Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Känslan är bra”

"För sporten inom travet”. Det är Travakademien i Sundsvalls motto sedan starten för 57 år sedan. Lennart Andersson har varit föreningens ordförande i 25 år och han berättar om klubbens uppgifter, resan med Smedsbo Faksen och varför Björn Goop inte vill vinna med kallblodet.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Totalt är det 20 delägare på Smedsbo Faksen. Hästen är favorit på V75 på lördag. Foto Berth Magnusson/ALN/Finish
Totalt är det 20 delägare på Smedsbo Faksen. Hästen är favorit på V75 på lördag. Foto Berth Magnusson/ALN/Finish

Travakademien i Sundsvall bildades den 25 januari 1962 och hästägaren George Ryd var föreningens förste ordförande. I början av veckan hade föreningen sitt årsmöte och där utsågs Lars-Henrik Larsson till ny på posten. Lennart Andersson var den tidigare ordföranden.
– Jag kom in i akademin 1987 och var ordförande under 25 år, berättar Lennart Andersson.

trav, travsport, sulkysport, v75, travakademien, bergsåker
Lennart Andersson och Smedsbo Faksen på stallbacken på Vincennes. Kallblodet har vunnit två lopp i Paris. Foto Privat

Han är 73 år ung och i princip varit travintresserad lika länge.
– Jag är född på Bergsåker, där sekretariatet är idag. Jag har alltid bott i områden kring travbanan och när jag var liten sprang jag i stallen.

Andersson har jobbat extra hos ett par proffstränare, men har arbetat utanför travsportens bubbla under yrkeslivet.
– 1960 började jag jobba hos Telia och under de senaste åren jobbade jag på Com Hem. Travet har alltid varit en stor hobby.

Travakademien hade från början 36 medlemmar – dubbelt som många som Svenska Akademien – men numera är det 40 stycken.
– Medlemmarna får föreslå ny deltagare som sedan granskas. Det gäller att medlemmarna är travintresserade för att komma med.

Föreningen har på sin agenda att utse Dagens-, Månadens- och Årets Häst på Bergsåker.
– Sedan har vi en egen travdag där medlemmarna fixar sponsorerna. I år är tävlingsdagen den 23 maj och när det behövs är vi med och guidar besökare på banan. Akademin är en stor social grej, vi träffas varje tisdag i en klubblokal där vi diskuterar körda travlopp och kommande tävlingar.

Är det ingen bana som försökt kopiera konceptet?
– Många har ringt och frågat hur vi gör och Solänget var nog närmast för ett par år sedan, men det gäller att det är vanliga människor som är intresserade och inte travtränare. Däremot gör vi en hel del med proffsen som till exempel sommaravslutningen eller julfesten där vi bjuder in några tränare. Där delar vi även ut pris till de som utsetts till Månadens och Årets Häst.

Bandylagets häst dog hastigt

Lennart har varit både spelare och ledare i Selånger Bandy och tillsammans köpte kompisarna King Action (e. Noble Action), 91.200 kronor.
– Vi var tio stycken från laget som gick ihop och vid den tiden var jag tränare. King Action hade vi hos Håkan Skoglund och hästen hann bara göra två starter hos oss. Han vann ett rikstotolopp, men dog hastigt i samband med att skulle få en spruta mot kvarka.

Då köpte gänget Catherine Min (e. Hadol du Vivier – Nevele Min), 43.400 kr och tog även en avkomma på henne. Spotlite Min (e. Spotlite Lobell) vann fyra lopp med Lennart Andersson som tränare och nådde 110.330 kronor i Sverige.
– Därefter var det lugnt med hästägande för mig fram till vi köpte Smedsbo Faksen.

Vi fastnade för Smedsbo Faksen som då var två år och det kändes spännande med Järvsöfaks som far

Järvsöfaks-hingsten köpte 20 av medlemmarna för drygt sex år sedan efter upprepade förfrågningar från Jan-Olov Persson. Smedsbo Faksen är den hittills enda häst Travakademien ägt och det var inte aktuell med någon Bergsåker-tränare med tanke på risken för missnöje.
– Men ingen kan tycka illa om att vi har en häst i träning på Hagmyren. Persson brukar alltid vara med på julfesten och han har tjatat i många år och tyckt att vi skulle ha en häst. Till slut sade vi okej och då tog Jan-Olov fram några alternativ. Vi fastnade för Smedsbo Faksen som då var två år och det kändes spännande med Järvsöfaks som far.

