Fokustema
Oslo Grand Prix
Läs senare

Från tappad mark, fart och rytm till seger

OSLO. Går det att vinna ett internationellt storlopp trots att hästen hårt kör upp i vagn på en konkurrent 400 kvar och tappar i princip all rytm och fart? Jodå. Vitruvio kunde.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Vitruvio och Jorma Kontio fick segerdefilera efter Oslo Grand Prix, men till Åby är inte ekipaget välkomna. Foto: Simon Hagen/Sulkysport
Vitruvio och Jorma Kontio fick segerdefilera efter Oslo Grand Prix, men till Åby är inte ekipaget välkomna. Foto: Simon Hagen/Sulkysport

Det skulle inte förvåna om Björn Goop har ett blåmärke någonstans neråt njurtrakten till på sin högra sida när han vaknar i morgon bitti. Den närkontakt Goop hade i sista kurvan med bakifrån anfallande Vitruvio var i vart fall av det omilda slaget. Det måste ha skickat till ordentligt i sulkysitsen när Vitruvio dundrade upp i Nadal Brolines vagn, tappade tiotalet meter, förlorade dessutom både rytm och fart.

Fakta

Vitruvio

hingst fem år e. Adrian Chip – Tigre Om e. Zebu
36 st: 16–8–3
Rekord: 1.10,4am
Insprunget: Cirka 10.000.000 kr
Uppfödare: Scuderia Sant’Andrea, Italien
Ägare: Scuderia Pink and Black, Italien
Tränare: Alessandro Gocciadoro, Italien
Körsven: Jorna Kontio, Solvalla

Expandera

– 200 kvar kände jag att vi skulle vinna ändå, sade Jorma Kontio.

Adrian Chip-sonen Vitruvio såg ärligt talat ut som en vinnare hela dagen. Först en lysande fin värmning, och i loppet kunde det knappast ha blivit bättre. Sedan Perfect Spirit galopperat in i första kurvan, sedan någon märklig tanke då flugit in i Flemming Jensens hjärna så att han med Slide So Easy svarade ut Ringostarr Treb till 1.07,4 första 500 meterna och 1.10,2 första kilometern, så var allt bäddat för Vitruvio och Jorma Kontio i tredje par utvändigt.

Ja, om nu inte Nadal Broline som satt snäppet framför skulle vara lika bra som i årsdebuten då han vann på Solvalla förstås, men det var han nu absolut inte.

Vitruvios attack in mot sista kurvan bet också bra, och 400 kvar tyckte Jorma det var lagom att dra i snöret till rycktussarna. Det höll på att spoliera allt. Vitruvio bröt då neråt i banan, närmast halvkraschade in i Nadal Brolines, som då befann sig snett invändigt sulky, och tappade…tja om inte allt, så i vart fall vad som borde varit segerchansen. Men Vitruvio tände om, tog ny fart och redan i början av upploppet betraktade alltså Jorma det hela som klart.

– Hästen blev rädd när jag ryckte tussarna. Det kom överraskande, för vad gällde allt annat var det en topphäst på alla sätt, sade Jorma Kontio.

I samma läge som Jorma Kontio kände att segern var hans, då hade Christophe Martens bakom Jean-Michel Bazire-tränade Valokaja Hindö, fått samma feeling. Att han skulle vinna.

– Ja, det kändes så då. Men så kom Vitruvio tillbaka med hög fart, och det förvånade mig, för jag såg att något hände med honom i sista kurvan och trodde han var borta, sade Christophe Martens.

Vitruvio tog enkelt ner fransyskan Bahia Quesnot, som får tapperhetspriset efter att ha varit på vingel större delen av loppet innan hon kom ner på utsidan av Ringostarr Treb på sista bortre långsidan, när denne tog över från den förklarligt tröttnande Slide So Easy. Valokaja Hindö slutade trea.

– Idag var det den rätta Bahia Quesnot igen. Hon gick två-tre kurvor i tredjespår och svarade för ett topplopp. Men jag tycker ändå inte att var hennes bästa, det gjorde hon i Cagnes-Sur-Mer då hon var nära Readly Express, sade Bahia Quesnots tränare och kusk Junior Guelpa.

För andra året i följd vann alltså en italiensk femåring Oslo Grand Prix. Eller var först i mål, är väl rätt uttryckt. Förra året fråntogs Urlo dei Venti OGP-triumfen på grund av positivt dopingprov. För Vitruvios tränare Alessandro Gocciadoro smällde storsegern på Bjerke högt, även om han fick stå vid sidan och titta på beroende på den avstängning för drivning han ådrog sig i Sweden Cup-finalen på Solvalla med Arazi Boko.

Alessandro Gocciadoro och Jorma Kontio. Foto: Simon Hagen/Sulkysport

– Det här är hästens största seger, konstaterade Gocciadoro.

Bakom topptrion var det ocskå mungiporna uppåt i lägret runt norske Gretzky B.R., också han fem år. Geir Vegard Gundersens häst bestod detta sitt elddop i äldre eliten med klart plusbetyg som fyra.

För de svenska bidragen Perfect Spirit och Nadal Broline slutade det dock i moll. Tidig galopp för Perfect Spirit ger farhågor om att något kanske inte står rätt till där, och Nadal Broline, han var ”ljusår” från den prestationsnivå han hade på 1.09,1 i årsdebuten på Solvalla. Ringostarr Treb galopperade också, 200 kvar, men han var ursäktad av en löpning som blev helt omöjlig, dödens och stenhårt tempo med speedkörning i omgångar.

