Fokustema
Fokus: Thomas Nilsson minns Legolas
Läs senare

Folksportens sista hjälte

I morgon avgörs Legolas Minne på Åby.
Tillsammans med hästens följeslagare Thomas Nilsson minns vi tillbaka till nationalklenodens framfart under 1980-talet.
– En fantastisk häst som alltid ökade farten så länge det krävdes.
Av
Emil Persson
Sagan om Legolas blev också bok på 1980-talet och där plockar Thomas Nilsson fram den bild på Legolas som han älskar mest – när hästen sträcker ut i full fart, fångad av Stefan ”Tarzan” Melanders kamera. Den bilden finns också i form av en oljemålning i Thomas hem. Foto Göran Lindskog/Sidmakarn
Sagan om Legolas blev också bok på 1980-talet och där plockar Thomas Nilsson fram den bild på Legolas som han älskar mest – när hästen sträcker ut i full fart, fångad av Stefan ”Tarzan” Melanders kamera. Den bilden finns också i form av en oljemålning i Thomas hem. Foto Göran Lindskog/Sidmakarn

>> Här är det stora reportaget om Legolas och Thomas Nilsson som publicerades i Sulkysport för prick ett år sedan, i pappersutgåva nummer 49-2019:

***

Det går att argumentera för att svensk travsport inte haft en folklig stjärna på drygt 30 år, hur sorgligt det än kan låta.

– Frances Bulwark och Ego Boy hade en sådan status ute i stugorna och därefter kom Legolas. Jag är rädd för att det är så illa att han faktiskt är den senaste och kanske också blir den siste. Vi som var inne i branschen hyllade stjärnor som Victory Tilly och Järvsöfaks när de stod på topp och det har ju verkligen funnits många hästar som varit bättre än Legolas här i Sverige, men några folkhemshjältar har de aldrig blivit.

När Legolas slog igenom så var det i helt rätt tid. Tipsextra var en nationell angelägenhet med miljonpublik lördag efter lördag och hur mycket det än må ha varit den engelska fotbollen som stod i centrum så stal V65-stjärnan Legolas en stor del av uppmärksamheten.

Här är Sulkysports intervju med Thomas Nilsson om Legolas för ett år sedan. Foto Göran Lindskog/Sidmakarn

Tränad av Halmstadproffset Thomas Nilsson och ägd av ”charkkungen” Marko Anic. Två ”vanliga” människor, inga storfräsare med ofantligt stort hästantal att luta sig tillbaka mot eller miljarder som gjorde att de kunde gå vilse, men tids nog ändå hitta till vinnarcirkeln.

Det var en liten, oansenlig häst, men jag gillade hur han rörde sig

– Marko var en god vän till min pappa och hade sagt att ”hittar Thomas någon intressant häst vid tillfälle så köper jag gärna den”. Legolas gick i en hage vid granngården, uppfödd av min gode vän Benny Lundin. Det var en liten, oansenlig häst, men jag gillade hur han rörde sig. Bennys hästar hade haft kvarka och en hel kull hade tappat i utvecklingen, jag överdriver inte om jag säger att Legolas hade tappat minst ett halvår innan han kom till mig.

Marko Anic har i efterhand sagt att han föll för hästens lite sorgsna blick när han tittade på honom och – mer eller mindre – köpte hästen för att han tyckte synd om honom. De sympatierna och det hjärtat gav resultat både ekonomiskt och upplevelsemässigt…

Legolas var hästen som gick från noll till världseliten utan att i princip tränas. En unik häst med en unik historia.

– Hans ben var egentligen inte gjorda för att springa på en travbana. Jag tror det var en effekt av hans sjukdomsperiod som ung och hästen tränades knappt någonting, däremot skrittades han. Inför kvalet knappt halvvägs in i fyraåringssäsongen hade han inte gått fortare än 1.35. Jag minns att jag inte körde kvalet själv utan det gjorde Thomas Uhrberg som skötte hästen i det skedet. Jag stod på publikplats ihop med Marko Anic beredd på att trösta honom efter ett misslyckande, men hästen klarade kvalgränsen med råge. Det var 1.28 på den tiden som gällde.

Legolas kom i mål på 1.23,3 och istället för att trösta så…

– Sade jag till Marko att ”där ser du, han är bra hästen!”.

