Fokustema
Fokus:
Läs senare

Utdelning på Puros aktier

Maestro Crowe är obesegrad i tre starter sedan han kom till Johan Untersteiner och imponerade stort senast i V75, med två (!) galopper på vägen.
– Hästen är kapabel men har alltid varit vinglig. Han behöver träna i stora grupper. Jag kunde inte få ut hans fulla potential här hemma på min gård där vi kör hästarna två och två, förklarar Petri Puro.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Petri Puro. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Petri Puro. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Petri Puro har ett av Sveriges starkaste tränar-cv:n. Det började med dansk Derbyseger 1993 med Rialto Guy och 28 år senare har han ristat in två svenska Derbysegrar (Commander Crowe och Pato), Kriteriet (Pato), Stochampionatet (Fama Currit), Drottning Silvias Pokal (Blues Office, Fama Currit och Cash Crowe), Derbystoet (Fama Currit, Cash Crowe), Breeders Crown (Camilla Highness, Fama Currit, Commander Crowe), Stosprintern (Fama Currit) i sin meritbok. Dessutom en rad äldrestorlopp med Commander Crowe, Camilla Highness, Cash Crowe, Not A Spacecase, D.D.’s Hitman, Edward Ale. Årets Tränare i Svensk Travsport 2007, över 1.000 tränarsegrar.

Fakta

Maestro Crowe

valack sex år e. Love You – Giant Crowe e. Gigant Neo
15 st: 10–0–0
Rekord: 1.16,0l* – 1.14,4al*
Insprunget: 473.800 kr
Uppfödare: Petri Puro, Eldsberga
Ägare: P.P.Travträning AB, med flera
Tränare: och körsven: Johan Untersteiner, Halmstad
Skötare: Leea Koski
Hästens starter hos Johan Untersteiner:
3 st: 3–0–0
Bästatid: 1.14,5al*
Insprunget: 200.000 kr

Expandera

Men de senaste åren har fler hästar lämnat Petri än det kommit in, och nu omfattar träningslistan endast fem hästar, där han fött upp och äger alla själv.

– Jag började köra hästar 1977, när jag var 18 år. Sedan dess har jag jobbat med travhästar, tränat, och skott. Kombinationen av att vara tränare och hovslagare i nästan 40 år tog till slut ut sitt pris. Ena höften var förstörd, utsliten. Jag kunde sitta i vagnen och köra häst men var tvungen att gå med käpp och hade bitvis så ont att jag grät. Då försvinner naturligtvis all glädje i jobbet. Det spelar ingen roll hur mycket man älskar det här, och att hålla på med hästarna, när kroppen säger ifrån. Att jag dessutom hade tandvärk gjorde inte det hela bättre, säger Petri Puro.

När Petri – som alltid varit en riktig arbetsnarkoman – gjorde en ordentlig röntgenundersökning av höften närmast chockade bilderna honom.

– Det var bara som grus där inne. Inte konstigt att jag hade så ont. Det var bara att inse, jag var tvungen att ta en paus från att träna och tävla med hästar för att försöka få ordning på kroppen. Fast så dåligt gick det trots mina hälsoproblem inte förra året, stallet tog trots allt fem V75-segrar…

Det var bara som grus där inne

För tre och en halv månad sedan opererade Petri Puro den där onda höften. Och det låter nästan som att 61-åringen fått ett nytt liv efter det.

– Ja…lite så. Jag hade ett långt samtal med en gammal vän häromdagen, vi pratade om hur fantastiskt det är att kunna göra sådana här operationer. Nu har jag förståelse för alla de här äldre människorna man ser som kämpar sig fram med hjälp av käpp och rullator, och hur ont de har. Det blir ett högt pris att betala för ett hårt fysiskt arbetsliv som slitit ut kroppen. Att läkarvetenskapen nu kan åtgärda sådant är i alla fall fantastiskt, säger Petri Puro.

Han är fortfarande inne i rehabfasen efter operationen, men verkar egentligen rätt så redo att skruva upp nivån på sin tränarrörelse igen?

– Nja‚ eller nej…Fysiskt skulle det nog fungera, men jag är inte redo mentalt. Jag har inte fått tillbaka det nödvändiga suget som krävs för att driva en tränarrörelse med höga resultatambitioner. Det är så många delar som krävs för det. Jag måste få tillbaka glädjen och motivationen för allt det som behövs innan en nysatsning kan bli aktuell, och där är jag inte nu, så jag kör vidare ”som på paus”

Han fortsätter:

– Jag började köra hästar igen redan två veckor efter operationen och Stefan Landén hjälper mig med träningen av hästarna. Så ja, jag är igång och jobbar. För övrigt körde jag traktorn, banorna behövde ju sladdas, redan dagen efter jag kommit hem från sjukhuset. Det var kanske lite dumdristigt, men klättra upp i traktorn var inga problem. När jag väl satt där och körde började jag fundera på hur jag skulle bära mig åt för att komma ur traktorn och ner på marken igen…Det var inte lika lätt som att komma upp!

