Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

”Foppa” tillbaka – 21 år efter hockeyhästens skräll

21 år efter hockeyhästens skräll, ”Foppas” nya segerchans, toppstammad avelshingst död, Båth utmanar Redén på V75.
Det är några av punkterna i ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Orbit Air vinnare av SIlverörnen 1999. Diamanten vinnare 2020? Foto Stalltz.se & Mathias Hedlund/Sulkysport
Orbit Air vinnare av SIlverörnen 1999. Diamanten vinnare 2020? Foto Stalltz.se & Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1”Hockeyhästen” var namnet han gick under, fyndköpet Orbit Air (e. Spring Turf-Orly Air e. Air France), som ett gäng unga hockeyspelare i MoDo gick samman och köpte i början av 1990-talet. Efter en tid hos Ulf Arne Johansson sattes hästen i träning hos Solängets Staffan Osterling – numera generalsekreterare i Travtränarnas Riksförbund – och gjorde en enorm klassresa.

När Orbit Air som tolvåring gick i pension hade han gjort 119 starter (28–13–8) och sprungit in 1.980.350 kronor.

Ett lopp älskade Orbit Air mer än många andra: Sverigeloppet. På den tiden hade en häst från varje bana i landet kvalat in och möttes i semifinal och final på Solvalla. Orbit Air vann båda två gånger, 1997 och 1998. På svenskt rekord vann han dessutom med bästa noteringen i semifinalen 1998: 1.14,1/2.180 meter.

Men den största segern för tränare Staffan, skötaren Susanne och ägargänget kom nog en regnig, mörk V75-dag i oktober 1999. Efter invändig resa kastades Orbit Air loss på upploppet och speedade till skrällseger, 60 gånger pengarna, före Jupiter Hornline och Prince R.S.

En av de där hockeykillarna i MoDo som ägde Orbit Air var förstås Peter Forsberg. Ikväll han han ta sin tredje inteckning i Silverörnen – Peter var även med som ägare till Robert Berghs Real de Rabut som segrade 2011 – när hans och pappa Kents stjärna Diamanten (e. Adrian Chip) startar som favorit. Stig H Johansson tränar och Erik Adielsson kör hästen som kommer från seger i Ego Boys Minne i Rättvik på 1.09,8ak – första segern på över två år.

Diamanten värmer upp med Stig H Johansson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

– Diamanten har känts fortsatt bra och inte visat några reaktioner efter loppet. Kanske är det lite bättre förutsättningar nu än senast med bra läge och förhoppningsvis kan han komma till ledningen. Hästen har gjort gjort många bra lopp utan att det synts i resultatraden och är en fantastisk individ, sade Stig H Johansson om Diamanten till ATG Live igår.

***

2V75-jackpot väntar på Solänget idag efter den skrällfyllda omgången på Romme förra lördagen. 23.156.376 kronor extra ligger i sjurättspotten! Det var Daniel Redén show på Solvalla i onsdags och i eftermiddag på Solänget talar mycket för en ny segerparad. Sex hästar sänder Redén över Höga Kusten-bron och vi spikar två av dem.

En av Redéns favoriter går vi emot. Svante Båth är uppåt på formstarke Global Wizard (V75-3):

– Global Wizard var riktigt bra senast och spurtade starkt. Han har äntligen bra läge och även om det var några hyggliga emot tycker jag att min är streckvärd. Han kan öppna bakom bilen och är inte alls tokig för klassen. Global Wizard kommer anmälas och värmas i jänkarvagn och så tar vi beslut efter det, säger Svante Båth.

Här är Sulkysports tips till V75-jackpotten på Solänget med ranking, analyser och intervjuer.

***

3Toppstammade franske avelshingsten Sam Bourbon (e. Goetmals Wood-Etta Extra), 1.11,6/€373.430, är död, rapporterar franska trav-tv-kanalen Equidia på twitter. Hingsten blev 14 år.

trav, travsport, sulkysport, östersund, v75, nurmos
Timo Nurmos-tränade Erik Sting klev in i sällskapet 1.09-travare när han vann Storsjöpokalen i Östersund 2018 med Carl Johan Jepsson på 1.09,9. Foto Mathias Hedlund

Sam Bourbon vann sex av 26 starter. Han började betäcka som fyraåring och fick sina första svenska avkommor 2011. Totalt blev han far till 63 svenskregistrerade travare, där Erik Sting, 1.09,9ak*/1.979.000 kr, och Basic, 1.13,0m*/1.468.360 kr, är de främsta. Även Bijou Bourbon H.M. har klivit över miljonen. I Frankrike är hans främsta avkomma Bourbon Somolli, 325.890 euro.

