Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Från Åby till Elitloppet

Först Åby – sedan Elitloppet. Det verkar gälla både Green Manalishi i Kungapokalen och de som kommer till Paralympiatravet. Inget bakslag för ATG. Franska ministrar får hästsportsbesök. Här är morgonsvepet.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Green Manalishi när denne anlände till Stefan Melander. Foto: stalltz.se
Green Manalishi när denne anlände till Stefan Melander. Foto: stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

1 Den snabbaste svenskfödda treåringen någonsin, Green Manalishi (e. Muscle Hill – Naga Morich), 1.08,7ak vid segern i Hambletonianförsöket förra året, verkar ha acklimatiserat sig bra hos Stefan Melander och gick igår sitt första snabbjobb i sin nya regi. Första målet är Kungapokalen med uttagningar nästa fredag, men Elitloppet finns i högsta grad med i tankarna om vad som sedan kan hända.

Vad gäller Elitloppet och att det ska köras som planerat den 31 maj så finns det farhågor om att det blir ett ”svenskt mästerskap”, i brist på högklassiga utländska gäster/hästar.

Så behöver det inte alls bli. Till exempel finns följande gäng som i högsta grad tänkbart och som inte kan sägas tillhöra det lördagliga gulddivisionsgänget:

Green Manalishi – ny (förvisso svenskfödd) fyraåring hos Stefan Melander med toppmeriter från Nordamerika

Vivid Wise Asvinnaren av Grand Criterium de Vitesse som kommer till Sverige för att förberedas för Elitloppet. Ska enligt planen få ett lopp i kroppen (Algot Scotts Minne på Åby 9 maj?) innan det.

Cokstile – norsk häst som gjorde stor sensation i Italien andra halvåret 2019, efter att ha sålts till italienska ägare. Har nu flyttats till Christoffer Eriksson.

Billie de Montfortdet franska toppstoet kommer till Paralympiatravet och ska sedan stanna kvar hos Björn Goop. Gissa med sikte på vad…

Looking Superb – fjolårets Prix d’Amérique-tvåa som startar i Paralympiatravet.

Une Etoile Gar – det italienska stoet som imponerade stort hos Timo Nurmos andra halvåret ifjol.

Urlo dei Venti – också denne finns nu hos Nurmos och har ännu ej startat där.

Missle HillDaniel Redén-femåring som vann Prins Carl Philips lopp före Zarenne Fas på Färjestad i fredags.

Det är åtta hästar med rätt typsik Elitloppsprofil som det som var lätt att lista…ett helt Elitloppsförsök. Och till det gänget kan främst fogas det starka gänget med finska anknytningar: Elian Web, Next Direction (startar på Umåker på lördag), Chief Orlando, Lewis Ale. De närmaste veckorna kommer dessutom säkert mycket att hända som hjälper Solvallas sportchef Anders Malmrot att få ihop ett startfält som verkar ha förutsättningar att kunna bli (nästan) lika vasst som en normal Elitloppsupplaga.

 

***

 

2 Elitauktionen är inställd på grund av covid 19-pandemin, men hästarna som skulle varit med där är förstås att betrakta som till salu. Arrangerande Trottex har därför gjort en ”digital auktionskatalog”. Det blir dock ingen auktion med offentlig budgivning utan hugade spekulanter får kontakta säljarna direkt för att försöka komma överens om ett pris.

100 hästar är med, däribland de första avkommorna till Nuncio – hela tio stycken – och Villiam (fyra hästar) som bjuds ut officiellt. Bland Villiam-avkommorna finns bland annat toppstoet Your Highness förstfödde Ers Excellence.

Propulsion har fem hästar i sin första kull med i auktionskatalogen. De är dock inte de första som säljs. På Prix d’Amerique-auktionen i januari klubbades svenskfödde Propulsion-sonen J.F.K. Fromentro (undan Ready Cash-dottern Forlane du Pommeau), till en nederländsk köpare, för 80.000 euro.

Bland hästarna som sticker ut lite extra i katalogen kan väl Peter Pan (e. S.J.’s Caviar – Moviestar) nämnas, det handlar om en en helbror till Conrads Rödluva och halvbror till Sayonara, båda kulltoppar.

