Fokustema
Fokus: Inför V75 på Jägersro
Läs senare

Tre hästar i stallet – två med i V75

Tre hästar i träning. Två är med i V75 på Jägersro imorgon, Solkattens Ferrari och Persos Otello.
– Jag har en V75-seger sedan innan, med Feel The Music 2017, påminner Mantorpamatören Andreas Forsberg.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Solkattens Ferrari är en av Andreas Forsbergs på två starthästar inom V75 på Jägersro. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Solkattens Ferrari är en av Andreas Forsbergs på två starthästar inom V75 på Jägersro. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

38-åringen från Valdemarsvik åker de närmare 50 milen från Valdemarsvik till Jägersro med Solkattens Ferrari i klass II-försöket och Persos Otello i stayerloppet inom V75 där hästen står på startvolten. De två hästarna har presterat bra i sina klasser senaste månaderna, Båda har till exempel varsin seger på Solvalla, Solkattens Ferrari dessutom med en kort galopp som hästen kostade på sig när Carl Johan Jepson skulle forcera hästen till ledningen ut på slutvarvet.

Solkattens Ferrari har två raka på 1.15-tider över medeldistans, senast på Solvalla där han fick ett extra plus i kanten för styrkan i fullföljandet in i mål sedan hästen rett ut en rätt elak tryckare i ledningen på sista bortre långsodan.

– Hästarna har gått bra. De är ordentligt genomtränade, men det är klart att det blir värre nu när det handlar om V75-konkurrens, säger Andreas Forsberg.

Fakta

Andreas Forsbergs resultat som tränare

 

2017: 26 st: 4–3–3. Inkört: 241.700 kr
2018: 31 st: 0–3–1. Inkört: 107.100 kr
2019: 17 st: 0–0–3. Inkört: 65.400 kr
2020: 19 st: 5–4–2. Inkört: 278.000 kr
2021: 1 st: 1–0–0. Inkört: 40.000 kr

Expandera

Han är uppvuxen och bor i Valdemarsvik och från en familj helt utan travsportsbakgrund. Ja, inte mer då än att hans pappa brukade åka till Mantorptravet som en småspelare, och alltså var en av de där många små komponenterna som under 1980- och 90-talet gjorde travsport till en då fortfarande stor levande publik- och arenasport – och dessutom sådde ett frö som 30 år senare resulterat i att sonen tränar två av veckans hästar i 100-miljonersspelet V75.

– Jag följde med pappa till Mantorp som tio-elva-tolvåring. Det var en spännande värld att upptäcka. Jag höll själv på med annan idrott, fotboll och ishockey, och vägen in till hästarna kom lite senare via en av mina kompisars faster. Hon jobbade hos Conny Larsson på den tid han drev stor travverksamhet här på Tostebo Gård i Valdemarsvik, med uppåt 50-60 hästar som mest, och där travhästverksamheten var kombinerad med behandlingshemmet Kärnan. Kompisens faster tog med mig till stallet och när jag mockat tillräckligt många boxar fick jag efter ett tag börja vara med och köra hästar. Då var jag väl 17 år ungefär, berättar Andreas Forsberg.

Tre hästar i stallet – och två till start inom V75 på Jägersro. Det blir en spännande lördag för Mantorpamatören Andreas Forsberg. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Eller köra och köra:

– De lät mig köra stallets stjärna Eagle Millpond (24 segrar på 151 starter, 2,4 mkr, reds.anm). Det låter kanske lite underligt, men saken var den att Eagle Millpond hade sprungit hundratals mil på banorna och slingorna på gården och kunde varenda vägkrök och backe utantill. Eagle Millpond gick självmant ner i skritt när vi kom till en nedförsbacke…Jag satt där och åkte med, Eagle Millpond hittade i själva verket runt på sitt motionspass själv,

Gick självmant ner i skritt när vi kom till en nedförsbacke

Travbacillen hade nu hur som helst stadigt och slutgiltigt infekterat Andreas.

– Efter att jag varit hos Conny fick jag hjälpa en annan lokal tränare här, Roland Johansson. Han hade ett rätt bra sto som hette Ringa. Det var en hel del frihet under ansvar att hjälpa Roland, och därför väldigt lärorikt. Sedan hade Diederik Meilink stall här ett tag, och det var nästa steg, en annan grej, att se hur allt fungerade hos en proffstränare. Där var jag med och körde fort och lärde jag mig en hel del träningsmetodik och finlir, teknikaliteter, runt just tävlingsbiten i travsporten, så det var också en nyttig tid.

Nu var Andreas redo att skaffa sig sin första egna häst, och ta tränarlicens. Det skedde 2009-2010 och han var då strax under 30 år fyllda.

– Sedan dess har jag hållit på med en eller ett par hästar. Det är vad tiden medgett. Jag jobbar som behandlingspedagog, just nu 80 procent. Jag har hela tiden tränat hästarna här på gården som Conny Larsson gjorde till träningscamp och nu är mina hästar också inhysta där efter att tidigare ha stått på en granngård. Det finns bara några enstaka hästar nu på Tostebo. Det borde vara fler för träningsmöjligheterna är det absolut inga fel på. Hur det ser ut här är kanske ett exempel på travsportens svårigheter att rekrytera nya hästägare och aktiva. Det känns till exempel som att det är väldigt få i min ålder som håller på med det här, säger Andreas Forsberg.

 

Att det ”går att träna häst” på Tostebo är Andreas väl på sitt sätt själv ett bevis på nu. Andreas klass II-häst i morgon lördag, femårige Solkattens Ferrari, har tre segrar och två andraplatser (och ett galoppmisslyckande) på de sex senaste starterna.