Sam Bourbon tillhör en av världens mest förnäma syskonskaror. Mamma Etta Extra (e. Florestan) föddes 1992 och blev, förutom Sam Bourbon, bland annat mor till dessa:

  • Mara Bourbon (sto e. And Arifant), 1.10,4/1.657.405 euro – Oslo Grand Prix-vinnare och mor till Follow You (e. Rady Cash), 1.11,7/335.050 euro
  • Qualita Bourbon (sto e. Love You), 1.12,3/1.538.050 euro – Europaderbyvinnare och mor till Tast of Bourbon (e. Donato Hanover), 1.11,0/266.273 euro
  • Kamera Bourbon (sto e. Cezio Josselyn), 1.13,7/196.015 euro – mor till Scala Bourbon (e. Love You), 1.10,5/556.608 euro och mormor till årets Prix d’Amérique-vinnare Face Time Bourbon (e. Bold Eagle), 1.10,6/1.651.050 euro!
  • Racer Bourbon (hingst e. Love You), 1.15m0/38.930 euro – avelshingst

***

4Solänget (första start 14.45) med V75 och Romme (första start 18.30) med V65 som kvällsgiv. Så ser det ut på svenska banor idag. Solängets omgång kan Ni ta del av i Sulkysports stora tipsgenomgång.

På Romme jagar Timo Nurmos-tränade treåringen Napoleon Cash (e. Djali Boko) fjärde raka segern. Enda plumpen kom i debuten då han galopperade bort sig. Napoleon Cash är första avkomman till Denim Boko (e. Chocolatier), som vann Svensk Uppfödningslöpning 2012. Och på tal om ”hockeyhästar” – Napoleon Cash ägs av Kristian Huselius.

Här är startlistorna till lördagens tävlingar.

***

Holy Water (14). Foto Gerard Forni

5Tomas Malmqvist-tränade Holy Water (e. Pastor Stephen-Longisland Icetea), 1.11,2ak/1.861.126 kr, slutade bland annat tvåa i Breeders Course-final och Europeiskt Treåringschampionat på Vincennes 2018 bakom Face Time Bourbon! Nu har det gått lång tid sedan förra segern för hästen som matchats uteslutande på fransk mark sedan december som treåring.

Efter över ett års frånvaro har han varit tillbaka på banan på fint sätt i Frankrike i sommar. Fyra starter har slutat med ett andrapris, två tredje- och en fjärdeplats och i eftermiddag är det dags för start på Vincennes i Prix de Provence (€70.000) med Yoann Lebourgeois. Holy Water står dock tuffast till i loppet med 184.000 euro intjänat jämfört med fältets rikaste häst Eugenito du Noyer, som fått ihop 373.520.

Här är startlistorna till Vincennes lördagstävlingar som även innefattar grupp II-loppet Prix Pierre Gamare (€85.000) för treåringar i monté.

***

6På franska rivieran lär det gå undan ikväll. I Cagnes-sur-Mer slog nämligen Vivid Wise As (e. Yankee Glide) till med seger på 1.08,6a/1.609 meter i Grand Prix du Departement des Alpes-Maritimes (€130.000) förra året och hästen är tillbaka när årets upplaga ska avgöras. 1.08,6 är den tredje snabbaste segertiden i Europa genom tiderna, bara Propulsion och Bold Eagle har snabbare noteringar vid vinst.

Startlistan och mer om loppet finns här!

***

7Askens Valencias (e. Rite On Line) svenska rekord över medeldistans med voltstart har hotats gång efter annan. På Solvalla under Elitloppshelgen 2013 travade hon 1.12,5. Samma notering har Ninepoints Lucy (2015) och Quantanamera (2016) tangerat tidigare. I år har dessuom både Sharp Dream och Argbiggan travat 1.12,5.

Igår utmanades rekordet igen i Kalmar när Wild Love (e. Love You) och Kevin Oscarsson vann ett försök i Stoserien, men segertiden för amatören Bengt Simberg klev upp i 1.12,8.

Och som sagt, det handlar om hockeyhästar i detta morgonsvep. Uppfödare till Wild Love är Kristian Huselius!

Fokustema
Övervakningsstall
Läs senare

Kolgjini-duo missar uppfödningsloppet

Både Hepburn och Urban Africa är strukna från finalen i Svensk Uppfödningslöpning idag sedan tiden missats för att vara inställda till övervakningsstallet på Jägersro.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Lutfi Kolgjini berättar om varför stallets hästar stryks från Uppfödningslöpningen. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Lutfi Kolgjini berättar om varför stallets hästar stryks från Uppfödningslöpningen. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

– Vi missade att det var detention barn och kom en halvtimme för sent, säger Lutfi Kolgjini, och fortsätter:

– Det är fruktansvärt tråkigt för alla parter. Ägarna till hästarna kommer att kompenseras, det är helt enkelt vår organisation som har brustit och det är helt och hållet vårt eget fel.