 

***

 

3 I april 2017 sprang han rakt in i Elitloppet genom att vinna ett silverdivisionsförsök på Åby på 1.09,5a/1.640 meter. Väl i Elitloppet blev det galopp för Tjacko Zaz (e. Crazed – Kinoras Zaz) som följde upp med både galopper och en V75-seger i Halmstad på 1.10,1 den sommaren. Efter att ha varit oplacerad i Solvallas Jubileumspokal (Readly Express vann femåringsloppet) försvann dock Tjacko Zaz. I nästan tre år! Ikväll är det nämligen dags för comeback i hästen nya regi Jörgen Westholm, detta i Örebro. Tjacko Zaz har gjort 36 starter och vunnit tio lopp så här långt.

 

***

 

4 Tre banor dukar upp denna torsdag. Bollnästravet inleder med lunchtrav (första start 12.20), Örebro är kvällens huvudbana (start (18.30) och närkebanans rävlingar saxas med Åbytravet (start 18.30). Bland godbitarna märks treåringsloppet som inleder tävingsdagen i Örebro. Här möts de båda imponerande debutvinnarna Twigs Honor (e. Voltigeur de Myrt – Twigs Unique), tränad av Svante Båth, och Michael Larssons Maestro Zon (e. Readly Express – Diaz Boko), vilka vann på 1.15,7/2.140 respektive 1.16,8/2.140 i sina första tävlingsframträdanden. Här är startlistorna till torsdagens 27 lopp på svensk mark.

 

***

 

5 De franska trav- och galoppförbunden ger inte upp hoppet om att kunna köra igång med någon form av tävlingsverksamhet under maj. Detta trots beskedet från president Emmanuel Macron annandag påsk om att de hårda restriktionerna som gäller för att minska spridningen av covid-19-viruset kommer att kvarstå, förmodligen långt in i sommaren och kanske till och med över sommaren.

Ordförandena i förbunden, Jean-Pierre Barjon (trav) och Edouard de Rothschild (galopp) har begärt att få ett möte med ministrarna för jordbruk och handel och verkar ha blivit beviljade audiens på tisdag. Syftet med mötet är att argumentera för att hästsporten ska undantas från de strikta reglerna och tillåtas öppna ”viss verksamhet successivt under maj” och de är ”fast beslutna att försvara tävlingssektorns intressen”.

I ett uttalande säger Barjon och de Rothschild att de vill ”prata med myndigheterna om en återgång till tävlingsaktiviteter så snart som möjligt, vilket fungerar i vissa länder”. Att de lika gärna kunde sagt ”Sverige” där är ju inte svårt att räkna ut.

De påtalar också att den franska hästsporten under en kort tid hann ha tävlingar med stängda publikplatser innan den totala nerstängningen beslutades i mitten av mars, och som alltså förlängdes efter påskannandagens uttalande av president Macron.

”Sektorn visade att den har förmåga att ha tävlingar stängda för allmänheten, med en utmärkt säkerhetsnivå för att förebygga risker för smittspridning. Tillgången till tävlingsbanorna var strikt reserverad för de professionella och funktionärer som behövs för att organisera loppen”, uttalar Barjon och de Rothschild.

 

***

 

6 Åker ATG på en negativ effekt orsakad av surande spelare efter de massiva inloggningsproblemen som drabbade spelbolagets kunder i samband med den stora V75-jackpoten i söndags? Om det nu funnits några farhågor om det kan dessa nog läggas till handlingarna. V86-omsätttningen igår tyder i alla fall inte på något tapp av spelare. Den blev 31.724.049 kr vilket kan jämföras med 31.650.767 kronor den 1 april. Förra veckan var det jackpot och alltså inte jämförbara förutsättningar.

I V86:an blev det en central fråga om det var trav eller galopp när bronsdivisionshästen Randemar R.D. (e. Love You – Royal.Lindy) nådde mållinjen på topptiden 1.10,7a/1.640. Jägersros domare dömde att det inte var galopp för Peter Untersteiners häst vilket betydde att Randemar R.D. räknades in som segrare.