Fakta

Solkattens Ferrari

valack fem år e. Gift Kronos – Ballerina River e. Dream Vacation
15 st: 3–5–0
Rekord: 1.15,1m* – 1,15,8am
Insprunget: 209.500 kr
Uppfödare: Bio Consulting i Söderköping AB
Ägare: Tobo Solution AB, med flera
Tränare: Andreas Forsberg (a), Mantorp
Körsven i klass II-försöket på Jägersro: Ulf Ohlsson

Expandera

– Framför allt har hästen mognat mentalt och poletten börjat trilla ner om vad tävlandet går ut på. Tidigare kunde han agera spänt i vissa lägen, men det har hänt bra saker. När jag värmer honom inför loppen nu, till exempel, vet han hur länge han ska vara skärpt och slappnar av bättre nu än han gjorde tidigare när vi ”gått i mål”. Så Solkattens Ferrari börjar därför nu få utdelning på den kapacitet och styrka han har.

Du har haft hästen sedan i somras?

– Ja och nej. Han ställdes på Susanne Janssons träningslista när hon tog ut proffslicens igen för ett år sedan. Jag jobbade som försteman hos Susanne första delen av 2020, det blev då så att hon stod för Solkattens Ferrari fast han egentligen varit min sedan hästen lämnade Tomasz Wisniewskis stall årsskiftet 2019-20.

Solkattens Ferrari. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Om uppgiften i klass II-försöket på Jägersro tror Andreas så här:

– Allt känns bra efter förra starten. 1.640 meter har han bara provat en gång och det är nog inte hans bästa sträcka. Läget med sjundeepåret bakom bilen är dessutom chansartat. Jag hoppas att han kommer ner i en vettig position och att det blir körning där framme, då kan hästens styrka komma till sin rätt till slut.

Fakta

Persos Otello

valack fem år e. Omega Boko – Indra Degato e. Touch Me Later
9 st: 3–0–2
Rekord: 1.15,4m
Insprunget: 127.500 kr
Uppfödare: Inga-Lill & Erik Perers
Ägare: Andreas och Sune Forsberg
Tränare: Andreas Forsberg (a), Mantorp
Körsven i stayerloppet i V75 på Jägersro: Björn Goop

Expandera

Femårige Persos Otello kom till Andreas hösten 2019 och har också kommit igång bra, tre segrar de senaste sex starterna.

– Han har haft problem med hovarna, eller snarare hovlederna, fram och det är därför han sett lite speciell ut i stilen. Det har gått ”lite knyckigt” bitvis, som säkert förstärkts av att han fått ha lång käk. Problem som har med hovarna att göra brukar ta lång tid innan det rättar till sig och nu har han successivt fått allt bättre rörelseschema. Då har hästen också stadigt kunna prestera allt bättre, säger Andreas Forsberg.

Ändra lite, lätta balansen och köra med ryckhuva

Persos Otello står bra till, startvolten över den för hästen sannolikt passande distansen 3.140 meter.

– Det är känslan i alla fall, att det här är ett bra lopp för Persos Otello. Det är en flegmatisk typ och jag tror därför att Björn Goop kommer att passa perfekt som kusk. Dessutom ska vi ändra lite, lätta balansen och köra med ryckhuva. Hästen har gått väldigt hårt dövad, han har varit nästan överkänslig för ljud, med både bomull och fast huva i form av gummitutor. Nu tar vi ett steg, ryckhuva, men behåller fortfarande den fasta bomullen. Jag har testat huvan i jobb, och det gav bra effek, säger Andreas Forsberg.

Persos Otello med Andreas Forsberg. Foto Hanold/ALN

 

När segrarna trillar in kommer naturligt också frågor om inte Andreas är sugen på att ta sig an några fler hästar. Ett nyförvärv, en häst han leasar, har fogats till hans stall alldeles i dagarna, men det är inte aktuellt att utöka mer.

– I så fall måste jag prata med min arbetsgivare om att gå ner i arbetstid för att kunna vara mer med hästarna. Det steget är jag inte beredd att ta. Visst, vardagsmässigt och träningsmässigt skulle det väl fungera att ha några hästar till, men så kommer vi ju till det här med tävlandet. Valdemarsvik är inte direkt en ”hotspot” när det gäller travbanor och det går åt väldigt mycket tid när hästarna startar. När jag var på Axevalla på nyårsafton med Persos Otello åkte jag hemifrån klockan åtta på morgonen och var hemma tio på kvällen. Så det är själva tävlandet som är svårast att kombinera med ett heltids-, eller nästan heltidsjobb, säger Andreas Forsberg.

Det har i och med det nya licenssystemet som började gälla årsskiftet 2019-20 blivit enklare för am amatörtränare som Andreas att ta in hästar som ägs av andra. Fem sådana ”exterma” kan amatörlicensinnehavare numera ha utan att behöva papperskrångla med att skriva in sig som delägare i hästarna.

