Fokustema
Stochampionatet
Läs senare

Från hopp till förtvivlan till vinst

AXVALL. Fredrik Persson slets mellan hopp och förtvivlan. Stochampionatet började rätt för hans del, blev sedan fel, fel igen, och till slut rätt. Ultra Bright vann på nya svenska rekordet 1.13,0a/2.640 meter.
– Det var min dag idag, konstaterade Fredrik.
Av
Lars G Dahlgren
Fredrik Perssons Ultra Bright vann Stochampionatet på det nya världsrekordet 1.13,0a/2.640 meter. Foto: Malin Albinsson/MVA Foto
Fredrik Perssons Ultra Bright vann Stochampionatet på det nya världsrekordet 1.13,0a/2.640 meter. Foto: Malin Albinsson/MVA Foto

Ultra Bright var planenligt snabbast från start och eftersom Stefan Persson kom iväg bra med Darling Mearas valde Fredrik Persson inte oväntat att släppa ledningen direkt. Men sedan laddade Johnny Takter bestämt mot täten med favoriten Cash Crowe och Stefan Persson släppte i sin tur ledningen.

Fakta

Ultra Bright

sto 4 år e. Zola Boko – Patina e. Viking Kronos
21 st: 9–4–2
Rekord: 1.14,4m* – 1.12,1am*
Insprunget: 3.155.000 kronor
Uppfödare: Menhammar Stuteri AB, Ekerö
Ägare: Heiki & Bengt Andersson
Tränare och körsven: Fredrik Persson
Skötare: Hannah Blomkvist

Expandera

Fredrik Persson uttryckte sitt missnöje över detta så högt att det hördes över publikplatserna.

– Gjorde det? Usch, det känns ju lite pinsamt…Men jag hade verkligen siktat in mig på att Stefan skulle köra i ledningen med Darling Mearas och när han släppte till Cash Crowe blev det ju fel för mig.

Ännu mer fel blev det sedan Cash Crowe straffat ut sig med galopp i ledningen 1.300 meter kvar, under press från Schatzi Fayline. Darling Mearas var då chanslös att ta tillbaka ledningen, den tog Schatzi Fayline, och ner emellan Schatzi Fayline och Darling Mearas stack också Fantasy River. Nu satt plötsligt Darling Mearas i tredje invändigt och Ultra Bright i fjärde invändigt!

– Från den sekunden handlade det bara om att komma loss för min del. Det blev min lycka att Johan Untersteiner attackerade i tredjespår med Unrestricted, då kom vi ut i andraspår och när Unrestricted sedan hade en dålig dag och inte kunde täcka upp kom vi loss, sade Fredrik Persson.

I sista kurvan attackerade Ultra Bright i fjärdespår och resten är som heter historia.

– Ja, hon kopplade grepp rätt enkelt och sedan hann jag uppfatta att Darling Mearas kom loss för sent bakom oss. Ultra Bright slappnade av sista 50 meterna och började spela med öronen, men det var ingen fara, Darling Mearas hade för kort bit på sig för att hinna fram. Det var min dag helt enkelt. Jag tror inte Ultra Bright varit tuff nog att ta emot dem över lång distans, utan skulle vi vinna var det med en resa i ryggar. Det fick vi ju, men det blev för den skull inte som jag tänkte mig det, säger Fredrik Persson.

Segertiden blev alltså nytt svenskt rekord och den som bäddade för det var Schatzi Fayline och Kim Eriksson, som inte var speciellt långt ifrån att rinna undan från ledningen.

– Jag körde fram till Cash Crowe när det gick som långsammast med mål att bli avlöst till andra par utvändigt. Men nu blev det ju ledningen istället. Dit hade jag med mig så högt tempo att jag inte ville börja ta upp i det läget, utan det var bara att dra på. Runt sista kurvan hade jag grym torskfrossa, jag förstod att de skulle komma loss bakom mig och att det skulle bli svårt att stå emot, men vilket lopp Schatzi Fayline gjorde! Hon höll oerhört bra, berömde Kim Eriksson.

För Menhammar var Ultra Brights seger stuteriets andra uppfödarseger i det största loppet för fyraåriga ston. Lie Detector vann för nio år sedan. Menhammar har fått fram en mycket stark besättning av just ston i 2013-kullen. E3-segrarinnan Uncertain Age, Undine och Ultra Bright är alla miljonärer och storloppskvaliteter har även Unter Uns, Unrestricted och Unstirred Drink visat.

Bengt och Heiki Andersson har ägt hästar hos Fredrik Persson ända sedan han började som proffstränare. Nu blev det storslam i den första storloppsfinal de varit med i. Stochampionatet och dessutom var Ultra Bright premiechansad vilket betyder 2,4 miljoner kronor i segerpremie!

Fakta

Resultatlista

Stochampionatet Axevalla, 2.640 meter autostart. Priser: 2.400.000 – 1.200.000 – 300.000* – 288.000 – 192.000 – 120.000 kr

 1. Ultra Bright – Fredrik Persson 1.13,0
 2. Darling Mearas – Stefan Persson 1.13,0
 3. Schatzi Fayline – Kim Eriksson 1.13,0
 4. Mulligan – Thomas Uhrberg 1.13,1
 5. Rhyme Broline – Erik Adielsson 1.13,5
 6. Luck is Back – Håkan K Persson 1.13,6

Opacerade: Inga in Heaven 1.13,6, Gorgeous Boko 1.13,8, Fantasy River 1.13,8, Unrestricted 1.13,9, Unique Juni dg5, Cash Crowe dgu

*) Schatzi Fayline var ej premiechansad och fick alltså ”ordinarie” prissumma.

