Fokustema
Fokus: Inför Åby Stora Pris
Läs senare

Ute efter tredje raka grupp I-segern

Två raka grupp I-segrar som nu kan bli tredje raka i Åby Stora Pris. Who’s Who har som sjuåring nått den nivå som man hela tiden trott om honom på Ekerö, stuteriet Menhammar och träningscampen Yttersta.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Who's Who och Pasi Aikio. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Who's Who och Pasi Aikio. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Who’s Who har haft det hektiskt de senaste månaderna. Utöver att vara Sveriges främsta äldre häst som så att säga tävlat på – därmed hamnar han före Elitloppsvinnaren Don Fanucci Zet i rangordningen – har Who’s Who betäckt full bok i Sverige 150, ston. Och det stoppar inte där, det har även exporterats sperma till andra länder.

Fakta

Who’s Who

hingst född 2014 e. Maharajah – Reality Pride e. From Above
39 st: 20–4–2
Rekord: 1.11,9l – 1.10,7ak*
Insprunget: 11.679.759 kr
Uppfödare: Menhammar Stuteri AB, Ekerö
Ägare: Travkompaniets Stall AB, Ekerö
Tränare: Pasi Aikio, Solvalla
Körsven: Örjan Kihlström. Solvalla
Skötare: Jennie Ek

Expandera

– Who’s Who har hoppat på bocken tre gånger i veckan och gått snabbjobb två gånger utöver det. Så man kan säga att han haft full arbetsvecka, säger Pasi Aikio.

Nu när betäckningssäsongen är över, betyder det att du kunnat höja träningsintensiteten så att Who’s Who kanske är ännu bättre än när han vann Norrbottens Grand Prix och Hugo Åbergs Memorial?

– Nej, nej. Vi har inte ändrat på något i träningen efter att betäckandet var slut, säger Pasi Aikio.

trav, travsport, sulkysport, v75, jägersro, derbyt
Får vi höra segervrål av Who’s Who? Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Han håller dock med om att Who’s Who nu som sjuåring är bättre än hästen någonsin varit tidigare.

– Det är klar skillnad på Who’s Who nu och för ett år sedan. Han fick kvarka när han var i Frankrike förra vintern och det hade han med sig in i sexåringssäsongen. Det blev ingen bra förberedelse för den lilla sommar-o h höstsäsong hästen genomförde, det saknades helt enkelt mängdträning. Inför i år fick han en ordentlig vinterträning som grund att stå på, och det är det som nu har get utsag, säger Pasi Aikio.

Who’s Whos karriär har så här långt haft tålamod som kännemärke och så är det fortfarande. Sjuåringen har gjort 39 starter och av dem gjorde han 14 – en dryg tredjedel alltså – som fyraåring då Who’s Who från att ha varit på ”klass II-nivån” i rikstoton på våren som fyraåring blev kullens kung med Derbysegern i september.

 

Om vi ska ta det kronologiskt: Som treåring blev Who’s Who försenad med debut först i september på grund av otur med småinfektioner. Inget allvarligt, men sådant som försköt inledningen på karriären och gjorde att alla eventuella tankar på att då prova i tuffare årgåmgsloppssammanhang fick skrinläggas.

Fakta

Who’s Whos karriär

2017: 5 st: 3–0–0. Bästatid: 1.14,9m*. Insprunget: 128.500 kr
2018: 14 st: 8–1–0. Bästatid: 1.11,3am*. Insprunget: 5.476.259 kr
2019: 8 st: 4–1–0. Bästatid: 1.11,1am*. Insprunget: 1.360.000 kr
2020: 6 st: 1–1–2. Bästatid. 1.11,0am. Insprunget: 1.266.000 kr
2021: 6 st: 4–1–0. Bästatid: 1.10,7ak*. Insprunget: 3.449.000 kr
Totalt: 39 st: 20–4–2. Rekord: 1.10,7ak*. Insprunget: 11.679.759 kr

Expandera

Som fyraåring gjorde Wh’s Who en ”full” säsong med ovannämnda seger i Derbyt och därutöver fjärdeplatser i Kungapokalen och Grand Prix de l’U.E.T.

När hästen blev fem år var planen redan egentligen ett år framåt i tiden: Prix d’Amérique 2020 då Who’s Who skulle försöka upprepa sin pappa Maharajahs vinstbedrift på Vincennes. Säsongen och matchningen lades upp därefter; med Jubileumspokalen på Solvalla – som Who’s Who vann – som enda fokusuppgift innan sellådorna packades för en vinter i Paris.