– Så är det ju, och Roger Elebring på Mantorptravets sportavdening peppar mig om att ta steget att våga satsa mer på travsporten än jag gör nu. Vi får väl se, kommer det något förslag om hästar och upplägg som känns rätt ska man väl aldrig säga aldrig…

 

 

Fokustema
Fokus: Inför V75 Romme
Läs senare

Helgintervjun: Redo för femte raka

Fyra raka segrar, sju segrar på de åtta senaste starterna.
– Och i den åttonde körde jag bort henne, vi satt fast med precis allt sparat, säger Marie Hafstad Eriksson.
Möt tiobarnsmamman som dessutom fyller år på lördagen!
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Amatörtränaren Marie Hafstad Eriksson har vunnit sju av de åtta senaste starterna bakom She's Ready. Unde rlördagen väntar V75-start på Romme för duon! Foto Ellinor Kempe/ALN
Amatörtränaren Marie Hafstad Eriksson har vunnit sju av de åtta senaste starterna bakom She's Ready. Unde rlördagen väntar V75-start på Romme för duon! Foto Ellinor Kempe/ALN

Det handlar om det sjuåriga stoet She´s Ready (e. Ready Cash – P.P.’s Dream) och Bergsåkersamatören Marie Hafstad Eriksson, som är ett nyckelekipiage i lördagens V75-omgång på Romme, i klass I-försöket V75-1. Bakom duons framfart på banorna finns dessutom en riktigt bra och gripande historia, så om Marie och She’s Ready vinner V75-lopp är det läge för klyschan ”inte ett öga var torrt”.

Fakta

She’s Ready

sto sju år e. Ready Cash – P.P.’s Dream e. Offshore Dream
Starter: 31 st: 11–4–2
Rekord: 1.15,3m – 1.13,4ak
Insprunget: 457.600 kr
Uppfödare: Petri Puro, Eldsberga
Ägare: Marie Hafstad Eriksson & M Eriksson
Tränare och körsven: Marie Hafstad Eriksson (a), Bergsåker
Skötare: Marie Hafstad Eriksson

She’s Readys starter hos Marie Hafstad Eriksson:
2020: 18 st: 3–1–2. Insprunget: 134.800 kr. Bästatid: 1.13,4ak
2021: 5 st: 4–0–0. Insprunget: 170.500 kr. Bästatid; 1.13,8ak
Totalt: 305.300 kr
She’s Ready är sin ostartade mammas P.P’’s Dream första avkomma. Hon stammar från USA-importen Victory Lauxmont (e. Speedy Crown – Allurement) som lämnat Drottning Silvias Pokal-vinnaren Blues Office (e. Foreign Office) och är mormors mor till Kriterie- och Derbyvinnaren Pato (e. Orlando Vici – She’s My Pie e. Alf Palema – Just A Victory e. Sugarcane Hanover – Victory Lauxmont). She’s Readys linje till Victory Lauxmont är P.P.’s Dream e. Offshore Dream – Cyclone e. Alf Palema – Just A Victory. Patos mamma She’s My Pie och She´s Readys mormor Cyclone, 1.13,8ak/738.000, kr är alltså helsystrar.

Expandera

Hösten 2019 var den då 46-åriga Marie Hafstad Eriksson i ett lopp på Östersundstravet med om en olycka, med sin häst Theia (e. Formula One – Gaby Moore). Marie som gick i banan ordentligt minns ingenting av vad som hände, och ”vaknade två dagar senare på sjukhuset”. Hon hade fått några ordentliga törnar, och det värsta var en allvarlig hjärnskakning.

– Jag har haft några hjärnskakningar tidigare, och den här gången fick det följdeffekter. Jag mådde inte alls bra lång tid efteråt eftersom jag åkt på något som heter ”hjärntrötthet”. Jag var helt enkelt otroligt trött, ibland efter att inte ens ha gjort någonting alls, berättar Marie Hafstad Eriksson.

Marie Hafstad Eriksson och Martin Eriksson tillsammans med Theia efter stoets första seger 2019. I starten efter var olyckan framme. Foto Christer Norin/ALN

Marie fick lägga ner att jobba (gymnasielärare i Sundsvall) och maken Martin fick ta hand om både stallet med både tävlingshästar, fölston och unghästar och den stora familjen – de har tio (!) barn tillsammans, varav de äldsta förvisso är vuxna och utflugna.

– Jag ville för allt i världen inte sluta med hästar, jag har haft häst sedan min allra första ponny när jag var sju år…Men det var väldigt osäkert om jag skulle kunna köra lopp igen. Så Martin tog förra året ut kusklicens igen, han hade då inte kört lopp sedan 2003 och körde våra hästar medan jag återhämtade och rehabiliterade mig. Vi såg också till att betäcka fölstona, för om jag inte kunde tävla mer skulle vi i så fall se till att det ändå fanns hästar här på gården, som jag kunde jobba med.

Fakta

Marie Hafstads kuskresultat senaste åren

2017: 49 st: 2–2–1. Inkört: 71.600 kr
2018: 32 st: 0–2–2. Inkört: 52.000 kr
2019: 48 st: 1–1–5. Inkört: 96.200 kr
2020: 19 st: 3–1–1. Inkört: 132.200 kr
2021: 14 st: 4–0–0. Inkört: 186.200 kr

Expandera

Alldeles ny i stallet i Stöde, mellan Sundsvall och Östersund, var då stoet She´s Ready. Hon hade köpts från Petri Puro bara någon vecka innan det där olycksloppet på Östersundstravet.

– Vi var på jakt efter hästar och Martin åkte runt och smörade in sig lite överallt. Han och Petri Puro fann så att säga varandra, och vi fick köpa She´s Ready i precis samma veva som hon vunnit ett lopp på 1.15,3 i Halmstad, berättar Marie.

Ja, inte bara det. She´s Ready hade då som fyra- och femåring inlett karriären med fyra segrar, tre andraplatser och en sjätteplats med galopp. Ändå ”släppte” alltså Petri Puro denna Ready Cash-dotter, som kommer från en mödernelinje som gett Halmstadtränaren ett par av hans största stjärnor, Blues Office (e. Foreign Office – Victory Lauxmont) och Pato (e. Orlando Vici – She’s My Pie), till makarna Eriksson-Hafstad?!

