Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Känslan är bra”

"För sporten inom travet”. Det är Travakademien i Sundsvalls motto sedan starten för 57 år sedan. Lennart Andersson har varit föreningens ordförande i 25 år och han berättar om klubbens uppgifter, resan med Smedsbo Faksen och varför Björn Goop inte vill vinna med kallblodet.
Av
Pär Gustafsson
Totalt är det 20 delägare på Smedsbo Faksen. Hästen är favorit på V75 på lördag. Foto Berth Magnusson/ALN/Finish
Totalt är det 20 delägare på Smedsbo Faksen. Hästen är favorit på V75 på lördag. Foto Berth Magnusson/ALN/Finish

Travakademien i Sundsvall bildades den 25 januari 1962 och hästägaren George Ryd var föreningens förste ordförande. I början av veckan hade föreningen sitt årsmöte och där utsågs Lars-Henrik Larsson till ny på posten. Lennart Andersson var den tidigare ordföranden.
– Jag kom in i akademin 1987 och var ordförande under 25 år, berättar Lennart Andersson.

trav, travsport, sulkysport, v75, travakademien, bergsåker
Lennart Andersson och Smedsbo Faksen på stallbacken på Vincennes. Kallblodet har vunnit två lopp i Paris. Foto Privat

Han är 73 år ung och i princip varit travintresserad lika länge.
– Jag är född på Bergsåker, där sekretariatet är idag. Jag har alltid bott i områden kring travbanan och när jag var liten sprang jag i stallen.

Andersson har jobbat extra hos ett par proffstränare, men har arbetat utanför travsportens bubbla under yrkeslivet.
– 1960 började jag jobba hos Telia och under de senaste åren jobbade jag på Com Hem. Travet har alltid varit en stor hobby.

Travakademien hade från början 36 medlemmar – dubbelt som många som Svenska Akademien – men numera är det 40 stycken.
– Medlemmarna får föreslå ny deltagare som sedan granskas. Det gäller att medlemmarna är travintresserade för att komma med.

Föreningen har på sin agenda att utse Dagens-, Månadens- och Årets Häst på Bergsåker.
– Sedan har vi en egen travdag där medlemmarna fixar sponsorerna. I år är tävlingsdagen den 23 maj och när det behövs är vi med och guidar besökare på banan. Akademin är en stor social grej, vi träffas varje tisdag i en klubblokal där vi diskuterar körda travlopp och kommande tävlingar.

Är det ingen bana som försökt kopiera konceptet?
– Många har ringt och frågat hur vi gör och Solänget var nog närmast för ett par år sedan, men det gäller att det är vanliga människor som är intresserade och inte travtränare. Däremot gör vi en hel del med proffsen som till exempel sommaravslutningen eller julfesten där vi bjuder in några tränare. Där delar vi även ut pris till de som utsetts till Månadens och Årets Häst.

Bandylagets häst dog hastigt

Lennart har varit både spelare och ledare i Selånger Bandy och tillsammans köpte kompisarna King Action (e. Noble Action), 91.200 kronor.
– Vi var tio stycken från laget som gick ihop och vid den tiden var jag tränare. King Action hade vi hos Håkan Skoglund och hästen hann bara göra två starter hos oss. Han vann ett rikstotolopp, men dog hastigt i samband med att skulle få en spruta mot kvarka.

Då köpte gänget Catherine Min (e. Hadol du Vivier – Nevele Min), 43.400 kr och tog även en avkomma på henne. Spotlite Min (e. Spotlite Lobell) vann fyra lopp med Lennart Andersson som tränare och nådde 110.330 kronor i Sverige.
– Därefter var det lugnt med hästägande för mig fram till vi köpte Smedsbo Faksen.

Vi fastnade för Smedsbo Faksen som då var två år och det kändes spännande med Järvsöfaks som far

Järvsöfaks-hingsten köpte 20 av medlemmarna för drygt sex år sedan efter upprepade förfrågningar från Jan-Olov Persson. Smedsbo Faksen är den hittills enda häst Travakademien ägt och det var inte aktuell med någon Bergsåker-tränare med tanke på risken för missnöje.
– Men ingen kan tycka illa om att vi har en häst i träning på Hagmyren. Persson brukar alltid vara med på julfesten och han har tjatat i många år och tyckt att vi skulle ha en häst. Till slut sade vi okej och då tog Jan-Olov fram några alternativ. Vi fastnade för Smedsbo Faksen som då var två år och det kändes spännande med Järvsöfaks som far.