Men av den satsningen blev det rakt av fiasko. Who’s Who fann inte rätt form på Grosbois, och när han efter tre misslyckade starter kom hem till Ekerö igen var det dessutom med en ytterst ovälkommen fripassagerere i kroppen: Kvarka. Som väl var såg man snabbt vad Who’s Who kunde ta tagit med sig och det blev inget utbrott av den smittsamma sjukdomen vare sig i Pasi Aikios stall, eller på stuteriet. Who’s Who hölls isolerad, och fick när sjukdomen var över avelsdebutera. Tävlandet som sexåring inskränkte sig till sex starter, med andraplatsen bakom Moni Viking i just Åby Stora Pris som årets höjdpunkt.

Fakta

Who's Who's meriter

 • Som fyraåring 2018: Seger i Svenskt Travderby. Fjärdeplatser i Grand Prix de l’ U:E.T. och Konung Gustaf V:s Pokal. Segrar i uttagningslopp till Derbyt, Grand Prix de l-U.E.T, semifinal i Breeders Crown samt försök och final i klass II.
 • Som femåring 2019: Segrar i Solvallas Jubileumspokal och Icelands lopp. Andraplats i Östgötaloppet.
 • Som sexåring 2020: Seger i Malmö Stads Pris. Andraplats i Åby Stora Pris. Tredjeplats i Sundsvall Open Trot.
 • Som sjuåring 2021: Segrar i Hugo Åbergs Memorial, Norrbottens Grand Prix. Andraplats i Harper Hanovers lopp. Sexa i Olympiatravet. Segrar i Rommeheatet och Assar Engbloms lopp.
Expandera

När Wh’s Who sedan kom tillbaka igen i april i år – nu dessutom som fulltecknad avelshingst – var det en starkare och bättre förberedd häst än tidigare. Det började också bra med två gulddivsionssegrar innan Paralympiatravet blev en mardröm: Vansinnesöppning till ledningen (1.06,7 första 500 meterna) och en till slut trött och slagen Who’s Who som sexa.

– För en vanlig häst hade det loppet varit en mardröm, med risk för förstörd form och nedsatt tävlingsvilja. Men det år det som är grejen med de här topphästarna, såna som Who’s Who. De blir inte knäckta av sådana tuffa lopp utan kanske till och med bättre! Jag var aldrig orolig att det lopp Who’s Who fick skulle sätta ner honom, och även Harper Hanovers i starten efter blev ju väldigt tufft. Som sagt, riktigt bra hästar bara skakar av sig sånt, och det har ju Who’s Who sedan visat att han är, vid storloppssegrama i Boden och på Jägersro, säger Pasi Aikio.

Jag var aldrig orolig att det lopp Who’s Who fick skulle sätta ner honom

Nu börjar frågan bli alltmer aktuell om man ska göra ett ordentligt frest mot Paris och Prix d’Amérique en gäng till?

– Vi har inte pratat något om det ännu. Just nu tar vi bara ett lopp i taget och har inte någon långsiktig planering. Nu är det först Åby Stora Pris, och är allt bra efter det finns ju Sundsvall Open Trot…och efter det Frances Bulwarks lopp Kriteriehelgen (med 750.000 kronor i förstapris, reds.anm.), sedan SM på Åby och kanske Mülllers på Jägerso i oktober. Om hästen är fortsatt pigg och fräsch och vi vill fortsätta starta på här i Sverige finns det gott om fina lopp kvar, säger Pasi Aikio.

Om kretsen runt hästen skulle välja att satsa mot Paris behöver knappast Who’s Who tänka på att kvala sig in där. Med 11,7 miljoner kronor insprunget, och rimligt att döma mer att hämta de kommande månaderna, kommer han med stor sannolkhet direkt in i Prix d’Amérique på sin prissumma.

– Det vågar jag inte ta för givet. Det finns gott om franska hästar med väldigt höga startprissummor. Det där är förstås något vi i så fall får sätta oss ner och försöka beräkna, om vi går för de största loppen under vintermeetinget. Men som sagt, det där är inget jag funderar på just nu, utan fokuset är att ha Who’s Who i fortsatt bra form för först Åby Stora Pris. Att lyckas ta tre raka grupp I-segrar skulle vara väldigt häftigt, säger Pasi Aikio.

