Fokustema
Fokus: Inför Stochampionatet
Läs senare

”Med i diskussionen om vilka som kan vinna”

Stefan P Pettersson och Martina Lundin fick för några år sedan åka storloppsvärlden runt med Oasis Bi.
Som en spinoffeffekt av det har de nu en av segerkandidaterna i Stochampionatet på söndag, Hall of Am.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Stefan P Petterssons Hall of Am ska starta i Breeders Crown. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Stefan P Petterssons Hall of Am ska starta i Breeders Crown. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Stochampionatet känns öppet i år utan någon given favorit.

–  Hall of Am är en av de som tidigt är med i diskussionen om vilka som kan vinna, det håller jag med om, säger Stefan P Pettersson.

Fakta

Hall of Am

sto fyra år e. Muscle Hill – Hall of Face e. Enjoy Lavec
18 st: 5–2–3
Rekord: 1.14,7m* – 1.10,5ak
Insprunget: 1.062.307 kr
Uppfödare: Am Bloodstock AB, Stockholm
Ägare: Stall Courant AB, Stockholm
Tränare: Stefan P Pettersson, Mantorp
Körsven: Magnus A Djuse, Solvalla
Skötare: Martina Lundin

Meriter: Som tvååring trea (på sitt rekord 1.10,5ak) i Goldsmith Maid och fyra i Kindergarten Classic-final i USA, då i träning hos Marcus Melander.

Hall of Am är syster till Eclipse Am (e. Ready Cash), 1.11,9ak*/846.700 kr, Betel Am (e. Olimede), 1.12,5ak/601.043 kr, Frankenstein Am (e. Joke Face) 1.12,3ak/498.892 kr) och Galileo Am (e. Muscle Hill), 1.11,2am/464.300 kr.
Stammar från Lady Ann Reeds toppmöderne. Mormor till Hall of Face är Foreign Waters (e. Homesick – Reel Fish) som lämnat stjärnan Toss Out (e. Supergill) 1.10,9ak/12,5 mkr.

 

Expandera

Han har nu fyra hästar i träning för Stall Courant på sin gård Björkhult nära Mantorp. Det var fem Courant-hästar till i försomras, då fyraårige Hopeusteponalego (e. Doanto Hanover – Gliding Phoebe), 1.11,0ak/778.000 kronor, efter ett år hos Stefan med cirka 400.000 kronor insprunget, såldes till Hanna Lähdekorpis stall.

– Att vi fått chansen att träna Courant-hästar har sitt ursprung i en av Oasis Bis resor till Prix d’Amérique. Sabine Kagebrant jobbade på Grosbois då där vi hade Oasis Bi inkvarterad och Sabine tog hand om och fixade ”allt” som vi kunde tänkas behöva ha hjälp med. Vi fick väldigt bra kontakt och när Sabine sedan blev verkställande direktör för Courant gav det ena det andra. Vår första Courant-häst var ett sto som hette Extase d’Inverne (e. Zola Boko – Passion d’Inverne) och sedan provade vi USA-importen Dupree (e.Andover Hall – Hustle N.Muscle). Så kom Hopeusteponalego förra året… Nu har vi alltså fyra Courant-hästar, säger Stefan P Pettersson.

Hall of Am (e. Muscle Hill – Hall of Face) kom från USA och Marcus Melander mitt i treåringssäsongen. Hon hade avslutat tvååringstävlandet lukrativt med att springa in en halv miljon kronor som trea i Goldsmith Maid på 1.10,5 och var även fyra, med galopp, i Kindergarten-finalen, på Meadowlands. Treåringstävlandet inleddes med tredjeplats på 1.10,6 i ett vanligt lopp, men efter två raka galoppmisslyckanden i juli valde Anders Ström att avbryta satsningen på de amerikanska stakesen och flög istället hem svenskfödda Hall of Am med sikte på Oaks och Breeders Crown i Sverige.

Hall Of Am satt i fint slagläge efter ett varv i Oakskvalet förra året, men galopperade ut ur slutkurvan när Eagle Eye Sherry segrade. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

– Oakskvalet var första starten för oss. Hall of Am gick en väldigt stark slutkurva ute i tredjespår men galopperade plötsligt 300 kvar, som det såg ut på väg att bli tvåa bakom Eagle Eye Sherry. Sedan galopperade Hall of Am på i princip samma ställe i Breeders Crown-semifinalen också. Vi var brydda och kunde inte riktigt förstå varför, men när hon sedan gick igenom en stor veterinärkoll hittades ett problem i ett knä som opererades. Det var sannolikt det som stört henne och orsakat galopperna, säger Stefan P Pettersson.

 

Som fyraåring har det sedan varit raka spåret…nästan. Det blev galopp i årsdebuten i uttagningen till Drottning Silvias Pokal, men efter det lyder resultatraden 1–2–1–1. Det har varit enormt fint klipp i Hall of Am när hon fått kasta sig över konkurrenterna till slut efter rygglöpningar, och i kvalet till Stochampionatet höll hon verkligt starkt på 1.13,4a/2.640 – delat snabbaste segertid i uttagningarna, tilsammans med Globalizer – efter att ha slösat ordentligt med krafterna i ledningen.