– Haha, ja Martin gjorde det väldigt bra där, Petri gillade oss helt enkelt, annars hade vi säkert inte fått köpa She´s Ready, skrattar Marie.

Fakta

Marie Hafstads tränarresultat senaste åren

2017: 55 st: 2–2–1. Inkört: 75.600 kr
2018: 31 st: 0–2–2. Inkört: 51.500 kr
2019: 49 st: 1–1–5. Inkört: 96.700 kr
2020: 46 st: 3–1–2. Inkört: 177.600 kr
2021: 14 st: 4–0–0. Inkört: 186.200 kr

Expandera

Men i sin nya regi följde nu ett år med, ska vi kalla det begränsade framgångar, för She’s Ready,

– Medan jag led av sviterna efter olyckan kom hästarna på undantag här hemma. De blev inte tränade. Att det blev så passade uppenbarligen inte She´s Ready alls. Men när jag blivit piggare och kunde börja bli aktiv på olika sätt igen så började även She’s Ready tränas. Vi har en sandbana här på gården som varit väldigt bra för henne. När jag sedan körde mitt allra första lopp efter olyckan, det tog ett år, galopperade hon bort allt i starten, men jag kände inte bara att jag nog skulle klara att komma tillbaka med att tävla utan även att…oj…det här stoet är ju ”riktiga grejor”!

Nu var vi alltså framme i oktober förra året, She’s Ready blev allt bättre, och i december påbörjades det som nu är sju segrar på de senaste åtta starterna.

She’s Ready är lite speciell och ska helst inte ha någon framför sig

– Och i den åttonde körde jag bort henne. Det var i V75 på Bergsåker och jag tog beslutet att köra invändigt. Det gillar hon egentligen inte alls, She’s Ready är lite speciell och ska helst inte ha någon framför sig, och vi satt fast med precis allt oryckt och sparat på 1.13,8.

 

Efter det har She´s Ready fyra raka segrar. Hon har vunnit från dödens eller efter att ha kommit till ledningen.

– Ja, de vi mött har upptäckt att hon är en bra rygg att ha…Och jag har fått träna på att köra storfavoriter också, det har ju varit bottenodds på henne. Att vi får favorittryck på oss nu även i V75 stör mig inte alls, det är bara att volta som vanligt, vända upp och låta henne gå iväg. Andraspår tycker jag är det bästa vi kunde få! Den första biten får de andra göra upp om vem som ska ha ledningen, sedan hoppas jag att She’s Ready som hon brukar göra har travat in sig efter något hundratal meter, och sedan är det bara att försöka börja köra framåt. Det bästa är att låta henne åtminstone delvis bestämma hur det ska gå till. Men en sak vill jag bestämma, det lyssnar hon också på mig allt bättre om, och det är när vi ska sänka tempot. Fick She’s Ready hålla den fart hon tycker är den rätta hela vägen själv skulle det gå klart fortare än vad jag vill och tycker är lämpligt, skrattar Marie Hafstad Eriksson.

Fakta

She’s Readys och Marie Hafstad Erikssons fyra raka segrar

  • Bergsåker 21 januari. För hästar med högst 350.000 kronor. Vinst på 1.14,1a/1.640, förstapris 40.000 kronor. Utvändigt ledaren, mycket lätt seger (fyra längders segermarginal) efter 1.15,2 sista 500 meterna.
  • Bergsåker 4 februari. För hästar med högst 500.000 kr. Vinst på 1.14,7a/2.140, förstapris 40.000 kr. Ledning efter 400 meter, knappt men säkert undan (segermarginal hals) efter 1.10,7 sista 500 meterna.
  • Bergsåker 11 februari. För hästar med högst 400.000 kr. Vinst på 1.14,6a/2.140, förstapris 30.000 kr. Kom från bakspår igenom till andra par utvändigt, övertog ledningen efter 750 meter, lätt undan (segermarginal 2,5 längd) efter 1.11,5 sista 500 meterna.
  • Bergsåker 17 februari. För ston med högst 500.000 kr. Vinst på 1.14,6/2.140, förstapris 60.000 kr. Till ledning efter 500 meter, lätt undan (segermarginal 1,5 längd) via 1.11,3 sista 500 meterna.
Expandera

För, som sagt, She’s Ready är efter Ready Cash, och då är bestämt humör – eller hetsighet – en ofta förekommande ingrediens i brygden med snabhet, hög kapacitet och vilja att vara först.

– Det finns sånt i She´s Ready också, men inte så att hon är het och dum. Utan mer…lite speciell…Jag har ridbakgrund, och det tror jag kommer väl till pass när jag kör She’s Ready, för det gäller att hitta den där balansen med att saker delvis får ske på hennes villkor. Det är lite ge och ta över det.

På sistone har det sett väldigt bra ut, det samspelet…

– Tack för att du tycker det! Men jag ska samtidigt vara ärlig och säga att jag faktiskt kan vara rätt mör i armarna efter att ha kört She´s Ready. Att vi har tagit så många segrar de senaste månaderna beror inte bara att hon och jag fått det här samspelet att fungera i loppen. Det är också så att sedan hon kom igång att träna ordentligt igen på vår sandbana har hon också blivit allt starkare och bättre.

 

Tiobarnsmamman (!) Marie Hafstad Eriksson fyller dessutom år på lördag, så en V75-seger skulle förstås då sitta lite extra fint. Och när vi nu är inne på persondata kan konstateras att Marie inte är släkt med Östersunds-travfamiljen Hafstad, som har bland annat Sto-SM-vinnaren för kallblod 2019, Minelli.

– Du är inte den förste som frågar det! Men nej, vi är inte släkt. Mitt familjenamn Hafstad kommer från min farmor, som var norska, säger Marie Hafstad Eriksson.

