Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Känslan är bra”

"För sporten inom travet”. Det är Travakademien i Sundsvalls motto sedan starten för 57 år sedan. Lennart Andersson har varit föreningens ordförande i 25 år och han berättar om klubbens uppgifter, resan med Smedsbo Faksen och varför Björn Goop inte vill vinna med kallblodet.
Av
Pär Gustafsson
Totalt är det 20 delägare på Smedsbo Faksen. Hästen är favorit på V75 på lördag. Foto Berth Magnusson/ALN/Finish
Totalt är det 20 delägare på Smedsbo Faksen. Hästen är favorit på V75 på lördag. Foto Berth Magnusson/ALN/Finish

Travakademien i Sundsvall bildades den 25 januari 1962 och hästägaren George Ryd var föreningens förste ordförande. I början av veckan hade föreningen sitt årsmöte och där utsågs Lars-Henrik Larsson till ny på posten. Lennart Andersson var den tidigare ordföranden.
– Jag kom in i akademin 1987 och var ordförande under 25 år, berättar Lennart Andersson.

trav, travsport, sulkysport, v75, travakademien, bergsåker
Lennart Andersson och Smedsbo Faksen på stallbacken på Vincennes. Kallblodet har vunnit två lopp i Paris. Foto Privat

Han är 73 år ung och i princip varit travintresserad lika länge.
– Jag är född på Bergsåker, där sekretariatet är idag. Jag har alltid bott i områden kring travbanan och när jag var liten sprang jag i stallen.

Andersson har jobbat extra hos ett par proffstränare, men har arbetat utanför travsportens bubbla under yrkeslivet.
– 1960 började jag jobba hos Telia och under de senaste åren jobbade jag på Com Hem. Travet har alltid varit en stor hobby.

Travakademien hade från början 36 medlemmar – dubbelt som många som Svenska Akademien – men numera är det 40 stycken.
– Medlemmarna får föreslå ny deltagare som sedan granskas. Det gäller att medlemmarna är travintresserade för att komma med.

Föreningen har på sin agenda att utse Dagens-, Månadens- och Årets Häst på Bergsåker.
– Sedan har vi en egen travdag där medlemmarna fixar sponsorerna. I år är tävlingsdagen den 23 maj och när det behövs är vi med och guidar besökare på banan. Akademin är en stor social grej, vi träffas varje tisdag i en klubblokal där vi diskuterar körda travlopp och kommande tävlingar.

Är det ingen bana som försökt kopiera konceptet?
– Många har ringt och frågat hur vi gör och Solänget var nog närmast för ett par år sedan, men det gäller att det är vanliga människor som är intresserade och inte travtränare. Däremot gör vi en hel del med proffsen som till exempel sommaravslutningen eller julfesten där vi bjuder in några tränare. Där delar vi även ut pris till de som utsetts till Månadens och Årets Häst.

Bandylagets häst dog hastigt

Lennart har varit både spelare och ledare i Selånger Bandy och tillsammans köpte kompisarna King Action (e. Noble Action), 91.200 kronor.
– Vi var tio stycken från laget som gick ihop och vid den tiden var jag tränare. King Action hade vi hos Håkan Skoglund och hästen hann bara göra två starter hos oss. Han vann ett rikstotolopp, men dog hastigt i samband med att skulle få en spruta mot kvarka.

Då köpte gänget Catherine Min (e. Hadol du Vivier – Nevele Min), 43.400 kr och tog även en avkomma på henne. Spotlite Min (e. Spotlite Lobell) vann fyra lopp med Lennart Andersson som tränare och nådde 110.330 kronor i Sverige.
– Därefter var det lugnt med hästägande för mig fram till vi köpte Smedsbo Faksen.

Vi fastnade för Smedsbo Faksen som då var två år och det kändes spännande med Järvsöfaks som far

Järvsöfaks-hingsten köpte 20 av medlemmarna för drygt sex år sedan efter upprepade förfrågningar från Jan-Olov Persson. Smedsbo Faksen är den hittills enda häst Travakademien ägt och det var inte aktuell med någon Bergsåker-tränare med tanke på risken för missnöje.
– Men ingen kan tycka illa om att vi har en häst i träning på Hagmyren. Persson brukar alltid vara med på julfesten och han har tjatat i många år och tyckt att vi skulle ha en häst. Till slut sade vi okej och då tog Jan-Olov fram några alternativ. Vi fastnade för Smedsbo Faksen som då var två år och det kändes spännande med Järvsöfaks som far.