 

Petri Puro har tagit hem fölstona till gården i Eldsberga också.

– Fokus just nu är mer på uppfödning än att träna hästar. Jag måste försöka kapitalisera och få utdelning på de väldigt lyckade aktier jag skaffade för många år sedan, skattar Petri.

Det där får han förstås förklara närmare.

– Somack! Hennes blod är ”mina aktier” och jag vill både förvalta och förädla det.

Somack, det är en finskfödd dotter till Mack Lobell och svenskfödda stoet Somolli Ribb som Petri Puro tränade som unghäst, aldrig fick till start, men som han köpte med avelssyfte. Somack fick första avkomman redan som fyraåring, Mack Peter (e. Pintado) som sprang in 1,4 miljoner kronor.

Petri Puro-tränade Commander Crowe vann Derbyt 2007 med Johnny Takter. Foto Adam Ström/Stalltz.se

2003 föddes så den verkliga guldklimpen: Commander Crowe (e. Juliano Star), den näst vinstrikaste svenskfödda hästen någonsin (efter Victory Tilly med 37,7 mkr); 34,3 miljoner kronor på kontot efter en toppkarriär både som unghäst och äldre, först hos Petri Puro och sedan hos Fabrice Souloy.

Petri Puro har fortfarande kvar i träning Commander Crowes elvaårige bror Master Crowe (e. Conway Hall – Somack) som startar på Jägersro på onsdag, och som har 1,9 miljoner insprunget.

 

Somack har alltså lämnat tre miljonärer varav en var en världsstjärna och om det inte vore för att Somack också har så många som sex ostartade avkommor av sina sammanlagt elva födda hade hon garanterat fått utmärkelsen Elitsto.

Varför är Somacks förärvning så ojämn, Petri?

– Titta på hennes avkommelista. Lägger du märke till något? Fem av hennes sex ostartade avkommor är hennes alla döttrar! Det är mitt beslut att de inte kommit till start. Somack lämnade väldigt tuffa och hårda döttrar, och jag tyckte inte det var någon idé att hålla på med dem om det inte fanns potential att de skulle kunna vara med i årgångsloppen. Några av dem kunde tävlat om jag haft att få dem till start som mål, men jag tyckte helt enkelt att de var för svåra i humöret för att det skulle vara idé att hålla på med dem.

Istället har Petri alltså valt att försöka förädla och få utdelning på ett par av Somack-döttrarna – de första såldes – i nästa led. En Somack-dotter har han kvar, Giant Crowe (e. Gigant Neo) som är mamma till kulldrottningen Cash Crowe (e. Ready Cash) och den nu V75-högaktuelle Maestro Crowe.

Fakta

Petri Puros nuvarande fölston stammande från Somack

Giant Crowe (född 2007 e. Gigant Neo – Somack), ostartad
Olivia Crowe (född 2011 e. Olimede – Giant Crowe), ostartad
Gaia Crowe (född 2011 e. Conway Hall – Soma Star e. Juliano Star – Somack), ostartad
Cash Crowe (född 2013 e. Ready Cash – Giant Crowe), 1.11,6am*/4,3 mkr
Jeanne Crowe (född 2014 e. Love You – Soma Star), ostartad
Kata Crowe (född 2016 e. Pato – Gaia Crowe), ostartad

Expandera

– Jag har sex-sju fölmärrar och alla utom en är från Somacks möderne. Jag har lagt några av dem ”på lagret” och nu är det dags att ta ut dem. En av fölmärrarna är just Cash Crowe. Hon hade enorm kapacitet, men tyvärr blev det ingen äldrekarriär för henne. Cash Crowe är dräktig med Propulsion, så den fölunge det förhoppningsvis blir där känns verkligen som lite extra. En av världens bästa hästar som pappa, en toppkapabel mamma med fint möderne, och så att det blir en Muscle Hill-son korsad över en Ready Cash-dotter på det!

Den fölunge det förhoppningsvis blir där känns verkligen som lite extra

De hingstar som Petri hittills bokat till sina ston i år är Nuncio, Readly Express och Maharajah – och avelsdebuterande fyraåringen Helgafell i Frankrike.

– Varför Helgafell? Ja, dels tycker jag det är en riktig toppindivid. Och så är han efter Charly du Noyer, som är efter Ready Cash, så avkommorna till Helgafell får Ready Cash som farfars far. Det är det här som är förädling, jag försöker korsa mina ston med hingstar som kan stärka upp Somacks blod. Maharajah och Readly Express har visat att de förärver på toppnivå och Nuncio tror jag väldigt mycket på som avelshingst, säger Petri Puro.