– Hall of Am är ett sto med väldigt hög kapacitet, det har känts hela tiden. Så det är skönt att hon nu får visa det på banan också, och har börjat fungera fullt ut. Galoppen i Drottningpokalkvalet var ett olycksfall i arbetet, det blev trångt in i första kurvan och när Magnus A Djuse och Ulf Ohlsson missförstod varandras intentioner blev det oturligt galopp för Hall of Am. I kvalet till Stochampionatet var det första gången hon gick i ledningen sedan hon kom till mig och jag kan väl erkänna att det inte kändes speciellt bra i magen efter ett varv när Hall of Am pullat hårt i 1.13,5-fart före fältet och då såg ut att börja ta i ännu hårdare…När bilen släppte var det lugnt och fint för Magnus, men sedan kom det en medtävlare utvändigt i tredjespår in i första sväng och då var det som att Hall of Am trodde det redan var finish och skulle spurta.

Kändes inte speciellt bra i magen efter ett varv när Hall of Am pullat hårt i 1.13,5-fart före fältet

– Hon höll oerhört starkt med tanke på tempot och att hon låg på så onödigt hårt. Innan loppet var jag kaxig och sa att det finns växlar att dra eftersom hon fortfarande går med öppet huvudlag och fast bomull, men när hon betedde sig så där vete sjutton om vi vågar växla upp i finalen. Vi får klura och fundera på det i veckan.

Hall of Am har en riktigt tät och stark stamtavla och om hon kan krydda sin tävlingskarriär med en toppmerit i ett grupp I-lopp skulle hennes framtida avelsvärde naturligtvis bli ännu högre.

Hall of Ams mamma Hall of Face som tvååring inför start på Solvalla med Atle Hamre i sulkyn. Foto Claes Kärrstrand

Så ett snöre till bomullen kan väl Magnus få på söndag i alla fall? Anders Ström ser väl hellre att Magnus chansar för vinst än säkrar typ en tredjeplats, om loppet skulle arta sig så att en extraväxel kan behövas till slut?

– Vi har alla möjligheter öppna. Det gäller för övrigt även taktiken. Jag kommer säkert att fundera på det här loppet i huvudet dygnet runt, på repeat, fram till söndag. Att vi fick välja spår två var perfekt och vi har också en toppkusk. Magnus A Djuse är väldigt ung, men besitter redan de kvaliteter som de allra bästa kuskarna har. Han har möjlighet att vara offensiv från början om det verkar vara läge för det, eller så kan han sikta på att få tredje ytter. Spurtförmåga har Hall of Am verkligen visat att hon har, säger Stefan P Pettersson.

Spurtförmåga har Hall of Am verkligen visat att hon har

Ett bra exempel på det är Hall of Ams seger i Andra testet till Stochampionatet. Där vände hon ”ut och in” på fältet när Magnus A Djuse attackerade 600 meter kvar. Segern blev överlägsen och bakom Hall of Am i mål fanns Global Brilliance (tvåa), Hill’s Angel (fyra) och Loaded Maria (sexa) som också är med i Stochampionatet på söndag.

Hall of Am är alltså redan en storloppshäst och det finns sådana planer för fler i Courant-kvartetten hos Stefan P Pettersson:

– Treåriga stoet Icone Am (e. Muscle Hill – Twist In the Tail) gick 1.13 tidigt på säsongen för Marcus Melander som tvååring. Jag har haft Icone Am sedan i vintras, och det är en stor och rejäl märr, det känns som att hon har egenskaperna för att bli en toppsprinter. Det hoppas jag att hon får chansen att visa i korta E3, säger Stefan P Pettersson.

Fakta

Övriga Stall Courant-hästar hos Stefan P Pettersson

 • Icone Am (sto tre år e. Muscle Hill – Twist In the Tail e. Cantab Hall)
  Syster till Europhile Am (e. Gift Kronos), 1.11,7ak/984.400 kr
  8 st: 1–1–1. Rekord: 1.13,2ak. Insprunget: 146.039 kr
 • Hipster Am (valack fyra år e. Muscle Hill – Belgravia e. Kadabra)
  11 st: 4–0–4. Rekord: 1.1,2ak. Insprunget: 286.011 kr
 • Go West Young Man (valack fem år e. Jocose – Out Of the Game e. Muscles Yankee)
  20 st: 7–1–1. Rekord: 1.11,0ak. Insprunget: 746.598 kr

Stefan P Pettersson tränade till i maj, då hästen såldes från Stall Courant till K M Hästfarm i Holm AB, också USA-födde Hopeusteponalego (hingst fyra år e. Donato Hanover – Gliding Phoebe e. Yankee Glide), 1.11,0ak/778.008 kr

Hemmahopp klart för Stochampionatet

Fokustema
Fokus: Kallblodskriteriet
Läs senare

”Redan gjort topphäst av en stamlös”