Fakta

Smedsbo Faksen

Kön: brun hingst
Född: 19 maj 2011
Härstamning: Järvsöfaks-Kjölstad Besta
Intjänat: 1.521.417 kronor
Resultat: 62 st: 13-8-9
Rekord: 1.23,7k – 1.23,6ak
Ägare: Travakademien – Easy
Uppfödare: Helge Andersson, Delsbo
Tränare: Jan-Olov Persson, Hagmyren
Skötare: Hanna Edvinsson

Expandera

Smedsbo Faksen tillhörde de bästa kallbloden som tre- och fyraåring. Han var finalist i Kriteriet (oplacerad) och sexa med galopp i Derbyt. I Norska Derbyt slutade hästen tvåa bakom Järvsörappen efter ha vunnit ett försök.
– Det har varit en våldsam resa som vi inte kunde drömma om och på sistone har han fått en nytändning. Han hade problem med halsen och opererades i maj ifjol. Tydligen tar det tid innan det blir helt bra. Vi hade tänkt att ställa av honom och ge hästen en paus på sex månader. Vi skulle bara göra två starter till och då var han mycket duktig i de loppen.

Obesegrad efter två starter 2019

2018 var hingsten segerlös efter 13 starter och tjänade bara strax över 40.000 kronor, men i år är han obesegrad efter starter.
– Han har fortsatt i bra stil och jag kunde inte drömma om att hästen skulle vara favorit på V75. Så här bra har Smedsbo Faksen inte varit sedan våren 2017.

På meritlistan finns två segrar i kallblodsloppen på Vincennes. 2016 vann Smedsbo Faksen för Junior Guelpa och året efter med Björn Goop.
– Stora delar av ägarna var på plats i Norska Derbyt och i Frankrike var vi 12-13 stycken varje år. Vi gör även travresor till flera av banorna här uppe och det är inte bara när det är V75. Det kan vara en utflykt mitt i veckan och när Smedsbo Faksen går så bra har vi ytterligare en anledning att åka på trav.

trav, travsport, sulkysport, v75, bergsåker, travakademien
Travakademien segertäcke. Foto Hanold/ALN

Efter segern i Prix des Pays Nordiques 2017 hissade delägarna Björn Goop efter loppet.
– Björn sade till oss: ”Man törs knappt vinna med Smedsbo Faksen för då åker man upp i luften…”. Ulf Ohlsson har varit vår förstakusk, men han kan inte köra varje gång och Smedsbo Faksen och Magnus A Djuse kommer väl överens på sistone. Vi hissade Magnus i luften efter förra segern, men han vägde så lätt och jag trodde inte att han skulle komma ner igen.

”Motståndet är tuffare”

Åttaårige Smedsb Faksen (V75-4) har vunnit två av två starter med Magnus A Djuse och hästen är favorit i lördagens kallblodslopp. Smedsbo Faksen har springspår över grunddistansen 2.140 meter.
– Motståndet är tuffare och vi har inte slagit Tangen Haap tidigare, men känslan är bra, säger Lennart Andersson och avslutar med att berömma skötaren Hanna Edvinsson.
– Hon har varit med hela tiden och gjort ett enormt jobb. På alla resor vi gjort har hon varit med och Hanna är alltid positiv. Oavsett resultat. Under perioden Smedsbo Faksen sämre har hon kämpat på och inte gett upp. Edvinsson är väldigt duktig.

Fakta

Jan-Olov Persson inför lördagens uppgift

”Smedsbo Faksen har vänt trenden och varit bra i två starter. Jag vill ge eloge till ägarna som har haft tålamod och haft kvar honom i träning. Det ser bra ut den här gången och kommer han till ledningen kan det bli svårt att komma ifatt honom. Med förutsättningarna som gäller är Smedsbo Faksen den av mina tre som jag tror mest på”.