 

Men nu; åter till anledningen till att denna intervju görs just nu: Maestro Crowe i V75 på Axevalla denna lördag!

– Jag skickade alltså hästen till Johan Untersteiner med en tanke: Att Maestro Crowe skulle bli stabilare i loppen av att få träna med andra hästar i stora grupper. Hög kapacitet och styrka har han alltid haft – han tränade hos mig tillsammans med Martin de Bos och Burning Man och var lika stark och kapabel som dem.

Fakta

Maestro Crowes tre lopp hos Johan Untersteiner

 • Åby 6 januari. För hästar med högst 360.000 kr. Seger på 1.14,5a/2.640 i kraftigt snöfall, förstapris 60.000 kr. Långsam start, nära galopp i första kurvan, kom sedan bra till i vad som blivit tredje par utvändigt men avancerade istället till utvändigt ledaren 1.550 kvar. Övertog ledningen 850 meter kvar, undan till överlägsen seger (5,5 längd) utan att se trött ut.
 • Jägersro 4 februari. För hästar med högst 398.000 kr. Seger på 1.15,0a/2.640, förstapris 30.000 kr. Långsam start, sladdade sist i åttahästarsfältet. Attack 1.500 meter kvar, utvändigt ledaren 1.050 kvar, tryckte upp farten, överlägsen igen (segermarginal fyra längder) utan att vara trött.
 • Mantorp 20 februari. Klass I försök. Seger på 1.18,0ag/2.640 på bitvis löst besvärligt ”tjällossningsunderlag”. Förstapris 110.000 kr. Långsam start till kön, galopp 1.500 kvar under anfall i tredjespår, tappade 20-30 meter. Ny galopp 750 kvar när han kommit fatt fältet, tappade 20-30 meter till. Fick upp farten i tredjespår genom slutkurvan fram till tätkänning in på upploppet, kopplade till synes åkandes segergreppet kort före mål.
Expandera

De ett år äldre Martin de Bos (e. Marahajah – Dicey Spicey) och Burning Man (e. S.J.’s Caviar – Safir) finns nu båda i Frankrike. Martin de Bos har hos Philippe Billard och Fabrice Souloy sammanlagt kommit upp i 271.000 euro via tre segrar sedan han kom till deras stall på sensommaren förra året och Burning Man, som i början på förra året tog fyra raka segrar i Petri Puros träning är hos Jarmo Niskanen uppe i 133.000 euro.

Tio segrar på 15 starter är Maestro Crowes resultat. För Johan Untersteiner är hästen obesegrad inför lördagens start. Foto Mikael Rosenquist/ALN

Men Maestro Crowe har alltså ”stått mer och stampat” med sin klasstillhörighet jämfört med dessa två träningskamrater.

– Maestro Crowe har varit väldigt vinglig ända sedan han var unghäst. När han byter spår tappar han direkt fart och rytm, han har helt enkelt varit väldigt känslig i loppen. Hästen kom inte till start förrän som fyraåring och i de lopp han gjorde för mig var det i princip galopp eller vinst det handlade om. Jag kunde förra året inte få honom starkare och bättre än han redan var, och att springa och träna två och två i mitt nu lilla stall hjälpte inte för få hans vinglighet mindre. Jag förstod att det skulle kunna lyckas väldigt bra med Master Crowe om hästen fick var med och träna i Johans koncept med stora grupper, och kontinuerligt få träna på löpningsmoment, ligga inne i ett stort fält, byta positioner, och sådant, säger Petri Puro.

Förstod att det skulle kunna lyckas väldigt bra med Maestro Crowe om hästen fick var med och träna i Johans koncept

Och senast vinst i klass I med dubbla galopper!

– Ja, det ska ju inte gå, Men det är väl ett tecken på att Maestro Crowe tar sig upp i högsta klassen om han får vara frisk och hel. Långa distanser är han allra bäst på, så att det nu är 3.140 meter är perfekt. Spår tolv spelar heller ingen roll, inte för den här hästen och speciellt inte över den här distansen. Dessutom vet jag att hästen blivit uppfräschad efter förra starten. Så det finns ingen anledning att inte ha stor tro på att Maestro Crowe ska kunna ta fjärde raka, avslutar Petri Puro.

