Fokustema
Fokus: Inför Solvallsa Jubileumspokal
Läs senare

”Admiral As är redo för det här”

– Admiral As visade i bronsdivisionsfinalen på Färjestad att han förtjänar sin plats på den här nivån. Sedan dess har vi siktat på Jubileumspokalen. Nu är det upp till bevis.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Admiral As vid segern i Victory Tillys lopp för Örjan Kihlström, före Axl Rose som också är med i Jubileumspokalen. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Admiral As vid segern i Victory Tillys lopp för Örjan Kihlström, före Axl Rose som också är med i Jubileumspokalen. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Det säger Reijo Liljendahl om sin toppintressante Admiral As inför Solvallas Jubileumspokal, Femåringen har imponerat enormt i sommar och nu ska han ut mot – bland annat – Elitloppsvinnaren Don Fanucci Zet.

Fakta

Admiral As

Italienfödd valack fem år e. Ready Cash – Galiera As e. S.J.’s Photo
22 st: 13–1–0
Rekord: 1.15,7l* – 1.10,8am*
Insprunget: 1.270.500 kr’
Uppfödare: Allevamento Della Serenissima Ss, Italien
Ägare: SRF Stable
Tränare; Reijo Liljendahl, Solvalla
Körsven: Mats E Djuse, Hagmyren
Skötare: Pernilla Sundling

Säsong för säsong:

2019: 8 st: 6–0–0. Bästatid: 1.13,8am*. Insprunget: 387.500 kr
2020: 10 st: 4–1–0. Bästatid: 1.11,3ak*. Insprunget: 452.500 kr
2021: 4 st: 3–1–0. Bästatid: 1.10,8am*. Insprunget: 430.500 kr

Meriter:
Som treåring: Seger i Breeders Crown-försök.
Som fyraåring: Sexa i Konung Gustaf V:s Pokal. Seger i Breeders Crown-försök. Andraplats i Breeders Crown-semifinal.
Som femåring: Seger i försök och final i bronsdivisionen, samt Victory Tillys lopp.

Expandera

– Ja…och inte bara det utan också mot Aetos Kronos, Alrajah One, Hail Mary, Click Bait och några riktiga topphästar till. Jubileumspokalen har i år lovat att bli ett kanonlopp och blev det också. Visst, Admiral As var förra året med i Kungapookalen och Breeders Crown-finalen och utmanade Ecurie D. Elitloppshelgen, men det här är ännu en nivå högre. Samtidigt har Admiral As tagit stora steg inför den här säsongen och är nog också en, om inte till och med två, nivåer bättre än han var som fyraåring, säger Reijo Liljendahl.

Admiral As har varit en snackhäst ända sedan Reijo Liljendahl ropade in Ready Cash-sonen för rekordbeloppet 360.000 euro på ITS-auktionen i Itaiien för fyra år sedan, för SRF Stables (Lennart Ågren) räkning. Det var helt enkelt en riktigt högättad läckerbit. Men förhoppningarna att snabbt kunna ta igen en sid del av inköpsbeloppet i de italienska stora årgångsloppet fick skrinläggas när Admiral As kasterades som tvååring. Valacker får inte vara med i till exempel italienska Derbyt.

Admiral As när han köptes in av Reijo Liljendahl för 360.000 euro. Foto Gerard Forni

– Det hade hästen knappast varit ändå. Admiral As var en talangfull och rejäl häst redan från början, men ändå inte tidig. Alla ingredienserna fanns där, men varken fysik eller psyke var redo att börja ställas inför höga trav tidigt. Vad Ready Cash-psyket kan ställa till med när man ”trycker på knappen” tidigt med de hästarna finns det många exempel på och i Admiral As fall är dessutom mödernet hårt. Det har varit högpresterande hästar på mödernet, men ojojoj vilka tuffa individer det också har varit. Lennart och jag bestämde tidigt att med Admiral As skulle vi ha en långsiktig plan, med mål att få en topphäst som äldre, säger Reijo Liljendahl.

