Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

Från ön till fastlandet

Mikael Cedergren är en gotlänning som konstigt nog tränade ett kallblod på ön. Han är före detta hovslagare och i slutet av förra året flyttade han och familjen från Gotland till Runemo Gård strax utanför Bollnäs.
Av
TOBIAS NILSSON
Mikael Cedergren bytte Visby mot Bollnäs och på lördag jagar han V75-seger på Hagmyren. Foto Leif Norberg/ALN
Mikael Cedergren bytte Visby mot Bollnäs och på lördag jagar han V75-seger på Hagmyren. Foto Leif Norberg/ALN

Micke som han helst kallas har jobbat som hovslagare både i USA och i Sverige för bland annat Jim Frick.

– Jag har faktiskt skott Broadway Hall inför ett av hans lopp i USA, han var en helt fantastisk travare.

Micke har alltid varit intresserad av kallblodshästar och har länge drömt om att få träna ett kallblod uppåt i landet.

trav, travsport, sulkysport, intervju, v75, hagmyren
Mikael Cedergren bakom sitt kallblod Sundbo Bysen. Foto Christer Norin/ALN

– När min mor gick bort, köpte jag kallblodet Sundbo Bysen, säger Mikael Cedergren.

– Jag märkte ju ganska fort att det var jobbigt att träna och tävla med ett kallblod när man bor på Gotland.

– När jag hade tjatat till mig ett kallblodslopp på Gotland då kom Robert Skoglund ner med en bra häst och slog givetvis ”Bysen” och på den vägen är det.

Hyr Runemo Gård

Dagen efter loppet pratade Micke och Robert Skoglund med varandra och Skoglund berättade då att han skulle flytta från Runemo Gård till sin bror i Sundsvall och tipsade då gotlänningen att ringa ägaren till gården.

– När vi körde upp grabben till Wången svängde vi förbi och tittade på gården och hela familjen blev lyrisk. Det är verkligen ett toppenställe och naturen här är helt fantastisk, säger gotlänningen.

Till en början gick inte hästarna i stallet särskilt bra, men under juli har stallet kört in över 200.000 kronor och Micke har en intressant teori.

– Det enda vi gjort är ingenting. När vi flyttade upp hit var jag lyrisk över alla backar och de fina träningsmöjligheterna. Jag tränar normala fall väldigt hårt, men nu blev det nog alldeles för hårt för hästarna, säger 44-åringen.

Min gödselstack är större än deras backe

Naturen och träningsmöjligheterna är väldigt annorlunda i Hälsingland om man jämför med Gotland, där finns det till exempel knappt några backar att träna i.

– Jag vet att Visbytravet har byggt en backe, men min gödselstack är större än deras backe, skrattar Micke.

Köpt in sex Boko-hästar

Mikael äger en häst själv, Alvena Uni (e. Muscle Mass – Alvena Elise), men han deläger flera och tillsammans med en hästägare har de gjort en satsning för framtiden och köpt in ett antal unghästar från John Bootsman.

– Jag och en hästägare har köpt in sex Boko-hästar och tanken är att stona i framtiden ska verka i aveln.

Jag tror att Tale Of Jacks kommer bli min första miljonär

På lördag startar Mikael Tale Of Jacks (e.Intoxicated – S.J.’s Pirata) i V75-7. Han äger, är uppfödare och tränar hingsten själv.

– Historien om Tale Of Jacks är ganska intressant. Hans mamma var hästen jag tog min första kuskseger med. Jag var sist in på upploppet men lyckades ändå att vinna.

– Jag valde Intoxicated till S.J.’s Pirata och det är för att jag tycker han är en riktigt snygg hingst som inte riktigt fått chansen i aveln och han har väldigt bra stam.

– Elitloppet 1996 är bland det bästa av alla och Coktail Jet var helt fantastisk.

trav, travsport, sulkysport, intervju, v75, hagmyren
Kaj Widell sitter som vanligt upp bakom Mikael Cedergrens Tale of Jacks i klass I-försöket på Hagmyren. Foto Hanold/ALN

Intoxicated (e. Coktail Jet – Bourbon Eyes) tjänade över 4,5 miljoner kronor för Stefan Hultman och hans främsta merit är segern i Prix de la Cote d’Azur som femåring. Han har däremot inte fått många chanser i aveln och har bara 92 avkommor varav drygt 40 har startat. Hittills är just Tale Of Jacks bäst med 444.900 kronor. På lördag kan det fyllas på med ytterligare 125.000 kronor.