Fakta

Maestro Crowes möderne

Maestro Crowes ostartade mamma Giant Crowe (e. Gigant Neo – Somack) har lämnat fyra avkommor:

 • 2011: Olivia Crowe (sto e. Olimede). Ostartad. Nu fölsto hos Petri Puro. Två avkommor (båda e. Pato) hittills.
 • 2013: Cash Crowe (sto e. Ready Cash) 1.11,6am*/4,3 mkr. Tolv segrar på 18 starter. Kulldrottning med segrar i Drottning Silvias Pokal, Derbystoet, Sto-SM. Nu fölsto hos Petri Puro. Dräktig med Propulsion.
 • 2015: Maestro Crowe (valack e. Love You) 1.14,4al*/473.800 kr
 • 2019: Staro Mack Crowe (hingst e. Bold Eagle). Såld till Staro International och Väsby Häst. I träning hos Jerry Riordan.

Maestro Crowes mormor Somack (e. Mack Lobell – Somolli Ribb) lade sammanlagt elva avkommor 1996-2012, däribland:

 • 1996: Mack Peter (valack e. Pintado) 1.13,5ak/1,4 mkr
 • 2003: Commander Crowe (valack e. Juliano Star) 1.08,9ak*/34,3 mkr – näst vinstrikaste svenskfödda travhästen någonsin
 • 2010: Master Crowe (hingst e. Conway Hall) 1.09,8ak/1,9 mkr
 • Maestro Crowes ostartade mamma Giant Crowe föddes 2007. Somacks första dotter, ostartade Petra Que (e. Barbeque) lämnade Pelle Pirat (e. Starchip Entrprise) 1.12,7ak*/1,0 mkr.

Maestro Crowes mormors mor Somolli Ribb (e. Speedy Somolli – Song Festival) 1.15,1ak/765.000 kr, född 1980, lämnade utöver Somack den 1991 finskfödde Super Somolli (e. Super Bowl) 1.13,3ak/1,6 mkr.

En syster till Somolli Ribb, Festival Ribb (e. Quick Pay – Song Festival) har gett upphov till miljonärerna Fakir Briljant (e. Ideal du Gazeau) och Ida Briljant (e. Tibur) och Ida Briljant har sedan i sin tur lagt miljonärerna Solero Briljant (e. Alf Palema) , tvåa i Grand Prix de l’U.E.T., och Rambo Briljant (e. Lindy Lane). Fakir Briljants helsyster Emelie Briljant har lämnat miljonärerna Millan Briljant (e. Meadow Gallant) och Poker Briljant (e. Sugarcane Hanover).

Mödernet kom till Sverige med den 1979 importerade amerikanskan Song Festival (e. Speedster – Singing Lindy e. Victory Song).

Expandera

 

 

 

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

Islossning i storloppen?

När Kalmartravet arrangerar penningstinna finallopp under premiärkvällen av V64 Xpress är Anton Knutsson en av förgrundsfigurerna.
– Jag hade en fin start på karriären bakom Ryssebo La Reine (V64-6) och det ska bli väldigt roligt att köra henne igen, säger Anton Knutsson.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Anton Knutsson ser fram emot fredagskvällens tävlingar i Kalmar. Foto Hanold/ALN
Anton Knutsson ser fram emot fredagskvällens tävlingar i Kalmar. Foto Hanold/ALN
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Med två lopp i programmet där förstapriset ligger på 150.000 kronor och ytterligare ett med 200.000 kronor till vinnaren så är det mot Kalmar de travintresserades blickar framförallt riktas denna kväll.

Anton Knutsson finns med som kusk i de två förstnämnda loppen och på streckspelet inleder han bakom Gullabo Däck Bling (e. Enjoy Lavec) som startar i Stayerseriens final.
– Hästen var grymt bra senast som tvåa; det var synd att han inte fick vinna. Han gjorde loppet själv och blev precis avslagen. Frågan är om han nästan inte var bättre än någonsin, men här möter han ett tufft gäng och jag har respekt för hästarna på tillägg.

Så du har inga segerförhoppningar?
– Det är några riktigt bra med, men formen är god och kan det lösa sig är han med långt fram och hugger. Med tanke på senaste insatsen så kan jag inte utesluta att han är en outsider. Däremot går det inte att begära att han ska slå av alla de hästarna, men han är nog med långt fram.

Avelsplan avstyrdes

I Stoseriens final får han återstifta bekantskapen med Pär Thole-tränade Ryssebo La Reine (e. Kiss Francais). En häst som Knutsson kört i fem lopp varav tre slutat med seger, men nu blir det faktiskt första gången första gången på två och ett halvt år han sitter upp bakom det åttaåriga stoet.
– Hon ställdes av och betäcktes, men tog sig inte utan sattes igång. Nu är hon mer eller mindre favorit i finalen av den här Stoserien så det är en häftig comeback hon har gjort.