Det var den matchning jag hade tänkt fortsätta ha med Legolas, men en inbjudan till VM-loppet kom emellan

Innerst inne hade inte Thomas Nilsson en aning om vilken klass hästen höll.

– Och det kan ingen annan haft heller. Eller jo, spelarna visste uppenbarligen något som jag inte visste för han stod i under två gånger pengarna i sin debut två veckor efter kvalet. Ingen hade sett hästen i något provlopp eller snabbjobb på banan och så imponerande var inte det där kvalet.

I slutet av april 1983 kom karriärens 17:e raka seger för Legolas – i Stora Artistpriset på Solvalla där Carola Häggkvist dök upp som prisutdelare. Foto Stefan Melander/Stalltz.se

Legolas vann det där loppet. Och nästa. Och nästa och nästa och… ja, 13 månader efter hästen gjort tävlingsdebut stod han med 19 raka segrar och var en rikskändis i ordets rätta bemärkelse. ATG:s dåvarande marknadschef Remy Nilson hoppade på tåget tidigt och började promota segermaskinen på ett sätt som gjorde Legolas till en nationell angelägenhet.

– Han startade ungefär var tredje vecka och gjorde resan från klass III till silverdivisionen så han var ju med regelbundet på lördagarna. Det var den matchning jag hade tänkt fortsätta ha med Legolas, men en inbjudan till VM-loppet kom emellan.

I mångt och mycket av en slump. Roosevelt Raceways promotor av VM-loppet – Lew Barrasch – var på plats för att bevittna 1983 års Elitlopp och bjuda in hästar till deras storlopp, men hamnade av en tillfällighet som prisutdelare i lördagens silverdivisionsfinal.

– Jag utbytte några artighetsfraser med Lew Barrasch i vinnarcirkeln, förklarade att hästen var obesegrad efter 18 starter varpå han sade att ”en sådan häst ska vi givetvis ha till Roosevelt”. Jag förklarade att hästen inte ens hade mött de bästa svenska hästarna och tänkte att han inte förstod sitt eget bästa. Senare på tävlingsdagen berättade jag mer som ett skämt för Marko om inbjudan och han sade ”det är klart att vi ska åka!”. Han stod på sig så såg fick det bli.

Kruxet var bara att Legolas behövde en ögonöppnare innan det stora slaget på andra sidan Atlanten. Något som Roosevelt Raceways Lew Barrasch inte var särskilt förtjust över.

– Förlorar han så spricker ju hela bubblan, menade han på, men jag hade inget val. Det var sju veckor till VM-loppet och det enda lopp som fanns var i Halmstad i mitten av juni. Barrasch satt uppe på natten och följde loppet från USA och som tur var gick det vägen och alla kunde andas ut.

Legolas vid triumfen i Stora Artistpriset på Solvalla. Två segrar senare var Marco Anics och Thomas Nilssons obesegrade Legolas redo för att möta världseliten i VM-loppet på Roosevelt Raceway.
Foto Stefan Melander/Stalltz.se

Loppet det handlade om var Yngve Larssons Vandringspris. Legolas gick då upp i ringen mot några av Sveriges bättre hästar för första gången och hann ikapp Rappe Håleryd i sista steget.

Till USA kom Legolas med andra ord som en obesegrad häst. Det stod 19 segrar på lika många försök i startlistan när Legolas nu skulle matchas mot den färska Elitloppsvinnaren Ianthin och Ideal du Gazeau som redan hade två raka VM-segrar i bagaget.

– Dessutom var det ju en odoserad 800-metersbana hästen skulle tävla på för första gången. Efter det att han hade stått i karantän så tog jag ut honom på banan och testade honom genom den snäva kurvan för att se hur det fungerade och det klarade han av helt suveränt. Legolas var en fantastiskt travare som aldrig hade förlorat ett lopp om banorna såg ut som Bornholms 500-metersbana eller om det skulle avgöras på en nyplöjd åker!

De hade att göra för under veckan rymde faktiskt Legolas ihop med en gammal passgångare

Nilsson uppskattar det till att tio svenska journalister kan ha funnits på plats veckan lång för att bevaka Legolas framfart.

