Fokustema
Fokus: Tränarporträtt
Läs senare

Ensam är stark

HALMSTAD. Dan Widegren ville göra en förändring i sitt liv. För cirka 1,5 år sedan tappade han lite av sin motivation och började fundera i nya tankebanor. Idag har Halmstadtränaren blott sju hästar i stallet.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Dan Widegren med fenomenala Spring Erom. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Dan Widegren med fenomenala Spring Erom. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

En dag som denna är det lätt att förstå hans val när solstrålarna bitvis kämpar framgångsrikt med att sticka igenom molntäcket samtidigt som det vilar ett enormt lugn över hans gård, några kilometer från Halmstadtravet.
– Det var inte så att jag tröttnade på hästarna, men jag tyckte inte det var lika roligt längre. Inspirationen saknades helt enkelt. För mig är det viktigt att trivas och jag behövde hitta på någonting nytt, säger Dan Widegren.

Gomez tränas på Dan Widegrens gård. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Under en längre tid hade Widegren brottats med en axelskada och under en period tvingades stå vid sidan – både på tävlingsbanan och i träningen. Som följd av detta började också antalet hästar i stallet att minska.
– En del trodde faktiskt att jag hade slutat, men jag jobbade ju på precis som vanligt, säger Dan.

För 1,5 år sedan satte han sig ner med sin fru Nina och började fundera kring
framtiden.
– Att dra igång en sådan här process i 50-årsåldern kan ju tyckas lite konstigt eftersom Nina dessutom var arbetslös i den här vevan. Idag har vi svaret. Jag står med sju hästar i stallet och Nina har tillsammans med några kompisar startat en begravningsbyrå i Halmstad. Att Nina hamnade just i den branschen var egentligen inte så konstigt, eftersom hon sjungit på begravningar i många år.

Jag hade det lite för bra tidigare med två anställda på 20 hästar…

För Dan Widegren var det inte bara att dra ner på antalet hästar. Han hade också en personalstyrka på två personer på gården som skulle fasas ut.
– Jag ville göra det på så korrekt sätt som möjligt och sedan den 1 november ifjol jobbar jag själv med sju hästar.

Det är en annorlunda situation för Dan Widegren. När han var som störst förfogade han över drygt 55 hästar i träning, fördelat på gården och inne på Halmstadtravet. Under det senaste året har han gått från 20 till sju hästar i träning.
– Jag får ju göra allting själv numera, som att skotta boxar varje dag.

För Dan Widegren har det varit en omställning – från att ha varit arbetsledare till sin egen lyckas smed.
– Jag hade det lite för bra tidigare med två anställda på 20 hästar…

Midjemåttet har krympt – han har gått ner fem kilo sedan november – och att sova ut på morgnarna är det inte tal om.
– Jag är en kvällsmänniska, har svårt att gå och lägga mig i tid och sover sällan mer än fem-sex timmar. Morgontrött har jag däremot alltid varit, men numera studsar jag upp ur sängen. Tidigare räddades jag varje morgon i stallet av en ”Black eye coffee”, vilket innebär en vanlig kaffe blandat med två espresso. Där- emot behöver jag inte fodra hästarna – det sker automatiskt på morgonarna.

Det finns säkert en del som kanske anser att Dan Widegren tagit ett steg tillbaka genom den här förändringen.
– Men jag tycker att jag redan uppnått flera kriterier samtidigt som jag i allra högsta grad fortfarande är med i matchen. Jag har tränat nästan 1.000 vinnare och vunnit över 1.000 lopp som kusk. När jag kunde göra det här valet såg jag det som en möjlighet och nu tycker jag att det är precis lika roligt att hålla på med hästarna som jag gjorde tidigare.

Att Dan Widegren skulle byta bransch var det däremot inte tal om.
– Jag gillar att vara på gården, är lite nördig och tycker om att gå runt och pula lite. Trots att jag inte är speciellt händig av mig gillar jag att fixa med olika saker. När jag dessutom kunde hyra ut 32 av gårdens 39 boxar till Marcus Lindgren och Peter Untersteiner kändes det bra för mig. Jag gillar att göra andra saker också, tycker om att resa och ha ett liv vid sidan av travet, men på gården finner jag harmoni.

Inne i stallet dundrar musik ur högtalarna på högsta nivå.
– Dannes disco. Det kan ju bli lite isolerat att arbeta själv, säger han med ett skratt.

Nu är det ju inte speciellt långt till de andra stallbyggnaderna, där kollegorna Marcus Lindgren och Peter Untersteiner har sina boxar.
– För mig har det här upplägget blivit perfekt. Hade jag varit ensam på gården med mina hästar hade det varit annorlunda. Framför allt hade jag fått bedriva träningen på ett annat sätt. Nu blir det – som jag ser det – rätt sorts träning när jag kan köra mina hästar tillsammans med Peters och Marcus travare.