Fakta

Smedsbo Faksen

Kön: brun hingst
Född: 19 maj 2011
Härstamning: Järvsöfaks-Kjölstad Besta
Intjänat: 1.521.417 kronor
Resultat: 62 st: 13-8-9
Rekord: 1.23,7k – 1.23,6ak
Ägare: Travakademien – Easy
Uppfödare: Helge Andersson, Delsbo
Tränare: Jan-Olov Persson, Hagmyren
Skötare: Hanna Edvinsson

Expandera

Smedsbo Faksen tillhörde de bästa kallbloden som tre- och fyraåring. Han var finalist i Kriteriet (oplacerad) och sexa med galopp i Derbyt. I Norska Derbyt slutade hästen tvåa bakom Järvsörappen efter ha vunnit ett försök.
– Det har varit en våldsam resa som vi inte kunde drömma om och på sistone har han fått en nytändning. Han hade problem med halsen och opererades i maj ifjol. Tydligen tar det tid innan det blir helt bra. Vi hade tänkt att ställa av honom och ge hästen en paus på sex månader. Vi skulle bara göra två starter till och då var han mycket duktig i de loppen.

Obesegrad efter två starter 2019

2018 var hingsten segerlös efter 13 starter och tjänade bara strax över 40.000 kronor, men i år är han obesegrad efter starter.
– Han har fortsatt i bra stil och jag kunde inte drömma om att hästen skulle vara favorit på V75. Så här bra har Smedsbo Faksen inte varit sedan våren 2017.

På meritlistan finns två segrar i kallblodsloppen på Vincennes. 2016 vann Smedsbo Faksen för Junior Guelpa och året efter med Björn Goop.
– Stora delar av ägarna var på plats i Norska Derbyt och i Frankrike var vi 12-13 stycken varje år. Vi gör även travresor till flera av banorna här uppe och det är inte bara när det är V75. Det kan vara en utflykt mitt i veckan och när Smedsbo Faksen går så bra har vi ytterligare en anledning att åka på trav.

trav, travsport, sulkysport, v75, bergsåker, travakademien
Travakademien segertäcke. Foto Hanold/ALN

Efter segern i Prix des Pays Nordiques 2017 hissade delägarna Björn Goop efter loppet.
– Björn sade till oss: ”Man törs knappt vinna med Smedsbo Faksen för då åker man upp i luften…”. Ulf Ohlsson har varit vår förstakusk, men han kan inte köra varje gång och Smedsbo Faksen och Magnus A Djuse kommer väl överens på sistone. Vi hissade Magnus i luften efter förra segern, men han vägde så lätt och jag trodde inte att han skulle komma ner igen.

”Motståndet är tuffare”

Åttaårige Smedsb Faksen (V75-4) har vunnit två av två starter med Magnus A Djuse och hästen är favorit i lördagens kallblodslopp. Smedsbo Faksen har springspår över grunddistansen 2.140 meter.
– Motståndet är tuffare och vi har inte slagit Tangen Haap tidigare, men känslan är bra, säger Lennart Andersson och avslutar med att berömma skötaren Hanna Edvinsson.
– Hon har varit med hela tiden och gjort ett enormt jobb. På alla resor vi gjort har hon varit med och Hanna är alltid positiv. Oavsett resultat. Under perioden Smedsbo Faksen sämre har hon kämpat på och inte gett upp. Edvinsson är väldigt duktig.

Fakta

Jan-Olov Persson inför lördagens uppgift

”Smedsbo Faksen har vänt trenden och varit bra i två starter. Jag vill ge eloge till ägarna som har haft tålamod och haft kvar honom i träning. Det ser bra ut den här gången och kommer han till ledningen kan det bli svårt att komma ifatt honom. Med förutsättningarna som gäller är Smedsbo Faksen den av mina tre som jag tror mest på”.

