Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Känslan är bra”

"För sporten inom travet”. Det är Travakademien i Sundsvalls motto sedan starten för 57 år sedan. Lennart Andersson har varit föreningens ordförande i 25 år och han berättar om klubbens uppgifter, resan med Smedsbo Faksen och varför Björn Goop inte vill vinna med kallblodet.
Av
Pär Gustafsson
Totalt är det 20 delägare på Smedsbo Faksen. Hästen är favorit på V75 på lördag. Foto Berth Magnusson/ALN/Finish
Totalt är det 20 delägare på Smedsbo Faksen. Hästen är favorit på V75 på lördag. Foto Berth Magnusson/ALN/Finish

Travakademien i Sundsvall bildades den 25 januari 1962 och hästägaren George Ryd var föreningens förste ordförande. I början av veckan hade föreningen sitt årsmöte och där utsågs Lars-Henrik Larsson till ny på posten. Lennart Andersson var den tidigare ordföranden.
– Jag kom in i akademin 1987 och var ordförande under 25 år, berättar Lennart Andersson.

trav, travsport, sulkysport, v75, travakademien, bergsåker
Lennart Andersson och Smedsbo Faksen på stallbacken på Vincennes. Kallblodet har vunnit två lopp i Paris. Foto Privat

Han är 73 år ung och i princip varit travintresserad lika länge.
– Jag är född på Bergsåker, där sekretariatet är idag. Jag har alltid bott i områden kring travbanan och när jag var liten sprang jag i stallen.

Andersson har jobbat extra hos ett par proffstränare, men har arbetat utanför travsportens bubbla under yrkeslivet.
– 1960 började jag jobba hos Telia och under de senaste åren jobbade jag på Com Hem. Travet har alltid varit en stor hobby.

Travakademien hade från början 36 medlemmar – dubbelt som många som Svenska Akademien – men numera är det 40 stycken.
– Medlemmarna får föreslå ny deltagare som sedan granskas. Det gäller att medlemmarna är travintresserade för att komma med.

Föreningen har på sin agenda att utse Dagens-, Månadens- och Årets Häst på Bergsåker.
– Sedan har vi en egen travdag där medlemmarna fixar sponsorerna. I år är tävlingsdagen den 23 maj och när det behövs är vi med och guidar besökare på banan. Akademin är en stor social grej, vi träffas varje tisdag i en klubblokal där vi diskuterar körda travlopp och kommande tävlingar.

Är det ingen bana som försökt kopiera konceptet?
– Många har ringt och frågat hur vi gör och Solänget var nog närmast för ett par år sedan, men det gäller att det är vanliga människor som är intresserade och inte travtränare. Däremot gör vi en hel del med proffsen som till exempel sommaravslutningen eller julfesten där vi bjuder in några tränare. Där delar vi även ut pris till de som utsetts till Månadens och Årets Häst.

Bandylagets häst dog hastigt

Lennart har varit både spelare och ledare i Selånger Bandy och tillsammans köpte kompisarna King Action (e. Noble Action), 91.200 kronor.
– Vi var tio stycken från laget som gick ihop och vid den tiden var jag tränare. King Action hade vi hos Håkan Skoglund och hästen hann bara göra två starter hos oss. Han vann ett rikstotolopp, men dog hastigt i samband med att skulle få en spruta mot kvarka.

Då köpte gänget Catherine Min (e. Hadol du Vivier – Nevele Min), 43.400 kr och tog även en avkomma på henne. Spotlite Min (e. Spotlite Lobell) vann fyra lopp med Lennart Andersson som tränare och nådde 110.330 kronor i Sverige.
– Därefter var det lugnt med hästägande för mig fram till vi köpte Smedsbo Faksen.

Vi fastnade för Smedsbo Faksen som då var två år och det kändes spännande med Järvsöfaks som far

Järvsöfaks-hingsten köpte 20 av medlemmarna för drygt sex år sedan efter upprepade förfrågningar från Jan-Olov Persson. Smedsbo Faksen är den hittills enda häst Travakademien ägt och det var inte aktuell med någon Bergsåker-tränare med tanke på risken för missnöje.
– Men ingen kan tycka illa om att vi har en häst i träning på Hagmyren. Persson brukar alltid vara med på julfesten och han har tjatat i många år och tyckt att vi skulle ha en häst. Till slut sade vi okej och då tog Jan-Olov fram några alternativ. Vi fastnade för Smedsbo Faksen som då var två år och det kändes spännande med Järvsöfaks som far.