Det har varit högpresterande hästar på mödernet, men ojojoj vilka tuffa individer det också har varit

Som treåring tog Admiral As ändå sex segrar på åtta starter.

– Ja, men vi testade inga hårdare sammanhang. Och Ulf Ohlsson körde hästen försiktigt. Målsättningen var att utveckla Admiral As i lagom takt och ha fokus på att han skulle ”hålla sig på mattan” och vi ville inte ta några risker att Admiral As skulle kunna börja skruva upp sig och bli tuff att hantera eller köra.

Fakta

Mödernet

Admiral As mamma Galiera As (e. S.J.’s Photo – Victoria Sib) var en stjärna med elva segrar på 30 starter, rekordet 1.11,8ak och 162.000 euro insprunget. Som treåring vann hon Gran Premio Orsi Mangelli Filly och som fyraåring Gran Premio d’Europa Filly. Galiera As har tidigare lämnat en miljonvinnande avkomma, Vincent As (född 2014 e. Muscle Massive), 1.11,8ak/1.237.000 kr.

Admiral As mormor Victoria Sib (e. Armbro Goal – Tackle Box) är ännu vassare i aveln. Utöver Galiera As har hon lämnat Faliero As (e. Lemon Dra), 1.12,8ak/€489.000, och Doria As (e. Lemon Dra), 1.13,1ak/€301.000.

Expandera

Fyraåringssäsongen inleddes med att AdmIral As var med i Kungapokalen – som Aetos Kronos vann före Don Fanucci Zet och Click Bait, tre av huvudaspiranterna på segern även i Jubileumspokalen. I försöket gjorde Admiral As ett topplopp efter tidig galopp och i finalen  spurtade Admiral As mycket bra i skymundan som sexa. Men sedan började det spöka.

Galopp kort före mål som tvåa på en låg 1.09-tid bakom Ecurie D. i Fyraåringseliten Elitloppshelgen sedan Admiral As gått en mycket stark långspurt, Och ny galopp, nu i första kurvan, i Breeders Crown-loppet i Rättvik midsommarhelgen.

Reijo Liljendahl. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

– Något var uppenbart fel, Admiral As är en alldeles för bra häst för att hålla på och galoppera. Veterinär kollade honom, och det hittades en lös benbit som opererades bort. Hästen blev bättre efter det, men inte perfekt. Benbiten var inte hela sanningen bakom problemen, säger Reijo Liljendahl.

Benbiten var inte hela sanningen bakom problemen

Admiral As kom tillbaka till hösten med fokus på Breeders Crown. Han gick till final, men där hamnade han helt snett på det, tredjespår i 800 meter innan han kom fram till ledande och vinnande Hail Mary.

– Det blev tufft, och Admiral As höll bra då han slutade som den förste utan prispengar. Han fick alltså ”sina tuffa skallar” i Kungapokalen, Fyraåringseliten och Breeders Crown, men utan att tjäna några prispengar. Det är därför han först nu i sommar  blivit miljonär, säger Reijo Liljendahl.

 

Under vintern mellan fyra- och femåringssäsongen hittades också vad som sannolikt var den egentliga orsaken till den där perioden med galopper och att Admiral As fortfarande inte kändes som Liljendahl ville ha honom efter operationen av benbiten.

– Dels fräschade vi till framknäna, men det viktigaste var antagligen att vi upptäckte att han hade ont i munnen. En tand hade inte vuxit rätt utan satt kvar nere under slemhinnan. Hästars tänder växer hela livet och det var säkert så att han från och till haft ont av den där felväxande tanden. Den togs bort, och efter det har allt flutit på. Admiral As fick en fin uppbyggande träningsperiod i vintras och när han sedan började starta visade det sig att det var som vi hoppats och trott, att han tagit till sig träningen och har blivit åtminstone en klass bättre sedan förra året, säger Reijo Liljendahl.