”ST gör helt rätt”

Enligt ST:s reglemente för övervakningsstall så skulle hästarna som startar i Svensk Uppfödningslöpning varit på plats idag mellan klockan 09.00-10.00, men Adrian Kolgjinis duo Hepburn och Urban Africa missade tiden och därmed får de inte starta i Svensk Uppfödningslöpning idag.

– ST gör helt rätt och stryker hästarna. Hur tråkigt det än är för alla oss inblandade så är regler till för att följas. Vi är för stenhård kontroll och är det en utsatt tid så är det en utsatt tid. Det är ingen diskussion om den saken, säger Lutfi Kolgjini.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Hon kan kan bli både etta och trea…

Riina tredje kvinnan – och första? Elitloppsvinnarens nya topphäst? Tragiken efter svenska storsegern i Italien. Obesegrad Nuncio-son jagar sjätte raka.
Det är några va punkterna i lördagens ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Riina Rekilä. Foto Stefan Melander/Stalltz.se
Riina Rekilä. Foto Stefan Melander/Stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1Examensdags för svenskfödda tvååringar och tolv ungdomar finns bakom bilvingen för att tävla om förstapriset 1,4 miljoner kronor i Svensk Uppfödningslöpning på Jägersro. Den stora favoriten kommer tränas i Finland, ropades tillbaka på auktion i USA och såldes förra veckan till Tyskland. Internationelle Tetrick Wania (e. Muscle Hill) är hästen på allas läppar inför tvååringarna största lopp i Sverige.

”Skulle tränaren och körsvennen Riina Rekilä vinna blir hon den första kvinnliga körsvennen att lyckas med den bedriften i löpningens historia. Två kvinnor har vunnit som tränare; Annelie Henriksson med Gardens Mack 1996 och Anna Forsell med Global Noble 2010.”

Det är en av 20 notiser om hästarna, historierna, uppfödarna, ägarna, tränarna, kuskarna och skötarna i sammanställningen ”Det snackas om Svensk Uppfödningslöpning”.

Här är hela genomgången med smått & gott!

***

2Svensk Uppfödningslöpning är förstås höjdaren på eftermiddagens V75-kupong och Sulkysports tipsexpert plitar ned singelstreck för Tetrick Wania. Megatalangen är en av sex finalister i Uppfödningslöpningen som ägs utomlands.

Detsamma gäller även Sulkysports andra spikförslag. Günter ”Brioni” Herz satsar stenhårt på travsporten, både som uppfödare och hästägare, och är bland annat uppfödare till en av Per Nordströms finalister i tvååringarnas stora slag, Sommerbrise (e. Maharajah), som såldes på auktion i Sverige som ettåring.

Joakim Lövgren, sulky, Travkusk, Travtränare, Sulkysport, Travsport
Joakim Lövgren. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

En svenskfödd uppfödning som är kvar i Günter Herz ägo är fyraårige Piemonte (e. Trixton), som debuterar för sin nye tränare Joakim Lövgren i klass II-försöket. ”Vi bedömer hästen till att vara överkvalificerad för sin klass och vill försöka ta betalt för honom i tid innan ”alla vet” hur bra den här hästen är”, skriver Sulkysports tipsexpert.

– Jag gillar honom, han har kommit med gott rykte från tyske tränaren. I de jobben som vi har känt på honom så har han känts klassig och att han vet vad det handlar om. Nu har han innerspår, det kan vara bästa läget för en sådan häst men det kan också bli trafikproblem, jag känner ju inte hästen. Han borde stå sig väl, han har tävlat i Tyskland mot kulltoppar. Nu börjar han på lägsta nivån i V75 och det är inget tvekan om att han tävlat mot tuffare hästar förut, sade Joakim Lövgren till V65 Direkt.

Här är Sulkysports stora tipsgenomgång inför V75.

***

3Tvååriga hästar i Svensk Uppfödningslöpning, en högintressant tysk fyraåring i klass II – och meriterade snabbloppsrävar som ska hylla forne Jägersrotränaren Lars Gustafssons topphäst Meadow Prophet (e. Speedy Somolli). Jänkaren kom till Jägersrotränaren som treåring och utvecklades till en topphäst.

Han vann exempelvis treåringsstjärnan i Gävle, fyraåringseliten på Solvalla och slutade tvåa i guldfinal samma år. Som femårong kleb han in i eliten på allvar och var tvåa i Elitloppet bakom kanadensiske Billyjojimbob 1992 efter att på våren vunnit Silverhästen på Solvalla. Året efter slutade Meadow Prophet fyra i Elitloppet innan säsongen avslutades med seger i Müllers på hemmaplan, Gran Premio delle Nazione i Milano och Gran Premio Gaetano Turilli i Rom.