– Det var ju mitt i sommaren och nyhetstorka hemma. De hade att göra för under veckan rymde faktiskt Legolas ihop med en gammal passgångare. Han var van vid hagvistelse hemma, men några hagar fanns inte på Roosevelt. Däremot lyckades jag hitta en inhägnad med något gammalt stängsel. Det var inte i bättre skick än att de brast när hästarna gick emot och en morgon var de borta. De kom ut på vägen, men hittades snabbt så det hann aldrig hända något.

Saker hände däremot i Roosevelt International. För första gången någonsin flög Legolas till ledningen och Thomas Nilsson satt på leken.

– Han hade aldrig visat sådan startsnabbhet här hemma innan det. Jag valde att släppa till Ianthin som i sin tur fick Ideal du Gazeau på sin utsida. Den sistnämnde var för bra, men vi kom loss på upploppet och lyckades knäppa av Ianthin i sista steget i striden om andraplatsen. Det kändes som en seger.

Han var den första hästen som flög inrikes

Legolas följde upp med en tredjeplats i Challenge Cup över 2.413 meter sju dagar senare, vann återkomsten på svensk mark och förväntades bara vända ut och in på ett mindre namnstarkt gäng i Höga Kusten Pokalen på Dannero i mitten av september.

– Hästen flögs upp till Kramfors. Han var den första hästen som flög inrikes och vad jag vet har ingen annan travhäst heller gjort det sedan dess. Hästen var svår att sko och jag hade ingen som helst tanke om att vi skulle mötas av ett sådant underlag som bjöds på Dannero den dagen. Det var helt otänkbart att sko om honom under en tävlingsdag och jag fick köra ut med ett par skor på vilka han bara slirade runt. Jag körde i tredjespår i princip hela vägen och hade greppet, men vi fick ge oss i sista steget.

Detta var sju dagar före Legolas vann Åby Stora Pris, något som skulle bli hans mest minnesvärda triumf någonsin.

– Jag hade inte ens tänkt starta i Åby Stora Pris utan det naturliga valet var Nordiskt Femåringschampionat som avgjordes samma tävlingsdag. Åbys ledning låg på, ville ha ut oss och nu när han hade förlorat på Dannero så var han ju inte längre obesegrad på svensk mark. Då kunde vi lika gärna starta i Åby Stora Pris.

Legolas hade knackiga tendenser i sig och veckan fram till Åby Stora Pris var allt annat än bra. Slirandet på Dannero hade satt sina spår i ryggen och en hel del jobb med hästen under veckan hade krävts för att han överhvuudtaget skulle komma till start.

– Efter den långa uppvärmningen utanför banan körde jag ett heat med honom på tävlingsbanan och han hade aldrig känts så fin i en värmning innan! Han brukade vara styv och stel, men arbetet under veckan hade gjort otroligt gott. Vi hade dessutom längt på checken och ryggstycket och när han kom loss ur tredje invändigt 300 meter före mål tog han tag i grejerna så det höll på att bli galopp. Han var ju van vid att kunna tag i checken och nu när den var längd så var det sånär att det blev galopp. Vi krånglade oss loss i vida spår och hann förbi Snack Bar i sista steget. Det var så typiskt Legolas. Hans signum var att gå till dess han var först, han ökade så länge som det krävdes.

En vägvinnande aktion och ett fantastiskt löphuvud. Det är de två viktigaste egenskaperna bakom Legolas stora framgångar på travbanorna. Och som den segermaskin han var tog han plats i många travfans hjärtan. Foto Stefan Melander/Stalltz.se

Legolas fortsatte leverera toppinsatser året ut och inledde även sexåringssäsongen starkt med tre raka segrar. Därefter – i Silverhästen i slutet av april – hände en sak som Nilsson tror förändrade allt.

– Hästen fick ont i slutskedet av loppet och blev rädd. Trots all knackighet han haft i sitt liv så hade han mått bra i själva loppen och varit i bra skick fysiskt, men nu när detta hände så märktes det att han blev rädd. Han vann lopp även efteråt och tjänade stora prispengar, men det var inte samma Legolas längre.

