Fokustema
Fokus: Inför Stochampionatet
Läs senare

”Med i diskussionen om vilka som kan vinna”

Stefan P Pettersson och Martina Lundin fick för några år sedan åka storloppsvärlden runt med Oasis Bi.
Som en spinoffeffekt av det har de nu en av segerkandidaterna i Stochampionatet på söndag, Hall of Am.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Hall of Am och Stefan P Pettersson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Hall of Am och Stefan P Pettersson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Stochampionatet känns öppet i år utan någon given favorit.

–  Hall of Am är en av de som tidigt är med i diskussionen om vilka som kan vinna, det håller jag med om, säger Stefan P Pettersson.

Fakta

Hall of Am

sto fyra år e. Muscle Hill – Hall of Face e. Enjoy Lavec
18 st: 5–2–3
Rekord: 1.14,7m* – 1.10,5ak
Insprunget: 1.062.307 kr
Uppfödare: Am Bloodstock AB, Stockholm
Ägare: Stall Courant AB, Stockholm
Tränare: Stefan P Pettersson, Mantorp
Körsven: Magnus A Djuse, Solvalla
Skötare: Martina Lundin

Meriter: Som tvååring trea (på sitt rekord 1.10,5ak) i Goldsmith Maid och fyra i Kindergarten Classic-final i USA, då i träning hos Marcus Melander.

Hall of Am är syster till Eclipse Am (e. Ready Cash), 1.11,9ak*/846.700 kr, Betel Am (e. Olimede), 1.12,5ak/601.043 kr, Frankenstein Am (e. Joke Face) 1.12,3ak/498.892 kr) och Galileo Am (e. Muscle Hill), 1.11,2am/464.300 kr.
Stammar från Lady Ann Reeds toppmöderne. Mormor till Hall of Face är Foreign Waters (e. Homesick – Reel Fish) som lämnat stjärnan Toss Out (e. Supergill) 1.10,9ak/12,5 mkr.

 

Expandera

Han har nu fyra hästar i träning för Stall Courant på sin gård Björkhult nära Mantorp. Det var fem Courant-hästar till i försomras, då fyraårige Hopeusteponalego (e. Doanto Hanover – Gliding Phoebe), 1.11,0ak/778.000 kronor, efter ett år hos Stefan med cirka 400.000 kronor insprunget, såldes till Hanna Lähdekorpis stall.

– Att vi fått chansen att träna Courant-hästar har sitt ursprung i en av Oasis Bis resor till Prix d’Amérique. Sabine Kagebrant jobbade på Grosbois då där vi hade Oasis Bi inkvarterad och Sabine tog hand om och fixade ”allt” som vi kunde tänkas behöva ha hjälp med. Vi fick väldigt bra kontakt och när Sabine sedan blev verkställande direktör för Courant gav det ena det andra. Vår första Courant-häst var ett sto som hette Extase d’Inverne (e. Zola Boko – Passion d’Inverne) och sedan provade vi USA-importen Dupree (e.Andover Hall – Hustle N.Muscle). Så kom Hopeusteponalego förra året… Nu har vi alltså fyra Courant-hästar, säger Stefan P Pettersson.

Hall of Am (e. Muscle Hill – Hall of Face) kom från USA och Marcus Melander mitt i treåringssäsongen. Hon hade avslutat tvååringstävlandet lukrativt med att springa in en halv miljon kronor som trea i Goldsmith Maid på 1.10,5 och var även fyra, med galopp, i Kindergarten-finalen, på Meadowlands. Treåringstävlandet inleddes med tredjeplats på 1.10,6 i ett vanligt lopp, men efter två raka galoppmisslyckanden i juli valde Anders Ström att avbryta satsningen på de amerikanska stakesen och flög istället hem svenskfödda Hall of Am med sikte på Oaks och Breeders Crown i Sverige.

Hall Of Am satt i fint slagläge efter ett varv i Oakskvalet förra året, men galopperade ut ur slutkurvan när Eagle Eye Sherry segrade. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

– Oakskvalet var första starten för oss. Hall of Am gick en väldigt stark slutkurva ute i tredjespår men galopperade plötsligt 300 kvar, som det såg ut på väg att bli tvåa bakom Eagle Eye Sherry. Sedan galopperade Hall of Am på i princip samma ställe i Breeders Crown-semifinalen också. Vi var brydda och kunde inte riktigt förstå varför, men när hon sedan gick igenom en stor veterinärkoll hittades ett problem i ett knä som opererades. Det var sannolikt det som stört henne och orsakat galopperna, säger Stefan P Pettersson.

 

Som fyraåring har det sedan varit raka spåret…nästan. Det blev galopp i årsdebuten i uttagningen till Drottning Silvias Pokal, men efter det lyder resultatraden 1–2–1–1. Det har varit enormt fint klipp i Hall of Am när hon fått kasta sig över konkurrenterna till slut efter rygglöpningar, och i kvalet till Stochampionatet höll hon verkligt starkt på 1.13,4a/2.640 – delat snabbaste segertid i uttagningarna, tilsammans med Globalizer – efter att ha slösat ordentligt med krafterna i ledningen.

– Hall of Am är ett sto med väldigt hög kapacitet, det har känts hela tiden. Så det är skönt att hon nu får visa det på banan också, och har börjat fungera fullt ut. Galoppen i Drottningpokalkvalet var ett olycksfall i arbetet, det blev trångt in i första kurvan och när Magnus A Djuse och Ulf Ohlsson missförstod varandras intentioner blev det oturligt galopp för Hall of Am. I kvalet till Stochampionatet var det första gången hon gick i ledningen sedan hon kom till mig och jag kan väl erkänna att det inte kändes speciellt bra i magen efter ett varv när Hall of Am pullat hårt i 1.13,5-fart före fältet och då såg ut att börja ta i ännu hårdare…När bilen släppte var det lugnt och fint för Magnus, men sedan kom det en medtävlare utvändigt i tredjespår in i första sväng och då var det som att Hall of Am trodde det redan var finish och skulle spurta.