Expandera
Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”En helt annan värld”

Många var förvånande när ordföranden i Norrlands Travsällskap presenterades som ny sportchef på Bergsåker och Dannero.
Om knappt en månad börjar Thomas Almqvist nya tjänst.
– Jag känner mig inspirerad, säger 61-åringen.
Av
Pär Gustafsson
Beau Mec och Carl Johan Jepson vann Guldbjörken före Cruzado Dela Noche ifjol. Efter Derbysegern håller Thomas Almqvist den vinsten högt. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Beau Mec och Carl Johan Jepson vann Guldbjörken före Cruzado Dela Noche ifjol. Efter Derbysegern håller Thomas Almqvist den vinsten högt. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Sedan drygt fyra år tillbaka har B-O Månsson varit sportchef på Bergsåker, men i början av året kom beskedet att han blir ny travbanechef på Solänget. I samband med hans avhopp började Bergsåker och Dannero att leta en ny person till tjänsten. En av de sökande var ordföranden i Norrlands Travsällskap, Thomas Almqvist.
– Rollen var inget jag egentligen hade tänkt på, men det dök upp ett tillfälle och det var jag själv som valde att söka tjänsten. Jag jobbar som jurist med egen firma och det har blivit en del förändringar på sistone som gett mig mer tid över. Därför kom möjligheten att söka jobbet, säger Almqvist.

trav, travsport, sulkysport, sportchef, bergsåker
Thomas Almqvist tar över rollen som sportchef på Bergsåker från B-O Månsson. Foto Cecilia Kristoffersson/Sulkysport

61-åringen börjar formellt som sportchef den 15 april.
– Månsson jobbar till den 12 april. Det är mycket nytt för mig och jag har börjat gå parallellt med Månsson och har ett par veckor på mig att bli varm i kläderna. Sportchefrollen är en helt annan sida än jag är van vid. Jag bor i Sundsvall och kommer att vara stationerad på Bergsåker. Sedan blir det en del resor till Dannero och lite fler under deras tävlingssäsong.

Det är inte vanligt att man går från rollen som ordförande till tjänsteman, men så blev det och jag ser fram emot att börja

Thomas Almqvist berättar att han varit intresserad av travsporten sedan mitten av 70-talet. Sedan mitten av 00-talet har han suttit i styrelsen i Norrlands Travsällskap.
– Det är inte vanligt att man går från rollen som ordförande till tjänsteman, men så blev det och jag ser fram emot att börja. De senaste sju-åtta åren har jag suttit på ordförandeposten. Det är en helt annan värld än uppdraget som sportchef. Den största investeringen Bergsåker gjort under min period i styrelsen var när vi gjorde om banan och bytte belysning. Det var en dyr investering.

Hästägare och uppfödare

Almqvist har varit hästägare och uppfödare i många år och inte minst firat framgångar med Beau Mec (e. Jag de Bellouet), 1.09,9ak/4.544.14 kr och Red Red Red (e. Offshore Dream), 1.11,3am*/1.950.062 kr. Som sportchef kan han inte vara hästägare i samma utsträckning som tidigare. Thomas menar att det är ett val han gjort och reglerna säger att han inte får ha starthäst på Bergsåker eller Dannero.

trav, travsport, sulkysport, jägersro, derbyt
Beau Mec och Torbjörn Jansson stormar fram mot segern i Svenskt Travderby 2011. Foto Leif Norberg/ALN

– Jag har haft tur med hästarna och Beau Mec och Red Red Red ligger varmast om hjärtat. De största segrarna är Derbyt (2011) med Beau Mec och Stoderbyt (2012) med Red Red Red, men det var även trevligt när Beau Mec vann Guldbjörken ifjol och kvalade in till Olympiatravet. Min andel i Smedsbo Faksen har jag sålt och sedan får vi se vad som händer med Beau Mec. Det är lite upp till Lars Wikström och min kollega. Hästen var halt och svullen i ett ben och fick strykas i onsdags. Det är hans sista säsong på tävlingsbanan och vi får ser hur svår skadan är.

trav, travsport, sulkysport, jägersro, derbyt
Thomas Almqvist och Lennart Andersson i gula Derbykavajer. Foto Hanold/ALN

Juridiksnubben KB & Revert AB har förutom Beau Mec två hästar i proffsträning. Treåriga Super Sarah (e. Brad de Veluwe-Queen Cash) hos Svante Båth och ett år yngre helsystern Trumpie hos Nicklas Westerholm.
– Jag kan välja att sälja min del till min kollega och vi kommer överens om en deal som passar oss båda. Alternativet är vi behåller hästarna och står över att tävla på Bergsåker och Dannero. Jag ska komma fram till någon lösning.

