Fokustema
Oslo Grand Prix
Läs senare

Från tappad mark, fart och rytm till seger

OSLO. Går det att vinna ett internationellt storlopp trots att hästen hårt kör upp i vagn på en konkurrent 400 kvar och tappar i princip all rytm och fart? Jodå. Vitruvio kunde.
Av
Lars G Dahlgren
Vitruvio och Jorma Kontio fick segerdefilera efter Oslo Grand Prix, men till Åby är inte ekipaget välkomna. Foto: Simon Hagen/Sulkysport
Vitruvio och Jorma Kontio fick segerdefilera efter Oslo Grand Prix, men till Åby är inte ekipaget välkomna. Foto: Simon Hagen/Sulkysport

Det skulle inte förvåna om Björn Goop har ett blåmärke någonstans neråt njurtrakten till på sin högra sida när han vaknar i morgon bitti. Den närkontakt Goop hade i sista kurvan med bakifrån anfallande Vitruvio var i vart fall av det omilda slaget. Det måste ha skickat till ordentligt i sulkysitsen när Vitruvio dundrade upp i Nadal Brolines vagn, tappade tiotalet meter, förlorade dessutom både rytm och fart.

Fakta

Vitruvio

hingst fem år e. Adrian Chip – Tigre Om e. Zebu
36 st: 16–8–3
Rekord: 1.10,4am
Insprunget: Cirka 10.000.000 kr
Uppfödare: Scuderia Sant’Andrea, Italien
Ägare: Scuderia Pink and Black, Italien
Tränare: Alessandro Gocciadoro, Italien
Körsven: Jorna Kontio, Solvalla

Expandera

– 200 kvar kände jag att vi skulle vinna ändå, sade Jorma Kontio.

Adrian Chip-sonen Vitruvio såg ärligt talat ut som en vinnare hela dagen. Först en lysande fin värmning, och i loppet kunde det knappast ha blivit bättre. Sedan Perfect Spirit galopperat in i första kurvan, sedan någon märklig tanke då flugit in i Flemming Jensens hjärna så att han med Slide So Easy svarade ut Ringostarr Treb till 1.07,4 första 500 meterna och 1.10,2 första kilometern, så var allt bäddat för Vitruvio och Jorma Kontio i tredje par utvändigt.

Ja, om nu inte Nadal Broline som satt snäppet framför skulle vara lika bra som i årsdebuten då han vann på Solvalla förstås, men det var han nu absolut inte.

Vitruvios attack in mot sista kurvan bet också bra, och 400 kvar tyckte Jorma det var lagom att dra i snöret till rycktussarna. Det höll på att spoliera allt. Vitruvio bröt då neråt i banan, närmast halvkraschade in i Nadal Brolines, som då befann sig snett invändigt sulky, och tappade…tja om inte allt, så i vart fall vad som borde varit segerchansen. Men Vitruvio tände om, tog ny fart och redan i början av upploppet betraktade alltså Jorma det hela som klart.

– Hästen blev rädd när jag ryckte tussarna. Det kom överraskande, för vad gällde allt annat var det en topphäst på alla sätt, sade Jorma Kontio.

I samma läge som Jorma Kontio kände att segern var hans, då hade Christophe Martens bakom Jean-Michel Bazire-tränade Valokaja Hindö, fått samma feeling. Att han skulle vinna.

– Ja, det kändes så då. Men så kom Vitruvio tillbaka med hög fart, och det förvånade mig, för jag såg att något hände med honom i sista kurvan och trodde han var borta, sade Christophe Martens.

Vitruvio tog enkelt ner fransyskan Bahia Quesnot, som får tapperhetspriset efter att ha varit på vingel större delen av loppet innan hon kom ner på utsidan av Ringostarr Treb på sista bortre långsidan, när denne tog över från den förklarligt tröttnande Slide So Easy. Valokaja Hindö slutade trea.

– Idag var det den rätta Bahia Quesnot igen. Hon gick två-tre kurvor i tredjespår och svarade för ett topplopp. Men jag tycker ändå inte att var hennes bästa, det gjorde hon i Cagnes-Sur-Mer då hon var nära Readly Express, sade Bahia Quesnots tränare och kusk Junior Guelpa.

För andra året i följd vann alltså en italiensk femåring Oslo Grand Prix. Eller var först i mål, är väl rätt uttryckt. Förra året fråntogs Urlo dei Venti OGP-triumfen på grund av positivt dopingprov. För Vitruvios tränare Alessandro Gocciadoro smällde storsegern på Bjerke högt, även om han fick stå vid sidan och titta på beroende på den avstängning för drivning han ådrog sig i Sweden Cup-finalen på Solvalla med Arazi Boko.

Alessandro Gocciadoro och Jorma Kontio. Foto: Simon Hagen/Sulkysport

– Det här är hästens största seger, konstaterade Gocciadoro.

Bakom topptrion var det ocskå mungiporna uppåt i lägret runt norske Gretzky B.R., också han fem år. Geir Vegard Gundersens häst bestod detta sitt elddop i äldre eliten med klart plusbetyg som fyra.