Expandera

 

Så kördes Stochampionatet

 

Lennartsson vann slaget

 

Fokustema
Unikt bildspel
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Bildextra: Följ med hem till Jean-Michel Bazire

20 Sulky d'Or. 17 A4-sidor med storloppssegrar. Men i Sverige har han kört sitt sista lopp. Det hindrar inte att Europas främste travtränare Jean-Michel Bazires hästar dyker upp på nordiska breddgrader. Häng med Sulkysport hem till 48-årige Bazire i Le Mans i ett exklusivt bildspel signerat Simon Hagen.
Av
Simon Hagen
Exklusivt möte med en av Europas bäste travtränare. Foto Simon Hagen
Exklusivt möte med en av Europas bäste travtränare. Foto Simon Hagen
Tredjehandsfavoriten i Elitloppet, Aubrion du Gers har största boxen i Bazires borg på Grosbois.

Jean-Michel och sonen Nicolas Bazire som efter helgen stannar kvar i Norden och och jobba åt Frode och Atle Hamre.
Från norska årgångslopp till världseliten. Lookin Superb har tagit ett enormt kliv på karriärstegen sedan har kom till Bazire förra hösten.

Mitt på gården finns askan från Jean-Michels far Michel och en gravsten med texten ”Jobb, Respekt, Vänlighet Några få ord för att beskriva dig”

Ordning och reda är viktigt. Alla lådor med växter står symmetriskt och i selkammaren är det inte en endaste träningsfilt som ligger ovikt.

Jakten på den perfekta trädgården. Utanför Bazires enorma hus ansvarar han helt själv för trädgårdslandet.
På Bazires träningsanläggning i Solemes finns det två rundbanor; en på 800-meter och en milebana. Dessutom finns det en rakbana som sträcker sig över 800 meter.
Bazire har alltid gått sin egna väg. Gruppsegrarna täcker nästan 17 wordsidor.

Inte någon travbana eller travanläggningar för den delen i Sverige slår Bazires vagnpark med över 15 traktorer.
Enligt Bazire är det viktigt att hästarna inte blir kalla direkt efter träningspassen. Därför är han snabb med flera täcken på hästen trots att det nästintill är sommarvärme.
Bazires prisrum liknar ett museum med hederspriser och vinnartavlor från hans långa karriär.
Raden av ”guldsulkys” som Frankrikes bäste kusk i 20 år.
Världens bästa valack kallas han, nioårige fuxen Aubrion du Gers. Här i ett snabbjobb inför genrepet i Caen förra onsdagen.
Fokustema
Billund
Läs senare

Malmqvist till Sprintermesteren

På torsdag bjuder Billund på Sprintermesteren för fyraåringar och dit åker Tomas Malmqvist med italienskfödde Zohar Font.
Av
Claes Freidenvall

Tuffa utmanare väntar Zohar Font (e. Varenne-Ola Bi), 1.13,6ak*/324.519 kr, och Rene Kjaer. Bland motståndarna finns årsdebuterande Da Vinci Peak (e. Gift Kronos), 1.14,0am/369.676 dkr, och även tvååringsstjärnan Dontpaytheferryman (e. Cantab Hall), 1.13,5ak*/708.500 dkr, gör årets första framträdande.

Förstapriset i Sprintermesteren uppgår till 75.000 danska kronor.

Startlista:

Sprintermesteren
Fyraåringar.
1.600 meter, autostart.

 1. Dontpaytheferryman – Birger Jörgensen
 2. Damien Shadow – Henrik Lönborg
 3. Da Vinci Peak – Steen Juul
 4. Denimcowboy – Knud Mönster
 5. Dream of Success – Kasper K. Andersen
 6. Very Impressive S – Cees F. Kamminga
 7. Zohar Font – Rene Kjaer
 8. Double Up – Pauli Andersen
 9. Innovation Love – Robin Bakker
 10. Donato Hyrdehöj – Jeppe Juel
Fokustema
Vernon Downs
Läs senare

Årsdebut för Gimpanzee

Årsdebuten dröjde en dryg vecka för Gimpanzee sedan försöken till Empire Breeders Classic ställdes in förra fredagen och istället gör Marcus Melanders stjärna sin första start för säsongen på måndag.
Av
Claes Freidenvall
Gimpanzee gör sin första start på måndag efter tre kvallopp. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Gimpanzee gör sin första start på måndag efter tre kvallopp. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Det handlar om finalen i Empire Breeders Classic ($215.200) för treåriga hingstar och valacker på Vernon Downs och Gimpanzee (e. Chapter Seven-Steamy Windows) körs som vanligt av Brian Sears.

Förra året gick Anders Ström och Lennart Ågrens häst obesegrad genom hela säsongen – nio vinster – och utsågs till ”Årets Tvååring” i USA. I år har Gimpanzee kvalat tre gånger och som snabbast travat 1.10,2 som tvåa bakom Hannelore Hanover.

Ytterligare en svensktränad travare finns med startfältet. Åke Svanstedt lånar ut Cavill Hanover (e. Muscle Mass) till Jim Morrill Jr.

Det körs också en stofinal i Empire Breeders Classic ($209.500) och dit har Anette Lorentzons Gobi Princess (e. Muscle Mass) kvalat in. Det treåriga stoet ägs av Tristan ”Knutsson Trotting” Sjöberg.