 

***

 

7 Uppfödningslöpningsvinnaren Revelation (e. Readly Express – Monrovia) årsdebuterade på Jägersro igår med att vinna i ett femhästarsfält på 1.15,4a/2.140

Här är de tio snabbaste treåringarna på svenska banor hittills i år:

 • Magical Princess (s e. Maharajah – Magical Queen ) 1.14,2a*/2.140 – Solvalla 8 april. Tränare: Pekka Korpi
 • Camelita (s e. Infinitif –Neo’s Victory) 1.14,3a/1.640 – Solvalla 27 mars. Tränare: Petri Salmela
 • Selected News (h e. Maharajah – Madamacristina Cof ) 1.14,3a/2.140 – Solvalla 8 april. Tränare: Hans-Owe Sundberg
 • Forever Melon (v e. Infinitif – Easter Ås) 1.14,4a*/2.140 – Färjestad 10 april. Tränare: Christoffer Eriksson
 • Hector Sisu (v e. Zola Boko – Donatomesswithe) 1.14,4a/2.140 – Färjestad 10 april. Tränare: Petri Salmela
 • Clockwork (s e. Zola Boko – Quelque Part) 1.14,5a*/2.140 – Solvalla 28 mars. Tränare: Joakim Elfving
 • Cala Mayor de B. (s e. Muscle Hill – Bertille Va Unia) 1.14,5a/2.140 – Solvalla 27 mars. Tränare: Per Lennartsson
 • Martha Zon (s e. Panne de Moteur – Goddess Of Time) 1.14,6a/2.140 – Solvalla 28 mars. Tränare: Mattias Djuse
 • Barbro Kronos (s e. Trixton – Fama Currit ) 1.14,7a/2.140 – Solvalla 28 mars. Tränare: Svante Båth
 • Global Bookmaker (v e. Broadway Hall – Global Mix) 1.14,8a/2.140 – Färjestad 10 april. Tränare: Mattias Djuse

 

Fokustema
Karlshamn Kuskchampion
Läs senare

Kevin dubbel champion i Karlshamn

Det blev stor dramatik vem som skulle bli kuskchampion på 800-metersbanan Karlshamn som avslutade sitt tvådagarsmeeting under onsdagseftermiddagen. Men till slut stod Kevin Oscarsson som vinnare i både kusk-och tränarligan.
Av
Magnus Blom
Upplåst för dig som är prenumerant
Kevin Oscarsson blev kuskchampion i Karlshamn. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Kevin Oscarsson blev kuskchampion i Karlshamn. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

När krutröken hade lagt sig på banan stod det klart att titeln gick till Kalmars Kevin Oscarsson, som även passade på och blev tränarchampion i Karlshamn som avslutade landets kortaste meeting under torsdagen.

– Det känns jättebra, speciellt att bli tränarchampion. Det är väldigt stort för mig. Det handlar om små marginaler och hästarna måste vara i ordning. Det är tufft oavsett var man är i Sverige, sade Kevin Oscarsson i vinnarcirkeln.

Men det var spännande in i det sista. Efter den första tävlingsdagen ledde Halmstads Peter Untersteiner med tre segrar, men han avstod finaldagen då han istället valde att tävla i Vaggeryd.

Det öppnade upp för Victor Rosleff, Halmstad och Kevin Oscarsson, Kalmar, som tog två respektive en seger i onsdags.

Oscarsson kröp närmare då han vann lopp 2 med egentränade Fair Dream Bi (e. Oasis Bi). I lopp 3 kontrade Rosleff som segrade med Håkan K Persson-tränade F.B.I. (e. Nuncio) och tog då över ledningen i kuskligan från Untersteiner, som därmed var bortkopplad från titeln.

Rosleff hade chansen att göra ett ryck då han körde storfavoriten Sobel Caviar (e. S.J.´s Caviar) i lopp 5, men det hela slutade med galopp i första sväng och så försvann den möjligheten.

Det utnyttjade Oscarsson som i lopp 6 satte dit Johanna Bodevinds Extreme A.F. (e. S.J.´s Caviar), som i och med segern passerade Rosleff och tog över ledningen i kuskligan på fler andraplatser.

Kevin passade även på att vinna dagens sista lopp med egentränade Run Run Lilleman (e. Djali Boko) som ledde runt om och bokförde sig för en trippel och var ensam om fyra segrar totalt.

– Han hade kräm kvar i linorna och vi siktar på att starta honom i V75 till hösten då jag anser han har den kapaciteten, sade Kevin.

Det här var Kevin Oscarssons tredje kuskchampionat. De tidigare är båda tagna i Tingsryd: 2017 och 2018.