Uppvisningen i bronsdivisionsfinalen på Färjestad i månadsskiftet juni-juli var magnifik. Admiral As gick en 1.08-avslutning i tredjespår, utan att Örjan Kihlström ryckte huvan, till seger på 1.10,9a/2.140

– Det var efter det vi bestämde oss för att gå för Jubileumspokalen. Han vann sedan även Victory Tillys lopp på väldigt bra sätt och fick biljetten hit. Hästen är redo för det här, fast det kanske inte ser ut så på prissummorna när han jämför med vad de han möter har tjänat, säger Reijo Liljendahl.

Hästen är redo för det här, fast det kanske inte ser ut så på prissummorna

Fakta

Reijo Liljendahl om sina V75-hästar Jubileumspokalkvällen

Honey Adore (Wallenius Cup, V75-2) har ännu inte vunnit, men den dag det stämmer till i ett lopp kommer hon att spräcka nollan. Senaste loppet, kvalet tilll korta E3, är bara att glömma. Hon hamnade omöjligt på det från åttondespår. och backades sist. Gången innan avslutade hon bra bakom stallkamraten hos mig, Graham Hill. Nu är det åttodespår igen så att spräcka nollan just den här gången blir nog svårt.
Admiral As (Jubileumspokalen, V75-6) är allt bra med efter förra segern, där det blev en väldigt snabb öppning med utdragen körning innan han kom till ledningen. Det gick 1.08 första vavrvet…Han var trots det stark till slut och drog faktiskt ifrån de andra sista 100 meterna utan att Örjan (KIhlström, reds.anm.) behövde låta hästen visa allt. Det gjorde han knappast heller gången innan, i V75-.finalen där han avslutade 1.08 ute i spåren med huvan kvar. Det här är ett kanonlopp, men Admiral As fick bästa tänkbara spår och känns redo för det här motståndet, så jag hoppas vi kan vara med och köra om det. Jag gör inga ändringar, han får fortsätta med skor runt om. Fast det är klart, att det är ny kusk nu är väl en ändring, men Mats E Djuse är redan en toppkusk på alla sätt trots att han är så ung.
Whothehillareyou (Big Noon-Pokalen, V75-7) stod svårt till i Breeders Crown-loppet på Mantorp senast och när han fick dåliga ryggar i angreppet i tredjespår på slutvarvet var det chanslöst att nå någon framskjuten placering. Gången innan gjorde han det okej i en treåringsfinal på Bergsåker. Nu blev det fjärdespår, och det är jag bekymrad över, jag tror att han kan få problem med det. Det är inte alls någon tokig häst, men tappar han från start och hamnar bland tilläggshästarna blir det förstås svårt, för det finns ju några riktigt bra fyraåringar där.

Expandera

 

 

 

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Ser det som ett äventyr”

Milliondollarrhyme är det enda svensktränade hoppet i årets upplaga av Gran Premio della Lotteria.
– Hästen brukar hålla fin höstform och det känns värt att pröva i det här anrika storloppet, säger Fredrik B Larsson.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Milliondollarrhyme ska starta i Gran Premio della Lotteria. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Milliondollarrhyme ska starta i Gran Premio della Lotteria. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Efter att tappat i status i början av 2010-talet har Agnanoklassikern Gran Premio della Lotteria väckts till liv på allvar på senare år.
Efter att den italienska travsporten fått se sina prispengar rejält sänkta för dussinet år sedan sänktes den samlade prispotten i ”Lotterian” ner till 308.000 euro år 2013, men successivt har den siffran snyggats till och i årets upplaga körs det om drygt det dubbla då 660.000 euro står på spel.