Fakta

Smedsbo Faksen

Kön: brun hingst
Född: 19 maj 2011
Härstamning: Järvsöfaks-Kjölstad Besta
Intjänat: 1.521.417 kronor
Resultat: 62 st: 13-8-9
Rekord: 1.23,7k – 1.23,6ak
Ägare: Travakademien – Easy
Uppfödare: Helge Andersson, Delsbo
Tränare: Jan-Olov Persson, Hagmyren
Skötare: Hanna Edvinsson

Expandera

Smedsbo Faksen tillhörde de bästa kallbloden som tre- och fyraåring. Han var finalist i Kriteriet (oplacerad) och sexa med galopp i Derbyt. I Norska Derbyt slutade hästen tvåa bakom Järvsörappen efter ha vunnit ett försök.
– Det har varit en våldsam resa som vi inte kunde drömma om och på sistone har han fått en nytändning. Han hade problem med halsen och opererades i maj ifjol. Tydligen tar det tid innan det blir helt bra. Vi hade tänkt att ställa av honom och ge hästen en paus på sex månader. Vi skulle bara göra två starter till och då var han mycket duktig i de loppen.

Obesegrad efter två starter 2019

2018 var hingsten segerlös efter 13 starter och tjänade bara strax över 40.000 kronor, men i år är han obesegrad efter starter.
– Han har fortsatt i bra stil och jag kunde inte drömma om att hästen skulle vara favorit på V75. Så här bra har Smedsbo Faksen inte varit sedan våren 2017.

På meritlistan finns två segrar i kallblodsloppen på Vincennes. 2016 vann Smedsbo Faksen för Junior Guelpa och året efter med Björn Goop.
– Stora delar av ägarna var på plats i Norska Derbyt och i Frankrike var vi 12-13 stycken varje år. Vi gör även travresor till flera av banorna här uppe och det är inte bara när det är V75. Det kan vara en utflykt mitt i veckan och när Smedsbo Faksen går så bra har vi ytterligare en anledning att åka på trav.

trav, travsport, sulkysport, v75, bergsåker, travakademien
Travakademien segertäcke. Foto Hanold/ALN

Efter segern i Prix des Pays Nordiques 2017 hissade delägarna Björn Goop efter loppet.
– Björn sade till oss: ”Man törs knappt vinna med Smedsbo Faksen för då åker man upp i luften…”. Ulf Ohlsson har varit vår förstakusk, men han kan inte köra varje gång och Smedsbo Faksen och Magnus A Djuse kommer väl överens på sistone. Vi hissade Magnus i luften efter förra segern, men han vägde så lätt och jag trodde inte att han skulle komma ner igen.

”Motståndet är tuffare”

Åttaårige Smedsb Faksen (V75-4) har vunnit två av två starter med Magnus A Djuse och hästen är favorit i lördagens kallblodslopp. Smedsbo Faksen har springspår över grunddistansen 2.140 meter.
– Motståndet är tuffare och vi har inte slagit Tangen Haap tidigare, men känslan är bra, säger Lennart Andersson och avslutar med att berömma skötaren Hanna Edvinsson.
– Hon har varit med hela tiden och gjort ett enormt jobb. På alla resor vi gjort har hon varit med och Hanna är alltid positiv. Oavsett resultat. Under perioden Smedsbo Faksen sämre har hon kämpat på och inte gett upp. Edvinsson är väldigt duktig.

Fakta

Jan-Olov Persson inför lördagens uppgift

”Smedsbo Faksen har vänt trenden och varit bra i två starter. Jag vill ge eloge till ägarna som har haft tålamod och haft kvar honom i träning. Det ser bra ut den här gången och kommer han till ledningen kan det bli svårt att komma ifatt honom. Med förutsättningarna som gäller är Smedsbo Faksen den av mina tre som jag tror mest på”.