På 1980-talet plockade han fram dubbelmiljonären Flower Man.
Sedan försvann Anders Högberg från travet.
På söndag kan han vinna Kallblodskriteriet – som tränare och kusk bakom egna uppfödningen Lome Lux!
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Anders Högberg har bytt ras, från varmblodet Flower Man på 1980-talet till kallblodet Lome Lux, som startar i Kriteriet på Dannero på söndag. Foto Stalltz.se & Christer Norin/ALN
Anders Högberg har bytt ras, från varmblodet Flower Man på 1980-talet till kallblodet Lome Lux, som startar i Kriteriet på Dannero på söndag. Foto Stalltz.se & Christer Norin/ALN
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

En profil som har lätt till skratt och skämt och inte är rädd att säga vad han tycker. Anders Högberg gjorde sig ett namn inom travsporten som amatörtränaren bakom Flower Man på 1980-talet och efter 20 års uppehåll hittade han tillbaka till travet för tiotalet år sedan. Då hade han bytt ras – från varmblod till kallblod.

Det var utmaningen som lockade. Att testa gränserna med något nytt och hitta drivet. Som han säger själv: ”Jag hade ju redan gjort en topphäst av ett stamlöst varmblod”. 

Han köpte ett fint stammat kallblodssto från Norge, tävlade en säsong, betäckte och nu står han där med avkomman Lome Lux (e. Lome Brage) som försöksvinnanre i Svenskt Kallblodskriterium och med nummer ett på vojlocken i finalen på Dannero på söndag.

Fakta

Lome Lux

Hingst 3 år e. Lome Brage – Reime Blesa e. Bork Odin
Resultat: 14 st: 5–1–1
Rekord: 1.28,6m – 1,25,9ak
Intjänat: 275.428 kr
Uppfödare: Anders Högberg
Ägare: Anders Högberg
Tränare: Anders Högberg, Gävle
Körsven: Anders Högberg, Gävle

Expandera

Uppgiften är att tampas med sex hästar från Jan-Olov Perssons stall och tre från Öystein Tjomslands. Det kunde ha varit en enklare sådan…men Anders Högberg är ingen person som lägger sig platt och ger upp på förhand.
– När jag började om med kallbloden sade Jan-Olov ”vad roligt att du valde kallblod när du började med trav igen”. Jag svarade: ”vi får se om du tycker det är lika roligt sen också”, skrattar Anders.

Vem får skratta på söndag? Svaret kommer på Dannero, men vi tar Anders Högbergs historia inom travsporten från början, från genombrottet.

Det ”stamlösa” varmblodet var Flower Man (e. Beef’n Bottle-Lady Profit), som var som en saga på 1980-talet. Anders Högbergs morfar var nära vän med hästens uppfödare Sture Hockman och Anders köpte hästen som föl. Någon spikrak väg till nästan två miljoner kronor insprunget när karriären summerades var det inte. Men roligt, det hade Anders Högberg på vägen.

– Det var en sagoresa. Ett enda lopp misslyckades vi egentligen i. Veckan före Derbyt lämnade jag in honom till Bo William Takter, som valde att ta bort martingalen till loppet. Det blev dubbla galopper och jag tror inte att han förlorat annars, säger Anders Högberg om travets blå band 1986, där Jet Ribb vann på 1.16,8 och Flower Man var först bland de oplacerade på 1.17,1a.

Totalt gjorde valacken 179 starter (23–31–16), travade 1.13,2ak som snabbast och tjänade 1.940.445 kronor.

Anders Högbergs varmblodsstjärna Flower Man efter en av karriärens 23 segrar. Foto Stalltz.se

Under många år var han en rikstotokändis i Sverige och även flitig gäst utomlands.
– Med Flower Man brydde jag mig inte om att resa långt, han tävlade ofta mot de bästa, men egentligen började han inte vinna förrän som femåring, säger Anders och plockar fram ett minne från det året, Forus Open 1987.
– Jag hade bara tränat hästen hemma och så åkte vi till Stavanger och mötte Rex Rodney och Callit. Ulf Thoresen körde och satt i tredje utvändigt med Callit framför. 600 kvar tog Thoresen i högertömmen och Flower flög fram, men galopperade. Rex Rodney vann loppet, men jag tror att Flower hade slagit dem. Man är väl halvgalen, men håller på för att det är så roligt, säger Anders och berättar om andra lopp, andra resor med Flower Man.

Det blev ju en hel del segrar också, som V65-lopp som treåring, Fyraåringsrevanschen på Romme, Kuopios Elitlopp som äldre, och många fler.
– Flower Man var en enastående träningsprodukt. Tänk om man haft en häst med stam och talang och tränat på samma sätt, säger Anders.

Träningsfilosofin då som nu handlar om att ha en häst som kan tävla länge. En rejäl grundträning i botten och många mil.