Expandera
Fokustema
Fokus: Auktion
Läs senare

På andra sidan staketet…

Ikväll drar auktionen i Lexington igång – med lätt darr på manschetten med anledning av det politiska och ekonomiska världsläget.
Men påverkar det prisbilden?
Här är en titt på hur det gått på ”andra sidan”.
Av
Ulf Lindström
Upplåst för dig som är prenumerant
Foto Adam Ström/Stalltz.se
Foto Adam Ström/Stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Auktionen i Lexington inleds ikväll. Den emotses, trots sedvanligt uppsnack*, med lätt darr på manschetten. Världsläget, både politiskt och ekonomiskt, är skakigt.

Vi fick själva notera det i Kriterieauktionens sänkta priser. Också auktionens inramning – frånkopplat Scandic som arena och anslutande tävlingar på Solvalla – var olycklig. Medan utvärderingen fortsätter i ansvariga organ finns anledning att fundera om vad ”de andra” gör.

I Fasig-Tiptons paviljong – tjugo minuter med bil från Lexingtons centrum, i en arena byggd för hästauktioner – lever galoppen i högönsklig välmåga. Inte ens coronan bet menligt på siffrorna vid fjolårets oktoberauktion av ettåringar.

Här är jämförelsesiffror från 2020 respektive 2021:

Siffror från Fasig-Tiptons auktion
ÅrAntalSumma ($)Snitt ($)Ej såldaMedian ($)
202096132.743.70034.07326515.000
20211.15352.607.50045.62420522.000

Snittpriset ökade från 34.000 till 45.600 dollar. Medianen höjdes rejält, från 15.000 till 22.000 dollar. Det är sunda siffror i en osund tid, också för att just denna galoppauktion inte är den som helt tappat kontakt med verkligheten.

Hästparadis i Kentucky.

Den utomjordiska går några veckor innan på stadens andra permanenta paviljong, Keeneland. Där gick alltså nyligt 30 av 2.847 sålda åringar för över en miljon dollar styck. Medianpriset var 70.000 dollar.
– Marknaden är ”rik”, kommenterade en prominent aktör, ”man kan inte tro att vi är inne i en lågkonjunktur”.
– Det var nästan en euforisk känsla under flera dagar och stämningen höll i sig till slutet. [Köparna] såg hela tiden värdet i vad de köpte och det är väldigt viktigt, sa Tony Lacy, Keenelands vice försäljningschef, till DRF.

Men så – i åminne om Beatles hit om någon i himlen med diamanter – anmäler sig eftertanken. Den sätter frågetecken vid affärssinnet i galoppens kretsar. Redan stora aktörer – stuterier, säljare, köpare – går nu samman i ännu större andelskomplex för inköp av så kallad ”kritisk massa” av hästar. Ja, det finns en teori bakom.

Investeringar, minutiöst granskade av skattejurister, placeras i förhoppningen att fånga en Grade 1-hingst. Han ska i aveln betala tillbaka inköp och löpande innehav av cirka 30 tävlande ”hästenheter”. Om bland dem också ett sto bidrar, så mycket bättre. Men det är ”monsterhingsten” som ska ge ROI. Ett exempel: SF Racing investerade 2020 14,5 miljoner dollar i 36 enheter som i juli tillsammans hade tjänat 3,6 miljoner i lopp.

Kontrasten, Don’t Tell Sophia, såldes 2009 på Keeneland för 1.000 dollar. Hon hade 2014 tjänat 1,4 miljoner dollar i prispengar när hon gick till avel för 1,2 miljoner dollar.

Vilka svenska åskådare kan väcka omvärldens engagemang för den ”enhet” i Skatteverkets blankett SKV 2161?

Det är litet nyhetsvärde alls i att reprisera mänsklig villfarelse. ”Died of a Theory,” som en politiker sa. För galoppen som för travet borde lärdomen vara osökt.

Aktörer i travet, även hästar, som saknar ansikten utåt – som reduceras till kreationer vid advokatkontor med kompetens i skattejuridik – är destruktiva. Vilka svenska åskådare – banpublik, spelare, tipsexperter, reportrar, fotografer – kan väcka omvärldens engagemang för den ”enhet” i Skatteverkets blankett SKV 2161 som vinner Hambletonian, Elitloppet och Prix d’Amérique?