Att lyckas ta tre raka grupp I-segrar skulle vara väldigt häftigt

Fakta

Who’s Whos storloppsstarter i år:

 • 8 maj: Paralympiatravet, Åby: Övertog ledningen efter 650 meter när det gått 1.06,7 första 500 meterna. 1.10,5 första varvet. Fick press av Aetos Kronos genom slutkurvan, stumnade till slut men höll efter omständigheterna toppbra som sexa på 1.11,2a/2.140. Delia du Pommereux spurtvann vann före Very Kronos och Aetos Kronos. 1.08,9 sista 500 meterna.
 • 29 maj: Harper Hanovers lopp, Solvalla: Startade från 40 meters tillägg. Gick 1.10,3 sista varvet, till största delen i tredjespår utan rygg, och slutade tvåa på 1.11,9/3.180, förbispurtad av Wild Love som vann på nya stovärldsrekordet 1.11,9/3.180.
 • 19 juni: Norrbottens Stora Pris, Boden: Attack 350 kvar från tredje par utvändigt, hann ikapp ledande Very Kronos med en ohygglig spurt kort före mål via 1.08,5 (!) sista kilometern.
 • 27 juli: Hugo Åbergs Memorial, Jägersro. Höll ledningen från innerspår (1.08,5 första 500 meterna) i sitt livs första start över sprinterdistans. Fick hålla för klassen mycket lågt tempo mitt i loppet, sprintade lätt undan till slut med krafter kvar i mål på 1.10,7a/1.609 efter 1.08,2 sista 500 meterna.
Expandera
Fakta

Who’s Who kuriosa

Who’s Who gick i Hugo Åbergs Memorial förbi den ett år äldre Makethemark som sin pappa Maharajahs (utnämnd till Elithingst) vinstrikaste avkomma.

***

Maharajahs första kull föddes 2013, Who’s Who ingår alltså i andra kullen.
Hittills finns det 745 färdigregistrerade svenskfödda Maharajah-avkommor. Med årets kull och utlandsfödda torde Maharajah vara någonstans vid 1.000-strecket i antal avkommor totalt. Maharajah är 16 år och hinner sålunda få flera kullar till. De senaste åren har han varit en av Europas allra mest använda avelshingstar med full bok, 150 ston, i Sverige och ungefär lika många till betäckta i andra länder.
Maharajahs vinstrikaste avkommor:

 • Who’s Who, hingst född i Sverige 2014 u. Reality Pride e. From Above. 1.10,7ak*/11.679.759 kr
 • Makethemark, hingst född i Sverige 2013 u. Global Naughty e. Conway Hall. 1.09,3ak/11.558.645 kr
 • Moni Viking, hingst född i Norge 2013 u. Jeunesse Doree e. Coktail Jet. 1.09,4ak/8.013.423 kr
 • Alrajah One, hingst född i Italien 2016 u. Mariu e. Varenne. 1.10,4ak*/7.462.506 kr
 • A Sweet Dance, sto fött i Sverige 2015 u. Sugar Step e. Sugarcane Hanover. 1.11,0am*/3.522.114 kr

Maharajahs snabbaste avkomma är Italienfödde fyraåringen Bengurion Jet (u. Love Me Tender e. Supergill) som Hugo Åbergskvällen vann på europarekordet för fyraåringar, 1.08,8a/1.640. Även Bengurion Jet är med i Åby Stora Pris.

***

Who’s Whos mamma Reality Pride (e. From Above – Elitloppa e. Kimberland) är svensregistrerad men hade fransk uppfödare och ägare i Yvonnick Garandeau. Hon tävlade först i Sverige för Veijo Heiskanen och sedan i Frankrike för Ulf Nordin och sprang in 1.109.430 kr. Efter tävlingskarriären köptes Reality Pride av Stall Segerhuva och kom till Menhammar.

Hon har sex avkommor i startbar ålder (tre år och äldre). Utöver Who’s Who har förstfödde Unreal (e. Maharajah) och nu femårige Bottom Line (e. Panne de Moteur) tävlat, med de blygsamma resultaten 1.16,6k/82.100 kr och 1.15,3am*/75.400 kr.

Who’s Whos mormor Elitloppa var en ”fransk flygmaskin” hos Pierre Vercruysse, med 3,4 miljoner kronor insprunget. Hon var tvåa i Finlandia Ajo och vann i Sverige Elirlopspshelgen 1999 och Hugo Åbergs-kvällen 2000.

