Fokustema
Krönikör
Läs senare

Hallå där Maria Törnqvist…

…som i somras mottog Joakim Sandqvists stipendium på Halmstadtravet, driver sin egen träningsrörelse på Stall Däningsholm och nästa vecka gör debut som krönikör i Sulkysport.
Av
Cecilia Kristoffersson
Upplåst för dig som är prenumerant

Du var nere i Halmstad i måndags för att ta emot priset officiellt. Hur hade ni det under kvällen?
– Det var verkligen supertrevligt. Vi fick god mat och vilken fantastisk familj Sandqvists är.

Hur kommer du investera de 50.000 kronor stipendiet inbringade?
– De kommer gå till min nya sandbana jag håller på att bygga, så det kom verkligen lägligt.

Fakta

Maria Törnqvist

Född: 1988
Hästar på träningslistan: 25 stycken
Bästa häst i stallet: Rolex Bigi, 1.282.800kr/1.11,2am
Aktuell som: Ny krönikör på Sulkysport

Expandera

Vad kommer du fokusera på i din krönika?
– Jag vill försöka sticka ut lite från mängden. Då jag själv gått på Wången och varit hästskötare under många år kommer jag från början skriva om det yrket och hästskötarnas situation under åren. Försöka förmedla hur det är från insidan av stallet och sporten. Jag tror att det även kommer falla de yngre läsarna i smaken.

Vad kommer nästa veckas text att handla om?
– Utan att ge iväg för mycket så kan jag säga att den kommer handla om travgymnasierna då jag tycker att de kan ha ett lite märkligt upplägg ibland…

Har du skrivit mycket tidigare?
– Nej, aldrig faktiskt. Fast det är många som uppfattat mina nyhetsbrev som bloggar, men det har aldrig varit min mening. Det här blir debut som krönikör för mig och det ska bli spännande och samtidigt lite nervöst. Jag hade lätt för mig att skriva i skolan och har alltid gillat att läsa, även om jag inte har tid över att läsa så mycket som jag vill längre. Jag läser dock krönikorna i Sulkysport varje vecka och gillar dem. Det är alltid kul att utmana sig själv och prova något nytt, så jag hoppas att folk kommer uppskatta mina också

Välkommen till Sulkysport Maria!

Kampanj
10 veckor för 299 kronor
Prova 10 veckor med både pappers- och e-tidning
Endast 29,90 kr per vecka för den bästa sportbevakningen
Beställ
Sulkysport e-tidning
Från 275 kronor
Läs tidningen var du vill
Varje onsdag på din dator, surfplatta och smartphone
Beställ
Autogiro
150 kronor i månaden
Enkelt och smidigt
Sulkysport både som pappers- och e-tidning
Beställ
Fokustema
ATG:s ekonomichef:
Läs senare

”ATG är effektivare nu”

Kan ATG öka sin utbetalning till travsporten utifrån resultatet 2021? Blir koncernbidraget mer än 1,5 miljarder kronor? Det är frågor som är aktuella efter presentationen av ATG:s ekonomiska rapport för de nio första månaderna 2021.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
ATG:s ekonimichef Lotta Nilsson Viitala. Foto: pressbild från ATG
ATG:s ekonimichef Lotta Nilsson Viitala. Foto: pressbild från ATG
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

– Det vi har på bordet nu är resultat efter nio månader, resultatdispositionen är en fråga för styrelsen att ta ställning till efter årsskiftet. Vad gäller framtiden lämnar inte ATG några publika prognoser men så klart har vi påbörjat budgetarbetet. Det dröjer minst en månad till innan budgeten är klar, säger ATG:s ekonomichef Lotta Nilsson Viitala och fortsätter:

– ATG:s mission är att vara hästnäringens motor och spelbranschens kompass så att en hög andel av bolagets resultat ska gå till ägarna är ju självklart, det är vårt uppdrag helt enkelt

Både travbanor och aktiva har skickat kraftfulla propåer om att utbetalningen från ATG till sporten nu är redo att ökas. Dels i form av ett liksom 2020 starkare koncernbidrag vid årets slut än vad sporten ”lånat” av ATG under löpande verksamhetsåret 2021, men naturligtvis också med en budgetförstärkning för 2022, innebärande en högre månatlig utbetalning (eller om man så vill ett större lån) än sporten har sedan spelmarknaden omreglerades årsskiftet 2018-19, vilket innebar skifte till nuvarande modell för hur pengarna rör sig mellan ATG och ST.