Somebeachsomewhere, passgångaren, bockade av alla hjärtevärmande egenskaper i en hästs offentliga liv och tidiga död. Om framtida Somenumberanywhere återstår bara att instämma i vad Jeff Gural troligtvis skulle säga om hans avkomma, Whothefkgivesashit.

Keeneland, som pågår i över en vecka, har också blandade karameller i sin påse. Sedvanlig selektion i tidiga sessionerna utesluter inte att högklassigt stammade åringar inflikas sent i katalogen. Det tros lyfta prisbilden för efterföljande nummer.

Ångrade återrop i boxområdet ska inrapporteras till sekretariatet. Det ger rättvisande statistik och håller tillbaka återropen.

Avgifterna till auktionsfirman är jämförelsevis låga i förhållande till prisnivån. Det är rimligt. Volymerna och hastigheten i försäljning av åringar är berömlig. Det, i sin tur, är följden av att ha permanenta paviljonger med tunga varumärken istället för utgifter för byggande av temporära arenor.

Gemensamt oavsett gångart och inramning är att sessionernas första handfull nummer tycks lida surt av lottningen. Att avskaffa nummer 1 är som att skippa sista åket i slalombacken.

– Ulf Lindström

***

Källor:

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Ser det som ett äventyr”

Milliondollarrhyme är det enda svensktränade hoppet i årets upplaga av Gran Premio della Lotteria.
– Hästen brukar hålla fin höstform och det känns värt att pröva i det här anrika storloppet, säger Fredrik B Larsson.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Milliondollarrhyme ska starta i Gran Premio della Lotteria. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Milliondollarrhyme ska starta i Gran Premio della Lotteria. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Efter att tappat i status i början av 2010-talet har Agnanoklassikern Gran Premio della Lotteria väckts till liv på allvar på senare år.
Efter att den italienska travsporten fått se sina prispengar rejält sänkta för dussinet år sedan sänktes den samlade prispotten i ”Lotterian” ner till 308.000 euro år 2013, men successivt har den siffran snyggats till och i årets upplaga körs det om drygt det dubbla då 660.000 euro står på spel.

Ifjol fick Face Time Bourbon (e. Ready Cash) revansch för den oväntade förlusten mot Zacon Gio (e. Ruty Grif) året innan, men med den superstjärnan borta ur leken får årets upplaga anses vara vidöppen.
En som tagit chansen och nyttjar det faktum är Fredrik B Larsson vars Milliondollarrhyme (e. Ready Cash) är fältets enda svensktränade häst av de totalt 24 hästarna som gör upp över tre försöksheat.
För Larsson är start i Lotterian inget nytt, men de tidigare resultaten har inte varit något att hurra över.
Giant Superman slutade oplacerad i såväl försöket som tröstfinalen år 2005 och Timetosaygoodbye blev likaså utslagen ur sitt försök fyra år senare och startade aldrig i tröstfinalen.
– Jag minns att Giant Superman inte hade någon bra dag alls, men han var faktiskt tvåa i Elitloppet tre veckor senare, påminner Fredrik B Larsson.

Hösthäst

Någon ”revanschkänsla” bär han dock inte på utifrån de begränsade resultaten söderöver.
– Nej, jag ser det inte så. Dels var det längesen, men sedan handlade det även om andra hästar.

Nu 13 år senare gör han alltså ett nytt försök i Italiens största travlopp för äldre hästar.
– För en månad sedan skulle jag vilja säga att vi började tänka på loppet lite mer ordentligt. Det har funnits med i bakhuvudet även innan, men då kom tankarna på loppet allt oftare och för två veckor sedan bestämde vi oss. Hästen har känts så fin så vi bestämde oss helt enkelt för att spänna bågen och pröva.

Fredrik B Larsson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

I de åtta lopp som Milliondollarrhyme gjorde mellan september till december ifjol blev det två segrar och fem andraplatser.
Året innan slutade hästen tvåa i Svenskt Mästerskap och vann lopp på Vincennes under hösten.
– Han brukar ha fin form i slutet av året så det är inget att be om utan vi testar. Vi vet att hästen klarar av dubbla heat samma dag och även det här med att resa långt utifrån sina resor till Frankrike.