Fakta

Legolas

Svartbrun valack född 31 maj 1978 e. Glasgow – Karolina J e. Pay Dirt
Uppfödare: Benny Lundin, Göteborg
Ägare: Marco Anic, Malmö
Tränare: Thomas Nilsson
Körsven: Thomas Nilsson

År – Resultat – Rekord

  • 1982 – 11 st: 11–0–0 – 1.18,4am*
  • 1983 – 18 st: 14–3–1 – 1.14,3ak*
  • 1984 – 21 st: 8–8–2 – 1.14,0ak*
  • 1985 – 16 st: 1–4–2 – 1.12,5ak
  • 1986 –   6 st: 0–1–1 – 1.17,6m
  • 1987 – 21 st: 1–4–4 – 1.15,1ak
  • Totalt – 95 st: 35–30–10 – 3.012.770 kr
Expandera

Efter att ha vunnit silverdivisionsfinalen 1983 under Elitloppshelgen var Legolas tillbaka under den stora helgen två år efter. Då som deltagare i Elitloppet, men efter att fått en galopperande Victoria S. på sig i starten och tappat mark var allt nattsvart. Nilsson lät bli att starta Legolas i consolation och fick istället ta sin egna revansch bakom Mack Lobell fem år senare.

Legolas avslutade tävlingskarriären som nioåring och levde ett stillsamt pensionärsliv fram tills han var 26 år gammal, försörjd av ATG som belönade hästen med foder för resten av livet utifrån den betydelse han haft för travsporten. När tänderna inte längre fungerade som de skulle fick Legolas somna in och han begravdes på samma gård i Slättåkra där han föddes.

Den nu 72-årige Thomas Nilsson rundade av sin mycket framgångsrika travtränarkarriär som 55-åring.

Därefter har han funnits med i travets värld på flera olika sätt, dels som uppskattad expertkommentator i såväl SVT som TV4, men även som förtroendevald för Åbys Travsällskap.

– Men idag har jag inget engagemang och besöken på Åby blir allt färre. Dels har jag inte riktigt hälsan med mig och jag märker också att varken jag eller några andra av mina pensionärsvänner låter travsporten ta samma plats längre. Dels falnade intresset kraftigt efter ST:s hanterade av Estlandsaffären vilket jag tyckte sköttes under all kritik, men sedan tycker jag även att folksporten trav har försvunnit. Vi hade en regel i travsporten en gång i tiden som hette att ”häst körs av tränare eller av denne fast anställd”, vilket vi borde stått fast vid. Det systemet byggde ekipage, som det är nu kör de stora åt alla om vart annat. Vi hade facit på hand eftersom vi alltid kunnat blicka på Nordamerika och sett utvecklingen där, men valde att blunda.

När man läser Thomas Nilssons ord kan man lätt tro att han är bitter, men när man hör hans röstläge inser man att så inte alls är fallet.

Det handlar mer om en bestämd åsikt eller ett konstaterande och inget han tycks ligga sömnlös över på nätterna.

Nej, då kan han istället minnas tillbaka till ett glatt 1980-tal där svensk travsports affischnamn nummer ett härjade som bäst och blev en nationell angelägenhet.

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

Nya segerskålar i år?

Roger Walmann har legat lågt hittills i år, men nu börjar hans hästar dyka upp i startlistorna.
Imorgon årsdebuterar Bedazzled Sox, vilken kan titta tillbaka på ett starkt fjolår och som resulterade i titeln ”Årets Treåring.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
 Roger Walmann och Lennart Ågren skålar efter Bedazzled Sox seger i långa E3 ifjol. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Roger Walmann och Lennart Ågren skålar efter Bedazzled Sox seger i långa E3 ifjol. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Årsdebuten sker i en division av Margaretas Tidiga Unghästserie på Solvalla och Bedazzled Sox (e. Brillantissime) var inte bara den vinstrikaste treåringen bland hingstarna och valackerna ifjol utan valdes också till ”Årets Treåring.”

– Bedazzled Sox kämpade ihop till den titeln, men det var inte något jag räknade med utan var en glad nyhet eftersom han bommade i Kriteriet, säger Roger Walmann.

En fjärdeplats blev det i Svenskt Travkriterium trots galopp, men Bedazzled Sox vann långa E3 – värderat till två miljoner kronor – och hela säsongen inbringade 4.395.000 kronor, vilket också inkluderade seger i Margaretas Tidiga Unghästserie, en andraplats i korta E3 och ett tredjepris i Breeders Crown.