Men innan Anders Högberg kvalificerade sig till söndagens final i Svenskt Kallblodskriterium med egna uppfödningen Lome Lux  (e. Lome Brage) hade han sedan länge lagt av med travsporten. Eller i alla fall tagit ett uppehåll på 20-talet år.
– Jag hade inte varit på en travbana på 20 år när jag träffade Fredrik Palm på krogen och köpte en häst, en billig en. Jag ville ha en utmaning och gick över till kallbloden. Jag hade ju redan gjort en bra häst av ett stamlöst varmblod, sade Anders efter att han vunnit uttagningsloppet till Kriteriet förra veckan.

Kallblod blev det och under 2010-talet har han haft hästar som Tomtegubben (e. Järvsöviking), 1.24,8k/554.083 kr och som äldre unghäststjärnan Sjö Odin (e. Moe Odin), 1.21,2ak/1.751.798 kr, men ett segerlöst norskt kallblodssto bär grunden till dagens framgångar.

Lome Lux. Källa breedersbible.com

Anders köpte finfint stammade Reime Blesa (född 2014 e. Bork Odin) som tvååring.
– Jag fick tips om att hästen var till salu och hon har ruggigt bra stam. Men tyvärr hade hon problem med halsen, hon fick inte luft och ville inte ta i. Hon var nog på väg mot final i Kriteriestoet när hon galopperade och vann inget lopp som treåring. Jag tänkte att det kunde bli bra om hon fick bli mamma och sedan komma tillbaka, säger Anders.
Reime Blesa födde Lome Lux 2019 och kom tillbaka till tävlingsbanan året efter.

Ytterligare 40 starter gjorde hon som sex- och sjuåring, men efter att ha slutat oplacerad i november förra året bytte hon tävling mot mammaliv för gott.
– Nu är hon dräktig med Lome Brage, säger Anders belåtet.

Reime Blesa fick aldrig vinna lopp – 60 st: 0–3–7 – men det har både hennes syskon och framför allt sonen Lome Lux gjort.
Hennes mamma Tekno Gnista (e. Eng Svarten) kan nog stå på tur för att utses till Elitsto inom kallblodssporten. Eller vad sägs om dessa syskon till Reime Blesa?

 • 2015 Reime Kongen (e. Bork Odin), 1.23,0/1.118,697 nok
 • 2017 Hopp Karoline (e. Bork Odin), 1.26,6/954.686 nok
 • 2018 Reime Blesen (e. Mörtvedt Jerkeld), 1.25,5/550.234 nok
Reime Blesen var trea i Kallblodsderbyt i Östersund i söndags. Han är lillebror till Lome Lux mamma Reime Blesa. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Hopp Karoline vann Kriteriestoet på Dannero och slutade tvåa i Derbystoet i Östersund, medan fyraårige Reime Blesen så sent som förra helgen tog tredjeplatsen i Svenskt Kallblodsderby.
– Det är ruggigt bra stam helt enkelt, säger Anders.

Tekno Gnista är själv själv syster med topphästen och trefaldige miljonären Tekno Jerken (e. Mörtvedt Jerkeld), 1.19,1ak/3.253.740 norska kronor.

Hur bra är då det senaste stjärnskottet ur släktträdet, Anders Högbergs egna produkt Lome Lux (e. Lome Brage)? Ja, att hästen är bra råder inga tvivel om. Och tro inte att Högberg själv någon gång tvivlat på det heller. Förhoppningarna, drömmarna, framtidstron och optimismen har funnits där egentligen sedan Lome Lux föddes den 15 maj 2019.
– Jag ville satsa en gång till i livet och som Lome Lux såg ut redan när han föddes. Han var med i unghästvisningar och fick höga betyg, jag tycker att han är exteriört perfekt.

Han tränar hemma i Älvkarleby, där han har en sandrakbana, en slinga på tre kilometer och dessutom kan det bli turer på landsvägen.
– Jag kör en del där i lätt trav. Jag har till och med kört ned till macken för att handla choklad med Lome Lux, säger Anders med ett skratt.

Jag kör väldigt ofta ”åttor”, det har jag till och med gjort på banan och folk undrar om jag inte är riktigt klok

Mycket grundträning är ledordet – och en liten teknikbana.
– Där får han gå över rötter och stenar och träna kroppen. Jag kör väldigt ofta ”åttor”, det har jag till och med gjort på banan och folk undrar om jag inte är riktigt klok. Men mina hästar går från alla lägen, från alla spår. De är vana att svänga och har bra balans i kroppen.

Lome Lux har varit loket för kallblodskullen född 2019. Den som alltid gått i tät. Han gick premielopp och kval redan i början av mars som tvååring och tävlingsdebuten skedde närmast rekordtidigt, den 17 januari på Romme, mot äldre hästar. Treåringsloppen för kallblod drar inte igång förrän i mars i Sverige.
Det blev seger direkt på 1.36,1/2.140 meter och Lome Lux tävlade utan käk i sina första starter.
– Helt fantastiskt. Jag har haft en djävulsk press den här veckan. I Norge har de skrivit helsidor om honom; det har varit två stora reportage i norsk travmedia. Det här är min första uppfödning. Det är ett unikum, han är ju så tidig, sade Högberg direkt efter segerloppet.