Nivard i sulkyn

Ja, att åka till Neapel är inte direkt som att lasta och ”svänga förbi” Sundbyholm. Nej, här pratar vi en tripp på närmare 300 mil enkel resa!

Milliondollarrhyme reser närmare 300 mil för att komma till Neapel. Foto: Skärmdump Google Maps.

– Resan började i tisdags morse. Han åkte ner till Malmö, fick en paus där innan det bar iväg till München för paus där. Sedan kom han ner till Neapel i torsdags förmiddags så det tog totalt lite mer än två dagar, men han verkar ha tagit resan väl.

Larsson har själv kört sin häst i fem av de senaste sex starter, men till söndagens start är Franck Nivard kontrakterad som ”pilot”.
– Jättekul att han vill komma ner och köra honom för det är en kusk jag håller högt. Han har kört honom en gång tidigare vilket var på Nyårsafton ifjol och de klickade bra. Som sagt; det är en vass kusk och de känns som en en bra kombination.

Solvallatränaren flyger själv ner till Neapel under lördagen och är försiktigt optimistisk inför det som komma skall.
– Men italienarna är påställda inför det här loppet. Det är ett viktigt lopp för dem och det saknas verkligen inte motstånd. Vi har ju till exempel Vivid Wise As i vårt heat som vi alla vet hur bra han är så först och främst får vi hoppas på att Milliondollarrhyme kan ta sig vidare till finalen, säger Fredrik B Larsson.

Fakta

Startlistor försökslopp Gran Premio della Lotteria

Försök A

 1. Vincero Ger – Pietro Gubellini
 2. Bonneville Gifont – Lucio Becchetti
 3. Bleff Dipa – Roberto Vecchione
 4. Vernissage Grif – Alessandro Gocciadoro
 5. Chief Orlando – Vincenzo P.Dell’Annunziata
 6. Synergy – Örjan Kihlström
 7. Global Trustworthy – Antonio di Nardo
 8. Delia du Pommereux – David Thomain

Försök B

 1. Dorgos de Guez – Jean-Michel Bazire
 2. Achille Blv – Enrico Bellei
 3. Viscarda Jet – Crescenzo Maione
 4. Zorro Wind – Örjan Kihlström
 5. Cokstile – Vincenzo P.Dell’Annunziata
 6. Vaprio – Renè Legati
 7. Zacon Gio – Roberto Vecchione
 8. Always Ek – Alessandro Gocciadoro

Försök C

 1. Usain Töll – Vincenzo P.Dell’Annunziata
 2. Milliondollarrhyme – Franck Nivard
 3. Feydeau Seven – Jean-Michel Bazire
 4. Bengurion Jet – Alessandro Gocciadoro
 5. Vivid Wise As – Matthieu Abrivard
 6. Atik Dl – Antonio di Nardo
 7. Birba Caf – Enrico Bellei
 8. Zinko Top – Örjan Kihlström
Expandera
Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun/Svenskt Trav-Kriterium
Läs senare

Jagar efterlängtad Kriterieseger

Roger Walmann har nästintill vunnit alla stora lopp inom svensk travsport, men fullträffen i Svenskt Trav-Kriterium har låtit vänta på sig.
I år har han tidernas chans att lyckas då han startar tre hästar i loppet bland vilka favoriten Bedazzled Sox är inräknad.
– Om jag inte kände att jag blev spänd och förväntansfull inför det som väntar så vore det bättre att jag lägger av med det här, säger Solvallatränaren.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Bedazzled Sox och Torbjörn vinner Kriteriekvalet från spets. Under lördagen har han och två stallkamrater chansen att ge Roger Walmann hans första seger i Svenskt Trav-Kriterium. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Bedazzled Sox och Torbjörn vinner Kriteriekvalet från spets. Under lördagen har han och två stallkamrater chansen att ge Roger Walmann hans första seger i Svenskt Trav-Kriterium. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Nio chanser har Roger Walmann haft sedan tidigare i Svenskt Trav-Kriterium. Västerbo Miguel (e. Super Arnie) var hans första chans år 2005 vilken slutade femma och sedan dess är Pythagoras Face (e. Muscle Hill) den som kommit närmast.
För sju år sedan var han knappt slagen tvåa bakom självaste Readly Express (e. Ready Cash).