Expandera
Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

Cyber Lane mot ny toppsäsong?

Derbyvinnare och miljonmaskin år efter år.
I morgon gör outtröttlige Cyber Lane årsdebut i det första uttagningsloppet till Paralympiatravet.
– Hästen blir äldre så varje vinter har jag försökt hitta på något nytt, säger Johan Untersteiner.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Cyber Lane och Johan Untersteiner är redo för årsdebut. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Cyber Lane och Johan Untersteiner är redo för årsdebut. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Halmstadtränaren har en spännande lördag framför sig då han sänder tre av stallets bättre hästar till Malmöbanan.
Demon Ima (e. Maharajah) är favorit i bronsdivisionen och Sharp Dream (e. Royal Dream) betrodd i Diamantstoet, men duon får faktiskt ursäkta.

Det är Cyber Lane (e. Raja Mirchi) som tilldrar sig mest uppmärksamhet. Fjolåret avslutades på bästa sätt med en tredjeplats i Åby Stora Pris, seger i C.L.Müllers Memorial och en andraplats i Silverhästen.
Faktum var att 2020 summerades som Cyber Lanes bästa säsong penningmässigt sedan fyraårssäsongen med 2.195.060 kronor intjänat.
Det är nånstans där ribbas får läggas nu inför 2021 och av tongångarna från vinterträningen att döma ska inte hästen vara sämre.
– Grunden i hans träning under vintern har varit snarlik, men jag har gjort lite annorlunda ändå varje år. Hästen blir äldre så något nytt måste man testa för att se vad det kan ge och för att hålla honom på bra humör. I år har jag kört lite mindre intervaller med honom, men kört lite snabbare i de sista intervaller. Jag har gjort så istället för så många styrkeintervaller och Dear Friend har haft samma upplägg med gott resultat, säger Untersteiner.

Går upp två klasser

Att det inte är någon hejdundrande skillnad man känner på en åttaårig valack över en vinter ter sig naturligt.
– Nej, det känns som den vanliga Cyber Lane, varken mer eller mindre. Prestationsmässigt ska han inte vara sämre förberedd än de tidigare åren utan han är väl förberedd.

De två senaste åren har Cyber Lane slutat tvåa samt vunnit just det här uttagningsloppet till Paralympiatravet på Jägersro.
– Då som nu har han tävlat med skor runt om. Barfotabalansen har han bara gått med i fyra av fjolårets starter så det är mestadels på skor hästen tävlat under många år.

Vad händer från spår sju bakom bilen?
– Jag har inte funderat så mycket taktiskt, men det står väl vingelrisk i programmet i princip från det här läget? Jag måste i alla fall prova lite framåt från start för jag bedömer inte hästarna som startar med spår nio och tio som några man direkt kastar ner till sargen. Nej, jag får prova en bit för där blir det nog svårt att komma ner.

Demon Ima och Johan Untersteiner. Foto: Adam Ström/stalltz.se

I bronsförsöket riktas blickarna mot Demon Ima (V75-6) som tar ett rejält skutt upp i klassystemet på STL.
– Så är det och vi får se hur det blir taktiskt här. Det är möjligt att Pere Ubu tar sig förbi direkt, pappa låter i alla fall helt övertygad om att han ska lyckas med den saken!

Men din häst spetsade från innerspår i vintras?
– Ja, men då var det ett lopp stängt vid 150.000 kronor, nu är det stängt vid 900.000 kronor. Det är en stor skillnad mellan startsnabbhet på hästarna i de klasserna. Dessutom är hästen lite ivrig första stegen och jag har låtit hon sköta sig själv och inte kastat iväg honom. Jag tror att det här med hur det blir från start är lite upp till hur hästen beter sig.

”Kör till slut”

Om Demon Ima blir snuvad på ledningen av Pere Ubu tycks inte Untersteiner vara jättesugen på ett för offensivt upplägg.
– Jag är inte sugen på att sätta mig i dödens på Pere Ubu nu när min häst går upp två klasser. Det ska dock sägas att jag var nöjd med comebackinsatsen och han känns inte sämre efter det – han verkar minst lika bra – men jag fortsätter med järnskor och rycker inga växlar i det här skedet.

