Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Första för Hillustrious

Johan Untersteiners Village Party övertygade så smått då fyraåringen blev Hillustrious första segrande svenskfödda avkomma.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Hillustrious hade sin första segrande avkomma på svensk mark under torsdagkvällen.
Foto: Hanold/ALN
Hillustrious hade sin första segrande avkomma på svensk mark under torsdagkvällen. Foto: Hanold/ALN
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Det var i Anders Svanstedts regi som Muscle Hill-sonen Hillustrious gjorde 14 av sina 15 starter på svensk mark innan han avslutade med en mindre lyckad start hos Reijo Liljendahl.
I Nordamerika tävlade hästen för Ron Burke och ingick i en stentuff kull med toppnamn som Father Patrick och Nuncio.
Likväl räknades det in en tredjeplats i Matron Stakes samt femteplatser i Breeders Crown samt Kentucky Futurity och det var inte långt ifrån att Hillustrious fick revansch på svensk mark.

Fakta

Village Party

Fyraårig brun valack e. Hillustrious–Bizzy Sisu e. Even Better Odds

St: 1: 1–0–0, 1.18,0m, 30.000 kr

Ägare: Lars Berg & SMUAB Smålandsugnar AB.
Uppfödare: Robert Lindström, Boden.

Tränare & körsven: Johan Untersteiner, Halmstad.

I finalen av Sprintermästaren hade han länge och väl grepp om loppet efter att övertygat stort vid försöksvinst på 1.10,1, men fick släppa Nuncio samt Volstead förbi sig stegen före mål.
Någon mer seger blev det inte för Hillustrious på svensk mark och när han gick till avel så gjorde han det med sju segrar på 43 starter och 1.605.677 kr i intjänade prispengar.

I aveln har han fått relativt begränsat med chanser och har blott 26 svenskfödda avkommor födda år 2019 eller 2020.
Bland dem hade en trio hunnit starta utan att vinna lopp, men när Village Party nu klev ut i hetluften blev det alltså succé direkt.
Johan Untersteiner såg ut att få långt fram från tredje utvändigt när han hamnade bakom en trött konkurrent in på slutvarvet och fick lägga en 1.12-speed i 500 meter för att komma upp i andra utvändigt.
Från det slagläget avgjorde Village Party med en halv längd i spurten på 1.18,0/2.140 meter efter att avslutat sista 800 meterna på 1.13,5.

Kriteriefinalist

Village Party har tidigare funnits i Ulrika Riesterer och Anders Göstassons stall, men placerades efter försäljning hos Johan Untersteiner i mitten av maj ifjol.
– Det kändes direkt att han har lätt för sig, men han ville inte springa framåt. Vi tragglade hemma, men han var bara trög. Vi hade inne honom till banan första gången och satte på honom ett helstängt huvudlag. Då blev det en helt annan häst och då fattade jag att han kan ju springa framåt också när han skärper till sig och inte bara springer och leker. Hästen har fin stil och det här blev en lagom debut, sade Johan Untersteiner i Åbys vinnarcirkel.

Village Partys mor Bizzy Sisu (e. Even Better Odds) 1.13,3ak/408.551 kr vann sex av 45 starter under sin karriär och är halvsyster till Tion Medon Sisu (e. Kadabra) 1.12,1ak/1.483.409 kr. Den sistnämnde tävlade framgångsrikt i Marcus Lindgrens regi med 13 segrar på 43 starter där fullträffen i Prix Atropos (€48.000) på Vincennes var karriärens bäst betalda.

Hillustrious finns numera uppstallad på dansk mark. Där har han blott en startande avkomma i den nu fyraårige Hugo Tröjborg, 1.13,0ak/177.384 ddk.
I Bo Westergårds regi slutade hästen trea i finalen av Jydsk 3-årings GP och åtta i finalen av Danskt Travkriterium.

Village Party. Källa: BreedersBible.com.