt regi.
Det är ett par av rubrikerna i torsdagens ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Ulf Eriksson var strålande glad efter vinsten i Sweden Cup ifjol bakom Magnus Träffs Queer Fish. Foto: Simon Hagen/Sulkysport
Ulf Eriksson var strålande glad efter vinsten i Sweden Cup ifjol bakom Magnus Träffs Queer Fish. Foto: Simon Hagen/Sulkysport

1

trav, travsport, sulkysport, solvalla, elitloppet
Emilia Leo. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Emilia Leo var överlägsen i svenska montéligan förra året med 60 segrar i sadeln. Detta att jämföra med tvåan Sofia Adolfsson (27) och Anna Erixon (23). Hittills under 2020 är Emilias dominans ännu större och hon har vunnit tre gånger så många lopp som tvåan i montéligan.
Idag väntar en av montésportens största dagar, när Bergsåkers tävlingsdag innehåller enbart sadellopp och landets montéelit är självklart samlad utanför Sundsvall.

Ryttarna får maximalt rida i fyra av de åtta loppen och hela tolv ryttare tar den chansen.
Högsta klassen för både varm- och kallblod bjuder på 75.000 kronor till vinnaren och Emilia sitter på två vassa bud. Egentränade Sign Me Up Too har aldrig förlorat på fyra försök i monté, medan Jan-Olov Perssons kallblod Wilda Fille redan vunnit 24 lopp under sadel och tagit Monté-SM-titeln de två senaste åren.

Monteligan 2020

Ryttare, bana – Starter – Segrar

 1. Emilia Leo, Gävle – 60 – 27
 2. Sofia Adolfsson, Örebro – 45 – 9
 3. Tova Bengtsson, Halmstad – 30 – 7
 4. Jonathan Carre, Åby – 44 – 4
 5. Anna Erixon, Örebro – 47 – 5
 6. Christina A Hande, Romme – 32 – 5
 7. Jennifer Persson, Solvalla – 46 – 5
 8. Jenni H Åsberg, Bollnäs – 15 – 4
 9. Lena Fritz, Dannero – 23 – 4
 10. Iina Aho, Åby – 19 – 3

***

2 Solvalla kör som bekant färre lopp under stundande Elitloppshelg och Sweden Cup är en uppgörelse som strukits från schemat. 2019 skrällde Queer Fish (e. Varenne) och den numera elvaårige valacken visade form på Solänget i tisdags där han vann på 1.13,7a/2.140 meter. Tränaren Magnus Träff tycker såklart att det är trist att ”Firren” inte får någon chans att försvara titeln.

– Hästen har känts fantastiskt fin och i tisdags visade Queer Fish att han är i form. Jag kollade med Mathias Gustafsson på Gävletravet om vi kunde få vara med i guldfinalen, men han vågade inte lova oss någon plats. Det var många hästar som vill vara med och dåligt med lopp. Därför åkte vi till Solänget istället, säger Bollnästränaren.

Sweden Cup har varit årets stora mål och hästen har inlett året bättre än förra

Queer Fish har startat 98 gånger (30-15-11) och tjänat nästan 3,8 miljoner kronor. Rekordet 1.09,7a/1.640 meter sprang han vid segern i ”Lilla Elitloppet” 2019.
– Sweden Cup har varit årets stora mål och hästen har inlett året bättre än förra, men Queer Fish har bara 1.600 startpoäng och kommer inte med i storloppen av egen maskin. Vi får hoppas på någon inbjudan och annars får vi nöta på i vanliga lopp.

Förra året följde han upp fullträffen i Sweden Cup med att sluta trea i Jämtlands Stora Pris.
– Jag tror att hästen är strået vassare i år än förra året och medel är bättre än kort distans. Givetvis hade det varit roligt att vara med i Östersund i år igen.

***

3 Det var klurigt på V86 under onsdagskvällen och största överraskningen var var 77-oddsaren Queen Adele (e. Dream Vacation). Den finskfödda femåringen gynnades av högt tempo och fällde samtliga till slut på 1.14,5a/2.140 meter. Hon kördes av Janne Korpi och stoet tränas av segerkuskens far Pekka Korpi.

Onsdagens snabbaste vinnare var Ingo (e. Infinitif) och Christoffer Eriksson. Femåringen fick inte sitta ifred i ledningen, men han svarade en tapper dödenstravare Kennedy ärligt hela vägen och landade på 1.10,9/1.640 meter.

V86-resultat 20 maj

Rätt rad: 4-9-4-6-9-2-4-1
Åtta rätt: 1.872.664 kronor
Sju rätt: 7.125 kronor
Sex rätt: 287 kronor
Omsättning: 31.691.246 kronor

På Solvalla sprang Nimbus C.D. godkänt kvallopp.

Här är startlistor till nästa veckans V86-tävlingar som delas mellan Åby och Örebro.

***

4 Athos Race (e. Zola Boko) har lämnat Åke Lindbloms stall och återfinns numera på Ulf Stenströmers träningslista. Åttaåringen har totalt startat 46 gånger (16-3-6) och tjänat 829.200 kronor. 2018 sprang hästen in över 400.000 efter bland annat andrapris i Walter Lundbergs Memorial och seger i Lärlings-SM med Micael Lindblom.

***

5 Hattparaden på Bergsåker och Gentlemannadagen på Jägersro är två klassiska publikevenemang på Kristi Himmelsfärdsdag, men även om det tävlas på banorna är förstås familjeaktiviteterna inställda. Bergsåker (12.20) är först ut med lunchtävlingar och enbart monté, Jägersro (13.30) tar vid med V64-tävlingar, innan Skellefteå (17.45) rundar av denna helgdag med nio breddlopp.
Bland de fyrbenta godbitarna på Jägersro finns hollandstränade Velter Versailles (e. Prodigious), som efter sju starter fortfarande inte vet hur det känns att förlora. Nu gör hästen sin första start sedan augusti förra året.

Startlistor i pdf-format till dagens tävlingar.

***

6 Gävletravets banmästaren Roger Fyhr har gått pension. Han började på banan för 40 år sedan och haft titeln banmästare sedan drygt 1988. Till Gävletravets hemsida berättar Fyhr om två minnen.
Det är ju världsrekorden med Järvsöfaks och Going Kronos. När Järvsöfaks vann på 1.17,9 så sade jag att ingen kommer att slå det här innan jag slutar och det rekordet står ju sig fortfarande”.

Fyhr fyller 66 år senare i år och helt släpper han inte travbanan.
Jag har sagt att jag står till förfogande om någon av grabbarna blir sjuk eller behöver hjälp. Då kan jag tänka mig att rycka in, men något arbetsschema kommer jag inte finnas med på längre”.

Gävletravet kommer att tacka av Roger Fyhr i samband med någon större travdag när publik åter är tillåten på banan.

***

7 Breddlopp har funnits i Sverige sedan 2014 och nu ska norsk travsport prova upplägget, rapporterar Trav og Galopp-Nytt. Bjerke kör breddtävlingar på lördag och två dagar senare är det Bergens tur.

DNT:s sportchef Tron Gravdal säger till tidningen att breddtrav inte är spikat i det norska travschemat utan det här handlar om två extradagar där man väljer att prova konceptet. I Bergen får samtliga kuskar delta, medan det på Bjerke är stängt för körsvenner som körde över 400 lopp 2019.

Sport