Ifjol fick Face Time Bourbon (e. Ready Cash) revansch för den oväntade förlusten mot Zacon Gio (e. Ruty Grif) året innan, men med den superstjärnan borta ur leken får årets upplaga anses vara vidöppen.
En som tagit chansen och nyttjar det faktum är Fredrik B Larsson vars Milliondollarrhyme (e. Ready Cash) är fältets enda svensktränade häst av de totalt 24 hästarna som gör upp över tre försöksheat.
För Larsson är start i Lotterian inget nytt, men de tidigare resultaten har inte varit något att hurra över.
Giant Superman slutade oplacerad i såväl försöket som tröstfinalen år 2005 och Timetosaygoodbye blev likaså utslagen ur sitt försök fyra år senare och startade aldrig i tröstfinalen.
– Jag minns att Giant Superman inte hade någon bra dag alls, men han var faktiskt tvåa i Elitloppet tre veckor senare, påminner Fredrik B Larsson.

Hösthäst

Någon ”revanschkänsla” bär han dock inte på utifrån de begränsade resultaten söderöver.
– Nej, jag ser det inte så. Dels var det längesen, men sedan handlade det även om andra hästar.

Nu 13 år senare gör han alltså ett nytt försök i Italiens största travlopp för äldre hästar.
– För en månad sedan skulle jag vilja säga att vi började tänka på loppet lite mer ordentligt. Det har funnits med i bakhuvudet även innan, men då kom tankarna på loppet allt oftare och för två veckor sedan bestämde vi oss. Hästen har känts så fin så vi bestämde oss helt enkelt för att spänna bågen och pröva.

Fredrik B Larsson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

I de åtta lopp som Milliondollarrhyme gjorde mellan september till december ifjol blev det två segrar och fem andraplatser.
Året innan slutade hästen tvåa i Svenskt Mästerskap och vann lopp på Vincennes under hösten.
– Han brukar ha fin form i slutet av året så det är inget att be om utan vi testar. Vi vet att hästen klarar av dubbla heat samma dag och även det här med att resa långt utifrån sina resor till Frankrike.

Nivard i sulkyn

Ja, att åka till Neapel är inte direkt som att lasta och ”svänga förbi” Sundbyholm. Nej, här pratar vi en tripp på närmare 300 mil enkel resa!

Milliondollarrhyme reser närmare 300 mil för att komma till Neapel. Foto: Skärmdump Google Maps.

– Resan började i tisdags morse. Han åkte ner till Malmö, fick en paus där innan det bar iväg till München för paus där. Sedan kom han ner till Neapel i torsdags förmiddags så det tog totalt lite mer än två dagar, men han verkar ha tagit resan väl.

Larsson har själv kört sin häst i fem av de senaste sex starter, men till söndagens start är Franck Nivard kontrakterad som ”pilot”.
– Jättekul att han vill komma ner och köra honom för det är en kusk jag håller högt. Han har kört honom en gång tidigare vilket var på Nyårsafton ifjol och de klickade bra. Som sagt; det är en vass kusk och de känns som en en bra kombination.

Solvallatränaren flyger själv ner till Neapel under lördagen och är försiktigt optimistisk inför det som komma skall.
– Men italienarna är påställda inför det här loppet. Det är ett viktigt lopp för dem och det saknas verkligen inte motstånd. Vi har ju till exempel Vivid Wise As i vårt heat som vi alla vet hur bra han är så först och främst får vi hoppas på att Milliondollarrhyme kan ta sig vidare till finalen, säger Fredrik B Larsson.