Han hade en plan, eller rättare sagt, HAR en plan. Det behöver inte innehålla seger i Kriteriet, men hästen ska inte nå sin topp förrän som sexåring. Vägen dit har gått genom att starta i lopp. Med 14 starter innanför västen inför Kriteriet är han den i särklass mest rutinerade treåringen. Näst flest starter i år i den svenska kullen har Ängsblomster (e. Tekno Odin) gjort med elva. Av konkurrenterna i Kriteriet har Re Finans (e. Järvsö Björn) gjort flest starter, nio.
– Det går inte att köra en treåring max varje gång. Då har du ingen häst kvar. Kallblod är inte som varmbloden, de tål inte att jagas på samma sätt. Lome Lux har fortfarande aldrig gått sig tom i ett lopp och han har skaffat enorm hårdhet.

Lome Lux och Anders Högberg. Foto Thomas Gustafsson/ALN

14 starter har givit fem segrar och den största kom i Kriteriekvalet. Som snabbast har Lome Lux travat 1.25,9 över sprinterdistans på Hagmyren i somras som trea bakom norska duon Bore Mikkel och L.D.Odin. Bore Mikkel är söndagens favorit.
– Jag har ingen aning om var botten är, jag tror att han kan springa fortare än på Hagmyren. Loppen har han vunnit med krafter kvar och han har varit pigg efter varje lopp. Hästen är så cool och svarar alltid när andra kommer utvändigt.

På Hagmyren tävlade hästen för enda gången hittills barfota runt om och till finalen blir det lite justeringar:
– Jag har ändrat skoningen lite, det var så grov bana när försöken gick så då tävlade han med träningsskor både fram och bak. Nu drar jag bakskorna och sätter på en väldigt lätt järnsko fram för att öka vikten lite. Jag hoppas att den lättningen blir bra. Då har jag gjort allt jag kunnat på förhand.

Tålmodig träning och matchning har tagit ekipaget till söndagens stora lopp på Dannero med 500.000 kronor till vinnaren.
Då ställs han mot sex hästar från Jan-Olov Perssons stall och tre från Öystein Tjomsland.
– Det är lurigt när Tjomsland och Persson har nästan ett helt stall till start. Det är klart att man bli lite utlämnad själv då. Jag har mest respekt för Tjomslands Bore Mikkel (e. Moe Odin), säger Anders.

Han är katten bland hermelinerna i söndagens startfält. Att någon annan skulle köra Lome Lux har inte funnits på kartan. ”Det skulle vara som att gräva sin egen grav”.
– Och jag är hellre fyra än kör för en bättre placering och riskerar målgalopp. Lome Lux ska vara som bäst när han är sex år.

Fast det är klart – Anders Högberg skulle inte säga nej till att vara som bäst redan på söndag.

Fakta

Anders Högberg tycker till om...

…Kriteriet och Derbyt:
– De ska köras för fyra- respektive femåringar. Tänk en Kriteriefinal fyra fyraåringar på Elitloppslördagen inför den publiken. Det skulle lyfta kallblodssporten. Det är roligare att ha fått sett hästarna tävla och bli profiler innan de stora loppen och bättre för hållbarheten. Satsa sedan på något liknande Breeders Crown för sex-, sju och åttaåringar. Vi behöver skapa en bred och stark kallblodssport. 

…Ulf Thoresen:
– Det har aldrig funnits en kusk som Thoresen. Han höll alltid hästen på bettet och fick dem att springa snabbare än någon annan. Jag förstår inte hur, men det var en fantastisk kusk som körde åt mig flera gånger.

Expandera
Fokustema
Fokus: Kallblodsderbyt
Läs senare

Att vinna Derbyt finns i blodet

Det syns redan i stamtavlan.
Att blodet skapar Derbyvinnare alltså.
Här är historien bakom gårdagens vinnare av Svenskt Kallblodsderbyt.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Tangen Minto och Tom Erik Solberg. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Tangen Minto och Tom Erik Solberg. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Öystein Tjomslands gula armé tog nästan storslam när de fyraåriga kallblodens största lopp i Sverige avgjordes i Östersund på söndagen. 1,2 miljoner fanns i prispotten både i Svenskt Kallblodsderby och Derbystoet och av de 2,4 miljonerna plockade Tjomslands hästar med sig 2.118.000 kronor!

Tangen Minto och Öystein Tjomsland. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Fantastiska individer, träningsupplägg, formtoppning och säkra kuskinsatser ligger bakom succén – och ett kallblodssto född 1965.

Stöva (e. Flisa Stövern) vann själv 41 av 95 starter, travade 1.31,7 och sprang in 118.000 norska kronor.

Via avelsboxen har hennes ättlingar travat ihop mångmiljonbelopp. Stöva fick 14 avkommor och hela tolv av dem var ston, så att Stöva gjort och gör sådant avtryck i kallblodsaveln har sin naturliga förklaring.

När det gäller gårdagens klassiska vinnare i Svenskt Kallblodsderby Tangen Minto: Stöva är mormors mormors mor.