Kändes inte speciellt bra i magen efter ett varv när Hall of Am pullat hårt i 1.13,5-fart före fältet

– Hon höll oerhört starkt med tanke på tempot och att hon låg på så onödigt hårt. Innan loppet var jag kaxig och sa att det finns växlar att dra eftersom hon fortfarande går med öppet huvudlag och fast bomull, men när hon betedde sig så där vete sjutton om vi vågar växla upp i finalen. Vi får klura och fundera på det i veckan.

Hall of Am har en riktigt tät och stark stamtavla och om hon kan krydda sin tävlingskarriär med en toppmerit i ett grupp I-lopp skulle hennes framtida avelsvärde naturligtvis bli ännu högre.

Hall of Ams mamma Hall of Face som tvååring inför start på Solvalla med Atle Hamre i sulkyn. Foto Claes Kärrstrand

Så ett snöre till bomullen kan väl Magnus få på söndag i alla fall? Anders Ström ser väl hellre att Magnus chansar för vinst än säkrar typ en tredjeplats, om loppet skulle arta sig så att en extraväxel kan behövas till slut?

– Vi har alla möjligheter öppna. Det gäller för övrigt även taktiken. Jag kommer säkert att fundera på det här loppet i huvudet dygnet runt, på repeat, fram till söndag. Att vi fick välja spår två var perfekt och vi har också en toppkusk. Magnus A Djuse är väldigt ung, men besitter redan de kvaliteter som de allra bästa kuskarna har. Han har möjlighet att vara offensiv från början om det verkar vara läge för det, eller så kan han sikta på att få tredje ytter. Spurtförmåga har Hall of Am verkligen visat att hon har, säger Stefan P Pettersson.

Spurtförmåga har Hall of Am verkligen visat att hon har

Ett bra exempel på det är Hall of Ams seger i Andra testet till Stochampionatet. Där vände hon ”ut och in” på fältet när Magnus A Djuse attackerade 600 meter kvar. Segern blev överlägsen och bakom Hall of Am i mål fanns Global Brilliance (tvåa), Hill’s Angel (fyra) och Loaded Maria (sexa) som också är med i Stochampionatet på söndag.

Hall of Am är alltså redan en storloppshäst och det finns sådana planer för fler i Courant-kvartetten hos Stefan P Pettersson:

– Treåriga stoet Icone Am (e. Muscle Hill – Twist In the Tail) gick 1.13 tidigt på säsongen för Marcus Melander som tvååring. Jag har haft Icone Am sedan i vintras, och det är en stor och rejäl märr, det känns som att hon har egenskaperna för att bli en toppsprinter. Det hoppas jag att hon får chansen att visa i korta E3, säger Stefan P Pettersson.

Fakta

Övriga Stall Courant-hästar hos Stefan P Pettersson

 • Icone Am (sto tre år e. Muscle Hill – Twist In the Tail e. Cantab Hall)
  Syster till Europhile Am (e. Gift Kronos), 1.11,7ak/984.400 kr
  8 st: 1–1–1. Rekord: 1.13,2ak. Insprunget: 146.039 kr
 • Hipster Am (valack fyra år e. Muscle Hill – Belgravia e. Kadabra)
  11 st: 4–0–4. Rekord: 1.1,2ak. Insprunget: 286.011 kr
 • Go West Young Man (valack fem år e. Jocose – Out Of the Game e. Muscles Yankee)
  20 st: 7–1–1. Rekord: 1.11,0ak. Insprunget: 746.598 kr

Stefan P Pettersson tränade till i maj, då hästen såldes från Stall Courant till K M Hästfarm i Holm AB, också USA-födde Hopeusteponalego (hingst fyra år e. Donato Hanover – Gliding Phoebe e. Yankee Glide), 1.11,0ak/778.008 kr

Hemmahopp klart för Stochampionatet

Fokustema
Fokus: Inför V75, Årjäng
Läs senare

”Känns bra att bli uppskattad”

Ärjängs stortrav med det Stora Sprinterloppet är numera hopkopplat med invalen i Hall of Fame. Lutfi Kolgjini var en av de tre som kom in i år.
– Jag är otroligt stolt. Det känns bra att bli uppskattad för vad man gjort i travsporten, säger Lutfi Kolgjini.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Lutfi Kolgjini. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Lutfi Kolgjini. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Lutfi Kolgjini började som proffstränare på Jägersro i början av 1980-talet. Att få professionell tränarlicens på den tiden var ett nålsöga att ta sig igenom och det behövdes en del lirkande och trixande innan den saken var klar.

Talesättet att ha ”börjat med två tomma händer” stämmer på pricken för Lutfi Kolgjini, vars familj flytt från den kommunistiska regimen i Albanien, och kom till Sverige på 1960-talet. Efter att Lutfi följt med en kompis till Jägersro och fått ”jungfrusilen” av travsport och travhästar var han fast för alltid, i ett ”beroende” som kommer att vara obotligt och livslångt. Det kan man med säkerhet säga eftersom det funnits tuffa perioder att ta sig igenom, och som Lutfi i princip alltid kommit starkare ur än både han och rörelsen var innan.

Lutfi Kolgjini har lyft Jägersro och den skånska travsporten och han har succesivt byggt upp träningsanläggningen, och numera även stuteriet, på gården Vomb till att räknas som en av Europas främsta anläggningar för travhästar.