Att börja jobba som lärare igen är jag inte redo för och jag är osäker på om jag alls kommer att klara av ett lärarjobb

Från att ha varit utslagen länge av en allvarlig hjärnskakning till att vara i händelsernas centrum i V75 med en häst som i takt med Marie Hafstads Erikssons tillfrisknande blivit en riktig segermaskin …visst är det en riktig solskenshistoria?!

– Jag är glad att jag blir allt bättre, och har familjen som stöttat mig genom den här svåra tiden att tacka för mycket. Hästar har jag alltid haft omkring mig och det kommer jag aldrig att släppa. Men börja jobba som lärare igen är jag inte redo för och jag är osäker på om jag alls kommer att klara av ett lärarjobb. Att jag kunnat komma tillbaka till att köra lopp är i sig en framgång, och när vi dessutom då samtidigt har en så fantastisk häst som She´s Ready blir allt lättare och roligare, säger Marie Hafstad Eriksson.

Fakta

Marie Hafstad Erikssons hästar i träning

Nikitas Sailormoon (sto tre år e. Juliano Star – Dencos Nikita)
Star Citizen M.E. (valack tre år e. Juliano Star – Goinflow)
New Dress M.E. (valack fyra år e. Marion Mad Money – Practice Ås)
Denco’s Lucky Kilab (valack sju år e. Weingartner – Cute Sight) 1.12,7ak/195.300 kr
*Selected Face (valack sju år e. Kiss Francais – Cleo Nalan) 1.12,6ak/254.444 kr
She’s Ready (sto sju år e. Ready Cash – P.P.’s Dream)
*) Selected Face är ny i Marie Hafstad Erikssons träning från 16 februari!

Dessutom äger Marie Hafstad Eriksson och Martin Eriksson fölstona Denco’s Nikita (14 år e. Green Eggs And Pan – Cute Sight), Goinflow (nio år e. Going Kronos – Silvia Roy) och Bear Lassie (sju år e. S.J.’s Caviar – Tough Lassie), samt unghästarna Nikita Queenie (sto två år e. Quevert – Denco’s Nikita) och Pippie Girl (sto ett år e. Solvato – Goinflow).

Expandera

 

Fokustema
Fokus: Inför V75 Mantorp
Läs senare

”Vi måste se till att få upp bredden igen”

Mikael Selin är aktiv på många sätt i travsporten. Proffstränare, uppfödare och ägare till två av lördagens V75-hästar. Därtill vice ordförande i Östergötlands Travsällskaps styrelse.
– Du kan lägga till att spelintresset också var viktigt när jag först blev travintresserad, skrattar han.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Mikael Selin och Stefan Söderkvist efter Mad Markes triumf i Stochampionatet 2006. Foto Claes Kärrstrand
Mikael Selin och Stefan Söderkvist efter Mad Markes triumf i Stochampionatet 2006. Foto Claes Kärrstrand

Mikael Selin är född 1962 och från Mantorp. Travbanan, intill E4:an och motorbanan, på östgötaslätten mellan Linköping och Mjölby, invigdes när Mikael var tre år 1965, och uppväxten kom att präglas av den omedelbara närheten till sporten, tävlingarna och hästarna på stallbacken.

Johan Lejon (Jägersrotränaren, reds.anm.) är ett år äldre än jag och vi hängde mycket ihop. Lejonfamiljen, med Johans pappa Hans och Johans äldre bror Erling, hade stall på Mantorp. Där, och i Sture Lindströms stall, höll jag till och hängde med dem när de åkte och tävlade.

Där var förstås också Takter-familjen. Jimmy är två år äldre än Mikael och Johnny fyra år äldre. Och Per K Eriksson, lika gammal som Jimmy Takter, och Jonny Stjernström…Ett helt gäng som tidigt hade travsporten som största intresse, skulle komma att bli tränare, och ägna sina liv åt hästarna. Några i Mikael Sellins generations Mantorpgäng nådde till och med upp till världstoppen i sporten.

– Det brukade gå till så att några samlades på stallbacken vid tre-fyratiden på eftermiddagarna. Någon hade alltid en häst som var ”helt klar” på om det nu var Solvalla, Örebro eller Eskilstuna som körde den dagen, och så bar det iväg dit. Tyvärr var väl träffprocenten på de där klaringana inte överdrivet hög, men det kom alltid nya dagar med nya säkra vinnare. Oj, vad roligt vi hade, men det charmiga sättet att med  vänner umgås med att åka på trav kommer ju aldrig tillbaka, hur mycket vi än skulle vilja det.

Tyvärr var väl träffprocenten på de där klaringana inte överdrivet hög

Mikael Selin tog sedan vägen via fastighetsbranschen i unga år och som 25-åring köpte han sina första egna hästar. Då skriver vi 1988. Mikael tog amatörlicens, och det gick så bra att han så småningom blev proffs.

– Jag hade ett par hästar i början som försörjde sig, stallet växte, och på den vägen har det så att säga fortsatt.

 

Mikael Selin och Christel Berntsson driver sin tränarrörelse och uppfödning på Markebo gård i Tjällmo, beläget mellan Linköping och Örebro. De har nu 27 hästar i träning, nästan alla med stallnamnet Marke. Till det kommer fyra-fem fölston, ett antal som varit rätt stadigt i snart 30 år.