– Jag tror att Tale Of Jacks kommer bli min första miljonär och jag kommer avelsvärdera honom och ta ett föl undan min egen Alvena Uni.

– Jag håller på med det här för jag tycker det är roligt, konstaterar Mikael Cedergren.

Mikael Cedergren om Tale Of Jacks chanser på lördag

– Tale Of Jacks verkar ha tagit förra loppet bra och i förra starten tyckte jag han var fantastiskt duktig utvändigt om Robert Berghs (Macelleria).

– När Kaj Widell visade mig klockan såg jag att det stod 10 sekunder och förstod inte vad Kaj menade. Tydligen stod det 1.10,0. Det var tiden han sprang sista varvet på. Kan han springa den tiden på sista varvet över 2.140 meter borde han klara att göra någon liknande tid över 1.640 meter också.

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Han var riktigt på hugget”

Rommetravet bjuder på lördagens jackpotkryddade V75-tävlingar.
Malmöbördiga Susanne Richter har hästar i de två högsta klasserna – och dessutom har hemmaamatören en räddningsplanka i lopp 12.
Av
Pär Gustafsson
Får Susanne Richter jubla på hemmaplan i helgen? Foto Lennart Kihlman/ALN
Får Susanne Richter jubla på hemmaplan i helgen? Foto Lennart Kihlman/ALN

Susanne Richter har nio hästar på träningslistan och vinstrikast är åttaårige Meaulnes du Corta-valacken M.T.Joinville (V75-3). Hästen har vunnit 14 av karriärens 42 starter och tjänat nästan 1,8 miljoner kronor. Däremot är han segerlös efter åtta försök 2019.

– Hästen har haft stolpe ut och inte haft något flyt i år. I träningen känns han jättebra och för tre starter sedan sade Jorma Kontio till mig att M.T.Joinville aldrig känts bättre. I förra starten lade han press i omgångar i dödens och det blev för tufft över lång distans. Hade det varit 2.140 meter hade hästen stått pall upplägget, berättar Susanne Richter.

M.T.Joinville kan dundra på i 1.10-1.11-fart och det gäller att han inte tappar för mycket från början

M.T.Joinville startar i högsta klassen och han har slutat fyra och sjua i sina tidigare försök mot de bästa. I morgon testar hästen kort distans för första gången och börjar från bakspår.

M.T.Joinville och Jorma Kontio. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

– Hästen är inte så snabb ut, men över sprinterdistans kan han bränna på hela vägen. M.T.Joinville kan dundra på i 1.10-1.11-fart och det gäller att han inte tappar för mycket från början. Jag tycker att det ska bli jättespännande att testa 1.640 meter och äldre travare brukar bli lite snabbare med åren. Det är svårt att sia om segerchansen, men jag tycker att han är en joker. Inga ändringar är planerade.

Jagar tredje segern i silverdivisionen

Ural (e. Jaded) är två år yngre och utmanar M.T.Joinville om rollen som stallets stjärna. Sexåringen står noterad för 16 vinster på 37 starter och tjänat nästan 1,5 miljoner kronor. Hästen startar silverdivisionen (V75-6).
– Han skulle ha haft ett jobb till i kroppen inför lördagens start för att jag skulle vara helt nöjd med förberedelserna. Normalt skulle han ha tränat i söndags eller måndags, men det har regnat så himla mycket. Ural sprang tre intervaller i onsdags där han var riktigt på hugget, så det var positivt.

Ural har totalt vunnit sex rikstotolopp. Blir det fullträff nummer sju på lördag? Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Hästen vunnit fyra lopp 2019; ett ”vanligt” lopp, en gång i bronsdivisionen och vid två tillfällen i näst högsta klassen. Ural har innerspår bakom bilen, han är snabb ut, men har även kvicka konkurrenter på utsidan.
– Hästen är snabb, men det är risk att han blir över. Jag vill gärna ha ledningen, men han är inte beroende av någon speciell resa. Hästen är även speedig och tål att gå i dödens. Om banan tillåter kör vi barfota runt om, men annars blir det lätta skor bak. Ural känns som sagt jättefin och jag har god tro på honom.