 

Dan Widegren är bördig från Kalmar och kom till Halmstad 1976 när han var 13 år gammal. Hans pappa Emil var tidigare travtränare i Kalmar och halkade egentligen in i sporten på ett bananskal. Han var verksam i potatisbranschen och kunde inget om hästar, men lärde känna Kalmartravets grundare Vilhelm Johansson. Han tyckte att Emil skulle skaffa en häst och så blev det…
– Den första var en Iran Scott-are vid namn Coro, säger Emil, som oftast finns på plats på gården och hjälper sonen Dan.

– Pappa har alltid varit hjälpsam och ställer upp i alla lägen. Jag försöker vara likadan mot min son Alexander.

Emil plockade fram några guldkorn under sin aktiva karriär. Nämnde Coro, Wilma Smith och Junette Edition var några av hans vinstmaskiner och den sistnämnda blev senare mor till unghäststjärnan Tangens.
– Förutsättningarna för att vara travtränare i Kalmar var för dåliga och därför flyttade vi till Halmstad, säger Emil.

Sonen Dan fattade snabbt tycke för travarna.
– Jag slutade nian på fredagen och på måndag började jag jobba hos pappa.

Sedan har det också blivit några avstickare på andra håll. Dan jobbade några år hos Thomas Nilsson och under en kort period var han också över i USA.
– Jag var hos Richard Silverman, men en dag kom Jimmy Takter över från Sören Nordins stall och frågade om jag ville ta hand om Baltic Speed över vintern, eftersom hästens skötare skulle opereras.

Fakta

Dan Widegren

Ålder: 53 år.
Familj: Hustru Nina och sonen Alexander. 
Tränar: Sju hästar på träningslistan.
Bästa häst: Spring Erom.
Roligaste segern: Beijing Boy i Sprintermästaren 1999.
Segerrikaste häst: Royal Frostline, 27.
Vinster som kusk: 1.053.
Vinster som tränare: Cirka 920-930. 
Första segern: Feeling Grej i Halmstad den 7 juni 1981.
100:e segern: Alma Nalan på Jägersro den 10 maj 1988.
1.000:e segern: Liberty Lane på Jägersro den 18 maj 2010.
V65-V75-segrar: 81.
Medlemsnummer i 1.000-klubben: 81
Kuskchampionat: 1 (Vaggeryd 1999).

Expandera

Det blev bara några månader i USA innan Dan återvände till Sverige. Han kvitterade ut tränarlicensen 1988-1989 och har snart 30 års erfarenhet av att vara proffs.
– Men man blir aldrig fullärd inom det här yrket. Du lär dig något nytt varje dag. Kanske inte några stora saker, men små detaljer som du snappar upp och kan vara viktiga i sitt sammanhang. Nyligen satt jag och lyssnade på någon podd med Stefan Hultman och han berättade om en sak som jag inte tänkt på tidigare. Personligen skulle jag vilja säga att jag har nog aldrig varit bättre travtränare än jag är idag. Erfarenheten betyder så enormt mycket inom den här branschen. Givetvis behöver du ha motivationen, men du måste givetvis ha HÄSTEN också.

För Dan Widegren har själva träningsbiten varit det som legat honom närmast hjärtat.
– Jag har alltid tyckt det varit roligare att träna, även om jag gillat att köra lopp. Tidigare körde jag ju en hel del åt andra tränare också, men min axelskada satte stopp för det. Det var en annorlunda period i mitt liv; jag kunde varken köra hästar i träning eller tävling, utan fick sitta i en golfbil här hemma och titta på när hästarna tränade. Jag missade inte en enda intervall och det var en lärorik period på många sätt.

Att vinna hemmabanans största lopp var något alldeles extra

Nu har Dan inga problem med sin axel längre, men han står som oftast över löpkörningen.
– Jag tittade faktiskt på datorn för några dagar sedan och såg att senast jag körde lopp var med Lovely Buv den 25 november ifjol. Jag har inte tagit något beslut om att sluta att köra lopp, men känner inget större behov av det.

Av alla segrar – han står bokförd för 1.053 vinster – väger triumfen med Beijing Boy i Sprintermästaren allra tyngst.
– Att vinna hemmabanans största lopp var något alldeles extra, men jag har också varit med om några tunga nederlag. När Spring Erom inte fick vinna Copenhagen Cup kändes det hårt, men det sved ännu värre när Leonardo Bob inte vann Breeders Crown.