– Allt ser bra ut inför årsdebuten, men jag räknar inte med att det blir lika enkelt att tjäna så stora pengar som han gjorde ifjol. Det finns säkert en del andra hästar som tagit ikapp en del, säger Walmann inför årsdebuten.

Bedazzled Sox och Torbjörn Jansson kamperar åter tillsammans i lördagens årsdebut. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Roger Walmann räknar inte med några stordåd i årsdebuten:

– Bedazzled Sox är i ordning, men överhuvudtaget inte klar för att vinna det här loppet. Meningen är att han ska vara lite mer i ordning till Kungapokalen och sedan hoppas jag kunna hålla igång honom hela året.

Det var enda loppet för dom att starta i…

Bedazzled Sox årsdebuterar i Margaretas Tidiga Unghästserie och i samma lopp plockar Roger Walmann ut duon Coquaholy (e. Orlando Vici) och Every Day Elegant (e. Maharajah).

– Det var enda loppet för dom att starta i…

Både Coquaholy och Every Day Elegant har till skillnad mot Bedazzled Sox årsdebuterat med en fjärde- respektive femteplats.

– Coquaholy var lite tung i kroppen, men med det loppet i kroppen ska han gå framåt. Every Day Elegant var ganska bra och Per (Lennartsson) tyckte att hästen kändes mycket starkare jämfört med ifjol.

För Roger Walmanns trio väntar sedan försök till Konung Gustaf V:s Pokal.

På lördag låter också Roger Walmann årsdebutera Eireann (e. Maharajah), 1.13,1am/1.365.000 kr, i en division av Margaretas Tidiga Unghästserie för fyraåriga ston.

– Eireann är opererad under tävlingsuppehållet. Vi hittade lite knas i ett framknä och hon har ändrat sig i travet och jag hoppas att det ska bli bättre i år.

Eireann är tillbaka på tävlingsbanan ikväll på Solvalla. Foto Adam Ström/stalltz.se

Spår tolv i årsdebuten låter inte speciellt bra, men Roger Walmann gnäller inte över spåret:

– Hon känns jättefin i jobben och läget är helt okey. Härifrån kan Örjan (Kihlström) känns sig för och köra som han tycker. Jag tar inte ut något i förskott – jag har varit med för länge för det – men fungerar hon kan det bli en riktigt bra säsong.

Årets treåringar ser jättefina ut

Roger Walmann gjorde sin bästa säsong ifjol sedan 2018 och stallets hästar tjänade över 10,5 miljoner efter några magra år. Ett vinnande recept har varit att Walmann krympt sitt stall.

– Samtidigt måste du ha bra hästar för att lyckas och det hade vi ifjol. Årets treåringar ser jättefina ut och det ser fantastiskt bra ut inför den här säsongen.

Med förbättrat resultat förra året har Roger Walmann inga planer på att utvidga stallet:

– Det här är en bra nivå och det spelar heller ingen roll om det blir några färre hästar i stallet. Däremot ska det inte bli fler.

Roger Walmann, som fyller 70 år i april, har inga planer på att lägga av:

– Så länge jag har hälsan så kommer jag fortsätta träna hästar. Vad ska jag göra annars? Jag har arbetat med det här i mer än 50 år och som många andra inom travet saknar jag hobby. Jag spelar ju till exempel inte golf och det går ju inte att sitta på puben. Att sitta hemma hela dagarna är inget för mig heller.

Så räkna med Roger Walmann i fortsättningen också – inte minst när hans siffror pekar åt rätt håll igen.

Fakta

Roger Walmann i siffror:

År – Resultat – Prispengar

  • 2014 – 1.017 st: 136-132-107 – 15.147.408 kr
  • 2015 – 1.152 st: 151-136-125 – 27.785.928 kr
  • 2016 – 1.062 st: 137-134-103 – 18.076.792 kr
  • 2017 – 1.054 st: 108-125-127 – 17.427.561 kr
  • 2018 – 786 st: 77-84-82 – 14.691.526 kr
  • 2019 – 455 st: 37-56-51 –8.812.393 kr
  • 2020 – 370 st: 34-31-45 – 5.802.000 kr
  • 2021 – 257 st: 31-26-35 – 3.921.250 kr
  • 2022 – 256 st: 35-30-37 – 10.570.750 kr
  • 2023 – 15 st: 3-2-0 – 297.400 kr

Fotnot: siffrorna gäller per den 23 mars 2023.