Fakta

KUSKSTATISTIK SISTA FEM ÅREN

 • 2017: 50 st: 4–5–8, 211.500 kr
 • 2018: 136 st: 7–9–9, 520.600 kr
 • 2019: 169 st: 14–18–16, 828.400 kr
 • 2020: 103 st: 4–7–12, 544.400 kr
 • 2021: 100 st: 1–17–12, 530.600 kr

Har du någon koll på hästen?
– Ja, jag har följt henne hela tiden. Senaste prestationen sade toppform; hon verkar vara tillbaka i gammalt gott slag. Hon är stark och rejäl men ganska svårkörd. Dessutom kan hon vara lite krånglig i volten, men jag kan inte säga att jag är orolig för att inte få iväg henne. Det kan bli vingel från början däremot, men förhoppningsvis kan vi komma framåt och ner i banan.Det ska bli jättekul att köra henne igen.

För Knutssons del har 2021 inte direkt varit ”stolpe in-året”. Lutningen på statistiken är anmärkningsvärd med en seger, 17 andraplatser (!) och dussinet tredjeplatser.
– Man är vinnarskalle och vill vinna lopp, men kollar man hur jag varit tippad eller spelad så är det inga betrodda hästar jag suttit bakom. Det är få nollor och få galopper. Visst vill man vinna lopp, men det är små marginaler. Det har varit många andraplatser där det blivit målfoto som avgjort eller skiljt huvud eller hals. Såhär är sporten; ibland får man ett mellanår.

Sent in i travet

Idag arbetar 24-åringen med travsport på deltid och tycks nöjd med sin tillvaro.
– Jag jobbar deltid på ICA Kvantum i Nässjö och sedan tränar och tävlar vi med hästarna tillsammans med pappa. Det är fullt ös.

Hur ser du på framtiden?
– Jag får ofta den frågan, men just nu trivs jag väldigt bra. Personligen är det bara att jobba på, köra lopp och utvecklas. Vi har lite generationsväxling i stallet, men flera av de 13 hästar vi ser spännande ut för framtiden eller är tävlingshästar som går bra mest varje gång.

Kent Knutsson och Max Flukt jublar efter segern i Harper Hanovers lopp 2006. Foto Stefan Melander/Stalltz.se

För Knutssons del var det inte givet alls att hamna i travsportens värld. Har man en så framgångsrik far som Kent Knutsson som levererade segermaskiner på löpande band i början av 2000-talet är det lätt att tro att ett liv inom denna bransch hela tiden varit det givna valet.
– Jag var med varje gång när Max Flukt startade och fick uppleva allt det roliga kring honom, men hade inga planer på att satsa på travet. Jag har hållit på med andra saker som bandy och golf och började egentligen med travet som 17-18-åring. Jag och min bror fick varsin del i Moon’s Oki Doki (e. Spotlite Lobell) som var en snäll och fin häst som vi var med hela vägen på. Där och då började jag köra häst och sedan rullade det bara på.

Vinner han något av finalloppen i kväll så har det ”rullat på” så pass att han räknat hem karriärens hittills största seger.
– Jag hoppas givetvis på det, men känner att vi får slå lite ur underläge och hoppas att vi kan ha marginalerna på vår sida.

Det om något är Anton Knutsson värd efter alla andrapris detta år!

Fakta

ANTON KNUTSSON OM KVÄLLENS ÖVRIGA CHANSER

Moons U.Bolt (lopp 5) var mycket bra senast. Han gör nästan aldrig ett dåligt lopp. Det är jämna och stabila tider han kommer hem på, men det är inte alltid han vinner. Hästen är rätt så kvick ut och jag hoppas vi kan nå ledningen, då vill jag köra där.

Summer Woodland (lopp 6) vann ett P 21-lopp senast, men gick trots allt i dödens hela vägen. Jag tycker det var mentalt starkt gjort av henne. Nu står hon sig nog lite lätt mot några av de här hästarna, men en fin peng kan det bli.

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

Hektisk helg med flera chanser

För hästägaren Börje Näsström stundar en hektisk helg.
Under dagarna tre har han fem hästar till start med Juni Rapid i Derbystoet som kronan på verket.
– Jag har aldrig i mitt liv varit med om en häst som haft så mycket otur, men nu kan det ha vänt, säger Börje Näsström.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Börje Näsström tillsammans med I'm Sailing och Anders Svanstedt. Foto Gunilla König/Stalltz.se
Börje Näsström tillsammans med I'm Sailing och Anders Svanstedt. Foto Gunilla König/Stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Den från Ångermanlandsbördige, men sedan många år tillbaka Falköpingstationerade Börje Näsström har under en längre period satsat hårt på travsporten.
– Jag har hållit på och äga hästar sedan Håkan Hellerstedt kom till Axevalla. Han var den förste vi hade häst hos på 1980-talet. Det började med en dålig häst, men därefter fick vi fram några hos honom som var dugliga. Vi ägde bland annat Freight Collect som vann V65-Mästaren 1991, men hade sålt honom innan innan det.