Sedan kom tragiken.

På väg norrut från Rom fattade hästtransporten med Meadow Prophet, First Sid (Björn Linder) och Park Avenue Kathy (Göran E Johansson) eld och den svensktränade trion dog. Tre framgångsrika travliv dog och idag minns Jägersro en dem dem med Meadow Prophets Minne. Totalt gjorde Meadow Prophet 61 starter (25–14–11) och tjänade cirka sju miljoner kronor.

Förutom Jägersro är det för svensk del kvällstrav på Umåker (start 18.30) och här är startlistorna till lördagens tävlingar.

***

4Vi möts igen och igen och igen… De fyraåriga finska toppstona – och Maharajah-döttrarna – Magical Princess och An-Dorra drabbar samman för sista (?) gången i ett fyraåringslopp när Jyväskylä bjuder på Breeders Crown-final för fyraåriga ston i eftermiddag.

De två stona har visat sig vara bättre än hingstarna i den finska kullen och inför dagens möte har Pekka Korpis Derbyvinnare Magical Princess på 18 starter (13–3–2) medan Derbytåvan An-Dorra gjort 21 starter (10–3–2).

Nu tävlar de båda stona om 38.000 euro i förstapris efter en lång och tuff säsong och Magical Princess har klar fördel sett till inbördes möten. 6–4 är ställningen i Magical Princess favör.

Här är startlistan.

***

5Agen (12.05) och Laval (16.42) är de två franska banor som arrangerar tävlingar denna lördag, men det är bara på det sistnämnda stället som det finns svenskintressen.

Tomas Malmqvist-tränade Estelle Nordique (e. Real de Lou) kommer till start i montéloppet Prix Actual (€24.000) i lag med Adrien Lamy och är faktiskt på jakt efter sin åttonde årsseger.

Hästen har vunnit två av fyra sadellopp söderöver varav den senaste kom på Enghien den 21 oktober.

***

Foto Mia Törnberg
Nuncio och Stefan Melander. Foto Mia Törnberg

6Fem starter – fem segrar! Den lysande inledningen på tävlingskarriären har italienske Nuncio-sonen Denzel Treb haft. I eftermiddag på Capannelle-banan i Rom jagar hästen karriärens största seger när han kommer ut i finalen av Gran Premio Anact (€154.000) med Cesare Ferranti i sulkyn.

Denzel Treb är undan Farsalo Egral (e. Supergill), 1.12,6*/€73.075, vilken också är mor till Jerry Riordans Elitloppsvinnare Ringostarr Treb (e. Classic Photo), 1.08,2*/€1.639.732.

Deus Zack (e. Victor Gio) var snabbast av försöksvinnarna på 1.14,3a/1.640 meter, medan Denzel Treb vann på 1.15,6a.

Här är startlistorna till hingstarnas respektive stonas final.

***

7På kvällens auktion på auktionssajten Travera finns 26 nummer till salu. Det handlar om 13 starthästar, åtta fölston, två tvååringar, ett föl och två betäckningsrätter (i Southwind Frank respektive Trixton).

Bland de 13 starthästarna finns exempelvis en seger- och platsvan fyraåring. Det handlar om hingsten Bolt Kronos (e. Father Patrick) som sprungit in 408.000 kronor så här långt. Sju segrar och åtta andraplatser finns på meritlistan efter 23 starter hittills.

Här är hästarna som säljs på internetauktion ikväll.

Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Googoo Gaagaaa-son i topp

Broline-uppstallade avelshingsten Googoo Gaagaa är inte bara far till Hambletonian-vinnaren Captain Corey i USA, utan det finns ytterligare 13 treåringar efter honom därborta.
Igår slog sonen Red White N Goo till på Meadowlands.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Red White N Goo vid nattens vinst på Meadowlands. Foto: Lisa Photo
Red White N Goo vid nattens vinst på Meadowlands. Foto: Lisa Photo
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Från spets vann Red White N Goo (e. Googoo Gaagaa-Redwhitenbluestone) och Corey Callahan med två längder på 1.10,6 och Scott Betts valack drog in 12.000 dollar. Totalt har han sprungit in 73.927 dollar och han är den tredje vinstrikaste treåringen efter Googoo Gaagaa i år på andra sidan Atlanten.

Toppar gör Åke Svanstedts Hambletonian-vinnare Captain Corey ($1.090.333) före Goo Doo Doll ($110.132). Tio av Googoo Gaagaas 14 treåringar har varit ute och tävlat.