Fokustema
Tränarbyte
Läs senare

Goop ny adress för Nadal Broline

Reijo Liljendahl har sagt upp samtliga hästar ägda av Onkel Invest och däribland Nadal Broline. Nu är det också klart vem som ska träna den sexfaldige miljonären. Ny adress blir Färjestad och Björn Goop.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Nadal Broline byter regi och ska fortsättningsvis tränas av Björn Goop. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Nadal Broline byter regi och ska fortsättningsvis tränas av Björn Goop. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Nadal Broline (e. Yankee Glide-Aimee’s Promise), 1.09,3ak/6.014.915 kr, har startat 52 gånger och vunnit 22 lopp.

Största segern har Nadal Broline tagit i Silverhästen, men han har också vunnit Algot Scotts Minne, Birger Bengtssons Minne, Bollnäsloppet, Legolas Minne, Rommeheatet, Smedträffen, Ådalspriset och slutat tvåa i Copenhagen Cup och trea i Elitloppet i Reijo Liljendahls regi.

Reijo bryter med Onkel Invest

Fokustema
Inför V86
Läs senare

Eriksson i huvudrollen

Hemmatränaren Christoffer Eriksson startar tre hästar inom kvällens V86-spel på Jägersro och kör ytterligare en favoritspelad häst.
– Rackham gjorde ett fruktansvärt lopp senast och hade inte gjort bort sig i det stora loppet dagen efter heller, säger Jägersrotränaren.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Christoffer Eriksson har tre egentränade hästar till start inom V86-spelet. Foto Jeannie Karlsson/Sulksport
Christoffer Eriksson har tre egentränade hästar till start inom V86-spelet. Foto Jeannie Karlsson/Sulksport

Loppet som Eriksson syftar på när han säger ”stora loppet” är givetvis Svenskt Travderby. Rackham (V86-5) slutade fyra i sitt försök och fick nöja sig med revansch i ett V75-lopp dagen före derbyfinalen.
– Han gick ett enormt slutvarv. Han har alltid visat att han är en bra häst, men jag vill nog säga att det var hans bästa insats i karriären senast. Han möter bra hästar här, men det är ett litet fält och det ser jag som ett plus för vår del då min häst inte är så startsnabb. Jag ändrar inget och är hoppfull, säger Christoffer Eriksson som har planen klar:

– Efter detta ska vi starta i Örebro i början av oktober. Då handlar det om ett kval till Breeders Crown och den här uppgiften ligger väldigt bra i tiden, säger Eriksson.

”För låg klass”

Den treåriga Readly Express-dottern Coumba (V86-3) startar två avdelningar tidigare. Även där är hemmatränaren nöjd med kurvan.
– Hon har varit en positiv överraskning sedan hon började starta och blivit vassare i takt med att hon kunnat starta på kontinuerligt. Senast var hon riktigt bra även om hon inte vann. Jag tycker det är en snabb häst och det känns som hon hade kunnat öppnat snabbare när hon hade framspår i Kalmar om jag bara bestämt mig för att köra ordentligt. Propositionen är perfekt och nu ska jag testa henne barfota bak. Hon var lite svag när hon kom, men nu tror jag att hon kommer hålla ihop travet på ett bättre sätt med den balansen.

Hålla ihop travet på ett bättre sätt

Christoffer Eriksson om Coumbra som ska tävla med ny balans.

Italienaren Arno dell’Est (V86-7) är ensam från Erikssons stall om att inte bli favorit utan han tycks ”bara” bli andrahandare. Ändå låter det väldigt positivt från Christoffer när han pratar om sn häst.
– Det har känts som en bra häst sedan han kom, men det har tagit lite tid att sätta balansen på honom. Första loppen var det att lära känna honom som det handlade om. De senaste två gångerna jag har kört honom har han känts stabil. Hästen tävlar i en för låg klass och ska kunna bli en bra häst som det känns, säger Eriksson och tillägger:
– Han gick ett riktigt rejält lopp senast då jag fick köra för spets och höll högt tempo hela vägen. Han höll ifrån sig en enormt bra häst i Athos Race; kolla hur den hästen har sett ut efteråt! Nu tror jag dessutom att min häst kommer kunna öppna bättre när han fått träna på voltstart och lärt sig vad det handlar om, avslutar Christoffer Eriksson.

Fokustema
Utblick Europa
Läs senare

Barfotaförbud i Tyskland

Barfotaförbud för två- och treåringar i Tyskland. Inga valacker i Prix d'Amérique och inställt EM i Belgien.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Ingen Cleangame i Prix d'Amérique nästa år. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Ingen Cleangame i Prix d'Amérique nästa år. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Tyska travförbundet HVT meddelar att två- och treåriga travare i Tyskland endast får tävla om de har skor på alla hovar. Bakgrunden till förordningen är – skriver HVT – att skydda unga hästars hovar.

Skor på i Tyskland för två- och treåringar. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Beslag av aluminium, plast och GRP (glasfiberstärkt plast) är tillåtna och de saknar betydelse om hovbeslagen är spikade eller limmade.

***

Europamästerskapet för lärlingar har ställts in och även för professionella kuskar i år på grund av covid-19. Belgien skulle varit värd för tävlingarna 24-25 oktober och eftersom det saknas alternativ för datum eller tävlingsarenor ställdes båda mästerskapen in.

***

Inte helt överraskande blev det fortsatt förbud för valacker att starta i Prix d’Amérique och Prix de Cornulier. Ett förslag fanns att öppna upp för en (!) valack i världens största löpningar för äldre travare över lång distans efter ett speciellt uttagningssystem, men igår fastslog det franska travförbundet att valacker blir fortsatt utestängda från Prix d’Amérique och sadelloppet Prix de Cornulier efter röstsiffrorna 27-22.

Davidson du Pont. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Beslutet ”drabbar” i första hand Cleangame – av många kallad för ”världens bästa valack” – men Jean-Michel Bazire saknar inte kandidater i Prix d’Amérique.

En av dem är Davidson du Pont. I hans spalt i facktidningen Paris-Turf berättar den franske mästertränaren att Davidson du Pont anländer till stallet den 1 oktober från en vistelse vid havet hos Alice Dubert. Davidson du Pont slutade för övrigt tvåa i Prix d’Amérique i år bakom Face Time Bourbon.

Fokustema
Arqana Trot
Läs senare

Inget drag på fransk auktion

Något större drag var det inte på Vente Mixte Sale i Deauville igår och inte heller några svenska köp. Dyrast på Arqanas mixedauktion blev femåriga stoet Fashion Touch.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Prislappen för Fashion Touch (e. Aladin d’Ecajeul-Triskele Witt), 1.14,6/€67.000, blev 35.000 euro.

Hon har vunnit ett lopp i år i Lignières en Berry – Prix de la Societe du Cheval Francais (€14.000) på 1.16,8/2.850 meter.

Hennes mor Triskele Witt (e. Orlando Vici), 1.17,3/€21.750, har tre avkommor och förutom Fashion Touch har också Easy Touch (e. Rolling d’Heripre), 1.14,4/€106.560, varit ute och tävlat.

Av 129 utbjudna hästar igår såldes 71 för totalt 618.000 euro, vilket gav ett snitt på 8.704 euro och en försäljningsprocent på låga 55,04. Ifjol på samma auktion var snittet 13.205 euro och 71,55 procent av de utbjudna hästarna såldes, eller 83 av 116.

Krönika