Svenska banchampions 2024

Bana – Kusk, hemmabana – Segrar

 • Hoting – Per Linderoth, Östersund – 6
 • Lycksele – John Östman, Umåker – 5
 • Karlshamn – Kevin Oscarsson, Kalmar – 4
Fokustema
Kuskbyten
Läs senare

Kihlström står över ikväll

Ikväll är det dubbla storlopp på bergsåker med Norrlands Grand Prix och finalen i Norrlands elitserie för treåring.
Men det blir utan Örjan Kihlström.
Han tvingas hoppa av tävlingarna.
Av
Mathias Hedlund
Örjan Kihlström. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Örjan Kihlström. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Igår var Örjan Kihlström på plats i Eskilstuna och körde Needlefish Boko (e. Robert Bi) till tredjeplatsen, men sedan var det slut. Kihlström tvingades tacka nej till resterande uppsittningar på grund av ryggproblem.

Ikväll skulle han ha kört sex hästar på Bergsåker, men Solvallakusken har tvingats lämna återbud.
Per Lennartsson ersätter bakom samtliga sex hästar:

 • Lopp 1: Irwin Zet
 • Lopp 2: Tangerina
 • Lopp 3: Hulte Sixten
 • Lopp 8 – Norrlands Elitserie final: Lavender
 • Lopp 9 – Norrlands Grand Prix: D’Apper
 • Lopp 10: Baron D.Sox

”Är nog bäst med ryggar”

Daniel Redén tränar fyra av de tilltänkta uppsittningarna, däribland Sprintermästarfinalisten D’Apper (e. Walner), och så här säger Redén på stallets hemsida stallzet.se om starthästarna:

– Irwin Zet (lopp 1) gick bra senast. Han fick ledningen i debuten och det kanske inte var så bra position för honom då han har varit väldigt bekväm av sig. Nu gick det fort till slut och då var han chanslös men det var ändå ganska bra för att vara honom. Han är väldigt tung i kroppen men han kommer undan för undan och det är en fin häst som jag tror kommer bli bra framöver.

Tangerina (lopp 2) funkade väldigt bra på rakorna senast men klarade inte svängarna. Jag gör lite ändring på balansen fram på henne nu. Formen kändes bra senast och jag tror på en bättre insats nu.

Dubbelt Daniel Redén blev det i första försöket till Sprintermästaren, där D’Apper och Magnus A Djuse i sista steget hann ikapp och förbi Holcombe Zet och Örjan Kihlström. Foto Lars B Persson

– D’Apper (lopp 9) kotade över och höll på att gå omkull i finalen, det var väldigt olyckligt att det hände just där och då. Han kändes fin så och visade ju i försöket att han har en enorm speed. Vi ta omtag. Han fick spår nio igen, det var ju inte s9 bra på Gävle men jag hoppas att det blir bättre nu. Han är nog bäst med ryggar så på så vis passar det bra. Inga ändringar mot senast.

Baron D.Sox (lopp 10) har vi väntat ut. Han har varit så svår, men nu känns han mer och ner trygg i sig själv, då kommer verkligen prestationerna. Det finns en hel del i honom. Det är rolig när det vänder med sådana här hästar som det krånglat så mycket med.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Lundborgs nya talang

Hästägaren Stefan Lundborg fick kliva in i vinnarcirkeln efter Fame And Glorys triumf i Eskilstunas Fyraåringstest igår.
Men det var inte enda gången.
I treåriga stoet Ecurie Brodda har han ett spännande ämne hos Timo Nurmos.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Stefan Lundborg och Angelica Ljungdahl efter segern för Fame And Glory i Eskilstunas Fyraåringstest, men duon hade fler imponerande vinnare under gårdagskvällen. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Stefan Lundborg och Angelica Ljungdahl efter segern för Fame And Glory i Eskilstunas Fyraåringstest, men duon hade fler imponerande vinnare under gårdagskvällen. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Stall SoFo är ägarpseudonymen bakom Stefan Lundborgs hästar och den stora stjärnan är förstås fjolårets Kriterievinnare Fame And Glory (e. Tactical Landing), men det finns betydligt fler hästar i stallet. 
18 helägda travare är i proffsträning runt om i landet och hos Timo Nurmos finns sex av dem. Fame And Glory är den stora stjärnan med 5.685.000 kronor på kontot och en Derbyseger som hägrar på Jägersro i september. Till Nurmos anlände också åttaårige Gaylord Am (e. Muscle Hill), med nästan två miljoner på kontot, i början av sommaren efter två sejourer i Frankrike i Björn Goops regi.