Fakta

Smedsbo Faksen

Kön: brun hingst
Född: 19 maj 2011
Härstamning: Järvsöfaks-Kjölstad Besta
Intjänat: 1.521.417 kronor
Resultat: 62 st: 13-8-9
Rekord: 1.23,7k – 1.23,6ak
Ägare: Travakademien – Easy
Uppfödare: Helge Andersson, Delsbo
Tränare: Jan-Olov Persson, Hagmyren
Skötare: Hanna Edvinsson

Expandera

Smedsbo Faksen tillhörde de bästa kallbloden som tre- och fyraåring. Han var finalist i Kriteriet (oplacerad) och sexa med galopp i Derbyt. I Norska Derbyt slutade hästen tvåa bakom Järvsörappen efter ha vunnit ett försök.
– Det har varit en våldsam resa som vi inte kunde drömma om och på sistone har han fått en nytändning. Han hade problem med halsen och opererades i maj ifjol. Tydligen tar det tid innan det blir helt bra. Vi hade tänkt att ställa av honom och ge hästen en paus på sex månader. Vi skulle bara göra två starter till och då var han mycket duktig i de loppen.

Obesegrad efter två starter 2019

2018 var hingsten segerlös efter 13 starter och tjänade bara strax över 40.000 kronor, men i år är han obesegrad efter starter.
– Han har fortsatt i bra stil och jag kunde inte drömma om att hästen skulle vara favorit på V75. Så här bra har Smedsbo Faksen inte varit sedan våren 2017.

På meritlistan finns två segrar i kallblodsloppen på Vincennes. 2016 vann Smedsbo Faksen för Junior Guelpa och året efter med Björn Goop.
– Stora delar av ägarna var på plats i Norska Derbyt och i Frankrike var vi 12-13 stycken varje år. Vi gör även travresor till flera av banorna här uppe och det är inte bara när det är V75. Det kan vara en utflykt mitt i veckan och när Smedsbo Faksen går så bra har vi ytterligare en anledning att åka på trav.

trav, travsport, sulkysport, v75, bergsåker, travakademien
Travakademien segertäcke. Foto Hanold/ALN

Efter segern i Prix des Pays Nordiques 2017 hissade delägarna Björn Goop efter loppet.
– Björn sade till oss: ”Man törs knappt vinna med Smedsbo Faksen för då åker man upp i luften…”. Ulf Ohlsson har varit vår förstakusk, men han kan inte köra varje gång och Smedsbo Faksen och Magnus A Djuse kommer väl överens på sistone. Vi hissade Magnus i luften efter förra segern, men han vägde så lätt och jag trodde inte att han skulle komma ner igen.

”Motståndet är tuffare”

Åttaårige Smedsb Faksen (V75-4) har vunnit två av två starter med Magnus A Djuse och hästen är favorit i lördagens kallblodslopp. Smedsbo Faksen har springspår över grunddistansen 2.140 meter.
– Motståndet är tuffare och vi har inte slagit Tangen Haap tidigare, men känslan är bra, säger Lennart Andersson och avslutar med att berömma skötaren Hanna Edvinsson.
– Hon har varit med hela tiden och gjort ett enormt jobb. På alla resor vi gjort har hon varit med och Hanna är alltid positiv. Oavsett resultat. Under perioden Smedsbo Faksen sämre har hon kämpat på och inte gett upp. Edvinsson är väldigt duktig.

Fakta

Jan-Olov Persson inför lördagens uppgift

”Smedsbo Faksen har vänt trenden och varit bra i två starter. Jag vill ge eloge till ägarna som har haft tålamod och haft kvar honom i träning. Det ser bra ut den här gången och kommer han till ledningen kan det bli svårt att komma ifatt honom. Med förutsättningarna som gäller är Smedsbo Faksen den av mina tre som jag tror mest på”.