Dan Widegren har tränat 13 miljonärer och när man tittar på stamtavlorna är det knappast så det vattnas om munnen.
– Men Spring Erom ska väl egentligen inte vara med på den listan. Han hade ju tjänat de pengarna innan han kom till mig.

Å andra sidan har ”gamlingen” sprungit in en  bra bit över två miljoner kronor hos Dan Widegren. Han har lyckats bra med hästar med ”udda stammar”. Han har tränat Mr Vics vinstrikaste svenskfödda avkomma (Beijing Man), men också Fadets (Devs Dynamite), Shogun Lobells (Dream Shogun), Anders Crowns (Leonardo Bob), Pamir Broddes (Wind Bunness) och Gentle Stars (Spring Erom). Dessutom den vinstrikaste avkomman efter Scandal Sheet, vars son The Smiling Bank ”bara” tjänade drygt 400.000 kronor. Han är också mannen bakom Deliberate Speeds näst vinstrikaste avkomma; Tunk Nafets.

 

Evigt unge Spring Erom. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

 

Spring Erom är rikast i församlingen och han kom till Dan Widegren för drygt två år sedan.
– Jag tror att det var på rekommendation av den tidigare tränaren Håkan Olofsson, men kommer faktiskt inte ihåg det. Visst kände jag till Spring Erom sedan tidigare, men jag ville inte veta någonting om hans status. Jag ville se hästen med så friska ögon som det bara gick. Spring Erom har varit ett intressant projekt på många sätt. I sin hage kan han vara hur lugn som helst, men när han får hästar runt omkring sig blir han helt annourlunda. Då kan han bli väldigt hingstig och för några dagar sedan överraskade han mig med att slå sönder min tvätthall.

Spring Erom tillbringar väldigt mycket av sin lediga tid ute i sin hage.
– Han är väldigt lattjo. Vi har en del kajor här, han försöker smyga sig på dem och sedan jaga dem. Jag tror aldrig att jag har haft en sådan smart häst som Spring Erom i mitt stall, och det är härligt att vara runt honom. Jag skämmer bort honom en mycket; han är lika matglad som jag är. Han får sju kilo kraftfoder om dagen och dessutom fri tillgång till hö. Nu är det inte bara så att jag ligger bakom hans framgångar. En stor del i detta har också hans hovslagare Petri Tarrimaa. Han har engagerat sig i Spring Erom på fantastiskt sätt, säger Widegren.

Att ha en häst som Spring Erom betyder förstås en hel del, inte minst när Dan Widegren bara har sju travare på sin träningslista.

Nu finns det sex hästar andra hästar som också ska tränas och pysslas med och när Sulkysport är på besök sparras Ready Cash-sonen Gomez av Peter Untersteiners duo Carro’s Fax  och Kamanda.
– Han är lite som tjuren Ferdinand. Gomez har inte speciellt bråttom när han ska iväg till rakbanan och träna. Jag brukar låta honom hållas och han får stanna till när han vill. Det brukar dra ut på tiden, men det spelar inte så stor toll. Tiden finns och jag ska inte iväg någonstans.

Harmoni är väl bästa ordet att sammanfatta Dan Widegrens vardag. Det tycks inte bara var tränaren som har hittat rätt i nya tillvaron…

Sulkysport bjuder på extra helgläsning. Det här reportaget av Claes Freidenvall och fotograf Mia Törnberg publicerades i Sulkysport nr 7/2017.

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Nästan omyndigförklarad”

Trots ett litet material har kallblodsnestorn Leif Jonsson plockat fram framgångsrika tävlingshästar på löpande band.
Under lördagseftermiddagen har han återigen dubbla chanser att kamma hem Sto-SM för kallblod när det tävlas om 546.000 kronor i Bollnäs!
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Leif Jonssons toppsto Hulte Annika tillsammans med Emil Eriksson efter vinsten i Dubbelcupens final i Årjäng i sommar.  Under lördagen har Jonsson två chanser att vinna Sto-SM för kallblod! Foto Urban Kihlman/ALN
Leif Jonssons toppsto Hulte Annika tillsammans med Emil Eriksson efter vinsten i Dubbelcupens final i Årjäng i sommar. Under lördagen har Jonsson två chanser att vinna Sto-SM för kallblod! Foto Urban Kihlman/ALN
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Det sker i skymundan då loppet placerats före V75-spelet tar vid och Stjärnblomster (e. B.W.Modde) förväntas bli storfavorit i jakt på sin tredje raka seger i det aktuella loppet.