Hon har gjort två-tre starter hos mig och det är faktiskt den av samtliga hästar i stallet som tränar bäst

Triton Sund-dottern M.T.Latifa (lopp 12) anslöt Susanne Richters stall i somras. Hon har bricka sex bakom bilen.
– Hon har gjort två-tre starter hos mig och det är faktiskt den av samtliga hästar i stallet som tränar bäst. Jag fattar inte varför hon inte presterar i tävling, men hon är stänkrädd och rädd om huvudet och det knyter sig för henne. Bakom hästar springer hon och bromsar, men senast sköt M.T.Latifa till fint till slut och till den här starten har jag skaffat en mask för ansiktet och halsen. På riktigt matchar hon M.T.Joinville och Ural i jobben och jag har stora förhoppningar på M.T.Latifa. Nackdelen är att hon inte är så snabb ut.

Närmar sig en miljon kronor

Hittills i år har Rommetränarens hästar vunnit sex av 44 starter och tjänat 947.800 kronor.
– Jag hoppas att stallet har passerar en miljon kronor på lördag. Personligen tänker jag inte så mycket på siffrorna och det finns risk för hetsjakt för att nå vissa nivåer. Överlag är jag nöjd med året så här långt och det är väl M.T.Joinville som har haft stolpe ut.

Richter tränar sina hästar i Grängesberg i Ludvika kommun.
– Jag har drygt 50 minuter till Romme och har bra träningsmöjligheter här hemma. Det är varierat och jag har allt jag behöver. Jag åker bara in till Rommetravet för träning med unghästar som behöver komma in och se banan som utbildning.

Fakta

Tränarstatistik Susanne Richter

År – Resultat – Inkört (kronor)

  • 2015 – 48 st: 8-3-7 – 492.050
  • 2016 – 67 st: 9-7-5 – 548.001
  • 2017 – 68 st: 15-5-4 – 1.249.498
  • 2018 – 57 st: 12-6-4 – 1.724.210
  • 2019 – 44 st: 6-4-6 – 947.800
Expandera

19–23 okt: Hitta vinnarna på tolv banor

 

Fokustema
Fokus: Norsk travsport i djup kris
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

”Det handlar om ödeläggelse av sporten”

Igår gick Det Norske Travselskaps ordförande Knut Weum ut med att det kan bli totalt tävlingsstopp i Norge den 1 januari. Anledningen är att travspelare som förlorar 20.000 kronor inom en månad kan få sitt konto spärrat i 30 dagar, vilket om det blir verklighet drabbar spelbolaget Norsk Rikstoto oerhört hårt.
– Vi har möten med företrädare för de politiska partierna nästan varje dag nu, för att försöka påverka att förslaget inte ska gå igenom, säger DNT:s generalsekreterare Svein Morten Buer.
Av
Lars G Dahlgren
Vitruvio och Jorma Kontio segerdefilerade inför en öde publikplats efter Norges största lopp, Oslo Grand Prix i juni i år. Foto SImon Hagen
Vitruvio och Jorma Kontio segerdefilerade inför en öde publikplats efter Norges största lopp, Oslo Grand Prix i juni i år. Foto SImon Hagen

Sedan det blev skarpt läge med den så kallade ”tapsgrensen” för en tid sedan har domedagen hängt över norsk travsport. Egentligen infördes denna regel, om att spelare som förlorar 20.000 kronor inom en månad blir automatisk avstängd från sitt konto i 30 dagar, redan 2016, men den kom då i praktiken endast att gälla Norsk Tipping (motsvarigheten till Svenska Spel). Hästspelsbolaget Norsk Rikstoto fick dispens från regeln i fyra år, vilken är en tillämpning av lagstiftningen (motsvarande föreskrift i det svenska systemet) som tillsynsmyndigheten Lotteritillsynet genomfört.

Vid årsskiftet går dispensen ut. Om den inte förlängs, eller införandet av tapsgrensen på något annat sätt inte införs, riskerar norsk travsport att gå under.

Fakta

Norsk travsport, nyckeltal 2018

(Ur U.E.T:s årsstatististik)

Antal lopp: 5.490
Prispengar totalt: 38.014.936 euro
Prispengar per häst: 5.232 euro (vbl), 7.600 euro (kbl)
Spelomsättning: 369.014.261 euro

Expandera

– Vi står inför enormt stora utmaningar i så fall. Det handlar om ödeläggelse av sporten. Det är det vi nu försöker få politikerna att förstå, säger Svein Morten Buer.

Redan har ett par smärre sparpaket aviserats. Först skulle ett antal V75-dagar i början av nästa år ställas in och Rikstotos kunder då istället få spela till motsvarande svenska V75-dagar.