ATG kan nu peka på ett fantastiskt lyft av rörelseresultatet jämfört med 2019, med hela 382 miljoner kronor för de nio första månaderna. Det är från detta resultat en eventuellt höljd utbetalningsnivå kan hämtas. Men det gäller ju då att ha en viktig sak i minnet: 2019-nivån resulterade ii ett illrött underskott utifrån den utbetalningsnivå till banor och aktiva som då gällde, och som därför justerades ner med storleksordningen 80-100 miljoner under 2020.

Fakta

Helårsresultat

ATG:s rörelseresultat helår efter skatt

2020: 1.769
2019: 1.162

Koncernbidrag till ST

2020: 1.996
2019: 934

 

Expandera

Det går att göra följande gissning om vad ATG:s styrelse har att ta ställning till där i början av nästa år.

  • Rörelseresultatet för  q1, q2 och q3 2021 är 1.420 miljoner kronor
  • Förändringen under q3 jämfört med 2020 var minus 20 procent
  • Blir förändringen under q4 fortsatt cirka minus 20 procent jämfört med pandemiåret 2020 landar ATG:s rörelseresultat på cirka 1.600 miljoner kronor.
  • Det är 450 miljoner kronor bättre än det svaga 2019 och knappt 200 miljoner sämre än rekordåret 2020. Det pekar mot att utrymmet för koncernbidraget hamnar någonstans i intervallet 1,4-1,7 miljarder kronor. Detta ska alltså kvittas mot vad Svensk Travsport undr året ”lånat” av ATG, vilket lär vara någonstans i häradet av 1,5 miljarder kronor.

Utöver koncernbidraget erhåller sporten cirka 600 miljoner kronor dessutom i ersättning från ATG för sportdata, bild och ljud från tävlingarna

Det är när ATG:s budget är klar Svensk Travsport sedan i sin tur kan sammanställa sin budget för 2022. Där ingår bland annat prispengar och medel för drift och investeringar på banorna, utöver den centrala administrationen.

Rent administrativt fungerar det så att ST under löpande verksamhetsår lånar till driften av sporten och banorna från ATG, utifrån den inför året fastställda budgeten för driften av sporten. Vid varje årsskifte nollställs detta i form av koncernbidrag. Har ATG gått ”bättre än budget” kan en större utbetalning göras än vad lånet under året uppgått till. Det blev fallet efter oandemiåret 2020 då koncernbidraget tangerade 2,0 miljarder. ”Utlåningsnivån” har sedan 2019 varit storleksordningen 1,5 miljarder så efter 2020 blev alltså slutresultatet en förstärkning av ST:s ekonomi med över 400 miljoner kronor.

Å andra sidan behövdes det eftersom utfallet blev precis tvärtom efter 2019. Då blev koncernbidraget inte mer än drygt 900 miljoner kronor och ST hade alltså under året lånat cirka 600 miljoner kronor mer än man i slutändan fick i utdelning från sin i princip enda intäktskälla,  ATG. Följden var en negativ balansräkning på cirka 300 miljoner kronor för ST och att man började 2020 med en kvarstående skuld till ATG på hiskeliga 574 miljoner (!) kronor.

Denna skuld har med hjälp av ATG:s enormt starka resultat under pandemiåret 2020 kunnat regleras. Så nu kan man säga att bordet är rensat gällande att få utrymme att från och med 2022 använda ATG:s nu växande överskott till raka satsningar inom sporten.

Resultatutvecklingen jämfört med 2019 kommenterar Lotta Nilsson Viitala så här:

– ATG hade de tre första kvartalen 2021 en tillväxtökning av nettospelsintäkterna med 20 procent jämfört med 2019, som var ett tufft år. Då hade vi en rörelsemarginal på 27 procent. Efter de tre första kvartalen 2021 är rörelsemarginalen 31 procent. Det innebär att intäkterna har ökat mer än kostnaderna, att ATG är effektivare, säger Lotta Nisson Viitala.