Det vimlar av klassiska vinnare och äldre stjärnor i Stövas avelsgärning genom åren. Här är ett axplock: Moe Brage, Åsajerven, Tangen Haap, Tangen Bork, Norheim Faksen, Galileo, Philip Ess, Tangen Scott, Grisle Odin G.L., Slogum Björn, Slogum Jörn…ja listan kan göras mycket längre.

Jörn Gunnar Nilsen är uppfödare till de senaste två årens svenska Derbyvinnare, Tangen Bork och Tangen Minto. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

När det handlar om söndagens vinnare har den skapats från Stöva-dottern Slogum Sols linje. Slogum Sol (e. Slogum Jarl), 1.34,2m/65.150 norska kronor, blev själv mamma till norske Derbyvinnaren Slogum Jörn (e. Alm Rigel), och hade fått några avkommor när hon kom till Jörn Gunnar Nilsen.

– Jag ville gärna låna Slogum Stina av Martin (uppfödaren Johnsrud), men han sa. ”Du ska ha Slogum Sol”. Så blev det och bakom alla våra fölston finns Slogum Sol. Hon är upphovet till hela härligheten, har Jörn Gunnar Nilsen berättar för Trav- og Galopp-Nytt.

Via Slogum Il (e. Ilmin) och Tangen Tina (e. Elding) föddes Tangen Mina (e. Lome Kongen) 2011. Det gjordes försök att tävla med stoet, men två kvallopp som tre- och femåring slutade med rapportering för orent trav. Istället blev det avel.

Derbyvinnaren Tangen Mintos stamtavla. Källa breedersbible.com

Första avkomman Tangen Svenn (e. Norheim Svenn), 1.25,7am/474.477 kr, var svenskägd innan han i våras såldes till finska hästägare. Tangen Svenn kvalade in till Kriteriet på Dannero 2020 och tävlade sedan flitigt på svensk mark i regi Öystein Tjomsland. Största framgången blev andraplatsen i Svensk Travsports Guldtäckte på Dannero för ett år sedan.

Dubble klassiske vinnaren Tangen Minto (e. Bork Odin), 1.23,5am*/1.717.567 kr, var nästa tur. Sedan har Tangen Mina fortsatt få föl varje år. Treårige Tangen Andreas (e. Moe Odin) är ostartad och lämnade Tjomslands stall i somras för Rolf Tveit.

Fakta

Tangen Minto

Hingst 4 år e. Bork Odin – Tangen Mina e. Lome Kongen
Resultat: 14 st: 11–0–1
Rekord: 1.25,6m* – 123,5am*
Intjänat: 1.717.567 kr
Meriter: Seger i norskt Kallblodskriterium och Biris Uppfödningslopp, samt Svenskt Kallblodsderby som fyraåring.

Uppfödare: Jörn Gunnar Nilsen, Norge
Ägare: Nils Munkhaugen Holding AS, Norge
Tränare: Öystein Tjomsland, Sörlandet/Bergsåker
Körsven: Tom Erik Solberg, Norge
Skötare: Celine Fåland Hansen

Tvååriga stoet Tangen Lise (e. Bork Odin) och ettåriga Tangen Mia (e. Nordsjö Odin) ägs båda av Tangen Mintos ägare Nils Munkhaugen.

Och att årets föl, helbrodern till nybakade Derbyvinnaren, tar samma väg är ingen vild gissning. Hingsten är nämligen döpt till Tangen Nils…

Tangen Bork höll undan för Oppgårdsdrängen i Kallblodsderbyt 2021. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

75-årige Jörn Gunnar Nilsen driver den framgångsrika uppfödningen med kennelnamnet Tangen tillsammans med frun Signe. För paret blev det andra raka uppfödarsegern i Svenskt Kallblodsderby efter Tangen Borks (e. Bork Odin) triumf förra sommaren.

– Vi fick sex föl i år och har betäckt åtta ston. Tangen Mina fick en hingst efter Bork Odin i år också. Hon är dräktig med Tangen Bork, sade Jörn Gunnar till Trav- og Galopp-Nytt efter Derbysegern.

Går allt väl för Tangen Mina väntar ett föl nästa år med ”dubbel dos” stammodern Slogum Sol. Hon blir nämligen både farmors mor och mormors mormor till fölet.

Så här blir stamtavlan för fölet:

Så här blir stamtavlan på Tangen Minas föl nästa år om dräktigheten går som den ska. Med Slogum Sol på två ställen i stamtavlan. Källa breedersbible,com

Men först…efter två raka Derbysegrar i Sverige som uppfödare vänds nu blickarna mot norska Derbyt på Bjerke med final den 11 september.

Där har paret Nilsen redan två segrar: Tangen Scott (e. Moe Odin) 2007 och så ifjol Tangen Bork.