Fakta

Leif Jonssons pallplatser i Sto-SM för kallblod:

Vinnare: Hulte Nova (2015)
Tvåa: Hulte Tilda (2005), Hulte Tilda (2009), Hulte Tilda (2011).
Trea: Hulte Tilda (2006), Hulte Tilda (2010).

Totalt har Leif Jonsson 15 starttillfällen i Sto-SM för kallblod.

Stora överraskningar har dock uppstått under årens lopp och Hagmyrenamatören Leif Jonsson känner åtminstone att han kommer till start med en formstark duo.
Hulte Alva (e. Hulte Magnus) kommer från en andraplats i finalen av Bollnäs Stoserie och Hulte Annika (e. Månprinsen A.M.) skrällvann finalen av Dubbelcupen för ston i Årjäng i mitten av juli.
– Hulte Annika fick ett risigt spår, men jag nog vara tvåa-trea. Hulte Alva möter de bästa för första gången och är lite klen från start. Hon gjorde dock en bra insats i senaste starten och jag tror båda kan springa en 1.24-tid, säger Leif Jonsson.

Den 76-årige Hagmyrenamatören har en diger travbakgrund och vet hur det känns att vinna det aktuella loppet.
Det var år 2015 som Hulte Nova (e. Järvsöviking) bärgade en efterlängtad seger efter att den forne stallkamraten Hulte Tilda (e. Sagi Knut) slutat tvåa tre gånger tidigare i samma lopp.
– Det var två riktigt bra hästar båda två. Hulte Nova vann ju även Stokriteriet och var tvåa i Derbystoet trots en stor galopp, påminner Jonsson.

Från bank till B-tränare

På totalt 26 uppfödda hästar har tio av dem tjänat över en kvarts miljon kronor under sin tävlingskarriär och en trio har blivit miljonärer.
Hulte Magnus (e. Lome Elden) 1.20,4am/2.615.600 kr har nått längst och slutade bland annat tvåa i Svenskt Mästerskap år 2014 bakom Månprinsen A.M. (e. Svall Ivar).

Leif Jonsson-tränade Hulte Annika vann kallblodsdivisionens final tillsammans med Emil Eriksson. Foto Hanold/ALN

Inga dåliga resultat för en amatör som tog steget från att vara banktjänsteman till att satsa på travsporten i 40 årsåldern!
– Jag blev nästan omyndigförklarad i det skedet av folk i min närhet. Att hålla på med travsport var inget man kunde tjäna pengar på, men jag har lyckats försörja mig.

Hästar var på intet vis något nytt för Jonsson. Tvärtom.
– Jag är uppväxt med hästar i en by som heter Hulte i Norra Hälsingland. Min pappa Gustav Jonsson höll på med travhästar och man fick hänga på honom varje söndag till Bergsåker och Gävle när det var trav. År 1952 vann han faktiskt kuskchampionatet på Bergsåker trots att han var en liten amatör från en bondby. Det var stort att han kunde slå proffsen.

Lyckoköp

Knappt tio år senare – år 1962 – köpte Gustav Jonsson en häst som alltjämt ligger till grund för sonen Leifs framgångar.
– Han köpte ett litet fuxsto från Boden som hette Augusta. Hon var till salu i en annons i Travronden som avelsmärr, men han tog ändå in henne till banan och körde fort med henne. Det gick inget vidare, men han anmälde likväl till lopp. Inget stämde i varken värmnignen eller provstarten, men så fort loppet startade fick han en ny häst i tömmarna! Hon tjänade 150.000 kronor och satte banrekord under hösten som 14-åring både på Bergsåker och i Bollnäs.

Augusta är stammoder till alla Leif Jonssons hästar. När Gustav avled lämnade han två hästar efter sig varpå Leif Jonsson valde att avla på Augustas dotter Tysta.
– Och därifrån kom Hulte Tina (e. Toddy) 1.25,2k/880.000 kronor som första avkomma. Likt sin mor en väldigt liten häst och den första hästen som jag tävlade med. Jag körde henne faktiskt själv vid 17 av hennes 26 segrar.

Att Leif Jonsson fått uppleva mycket roligt inom travsportens värld råder ingen tvivel om, men numera sker det i mindre skala och omfattning. Uppfödningen är ett avslutat kapitel och tävlingsverksamheten uppgår till ”två och en halv häst” då han har två själv och en i lag med Linda Hedström.
– Vi sålde vår gård den första mars och flyttade in i en villa i Hudiksvall. Jag åkte på en stroke ifjol och första målet efter det var att jag skulle kunna köra häst igen. Dit nådde jag redan på någon månad och det var viktigt för det bästa jag vet är att sela ut en häst och köra iväg på en skogsväg. Nu hyr vi in oss hos Linda Hedström och jag kör mycket jobb inne på sandbanan på Bollnästravet vilket fungerar jättebra, avslutar Leif Jonsson.