Expandera
Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

Hoting lever upp

Miljonlopp och V75 i all ära, men travets hjärta finns på landsbygden.
I morgon är det återigen start för Hotings travvecka med tre ordinarie tävlingsdagar inom loppet av sju dagar och därtill två ponnydagar.
– Vi har en trogen publik som trivs och stöttar oss. Småbanorna har blivit en träffpunkt, säger Västra Ångermanlands Travsällskaps ordförande Sven-Olof Lindman.
Av
Emil Persson
En häst badar vid bryggan efter tävlingarna på Hotingtravet. I morgon är det premiärdagen av Hotings travvecka. Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport
En häst badar vid bryggan efter tävlingarna på Hotingtravet. I morgon är det premiärdagen av Hotings travvecka. Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport

Fakta

TRAVVECKAN I HOTING

Lördag 6 juli: Travtävlingar
Söndag 7 juli: Ponnytävlingar
Tisdag 9 juli: Travtävlingar
Onsdag 10 juli: Ponnytrav
Fredag 12 juli: Travtävlingar

 I en tid då knappt några travbanor har fasta tävlingsdagar längre och inget tycks heligt (bortsett från V75:s starttid på lördagar) är det tryggt att veta att allt åtminstone är sig likt i Hoting.
Dagstrav på lördagen, kvällstrav på tisdagen och lunchtrav på fredagen. Däremellan ponnytrav under söndagen och åter ponnytrav på onsdagen.

– Vi har kört tre dagar under vår travvecka sen år 1968. Året innan började vi tävla på den befintliga banan och då hade vi två dagar och körde lördag-söndag, säger Sven-Olof Lindman.
I Hoting är det travveckan som är det centrala och sätter tonen för hela året.
– Här pratar vi om före och efter travveckan, inte före och efter nyår.

trav, travsport, sulkysport, hoting
Jan Norberg intervjuas av Leif ”Loket” Olsson. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Ett annat bevis på att allting är som det alltid varit är att en viss Leif ”Loket” Olsson dyker upp. Något han gjort varje år sedan 1996 för att hålla i mikrofonen och skapa en trevlig stämning runt ovalen.
– Vi talades vid för några månader sen. Då frågade han om Anders Lindqvist skulle komma och när han fick höra att så blir fallet så sade han att ”då kommer jag också”. Han tillhör inventarierna här och det känns jättekul att hälsa dem båda välkomna ännu ett år. De kompletterar varandra bra. Dessutom kommer Jan Norberg närvara som är mångårig champion här. Nu har han ju slutat köra lopp, men som han sade när vi talades vid ”inte en sommar utan Lycksele och Hoting” så det känns jättekul att kunna göra något ihop med honom också.

Belönas för bra banspel

För Lindmans egen del började engagemanget kring Hotingtravet redan år 1969 då han blev sekreterare. Det är 50 år sen och 70-åringen hymlar inte om att travet varit en väldigt stor del av hans liv. Idag sitter han som såväl ordförande som kassör och släpper aldrig Hoting hel tur tankarna oavsett vilken tid på året det än må vara.
– Jag kan tycka att vi småbanor anses vara ännu viktigare idag. Vi är etablerade och har ett berättigande rent ekonomiskt som underlättar. Sen är det dock lite smolk i bägaren i år kring det här med de nya totomaterna… Vi har många förstagångsbesökare – så kallad ny publik – som man säger sig värna om så mycket och jag tycker att den här hanteringen skötts väldigt dåligt från centralt håll vilket jag också varit tydlig med att framföra. Jag tror att man hade kunnat få till en dispens för småbelopp via Lotterieinspektion, men att man väntade för länge med att söka dispens.

trav, travsport, sulkysport, hoting
Hotingtravet. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Vad har du fått för respons från ATG och ST?
– Jag fick ett brev med ett svar som… ja, det var ungefär som de skickat en förklaring till någon som inte viste nånting om det här. Nu har vi i alla fall haft så pass bra banspel att vi fått åtta apparater istället för fyra som Oviken och Lycksele tilldelats. Tidigare har vi haft 16 apparater så det blir en viss skillnad, men vi nyttjar personal från Bergsåker och Dannero till dessa nu som är vana att hantera dem och även är vana att hantera den kritik som kan framföras. Jag hoppas det ska gå bra.

Publikrekord med Järvsöfaks

På en direkt fråga hur många procent av publiken som är årligen återkommande uppskattar Lindman det hela till ”60-65 procent”.
– Det är många hemvändare som gärna lägger sin semester här.

