Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Fyra svenskfödda jagar Hambofinal

Hambletonian en svensk uppgörelse? Kan någon utmana världsrekorden i Bollnäs? Fortsätter Gocciadoros topphäst vinna? Hur snabbt springer franska stjärnorna på sprint? Varför kom så många till lunchtravet?
Det tas upp i lördagens ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Marcus Melander finslipar formen på svenskfödda stoet Joviality inför Hambokvalet inatt. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Marcus Melander finslipar formen på svenskfödda stoet Joviality inför Hambokvalet inatt. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1Världens största treåringslopp domineras av svenskar. När 20 treåringar gör upp om tio finalplatser i försöken till Hambletonian Stakes på Meadowlands  i natt är hela 13 (!) av dem svensktränade. Örjan Kihlström reser dessutom över Atlanten för att köra i båda försöken.

Men mest anmärkningsvärt är ändå att en femtedel av nattens deltagare är svenskfödda!

Överst i raden av dessa placeras kulldrottningen, Marcus Melander-tränade stoet Joviality (e. Chapter Seven) som efter att ha sprungit in 895.000 dollar som tvååring varit fläckfri under treåringssäsongen med sex vinster på lika många starter.
Ytterligare ett svenskfött sto går ut mot hingstarna och det handlar om Åke Svanstedt-tränade Jiggy Jog (e. Walner), som genrepade med seger i Zweig Memorial och har sprungit in över 400.000 dollar hittills i karriären.

Stefan Melanders Letsdoit är en av fyra svenskfödda hästar i Hambokval. Foto Adam Ström/Stalltz.se

Stefan ”Tarzan” Melander valde att sända över två söner till hans superstjärna Nuncio till brorsonen Marcus och den svenskfödda duon Thereisnolimit och Letsdoit jagar också finalplatser i varsitt försök.

De svenska uppfödarna som ska sträcka på sig är:

 • Vestmarka AB, Vinninga – Jiggy Jog
 • Am Bloodstock AB, Stockholm – Joviality
 • Stefan T.Z. Melander HB, Enköping – Letsdoit och Thereisnolimit

Arrangörerna var dock inte nådiga mot de svenskfödda travarna i spårlottningen. Joviality drog spår tio, längst ut bakom vingen, medan både Thereisnolimit och Letsdoit inleder från spår nio.
Örjan Kihlström kör i båda försöken. Han sitter upp bakom Theresnolimit och stallkamraten Temporal Hanover (e. Walner), vilken i näst senaste starten vann Zweig Memorial ($310.000).

Hambletonian Stakes ($100.000) – försök 1:
Namn (kön/far) – Kusk/tränare

 1. Cool Papa Bell (h e. Chapter Seven) – Brian Sears (Jim Campbell)
 2. Looks Like Moni (v e. Muscle Hill) – David Miller (Nancy Takter)
 3. Fast As the Wind (h e. Cantab Hall) – Dexter Dunn (Tony Alagna)
 4. Branded By Lindy (h e. Chapter Seven) – Yannick Gingras (Domenico Cecere)
 5. Justice (h e. Chapter Seven) – Åke Svanstedt
 6. Molotov Cocktail (h e. Chapter Seven) – Todd McCarthy (Linda Toscano)
 7. Periculum (h e. Muscle Hill) – Mattias Melander (Marcus Melander)
 8. Rebuff (h e. Muscle Hill) – Tim Tetrick (Lucas Wallin)
 9. Thereisnolimit (h e. Nuncio) – (Örjan Kihlström/ Marcus Melander)
 10. Pretender (h e. Muscle Hill) – Andrew McCarthy (Nancy Takter)

