Fokustema
Flocki d'Aurcy
Läs senare

Fransk unghäststjärna blir avelshingst i Sverige

Flocki d'Aurcy inledde karriären strålande med sex segrar på de första sju starterna och nu är den Philippe Allaire-tränade Ready Cash-sonen klar för svensk avel.
Av
Claes Freidenvall
Flocki d'Aurcy och Yoann Lebourgois vid seger i Prix Kalmia. Foto: Gerard Forni
Flocki d'Aurcy och Yoann Lebourgois vid seger i Prix Kalmia. Foto: Gerard Forni

– Jag är glad att jag har lyckats sy ihop den här affären. Flocki d’Aurcy var en jättetalang som unghäst, men han fick inte travet att flyta på slutet. Förmodligen råkade han ut för en sträckning. Någon hälta har aldrig gått att hitta, säger Anders Lindqvist.

Fakta

Flocki d'Aurcy

hingst 4 år e. Ready Cash-Idee Lara
Rekord: 1.13,3l*
Prissumma: 151.450 euro
Resultat: 11 st: 6-0-1
Tränare: Philippe Allaire
Körsven: Yoann Lebourgeois.
Ägare: Philippe Allaire
Uppfödare: Cyril Lelarge & Aurore Renaudin.
Segrar: Prix Kalmia (€120.000), Prix de Faulquemont (€66.000), Prix de Chatillon (€55.000), Prix d’Aigueperse (€38.000), Prix de Chateaubriant (€33.000) och Prix des Nerinenes (€13.000).

Expandera

Flocki d’Aurcy är köpt från hästens ägare och tränare Philippe Allaire och går till avel som fyraåring.

– Philippe Allaire har redan sex Ready Cash-söner i fransk avel och därför fanns det en möjlighet att köpa loss Flocki d’Aurcy.

Inte klart med uppstallningsplats

Fyraåringen efter Ready Cash kommer att stallas upp i Sverige, men Anders Lindqvist har inte gjort klart med något stuteri ännu och priset är inte heller bestämt.

– Flocki d’Aurcy ska syndikeras i 100 andelar och där varje andelsägare har rätt till en betäckning i valfritt land förutom i Frankrike. Priset är inte riktigt klart ännu, men han kommer inte kosta mer än 30.000 kronor plus moms per andel. Vi ska försöka visa upp honom så fort som möjligt för den svenska avelsvärderingsnämnden.

Flocki d’Aurcy. Foto: privat

Flocki d’Aurcy, 1.13,3l*/€151.450, har startat elva gånger (6-0-1) och hans största seger togs i semi-classique-löpningen Prix Kalmia (€120.000) på Vincennes och han har även vunnit Grupp III-loppet Prix de Faulquemont (€66.000) på den franska nationalarenan.

– Sulkysport kallade ju Flocki d’Aurcy Frankrikes bästa treåring efter att han vunnit Prix Kalmia.

1.13,3 över 2.700 meter

Vid vinsten i Prix Kalmia behövde inte Flocki d’Aurcy trava snabbare än 1.17,6 över 2.700 meter, men i starten innan visade han snabbhet i benen. Prix de Faulquemont togs hem på topptiden 1.13,3 över 2.700 meter.

Karriären inleddes som tvååring med en seger och ett andrapris på två starter och som treåring vann Flocki d’Aurcy fem lopp, men i år blev det bara en start – Prix Bellino II – innan det bestämdes att Flocki d’Aurcy skulle lägga tävlingsskorna på hyllan.

Kostade 140.000 euro

Philippe Allaire ropade in Flocki d’Aurcy på Arqana Trot-auktionen i Deauville 2016 för 140.000 euro. Han är undan Kimberland-dottern Idee Lara, 1.14,3am/€188.427, som precis som sin son var väldigt talangfull. Som tvååring vann hon semi-classique-löpningen Prix Ourasi och slutade tvåa i Prix Une de Mai.

Förutom Flocki d’Aurcy har hon lämnat Quouna Matata (e. Emil Suede), 1.12,4am/€255.443, och Ulf (e. Joyau d’Amour), 1.14,4am/€77.070. Alla Idee Laras åtta avkommor har varit ute och tävlat.

Idee Lara är i sin tur undan Courtoirade (e. Sebrazac), 1.16,4ak/€50.369, och således halvsyster med Question d’Amour (e. Joyau d’Amour), 1.15,2l/€94.990.

Flocki d’Aurcy och Philippe Allaire. Foto: privat

Det kan också nämas att mormor Courtoirade ingår i samma syskonskara som duon Jany Way (e. Viking’s Way), 1.14,1am/€235.319, och Fort Worth (e. Sebrazac), 1.16,2l/€124.690.

– För externa kunder kommer priset var 2.000 kronor vid bokning och 20.000 kronor vid levande föl för Flocki d’Aurcy, avslutar Anders Lindqvist.

Fokustema
Hästaffär
Läs senare

Svenskduo köper Ecurie D.

Flera har försökt köpa jättetalangen Ecurie D., men ingen har lyckats.
Fram tills nu.
Sulkysport kan avslöja att den obesegrade treåringen numera finns i svensk ägo!
Av
Emil Persson
Ecurie D. och Björn Goop vid seger på Solvalla för ett par veckor sedan. Nu är hästen såld till svenska ägare. Foto Martin Langels/ALN
Ecurie D. och Björn Goop vid seger på Solvalla för ett par veckor sedan. Nu är hästen såld till svenska ägare. Foto Martin Langels/ALN

Det är Jean Pierre Dubois som fött upp och även ägt danskregistrerade hingsten som inlett med fyra raka segrar i Frode Hamres regi.
Superlativerna har haglat från kors och tvärs efter varje triumf och trots att Ecurie D. (e. Infinitif) 1.13,4am*/270.000 kronor inte är anmäld till något av de klassiska, danska unghästloppen har intresset varit stort från flera hästägare.