***

Who’s Who är nu Menhammars näst vinstrikaste uppfödning genom tiderna. Endast pappa Maharajah straffar Who’s Who. Menhammar Stuteris fem vinstrikaste:

 • Maharajah (hingst född 2005 e,. Viking Kronos –Chili Khan) – 23.534.423 kr
 • Who’s Who kuriosa (hingst född 2014 e. Maharajah – Reality Pride) – 11.679.759 kr
 • Hot Tub (hingst född 2000 e. Sugarcane Hanover – Bathing Beauty) – 8.721.531 kr
 • Panne de Moteur (hingst född 2008 e. Credit Winner – Jalopy) – 8.707.500 kr
 • From Above (hingst född 1998 e. Zoot Suit – A Gift From Heaven) – 8.344.320 kr
Expandera

 

Raketspurt fällde avgörande

 

Who’s Who hade full kontroll

 

 

 

 

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

Islossning i storloppen?

När Kalmartravet arrangerar penningstinna finallopp under premiärkvällen av V64 Xpress är Anton Knutsson en av förgrundsfigurerna.
– Jag hade en fin start på karriären bakom Ryssebo La Reine (V64-6) och det ska bli väldigt roligt att köra henne igen, säger Anton Knutsson.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Anton Knutsson ser fram emot fredagskvällens tävlingar i Kalmar. Foto Hanold/ALN
Anton Knutsson ser fram emot fredagskvällens tävlingar i Kalmar. Foto Hanold/ALN
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Med två lopp i programmet där förstapriset ligger på 150.000 kronor och ytterligare ett med 200.000 kronor till vinnaren så är det mot Kalmar de travintresserades blickar framförallt riktas denna kväll.

Anton Knutsson finns med som kusk i de två förstnämnda loppen och på streckspelet inleder han bakom Gullabo Däck Bling (e. Enjoy Lavec) som startar i Stayerseriens final.
– Hästen var grymt bra senast som tvåa; det var synd att han inte fick vinna. Han gjorde loppet själv och blev precis avslagen. Frågan är om han nästan inte var bättre än någonsin, men här möter han ett tufft gäng och jag har respekt för hästarna på tillägg.

Så du har inga segerförhoppningar?
– Det är några riktigt bra med, men formen är god och kan det lösa sig är han med långt fram och hugger. Med tanke på senaste insatsen så kan jag inte utesluta att han är en outsider. Däremot går det inte att begära att han ska slå av alla de hästarna, men han är nog med långt fram.

Avelsplan avstyrdes

I Stoseriens final får han återstifta bekantskapen med Pär Thole-tränade Ryssebo La Reine (e. Kiss Francais). En häst som Knutsson kört i fem lopp varav tre slutat med seger, men nu blir det faktiskt första gången första gången på två och ett halvt år han sitter upp bakom det åttaåriga stoet.
– Hon ställdes av och betäcktes, men tog sig inte utan sattes igång. Nu är hon mer eller mindre favorit i finalen av den här Stoserien så det är en häftig comeback hon har gjort.

Fakta

KUSKSTATISTIK SISTA FEM ÅREN

 • 2017: 50 st: 4–5–8, 211.500 kr
 • 2018: 136 st: 7–9–9, 520.600 kr
 • 2019: 169 st: 14–18–16, 828.400 kr
 • 2020: 103 st: 4–7–12, 544.400 kr
 • 2021: 100 st: 1–17–12, 530.600 kr

Har du någon koll på hästen?
– Ja, jag har följt henne hela tiden. Senaste prestationen sade toppform; hon verkar vara tillbaka i gammalt gott slag. Hon är stark och rejäl men ganska svårkörd. Dessutom kan hon vara lite krånglig i volten, men jag kan inte säga att jag är orolig för att inte få iväg henne. Det kan bli vingel från början däremot, men förhoppningsvis kan vi komma framåt och ner i banan.Det ska bli jättekul att köra henne igen.

För Knutssons del har 2021 inte direkt varit ”stolpe in-året”. Lutningen på statistiken är anmärkningsvärd med en seger, 17 andraplatser (!) och dussinet tredjeplatser.
– Man är vinnarskalle och vill vinna lopp, men kollar man hur jag varit tippad eller spelad så är det inga betrodda hästar jag suttit bakom. Det är få nollor och få galopper. Visst vill man vinna lopp, men det är små marginaler. Det har varit många andraplatser där det blivit målfoto som avgjort eller skiljt huvud eller hals. Såhär är sporten; ibland får man ett mellanår.