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

Hon vill hedra familjens stjärna

Ungdomsfinal i Järvsöfaks Cup och familjehäst som kan skrälla på V75 på Hagmyren på lördag.
Men nästa fredag smäller det!
Då kör 19-åriga Kristin Mogset om 600.000 kronor i Derbystoet i Östersund.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Kristin Mogset värmer upp inflr Derbystoet med att köra finalen i Järvsöfaks Ungdomscup på Hagmyren. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Kristin Mogset värmer upp inflr Derbystoet med att köra finalen i Järvsöfaks Ungdomscup på Hagmyren. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

I morgon på Hagmyren drar sommarens Järvsöfaksvecka igång i regi Stiftelsen Järvsöfaks, som satsar på ungdomar, utbildning och en hållbar utveckling av kallblodstravaren och kallblodssporten. 
Höjdpunkterna är lördagens final i Järvsöfaks Ungdomscup för kuskar upp till 30 år som kvalat in i sex uttagningslopp, samt de klassiska finaldagarna i Östersund på fredag (Svenskt Kallblodsderby och Derbystoet) samt Dannero nästa söndag (Svenskt Kallblodskriterium och Kriteriestoet).

En som garanterat är i hetluften två av dessa dagar är 19-åriga norskan Kristin Mogset. I morgon kör hon finalen i Järvsöfaks Cup – och möter storasyster Guro Mogset – och nästa fredag kör hon Pave Faksa T.M. (e. Pave Faks) i Derbystoet i Östersund med 600.000 kronor till vinnaren.
– Hon har varit lovande hela tiden och blivit bättre och bättre för varje start och säsongens mål har varit Derbystoet och Stoderbyt i Norge, säger Kristin Mogset.

Som förra hösten tog karriärens största seger med stoet i Oaks på Momarken. Efter att ha satts ned mycket av kraftig brunst i Kriteriestoet på Dannero i somras kom den stora revanschen i kullens tredje största lopp. Efter lite överraskande seger i försöket var Kristin och Pave Faksa T.M. desto mer betrodda i finalen och duon förvaltade pundet på bästa sätt med seger värd 300.000 kronor.
– Oakssegern var helt fantastisk! 

Pave Faksa T.M. visade fin form när hon gjorde comeback efter griffelbensbrott och slutade tvåa i sitt försök till Derbystoet. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

I år har stoet matchats mot de stora loppen i sommar och höst, men det kunde tagit slut innan det roliga ens började. Bara att stå på startlinjen i Derbykvalet var nämligen en överraskning – Pave Faksa T.M. skadades nämligen illa i slutet av maj.
– Hon fick ett griffelbensbrott och vi trodde inte att hon skulle kunna komma tillbaka till svenska Derbystoet. Hon stod på box i fyra veckor och hade bara fått lite träning. Vi tvivlade länge om det skulle gå och det såg mörkt ut, men i de lugna jobb hon gick såg hon fin ut. Däremot visste vi inget om formen eftersom hon inte kunnat tränas som vanligt.

Hur det var med formen gav Pave Faksa T.M. besked om i uttagningsloppet i Östersund förra veckan, där hon fick göra jobbet som första häst i andraspår och höll starkt till andraplatsen bakom överlägsna vinnaren Vega N.O. (e. Åsajerven).
– Hon sänkte rekordet med en sekund. Hon är så tuff och går alltid till mål, säger Kristin och ser fram emot finalkvällen nästa fredag.

Men det får inte familjens stjärna och Pave Faksa T.M:s pappa uppleva. Pave Faks (e. Järvsöfaks), 1.19,4ak/2.081.982 norska kronor, gick tragiskt bort efter en olycka i hagen i slutet av maj, tolv år gammal.

Kristin beskrev sina känslor i ett långt och känslosamt inlägg på facebook när hästen lämnat jordelivet. Kristin skrev bland annat:
”Inget äventyr varar för evigt, inte ens för en häst som du. En obeskrivlig hingst, så snäll, förnuftig, klok och vacker som få. Ett tomrum måste fyllas, men ingen kommer att bli bli som du. Lyckligtvis har du haft en fin start på avelskarriären och vi glädjer oss att ta framtiden an med dina avkommor. Du förtjänar all heder och ära. För prestationerna på banan. För den häst du var och den stora betydelse du hade för familjen och alla runt omkring. Du var kungen i stallet och det kommer du alltid att vara.”