 

1996 kom hästen som förändrade allt till Lutfi Kolgjini: Viking Kronos. Historien bakom det är välkänd. Lutfi hade egentligen inte pengar att köpa den toppstammade hästen (e. American WInner – Conch), som såldes på auktion i Italien, och hade på auktionsdagen tänkt backa ur köpet. Så blev det inte, och så små kan marginalerna om vart livet tar vägen vara ibland. Viking Kronos blev en storstjärna som två- och treåring och i aveln visade han sig vara ännu mera värd. Det är ingen tvekan om att Viking Kronos bitvis varit Europas bästa avelshingst, en form av Europas svar på Nordamerikas linjebildare Valley Victory, och Kolgjini har aldrig släppt greppet om den nu 26-årige hingsten som fortfarande finns kvar och lever pensionärsliv på gården Vomb.

Viking Kronos och Lutfi Kolgjini. Foto: stalltz.se

– Som enskild häst är det klart att Viking Kronos betytt mest för mig. Det finns också människor som jag har att tacka djupt för att jag nu kommit in i Hall of Fame. På hästägarsidan är det Ulf Eriksson, Tommy Nilsson och Göran Falk, och så spelade det en direkt avgörande roll när Michael Schröer, Stall November, med bara några minuters betänketid klev in och köpte ut dåvarande italienske huvudägaren i Viking Kronos (Fulvio Montipo, Scuderia Terra Reggiana, reds.anm.) mitt i hästens treåringssäsong, vilket gjorde att Viking Kronos blev kvar hos mig. Schröer redde i ett trollslag på det sättet ut det affärstrassel som uppstått runt Viking Kronos. I ett senare skede, när Schröer skulle sälja, klev Menhammar in och såg till att  Viking Kronos hamnade i svensk avel, vilket ju visade sig väldigt bra och betydelsefullt för hela travsporten i Sverige, rekapitulerar Lutfi Kolgjini.

Viking Kronos är redan invald i Hall of Fame, och det blev nu också, samtidigt som Lutfi Kolgjini, Viking Kronos Elithingstutnämnde Prix d’Amérique-vinnande son Mahararjah.

 

Sedan har familjen såklart också varit väldigt viktig för Lutfi.

Joke Face och Anna Svensson efter Derbysegern 2010. Foto Claes Kärrstrand

– Ja, utan min livskamrats Anna stöd under 30 år hade det ju aldrig gått. I den här sporten går det upp och ner och Anna har stöttat mig i alla lägen. Och sedan barnen…om inte Adrian börjat visa ordentligt intresse för travsporten när han blev tonåring hade jag nog lagt ner allt för sju-åtta år sedan. Jag hade i alla fall tankar i de banorna. Adrians lillebror Dante var lika intresserad och började direkt jobba i stallet efter gymnasiet, då hade han redan tagit tävlingslicens och kört lopp ett par år medan han gick i skolan.

Adrian Kolgjini bakom Upstate Face. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport

– Utan barnens intresse och vilja att vara med i verksamheten hade jag inte fortsatt. Nu, när vi jobbar alla tillsammans, är det helt fantastiskt. Tänk vilken dröm att som pappa få jobba med sina söner på det här sättet i det företag jag byggt upp. Jag kan ärligt säga att jag aldrig haft så roligt på jobbet som jag har nu.

Jag kan ärligt säga att jag aldrig haft så roligt på jobbet som jag har nu

– Dessutom har Adrian tagit över huvudansvaret som tränare och jag behöver inte sitta i bilen på eftermiddagar och kvällar, på väg till och från någon bana, för att lösa allt som uppstår och behöver fixas och bestämmas i en sådan här verksamhet. Just den biten blev bitvis slitsam, lösa och fatta beslut om tusen och en saker och sen upp morgonen efter för att träna hästar och sedan tävla på kvällen, fortsätter Kolgjini.

Dante Kolgjini. Foto Simon Hagen/Sulkysport

För ett par år sedan var det också nära att den egna stora och väldigt framgångsrika uppfödningsverksamheten, Face, skulle lagts ner.

– Ja, jag fattade beslutet helt själv, utan att rådfråga eller informera familjen, att alla fölstona skulle bort. Vi sålde en massa ston, men så övertalade familjen mig att reinvestera i nya. Både Adrian och Dante är intresserade av avel och uppfödning, och vill att vi ska kunna fortsätta ha egenuppfödda hästar att bygga tävlingsstallet på. Vi hade ju också redan markerna och infrastrukturen på plats. Jag har nu förlängt arrendena på marken för uppfödningen och vi har föryngrat ooh förnyat bland fölstona. Jag lär hänga i ett tag till. Eftersom jag är frisk och pigg jobbar jag för fullt här hemma på gården med kontroll över unghästarna, aveln och höskörden medan Adrian och Dante basar för tävlingsverksamheten. Jag tror också ärligt talat att jag skulle passa väldigt dålligt till att leva ett lugnt pensionärsliv, säger Lutfi Kolgjini,

 

Bland 61-årige Lutfis uppgifter ingår även banskötseln på Vomb. Det innebär normalt en väldig massa timmar i traktorn på vintern för att hålla träningsbanorna i bra skick, och nu blev det även så denna sommar…

– Ja, jag skulle ju ikväll egentligen varit på middagen på travmuséet i Årjäng för de som valts in i Hall of Fame, men tråkigt nog tvingades jag stryka mig i sista stund. Det var alldeles för mycket här hemma på gården att fixa för att jag skulle kunna åka iväg. Om jag sitter i traktorn med sladden bakom på vintrarna så sitter jag istället nu här med vattentanken påkopplad. Du anar inte hur mycket man behöver vattna banorna en sådan här sommar för att underlaget ska ha fäste och spänst, när det konstant är sol och 25-30 grader varmt…