Fakta

Mikael Selins tränarresultat de senaste åren

2017: 99 st: 2–7–6. Inkört: 466.126 kr
2018: 142 st: 17–14–18. Inkört: 1.125,600 kr
2019: 162 st: 11–21–21. Inkört: 1.098.400 kr
2020: 141 st: 9–14–14. Inkört: 897.100 kr
2021: 26 st: 3–1–0. Inkört: 182.700 kr

 

Expandera

– Nja, det är inte så länge en period då vi hade tiotalet fölston, men det fick vi dra ner på igen. Att vara uppfödare i ”mellanklassen” har blivit väldigt svårt. De stora stuterierna blir allt mer dominanta och har du inte ston av så att säga A-kvaliteten kommer du inte åt de mest attraktiva avelshingstarna. Utbudet av konkurrensdugliga avelshingstar som vi i mellanklassen kan använda har också minskat. Det här ser jag som ett stort problem för travsporten i stort. Vi måste se till att få upp bredden igen. Som liten eller mellanstor uppfödare behöver du känna att det finns realistisk chans att få fram hästar som kan vara med bland de stora. Uppfödningen i Östergötland har heller aldrig varit stor, det har väl till exempel knappt stått en avelshingst i landskapet sedan Tangens var stationerad på det sedan många år tillbaka nerlagda Hyppinge, säger Mikael Selin.

Han är nu på väg att förnya sin stostam.

– Ja, de fölston jag har börjar bli för gamla. Jag har tre tre- och fyraåriga ston nu som jag väl ska ”lägga på” så småningom, men det är för tidigt att betäcka dem ännu. Jag är därför lite på jakt efter ston nu som kan få föl nästa år. Av de jag har själv betäcks nog bara ett i år, säger Mikael Selin.

Bland dem som inte betäcks inte hans främsta häst, Stochampionatsvinnaren 2006 Mad Marke (e. Vip Tilly – Madonna Hornline) 1.14,6am/1,7 mkr.

Rapide Marke var pappa till tre treåringar förra året i sin första kull – och alla vann lopp. Foto Stalltz.se

– Mad Marke har betytt mycket både för mig och tränarrörelsen. Hon är 21 nu och det föl hon fick förra året, med min egen hingst Rapide Marke (e. Daguet Rapide – Pearly Image, 1.12,8am*/799.000 kr), blir hennes sista. Åldern börjar synas på Mad Marke och hon ska inte behöva bära fram ett föl till, säger Mikael Selin.

Mad Markes vinstrikaste avkomma, Tiger Marke, som samtidigt är sin fader Quaker Jets vinstrikaste svenskfödda häst, är för övrigt en av Mikael Selins två V75-hästar på hemmabanan Mantorp denna vecka. Tiger Marke är i sin tur den näst vinstrikaste i Mikael Selins uppfödning, bakom sin mamma Mad Marke.

– Vi har tagit ett 15-tal föl efter Rapide Marke varav fyra är födda förra året. De som blivit fyra år nu började plusbetonat förra året och en av dem, Bat Marke, är ju en av mina V75-hästar denna vecka, säger Mikael Selin.

 

Han är alltså även travpolitiskt aktiv, som vice ordförande i Östergötlands Travsällskap. Mantorptravet har de senaste åren utvecklats med en ridbana på innerplan och heter nu Mantorp Hästsportarena. Länge fanns också planer på att bygga ut travbanan från 1.000 meter till 1.200 meter.

– Men det är lagt på is. Att öka banlängden föll på ett par olika saker, framförallt gick finansieringen inte att lösa. Nu tittar vi på andra saker. Att integrera trav med ridsport tror jag på, det ökar användningsgraden av anläggningen och vill det sig väl upptäcker ridmänniskor att travsport är ju faktiskt riktigt kul. Men ridsporten kan ändå bara vara sidoverksamheten för Mantorptravet. Det är travsporten som ska vara det bärande.

Han utvecklar resonemanget:

– Banans proffstränarkår behöver föryngras och det finns en målsättning att en ny proffstränare om året ska etablera sig här de närmaste fem åren. Vi försöker hjälpa till genom att hitta någon lösning som är åt ”mini-Julmyra-hållet”, en gård med bra träningsmöjligheter som flera tränare kan hyra in sig på. Utöver det får vi jobba med en prioriteringslista för att fräscha upp och renovera på travbanan, vissa delar är gamla och eftersatta. Tyvärr är väl i princip alla banors ekonomi som vår i det fallet, nämligen att det inte direkt finns några uppbyggda underhållsfonder att ta ur till sådant, säger Mikael Selin.

Min personliga åsikt är att det är den enda möjliga och realistiska vägen framåt

Mantorptravet är också på barrikaderna avseende den nuvarande heta potatisen i Svensk Travsport, frågan om travförbundets framtida organisation.

– Ja, vår ordförande Åsa Waern är arkitekt bakom vad som setts som ett alternativt förslag som nu till slut verkar komma med på allvar i diskussionen runt travförbundets organisation. Åsa har såklart travbanans styrelses stöd i det förslaget, som i grova drag består i att stycka upp ST i en administrativ del och en kommersiell bolagiserad del. Min personliga åsikt är att det är den enda möjliga och realistiska vägen framåt. ST har lanserat att alla banors tillgångar ska samlas i en gemensam balansräkning. Men oavsett om man tror på den idén eller inte så är det alternativet i praktiken redan överspelat och inte framkomligt eftersom de banor som skulle bidra med de största och viktigaste fastighetsinnehaven, storbanorna, blankt sagt nej till att släppa sina egna tillgångar till en gemensam balansräkning. Vilket är en ståndpunkt jag har all förståelse för, avslutar Mikael Selin.