Förra veckan kom så ett akut sparpaket under årets tre sista månader på 15,6 miljoner norska kronor, vilket måste tas ut i november och december eftersom oktober måndags propositioner inte kan ändras. Blir den nerdragningen permanentad i nästa års budget, vilket väl är det sannolika eftersom det handlar om en nivåanpassning av avsättningarna till sporten utifrån Rikstotos nuvarande intäkter, slår det alltså igenom med nerdragning av sportens medel med 60 miljoner kronor under 2020.

Detta följdes alltså upp med DNT-ordföranden Knut Weums utspel om totalt tävlingsstopp från 1 januari och permittering av en massa personal knuten til DNT.

Fakta

Besparingarna i november och december

Generella besparingar:
Fem inställda tävlingsdagar: 440.000 kr
Outlagda prismedel: 2.240.000 kr
Uttag ur fonderade medel: 2.200.000 kr
Indragna transportbidrag V75-dagar: 500.000 kr

Nerdragningar av prispengar:
V75-lopp: 2.700.000 kr (det blir endast 40.000 och 30.000 kr i förstapriser)
Ett lopp mindre per tävlingsdag: 2.350.000 kr
Bjerkes onsdagar: 500.000 kr
DNT:s Unghästerie: 250.000 kr
Prispengar de fem inställda dagarna: 1.100.000 kr

Till detta kan läggas att nerdragningar i år redan gjorts med 9,7 miljoner kronor. 66 färre tävlingsdagar körs än det som ursprungligen planerades.

Expandera

– De 15,6 miljonerna i slutet av detta år har inget med frågan om förlustgränsen att göra. Denna nerdragning är en följd av vad Rikstoto tappat i år, vilket i sin tur är en följd av spelansvarsåtgärder som redan införts och som fungerar väldigt bra. Det frustrerande med förlustgränsen på 20.000 kronor är att den är ett slag i luften mot det Lotteritilsynet vill åtgärda, spelberoendeproblematik, men samtidigt kommer att drabba näringen som spelet försörjer oerhört hårt, säger Svein Morten Buer.

Han har hopp om att det nu intensiva lobbyarbetet på högsta politiska nivå i Norge ska bära frukt.

– När vi pratar med politikerna och förklarar vår situation och går igenom våra argument för att inte införa förlustgränsen möts vi av förståelse. Vi känner att politikerna nog förstår det här. Men det finns ur deras synvinkel samtidigt en stor pedagogisk utmaning: det är inte lätt för politikerna att utåt, mot folket, stå upp för att travspelare ska ha ett undantag från något som införts för andra spelformer för att dämpa problem med spelberoende. Det måste vi från vårt håll också förstå och respektera, säger Svein Morten Buer och fortsätter:

Svein Morten Buer. Foto Anders Kongsrud/Hesteguiden

– Det vi kan göra, och väldigt intensivt gör, är att peka på de sakurgument som finns mot förlustgränsen och lyfta fram det stora arbete som Norsk Rikstoto redan gjort och som dokumenterat har väldigt god effekt. Det finns mycket bättre metoder att komma åt spelberoende än en absolut förlustgräns, och sådana åtgärder har Rikstoto gjort och följer. Vi har ett alternativförslag till den absolut satta förlustgränsen på 20.000 kronor och det är att spelarna ska sätta sina egna förlustgränser, så som ni har det i Sverige, säger Svein Morten Buer.

Just nu är prioriteten att förlustgränsen på 20.000 kronor inte införs nästa år. Det gäller att vinna tid.

– Nu verkar det som att beslutet, som i så fall skrivs in i Rikstotos koncession från staten, kan komma tidigast i december. Då hinner det i vart fall inte träda i kraft redan vid årsskiftet. Sedan ställer vi vårt hopp till ett forskarlag vid Bergens Universitet, som vill göra en omfattande studie av effekterna av en sådan här förlustgräns. Det skulle till exempel kunna resultera i att nya kunder hos Rikstoto får den här gränsen på 20.000 kronor medan de befintliga kunderna får sätta sina egna gränser, och sedan får forskarna arbeta med att studera respektive grupp, säger Svein Morten Buer

Han konstaterar också att det finns en stor skillnad i produktutbudet hos Norsk Topping och Rikstoto och att det därför är motiverat att ha olika sätt att angripa problemspelande för de två bolagen.