Pave Faks lade tävlingskarriären på hyllan efter förra säsongen för att ägna sig åt avel på heltid efter 187 starter (26-20-13).
– Han gick i hagen med två tvååringar som han gått tillsammans med i 1,5 år. I en olycka bröt han ett framben illa och det fanns inget att göra, säger Kristin.

Hon fick köra hästen i karriärens slutskede förra året och vann två lopp och tog en andraplats på åtta försök.
– Pave Faks var en väldigt bra häst och en fin individ med bra löphuvud, säger Kristin.

Sulkysport, Travsport, Trav, Häst, Järvsöfaks
Järvsöfaks. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Hingsten är faktiskt den snabbaste avkomman till Järvsöfaks, då han som nioåring travade 1.19,4a/1.609 meter som tvåa bakom Odd Herakles i ett snabblopp på Jarlsberg 2020. Hästens största segrar togs i Boden, där han vann kallblodsloppet under midnattstravet två år i rad 2018-2019, båda gångerna med Ove A Lindqvist i sulkyn.
– Järvsöfaks var en fantastisk häst. För mig är han den störste genom alla tider, säger Kristin.

Kuskstatistik Kristin Mogset

  • 2020 – 2 st: 0-0-0 – 3.000 kr
  • 2021 – 17 st: 4-2-4 – 111.500 kr
  • 2022 – 85 st: 17–5–9 – 745.876 kr
  • 2023 – 53 st: 3-6-5 – 289.092 kr

19-åriga Kristin är själv infödd i travsporten och började med framgångsrikt tävlande med ponnytravare – ”väldigt många ponnylopp”, säger hon själv – innan hon gick över till stor häst. Ifjol vann hon 17 lopp på 85 starter vid sidan om gymnasiestudierna på skolan som ligger ett stenkast från Tröndelags nya travbana Orkla Arena, fem mil söder om Trondheim. Familjegården ligger dessutom 25 minuter söder om Orkla.

Nu ska hon flytta norrut till Trondheim och avståndet ”hem” blir längre, men travsporten ska hon inte släppa. 
– Jag ska försöka åka på eftermiddagar och helger för att köra häst hemma och ska försöka fortsätta köra lopp så gott det går. Jag tycker mycket om att tävla och får fina chanser att köra av både pappa och andra tränare, säger Kristin. 

B.B.Pave Faks med 229.911 kronor insprunget är en av två fyraåriga avkommor till Pave Faks. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

I morgon ska hon försöka vinna Järvsöfaks Ungdomscup, som är en spårtrappa och Kristin inleder från åttondespår bakom Jan-Olov Persson-tränade fyraåringen Hulte Sixten (e. Horgen Tore). Kristin kvalade in till finalen genom andraplatsen med Saganatt (e. Moe Svarten) i Åmål i början av juli. Då vann storasyster Guro med sin egna häst och familjens uppfödning Pave Tore (e. Horgen Tore) och nu blir det alltså ett nytt syskonmöte när Guro kör Snabba Beslut T.A. (e. Briskeby Rauen).
– Vi får prova att ta revansch. Jag kör en väldigt fin häst, men från tufft startspår. Han gör alltid jämna lopp och är väldigt fin, säger Kristin om Hulte Sixten.

  • Kuskarna som kör finalen i Järvsöfaks Ungdomscup: Magnus A Djuse, Mats E Djuse, Hanna Gustafsson, Frida Johansson, Marcus Lilius, Filip Lindholm, Guro Mogset, Kristin Mogset, Ida Olsson, Frida Sandberg och William Strand. Inkvalad var också Sebastian Rishovd, men han har tvingats lämna återbud.

Och apropå Guro och Pave Tore – duon startar i ett annat kallblodslopp på Hagmyren i morgon från innerspår med 100.000 kronor till vinnaren.

Det är inte den enda starthästen från familjen Mogset på Hagmyren. Femårige Pave Sokken (e. Moe Svarten) är uppfödd, ägd och tränad av pappa John Mogset och startar i kallblodsdivisionen (V75-4), Erik Graléns Minne.
Hästen är lika kapabel som osäker och de sex senaste starterna har slutat med två segrar, men också fyra galoppmissar. Just galopp blev det för Pave Sokken och Kristin i Årjäng för två veckor. Desto bättre gick det i starten före när duon vann Arvikaloppet över lång distans.
– Han var väldigt fin och gick bra i Arvika. Han kunde ha sprungit ännu snabbare den dagen. Det blev en runda i tredjespår, men han går alltid till mål och är väldigt stark, säger Kristin.