I början på 2000-talet tävlade Näsström med egenuppfödda hästar. Jacky Hornline (e. Lindy’s Crown) nyttjades som avelssto och lämnade sju avkommor bland vilka Anton S.R. (e. Kosar) 1.15,3ak/391.600 kr lyckades bäst, men stoet spottade ur sig flera dugliga vardagshästar som vann lopp på Axevalla.

När Åke Svanstedt etablerade sig i regionen började Näsström placera sina hästar hos stortränaren och det med fint resultat. Bland annat vann Moondancer (e. Offshore Dream) Lassagårdspokalen som treåring och Näsström har fortsatt satsa på Svanstedt när han lämnade Sverige.
Ja, och så på hans son Anders Svanstedt som tränar och kör söndagens Derbystofinalist Juni Rapid (e. Maharajah).

Toppstammad

En häst som haft ögonen på sig sedan första stund då stamtavlan väcker stort intresse. Med Maharajah som far och La Belle Lady som mor har man att brås på. Den sistnämnda har lämnat såväl superstoet Your Highness som avelshingsten Executive Caviar vars korta karriär innehöll flera riktiga topprestationer.
– Anders och jag var ute och tittade på Juni Rapid på Brättefors Stuteri ihop med Göran Gustavsson och Anders Olsson som jag äger hästen ihop med. Vi gillade vad vi såg och stamtavlan är ju riktigt bra. Som åring fick han över henne till Bjertorp, men men det vore till att ljuga om jag säger att det varit raka vägen…

Juni Rapid och Anders Svanstedt. Foto Martin Langels/ALN

Nej, segrarna lät minst sagt vänta på sig. Det tog 20 starter innan Juni Rapid var första gången vann ett travlopp.
– Jag har aldrig varit med om en häst som haft så mycket otur. Faktum är att nästan varje gång av de där första 20 starterna har vi varit nöjda med hur hon presterat, men hon har haft vansinnigt mycket otur. Bland annat har hon fått tävla med punkterat sulkyhjul tre gånger. Bland annat var hon tvåa i ett lopp över 2.640 meter där hon tävlade med punktering i 2.400 meter.

Nu tycks det i vilket fall ha vänt och det på allvar. Om saker och ting har studsat snett tidigare så går det nu Juni Rapids väg. Efter två sommartriumfer i Lindesberg spurtade Juni Rapid in som tvåa bakom Hoboken Am (e. Muscle Hill) i sitt uttagningslopp till Derbystoet.

Chanser i USA

75-åringen var själv på plats ihop med övriga ägare under uttagningarna på Jägersro och har – som ”arbetande pensionär” – möjlighet att lägga upp sina dagar på ett sådant sätt att han kan följa hästarna på nära håll.
– Det känns väldigt kul att hon tagit sig till finalen. Det är stentuff konkurrens, men väldig roligt att hon finns med bland de tolv. Jag är glad om hon är femma-sexa, men förhoppningsvis kan hon bli något hack längre fram. I veckans jobb testade Anders rycktussar för första gången och fick bra effekt på det så… ja, kan hon få spara speeden fram till upploppet och om tussarna ger effekt… vem vet vad som händer. Med lite tur kan det bli bättre än vad man hoppas tro.

Åke Svanstedt och Flawless Country vid seger på Red Mile i höstas. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Studsar det inte Juni Rapids väg på Jägersro kan Näsström likväl haft en bra helg. Satsningen på – och i lag med – Åke Svanstedt har fortsatt. I Sverige äger tvåårige hingsten Proffs (e. Propulsion) tillsammans som just Anders Svanstedt har i sin vård.
I USA deläger Näsström fyra hästar varav tre starter under fredagen och ytterligare en under lördagen.

Då handlar det om Flawless Country (e. Southwind Frank) som ska starta i finalen av Pennsylvania Sire Stakes på The Meadows där det står 235.000 dollar på spel i samlad prissumma.
– Hon sprang in fyra miljoner på nio starter som tvååring och var tvåa i ett Stakes-lopp för 14 dagar sedan så där pekar det åt rätt håll igen. Det blir fullt upp med starter både på dagtid och på nätter de här dagarna, men det är bara roligt. Jag ser fram emot helgen, avslutar Börje Näsström.

Fokustema
Fokus: Kallblods-SM
Läs senare

”Hästen är bättre i år än förra året”

Hans första häst vann en handfull gulddivisioner.
Bästa hästen idag har redan vunnit SM – i monté.
Nu jagar Stefan Dellbros tolvåring Don Viking SM-guld även för sulky.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Umåker-amatören Stefan Dellbro tillsammans med Don Viking efter hästens seger i Dubbelcupens final i Bollnäs för två år sedan. Foto Christer Norin/ALN
Umåker-amatören Stefan Dellbro tillsammans med Don Viking efter hästens seger i Dubbelcupens final i Bollnäs för två år sedan. Foto Christer Norin/ALN
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

50-årige Stefan Dellbro har levt med travsporten i många år och det som började med delägde varmblodet Let Me Fly på 1990-talet har de senaste decennierna fortsatt med både liten uppfödning och de senaste åren en handfull hästar i stallet som B-tränare.