Hästägarna har sålt fölstoet Queen Cash (e. Ready Cash), 1.17,7/62.000 kr, vilken är undan Extreme Lady (e. Meadow gallant) som lämnat Beau Mec och Red Red Red.
– Vi har Red Red Red i Frankrike. Tyvärr kastade hon en avkomma efter Bold Eagle och henne ska vi betäcka med Bird Parker.

Hoppas förstärka tränarkåren

Nu blir det fullt fokus på Bergsåker och Dannero och framförallt den sportsliga delen.
– Jag ser fram emot kontakten med de aktiva och rekrytera nya tränare. Vi har tappat Åke Svanstedt, Robert Bergh och Svante Båth och det är klart att intresset har svalnat lite hos oss sedan deras storhetstid på banan. De blev för stora för lilla Sundsvall och det var en naturlig utveckling för tränarna att flytta. Bergsåker ska vara ledande bana i Norrland som ska locka bra hästar.

Varken Bergh eller Båth har lämnat Bergsåker helt även om proffstränarna har sina rörelser på Åby respektive Solvalla.
– Om jag får drömma lite så hoppas jag att Robert flyttar tillbaka till Sundsvall. Sedan måste vi jobba och utveckla tränarna vi har idag, öka deras kunskap och få tränarna att utvecklas. Vi måste vara lyhörda för att proffsen på banan ska få så bra möjligheter som möjligt att locka hästägare och bli bättre. Mitt fokus kommer såklart ligga på sporten och kontakten med tränarna är en viktig del.

trav, travsport, sulkysport, jägersro, derbyt
Segerglädje efter Beau Mecs Derbyseger. Foto Jörgen Tufvesson ALN

Bör Bergsåker ha en ”egen” dag?
– Det är mycket prat om egen dag och flera vill ha tillbaka torsdagen, men det är svårt att få tillbaka publiken. Travintresserade har det bekvämt framför teven och det är svårt att locka tillbaka besökarna. När Bergsåker gick ifrån torsdagarna hade vi börjat tappa publik och tiden på 80- och 90-talet när vi körde en dag i veckan kan vi bara drömma oss tillbaka till. Den tiden är förbi.

Almqvist tror att arbetet med att få tillbaka publiken till banan skulle kunna underlättas med en fast dag, men det finns fler parametrar att ha i åtanke.
– Vi måste även tänka på att de aktiva har så mycket pengar som möjligt att köra om. Spelformen har betydelse och skulle vi tappa V86 skulle Bergsåker få mindre prispengar. Det är en balansgång.

Slutligen, hur känns det att börja den nya rollen om knappt en månad?
– Jag känner mig inspirerad och det ska bli skoj. Jag kommer att göra mitt bästa, avslutar den stundande sportchefen på Bergsåker.

Ordförande blir sportchef

B-O Månsson till Solänget

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Han är till salu”

På lördag gör Mats Gunnarsson debut på V75 på en lördag.
Kan han han sätta dit egna uppfödningen och formstarke Wind Knight?
– Det kommer att bli jättekul och spännande. Förhoppningen finns om en framskjuten placering, säger amatörkusken.
Av
Pär Gustafsson
Wind Knight och Mats Gunnarsson gör en intressant start i V75 på lördag. Foto Tommy Andersson/ALN
Wind Knight och Mats Gunnarsson gör en intressant start i V75 på lördag. Foto Tommy Andersson/ALN

42-årige Mats Gunnarsson har under 2019 vunnit två av sju styrningar. Han jobbar som equiterapeut.
– Jag åker runt till tränare och behandlar hästar och är främst hos proffs. Jag är hos Jörgen Westholm, Timo Nurmos, Olle Alsén, Jörgen S Eriksson och den del tränare på Mantorp. Nu har jag licensen på Solvalla, men tidigare hade jag den på Mantorp och det är min fars hemmabana. Även om jag inte är på Mantorp numera känns det som min hemmabana, berättar Gunnarsson.

Hästen har utvecklats hos Westholm

På lördag åker han till just Mantorp för att köra egna uppfödningen Wind Knight (e. Scarlet Knight) i klass I-försöket. Sjuåringen är sedan augusti ifjol i träning hos Jörgen Westholm.