Roger Walmann. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Året efter gick Walmanns duo Valley Brodde (e. Ready Cash) samt Destiny Am (e. Muscle Hill) lottlösa från loppet, men i år har han alltså chansen med en trio.
– Visst kände jag tidigt att jag hade en stark kull i denna årgång, men därmed inte sagt att jag skulle ha tre hästar i Kriteriet, säger Roger Walmann och fortsätter:
– Det här är första årgången på säkert 20-25 år som jag tränat själv hemma på min gård. Tidigare har jag haft ett samarbete med Per-Erik Pettersson som drivet verksamhet med de yngsta hästarna under mitt namn och det är ingen ett hymla om att det gjort skillnad att man kommer närmare hästar.

Varje individ har under en längre period helt sonika fått mer uppmärksamhet.
– Det är skillnad mellan att ha 40 hästar istället för 180. Man ser dem mer, kör dem mer och har en daglig uppsyn på ett helt annat sätt. Även om jag som tränare alltid varit väldigt förskonad och haft bra lärlingar och skötare så får man hoppas att det är jag som ytterst ansvarig tränare som har mest kunnande.
Få tänker på Roger Walmann som en tränare som startat överdrivet många tvååringar, men såväl Bedazzled Sox (e. Brillantissime) som Coquaholy (e. Orlando Vici) var igång redan under fjolåret.
– I alla år har jag låtit de starta som visat av egen maskin att de varit där och varit mogna. Aldrig satsat på det så utan det har handlat om tidiga hästar. Har de visat att de är med på noterna har jag givetvis tränat dem lite hårdare.

”Aldrig missnöjd”

En gemensam nämnare kring Bedazzled Sox och Coquaholy är därtill att de fortsatt visa stark form hela tiden trots att de tävlat på regelbundet, utan längre paus.
– Jag tror det handlar om att de är körda sedan lång tid tillbaka. De har en grund att stå på. Efter stora lopp får de ta igen sig ordentligt, men givetvis inte hur länge som helst. Det gäller att ligga på en träningsdos så de behåller formen helt enkelt.

Coquaholy. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Är det svårare att matcha en treåring idag än vad det var för 20 år sedan?
– Ja, det tycker jag. Man behöver ha klart för sig med varje häst vilka vägar man ska gå och inte heller vara rädd för att hoppa av något om det inte känns bra. Utbudet är så stort idag och de är relativt stora pengar att tävla om. Det gäller att tänka sig för vilka vägar man ska välja.

Medan Beddazled Sox och Coquaholy mestadels har haft ett eller tvåor i sin resultatrad så har Walmanns tredje Kriteriefinalist Every Day Elegant (e. Maharajah) några ”bommar” mellan varven.
– Form- eller fräschörmässigt har det inte krånglat något. Däremot har de varit två-tre lopp där det varit hästar överallt. Om man tittar på vad han gjort sista kilometern i loppen har han varit lika bra som de andra. Resultaten kan ha blivit sämre, men jag har aldrig varit missnöjd med honom.

”Norskt huvudlag”

Efter kvalloppen för två veckor sedan har allt varit till belåtenhet. Walmann har inget att anmärka på inför lördagens stora slag.
– När man har hästar i finaler så är det en av få gånger man inte behöver tänka på vad man ska göra utan det är bara att träna på enligt planen. Jag kommer med tre hästar som är exakt så förberedda som jag önskat och det är bara att hoppas allt går rätt för sig och ingen blir påkörd.

Roger Walmann-tränade Every Day Elegant och Per Lennartsson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Vem är starkast av de här tre?
– Det är nog Coquaholy. Däremot är han mycket svårare att placera i fältet. Han är inte lika lätthanterlig som de två andra som man kan köra till med och få position. Sedan behöver man ju inte nödvändigtvis hamna långt fram i fältet utan det handlar väl främst om att inte få en dålig rygg som blir trött och bromsar.

Och vem är snabbast av dem?
– Bedazzled Sox på kort bit. Han är väldigt snabb, men även Every Day Elegant kan flytta på sig. Han ska dessutom gå barfota fram nu och utrustas med norskt huvudlag, men jag ändrar inget på Bedazzled Sox eller Coquaholy, avslutar Roger Walmann.