Förra året var han mannen bakom det vinstrikaste svenskfödda kallblodet i landet i Don Viking (e. Järvsöviking) med 753.415 kronor insprunget – och det segerrikaste svenskfödda stoet i då fyraåriga lillasystern Wild Donnan (e. Voje Spik), som vann fem lopp! Dessutom klev Stefan över miljonen insprunget för stallets hästar för första gången.

– Att ha Sveriges vinstrikaste häst och dessutom segerrikaste sto är ganska fränt att lyckas med som en liten amatör, säger Stefan Dellbro.

Fakta

Tränarstatistik

Stefan Dellbro som tränare:

 • 2016 – 11 st: 0–3–2 – 124.500 kr
 • 2017 – 9 st: 3–2–0 – 112.200 kr
 • 2019 – 31 st: 8–5–3 – 786.700 kr
 • 2020 – 43 st: 10–7–8 – 1.016.215 kr
 • 2021 – 29 st: 6–2–4 – 400.993 kr
Expandera

Det började alltså med familje- och kompishästen Let Me Fly (e. Speedy Fly), 1.12,9ak/1.959.250 kronor, som Stefan bland annat ägde tillsammans med Halmstadtränaren Marcus Lindgren. Let Me Fly inledde hos Umåkertränaren Jan-Erik Erikson innan den stora utveckling kom hos den då färske proffstränaren Robert Bergh.

Totalt gjorde gjorde 80 starter (26–13–8) och vann en handfull gulddivisionslopp, däribland Top of Europe Trot i Boden 1994 och Malmloppet i Skellefteå både 1994 och 1995.

När hon lastades av hemma efter köpet var hon vit. ”Har du köpt en ridhäst?”, undrade transportören

Stefan köpte i samma veva varmblodet Norciana (född 1982 e. Glasgow), 1.16,8k/209.250 kr, som fölsto.

– Hon var grå när hon tävlade och vann bland annat en rikstotofinal för Karl-Gösta Fylking, men när hon lastades av hemma på gården efter köpet var hon vit. ”Har du köpt en ridhäst?”, undrade transportören, berättar Stefan med ett skratt.

Norcianas blod lever fortsatt vidare i Dellbros travverksamhet. Dottern Shy Beauty (e. Big Spender) vann själv V75-lopp i Dellbros träning för 20 år sedan och är mamma respektive mormor till de två varmblod som Stefan tränar idag: nioårige sonen Corroded (e. Pine Chip), 1.11,5ak/945.093 kr, respektive dottersonen treårige Il Stefano (e. Il Villaggio).

Corroded är tillbaka hos Stefan Dellbro efter flera år hos Robert Bergh. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Corroded är tillbaka hos Stefan efter flera år i regi Robert Bergh.

– Han har varit svår att få igång, tyvärr är hans hovar inte av bästa kvalitet och det har varit problem med hans fötter. Jag tycker att jag börjar få tillbaka honom någorlunda, men det är fortfarande långt från hästens inneboende kapacitet. Han ska gå barfota för att fungera och då måste han ha hovar och kropp med sig, säger Stefan.

Treårige Il Stefano har dock långt kvar till tävlingsdebut.

– Han är liten och blev kastrerad sent. Sedan har vi tagit bort lösa benbitar och det har varit rätt mycket bekymmer. Kanske kan det bli kval i höst, men det krävs nog en vinter med träning till för hästen, säger han.

Stefan äger fortfarande mamman Give Me V. (e. Fill V), som bara fått ett föl, just Il Stefano.

– Eventuellt låter jag betäcka henne igen, jag har ju haft några generationer i stammen och Shy Beauty lämnar väldigt fina travare, så jag skulle gärna få ett stoföl för att blodet ska leva vidare. Det är roliga hästar att jobba med.

Men hästen för dagen – och de senaste säsongerna – i Stefan Dellbros stall är tolvårige kallblodsvalacken Don Viking (e. Järvsöviking). Efter sju sorger och åtta bedrövelse i mitten av 2010-talet – läs: tre gaffelbandsskador – har ett långsiktigt och tålmodigt arbete med den hetlevrade hästen givit enastående resultat. Efter långt skadeuppehåll och noll starter 2017 gjorde Don Viking comeback 2018 och sedan dess har han svarat för detta:

 • 2018: 9 st (3–2–0) – 112.200 kr
 • 2019: 21 st (7–5–2) – 737.000 kr
 • 2020: 23 st (5–4–5) – 753.415 kr
 • 2021: 13 st (5–1–1) – 267.693 kr

Bland meriterna finns framför allt segern i monté-SM för kallblod och andraplatsen i SM för sulky förra året, samt segern i dubbelcupens final i Bollnäs 2019.