Fakta

Startlistor försökslopp Gran Premio della Lotteria

Försök A

 1. Vincero Ger – Pietro Gubellini
 2. Bonneville Gifont – Lucio Becchetti
 3. Bleff Dipa – Roberto Vecchione
 4. Vernissage Grif – Alessandro Gocciadoro
 5. Chief Orlando – Vincenzo P.Dell’Annunziata
 6. Synergy – Örjan Kihlström
 7. Global Trustworthy – Antonio di Nardo
 8. Delia du Pommereux – David Thomain

Försök B

 1. Dorgos de Guez – Jean-Michel Bazire
 2. Achille Blv – Enrico Bellei
 3. Viscarda Jet – Crescenzo Maione
 4. Zorro Wind – Örjan Kihlström
 5. Cokstile – Vincenzo P.Dell’Annunziata
 6. Vaprio – Renè Legati
 7. Zacon Gio – Roberto Vecchione
 8. Always Ek – Alessandro Gocciadoro

Försök C

 1. Usain Töll – Vincenzo P.Dell’Annunziata
 2. Milliondollarrhyme – Franck Nivard
 3. Feydeau Seven – Jean-Michel Bazire
 4. Bengurion Jet – Alessandro Gocciadoro
 5. Vivid Wise As – Matthieu Abrivard
 6. Atik Dl – Antonio di Nardo
 7. Birba Caf – Enrico Bellei
 8. Zinko Top – Örjan Kihlström
Expandera
Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun/Svenskt Trav-Kriterium
Läs senare

Jagar efterlängtad Kriterieseger

Roger Walmann har nästintill vunnit alla stora lopp inom svensk travsport, men fullträffen i Svenskt Trav-Kriterium har låtit vänta på sig.
I år har han tidernas chans att lyckas då han startar tre hästar i loppet bland vilka favoriten Bedazzled Sox är inräknad.
– Om jag inte kände att jag blev spänd och förväntansfull inför det som väntar så vore det bättre att jag lägger av med det här, säger Solvallatränaren.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Bedazzled Sox och Torbjörn vinner Kriteriekvalet från spets. Under lördagen har han och två stallkamrater chansen att ge Roger Walmann hans första seger i Svenskt Trav-Kriterium. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Bedazzled Sox och Torbjörn vinner Kriteriekvalet från spets. Under lördagen har han och två stallkamrater chansen att ge Roger Walmann hans första seger i Svenskt Trav-Kriterium. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Nio chanser har Roger Walmann haft sedan tidigare i Svenskt Trav-Kriterium. Västerbo Miguel (e. Super Arnie) var hans första chans år 2005 vilken slutade femma och sedan dess är Pythagoras Face (e. Muscle Hill) den som kommit närmast.
För sju år sedan var han knappt slagen tvåa bakom självaste Readly Express (e. Ready Cash).

Roger Walmann. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Året efter gick Walmanns duo Valley Brodde (e. Ready Cash) samt Destiny Am (e. Muscle Hill) lottlösa från loppet, men i år har han alltså chansen med en trio.
– Visst kände jag tidigt att jag hade en stark kull i denna årgång, men därmed inte sagt att jag skulle ha tre hästar i Kriteriet, säger Roger Walmann och fortsätter:
– Det här är första årgången på säkert 20-25 år som jag tränat själv hemma på min gård. Tidigare har jag haft ett samarbete med Per-Erik Pettersson som drivet verksamhet med de yngsta hästarna under mitt namn och det är ingen ett hymla om att det gjort skillnad att man kommer närmare hästar.

Varje individ har under en längre period helt sonika fått mer uppmärksamhet.
– Det är skillnad mellan att ha 40 hästar istället för 180. Man ser dem mer, kör dem mer och har en daglig uppsyn på ett helt annat sätt. Även om jag som tränare alltid varit väldigt förskonad och haft bra lärlingar och skötare så får man hoppas att det är jag som ytterst ansvarig tränare som har mest kunnande.
Få tänker på Roger Walmann som en tränare som startat överdrivet många tvååringar, men såväl Bedazzled Sox (e. Brillantissime) som Coquaholy (e. Orlando Vici) var igång redan under fjolåret.
– I alla år har jag låtit de starta som visat av egen maskin att de varit där och varit mogna. Aldrig satsat på det så utan det har handlat om tidiga hästar. Har de visat att de är med på noterna har jag givetvis tränat dem lite hårdare.

