Fokustema
Uppfödare
Läs senare

Guldstoet: I mammas hovspår?

Idag kan Luxury River gå i sin mor Diamond Rivers hovspår och vinna Guldstoet på Axevalla.
– Mormors mor Krossed Out vann därtill Stochampionatet så det fanns en liten önskan om att se Luxury i det här loppet också, säger uppfödaren och ägaren Peter Carlsson.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Luxury River och Adrian Kolgjini. Foto Annika Niklasson Adolfsson/ALN
Luxury River och Adrian Kolgjini. Foto Annika Niklasson Adolfsson/ALN
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Det var år 2014 som Diamond River (e. Ready Cash) 1.10,9ak/1.862.760 kr gick segrande ur striden i Guldstoet på Axevalla. Stoet tränades av Ola Samuelsson och kördes till vinst av Johnny Takter.
Karriären innehöll även andraplatser i finalerna av Stosprintern samt Derbystoet och hennes kunnande tycks ha nedärvts i nästa led. Muscle Hill-dottern Luxury River har inlett med en seger och en andraplats på de första tre starterna och utsågs till gårdagens höjdare här på Sulkysport efter Åbysegern i april på 1.15,6/2.140 meter.
– Det har i princip varit raka spåret med den här hästen. Hon har varit väldigt lovande från det att hon var på inkörning hos Håleryd; de berömde henne redan där. Första hacket i skivan var egentligen i förra starten när hon slog ihop från början och galopperade, men hon gjorde ett jättebra lopp därefter, säger Peter Carlsson.

Fakta

Luxury River

Stickelhårigt, mörkbrunt treårigt sto e. Muscle Hill–Diamond River e. Ready Cash.

St: 3: 1–1–0, 1.15,6m, 80.000 kr

Ägare: Lapeca Trav HB, Ängelholm.
Uppfödare: Peter & Lars-Holger, Anette Berggren.

Tränare: Adrian Kolgjini, Jägersro.

Diamond River hade tendenser att vara framåt och vissa drag av det finns även i Luxury River.
– Mammans akilleshäl var att hon var just framåt. Det föll väl på plats efter hand. Stefan Söderkvist kom väl överens med henne när han började köra och Diamond River hade en fin karriär. Det ska bli kul att testa Luxury River mot bra hästar för Adrian Kolgjini tror att den här hästen är rätt så bra.

Dottern Agnes Carlsson sköter Luxury River som var given att ha kvar i egen ägo.
– Vi har behållit ston först och främst som vi vill fortsätta avla på efter tävlingskarriären. Vi hade bestämt oss för att behålla Diamond Rivers första stoföl och när Agnes fick jobb hos Adrian Kolgjini bestämde vi att hon skulle få med sig den här hästen. De har jobbat hårt med henne för att hålla humöret i schack. Hon är lite speciell, men när de väl fick in henne på banan så skötte hon sig perfekt.

Stjärna i första kullen

Tävlingsbiten är mer eller mindre en sidoverksamhet för Lapeca Trav som är en familjeverksamhet. Utöver Peter Carlsson är det hans far Lars-Holger Carlsson och syster Anette Berggren med familjer som står bakom ägarnamnet.

– Vi har satsat hårt på de här med uppfödning och känner att vi har avancerat. Barracuda River (e. Express It) 1.11,1ak/1.832.470 kr var med i vår första årgång av egenuppfödda hästar. Vi fick inte ens något bud på honom på auktion, men han vann Breeders Crown-finalen som treåring och hade en lyckad karriär ändå i vår ägo.

Peter Carlsson med familj och syster
Uppfödare till River-hästarna, Lapeca Trav. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Nämnde Barracuda River föddes år 2009 och utöver honom har ytterligare fem River-uppfödningar blivit miljonärer.
Bland dem finns Kashmir River (e. Django Riff) 1.12,2am/1.093.000 kr som slutade trea i Svenskt Travoaks i höstas och som passande nog likaså startar på Axevalla denna söndag då det Andra Testet inför Stochampionatet avgörs.
– Det är ett härligt ägargäng bakom hästen som vi träffade i samband med Oaksfinalen i höstas, vi gläds verkligen med dem.

Dröm i uppfyllelse

Kashmir River såldes på auktion, men Lapeca Trav varvar mellan att sälja på just auktion och sälja privat.
– Om någon kommer och är intresserad innan auktionerna så kan vi tänka oss att sälja om vi får rätt betalt. Vi har sex ettåringar i år, två stycken sålde vi tidigt till Christoffer Eriksson och de övriga fyra kommer ut på auktioner. Tre av dem på Wenngarnauktionen och den fjärde på Åbys auktion i oktober.

Att intervjua Peter Carlsson utan att nämna en annan av deras uppfödningar är omöjligt. Idag är det åtta dagar sedan Kentucky River (e. Father Patrick) 1.11,1am/571.000 kr vann Klass II-finalen på Solvalla på 1.11,1a/2.140 meter och stod för en av de värre insatser som skådats på den nivån.
– Han var fantastiskt bra. Det var en dröm som gick i uppfyllelse att få vinna lopp under Elitloppshelgen. Att det ”bara” var som uppfödare spelar ingen som helst roll; det gläder mig lika mycket och det var underbart att kliva ut i vinnarcirkeln regnvädret till trots, avslutar Peter Carlsson.

Idag beger sig familjen till Axevalla där väderrapporterna är betydligt mer tilltalande.
Prognosen säger 22 grader och strålande sol.
Ska en ny seger i Guldstoet därtill komma att värma lite extra?

Fakta

Lapeca travs miljonärer:

  • Diamond River (e. Ready Cash–First Out) 1.12,6am/1.862.760 kr
  • Barracuda River (e. Express It–Just About Enough) 1.11,1ak/1.832.470 kr
  • Dizzy River (e. Dream Vacation–Just About Enough) 1.11,0ak/1.581.678 kr
  • Fantasy River (e. Ready Cash–Your Best Memory) 1.12,0ak/1.498.100 kr
  • Kashmir River (e. Django Riff–Divine River) 1.12,2am/1.093.000 kr
  • Ferrari River (e. Raja Mirchi–Just About Enough) 1.10,1ak/1.038.937 kr