Sent in i travet

Idag arbetar 24-åringen med travsport på deltid och tycks nöjd med sin tillvaro.
– Jag jobbar deltid på ICA Kvantum i Nässjö och sedan tränar och tävlar vi med hästarna tillsammans med pappa. Det är fullt ös.

Hur ser du på framtiden?
– Jag får ofta den frågan, men just nu trivs jag väldigt bra. Personligen är det bara att jobba på, köra lopp och utvecklas. Vi har lite generationsväxling i stallet, men flera av de 13 hästar vi ser spännande ut för framtiden eller är tävlingshästar som går bra mest varje gång.

Kent Knutsson och Max Flukt jublar efter segern i Harper Hanovers lopp 2006. Foto Stefan Melander/Stalltz.se

För Knutssons del var det inte givet alls att hamna i travsportens värld. Har man en så framgångsrik far som Kent Knutsson som levererade segermaskiner på löpande band i början av 2000-talet är det lätt att tro att ett liv inom denna bransch hela tiden varit det givna valet.
– Jag var med varje gång när Max Flukt startade och fick uppleva allt det roliga kring honom, men hade inga planer på att satsa på travet. Jag har hållit på med andra saker som bandy och golf och började egentligen med travet som 17-18-åring. Jag och min bror fick varsin del i Moon’s Oki Doki (e. Spotlite Lobell) som var en snäll och fin häst som vi var med hela vägen på. Där och då började jag köra häst och sedan rullade det bara på.

Vinner han något av finalloppen i kväll så har det ”rullat på” så pass att han räknat hem karriärens hittills största seger.
– Jag hoppas givetvis på det, men känner att vi får slå lite ur underläge och hoppas att vi kan ha marginalerna på vår sida.

Det om något är Anton Knutsson värd efter alla andrapris detta år!

Fakta

ANTON KNUTSSON OM KVÄLLENS ÖVRIGA CHANSER

Moons U.Bolt (lopp 5) var mycket bra senast. Han gör nästan aldrig ett dåligt lopp. Det är jämna och stabila tider han kommer hem på, men det är inte alltid han vinner. Hästen är rätt så kvick ut och jag hoppas vi kan nå ledningen, då vill jag köra där.

Summer Woodland (lopp 6) vann ett P 21-lopp senast, men gick trots allt i dödens hela vägen. Jag tycker det var mentalt starkt gjort av henne. Nu står hon sig nog lite lätt mot några av de här hästarna, men en fin peng kan det bli.

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

Hektisk helg med flera chanser

För hästägaren Börje Näsström stundar en hektisk helg.
Under dagarna tre har han fem hästar till start med Juni Rapid i Derbystoet som kronan på verket.
– Jag har aldrig i mitt liv varit med om en häst som haft så mycket otur, men nu kan det ha vänt, säger Börje Näsström.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Börje Näsström tillsammans med I'm Sailing och Anders Svanstedt. Foto Gunilla König/Stalltz.se
Börje Näsström tillsammans med I'm Sailing och Anders Svanstedt. Foto Gunilla König/Stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Den från Ångermanlandsbördige, men sedan många år tillbaka Falköpingstationerade Börje Näsström har under en längre period satsat hårt på travsporten.
– Jag har hållit på och äga hästar sedan Håkan Hellerstedt kom till Axevalla. Han var den förste vi hade häst hos på 1980-talet. Det började med en dålig häst, men därefter fick vi fram några hos honom som var dugliga. Vi ägde bland annat Freight Collect som vann V65-Mästaren 1991, men hade sålt honom innan innan det.

I början på 2000-talet tävlade Näsström med egenuppfödda hästar. Jacky Hornline (e. Lindy’s Crown) nyttjades som avelssto och lämnade sju avkommor bland vilka Anton S.R. (e. Kosar) 1.15,3ak/391.600 kr lyckades bäst, men stoet spottade ur sig flera dugliga vardagshästar som vann lopp på Axevalla.

När Åke Svanstedt etablerade sig i regionen började Näsström placera sina hästar hos stortränaren och det med fint resultat. Bland annat vann Moondancer (e. Offshore Dream) Lassagårdspokalen som treåring och Näsström har fortsatt satsa på Svanstedt när han lämnade Sverige.
Ja, och så på hans son Anders Svanstedt som tränar och kör söndagens Derbystofinalist Juni Rapid (e. Maharajah).