Fakta

Mikael Selin om sina V75-hästar på Mantorp

  • Tiger Marke (V75-1, bronsdivisionen försök), valack nio år e. Quaker Jet – Mad Marke.
    ”Formen är bra och Tiger Marke gör alltid sitt. Senast släppte han ledningen till en häst som var överlägsen och fjärdeplatsen var lite maxutdelning och gången innan vann han säkert från ledningen, utan att vara bottnad. Med bilstart är det i princip ”spelsgaranti” med Tiger Marke, och även om han inte är riktigt lika vass första stegen med voltstart tror jag Mikael J Andersson har chans att hålla ledningen från innern. Sedan får Micke bestämma om han vill köra där eller inte. Med tanke på form och läge känns det som platschans”.
  • Bat Marke (V75-2, klass II försök), valack fyra år e. Rapide Marke – Hot Marke.
    ”Av de hästar efter Rapide Marke som kommit till start hittills är den här nog den som är den enklaste kapacitetsmässigt, men å andra sidan är han den med bäst löpskalle. Båda segrarna i år tagna på målfoto, i Örebro från ledningen och på Färjestad från ledarryggen och då har han verkligen bitit i allt han har för att komma först. Senast avslutade han okej en bit bakifrån i ett överpacat lopp. Bat Marke ska kunna få en bra position här också och då har även han platschans”.
Expandera
Fokustema
Fokus: V75 Champions Jägersro
Läs senare

Toppstarten räckte till V75-matchen

En flygande start på året med sju segrar på åtta veckor ledde till att 27-årige Marc Elias kör kuskmatchen V75 Champions på Åby denna lördag.
– När pappa gjorde sig illa fick jag köra V75 varje lördag. Det räckte för att bli bland de 15 kuskar som vann flest V75-lopp förra året, säger Marc Elias.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Marc Elias. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Marc Elias. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

De 15 segerrikaste kuskarna i V75-lopp under 2020 kör i sex av de sju V75-loppen denna vecka. De vanliga klassloppen utgår och hela omgången består av 15-hästarslopp. Marc Elias gillar upplägget.

Fakta

Segerrikaste kuskar i V75 2020

Örjan Kihlström, Solvalla – 64 segrar
Björn Goop, Färjestad – 47
Erik Adielsson, Solvalla – 33
Ulf Ohlsson, Solvalla – 23
Jorma Kontio, Solvalla – 23
Magnus A Djuse, Östersund/Solvalla – 19
Carl Johan Jepson, Färjestad – 16
Per Lennarrtsson, Eskilstuna – 15
Peter Untersteiner, Halmstad – 13
Robert Bergh, Åby – 13
Johan Untersteiner, Halmstad – 13
Rikard N Skoglund, Bergsåker/Solvalla –12
Daniel Wäjersten, Bergsåker – 10
Mats E Djuse, Hagmyren – 10
Marc Elias, Jägersro 9

Björn Goop (avstängd), Ulf Ohlsson (avstängd) och Per Lennartsson (skadad) kör inte V75 Champions och ersätts av Peter Ingves, Stefan Persson och Adrian Kolgjini.

Expandera

– Det här är annorlunda och spännande för spelarna och publiken, eller ja, tv-tittarna nu när det inte får vara publik på banorna under pandemin. Att vinna kuskmatchen skulle förstås vara väldigt kul, men alla kuskar är ju beroende av vilka hästar de hamnar på. Jag har en riktigt bra vinstchans, i övrigt gäller det att sikta på att hänga med och köra in så mycket pengar som möjligt, säger Marc Elias.

Den ”riktigt bra vinstchansen” är Conrad Lugauer-stallets belgiska nyförvärv Laradja Vrijthout (e. Maharajah – Wolverine Boko). Sexåringen som sprungit in drygt 200.000 kronor travade i pigg och framåt stil 1.12,7a/1.640 meter, till synes okörd, vid överlägsen seger på Jägersro i debuten för Conrad Lugauer, och med Marc Elias i sulkyn, i första starten på närmare ett halvår.

2018 vann Marc Elias Lärlingseliten på Solvalla med Toddler som Marc kör i V75 Champions. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Det här ser ut att vara ännu ett exempel på en utländsk mogen tävlingshäst häst som kommer till Sverige med klart högre kapacitet än vad den samlade prissumman speglar.

– Vi har ett bra läge också i den här spårtrappan, påpekar Marc Elias.

Fakta

Marc Elias kuskstatistik senaste åren

2017: 107 st: 15–17–11. Inkört: 1.283.997 kr
2018: 174 st: 32–22–17. Inkört: 3.148.551 kr
2019: 311 st: 50–40–36. Inkört: 6.621.822 kr
2020: 336 st: 58–43–26. Inkört: 5.853.252 kr
2021: 55 st: 9–9–5. Inkört: 654.490 kr

 

Expandera

27-åringen har börjat planera hur han ska genomföra den svenska tränarskolan. När han tagit tränarexamen blir han tredje generationen professionella travtränare. Farfar Johann Lugauer var tränare på det bayerska stuteriet Schwabing nära München och sonen Conrad vandrade i Johanns fotspår.

Conrad, som blev proffstränare vid millennieskiftet, var framsynt nog att inse att framtiden inte fanns i det travsportsmässigt och prispengaekonomiskt i princip sönderfallande Tyskland och Bayern utan i Sverige. 2004 öppnade han filialstall på Jägersro med kusinen Markus Waldmüller och tre år senare flyttade den då 13-årige Marc också till Sverige tillsammans med sin mamma Karin Elias till gården Bellinga i Blentarp.

– Jag kunde förstås ingen svenska alls då, så det var bara att ta tag i det direkt i skolan. Jag och mamma flyttade ungefär när jag skulle börja på högstadiet i Sverige, säger Marc Elias.