Hambletonian Stakes ($100.000) – försök 2:
Namn (kön/far) – Kusk/tränare

 1. Testing Testing (h e. Walner) – Todd McCarthy (George Ducharme)
 2. Chulo (h e. What the Hill) – Jason Bartlett (Per Engblom)
 3. Temporal Hanover (h e. Walner) – Örjan Kihlström (Marcus Melander)
 4. Slay (h e. Chapter Seven) – Joe Bongiorno (Tony Alagna)
 5. Jiggy Jog (s e. Walner) – Dexter Dunn (Åke Svanstedt)
 6. King of the North (h e. Walner) – Mark McDonald (Ray Schnittker)
 7. B A Superhero (h e. Muscle Hill) – Tim Tetrick (Lucas Wallin)
 8. Keg Stand (h e. Bar Hopping) – David Miller (Nancy Takter)
 9. Letsdoit (h e. Nuncio) – Andy Miller (Marcus Melander)
 10. Joviality (s e. Chapter Seven) – Brian Sears (Marcus Melander)

Hambletonian Oaks ($50.000), försök 1:
1 Yanaba, 2 Selfie Queen (Jimmy Takter/Nancy Takter), 3 Venerable, 4 Lilbitalexis, 5 Manon (Dexter Dunn/Lucas Wallin), 6 Misswalner Fashion, 7 Bare My Soul, 8 Gracelyn Hanover.

Hambletonian Oaks ($50.000), försök 2:
1 Fashion Schooner, 2 Pink Coco Chanel, 3 Mon Cheval (Andrew McCarthy/Nancy Takter), 4 Raised By Lindy, 5 Delilah Hanover, 6 Baptism (Åke Svanstedt), 7 Peyton Hanover (Brian Sears/Marcus Melander), 8 Warrawee Xenia.

***

2Daniel Redéns sto Delicious U.S. (e. Cantab Hall) satte världsrekord för ston på 1.000-metersbana när hon en augustikväll 2015 tillsammans med Örjan Kihlström travade 1.08,6a/1.640 meter i Bollnäs. I eftermiddag står hälsingebanan i fokus med veckans V75-omgång och banans storlopp för äldre hästar, nämligen Bollnäsloppet.

Sprinterdistans och startbil är förutsättningarna och det utlovas en bonus på 500.000 kronor om något av de aktuella världsrekorden förbättras.
Det handlar om:

 • Äldre hingstar/valacker: Sebastian K. (e. Korean) – 1.07,7a/1.609 meter – 2014
 • Äldre ston: Manchego (e. Muscle Hill) – 1.08,1a/1.609 meter – 2020

Ingen lätt uppgift förstås för dagens deltagare, men det har travats snabbt i Bollnäsloppet tidigare med fjolårets segerherre Milliondollarrhyme (e. Ready Cash) som snabbast i historien. Fredrik B Larssons stjärna vann på 1.09,9a/1.640 meter.

Sister Sledge håller undan för Bepi Bi i Fyraåringseliten på Solvalla ifjol. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport

Dagens favorit är ett amerikanskt sto från Daniel Redéns stall och hur står det till med förhandsfavoriten Sister Sledge (e. Father Patrick), som bara gjort en start i år – i april?
– Sister Sledge fick en liten slagskada i ett bakben efter årsdebuten. Det var tråkigt, men nu har hon tränat på ett tag och känns fin. Hon gick ett skarpare jobb i måndags och jag var väldigt nöjd med hur hon kändes, men hon var lite flegmatisk så hon har nog inte toppform direkt. Det är svårt att hitta lopp till henne så hon får gå ut i gulddivisionen direkt. Jag tror att hon kommer göra ett ett bra lopp för det gör hon alltid, men kanske är det lite ringrost. Barfota bak, amerikansk sulky, öppet huvudlag – inga ändringar, säger Daniel Redén på Stall Zets hemsida.

***

3Drygt sju miljoner kronor extra i jackpotpengar ligger i dagens sjusättspott på V75. En av förhandsfavoriterna, Civilon (e. Orlando Vici), ströks för feber igår och då går vi rakt ut på Svante Båth-tränade Real Scotch (e. Readly Express). Hästen hade sex raka segrar innan han gått på pumpen två gånger på raken, men distans och läge talar för att han kan påbörja en ny segerrad.