Expandera
Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

V75: ”Vi vet att han står sig”

Med en häst som vunnit lopp i Frankrike under vintern, en annan som deltog i Breeders Crown-final under fjolåret och en tredje häst som visat sig duglig i STL:s lägsta klass beger sig Oskar J Andersson till Momarken i jakt på sin första seger på Mysenbanan.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Readly Lavec vann i Cagnes-sur-Mer i januari. Nu väntar start i Steinlagers Äreslöp på Momarken. Foto Gerard Forni.
Readly Lavec vann i Cagnes-sur-Mer i januari. Nu väntar start i Steinlagers Äreslöp på Momarken. Foto Gerard Forni.
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Som Dalslandsbördig är Momarken välbekant mark för Sundbyholmstränaren. Att benämna banan som belägen ett stenkast från svenska gränsen är ett sliten och direkt felaktig klyscha då man behöver resa tre mil in i Norge från E18 räknat för att nå banan.
Andersson vet i vilket fall väl om vad han beger sig till och tycker sig kunna banan väl.
– Jag har nog kört där fem gånger. Det är väldigt mycket prat om förutsättningarna och att de ska vara så speciella, men jag har inte riktigt upplevt det så. Jag kanske pratar mer om det efter lördagen, men Axevallas bankropp bör inte vara helt olikt sett till upploppet, funderar Andersson.

Att han lastar tre spännande hästar råder ingen som helst tvekan om, men det föreligger ändå vissa frågetecken kring dem. Readly Lavec (e. Bird Parker) får pröva lyckan mot eliten i Gulddivisionen – Steinlägers Äreslöp – trots att han egentligen är hemmahörande i Silverdivisionen.
– Det fanns helt enkelt inget Silverdivisionslopp den här helgen att starta i och jag tycker det ligger lämpligt i tiden det här loppet. Annars får vi vänta tre veckor till innan vi kan starta på Romme i Silverdivisionen och jag tycker det blir långt mellan mellan loppen helt enkelt.

”Mediumklass”

Inledningen av året har valacken tillbringat på fransk mark. Efter en inledande tredjeplats på Vincennes vann Bird Parker-sonen lopp i Cagnes-sur-Mer innan han gick på pumpen som favorit när han återkom till den franska huvudstaden.
– Man vill aldrig ha en plump i protokollet, men det blev det. Vi fokuserar på att vi lyckades i loppen dessförinnan och det var ett häftigt äventyr. Hästen fick testa på det mesta och visade att han är under fortsatt utveckling. Planen är att han ska åka ner till Frankrike någon gång senare i år igen.

Hästen gillar att resa

Oskar J Andersson om Readly Lavec.

Först väntar dock en tävlingsperiod hemmavid. Sedan den 5 mars är hästen tillbaka på svensk mark.
– Det här med att starta ganska tätt efter en lång resa blir nytt för oss och något att lägga till i erfarenhetsbanken. Hästen gillar att resa så det brukar inte vara något problem, men fortfarande kan det spela in lite på formen. Allt har i alla fall känts bra i träningen och skulle det vara så att det fattas lite innan formen sitter där så har han som sagt ett Silverdivisionslopp om tre veckor.

Vad har du för förväntan på Readly Lavec den här gången?
– Att han står sig om allt är som det ska vara vet vi om. Skulle han göra ett av sina bättre lopp kan han göra upp om segern. Förhoppningen är att det här ska bli en Gulddivisionshäst. Jag tycker att han är på mycket god väg och jag uppfattar det här som en ett guldlopp av mediumklass.

För tidigt?