– Jag är glad varje säsong han kan hålla på, men hästen tål att starta och hårda upplägg, han tar loppen bra. När vi kommer hem efter tävlingar och jag släpper ut honom i hagen drar han iväg en rejäl repa. Han trivs med livet, säger Stefan.

Don Viking. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Förra året gjorde Don Viking en fin insats som tvåa bakom Månlykke A.M. i SM och upplägget inför årets svenska mästerskap liknar det från 2020. Don Viking är hemkommen efter en långresa till finska Ylivieska, där han startade i finska storloppet ”Valackfursten” med lopp två dagar på raken för två veckor sedan.

Han galopperade i den korta uppgörelsen, medan han slutade femma i långloppet efter offensiv styrning till ledning varvet från mål efter ett varv i tredjespår. Inget upplägg som passar tolvåringen.

– Det blev mest kattskit den här gången. Han reste inte lika bra som förra året och hade dessutom inget resesällskap som då. Han kan vara lite känslig med mat och vätska när han reser långt. Förra året gick det bra till Finland, men inte den här gången. Han var lite tagen och hade tunnat ur på grund av för lite vätska, säger Stefan.

Efter hemkomsten har Don Viking hittat formen igen.

– Han tog ikapp det fort när vi kom hem. Han har gått två backjobb och känns fin och laddad i träning. Just upplägget med start två dagar i rad gjorde honom väldigt gott när det kom till SM ett par veckor senare och jag hoppas det ger samma resultat nu.

Sandra Eriksson körde Don Viking för första gången i SM ifjol och det slutade alltså närmast med succé och andraplatsen. Nu hoppar Sandra upp igen – för fjärde gången – och utgångsläget är fina spår tre bakom startbilen.

– Sandra är duktigt på att köra kallblod och får hästarna att gå hela vägen. Förra året öppnade han bra i SM, men ska inte gå i tät. Bara han får springa i ryggar gör det inte så mycket om han ligger på under vägen. Det viktiga är att ha rygg till 400-500 meter från mål, säger Stefan.

Don Viking. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Förhoppningarna och möjligheten att försvara SM-silvret?

– Hästen är bättre i år än förra året, han har blivit stabilare och inte lika känslig för till exempel nya kuskar som tidigare. Gunnars häst blir förstås svår att slå, men de andra hästarna tycker jag att han matchar. Kan han vara trea-fyra är jag nöjd, men det finns inget att klaga på inför loppet, säger Stefan.

Efter SM kommer – SM. Nåja, det lär bli någon start emellan, men den 24 september är det svenskt mästerskap i monté, där Don Viking är titelförsvarare. Att han gillar disciplinen råder inte minsta tvivel om. I april satte han svenska rekordet 1.23,3a/2.140 meter tillsammans med Lena Fritz på just Bergsåker och i ett sprintrace på Solänget i början av augusti vann han på 1.19,4a/1.140 meter.

Under sadel har Don Viking gjort tolv starter, vunnit sex av dem och slutat tvåa fyra gånger!

Fakta

Don Viking

Valack 12 år e. Järvsöviking – Donnan e. Gyllfen
Resultat: 112 st: 25–19–14
Rekord: 1.22,1k – 1.22,4ak
Insprunget: 2.102.408 kr
Uppfödare: Anneli Oskarsson, Vindeln
Ägare: Donnans Hästar KB, Vindeln
Tränare: Stefan Dellbro, Umåker
Körsven: Sandra Eriksson, Boden

Expandera

Däremot lämnar Stefan tråkiga besked gällande Don Vikings femåriga lillasyster Wild Donnan. Stoet tjänade över en kvarts miljon kronor förra året utan att vara anmäld till de klassiska loppen och visade i våras att hon räcker i konkurrensen även mot äldre hästar.

– Tyvärr fick hon känning i en bakkota i somras och nu blir hon borta fem-sex månader för att läka ihop och rehabiliteras. Hon har ju tjänat så mycket pengar att i princip måste hon ned på svenskt rekord varje gång för att vinna lopp. Det känns som det finns en hel del kvar i henne och avel är inte aktuellt, om det inte skulle bli några bakslag under läkningsprocessen, säger Stefan.

Istället får Stefan Dellbro se Don Viking jaga en topplacering i Svenskt Mästerskap. Fjolårets andraplats i loppet visar att den finns inom räckhåll!