Inom V75-spelet har Untersteiner även egentränade Sharp Dream och bra koll på Lucky Truc (e. Truculent) i V75-inledningen.
– För Lucky Truc blir det försiktigt nu och så kör vi till slut. Vi har inga stora krav på honom här. Sharp Dream har gjort flera fina lopp i min regi, men här är det helt andra förutsättningar med dubbla tillägg. Jag tror att hon kommer gå bra, men vi får se hur långt hon kan räcka.

Nästa lördag blir det däremot ingen Johan Untersteiner på det svenska V75-spelet för då beger han sig till Finland.
Dear Friend (e. Orlando Vici) har blivit inbjuden till Seinäjoki Race där vinnaren kammar hem 70.000 euro och en kamp mot hingstar stundar.
– Det blir spännande att starta henne mot de här hästarna. Hon är van tufft motstånd sedan tidigare och även om de är bra här också så kunde det lika gärna vara en gulddivision i Sverige. Vi tävlar om mycket pengar så det känns givet att resa, men chanserna beror nog mycket på vad hon får för spår och löpningsförlopp, avslutar Johan Untersteiner.

Fokustema
Fokus: Matchning
Läs senare

Redén om sina högintressanta årsdebuter

Över elva miljoner på 27 starter under tre säsonger lyder facit för Conrads Rödluva.
Imorgon årsdebuterar hon i Pixies lopp på Solvalla med 220.000 kronor till vinnaren.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Daniel Redén och Conrads Rödluva. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Daniel Redén och Conrads Rödluva. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Siktar Daniel Redén ännu högre 2021 med fjolårets vinnare av EM för ston, Conrads Rödluva?

– Kanske startar jag henne i lite tuffare sammanhang i år, säger Daniel Redén, och utvecklar sitt resonemang kring den elvafaldiga miljonärskan:

– Känslan är att hon fick ett lugnt mellanår ifjol och därför är jag lite sugen…

Conrads Rödluva vann EM för ston under fjolåret. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Conrads Rödluva (e. S.J.’s Caviar-Moviestar), 1.09,7ak/11.096.500 kr, har startat sparsamt under hela karriären och de tre säsonger hon visat sig på tävlingsbanan. Nio starter som treåring, elva framträdanden året efter och ifjol sju lopp.

– Hon har alltid haft problem med korsförlamningar och vi har ett speciellt schema för henne eftersom det krånglat för det mesta med ”Rödluvan”. Det går aldrig att planera några starter med henne som man kan göra med andra hästar. Nu verkar det – peppar, peppar – som det blivit bättre på den fronten, men det går aldrig att vara helt säker, säger Daniel, och fortsätter:

– Som treåring märkte vi inte alls mycket av detta. Fyraåringssäsongen var ren katastrof, ifjol var det bättre och nu ser det riktigt bra ut för hennes del.

I samma lopp som Conrads Rödluva årsdebuterar ett år yngre Alaska Kronos (e. Trixton-Illinois), 1.11,0ak/2.956.000 kr, vilken tjänade över en miljon kronor ifjol men som fick leva i skuggan av Diana Zet, fyraåringskullens stora stjärna på spinnsidan.

– Allting är jättebra med henne och det känns som hon utvecklats ytterligare. Det ska bli spännande och se om klarar av att ta ett steg till? Sådant går aldrig att veta, men det är en fin häst, stark och rejäl. Vi har ju inte ens dragit ryckhuvan på henne.

Invändiga Alaska Kronos höll undan för Ganga Bae i Margareta-loppet för fyraåriga ston 2020. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Trots det starka fjolåret med en tredjeplats i Derbytstoet, försökvinster i sistnämnda loppet plus Drottning Silvias Pokal var det inte ett år som gick helt på räls.

– Efter finalen i Drottning Silvias Pokal blev hon sjuk och tappade en hel del. Tyvärr kom hon inte in riktigt i samma fas efter det. Nu känns Alaska Kronos i alla fall fin och jag tror att hon kommer få en bra säsong.