Fakta

Adrian Kolgjinis V75-hästar på Årjäng

V75-1, bronsdivisionen försök. 2.140 meter voltstart: Upper Face (valack fem år e. Trixton – Lisa America)
Fyra starter i rikstoton i år. En andraplats som bäst, i mars på Åby i bronsdivisionsförsök. Fast med krafter kvar efter invändig resa i bronsdivisionsförsöket i lördags som Laradja Vrijthout vann på 1.10,7. Har inte haft femtespår i voltstart tidigare. Anmäld barfota runt om nu, har gått med skor bak de två senaste loppen.
– Formen är bättre än de senaste resultaten visar. Han fick trafikproblem ett par gånger i lördags och blev fast  med allt kvar. Uppgiften ser på det hela taget rätt bra ut. Det är ju bara det här med femtespåret, men om det blir en bra voltning tror jag han kan komma iväg helt okej i alla fall, säger Lutfi Kolgjini.

V75-3, silverdivisionen försök, 2.640 meter autostart: Upstate Face (valack fem år e. Joke Face – Staro Borderline).
Imponerat stort i år och har fyra raka segrar i brons- och silverdivisionen sedan april: bronsförsök 24/4 på 1.11,2a/1.640, bronsfinal Elitloppshelgen på 1.11,7a/2.140 via 1.09.0 sista 1.000 meterna, silverförsök i Östersund 12/6 på banrekordet 1.09,5a/1.640 och i silverförsöket i Boden den 19/6 på 1.12,9a/2.640 då han krossade motståndet från dödens. Siktar på att få en biljett till Hugo Åbergs Memorial efter den här starten.
– Upstate Face utveckling i år är rent sensationell. Och väldigt glädjande förstås. Hästen är fortfarande kvar i silverdivisionen, men bra nog att hävda sig i eliten som han varit i sommar och efter den här starten är tanken att han ska vara med i Hugo Åbergs Memorial, säger säger Lutfi Kolgjini.

Expandera

Kolgjini-stallet hade bollat upp för en viktig lördag på Årjäng med comeback för stallets nuvarande största stjärna Tae Kwon Deo (e. Muscle Hill – Brigham Dream) och den i år våldsamt tände femåringen Upstate Face (e. Joke Face – Staro Borderline). Förhoppningen var att dagen skulle sluta med att kunna ha två hästar klara för Hugo Åbergs Memorial på hemmabanan Jägersro den 27 juli.

– Tae Kwon Deo hade gått ett riktigt toppjobb och var helt klart ordentligt på gång igen efter det lilla problem han fick i maj med en hov, som gjorde att vi fick skrinlägga Elitloppsförhoppningarna. Men Tae Kwon Deo har hostat lite de senaste dagarna, så då går det ju inte att starta. Vi får titta ännu längre fram på säsongen med honom nu. Upstate Face är i praktiken redan klar för Åbergs, även om Jägersro väl inte gått ut med att han är inbjuden ännu. De vill väl vänta in starten imorgon, hästen måste såklart göra en bra prestation och visa att allt är väl för att vara med i Åbergs.

Slutligen har Lutfi Kolgjini, som i många år hade en ibland salvelsefull krönika i veckan i Aftonbladet, börjat dyka upp i tv-rutan på lördagar också, som expertkommentator i VinnareV75-sändningen.

– Det är ett roligt extrajobb, tanken är att jag ska vara med någon gång ibland. Nästa gång blir Hugo Åbergs Memorial-kvällen, säger Lutfi Kolgjini.

Här kan travmuseets ”invalsreportage” om Lutfi Kolgjini läsas.

Fakta

Lutfi Kolgjinis vinstrikaste hästar i karriären

 • Revenue
  svenskfödd hingst född 1996 e. Reve d’Udon – Hazel Sund
  110 st: 47–10–10. Rekord: 1.09,4ak*. Insprunget: 16.703.971 kr
 • Mosaique Face
  svenskfödd hingst född 2009 e. Classic Photo – Iona L.B.
  75 st: 17–17–5. Rekord: 1.09,0ak*. Insprunget: 14.409.178 kr
 • Dante Boko
  svenskfödd valack född 2010 e. Going Kronos – Margherita Rosa
  103 st: 27–8–10. Rekord: 1.09,2ak. Insprunget: 9.239.061 kr
 • Raja Mirchi
  svenskfödd hingst född 2007 e. Viking Kronos – Dame Lavec
  60 st: 24–8–2. Rekord: 1.08,9ak. Insprunget: 8.726.632 kr
 • Glen Kronos
  italienfödd hingst född 2003 e. Enjoy Lavec – Sweet Sound
  67 st: 16–7–5. Rekord: 1.11.5ak. Insprunget: 8.688.977 kr
 • Joke Face
  svenskfödd hingst född 2006 e.Viking Kronos – Kalmie Melody
  43 st: 21–2–5. Rekord: 1.10,3ak. Insprunget: 7.231.968 kr
 • Going Kronos
  italienfödd hingst född 2003 e. Viking Kronos – Bell Power
  40 st: 21–7–1. Rekord: 1.09,9ak. Insprunget: 6.674.034 kr
 • El Mago Pelliini
  svenskfödd hingst e. Chocolatier – My Untuition
  75 st: 14–8–12. Rekord: 1.10,8ak. Insprunget: 6.541.901 kr
 • Viking Kronos
  italienfödd hingst född 1995 e. American Winner – Conch
  14 st: 12–1–0. Rekord: 1.12,1ak*. Insprunget: 6.128.108 kr
 • Lavec Kronos
  italienfödd hingst född 2005 e. Enjoy Lavec – Dame Lavec
  76 st: 21–6–2. Rekord: 1.09.9ak*. Insprunget: 5.783.514
 • Quick Fix
  svenskfödd valack född 2009 e. From Above – Glued
  90 st: 18–11–10. Rekord: 1.09,9ak*. Insprunget: 4.655.535 kr
 • Princess Face
  svenskfött sto född 2012 e. Muscle Hill – Hepburn Broline
  25 st: 7–8–2. Rekord: 1.11,1ak*. Insprunget: 4.642.084 kr
Expandera