I Diamantstoförsöket (V75-5) får Infinity Sisu (e. Classic Photo) göra årsdebut. Det nu femåriga stoet hade en häftig utveckling i slutet av fjolåret och tog sig till Breeders Crown-final efter att slutat tvåa bakom dominanta Lara Boko i semfinalen.
Finalen fick hon dock lämna lottlös, men det går tveklöst att argumentera för att stoet alltjämt tävlar i en låg klass då hon ”bara” bär 412.500 kronor.
– Hon har mest gått tung träning i vinter, men det har flutit på bra. Hade det här loppet legat om ett par veckor hade det varit en fördel för oss för jag hade gärna haft ett banjobb eller lättare lopp i kroppen i henne innan detta, men vi gör ett försök. Hon har i vilket fall känts fin i träningen och vi tyckte det här såg ut att kunna bli lämpligt lopp att göra comeback i även om tävlingstempo kan fattas i henne. Tanken är att hon ska tävla med jänkarvagn, men däremot blir det skor på hovarna.

Infinity Sisu och Oskar J Andersson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Spitfire P.C. (e. Uncle Lasse) stod för en mycket stark insats som tvåa bakom segermaskinen Winterburn i ett V75-lopp i Örebro under mellandagarna, men fick nöja sig med en femteplats när han testades i Klass II på Närkebanan för två veckor sedan.
– Han har utvecklats lite hela tiden, men var sjuk och ströks efter det loppet i Örebro innan nyår. Hästen har inte kommit upp i samma form efter det och behöver säkert vara ett snäpp vassare nu för att blanda sig i striden. Jag hoppas att han börjar komma i bättre form, men tror det blir svårt att göra upp om segern för jag uppfattar det här som ett bra lopp med flera tuffa konkurrenter.

Är det någon av dina hästar som kan påverkas av avsaknaden av körspö?
– Jag skulle nog säga att alla påverkas lite negativt av det. Jag brukar använda körspöet som hjälpmedel för koncentration, men samtidigt har alla växlat upp till halvstängt huvudlag och är vana tävlingshästar. Visst vore det bättre med körspö, men jag tror inte att det påverkar de här hästarna jättemycket, avslutar Oskar J Andersson.

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

V75: Avelsboxen får vänta

Det märks tydligt på Ola Samuelssons ordval rörande vinterns succéhäst Heroine Darling att hennes väg fram till regelbundna besök i vinnarcirkeln inte varit spikrak.
– Från början var hon halt, stressad och besvärlig, men det fanns också tydliga tecken på att det fanns så mycket talang i henne att hon var värd att vänta på, säger Jägersrotränaren.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Ola Samuelssons Heroine Darling lovade mycket som unghäst, men har haft en krokig väg fram tills den häftiga utveckling hon fått under det senaste halvåret. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Ola Samuelssons Heroine Darling lovade mycket som unghäst, men har haft en krokig väg fram tills den häftiga utveckling hon fått under det senaste halvåret. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

När Ola Samuelsson blir ombedd att berätta historien om hur Heroine Darling gått från att vara en häst som startade i breddlopp i Vaggeryd till att under lördagseftermiddagen anses vara högaktuell i Stoeliten är han nästan lika frikostig med sin tid som kretsen kring hästen varit med Brillantissime-dottern.
Vägen fram tills att Heroine Darling blivit den häst hon är idag har nämligen varit allt annat än spikrak.

Ola Samuelsson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

– Hästen gick bra i Frankrike som tvååring. Därefter köptes hon av SRF Stable och blev kvar hos Sébastien Guarato, men levererade ingenting som treåring. Hon hade en riktig skitsäsong och när hon kom hit till Sverige så var det inte i bästa skick. Hon var halt, stressad och besvärlig. Ja, rent ut sagt dum, minns Ola Samuelsson.

En välstammad fransyska med goda unghästmeriter kan man lätt välja att runda av karriären för istället och ta till avelsboxen, men Samuelsson kan inte förneka att han mitt bland alla negativa intryck som stoet gav också såg ljusglimtar.
– Det kändes tidigt att talangen fanns där. Hon är ingen typisk fransyska på det viset att hon är trång i gången och har aktionsproblem utan det var härlig teknik i henne. Däremot var det på hennes villkor hela tiden och vi fick i stort sett börja om med henne.

Svårmatchad

Med 489.661 kronor i intjänade prispengar som tre- samt fyraåring och utan att vara anmäld till några av de klassiska svenska unghästloppen var stoet inte helt lättmatchad när det väl var dags att börja starta. Ovanpå det var hon därtill i stor poängnöd.
– Hon hade bara gjort elva starter och faktiskt aldrig vunnit lopp, men vann debuten för mig. Då startade hon i ett breddlopp i Vaggeryd och kändes bra, men kort därefter föll hon tillbaka till gamla stressynder. Hon började dumma sig bakom bilen och skulle attackera checken på vägen upp mot startbilsvingen. Då fick vi börja om igen…

Vet inte hur många varv vi gnuggat bakom bilen

Ola Samuelsson har vant Heroine Darling bakom startbilsvingen.