För de svenska bidragen Perfect Spirit och Nadal Broline slutade det dock i moll. Tidig galopp för Perfect Spirit ger farhågor om att något kanske inte står rätt till där, och Nadal Broline, han var ”ljusår” från den prestationsnivå han hade på 1.09,1 i årsdebuten på Solvalla. Ringostarr Treb galopperade också, 200 kvar, men han var ursäktad av en löpning som blev helt omöjlig, dödens och stenhårt tempo med speedkörning i omgångar.

Så kördes Oslo Grand Prix

Heart of Steel fortsätter klättra

En svensk i finalen

 

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Suverän under sadel

Stefan Melanders uppfödning Gross Weight bjöd på en suverän uppvisning i Prix de l'Ile de Re (€67.000) under sadel på Vincennes idag för Antoine Voisin.
Av
Claes Freidenvall

Svenskfödde Gross Weight (e. Scarlet Knight-Elma Jet) rundade sina konkurrenter från 25 meters tillägg efter ha travat sista sväng ute tredjespår utan rygg och avgjort tidigt på upploppet.

Gross Weight.

Segertiden skrevs till 1.12,9 över 2.875 meter och förstapriset uppgick till 30.150 euro för den Thierry Duvaldestin-tränade travaren.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Bryssel i Paris

Björn Goop och Bryssel tog hem Prix de Sille le Guillaume (€58.000) på Vincennes idag trots ett kortare galoppinslag från start.
Av
Claes Freidenvall
Björn Goop och Bryssel efter segern i Paris idag. Foto: Gerard Forni
Björn Goop och Bryssel efter segern i Paris idag. Foto: Gerard Forni

Sjuårige Bryssel (e. Ready Cash-Spacelane) och Björn Goop styrde på i tredjespår 1.200 kvar från sjunde utvändigt, fick kort senare en rygg att gå på. Vid ingången till upploppet tackade Björn Goop Visitor för draghjälpen och 100 kvar klev Bryssel förbi både ledande Classic Haufor och Visitor och vann på 1.13,0/2.850 meter.

Bryssel och Björn Goop.

Förstapriset i Prix de Sille le Guillaume uppgick till 26.100 euro och äger gör Stall Bryssel. För Bryssel var det andra segern för året på Vincennes – i somras tog han hem Prix Hygica (€48.000) på 1.13,5 över 2.850 meter.

I Paris har också Bryssel vunnit Prix de Sainte-Marie-du-Mont (€50.000) och i Sverige har han tagit sin största vinst i Sören Nordins lopp och det gjorde han som treåring på Solvalla.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Goop kör i franska Stokriteriet

Franska Stokriteriet – Criterium des Pouliches (€110.000) – avgörs på lördag på Vincennes och har lockat elva deltagare och flera av de mest kända korten bland de treåriga ston. Dessutom dyker Björn Goop upp i sulkyn bakom Gunilla d'Atout.
Av
Claes Freidenvall
Björn Goop åker till sin andra ”hemmabana” Vincennes på lördag för att köra i det franska Stokriteriet. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Björn Goop åker till sin andra ”hemmabana” Vincennes på lördag för att köra i det franska Stokriteriet. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Sébastien Guarato har två hästar till start och den ena – Gunilla d’Atout – körs av Björn Goop. Ready Cash-dottern kommer närmast från seger i Grupp II-loppet Prix Reine du Corta (€100.000) på Vincennes.

Green Grass är den mest merittyngda i Guaratos duo och den som tjänast mest av alla i Stokriteriet, 330.900 euro. Tidigare i år har hon vunnit Criterium des Jeunes (€170.000) plus Prix Gelinotte (€100.000) och Prix Roquepine (€100.000).

Två hästar till start har också Philippe Allaire. Girls Talk har vunnit två semi-classique-löpningar – Prix Masina (€100.000) och Prix Guy Deloison (€100.000) – under 2019. Hans andra kort Graine de Crack står utan seger under 2019, men har tre tredjeplatser i semi-classique-löpningarna Prix Gelinotte, Prix Roquepine och Prix Ozo.

Startlista:

Criterium des Pouliches (€110.000)
Priser: 49.500-27.500-15.400-8.800-5.500-2.200-1.100 euro.
2.700 meter.

Namn (far) – Körsven

 1. Gourgandine (e. Bold Eagle) – Franck Ouvrie
 2. Galaxie du Goutier (e. Kaisy Dream) – Clemence Duvaldestin
 3. Gondole Jenilou (e. Goetmals Wood) – Yoann Lebourgeois
 4. Gaia Olmenhof (e. Ready Cash) – Christophe Martens
 5. Galilea Money (e. Bold Eagle) – Nicolas Bazire
 6. Gloria du Goutier (e. Timoko) – Jean-Philippe Monclin
 7. Graine de Crack (e. Booster Winner) – Anthony Barrier
 8. Gunilla d’Atout (e. Ready Cash) – Björn Goop
 9. Gee (e. Brutus de Bailly) – Mathieu Mottier
 10. Girls Talk (e. Brillantissme) – David Thomain
 11. Green Grass (e. Bold Eagle) – Gabriele Gelormini