 

Fokustema
Fokus: Inför V75, Halmstad
Läs senare

”Hängde i morfars byxben på tävlingsdagarna”

William Ekberg har ”travstam” även om det inte syns vid första anblick i efternamnet.
– Min morfar är Otto Nilsson som var proffstränare i Örebro. Och mina morbröder Kenneth L T Nilsson och Thomas L Nilsson är också travtränare, även om Kenneth nu nöjer sig med att vara amatör, säger den 23-årige lärlingen som är en av de som kvalificerat sig till finalen i Wången Cup i Halmstad denna lördag.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
William Ekberg. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
William Ekberg. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Halmstad var också hemmabana för Örebrobördige Ekberg fram till i november, då han jobbade i Magnus Dahléns stall. Men i höstas kom det locktoner från Jörgen Westholm.

– Jörgen behövde personal och jag har kompisar som jobbar hos honom som tyckte att jag borde söka dit. Jag var väl fortfarande i ”funderar-på-det-och-velar-om-det-stadiet” då kompisarna istället sa åt Jörgen att ringa mig. Det gjorde han och när initiativet väl var taget och dörren öppnad blev det då så att jag hamnade hos Westholm, berättar William Ekberg.

Fakta

Wången Cup 2020-21

 1. Magnus A Djuse, Solvalla – 190 poäng
 2. Victor Rosleff, Halmstad – 163
 3. Mats E Djuse, Hagmyren – 142
 4. William Ekberg, Romme – 125
 5. Marcus Lilius, Romme – 97
 6. Andreas Lövdal, Solvalla – 90
 7. Kevin Oscarsson, Kalmar – 86
 8. Linus Lönn, Bollnäs – 69
 9. Tyler Mifsud, Jägersro – 64
 10. Iina Aho, Åby – 59
 11. Henriette Larsen, Halmstad – 54
 12. Jill Ivarsson, Dannero – 54
 13. Ludwig Wickman, Bergsåker – 51
 14. Olle Wäjersten, Bergsåker – 43
 15. Jesper Rydberg, Axevalla – 38

Dessa lärlingar kör Wången Cup-finalen, som är V75-2 i Halmstads V75-omgång.

Expandera

Att han skulle hamna i travsporten stod tidigt klart. Morfar Otto Nilsson, född gotlänning men sedan i många år legendarisk proffstränare i Örebro, blev inkörsporten.

– Ja, jag hängde i morfars byxben på tävlingsdagarna i Örebro innan jag knappt ens lärt mig gå. Han har varit viktig och inspirationskälla för, är kanske till och med den skyldige till, att jag utvecklade intresset för att hålla på med travsport. Även sedan Otto slutat själv som tränare var han mycket hos mina morbröder. Så ja, jag kommer från en travfamilj, vistades mycket i stallet och fick då förstås hjälpa till, så jag fick tidigt så att säga det här sättet att leva på och arbeta med travhästar i mig.

Travskolan Wången, sedan Veijo Heiskanen, Admir Zukanovic, Svante Båth, Stefan Persson, Magnus Dahlén och sedan i höstas alltså Jörgen Westholm. Det är vad William Ekberg har på sitt jobb-cv hittills. Hela tiden har han också synts som duktig och lovande kusk och de senaste två åren har den biten steppats upp betydligt.

Om man gjort något så att man är besviken på sig själv är det bra om det då finns ett nytt lopp redan dagen efter

75 körda lopp 2019 blev 133 förra året och vid halvårsskiftet i år var William på 80 – med det tempot året ut blir de alltså 150-160 körda lopp. Segerprocenten i år sticker också verkligen ut: 17!

– Det har gått bra och beror på att Jörgen Westholm verkligen gett mig fina chanser i loppen. Med framgångar får man allt bättre självförtroende och då ger det ena det andra. Det är också viktigt att få köra lopp kontinuerligt. Ingen kusk gör allt rätt alla gånger, och om man gjort något så att man är besviken på sig själv är det bra om det då finns ett nytt lopp redan dagen efter, eller ett par dagar efter, att fokusera på. Om det blir två-tre veckor till nästa lopp och man ska gå och ha det där misstaget kvar i sig, då blir det inte bra. Ett nytt lopp snabbt att gå vidare med är det bästa både när det gått bra och mindre bra, säger William Ekberg.

Första V75-segern togs för tre veckor sedan, med Jörgen Westholm-tränade 15-oddsaren Silver Bullit (e. Orlando Vici – Spurt Engine) i Boden. Den hästen har William Ekberg nu kört fem gånger på raken och har två segrar med.

– Jag åkte till Boden med tanken att köra offensivt eftersom hästen fick fritt för sent veckan före i V75-loppet i Östersund, kändes fin och hade krafter kvar då. Men i provstarten där i Boden kändes Silver Bullit inte riktigt som jag ville, eller önskat, ha honom, så jag körde snällt invändigt igen. Det löste sig så att jag kunde sick-sacka mig fram i en lucka på upploppet och Silver Bullit hann fram till målfotoseger, säger William Ekberg.