Jag hade lite talang och gick fotbollsgymnasiet i Lund

Gymnasieinriktningen ägnades dock åt en annan sport: fotboll.

– Jag hade lite talang och gick fotbollsgymnasiet i Lund. Men planen var egentligen redan då att jag skulle jobba med hästar. Eftersom vi själva hade ett tävlingsstall som  jag kunde vara i och lära mig det hästpraktiska tyckte vi inte det var någon vits med att jag skulle gå på Wången, säger Marc Elias.

Conrad Lugauer och Marc Elias inför Svenskt Travderby 2019. Foto Mikael Rosenquist/MiRo Media

Han har dock efter gymnasiet vidgat vyerna hos andra tränare: Björn Goop, Petri Puro och Marcus Lindgren, innan han som 24-åring 2017 blev en given del i det allt större och allt mer framgångsrika skånska Lugauer-stallet.

Fakta

Conrad Lugauers tränarresultat senaste åren

2017: 537 st: 78–71–57. Inkört: 6.923.979 kr
2018: 385 st: 99–55–37. Inkört: 10.060.284 kr
2019: 550 st: 137–71–64. Inkört: 15.861.727 kr
2020: 483 st: 91–78–43. Inkört: 9.687.929 kr
2021: 62 st: 15–10–8. Inkört: 1.318.726 kr

Expandera

Karriären verkar utstakad och klar: mot proffslicensen.

– Förmodligen går jag nästa tränaraspirantkurs när det blir en sådan. Och därefter kan jag ju gå proffstränarkursen. Men hur och när jag blir proffstränare, det kan jag inte säga ännu, säger Marc Elias och låter förstå att det lär bli ett och annat familjeråd innan det bestäms.

96 hästar finns på Conrad Lugauers träningslista nu.

– Det har gått bättre och bättre egentligen hela tiden sedan pappa öppnade stallet i Sverige. Det har allt mer blivit så att jag och pappa delar på löpkörningen. Det fungerar bra, när stallet blivit större och större är det en fördel att vi kunnat göra på det här sättet. Då behöver det inte bli så slitsamt med allt resande när en person ska vara både tränare och kusk, säger Marc Elias.

Fakta

Marc Elias nio V75-segrar 2020

Il Duce Boko – klass II försök Kalmar 18/1
Gareth Boko – gulddivisionsförsök Kalmar 18/1
Il Duce Boko – klass II final Solvalla 8/2
Harran Boko – silverdivisionen final Solvalla 8/2
American Hill – diamantstoet försök Mantorp 15/2
Gareth Boko – gulddivisionen försök Axevalla 22/2
Gareth Boko – gulddivisionen försök Färjestad 7/3
Harran Boko – silverdivisionen försök Jägersro 5/9
Night Brodde – silverdivisionen försök Jägersro 21/11

Expandera

Det egentliga genombrottet som kusk går rätt bra att identifiera till ett lopp: Andraplatsen i Derbyt med Ferrari Sisu 2019 bakom Attraversiamo när stallkamraten Campo Bahia galopperade bort sig som favorit. Att det sedan blev som det blev 2020, med att Marc fick ta större plats i rampljuset, var dock inte planerat. Utan följden av en olycka.

Svante Båths Attraversiamo vann Derbyt före Ferrari Sisu och Marc Elias Foto Simon Hagen/Sulkysport

– Det var alldeles i början av året, en V75-dag på Jägersro. Pappa blev oturligt sparkad på ena armbågen i stallet av en häst, och det visade sig ha blivit en fraktur så det tog två månader innan han kunde köra lopp igen. Bland annat fick jag då ta alla V75-uppsittningarna, säger Marc Elias.

 

Lugauerstallet har med tre egna hästar i V75 Champions-omgången. förutom den ovan nämnde Laradja Vrijthout också nioårige trotjänaren Toddler (e. From Above – Infanta) och femårige Gangnam Style K. (e. Love You – Rania).

– Toddler har gjort det väldigt bra, och gör så fortfarande. Näst senast hängde han med som trea i ett silverdivisionslopp stallkamraten Night Brodde vann och senast blev det bara fel. Vi blev utsvarade i dödens i en hård spetskörning, så det loppet är bara att glömma. Toddler börjar bli lite till åren och voltstart och tillägg är inte riktigt hans likör, men han kommer säkert att kunna hänga med till en bra slant, säger Marc Elias.

De pengarna blev mest en belastning för honom när han ett år senare kom till start igen hos oss

– Gangnam Style K. började hos Åke Svanstedt i USA som tvååring och tjänade 200.000 kronor där. De pengarna blev mest en belastning för honom när han ett år senare kom till start igen hos oss. Hästen har heller inte varit tillräckligt kvick från början för att få ”något gratis” i loppen, det är därför det bara blivit en seger hittills. Han har gjort flera bra prestationer, men ofta fått det tungt och behövt göra mycket jobb själv. Hästen blir stadigt allt bättre, och vänta bara, segrarna kommer att börja trilla in. Gangnam Style K. har faktiskt haft det här läget, springspår på tillägg, en gång tidigare på Axevalla i somra. Han gick iväg okej första stegen men galopperade sedan efter 50 meter, säger Marc Elias.

Fakta

Marc Elias uppsittningar i V75 Champions

V75-1: Isi Band (tränare: Thomas Jonsson)
V75-3: Gangnam Style K. (Conrad Lugauer)
V75-4: Anice Cake (Jim Oscarsson)
V75-5: Tourzo (Maria Andreasson (a))
V75-6: Toddler (Conrad Lugauer)
V75-7: Laradja Vrijthout (Conrad Lugauer)

Expandera