”Aldrig missnöjd”

En gemensam nämnare kring Bedazzled Sox och Coquaholy är därtill att de fortsatt visa stark form hela tiden trots att de tävlat på regelbundet, utan längre paus.
– Jag tror det handlar om att de är körda sedan lång tid tillbaka. De har en grund att stå på. Efter stora lopp får de ta igen sig ordentligt, men givetvis inte hur länge som helst. Det gäller att ligga på en träningsdos så de behåller formen helt enkelt.

Coquaholy. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Är det svårare att matcha en treåring idag än vad det var för 20 år sedan?
– Ja, det tycker jag. Man behöver ha klart för sig med varje häst vilka vägar man ska gå och inte heller vara rädd för att hoppa av något om det inte känns bra. Utbudet är så stort idag och de är relativt stora pengar att tävla om. Det gäller att tänka sig för vilka vägar man ska välja.

Medan Beddazled Sox och Coquaholy mestadels har haft ett eller tvåor i sin resultatrad så har Walmanns tredje Kriteriefinalist Every Day Elegant (e. Maharajah) några ”bommar” mellan varven.
– Form- eller fräschörmässigt har det inte krånglat något. Däremot har de varit två-tre lopp där det varit hästar överallt. Om man tittar på vad han gjort sista kilometern i loppen har han varit lika bra som de andra. Resultaten kan ha blivit sämre, men jag har aldrig varit missnöjd med honom.

”Norskt huvudlag”

Efter kvalloppen för två veckor sedan har allt varit till belåtenhet. Walmann har inget att anmärka på inför lördagens stora slag.
– När man har hästar i finaler så är det en av få gånger man inte behöver tänka på vad man ska göra utan det är bara att träna på enligt planen. Jag kommer med tre hästar som är exakt så förberedda som jag önskat och det är bara att hoppas allt går rätt för sig och ingen blir påkörd.

Roger Walmann-tränade Every Day Elegant och Per Lennartsson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Vem är starkast av de här tre?
– Det är nog Coquaholy. Däremot är han mycket svårare att placera i fältet. Han är inte lika lätthanterlig som de två andra som man kan köra till med och få position. Sedan behöver man ju inte nödvändigtvis hamna långt fram i fältet utan det handlar väl främst om att inte få en dålig rygg som blir trött och bromsar.

Och vem är snabbast av dem?
– Bedazzled Sox på kort bit. Han är väldigt snabb, men även Every Day Elegant kan flytta på sig. Han ska dessutom gå barfota fram nu och utrustas med norskt huvudlag, men jag ändrar inget på Bedazzled Sox eller Coquaholy, avslutar Roger Walmann.

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

Tillbaka på V75 efter 20 år

Efter 20 års frånvaro från den stora V75-scenen kliver Mikael Ekström åter in i hetluften vid lördagens tävlingar på Färjestad när Zelma Laday startar i Klass II-försöket.
– Man känner sig speciell. Även en vanlig gubbe från Säffle kan vara med och slåss i det här sammanhanget, säger Åmålsamatören.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Mikael Ekström ser fram emot lördagens V75-start med Zelma Laday. Foto Lennart Kihlman/ALN
Mikael Ekström ser fram emot lördagens V75-start med Zelma Laday. Foto Lennart Kihlman/ALN
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

I en travvärld där travspelsiffrorna varit vikande under året, Kriterieauktionen fick en ytterst svag start och de aktivas omkostnader för bränsle och foder skjuter i höjden känns det uppfriskande att prata med en glad amatör som lyckas med att bara fokusera på det positiva.