Fame And Glory och Björn Goop vid segern i Eskilstunas Fyraåringstest. Foto Adam Ström/Stalltz.se

Återväxten då? Ja, treåriga stoet Ecurie Brodda (e. Ready Cash) går mot en spännande framtid. Efter att ha slutat tvåa i tävlingsdebuten i Eskilstuna förra veckan, knappt slagen av stallkamraten Pralines (e. Fabulous Wood), var hon tillbaka på samma bana i gårdagskvällens sista lopp.

Mats E Djuse satt i sulkyn och Ecurie Brodda klev iväg stabilt i början till positionen i rygg på ledande Iron Lady Zet (e. Propulsion). När det fylldes på bakifrån i andraspår klev Djuse ut i dödens efter 800 meter och därifrån fick Ecurie Brodda göra resten av jobbet.
Efter 1.17,4 första kilometern blev det högre fart 800 meter från mål och Ecurie Brodda masserade ledarinnan. 250 kvar var segergreppet kopplat och sedan gled hon undan till lätt seger.
– Det var väldigt bra redan i debuten. Det var en strulig inledning, hon hamnade långt efter och fick stryk en av förmodligen bra häst. Det känns som det finns bra kunnande. Hon har bra inställning och det känns som en rejäl tjej, sade Mats E Djuse.

Segertiden skrevs till 1.15,6/2.140 meter sedan Ecurie Brodda avslutat strax under 1.13 sista 800 meterna.

Vann försök till två storlopp

Stefan Lundborg och Angelica Ljungdahl ropade in Ecurie Brodda på Åby Yearling & Mixed Sale i oktober 2022. Klubban slogs på 650.000 kronor för Ready Cash-dottern. Hon tränades upp av Kristian Lindberg i Årjäng – precis som många andra av Stall SoFos hästar – och gick i träning hos Timo Nurmos förra hösten.

Fakta

Ecurie Brodda

Sto 3 år e. Ready Cash – Empress Brodda e. Viking Kronos
Resultat: 2 st: 1-1-0
Rekord: 1.15,6m*
Intjänat: 70.000 kr
Uppfödare: Brodda Stuteri AB, Skurup
Ägare: Stall SoFo
Tränare: Timo Nurmos, Solvalla
Körsven: Mats E Djuse, Hagmyren
Skötare: Lavra Marttinen

Hennes mamma Empress Brodda (e. Viking Kronos), 1.09,7ak*/307.700 kr, visade hög kapacitet hos Christoffer Eriksson, men gäckades av en del galopper. Hon vann uttagningslopp till Stosprintern på rekordet 1.10,7a/1.609 meter och segrade dessutom i försök till Derbystoet, men gick lottlös från båda finalerna. Totalt blev det bara 18 starter (5-1-2) innan hon gick till avel efter femåringssäsongen.

Första avkomman Namaste (e. Muscle Hill), 1.12,0ak/451.000 kr, inledde hos Sören Norberg som treåring och visade i Joakim Lövgrens regi framfötterna i större sammanhang när hon vann försök till Drottning Silvias Pokal.

Ifjol fick Empress Brodda dottern Europa Brodda (e. Googoo Gaagaa).

Mormor lämnade Derbyvinnare

Empress Broddas mamma är Elma Gold (e. Good As Gold), 1.12,7ak/831.750 kr, som vann tio lopp på 36 starter i regi Kia Romlin. Bland segrarna kan Ragnar Thorngrens Minneslopp och Hertiginnan av Västergötland Kronprinsessan Victorias lopp nämnas i första hand.

I Sverige blev Elma Gold även mor till Evita Brodda (e. Conway Hall), 1.11,6ak/557.873 kr, och Estelle Brodda (e. Raja Mirchi), 1.11,3ak/528.519 kr, innan hon såldes till Danmark i slutet av 2016.

Michael Lönborg och Harper vinner Danskt Stoderby. Foto: Kjeld Mikkelsen/KM Photo

Där fick hon ytterligare två avkommor och hennes sista blev den stora fullträffen. Harper (e. Broadway Hall), 1.13,1am/7070.036 danska kronor, vann nämligen Danskt Travderby förra året tillsammans med sin tränare Michael Lönborg!

Ecurie Brodda. Källa breedersbible.com