Nu har också affär gjorts och Ecurie D. finns numera i svensk ägo. Bakom köpet står Marko Kreivi från Göteborg (Göteborg Smart Repair Center AB) samt Süleyman Yüksel från Skövde (Global Glide AB).
Den sistnämnde är bland annat känd för att importerat avelshingsten Global Glide (e. Yankee Glide) till Sverige medan Kreivis stora travsatsning är desto färskare. På kort tid har det dock vuxit lavinartat och vid en sökning på Göteborg Smart Repair Center AB på travsport.se dyker det upp 22 hästar av varierande åldrar, men med en sak gemensam. Samtliga är toppstammade, oavsett om det är tävlingshästar eller fölston.
– Jag bestämde mig på allvar under fjolåret att satsa på travet efter att sålt mitt företag och är väl framförallt inställd på avelsbiten, men kommer även bedriva tävlingsverksamhet. Jag är bekant med Johan L Sundgren sedan 90-talet och kommer stötta honom ordentligt när han tar ut proffslicens efter årsskiftet, men Ecurie D. kommer få vara kvar i träning hos Frode Hamre. Det känns rätt med tanke på vilket bra arbete de gjort med hästen, säger Marko Kreivi.

”Känns speciellt”

Efter Ecurie D.:s andra start i karriären började tankarna på att försöka köpa löftet.
– Ja, det var för två-tre månader sen, men jag fick inte med mig någon delägare i första skedet. Det är klart att det inte varit en fördel att det dragit ut på tiden, men nu är affären i alla fall klar vilket känns väldigt bra. Jag har förstått att det var många intresserade så det är klart att de här känns speciellt, medger Kreivi.

Marko Kreivi till vänster tillsammans med V75-aktuella duon Restless och Johan L Sundgren. Foto: MVA Foto

På söndag startar Ecurie D. i Slaget vid Axevalla Hed på Axevalla, men ingen av de nya ägarna kommer finnas på plats!
– Jag befinner mig i Budapest just nu och ska vidare till Italien. Vi båda har haft planer som varit inbokade sen länge och det känns givetvis tråkigt att missa loppet, men jag såg honom på plats vid Åbystarten i juni. Det är en fantastisk individ, det tycks alla vara överens om som kommit nära hästen, avslutar Kreivi.

Till helgen har han ytterligare fyra hästar till start på Axevalla. Under fredagen startar Vikens Dome (e. Symphonic Hanover), under lördagen Restless (e. Ready Cash) och under söndagen testar duon Fleur Mearas (e. Love You) och Jasmin Band (e. Dream Vacation).

Fokustema
Nyförvärv
Läs senare

Dreammoko till Björn Goop

Björn Goop har fått in fjolårets Elitloppsfyra Dreammoko i träning.
Av
Emil Persson
Dreammoko flyttas till Björn Goop. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Dreammoko flyttas till Björn Goop. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Sexåringen kommer närmast från en tre starter lång sejour hos Wilhelm Paal där han gjorde sin senaste start på Jägersro i tisdags och fick nöja sig med en femteplats på 1.11,8a/1.609 meter.

I fjol hade Timoko-sonen Dreammoko ett betydligt bättre år. Utöver den nämnda fjärdeplatsen i Elitloppet slutade han även tvåa i Gran Premio della Lotteria bakom Urlo dei Venti (e. Mago d’Amore) ihop med just Björn Goop som kusk.
I september vann han även Silverörnen på Solänget med Peter Ingves som tömförare.

Totalt har karriären inbringat 5.423.012 kronor med sex segrar på 54 starter. Det är Jan Stins från Nederländerna som äger sexåringen.

Fokustema
Nederländerna
Läs senare

Breeders Course-kval i Wolvega

Sju hästar gör upp i morgondagens Breeders Course-kval på Victoria Park-banan i Wolvega och vilka som tar sig vidare till finalen på Jägersro står redan klart.
Av
Emil Persson

Det är nämligen bara två hästar som är startberättigade i Breeders Course av de sju deltagarna. Dels Paul Hagoort-tränade Andromeda Font (e. Love You) som ströks i Breeders Course-finalen under Elitloppsdagen och därtill Arquana As (e. Chapter Seven) som tränas och körs av Erwin Bot.

Finalen avgörs på Jägersro under Hugo Åbergs-kvällen den 30 juli över 1.640 meter, men av någon oförklarligt anledning så körs morgondagens kval över 2.100 meter!
I morgondagens lopp stundar 5.000 euro till vinnaren medan finalen lockar med 600.000 kronor.

Startlista Breeders Course-kval Wolvega
2.100 meter, förstapris: 5.000 euro

  1. Jari L Petnic (e. Marco di Jesolo) – Frank Westerveld
  2. Andromeda Font (e. Love You) – André Bakker
  3. Arquana As (e. Chapter Seven) – Erwin Bot
  4. Frosted (e. Father Patrick) – Robin Bakker
  5. Jo Jo Harley (e. Caen Oldeson) – John de Leeuw
  6. Alex HP (e. Ideale Luis) – Rick Ebbinge
  7. Patrick de Haan (e. Yarrah Boko) – Patrick de Haan