– Ja, Norsk Rikstoto har inget av det som kallas ”röda spel” alltså spel med hög risk ur beroendehänseende, medan Norsk Tipping har sådana spel i sitt utbud. Statistik från hjälplinjen för beroendespelare visar också att endast fyra procent av de som kontaktar hjälplinjen gör det avseende spel på hästar.

Förlustgränsen på 20.000 kronor kommer att slå oerhört hårt mot hästsporten. I praktiken blir det så att till exempel de som sköter andelsspel på V75 med system för 10.000 kronor per omgång kan bli avstängda i fyra veckor endast två veckor in på varje månad. När Rikstoto har räknat på effekterna av ”tapsgrensen” fastnade man för att förlusten kommer att bli ungefär 25 procent av omsättningen, cirka 900 miljoner kronor, vilket redan det skulle vara ett totalt dråpslag för sportens finansiering eftersom det är ”där uppe”, när alla fasta kostnader för administration är tagna, som vinstmarginalen som blir medel till hästägarna finns.

– Jag tror att 900 miljoner är lågt räknat, att det inte tar tillräcklig hänsyn till att många spelpooler blir så svaga att de imploderar om storspelare stängs ute i 30-dagarsperioder. Det finns ett annat scenario Rikstoto räknat på som visar att omsättningen kan gå ner till två miljarder, vilket är nära nog en halvering av nuvarande spelvolym. Det scenariot tror jag ligger närmare sanningen. Alla kan räkna ut själva vad det skulle innebära. Det skulle ta livet av sporten, säger Svein Morten Buer.

Det skulle ta livet av sporten

En sak  politikerna inte verkat riktigt förstå är att förlustgränsen på 20.000 kronor för travspelare sannolikt skulle öppna dörren till ökat kriminellt spelande; bookmakers och ”oseriösa bolag”, skulle få en fet jordmån att odla i.

– Helt riktigt. Storspelarna på trav, de skickliga och intresserade spelare som följer sporten och hästarna hela tiden, kommer inte att ”ta paus” bara för att de blir avstängda från Norsk Rikstoto. De kommer att söka andra vägar för sitt spelande. Några av dem kan använda kontakter i främst Sverige och blir kunder hos ATG, en sådan förflyttning har vi redan sett börjar ske. Men det kommer också strömma spelpengar till okanaliserade aktörer, och spelomsättning som nu kommer både hästsporten och samhället till del som skatt hamnar då istället i privata fickor. Det finns också som du påpekar risk för att en del av spelpengarna som Norsk Rikstoto tappar hamnar i kriminella miljöer. Det är bland annat därför den här förlustgränsen helt missar sitt mål, inte kommer att uppnå det Lotteritilsynet syftar till med den, säger Svein Morten Buer.

 

 


 

Det är som att pissa i havet, har ingen praktisk betydelse

Trav og Galopp-Nytts chefredaktör Truls G Pedersen om den norska regeringens förslag om att minska totalisatoravgiften med tio procent. Den utfästelsen är inte värd mer än 10-14 miljoner kronor. ”Bara ett köttben till en utsvulten varg, för att den ska ha något att gnaga på och vara lugn en stund”, skrev Pedersen på ledarsidan i Trav og Galop-Nytt den 8 oktober.

 

Tävlingsstopp 1 januari?

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Kör man tillräckligt fort har de väl inget kvar att spurta med”

För en dryg månad sedan vann Mats Holmstedt K.G.Bertmarks Minne med Porthos Race.
På lördag kan Sveriges formstarkaste amatörkusk bli svensk mästare.
Av
Olof Persson
Mats Holmstedt är hovslagare till professionen, bland annat åt hovet. Dessutom har han som kavallerist lett defileringar på Solvalla, som här under Elitloppsdagen för några år sedan. Foto Martin Langels/ALN
Mats Holmstedt är hovslagare till professionen, bland annat åt hovet. Dessutom har han som kavallerist lett defileringar på Solvalla, som här under Elitloppsdagen för några år sedan. Foto Martin Langels/ALN

Till vardags, om man kan säga det när man har självaste kungen som arbetsgivare, jobbar Mats Holmstedt som hovslagare. Dels åt hovet, försvarsmakten och polismyndigheten. Och dels under alla tävlingsdagar på Solvalla. Enligt Holmstedt är det ingen större skillnad om det handlar om Beridna högvakten eller Elitloppet.
– Enda skillnaden är egentligen att det är olika typer av beslag. Eller avsaknad av beslag i många fall inom travet numera.