Heroine Darling fick helt sonika träna på sitt uppträdande bakom en startbilsvinge.
– Jag vet inte hur många varv som jag har gnuggat henne bakom bilen på Jägersro, emn det är många. Hon hade ju inte så stor startbilsvana från sin ungdom i Frankrike utan där är det ju deras voltstart med Cirkus Scott som gäller. Hon behövde helt enkelt lära sig.

”Inte så stor skillnad”

Fyraåringsssäongen innehöll blott fyra starter. Stoet hade problem att ”palla trycket” och fick återkommande besöka veterinären. En lättare varning på ett gaffelband gjorde att det drog ut på tiden ytterligare och det var först i mars som femåring som stoet åter var tillbaka på tävlingsbanan.
– Det hände saker ganska fort, men det är framförallt det sista halvvarvet som hon tagit de största stegen. Då har hon tålt träning och tävling kontinuerligt och då har hon kunnat få utdelning på den talang som hon alltid funnits där.

Vintern har innehållit två segrar i försök till Diamantstoet samt en finalseger i samma klass. Framgångarna har varit så pass goda att de tilltänkta planerna att betäcka Heroine Darling detta år har lagts på is.
Triumfernan har fört henne över en miljon kronor i intjänade prispengar och hade Samuelsson så önskat så hade han kunnat ställa stoet på 40 meters tillägg i lördagens Diamantstoförsök, men det har han alltså valt bort för Stoeliten.
– När Heroine Darling vann Diamantstofinalen på Solvalla så gick hon 1.13,0 full väg med voltstart och Racing Brodda vann Stoeliten samma tävlingsdag på 1.13,2 full väg med bilens hjälp. Det är inte så många av de bästa stona som är igång i nuläget och då tycker jag inte skillnaden är så stor mellan hästarna, säger Samuelsson och tillägger:
– Jag har givetvis stor respekt för Hirondelle Sibey. Hon har hårdhet och rutin som duger i det här gänget, men Björn Goop har väl inte haft henne i mer än en kvart? Det är inte givet att en sådan häst bara går ut och levererar utan det bör finnas ganska mycket om och men kring henne kan jag tycka. Jag begär inte att Heroine Darling går ut och vinner, men bakom Hirondelle Sibey tycker jag att hon är ett tidigt bud för så bra är hästen.

Fakta

Ola Samuelsson om sina övriga hästar inom V75-spelet:

El Vego Khalifa (V75-2) är en häst som söker trav så jag känner ingen oro för att han ska galoppera från femtespår. Däremot är han inget lyse från början så det kan bli vingel. Frågan är hur mycket han måste jobba för att komma till i loppet och det är inte så att man går upp en klass och bara vinner oavsett löpningsförlopp. Däremot har hästen visat bra form och det finns inget som tyder på att han ska vara sämre nu.

– Judge D. (V75-5) är en skitfin häst och jag är väldigt nöjd med honom. Man ska ändå ha i åtanke att de här loppen han har gjort på sistone har varit billiga. Han har förvisso gjort dem billiga – det ska tilläggas – men det var längesen han blev synad och fick sträcka på sig. För mig är det ett orosmoment är att det varit lite för bussigt i loppen för honom och nu blir det nog tävling på ett annat sätt. Hästen är en travare och jag oroar mig inte på det området, men jag tycker det är tufft att göra en så pass orutinerad häst till så stor favorit som han ser ut att bli.

Bravo Sabotage (V75-7) avgjorde lätt bakifrån senast och känns jäkligt fin för dagen. Det är nästan så att vi kört honom lite hjärndöd i ledningen; jag tror han är väl så bra med ett rygglopp. Nu är han uppe i Silverdivisionen och står hårt inne. Han tar sig inte förbi den invändiga hästen från början utan får försöka borra sig ner bakom och så får vi hoppas att det blir lite tok i loppet och högt tempo. Det är hans chans att vinna loppet.