Publikrekordet uppgår till 4.100 personer. Det var år 2007 som Hoting hade trippla jubileum. Dels för att det hade arrangerats travtävlingar i bygden i 100 år, men därtill var det 50 årsjubileum för travsällskapet och 40 årsjubileum för själva travbanan.
– Vi slog på stort och hade 50.000 kronor i förstapris i såväl ett varm- som kallblodslopp. Jan-Olov Persson kom hit med Järvsöfaks vilket givetvis är ett minne för livet. Han tog med hästen in på publikplats, var till och med inne i VIP-tältet och lät folk klappa honom. Väldigt uppskattat och oförglömligt.

trav, travsport, sulkysport, hoting
Järvsöfaks och Jan-Olov Persson vid segern år 2007. Foto Finish

Även om tävlingsupplägget är snarlikt vad det varit de senaste åren så finns en nyhet att presentera. Något som rör en idag utsatt grupp i form av B-tränarna som sannerligen inte blir fler och fler.
– Tillsammans med Lycksele och Oviken har vi en serietävling för B-tränade hästar med en Prix d’Amerique-resa år 2020 för två personer i förstapris. Det pratas mycket samarbete från centralt håll och det är kul att kunna göra något extra för B-tränarna.

Just B-tränare finns det på banan även till vardags. Rakbanan är öppen året runt vilken de aktiva kring banan själva får underhålla. Allt mellan fyra till tio hästar finns på banan på regelbunden basis vilket kan jämföras med de 15-20 som det varit när aktiviteten varit som störst.

Medan såväl Elitloppssöndagen som Sprintermästardagen regnade bort tycks Hoting klara sig ifrån regnet enligt de nuvarande prognoserna.
– Och det gör inget om det inte blir alldeles för varmt heller för då kan folk fara iväg och bada istället. Och så får det gärna blåsa lite lätt så myggen försvinner, då blir det perfekt, säger Sven-Olof Lindman.

Efter 358 dagar travfritt är det åter full aktivitet på Hoting under morgondagen.
Planeringstiden är över liksom väntan, nu är det skarpt läge i Hoting.
Precis som det varit runt ovalen sen 1967 och som det kommer vara under många, många år till.

Fakta

HOTING & TRAVET I KORTHET

Hoting är en tätort i Tåsjö distrikt (Tåsjö socken) i Ångermanland, som sedan 1974 ligger i Strömsunds kommun, Jämtlands län.

Hoting ligger omkring 50 kilometer nordost om Strömsund, och har omkring 700 invånare. Orten, som ligger vid Inlandsbanan och Europaväg 45, är ett stationssamhälle och en industriort. Pendling sker främst till Strömsund och Dorotea (Källa: Wikipedia).

Hotingtravet

Banlängd: 800 m
Bredd: 18,0 m (2140 m), 17,0 m (1640 m)
Upplopp: 160 m

Regerande kuskchampion: Ove A Lindqvist

Visste du att…

…Hotingtravet år 2000 fick besök av en tysk man vid namn Herman Hoting! Hans efternamn hade gjort honom nyfiken på den lilla orten i Sverige varpå han hamnade på travbanan. Mr Hoting skänkte ett par stora bronshästar som gått som vandringspris i såväl kall- som varmblodsklasser!

Fokustema
Fokus: V75 Kalmar
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

”Mitt jobb är att hästen är fräsch och vältränad”

Anna-Lena Waldén projekt Eppur Si Muove har presterat mycket bra på sistone.
I måndags prisades hästen på hemmabanan och på söndag gör femåringen rikstotodebut.
Av
Pär Gustafsson
Peter H Sjöberg, Eppur Si Muove och Anna-Lena Waldén efter hästens hittills största seger. Foto Sidmakarn
Peter H Sjöberg, Eppur Si Muove och Anna-Lena Waldén efter hästens hittills största seger. Foto Sidmakarn

The Best Madrik-valacken Eppur Si Muove köpte Anna-Lena Waldén i slutet av förra året. Han har gjort nio starter (3-2-1) och tjänat nästan 170.000 kronor i sin nya regi. I maj slutade hästen tvåa i ett lopp på hemmaplan och senast segrade i en V86-start på Åby. För prestationerna utsågs femåringen till Månadens Stjärna på Halmstadtravet i maj med motiveringen:

”B-tränaren Anna-Lena Waldén har fått fason på sitt ”projekt” Eppur Si Muove. Enda hästen på träningslistan har visat framfötterna och två starter under maj resulterade i en seger och ett andrapris. Vid segern på Åby i ett lopp som ingick på V86 visade hästen sitt kunnande och segrade tillsammans med Peter H Sjöberg på 1.14,0a/2140 meter och erhöll hela 70.000 kronor på ett bräde.