Pixies lopp (stoeliten) placerades utanför V75-spelet och inom kupongen startar Daniel Redén en duo. D.Day Zet (e. Trixton-Twigs Tiffany), 1.14,1am/257.500 kr, kvalade in till klass II-finalen (V75-3) via en andraplats i försöket bakom Pacific Kingdom efter ha inlett säsongen med två raka vinster.

– D.Day Zet har jobbat mycket med sig själv internt och psykiskt på grund av den traktorolycka han varit med om tidigare. Han blir hela tiden bättre och bättre. Dessutom känns han starkare och starkare i träningen. Bakspåret ser jag bara som positivt eftersom han är en duktig spurtare. Han är väldigt snabb till slut och inte alls beroende av att gå i spets. Sedan blir han mycket bättre barfota bak eftersom han är lite rullig i sig själv.

Han känns jättefin i träning och älskar att tävla utan skor

Sorbet (e. Super Photo Kosmos-Altar Bound), 1.09,7ak/8.766.526 kr, kommer närmast från seger i Nuncios lopp och dessförrinnan slutade han tvåa i gulddivisionen i Eskilstuna bakom Hawk Cliff. I lördagens final i gulddivisionen – tillika C.Th Ericssons Memorial (V75-7) – har Sorbet dragit spår sju bakom bilen.

– Synd på läget, men han har haft svåra spår tidigare och klarat av det. Annars är det mesta positivt…han gjorde ett topplopp senast, känns jättefin i träning och älskar att tävla utan skor. Han trivs också på Solvalla där han får stå i öppna boxar och det påverkar honom till det bättre.

Daniel Redén har även en annan högintressant årsdebut redo för start. På fredag startar Don Fanucci Zet (e. Hard Livin-Kissed By the West), 1.09,6ak*4.913.500 kr, efter ha varit ifrån tävlingsbanan sedan 6 september ifjol och dessutom ”extraknäcker” som avelshingst.

Don Fanucci Zet hade ett mycket starkt fjolår med seger i Sprintermästaren och andraplatser i såväl Svenskt Travderby som Konung Gustaf V:s Pokal.

Årsdebuten är förlagd till Prins Carl Philips Jubileumspokal på Färjestad med 250.000 kronor till vinnaren över sprinterdistans.

– Han känns jättefin i träningen, har lagt på sig mycket vikt och det ser väldigt spännande ut för hans del.

Don Fanucci Zet. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Fokustema
Fokus: Segermaskin
Läs senare

Storyn om stakethästen

Fem raka segerlopp som mer varit som träningsjobb än kraftprövningar.
I morgon är det färdiglekt för Amore Passo V.W. (V75-2) när "stakethästen" kliver in i STL-sammanhang för första gången.
– Han har inte gått i botten någon gång och jag ser fram emot loppet, säger Lars Brindeborg.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Amore Passo V.W. ska göra debut i STL-sammanhang under lördagen. Foto Jörgen Tufvesson/ALN
Amore Passo V.W. ska göra debut i STL-sammanhang under lördagen. Foto Jörgen Tufvesson/ALN

När Amore Passo V.W. (e. Orlando Vici) kliv in Lars Brindeborgs stall för första gången var han fem år gammal. Karriären hade inletts hos Magnus Jakobsson med två segrar på sex starter, men tävlandet hade varit ytterst sporadiskt och galopperna många.
Fyra stycken på de där första loppen hos Färjestadtränaren för att vara mer exakt så det går på intet vis påstå att Lars Brindeborg kom till dukat bord och fick en färdig produkt som han bara kunde börja skörda med.

Fakta

AMORE PASSO V.W.

Sjuårig svartbrun valack e. Orlando Vici-Investera C.D. e. Revenue

St: 14: 7–1–1, 1.14,8am, 249.700 kr

Ägare: Easy KB, Uppsala
Uppfödare: T.V.W. Consulting i Karlstad AB

Tränare: Lars Brindeborg, Halmstad

– Jag hade några hästar åt samma uppfödare och fick chansen. Hästen hade inte travat alls, kusken hade bara fått sitta och hålla i honom. Jag tog direkt hjälp av veterinär Per Spångfors på EuroVets som hittade fel på hästen, men det tog tid innan vi kom rätt på det, medger Brindeborg.