Den här gången är planen att Robert Bergh ska köra. Det gjorde han i Sven O Perssons Minne med 150.000 kronor i förstapris i Östersund i januari och det slutade med andraplatsen bakom Soldhöjdens Drake (e. Lome Brage).
– Pave Sokken har sett fin ut i träning och passar fint med Robert. Det är en väldigt fin häst, men han har galopperna emot sig, annars är han med i toppen, säger Kristin.

Kanske kan Pave Sokken ge ett gott kvitto på stallformen inför nästa fredags stora uppgift för Pave Faksa T.M. i Derbystoet?

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”En sån helg laddar man lite extra”

Fjolåret var hans bästa i karriären, men 2023 började tungt.
Nu har Paw Mahony och hans stall växlat upp.
Två hästar i V75 på hemmabanan – och stallets stjärna siktas mot storlopp på Jägersro.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Efter några tunga månader har Paw Mahony och hans hästar hittat formen igen. Sju hästar startar på hemmaplan fredag-lördag. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Efter några tunga månader har Paw Mahony och hans hästar hittat formen igen. Sju hästar startar på hemmaplan fredag-lördag. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Paw Mahony började med ponnytrav som nioåring i Odense hemma i Danmark och efter grundskolan arbetade han hos danska tränare som Birger Jörgensen och Knud Mönster. Sedan fann Paw vägen till Sverige och efter arbete hos både Åke Svanstedt och Olle Goop satsade Paw Mahony på egen hand när proffslicensen plockades ut den 1 januari 2006.

Efter flera år som Åbytränare och ett kortare gästspel i Halmstad så fann Paw vägen till Mangskog, två mil nordväst om Arvika och med Årjäng som bantillhörighet.
– Jag har det jag har att köra på och det går att träna fram hästar här, även om det inte är någon dyr anläggning, säger Paw Mahony.
23 hästar finns på träningslistan i nuläget och en nu kull ettåringar väntas in i stallet efter sommaren.

Ifjol som 40-åring hade Paw Mahony sitt bästa år som tränare. 1,8 miljoner kronor sprang stallets hästar in tillsammans.
– Det flöt på bra hela fjolåret, ja egentligen 17 månader i sträck då vi hade en vinnare varje månad. Hästarna svarade för jämna, stabila prestationer, säger Paw.

Fakta

Tränarstatistik

  • 2019 – 89 st: 10-11-6 – 714.002 kr
  • 2020 – 128 st: 7-18-12 – 877.968 kr
  • 2021 – 118 st: 11-13-11 – 732.371 kr
  • 2022 – 163 st: 18-20-16 – 1.506.653 kr
  • 2023 – 81 st: 8-8-7 – 555.774 kr

Däremot var inledningen av 2023 inte lika munter och Årjängtränaren tror sig ha förklaringen.
– Det var en dipp i hela stallet i vintras och vi drogs med lite infektioner, men samtidigt kanske jag tränade för hårt i vintras och hästarna fick gå tufft en period. Det har tagit tid att få hästarna i form igen. Nu börjar vi vara tillbaka där vi var förra året och de senaste två månaderna har hästarna presterat i stort sett bra hela tiden, säger Paw.

Har har de äldre hästarna på gården i Mangskog tillsammans med Isabell Eriksson, medan tvååringarna står inne på Årjängstravet under ledning av Peter Strömberg.
– Det är en fantastiskt bra team. Peter ansvarar för tvååringarna och lägger upp schemat. Jag är där en dag i veckan och kör och skor. Första kullen är de som är fyra år nu och jag tycker det känns otroligt bra.

För de äldre hästarna körs i stort sett alla träningsjobb hemma på gården. Han är nöjd med hur stallet ser ut.
– Jag har inte de värsta och dyraste hästarna, men det är hästar som levererar och gör bra lopp. Det kommer nya ettåringar i höst och det är så jag vill ha det och fylla på underifrån.

Nu vankas dubbeltrav och storhelg på hemmaplan och av 17 hästar i startbar ålder kommer sju av dem ut fredag-lördag i Årjäng!
– En sån dag och helg laddar man lite extra för och vill ha så många hästar som möjligt i bra ordning. Vi har ett eget VIP-tält för hästägare båda dagarna och försöker göra något roligt runt tävlingarna, säger Paw.

Två av hästarna startar inom V75 och det är formstarka duon Borups Vallmo (e. The Bank) i diamantstoförsöket (V75-2) och Missing Tooma (e. Broadway Hall) i bronsdivisionen (V75-3).
– Borups Vallmo var otroligt fin när hon vann i Rättvik, det var i enkel omgivning men hon svarade för en riktigt bra prestation. Hon var sylvass och okörd den dagen. Sedan hade hon mycket sparat i diamantstoförsöket på Solvalla, men i finalen på Bergsåker blev det för tufft för henne i andraspår hela vägen, säger Paw.