Tangen Minto visade klassen

Fokustema
Fokus: Derbystoet
Läs senare

Jessika: ”Det är svårt att ta på”

Hon har kört EM, blivit SM-trea, vunnit V75-lopp och utsetts till årets amatörkusk.
Men inget kan mäta sig med söndagens uppgift.
– Det här är jättestort, svårt att ta på, säger Jessika Sidbäck inför Derbystoet i Östersund på söndag med egentränade Farm Zelda.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
En jublande glad Jessika Sidbäck gör segergest bakom Carja efter V75-seger i Bollnäs för fem år sedan. Foto Micke Gustafsson/ALN
En jublande glad Jessika Sidbäck gör segergest bakom Carja efter V75-seger i Bollnäs för fem år sedan. Foto Micke Gustafsson/ALN
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

47-åriga Jessika Sidbäck med B-tränarlicens på Bergsåker är en tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna. Travintresset fanns sedan barnsben genom föräldrarna och som 16-åring tog hon ut körlicens. Men efter ett par år blev det stopp i travsporten.

– Med jobb och fotboll hann jag inte med travet, det fick läggas åt sidan, säger Jessika som bland annat spelade fotboll i Sundsvall i division ett.
– Ett år var vi bara någon poäng ifrån att gå upp i allsvenskan. Fotboll var roligt och en rolig tid i livet.

Men det fanns annat som drog.
– Hästar har funnits med i hela mitt liv. De är otroliga djur och det är svårt att inte dras till dem. De är så tacksamma, säger Jessika som 2009 började om med tränarlicens och två år senare tog hon om körlicensen.

Jag vill utmana och våga förlora för att vinna

Att hon är en tävlingsmänniska råder inga tvivel om.
– Jag kan vara en extrem tävlingsmänniska. På gott och ont. Det gäller att fega eller prova i loppen, och jag kör för att tävla. Oavsett om jag kör egna hästar eller kör åt andra så gör jag det för att tävla. Jag vill utmana och våga förlora för att vinna. Samtidigt kan kan vara glad om min häst gör allt och är fyra-femma i ett lopp.

Tävla, det vill och ska hon göra på söndag i Derbystoet med rekordhöga 600.000 kronor till vinnaren. Farm Zelda (e. Farmbaron) tränar hon själv och hon vet förutsättningarna med startfältets minst meriterade häst.

– Det är klart att det blir tufft. Vi har dåligt spår, möter jättebra hästar, men ska göra vårt bästa. Hon kan sänka rekordet ganska mycket, men de andra hästarna är väldigt bra. Tar hon en slant vore det fantastiskt, men hon kan bli utan pengar och vi kan vara jättenöjda ändå med insatsen, säger Jessika.

Att ha kvalat in en egentränad häst till ett klassiskt unghästlopp är stort.
– Ja, enormt stort att ta sig vidare av egen kaft till final. Det är faktiskt fortfarande svårt att ta på. Det var som en halv seger att vara fyra i försöket på bra sätt, säger Jessika.

Att Farm Zelda kom till Jessikas stall i mitten av mars började nästan 1,5 år tidigare när Jessica fick in Never Ending Holiday-ägde storebror Farmpilot (e. Farmbaron) i träning i december 2020. Elisabeth Lundholm ville sedan sälja hästen och efter många telefonsamtal och övertalningsförsök blev det affär.
– Vi hade tillräckligt många egna hästar och ville vänta, men till slut sa sambon att vi köper Farmbaron. Efter det började uppfödaren Arne Hellsten höra av sig och tyckte det var kul att det gått bra, säger Jessika.

Jessika Sidbäck sträcker vänsterbenet i skyn efter en av fyra segrar tillsammans med Farmpilot. På söndag kör hon lillasyster Farm Zelda i Derbystoet. Foto Hanold/ALN

Fram till februari i år hade Farmpilot gjort sju starter i Sidbäcks regi, vunnit fyra och varit tvåa i trea!
Det öppnade för ytterligare ett kallblod, nämligen söndagens finalist Farm Zelda, som ägs av Arne Hällstens dotter Magdalena och sambon Stefan Meier-Tomassen.
– Jag har inte haft så mycket kallblod själv och tränar dem ganska likt varmbloden. Zelda och Pilot är extremt lika. Även om hästar är helsyskon så brukar det inte alltid vara så, men de här två är verkligen det, säger hon.

I mars, efter att stoet tränats tungt sedan sommaren som treåring, hämtade Jessika Farm Zelda och uppladdningen mot säsongen stora mål började.
– Strävan var att vara med i uttagningsloppen till Derbystoet och vi hade ett långsiktigt mål. Det är lätt att säga, men att göra det är något annat. Vi ville ge Zelda rätt lopp på vägen för att successivt bli bättre och jag har medvetet valt att inte starta så mycket, men ändå tävla för att ge lite hårdhet.

Den vägen slutade med fjärdeplats i försöket och en biljett till Derbystoet!
– Den känns mums när man gjort jobbet själv tillsammans med hästen. Tränat, skott, skött om hästen och kört. Det är en otrolig känsla. Att ta sig hit står högt i kurs.
Och nu har stallet fått ytterligare ett sällskap. Farmpilots och Farm Zeldas ettårige lillebror Farmdragon (e. Mörtvedt Jerkeld) finns hos Jessika Sidbäck.