Det handlar om att vara noggrann och inte göra några misstag.
– Vid parad i samband med statsbesök eller liknande gäller det att det inte tappas skor.

Mats Holmstedt i sulkyn. Foto Jeannie Karlsson/Sulksport

Mats travkarriär började redan i tonåren.
– Jag har jobbat med trav sedan 70-talet. Jag började på Fituna stuteri och körde in en hel del hästar, bland annat Dartster F. (e. Dartmouth). Sedan jobbade jag åt Karl-Erik Nilsson på Solvalla, och där började det bli mycket skoning.

Förutom att ha en egen kuskkarriär följer han proffstränaren Svante Ericsson noga.
– Jag är inte tillsammans med hans mamma längre, men var bonuspappa till Svante när han var liten. Jag sätter stort värde vid när det går bra för honom. Jag äger en häst, Toreador, som Svante tränar.
Hästen startade på Solvalla i tisdags och slutade då tvåa bakom Rocky Tilly.

Sjunde gången gillt

Under Derbydagen på Jägersro för en dryg månad sedan tog Mats sin största seger när han vann K.G.Bertmarks Minne tillsammans med Porthos Race (e. Zola Boko).
– Jag hade tragglat länge och försökt sex gånger tidigare, mest i Sverige tror jag. Sjunde gången gick det vägen. K.G.Bertmarks Minne är, enligt mig, det finaste man kan vinna som amatör. Jag hoppas verkligen att loppet får vara kvar. Det sägs att det kanske är på väg bort.

Här tänder Holmstedt till.
– De som bestämmer anstränger sig sig för att döda sporten ordentligt. Ta bort amatörlopp!? Det är till den gruppen det dras någon form av folk att hålla på med sporten. De som styr är skrivbordsprodukter som inte har någon koll på verkligheten. Jag blir så irriterad! Det är skandal!

De som styr är skrivbordsprodukter som inte har någon koll på verkligheten

Det taktiska upplägget med lugn start från spår åtta och sedan resolut attack till spets halvvägs in i loppet var ingen slump.
– Det arrangeras alltid gemensam lunch för kuskarna i K.G.Bertmarks Minne, tidigare var även hans änka med. Under lunchen satt jag och lyssnade på de andra kuskarna. 80 procent sade att de skulle köra för ledningen. Då tänkte jag att jag tar det lugnt från början och kör till senare istället. Och det blev ju bra.

Lyssnar på Lindblom

På lördag tillhör Mats favoriterna i Amatör-SM tillsammans med U.B.Cool (e. Revenue). Både häst och kusk kommer med toppform. Hästen har två raka segrar, än värre är Mats med sina tre. Gemensamt för de tre vinnarhästarna är att alla tränas av Åke Lindblom – Mats Holmstedts frus kusin.

Fakta

Lindblom om SM-hästen

Så här säger Åke Lindblom inför lördagens start i Amatör-SM:

– Allt verkar bra med U.B.Cool efter segern senast. Han presterar bra även bakifrån, men hästen har perfekt spår och jag tror inte att kusken lägger sig på rygg här. Inga ändringar är planerade, säger Åke Lindblom.

I kvalet på Solvalla ledde U.B.Cool runt om efter riktig pangstart. Från spår ett i finalen hoppas Mats på repris.
– Han var väldigt fin i kvalet och otroligt startsnabb. Jag brukar lyssna på tränarna hur jag ska köra och troligen säger Åke åt mig att köra i ledningen. Nu finns open stretch, men kör man tillräckligt fort har de väl inget kvar att spurta med?

Och sko U.B.Cool – det behöver han inte göra. För skorna ska ryckas.
– Det går fort som fan!

Förutom tre raka kuskvinster har Mats en annan svit att hålla liv i. Han är obesegrad på Åby.
– Jag har bara kört ett enda lopp där. För flera år sedan (2007, reds. anm.) körde jag en häst som Loket ägde, Elviria (e. S.J.’s Photo). Jag vann med halva upploppet.

Fakta

Kuskstatistik

Mats Holmstedt i sulkyn:

År – Resultat – Prispengar

2019 – 27 st: 4–6–1. Inkört: 452.400 kr

2018 – 26 st: 4–2–1. Inkört: 228.500 kr

2017 – 24 st: 0–3–2. Inkört: 57.000 kr

2016 – 30 st: 5–2–1. Inkört: 145.700 kr

2015 – 16 st: 0–4–2. Inkört: 65.650 kr

Expandera