Fakta

William Ekbergs (född 1997) kuskkarriär

2021: 84 st: 14–4–13. Inkört: 847.700 kr
2020: 133 st: 11–12–17. Inkört: 799.600 kr
2019: 75 st: 7–7–5. Inkört: 435.700 kr
2018: 52 st: 4–2–4. Inkört: 199.600 kr
2017: 62 st: 6–3–5. Inkört: 273.500 kr
2016: 14 st: 1–1–1. Inkört: 60.200 kr
2015: 19 st: 2–1–1. Inkört: 74.250 kr
2014: 8 st: 0–1–0. Inkört: 24.800 kr
2013: 6 st: 0–0–0. Inkört: 13.600 kr

Sammanlagt: 453 st: 45–31–46. Inkört: 2.728.950 kr

Expandera

Nu kom du in på en intressant sak…anpassade och ändrade en egentligen förutbestämd taktik efter hur hästen kändes i provstarten. Hur mycket går du på känsla, och hur mycket läser du på innan och planlägger en styrning?

– Det är en kombination. Jag vill vara lagom påläst inför ett lopp. Inte så att jag sitter och matar lopparkivet med de tio senaste starter alla hästar gjort, det har jag provat och det blir inte bra. Då mest snurrar det i huvudet till slut. Men jag vill veta vilka av de vi möter som är startsnabba och vad motståndarna har för grundegenskaper och form, så att jag får en bild av vilka som kan vara bra ryggar och vilka som kanske inte är det. Ju mer man kör, ju mindre blir också behovet av påläsning, för man får ju då en egen färsk ”liveupplevelse” av allt fler hästar.

– Sedan avgörs ändå mycket av hur hästen känns i värmningen och provstarten. Så måste det vara. Ju mer man kör lopp och får rutin, ju bättre blir man förhoppningsvis på att hamna rätt med den där sista bedömningen av hur hästen ska köras, så att det blir rätt upplägg för hästen i loppet oftare än det blir fel, säger William Ekberg.

Framtidsplanen är föga förvånande att bli professionell travtränare och foga ytterligare en generation till ”Nilsson-släktens” yrkesbana i travsporten. William tog körlicens så fort som reglerna tillät det och han körde sex lopp det år han fyllde 16.

Kusinen Johan A Nilsson är ständig följeslagare bakom Lucifer Lane, som tränas av Williams morbror Thomas L Nilsson. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Dessutom är Williams kusin, Johan A Nilsson, också i högsta grad med i travmatchen. Han är ordinarie kusk på sin pappa Thomas L Nilssons stjärna, Breeders Crown-vinnaren och Sprintermästartvåan Lucifer Lane (e. Infinitif – Montreal Lane) och har även oftast kört samma stalls fyraårige Excellent Diamond (e. Quite Easy U.S. – Global Killer) som öppnat karriären mycket lovande med fyra segrar på sex starter.

– Att jag i framtiden tänkt bli tränare fanns ju tankarna när jag sökte in till travgymnasiet på Wången. Men jag har inte bråttom, vet vad det krävs att vara proffstränare, och än är jag inte ”där”. Ett exempel på något jag saknar är kanske att jag inte jobbat utomlands, i USA eller Frankrike, mer än att jag hade korta praktikperioder i Frankrike då jag gick travgymnasiet på Wången. Inte så att jag funderar på att etablera mig utomlands, utan det skulle vara för att vidga vyerna om hur man tränar hästarna i andra länder, säger William Ekberg.

Jag hoppas så klart att kunna göra något bra av att vi har innerspåret bakom bilen

Han slutade fyra i den årslånga Wången Cup-serien som kvalificerar för deltagande i Wången Cup-finalen (som är V75-2 denna lördag). Vinnande kusk får en travresa i Europa, så en liten pusselbit för ”utriksesförkovran” finns inom räckhåll denna helg. William kör Jonna Jinesjö-tränade Stefan Melander-uppfödningen Aft Galley (e. Scarlet Knight – Oscarta) i Wången Cup-finalen, från innerspåret i spårtrappan.

– Jag har inte börjat läsa på loppet ännu, vill som jag sa tidigare inte överarbeta det så att det blir fel. Grundintrycket är jag kör en häst som är i bra form och jag hoppas så klart att kunna göra något bra av att vi har innerspåret bakom bilen. Det här blir ett spännande lopp att köra, säger William Ekberg.

Fokustema
Fokus: Inför Sprintermästaren
Läs senare

Bråkstaken som blev kullens etta

Önas Prince skulle sålts på Wenngarn-auktionen som ettåring, men ströks. Anledningen: Hästen sprängde igenom staketet och rymde till skogs när Lina Alm och Thomas Moberg var hos uppfödaren Tomas Jonsson för att filma hästen inför auktionen.
– Moberg påpekade lite fint att den hästen mår nog bäst av att få stanna kvar hemma på gården. Så jag ringde till Per Nordström och sålde hästen privat istället för på auktionen, säger Tomas Jonsson.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Önas Prince och Per Nordström vid segern i Kungapokalen. Nu väntar Sprintermästaren. Foto Adam Ström/stalltz.se
Önas Prince och Per Nordström vid segern i Kungapokalen. Nu väntar Sprintermästaren. Foto Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Önas Prince var alltså ingen snäll och välkammad prins som liten. Tomas Jonsson fick stå ut med ett antal bit- och blåmärken som resultat av hanteringen av den bångstyrige unghästen.