Så kördes Oslo Grand Prix

Heart of Steel fortsätter klättra

En svensk i finalen

 

Fokustema
Menhammar Stuteri Online Sales
Läs senare

Rekordbud sedan inställt

Auktionen Menhammar Stuteri Online Sales hade stora problem med tekniken ikväll och efter att en häst hade sålts ställdes auktionen in.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

– Ikväll söndag vet vi inte varför det inte fungerade. Våra tekniker försökte lösa det under kvällen, men fick istället sätta sig och göra en rejäl felsökning, säger ansvarige Petri Johansson på TR Media i ett pressmeddelande.

Auktionen kommer istället hållas nästa söndag med start klockan 19.00.

– Oerhört tråkigt såklart och vi ber om ursäkt för det. Vi spände bågen och den brast, men vi spänner en till, säger Menhammars stuterichef Johan Hellander.

Buden som är lagda kommer att ligga kvar och det är också möjligt att lägga bud under veckan.

En häst såldes och för kallblodet Erume (e. Tekno Odin-Faks Tindra M.) betalade Kjell Sten 875.000 kronor, vilket är det högsta pris som betalats för ett ettårigt kallblod på auktion.

Fokustema
Italien
Läs senare

Gocciadoro dominerade

Både hingst- och stoavdelningen i Gran Premio Marche (€50.050) för treåringar i Montegiorgio ikväll målades i Alessandro Gocciadoros gula färger.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Alessandro Gocciadoro tog en dubbel ikväll i Montegiorgio. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Alessandro Gocciadoro tog en dubbel ikväll i Montegiorgio. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Stoet Bahamia (e. Maharajah-Namibia) var överlägsen efter ha serverats ett lopp i vinnarhålet av Alessandro Gocciadoro. Hon kom hem på 1.12,3a/1.600 meter och var sex tiondelar snabbare än vinnaren i hingstavdelningen!

Bahamia tog sin tredje seger för säsongen och den femte totalt på 13 starter. Förra året tränades hon av Tiberio Cecere och hos Gocciadoro har hon hittat nya växlar.

Bahamia är undan Namibia (e. Cantab Hall), 1.14,2/€20.200, som också är mor till Vaprio (e. Adrian Chip), 1.11,2*/€120.566.

Modern ingår i samma syskonskara som Assedio (€208.856), Oaks del Trotto-segrarinnan Tamia (€175.649), Von der Mio (€99.299) och Mocaio (€98.472).

Vann från spets

Boys Stecca (e. Napoleon Bar-Ombretta Bar) vann från ledningen på 1.12,9 och precis som Bahamia kördes han till seger av sin tränare Alessandro Gocciadoro.

Även Boys Stecca är ny hos Gocciadoro i år och han har vunnit fyra lopp på 17 starter och innan kvällens vinst hade han tjänat 13.695 euro.

Boys Stecca är undan Ombretta Bar (e. Ganymede), 1.12,6*/€113.292, och hon har en avkomma sedan tidigare; Al Capone Stecca (e. Napoleon Bar), 1.12,6/€168.075, som vunnit Gran Premio Tito Giovanardi och slutat tvåa i Milano-derbyt Gran Premio Nazionale.

Fokustema
Norge
Läs senare

Nytt storlopp till Ble du Gers

Oslo Grand Prix-vinnaren Ble du Gers stod i en klass för sig i Ulf Thoresen Grand International och vann utan större besvär för Vidar Hop.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Ble du Gers vinner enkelt före Zarenne Fas.

– En otroligt fin häst som är bra på alla sätt, sade tränaren Frode Hamre efter segern.

Evil Enok M.E. tog hand om täten i första sväng och Noralf Braekkens häst behövde inte trava snabbare än 1.13,4 första 500 meterna.

Det låga tempot passade inte Jomar Blekkan och han laddade ordentligt ute i tredjespår med Looking Superb, kom ner utvändigt om Evil Enok M.E. 1.250 kvar utan att kunna överta ledningen och duon varvade på 1.12,3.

På sista långsidan lämnade Ble du Gers (e. Quinoa du Gers-Moorea) andra utvändigt och fick med sig Zarenne Fas i rygg. Vidar Hop kunde köra till täten 500 kvar och sedan kunde Ble du Gers enkelt svara ut Zarenne Fas i spurten på 1.11,8/2.100 meter efter snabba 1.09,1 sista halvvarvet.

Zarenne Fas (e. Varenne) noterade 1.11,9a som tvåa och tredjeplatsen tog Floris Baldwin (e. Passing Renka) på 1.12,8a efter galopp.

Andra storloppsvinsten i Norge

Ble du Gers fick 250.000 norska kronor för segern i Ulf Thoresen Grand International och tog sin andra storloppstriumf på norsk mark. I mitten på juni segrade Frode Hamres travare i Oslo Grand Prix och fick då 350.000 kronor.

– Givetvis speciellt att vinna ett sådant här lopp. Jag jobbade för Ulf Thoresen som ung grabb (21 år, reds. anm) och han har alltid varit min förebild, sade Hamre.

Ble du Gers har vunnit flera tunga segrar; finalen Grand National du Trot (€150.000), Prix de la Marne (€90.000), Prix Jamin (€90.000) i Frankrike och Prijs der Giganten (€66.000) i Holland.

Ble du Gers är undan Moorea (e. Baccarat du Pont), 1.12,7/€217.470, och hon har också lämnat Chiloe (e. Coktail Jet), 1.14,0/€50.710.

Modern Moorea ingår i samma syskonskara som Isigny de Montfort (e. Vivier de Montfort), 1.15,3/€303.258, och Polygone (e. Baccarat du Pont), 1.12,8/€190.080.