Toppstammad

En häst som haft ögonen på sig sedan första stund då stamtavlan väcker stort intresse. Med Maharajah som far och La Belle Lady som mor har man att brås på. Den sistnämnda har lämnat såväl superstoet Your Highness som avelshingsten Executive Caviar vars korta karriär innehöll flera riktiga topprestationer.
– Anders och jag var ute och tittade på Juni Rapid på Brättefors Stuteri ihop med Göran Gustavsson och Anders Olsson som jag äger hästen ihop med. Vi gillade vad vi såg och stamtavlan är ju riktigt bra. Som åring fick han över henne till Bjertorp, men men det vore till att ljuga om jag säger att det varit raka vägen…

Juni Rapid och Anders Svanstedt. Foto Martin Langels/ALN

Nej, segrarna lät minst sagt vänta på sig. Det tog 20 starter innan Juni Rapid var första gången vann ett travlopp.
– Jag har aldrig varit med om en häst som haft så mycket otur. Faktum är att nästan varje gång av de där första 20 starterna har vi varit nöjda med hur hon presterat, men hon har haft vansinnigt mycket otur. Bland annat har hon fått tävla med punkterat sulkyhjul tre gånger. Bland annat var hon tvåa i ett lopp över 2.640 meter där hon tävlade med punktering i 2.400 meter.

Nu tycks det i vilket fall ha vänt och det på allvar. Om saker och ting har studsat snett tidigare så går det nu Juni Rapids väg. Efter två sommartriumfer i Lindesberg spurtade Juni Rapid in som tvåa bakom Hoboken Am (e. Muscle Hill) i sitt uttagningslopp till Derbystoet.

Chanser i USA

75-åringen var själv på plats ihop med övriga ägare under uttagningarna på Jägersro och har – som ”arbetande pensionär” – möjlighet att lägga upp sina dagar på ett sådant sätt att han kan följa hästarna på nära håll.
– Det känns väldigt kul att hon tagit sig till finalen. Det är stentuff konkurrens, men väldig roligt att hon finns med bland de tolv. Jag är glad om hon är femma-sexa, men förhoppningsvis kan hon bli något hack längre fram. I veckans jobb testade Anders rycktussar för första gången och fick bra effekt på det så… ja, kan hon få spara speeden fram till upploppet och om tussarna ger effekt… vem vet vad som händer. Med lite tur kan det bli bättre än vad man hoppas tro.

Åke Svanstedt och Flawless Country vid seger på Red Mile i höstas. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Studsar det inte Juni Rapids väg på Jägersro kan Näsström likväl haft en bra helg. Satsningen på – och i lag med – Åke Svanstedt har fortsatt. I Sverige äger tvåårige hingsten Proffs (e. Propulsion) tillsammans som just Anders Svanstedt har i sin vård.
I USA deläger Näsström fyra hästar varav tre starter under fredagen och ytterligare en under lördagen.

Då handlar det om Flawless Country (e. Southwind Frank) som ska starta i finalen av Pennsylvania Sire Stakes på The Meadows där det står 235.000 dollar på spel i samlad prissumma.
– Hon sprang in fyra miljoner på nio starter som tvååring och var tvåa i ett Stakes-lopp för 14 dagar sedan så där pekar det åt rätt håll igen. Det blir fullt upp med starter både på dagtid och på nätter de här dagarna, men det är bara roligt. Jag ser fram emot helgen, avslutar Börje Näsström.

Fokustema
Fokus: Kallblods-SM
Läs senare

”Hästen är bättre i år än förra året”

Hans första häst vann en handfull gulddivisioner.
Bästa hästen idag har redan vunnit SM – i monté.
Nu jagar Stefan Dellbros tolvåring Don Viking SM-guld även för sulky.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Umåker-amatören Stefan Dellbro tillsammans med Don Viking efter hästens seger i Dubbelcupens final i Bollnäs för två år sedan. Foto Christer Norin/ALN
Umåker-amatören Stefan Dellbro tillsammans med Don Viking efter hästens seger i Dubbelcupens final i Bollnäs för två år sedan. Foto Christer Norin/ALN
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

50-årige Stefan Dellbro har levt med travsporten i många år och det som började med delägde varmblodet Let Me Fly på 1990-talet har de senaste decennierna fortsatt med både liten uppfödning och de senaste åren en handfull hästar i stallet som B-tränare.