Fakta

Önas Prince

hingst född 2017 e. Chocolatier – Sobra e. Pine Chip
18 st: 13–0–1
Rekord: 1.15,0m* – 1.11,1am*
Insprunget: 3 012 200 kr
Uppfödare: Tomas Jonsson, Nossebro
Ägare: Per Nordström AB, P Hansson & R Nilsson
Tränare och körsven: Per Nordström, Jägersro
Skötare: Emma Nordström
Starter år för år:
2019: 2 st: 1–0–0, bästatid 1.20,0k*, insprunget: 35.700 kr
2020: 11 st: 7–0–1, bästatid 1.11,3ak*, insprunget: 1.441.500 kr
2021: 5 st: 5–0–0, bästatid 1.1,1am*, insprunget: 1.535.000 kr
Meriter: Segrar i uttagning (Åby) och final (Jägersro) i Breeders Course, Vårfavoriten och uttagning till Kriteriet (Solvalla), samt Julilloppet (Örebro) som treåring. Fem segrar på fem starter som fyraåring med vinster i försök och final i Konung Gustaf V:s Pokal (Åby), Ina Scots Ära på banrekordet 1.11,1a/2 140 (Mantorp) samt Derby Trial (Jägersro).

Expandera

– Ja, men nu kan vi väl säga att allt han gjorde är ursäktat. Det var värt varenda bitmärke, skrattar Tomas Jonsson.

Önas Prince kommer nu ut i Sprintermästaren som obesegrad i fem starter som fyraåring, med seger i det första stora årgångsloppet Konung Gustaf V:s Pokal och nysatt banrekord för fyraåringar på Mantorp (1.11,1a/2 140) i bagaget. 13 segrar på 18 starter i karriären imponerar.

Dramat med ett nerrivet staket och en ettårig förrymd hingst att leta reda på ute i skogen utspelade sig alltså 2018 när Önas Prince var ett år. Då hade Per Nordström precis lyckats bra som tvååring med Önas Nougat (född 2015 e. Chocolatier – Sissel Godiva) och när Tomas Jonsson nu satte Önas Prince som bete på metkroken nappade Per snabbt.

Önas Nougat stegrar sig i hagen. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

– Nordström tackade som väl var ja till att köpa hästen, trots att jag ju fick berätta att han var lite bångstyrig. Per har fantastisk blick för att välja unghästar och  har helt klart gjort ett kanonjobb med Önas Prince. Inte bara det att det blivit en topphäst prestationsmässigt, jag har varit nere hos Per och hälsat på Önas Prince och det går inte att tro att det är den häst som var så bråkig när han var ung här hemma. Önas Prince är fortfarande hingst och har ändå hos Per blivit lika snäll som stallkatten. När han var liten här hemma var det verkligen ingen man gick fram och gosade med, hästen tog varenda liten chans som fanns att bita eller klappa till den som försökte, säger Tomas Jonsson och fortsätter:

Hästen tog varenda liten chans som fanns att bita eller klappa till den som försökte

– Dessutom var det ju så att det sedan hände något tok med Önas Prince som tvååring också, och som det tog ända in i treåringssäsongen innan hästen så att säga helt kommit över. Där har Per förstås också gjort det fantastiskt bra som lyckats att få ordning på det.

Tomas Jonsson och hustrun Elisabet började med uppfödning av travhästar för 20 år sedan på gården mitt i det som då fortfarande var ett riktigt hett uppfödarområde: Nossebro i Västergötland. Lantbrukaren Tomas spelade på trav, och de två ridintresserade döttrarna hade två travston som ridhästar. När döttrarnas ridintresse svalnade togs nästa naturliga steg, vips så var Tomas och Elisabet travhästuppfödare.

 

Samtidigt som nästan alla andra stora och välkända travuppfödare i det som är slätt-Västergötland mer eller mindre försvann ökade Tomas och Elisabet Jonsson stoantalet för fem-sex år sedan till nästan ett 20-tal egna fölston. Ett resultat av den ökningen är just Önas Prince.

Bertil Nordensson, som var stuteriveterinär här, kom en dag och sa att ”har du sett att Knutsson Trotting ska sälja sin bästa fölmärr på internetauktionen. Den måste du bara köpa”, säger Tomas Jonsson.

Fakta

Önas Prince möderne

Önas Prince mamma Sobra (e. Pine Chip –Tamina des Etangs e. Jisoco), 1.17,5am/36.500 kr, är syster till Nisse (född 2001 e. Armbro Goal), 1.13,3ak/875.850 kr, Feidippides (född 1993 e. Sancho Panca), 1.15,1am/837.276 kr och Don Miguel (född 1991 e. Rirstly) 1.15,5am/819.991 kr. De två sistnämnda är födda i Frankrike.

Mormor Tamina des Etangs är ett franskfött sto efter Jiosco och den högättade Bartavelle. Den sistnämnda var en dotter till Fandango och storstjärnan Gelinotte, vilken bland annat vann både Prix d’Amérique och Elitloppet 1956-57. De två åren vann Gelinotte dessutom både Prix de France och Prix de Paris!

Tamina des Etangs togs till Sverige av Bertil Knutsson 1998 och hade då fått tre franskfödda avkommor, som även de var uppfödda och ägda av Knutsson. Tamina des Etangs näst sista avkomma blev dottern Sobra (e. Pine Chip) vilken efter en anonym tävlingskarriär,och efter att ha fått sitt första föl i Knutsson Trottings regi (dottern Denise K., 1.15,8am/43 100 kr, med världsrekordhållaren Sebastian K. som far.) köptes av Tomas Jonsson 2015.