Tävlingsdebuten för Halmstadtränaren ägde rum i Vaggeryd nästa exakt ett år efter att Brindeborg fått hästen till sitt stall.
– Jo då, jag minns det loppet väl. Han höll spets från innerspår, men sedan valde kusken att släppa till Silent Honor. Där bakom blev han fast och det kändes som en bra återkomst. I starten efter var han dock seg hela vägen och blev bara trea. Det visade sig att han hade virus i kroppen och det tog fem månader innan han blev bra igen. Hästen tränade strålande hemma, men så fort vi körde banjobb orkade han bara ett varv.

”Tillhör den absoluta eliten”

Till slut blev blodproven bättre. Något som även märktes på hur hästen tog sig ann träningen.
– I comebacken i november var han så överladdad att han galopperade från spår två i volten. Däremot gjorde jag en justering på huvudlaget och sedan dess har det bara rullat på. Det år han var ifrån tävlingsbanan hann ha få väldigt mycket grundträning, många mil i kroppen. Det ihop med att löpskallen finns kvar och att han tar striden häst mot häst gör det möjligt att han nu står här med fem raka segrar.

Lars Brindeborg. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Det ska dock sägas att av segerloppen så är senaste triumfen i Kalmar den 25 februari det lopp Halmstadtränaren varit minst nöjd med.
– Han höll på att galoppera flera gånger, men Stefan Persson höll i. Det var en stark kuskinsats och ytterligare ett bevis på att Stefan idag tillhör den absoluta eliten bland landets kuskar. Jag har vunnit tre lopp samma tävlingsdag med egentränat tidigare, men aldrig haft en häst med fem raka segrar så det kändes lite speciellt faktiskt.

Först fanns grundplanen att hästen skulle gjort debut i klass II nio dagar senare på Åby, men istället blir det morgondagens lopp i Mantorp som utgör STL-debuten.
– Jag kan inte påstå att jag siktat specifikt mot V75 en längre period utan det här har kommit naturligt i takt med att hästen bara fortsatt vinna och vinna. Nu står han ju helt perfekt inne på pengarna och ägarna vill givetvis ha ut sin häst i sådana här sammanhang. Distansen talar till min hästs fördel och han kändes riktigt fin i torsdagens jobb där han fick sträcka ut lite i 1.19-tempo på rakan.

Står över skoryck

Brindeborg har gått i ”skoryckstankar”, men låter skorna sitta kvar på Amore Passo V.W. denna gång.
– Hästen har tävlat med järnskor i de senaste loppen och de får sitta kvar även denna gång. Jag testade honom barfota runt om förra fredagen, men det gick inte alls trots tunga boots. Det blev alldeles för rulligt, men det kan vara så att det kommer kunna fungera med barfota bak framöver. Han tävlar dessutom med bomull och mössa och vi kommer inte sätta på något som går att rycka förrän det börjar kännas som vi behöver plocka fram extraväxlar, säger Brindeborg och fortsätter:

Lars Brindeborg ser en likhet mellan sin storstjärna Västerboonthenews och Amore Passo V.W. Foto Mia Törnberg

– Dessutom är det alltjämt vanlig vagn som gäller och det blir det även i morgon så… ja, där har vi tre växlar som kan ge extra fart framöver.

Trots åldern tror Brindeborg att Amore Passo V.W. kan ha mer utveckling i sig.
– Ger man Orlando Vici-avkommorna tid så kommer de nästan alltid förr eller senare och dessutom har ju inte den här hästen gjort så många starter. Det är en skön typ som kan koppla av och det bedömer jag som väldigt viktigt hos hästarna. Ta min VästerboOntheNews till exempel som sprungit in sex miljoner. Han har kunnat slappna av och aldrig lagt energi på onödiga saker, jag är övertygad om att det gör att hästarna håller längre upp i åldrarna när de har en sådan karaktär, avslutar Lars Brindeborg.

I morgon är det då dags för elddopet. Från spår åtta bakom bilen i ett tillsynes tufft klass II-försök blir det en prövning som heter duga.
Träningsjobben och ”träningsloppen” är avklarade.
Nu börjar allvaret!