Inte undra på det. Efter 20 års frånvaro från den stora V75-scenen är är 58-åringen tillbaka i hetluften och han är det med ett lyckoköp från 2019 års Kriterieauktion.
Zola Boko-dottern Zelma Laday ropades in för 30.000 kronor när det åter var dags att dra igång som aktiv amatörtränare efter ett åtta år långt uppehåll.
– Vi hade en hästgård i familjen som mamma och pappa bodde på. Jag, min bror och far höll på ihop med dem, men när inte brorsan hade orken för det längre slutade vi ganska plötsligt. Vi tröttnade lite grann på det och på sätt och vis var det en slump att jag kom tillbaka till travet igen, säger Mikael Ekström.

Efter mor och fars bortgång skulle gården säljas. Men…
– Det blev ingen riktig fart i försäljningen varpå jag köpte ut min bror och syster. Därefter sade min fru att ska vi nu bo på gården så är det klart att vi ska ha häst och så for vi upp till Kriterieauktionen.

”Kan ju inte ljuga”

Zelma Laday blev alltså som nu tagit Ekström hela vägen tillbaka till lördagsövningarna.
Under sommaren har hon bärgat tre segrar varav en togs i ett V86-lopp i Åmål trots startgalopp.
– Egentligen var treåringssäsongen en stor besvikelse. Hon var tidig och jag trodde det skulle bli en bra säsong, men hon hade inte orken med sig. Sista 100 meterna galopperade hon ofta bort sig. Hon behövde helt enkelt mer tid på sig.

Något Zelma Laday fick och som legat till grund för de ökade framgångarna.
– Jag har inget speciellt att träna på här hemma utan åker till Åmåltravet var tredje dag och kör. Jag har byggt upp bakkärran på henne och kunnat lätta henne. Träningen biter bra på henne utan att vi kör i några hiskelige farter och jag tycker hon är lättränad. Jag kör bara så hon känner att det är roligt och på gott humör.

Känns bättre än någonsin

Gott humör tycks som sagt även Ekström vara på. Lördagens startspår till trots.
– Hon känns bättre än någonsin. Frugan säger till mig att jag inte får säga så, men jag kan ju inte ljuga. Hästen är underbar för dagen! Sedan är det V75 och spår tolv. Det är tuffare givetvis, men förhoppningsvis kan hon tjäna någon krona.

Zelma Laday har löst sina segrar trots att hon fått anfalla bakifrån och hon har gjort det med skor på hovarna.
– Nu ska hon tävla barfota runt om för första gången någonsin om det inte kommer något regn och det verkar det inte som det ska göra. Morgan Ivarsson har sagt hela tiden att det här är en barfotahäst så det ska bli kul att testa nu. Det bor en liten kämpe i henne, hon ger sig ogärna.

Vunnit på V75

Från Säffle till Karlstad har Ekström blott sex mil. Något som också legat till grund för att han valt att spänna bågen.
– Hade loppet körts på Solvalla hade vi knappast gett oss iväg. Hon är ett av blott två ston i loppet så det är klart att det är tufft.

När Ekström senast härjade på V75 var alltså för 20 år sedan och då blev det mer än ”någon krona” med hem.
Fern Gully (e. Piper Cub) vann nämligen ett – just det – Klass II-försök och det hela ägde rum på Färjestad!
– Han startade i finalen två veckor senare vilket blev hans sista start. Hästen hade inte alls någon bra benställning och det var bara en bonus att han höll så pass länge som han gjorde.

Mikael Ekströms senaste rikstotoseger: Fern Gully vann tillsammans med Torbjörn Jansson på Färjestad i februari 2002. Foto Ulf Forsudd

Vad minns du från den dagen?
– Inte mycket mer än att det var ruskväder. Jag hade jobbat natt på pappersbruket här i Säffle före loppet och gick på nattskifte även efter så det blev inget firande den gången.

Väntar helgjobb på nytt eller hur skulle du kunna fira en eventuell framgång den här gången?
– Jag är kvar på pappersbruket, men nej, jag jobbar faktiskt inte förrän söndagkväll igen så skulle det bli en riktig överraskning är jag redo, avslutar Mikael Ekström.

Sport