Väldigt kul och händer förmodligen bara en gång i livet

– Jag hade ingen aning om utmärkelsen innan de ringde i måndags. Det var väldigt kul och händer förmodligen bara en gång i livet, berättar Anna-Lena Waldén.

Hästens körsven Peter H Sjöberg tipsade om Eppur Si Muove.
– Jag var sugen på ett nytt projekt, en häst som inte fungerar och sade det till Peter. Om han visste någon kapabel travhäst där ägarna hade gett upp.

Fakta

Eppur Si Muove

Kön: brun valack
Född: 7 juli 2014
Härstamning: The Best Madrik-Empyrean Hanover
Intjänat: 232.550 kr kronor
Resultat: 21 st: 4-4-2x
Rekord: 1.13,4ak* – 1.13,9m
Ägare: Walldéns Djurakupunktur AB,Strömsnäsbruk
Uppfödare: Jan-Eric & Lisbet Höglund
Tränare: Anna-Lena Waldén (a), Halmstad
Körsven: Peter H Sjöberg, Halmstad

Expandera

Hästen tränades tidigare av Johan Untersteiner och där jobbade Sjöberg ett par år.
– Eppur Si Muove var två år när jag började hos Johan och jag gillade att köra honom. En trevlig och snäll häst, men han var lite stökig och rädd för olika saker. Sedan hade han otur och fick ett par konstiga skador, säger Peter H Sjöberg

Femåringen ägdes tidigare av Stall Courant.
– Jag hade sagt till Sabine (Kagebrandt, vd på Courant, reds.anm) att berätta för mig om de skulle göra sig av med hästen. Dagen innan jag slutade hos Untersteiner ringde hon.

De slutade med att Anna-Lena Waldén köpte hästen.
– Jag kollade med henne om hon var intresserad. Anna-Lena är superduktig och arbetar med alternativa behandlingar som akupunktur. Dessutom bestämde vi oss för att kastrera Eppur Si Muove direkt.

Satt nålar i hästar och hundar i 20 år

Waldén berättar att hon arbetat med akupunktur på hästar och hundar i drygt 20 år. Hon kommer från ridsporten och har tidigare haft hopphästar.
– Jag har jobbat med akupunktur på Eppur Si Muove och fått bort spänningarna. Sedan ridtränar jag hästen och fått honom att jobba med hela kroppen. Det går inte att beröra i sulkyn, men jag kan påverka hur han rör sig när jag rider. Tidigare var han som uppdelad i två delar. Jag har fått honom att använda hela kroppen och nu skjuter han på mycket bättre med bakbenen.

I Kalmar på söndag är det dags för rikstotodebut. Eppur Si Muove startar från innerspår i klass II-försöket (V75-1).
– Peter trodde att Eppur Si Muove skulle kunna vara en V75-häst, men jag anade inte att han skulle vara så här bra. Peter bestämmer matchningen och allt med tävlingarna. Mitt jobb är att hästen är fräsch och vältränad.

Förhoppningar?
– Jag har inte så stora krav. Jag är nöjd om hästen är i god form, travar fint och hänger med de andra, säger Waldén.

Kräver tur för att vinna

Peter H Sjöberg har något större förhoppningar.
– Vi bestämde oss för att satsa på V75 efter förra vinsten. Nu har V75 varit i Norrland och det blev långt mellan starterna, men jag körde ett banjobb i lördags och där var han jättefin. Innerspår är inte det bästa för Eppur Si Muove, men det kan vara lämpligt den här gången. Han möter ju några riktigt bra och sedan har det som sagt blivit lite längre mellan starterna. Om det löser sig kan han sluta långt framme, men för att vinna krävs mycket tur. Som senast kör vi barfota runt om, med helstängt huvudag och jänkarvagn, berättar kusken.