Förra året var han mannen bakom det vinstrikaste svenskfödda kallblodet i landet i Don Viking (e. Järvsöviking) med 753.415 kronor insprunget – och det segerrikaste svenskfödda stoet i då fyraåriga lillasystern Wild Donnan (e. Voje Spik), som vann fem lopp! Dessutom klev Stefan över miljonen insprunget för stallets hästar för första gången.

– Att ha Sveriges vinstrikaste häst och dessutom segerrikaste sto är ganska fränt att lyckas med som en liten amatör, säger Stefan Dellbro.

Fakta

Tränarstatistik

Stefan Dellbro som tränare:

 • 2016 – 11 st: 0–3–2 – 124.500 kr
 • 2017 – 9 st: 3–2–0 – 112.200 kr
 • 2019 – 31 st: 8–5–3 – 786.700 kr
 • 2020 – 43 st: 10–7–8 – 1.016.215 kr
 • 2021 – 29 st: 6–2–4 – 400.993 kr
Expandera

Det började alltså med familje- och kompishästen Let Me Fly (e. Speedy Fly), 1.12,9ak/1.959.250 kronor, som Stefan bland annat ägde tillsammans med Halmstadtränaren Marcus Lindgren. Let Me Fly inledde hos Umåkertränaren Jan-Erik Erikson innan den stora utveckling kom hos den då färske proffstränaren Robert Bergh.

Totalt gjorde gjorde 80 starter (26–13–8) och vann en handfull gulddivisionslopp, däribland Top of Europe Trot i Boden 1994 och Malmloppet i Skellefteå både 1994 och 1995.

När hon lastades av hemma efter köpet var hon vit. ”Har du köpt en ridhäst?”, undrade transportören

Stefan köpte i samma veva varmblodet Norciana (född 1982 e. Glasgow), 1.16,8k/209.250 kr, som fölsto.

– Hon var grå när hon tävlade och vann bland annat en rikstotofinal för Karl-Gösta Fylking, men när hon lastades av hemma på gården efter köpet var hon vit. ”Har du köpt en ridhäst?”, undrade transportören, berättar Stefan med ett skratt.

Norcianas blod lever fortsatt vidare i Dellbros travverksamhet. Dottern Shy Beauty (e. Big Spender) vann själv V75-lopp i Dellbros träning för 20 år sedan och är mamma respektive mormor till de två varmblod som Stefan tränar idag: nioårige sonen Corroded (e. Pine Chip), 1.11,5ak/945.093 kr, respektive dottersonen treårige Il Stefano (e. Il Villaggio).

Corroded är tillbaka hos Stefan Dellbro efter flera år hos Robert Bergh. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Corroded är tillbaka hos Stefan efter flera år i regi Robert Bergh.

– Han har varit svår att få igång, tyvärr är hans hovar inte av bästa kvalitet och det har varit problem med hans fötter. Jag tycker att jag börjar få tillbaka honom någorlunda, men det är fortfarande långt från hästens inneboende kapacitet. Han ska gå barfota för att fungera och då måste han ha hovar och kropp med sig, säger Stefan.

Treårige Il Stefano har dock långt kvar till tävlingsdebut.

– Han är liten och blev kastrerad sent. Sedan har vi tagit bort lösa benbitar och det har varit rätt mycket bekymmer. Kanske kan det bli kval i höst, men det krävs nog en vinter med träning till för hästen, säger han.

Stefan äger fortfarande mamman Give Me V. (e. Fill V), som bara fått ett föl, just Il Stefano.

– Eventuellt låter jag betäcka henne igen, jag har ju haft några generationer i stammen och Shy Beauty lämnar väldigt fina travare, så jag skulle gärna få ett stoföl för att blodet ska leva vidare. Det är roliga hästar att jobba med.

Men hästen för dagen – och de senaste säsongerna – i Stefan Dellbros stall är tolvårige kallblodsvalacken Don Viking (e. Järvsöviking). Efter sju sorger och åtta bedrövelse i mitten av 2010-talet – läs: tre gaffelbandsskador – har ett långsiktigt och tålmodigt arbete med den hetlevrade hästen givit enastående resultat. Efter långt skadeuppehåll och noll starter 2017 gjorde Don Viking comeback 2018 och sedan dess har han svarat för detta:

 • 2018: 9 st (3–2–0) – 112.200 kr
 • 2019: 21 st (7–5–2) – 737.000 kr
 • 2020: 23 st (5–4–5) – 753.415 kr
 • 2021: 13 st (5–1–1) – 267.693 kr

Bland meriterna finns framför allt segern i monté-SM för kallblod och andraplatsen i SM för sulky förra året, samt segern i dubbelcupens final i Bollnäs 2019.