Den nybakade klassiska finalister till trots. Hästen som ändå ligger varmast om hjärtat är valacken Navaronne (e. Jag de Bellouet), 1.12,0ak/846.150 kr, som Jessika och Cecilia Frank Nordin köpte i maj 2013. Då var hästen sex år. När karriären var slut hade Navaronne vunnit 15 lopp, varav 13 med Jessika i sulkyn.
– Han är en fadersgestalt i stallet. Han tar hand om unghästarna och är en fantastisk häst som går med på allt, säger Jessika om den nu 15-årige valacken.

Jessika har kört Dam-SM fyra gånger varav två gånger med egen häst. Både 2020 och 2021 kvalade Google Sisu (e. Even Better Odds) in efter att ha vunnit uttagningslopp och bästa finalresultatet är tredjeplatsen för två år sedan. Två gånger har hon även representerat Sverige i Dam-EM och på meritlistan finns två V75-segrar som kusk.

Jessika Sidbäck. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Verksamheten drivs på en travgård utanför Sundsvall längs E14, där många tränare varit genom åren. Nio starthästar, två fölston och så pensionären Navaronne finns i stallet.
– Jag har aldrig haft så många hästar tidigare, det växer och är otroligt att få förtroendet från andra att träna hästar, säger Jessika.

Framgångarna har blivit större och som kusk ståtar hon med 17 i segerprocent både 2021 och 2022. För träningsstallet har det blivit sju segrar i år på 33 starter.

Fakta

Jessika Sidbäck

Körsvensstatistik
År: Resultat – Segerprocent – Inkört

 • 2018: 148 st: 6–16–17 – 4% – 629.800 kr
 • 2019: 107 st: 9–7–15 – 8% – 825.400 kr
 • 2020: 125 st: 7–12–10 – 6% – 695.200 kr
 • 2021: 145 st: 25–10–16 – 17% – 1.193.300 kr
 • 2022: 93 st: 16–5–8 – 17% – 684.300 kr

Tränarstatistik
År: Resultat – Segerprocent – Intränat

 • 2018: 18 st: 2–2–2 – 11% – 141.400 kr
 • 2019: 10 st: 1–0–0 – 10% – 34.500 kr
 • 2020: 27 st: 4–4–5 – 15% – 310.200 kr
 • 2021: 30 st: 5–3–4 – 17% – 368.700 kr
 • 2022: 33 st: 7–2–5 – 21% – 324.000 kr

Kanske är nästa steg att bli proffstränare? Jessika gick faktiskt proffstränarkursen 2018, men det blev inte av att ta steget fullt ut efteråt.
– Jag hittade inget riktigt passande ställa att etablera mig på i det läget. Jag vet inte om det var rätt eller fel att inte satsa då. Nu har tiden gått ut, så jag kan inte ta ut proffslicens och jag får ha några hästar åt andra som B-tränare. Jag trivs på stället där jag är nu, det är bra men jag skulle behöva något med plats för fler hästar. Då är det inte omöjligt att jag gör ett försök som proffs, säger hon.

Men innan framtidsplanerna ska göras upp väntar söndagens Derbystoet i Östersund. 600.000 kronor i förstapris har Jessika Sidbäck aldrig tävlat om tidigare.
Fast någon nervositet verkar hon inte känna av inför loppet.
– Jag brukar inte vara nervös, jag längtar till den här dagen och det ska bli jätteroligt. Jag blir mer fokuserad än nervös när jag tävlar. Hur det än går hoppas jag att vi kan överraska de andra, säger Jessika.
Hon hittade tillbaka till travsporten efter uppehållet och stortrivs.
– Att hålla på med hästar är något man gör, något man älskar. Det är ett sätt att leva och inget man gör bara när man känner för det, säger Jessika.

Startlista Derbystoet, Östersund 31 juli

Förstapris: 600.000 kronor
Häst (far) – Kusk (tränare)

 1. Bato Tösen (e. Bork Odin) – Stefan Edin
 2. Nordsjö Anna (e. Tekno Odin) – Öystein Tjomsland
 3. Sjö Perla (e. Tekno Odin) – Ulf Ohlsson (Öystein Tjomsland)
 4. Tangen Tone (e. Bork Odin) – Tom Erik Solberg (Öystein Tjomsland)
 5. Tekno Jerva (e. Tekno Odin) – Jimmy Jonsson (Öystein Tjomsland)
 6. Helma (e. Mjölner Herkules) – Jan Roar Mjölneröd
 7. Föynland Prinsessa (e. Föynland Kongen) – Dagfinn Aarum (Pål Kristiansen)
 8. Farm Zelda (e. Farmbaron) – Jessika Sidbäck
 9. Ragnhild W.M. (e. Tekno Odin) – Mats E Djuse (Öystein Tjomsland)
 10. Sangviks Ballerina (e. Tekno Odin) – Vidar Tjomsland (Öystein Tjomsland)
 11. Voje Linn (e. Mörtvedt Jerkeld) – Lars Anvar Kolle (Jan Kristian Överdal)
 12. Minemaj (e. B.W.Modde) – Tomas Pettersson (Anders Hafstad)