Nu har hon tredjespår i volten på startfållan.
– Hon håller knallform, men hennes handikapp är att hon inte är så kvick ut och att det gärna blir trafikbebymmer, men det är ett dilemma jag får lösa. Planen är att köra barfota runt om, det är en liten chansning men det är läge att prova. Om hon kommer till i loppet är hon bra nog för att vinna, men jag vet att det måste klaffa.

Stallkamraten Missing Tooma hade ett fint fjolår med seger i bronsdivisionsförsök i Bollnäs i juli och andraplatsen i bronsdivisionsn på Färjestad i september som toppnummer. I år har det dock bara blivit två tredjeplatser som bäst på sex starter.
– Han har varit ojämn i år och han är en av de som det märkts mest på att det blev lite för tufft i vintras. Han var otroligt bra som trea i Årjäng näst senast, men sedan var det inget tryck i honom på Bjerke i senaste starten. Jag har ingen förklaring till det, för han har varit fin i jobb efteråt och känns laddad.

Även för Missing Tooma är planen att tävla barfota runt om. Det har hästen gjort fyra gånger, med en seger och ett andrapris som resultat.
– Det brukar vara fin effekt första gången han går barfota runt om, sedan har det inte varit lika bra starten efter. Han har tränat som han ska och fick gå några snabba intervaller på torsdagseftermiddagen, säger Paw Mahony.

Speedy Vici och Paw Mahony vid seger på Solvalla i april. På onsdag startar stoet i diamanstoet i Eskilstuna. Foto Adam Ström/Stalltz.se

Bland Paws övriga starthästar i helgen finns fyraåriga, norskfödda stoet Milltag (e. Papagayo E.), som vunnit tre av sex starter och på lördag startar i ett stolopp.

– Vi siktar mot Stoderbyt i Norge med henne, säger Paw som har ett annat fyraårigt sto till start i diamantstoförsöket i Eskilstuna på onsdag, Speedy Vici (e. Orlando Vici).
– Det känns spännande för flera av fyraåringarna i stallet, säger Paw.

Men vi har sparat det bästa till sist. Han har hunnit bli sju år och inte sprungit in lika mycket pengar som Missing Tooma – ännu – men norskfödde Millmighty (e. Make It Happen) är Paw Mahonys stora affischnamn.
Sju år till trots har hingsten bara hunnit med 24 starter (8-6-2) och det har varit en hel del bekymmer under resan för hingsten som var finalist i Norskt Travderby för tre år sedan efter att ha slutat trea i uttagningsloppet.
– Som unghäst krånglade det i halsen och han fick inte ut den kapacitet han hade, men den svåra skadan kom på Åby (i januari som femåring, redsn. anm.) när han bräckte ned i ett bakben vid en seger. Det tog 17 månader, men han har kommit tillbaka, säger Paw.

Sjuårige Millmighty är stjärnan i Paw Mahonys stall och nu siktar Årjängtränaren mot storlopp på Jägersro under Åbergskvällen. Foto Kihlman/ALN

Fyra starter – och tre segrar på hemmaplan – blev det ifjol sommar och höst, innan Paw tvingades styrka hästen från en tilltänkt STL-start på Romme i slutet av oktober.
– Han var fantastisk fin i alla fyra starter, men blev sjuk när han skulle starta på Romme. Det var inga problem med hans ben, men jag valde att ställa av honom, ge honom lite vila och sedan träna när vädret och banorna blev stabilare, säger Paw.

Tre starter, två segrar och ett andrapris har det blivit i sommar och ott han tycker om hästen råder inga tvivel om:
– Han är fantastiskt fin och gör allt rätt. Jag tyckte att han var komplett och bra som unghäst, men det är inget mot vad han är nu. Han är nästan lite nonchalant och småsover i loppen till det är dags att avgöra.

Millmighty hade en passande uppgift i Årjäng ikväll, och hade kunnat starta som hårt inne på pengarna i bronsdivisionen, men Paw har en ännu större uppgift i sikte. Malmö Stads Pris på Jägersros Åbergskväll över tre varv med 300.000 kronor i förstapris. Millmighty står bra inne på startfållan och Paw är förhoppningsfull.
– Det känns verkligen kittlande. Han har tre lopp i kroppen och ska vara i toppform nu. Han borde kunna 1.13,5/3.100 meter om han får gå vid sargen och då får hästarna som startar på tillägg jobba hårt. Han lever på sin styrka och går fortfarande med skor bak och fast bomull, säger Paw.

Men först ska storhelgen på hemmaplan avgöras och kanske dyker Paw Mahony upp som skrällkusk inom V75?