21–26 juni: Alla hästar som startar från fredag till onsdag

Fokustema
Fokus: V64 Skellefteå
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Stefan har koll på klockan

Umåker-tränaren Stefan Johansson har ett lovande kallblod i Guli Björn.
Nu står han inför sin hittills tuffaste uppgift: final i Bodbäckspålles Fyraåringsserie med 100.000 kronor i förstapris.
– Hästen har verkligen varit duktig i år, säger Johansson.
Av
Pär Gustafsson
Guli Björn och Ove A Lindqvist vid segern senast. Foto Carina Olofsson/Carinas fotosida
Guli Björn och Ove A Lindqvist vid segern senast. Foto Carina Olofsson/Carinas fotosida

Guli är Umeå-uppfödaren Fredrik Andersson och Stefan Johansson har tre Guli-kallblod i sitt tio hästar stora stall.
– De har toppkvalitet och det är skoj att ha ett par Guli-hästar i träning. Just Guli Björn tittade jag ut som ettåring. Hästen har bra stam och jag gillade helhetsintrycket, berättar Umåkerproffset.

Fakta

Guli Björn

Kön: svartbrun valack
Född: 21 juli 2015
Härstamning: Bork Odin-Guli Bris
Intjänat: 119.500 kronor
Resultat: 9 st: 3-2-1
Rekord: 1.28,8m* – 1.32,2am
Ägare: Stall Björnligan
Uppfödare: F Andersson & HB Anderssons Hästar
Tränare: Stefan Johansson, Umåker

Expandera

Hästen sprang godkänt premielopp som tvååring, men under fjolåret kvalade han sent och det blev bara en start där Guli Björn galopperade.
– Han fungerade inte under fjolåret. Hästen växte mycket och vi får skörda i år istället.

Bork Odin-valack smögs igång på allvar i februari i år och har undan för undan blivit allt bättre. Hittills har hästen vunnit tre av nio starter och felfri har han bara missat pallen vid ett tillfälle.
– Hästen hade en bra vinter, absolut. Han är stark och har väldigt bra vilja, vilket inte alla kallblod har. Många har talang och Guli Björn besitter dessutom egenskapen att han inte vill ge sig. De gånger han förlorat från ledningen har konkurrenterna kommit långt ut i banan.

Rejäl rekordsänkning i Boden

I senaste starten vann han ett försök i Bodbäckspålles Fyraåringsserie i Boden med hela nio längder på 1.28,8/2.180 meter i händerna på Ove A Lindqvist. Tidsnoteringen var en rejäl kapning av det egna rekordet.
– Han svarade för en väldigt fin prestation och i starten innan visade han de här farterna efter galopp. Så vi visste att han hade det i sig. Jag har kört honom snällt många gånger, men nu var det läge att dra på. Hästen brukar bli flegmatisk när han blir själv och det var även en fin kuskprestation.

trav, travsport, sulkysport, skellefteå, kallblod, midsommar, midnattstrav
Guli Björn med tränaren Stefan Johansson. Kallblodet verkar trivs extra bra i Boden där han är obesegrad efter tre starter. Ikväll startar hästen i Skellefteå för första gången. Foto Carina Olofsson/Carinas fotosida

I Skellefteå ikväll kör Stefan Johansson själv och Guli Björn verkar laddad inför uppgiften.
– Hästen har gått framåt för varje start och allt verkar bra efter förra loppet. Jag tycker att han känns lite spänstigare än innan. Det är hans hittills tuffaste uppgift. Jag har matchat Guli Björn för att han inte skulle tjäna mer än 135.000 kronor och slippa stå med 40 meters tillägg. Nu har han drygt 120.000 på kontot.

Hästen borde kunna sluta bland de tre främsta och kan till och med vinna

– Det är fina hästar på startvolten och jättefina kallblod bakom oss, men jag tycker att Guli Björn är en av de som ska räknas. De här loppen brukar bli avgörande hur det blir kört. Hästen borde kunna sluta bland de tre främsta och kan till och med vinna. Han är kvick ut och borde vara ikapp starthästarna ganska snabbt. Min förhoppning är att kunna köra till ledningen efter en bit och sedan får jag försöka hålla igång hästen som Ove gjorde i Boden.

En nyckel till framgång till loppen med flera tillägg är att ha koll på tiden.
– Det gäller att ha med sig klockan och inte lita på referenten. Med flera volter är det lurigt och man vet inte på vilken volt de startar klockan. Min förhoppning är att dra på i 1.28-tempo och sedan får vi se hur långt det räcker, avslutar Stefan Johansson.

21–26 juni: Alla hästar som startar från fredag till onsdag