Mats Gunnarsson. Foto Tommy Andersson/ALN

– Jag hade för mycket att göra plus att jag har en tolvårig dotter som jag är fotbollstränare åt. Jag tränar Wind Knights lillebror Triton (e. Triton Sund) och tiden räckte helt enkelt inte till för Wind Knight.

Valacken har hittills startat 49 gånger (6-3-10) och tjänat 430.400 kronor.
– Han ligger för nära mitt hjärta för att jag skulle kunna sälja honom, men meningen är att jag ska avyttra Wind Knight och han är till salu. Funderingen med att jag flyttade honom till Jörgen är att det skulle bli lättare att sälja och sedan fanns en tanke om att se om det fanns mer utveckling i hästen. Wind Knight var inte så tokig hos mig, men har förbättrats både ett och två snäpp hos Jörgen.

Hästen var grymt bra när han vann för tre starter sedan

Wind Knight var i början av månaden trea i ett klass I-försök i en söndagsomgång på Sundbyholm. Frågan är om hästen är bättre än någonsin?
– Absolut, så är det. Han var grymt bra när han vann för tre starter sedan och Wind Knight var även duktig när han var tvåa gången efter. Senast var de skitigt och jag såg knappt något sista 600 meterna och missade när Mattias Djuse drog på med Electrical Storm. Min häst fick inte någon rygg att gå i, men jag tycker att han avslutade bra som trea.

V75-hästens mor är Glittra C.D. (e. Igor Brick), 1.14,0ak/630.000 kr.
– Hästen var snabb och även henne hade jag en period hos Jörgen Westholm. Det fanns också i bakhuvudet när jag flyttade Wind Knight till honom.

Rankad tvåa i Sulkysport

Men åter till Wind Knights (V75-1) uppgift på Mantorp under lördagen. Hästen är rankad tvåa i Sulkysport och i nuläget är sjuåringen bara streckad på två procent.

Fakta

Wind Knight

Kön: brun valack
Född: 1 maj 2012
Härstamning: Scarlet Knight-Glittra C.D.
Intjänat: 430.400 kronor
Resultat: 49 st: 6-3-10
Rekord: 1.15,2* – 1.13,2ak
Ägare: Mats Gunnarsson AB, Nyköping
Uppfödare: Mats Gunnarsson AB, Nyköping
Tränare: Jörgen Westholm, Romme

Expandera

– Det blir första gången jag kör V75 på en lördag, vilket är spännande. Däremot kan Wind Knight vara lite osäker från start och jag har inte så stor rutin från springspår. Det gäller att vi prickar starten för att kunna hamnat vettigt till och i den här konkurrensen kan vi inte sitta sist.

Senaste vinsten kom över 2.640 meter och Mats Gunnarsson ser lång distans som en fördel.
– Distansen passar och stallet verkar nöjda med hästen inför lördagens start. Nu är det ytterligare en nivå tuffare än senast och mitt första mål är att köra felfritt och få en bra start. Sedan får vi ser hur loppet utvecklar sig och jag tror att det blir barfota och jänkarvagn igen. Jörgen bestämmer och på hans hemsida sto det att det blir ”bike”.

Fokustema
Fokus:
Läs senare

”Det bästa varmblodet jag har kört”

Rikard N Skoglund är på mångas läppar.
Sulkytalangen körde över 1.200 lopp ifjol, snittade drygt tusen mil per månad i bilen och hamnade på en åttonde plats över de mest segerrikaste kuskarna i Sverige.
Bergsåkerkusken har som många andra proffs ett spännande smeknamn.
Av
Redaktionen
Rikard ”Bazire” Skoglund har en spännande lördag framför sig. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Rikard ”Bazire” Skoglund har en spännande lördag framför sig. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Det är Rikard ”Bazire” Skoglund, något som Hagmyrenkollegan Jan-Olov Persson var först att mynta.
– Ett bra smeknamn! Man kunde ha fått något sämre, säger Rikard och skrattar.

Redan i år har Skoglund hunnit med över 200 lopp och mycket tyder på att han ska slå fjolårets siffror. Trots det är han inte nöjd.
– Jag borde vunnit fler lopp redan. Jag har höga krav på mig själv och vill slå mina siffror varje år.