– Jag är glad varje säsong han kan hålla på, men hästen tål att starta och hårda upplägg, han tar loppen bra. När vi kommer hem efter tävlingar och jag släpper ut honom i hagen drar han iväg en rejäl repa. Han trivs med livet, säger Stefan.

Don Viking. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Förra året gjorde Don Viking en fin insats som tvåa bakom Månlykke A.M. i SM och upplägget inför årets svenska mästerskap liknar det från 2020. Don Viking är hemkommen efter en långresa till finska Ylivieska, där han startade i finska storloppet ”Valackfursten” med lopp två dagar på raken för två veckor sedan.

Han galopperade i den korta uppgörelsen, medan han slutade femma i långloppet efter offensiv styrning till ledning varvet från mål efter ett varv i tredjespår. Inget upplägg som passar tolvåringen.

– Det blev mest kattskit den här gången. Han reste inte lika bra som förra året och hade dessutom inget resesällskap som då. Han kan vara lite känslig med mat och vätska när han reser långt. Förra året gick det bra till Finland, men inte den här gången. Han var lite tagen och hade tunnat ur på grund av för lite vätska, säger Stefan.

Efter hemkomsten har Don Viking hittat formen igen.

– Han tog ikapp det fort när vi kom hem. Han har gått två backjobb och känns fin och laddad i träning. Just upplägget med start två dagar i rad gjorde honom väldigt gott när det kom till SM ett par veckor senare och jag hoppas det ger samma resultat nu.

Sandra Eriksson körde Don Viking för första gången i SM ifjol och det slutade alltså närmast med succé och andraplatsen. Nu hoppar Sandra upp igen – för fjärde gången – och utgångsläget är fina spår tre bakom startbilen.

– Sandra är duktigt på att köra kallblod och får hästarna att gå hela vägen. Förra året öppnade han bra i SM, men ska inte gå i tät. Bara han får springa i ryggar gör det inte så mycket om han ligger på under vägen. Det viktiga är att ha rygg till 400-500 meter från mål, säger Stefan.

Don Viking. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Förhoppningarna och möjligheten att försvara SM-silvret?

– Hästen är bättre i år än förra året, han har blivit stabilare och inte lika känslig för till exempel nya kuskar som tidigare. Gunnars häst blir förstås svår att slå, men de andra hästarna tycker jag att han matchar. Kan han vara trea-fyra är jag nöjd, men det finns inget att klaga på inför loppet, säger Stefan.

Efter SM kommer – SM. Nåja, det lär bli någon start emellan, men den 24 september är det svenskt mästerskap i monté, där Don Viking är titelförsvarare. Att han gillar disciplinen råder inte minsta tvivel om. I april satte han svenska rekordet 1.23,3a/2.140 meter tillsammans med Lena Fritz på just Bergsåker och i ett sprintrace på Solänget i början av augusti vann han på 1.19,4a/1.140 meter.

Under sadel har Don Viking gjort tolv starter, vunnit sex av dem och slutat tvåa fyra gånger!

Fakta

Don Viking

Valack 12 år e. Järvsöviking – Donnan e. Gyllfen
Resultat: 112 st: 25–19–14
Rekord: 1.22,1k – 1.22,4ak
Insprunget: 2.102.408 kr
Uppfödare: Anneli Oskarsson, Vindeln
Ägare: Donnans Hästar KB, Vindeln
Tränare: Stefan Dellbro, Umåker
Körsven: Sandra Eriksson, Boden

Expandera

Däremot lämnar Stefan tråkiga besked gällande Don Vikings femåriga lillasyster Wild Donnan. Stoet tjänade över en kvarts miljon kronor förra året utan att vara anmäld till de klassiska loppen och visade i våras att hon räcker i konkurrensen även mot äldre hästar.

– Tyvärr fick hon känning i en bakkota i somras och nu blir hon borta fem-sex månader för att läka ihop och rehabiliteras. Hon har ju tjänat så mycket pengar att i princip måste hon ned på svenskt rekord varje gång för att vinna lopp. Det känns som det finns en hel del kvar i henne och avel är inte aktuellt, om det inte skulle bli några bakslag under läkningsprocessen, säger Stefan.

Istället får Stefan Dellbro se Don Viking jaga en topplacering i Svenskt Mästerskap. Fjolårets andraplats i loppet visar att den finns inom räckhåll!