Efter Önas Prince har Sobra fått två föl till: treårige Önas Q. (valack e. Classic Photo) som finns hos Bo Falsig på Åby och tvåårige Önas Royal (hingst e. Executive Caviar) vilken Per Nordström köpte som ettåring.

Expandera

Stoet var alltså Önas Prince mamma Sobra. med franska blodslinjer som var exakt i den smak och stil Bertil Nordensson själv tycker väldigt mycket om och hade avelsston från. En bit bak i mödernet finns Gelinotte, Europas kanske allra bästa häst i mitten på 1950-talet med bland annat dubbla segrar i både Elitloppet och Prix d’Amérique.

Tomas Jonsson. Foto Claes Kärrstrand/Hingstfotografen
Tomas Jonsson. Foto Claes Kärrstrand/Hingstfotografen

Tomas Jonsson loggade in på internetauktionen och bjöd…5.000 kronor för den då nioåriga Sobra. Inga andra bud kom!

– Så var det, så även på det sättet är hur Önas Prince kom till en solskenshistoria för vår del. Tyvärr har Sobra inte varit helt enkel att få dräktig och hon var tom när jag köpte henne 2015. Hon fick sedan tre raka föl här 2017-2019, men nu har hon gått tom både 2020 och 2021. Vi provade först med Chocolatier i år för att försöka få ett helsyskon till Önas Prince, men hon tog sig inte. Som en sista chans i år lyckades vi få byta till Nuncio, och nu går vi och håller tummarna för att hon tagit sig med honom, säger Tomas Jonsson.

Samtidigt med att Önas Prince har blivit en stjärna har 67-årige Tomas och Elisabet dock nu bestämt sig för att dra ner kraftigt på avelsverksamheten.

– Vi vill bli pensionärer nu och det här blir också sista året med seminverksamhet. Vi drar ner uppfödningen till hobbyskala, behåller fyra eller fem fölston och säljer resten i höst när stona skilts från sina föl de har i år. Nu hoppas vi istället att som pensionärer kunna åka runt mycket och njuta av när våra uppfödningar tävlar. Om Önas Prince kan hålla sin position i kullen och få tävla på blir det väl förhoppningsvis också några kronor i uppfödarpremier att dryga ut pensionen med, säger Tomas Jonsson.

Hoppas vi istället att som pensionärer kunna åka runt mycket och njuta av när våra uppfödningar tävlar

Han har redan bestämt vilka av de egna stona som behålls:

– Ja, Sobra så klart, och så Sissel Godiva som lämnat Önas Nougat och de två Bertil Nordensson-ston jag tog över förra året. Tennis och Top Model. Kanske behåller vi Makrill också. Sissel Godiva har en tvååring efter Nuncio (som heter Önas Ramone, reds.anm.) hos Per Nordström som han är väldigt nöjd med och ett stoföl i år efter Googoo Gaagaa. Hon är dräktig med Readly Express. Top Model och Tennis kommer från precis samma franska mödernelinje som Sobra. Tennis är också dräktig med Readly Express och Top Model med Maharajah. Makrill, som lämnat miljonären Abborren, är dräktig med Traders, berättar Tomas Jonsson.

Önas Prince och Per Nordström. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Men i det kortkorta perspektivet gäller alltså Sprintermästaren för Önas Prince.

– Vi åker till Halmstad. Det blir första gången vi kunnat gå på trav sedan pandemin bröt ut, och det känns förstås väldigt spännande att få börja om på det sättet…med att se en egen uppfödning som räknas till favoriterna i ett stort årgångslopp, säger Tomas Jonsson.

Den här är det bästa jag har tränat. Jag har smugit lite med det snacket men Önas Prince är en topp-topp-topp-häst.

(Per Nordström till jagersro.se inför Ina Scots Ära som Önas Prince vann på banrekordet 1.11.1a/2.140)

Fakta

Tomas Jonssons vinstrikaste uppfödningar

(av totalt 100 hästar födda 2002-2018)

 • Önas Prince (hingst född 2017 e. Chocolatier – Sobra e. Pine Chip)
  18 st: 13–0–1, 1.11,1am*/3.012.200 kr
 • Önas Nougat (valack född 2015 e. Chocolatier – Sissel Godiva e. Zerberus).
  33 st: 5–6–2, 1.11,7ak/955.300 kr
 • Paisley (sto fött 2007 e. Rite On Line – Glamour Ribb e. Copiad)
  59 st: 6–12–7, 1.11,7ak/774.624 kr
 • Önas Ida (sto fött 2010 e. Laddie – Petite Noir E. e. Meadow Road)
  70 st 15–4–5, 1.12,2ak/756.000 kr
 • Orlando (sto fött 2016 e. Classic Photo – Satori Hanover e. Lindy Lane)
  32 st: 3–3–7, 1.12,1am*/739.862 kr
 • Önas Igor (valack född 2010 e. Flirtin Man – Lima Beans e. Varenne)
  48 st: 7–8–8, 1.10,8ak/719.200 kr
 • Önas Linus (valack född 2007 e. Rite On Line – Michelle Mic e. Sugarcane Hanover)
  61 st: 14–9–6, 1.13,2ak/636.211 kr
 • Kiss Me Kate T.J. (sto fött 2012 e Adrian Chip – Cikoria e. Indro Park)
  84 st: 4–3–7, 1.11,7ak 576.374 kr
 • Önas Grym (valack född 2008 e, Mr Pine Chip – Glamour Ribb e. Copiad)
  126 st: 8–11–11, 1.13,4ak/558.668 kr
 • Önas Mozart (valack född 2006 e. Tap In – Franella Adel e. Nevele Action)
  88 st: 5–13–9, 1.12,6ak/485.369 kr