Det andra enkelstrecket är en häst som är obesegrad på svensk mark efter tre starter:
Born To Run (V75-7) har radat upp toppinsatser. Jag var säker på att han skulle få en bra säsong i Sverige och det har visat sig stämma. Spår nio är inte så dåligt startspår för även om han har börjat bli allt snabbare från start så är han inte beroende av ledningen på något vis utan detta är en stark häst som tål att göra jobbet själv. Allt har varit bra i träningen efter segern i Eskilstuna och vi gör inga ändringar utan det blir barfota fram, öppet huvudlag och jänkarvagn, säger Alessandro Gocciadoro.

Här är hela tipsgenomgången med analyser, spetsstrider, systemförslag och ranking av alla hästar.

***

4Dubbla midnattstrav i Sverige i går kväll och efter Bollnäs V75-omgång i eftermiddag tar ett nytt vid. Kalmar bjuder in till första start klockan 20.30 och sista loppet går iväg några minuter före midnatt.

Sommarduellen med försök och final under kvällen är huvudanrättningen med hästar i två olika klasser i försöken över sprinterdistans med startbil och final med två volter över medeldistans. Joakim Lövgren plockar ut Tailored Arrival (e. Uncle Lasse) med två raka segrar i den lägre klassen och King Of Djazz (e. Zola Boko) i den högre.

Kalmars säsongsserier i olika kategorier går vidare och det blir försök i stayerserien, stoserien (final för båda 16 september), samt treåringsserien (final 11 november). I långloppet plockar hemmatränaren Fredrik Persson ut urstarke Hurricane Silas (e. Maharajah), som är tillbaka framför sulky efter tre raka montéstarter.

Här är startlistorna till lördagens tävlingar.

***

Hohneck siktar mot Elitloppet 2023, enligt tränaren Philippe Allaire. Foto Scoopdyga

5Topphästar över 1.609 meter med autostart blir det i eftermiddag på den 1.300 meter långa Paris-banan Enghien. Prix de Washington (€120.000) med 54.000 euro till vinnaren handlar det om och bland de elva i startfältet finns 2021 års Paralympia-vinnaren Delia du Pommereux (e. Niky), formstarke Hohneck (e. Royal Dream), Prix d’Amérique-tvåan Galius (e. Love You), Prix du Luxembourg-vinnaren Elie de Beaufor (e. Royal Dream) och färske dubble grupp I-vinnaren i Italien, Bleff Dipa (e. Mister J.P.).

För svenskt vidkommande har Christoffer Eriksson Philosopher (e. Cantab Hall) till start i ett europeiskt lopp med 19.800 euro till vinnaren. Paul Philippe Ploquin kör. Björn Goop tar ut norskägde Issalio (e. Doberman) i ett fyraåringslopp med 17.550 euro till vinnaren.

Här är startlistorna till Enghiens tävlingar med start 13.58.  

***

6Budgivningen är igång till kvällens internetauktion hos Travera. 20 hästar finns med i den digitala katalogen fördelat på tolv starthästar, fyra fölston, två tvååringar och lika många ettåringar.

Barbados Mail (e. Main Wise As) med elva segrar på 41 starter är en av starthästarna. En annan är treåriga stoet You To Tile (e. Southwind Frank), som vunnit ett lopp och travat 1.15,7am.
Bland fölstona finns dubbelmiljonärskan La Bellouet (e. Jag de Bellouet), 1.10,7ak, som vann tolv av 60 starter.

Här går det att se hästarna som är till salu och följa budgivningen.

***

7Lunchtrav en sommarfredag – kan det dra folk? Absolut! 3.862 personer var den officiella publiksiffran när Eskilstuna hade tävlingarna igår. Arrangemanget gick under namnet ”Sundbyholmsdagen” och om inte de åtta travloppen lockade delar av publiken, så gjorde säkert djurområdet, bondemarknaden och artisten Linda Bengtzing det.

– Redan när vi öppnade entrén började det strömma in folk. Det har varit så tufft att få tillbaka publiken och en sådan här dag när vi inte har stöd av V75 och det sportsliga var det som att starta från noll. Det känns fantastiskt. Man får inte göra något i liten skala utan det gäller att satsa ordentligt. Det måste vara många saker samma dag, sade Stefan Eriksson i ATG Live.

När Eskilstuna hade topptävlingar med E3- och STL-finaler i början av juli var publiksiffran 3.563 personer.