Har ännu inte förlorat

På lördag kör proffskusken sex hästar på V75 och tre av styrningarna startar med bra vinstchans. Framför allt i gulddivisionen där han sitter upp bakom Hans R Strömbergs och ”folkets häst” On Track Piraten (V75-3). Skoglund har kört elvaåringen två gånger tidigare och duon är obesegrade.
– Strömbergs hästar är alltid vältränade och fina. Inför V75-starten på Romme fick jag ett sms med frågan om jag var intresserad av att köra ”Piraten”. Självklart tackade jag ja.

Starten på Romme i november slutade med lätt seger med nästan fem längder. Efter segern spreds en bild på sociala medier som en löpeld. Rikard hade skickat ett ”moröttergram” till On Track Piraten och tackade för åkturen.

Det är nästan så att de bästa hästarna kan prata

Rikard skulle ha kört ”Piraten” på Bergsåker den 8 december, men kusken var avstängd. Istället fick Skoglund chansen i den senaste starten på Axevalla. Även då fick de segerdefilera.
– On Track Piraten är det bästa varmblodet jag har kört. Som de flesta riktigt bra hästarna så är han ett riktigt superproffs. Det är nästan så att de bästa hästarna kan prata, berättar Rikard.

Propulsion vinner Elitloppet?

29-åringen (fyller 30 senare i år) har inga problem att bli storfavorit på V75. Han har som alla andra kuskar förlorat med storfavoriter som till exempel Perfect Dynamite på Bergsåker den 23 februari. Att köra betrodda hästar är något som han gillar.
– Man måste lära sig förlora, att ta förlusten på rätt sätt och inte bli knäckt. Vår sport är speciell. Den som vinner mest förlorar också mest eftersom man kör så många lopp.

På frågan vem som vinner Elitloppet svarar han.
– Alla säger Readly Express och visst var han läcker med helstängt huvudlag i senaste starten, men det måste vara revanschdags och fjärde gången gillt för Propulsion.

trav, travsport, sulkysport, startlistor, v75, v86, gs75
Rikard N Skoglund är obesegrad efter två lopp bakom Hans R Strömbergs stjärna On Track Piraten. Foto Hanold/ALN

Rikard N Skoglunds V75-chanser

 • Perfect Dynamite (V75-1) var riktigt bra senast, men vi fick stryk av en för dagen bättre häst. Nu har värsta motståndaren Global Undecided dragit ett sämre spår och vägen är öppen. Jag vill ha revansch från förlusten senast.”
 • Rita C.D. (V75-2) har varit bra på sistone, men får svårt att vinna från det här utgångsläget. Jag får köra för att få så mycket pengar som möjligt med oss hem.”
 • On Track Piraten (V75-3) är stark och rejäl. Hästen har en riktigt bra avslutning och jag tror på mycket bra segerchans.”
 • Sundbo Samuraj (V75-4) är fartfylld, men är nog inget segerbud. Här handlar det om att få med oss så mycket pengar som möjligt. Jag tror att brorsan (Robert Skoglund red.anm.) har en bra segerchans med sin andra häst i loppet, Fanny Tabac.”
 • Testa di Cavolo (V75-5) vann jag med på Romme näst senast. Hästen var jättebra då och det är nästan fördel med bakspår eftersom han inte öppnar så bra. Hästen har rätt inställning och en bra avslutning.”
 • Qamaro C.D. (V75-7) var fin när vi vann i Gävle näst senast. Qamaro är likt Testa di Cavolo stark och har en bra avslutning. En typisk outsider som ska tas med på fyra, fem streck.”

Vem är bästa segerchansen?
– On Track Piraten såklart, men även Perfect Dynamite har en lämplig uppgift.

Här finns startlistor till lördagens V75-tävlingar på Färjestad.

Fakta

Kuskstatistik – Rikard N Skoglund

År – Resultat – Inkört (kr)

 • 2015 – 341 st: 17-30–31 – 1.169.900
 • 2016 – 373 st: 22-26-33 – 1.412.950
 • 2017 – 611 st: 52-53-58 – 3.502.000
 • 2018 – 1.206 st: 136-126-139 – 12.345.400
 • 2019 – 252 st: 29-26-24 – 2.770.950
Expandera

Av TOBIAS NILSSON

Sport