Hittills i år uppgår posten ”fordran koncernföretag” i ATG:s ekonomiska rapport till 1,0 miljarder kronor. I den posten ingår – men annat ingår också, säger Lotta Nilsson Viitala – den där utlåningen till ST till löpande drift av sporten. Samtidigt uppgår ATG:s rörelseresultat de första nio månaderna till 1,4 miljarder. Vilket också avspeglar sig i ATG nu har allt mer välfyllda likvidkonton: 1,5 miljarder kronor. Det skulle också förvåna om inte årets tre sista månader innebär ytterligare förstärkning av resultatet jämfört mef 2019.

Å andra sidan ska man också komma ihåg att det bakom de där 1,5 miljarderna i likviditet döljer sig att ATG fortfarande har cirka en miljard i ”skulder till kreditinstitut”, lån som utagits för att finansiera de stora investeringar som gjorts för att främst etablera de sedan 2019 nya marknadsbenen sport och kasino,. Dessa skrivs nu av (avskrivningarna uppgår i år till cirka 250 miljoner kronor), och som naturligtvis någonstans i framtiden måste regleras och amorteras.

– Det finns också faktorer som vi inte kan påverka som påverkar vad utfallet resten av året blir. En sådan är till exempel hur många jackpotar det blir på de stora höstspelen. En annan är också pandemieffekter. Även om Sverige nu återgått till öppet läge är till exempel fortfarande inte resandet tillbaka till där det var innan pandemin, och resande är en sak som konkurrerar med ATG om människors tid och pengar, säger Lotta Nilsson Viitala.

Fortsatt starka siffror för ATG

 

 

 

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Lord Boko fortsatt obesegrad

Tre starter och lika många triumfer.
Lord Boko har inlett karriären lovande.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Maria Törnqvist hade en fin vinnare i Örebro. Foto Mia Törnberg
Maria Törnqvist hade en fin vinnare i Örebro. Foto Mia Törnberg
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Igår vann Maria Törnqvist-tränade Lord Boko (e. Muscle Mass-Joy Ås) Årjängstravets Treåringsfinal för Carl Johan Jepson utan att behöva plocka fram hela sitt register.

Efer en lugn öppning på 1.19,5 första 500 meterna ökades tempot när Gone Fishing kom upp på utsidan och Lord Boko varvade på 1.17,5.

Segerrycket kom 300 kvar och även om Carl Johan Jepson fick hålla igång Lord Boko över upploppet vann treåringen i ohotad stil på 1.16,0/2.140 meter efter ha travat underkant 1.15 sista kilometern.

Gårdagens triumf var värd 60.000 kronor. Nu ståtar treåringen med tre vinster och 105.000 kronor har tickat in på ägaren Maria Törnqvists konto.

Fakta

Lord Boko

Brun hingst e. Muscle Mass-Joy Ås e. Malabar Man
Rekord: 1.16,0m*
Prissumma: 105.000 kr
Resultat: 3 st: 3-0-0
Ägare: Maria Törnqvist, Åby
Uppfödare: Boko Stables Holland BV, Nederländerna
Tränare: Maria Törnkvist, Åby
Körsven: Carl Johan Jepson, Färjestad

Expandera

Lord Boko är undan unghäststjärnan Joy Ås (e. Malabar Man), 1.12,2ak/3.423.450 kr, som vann 18 av 38 starter. Sitt stora år hade det Olle Goop-tränade stoet som treåring med finalvinster i Breeders Crown, långa E3, Guldstoet samt Vår- och Sommarfavoriten. Som fyraåring slutade hon tvåa i Derbystoet.

Åtta avkommor, varav sju i startbar ålder, har Joy Ås och lyckats bäst har duon Ferry Boko (e. Cantab Hall), 1.11,5ak/1.032.359 kr, och Glenn Boko (e. Cantab Hall), 1.11,0ak/718.740 kr.

Mormor utsedd till Elitsto

Mormor Nevele Duchess (e. Nevele Pride), 1.12,5ak/512.710 kr, var kanske det viktigaste stoet i John-Erik ”Goya” Magnussons framgångsrika avelsgärning. Hon vann själv 16 lopp på 56 starter, men det var i avelsboxen som hon framför allt skaffade sig ett namn.

Efter ha lämnat Joy Ås, Nilema Pearl (e. Texas), 1.12,2ak/2.707.780 kr, och Real Ås (e. Mack Lobell), 1.13,3ak/1.036.886 kr, utsågs Nevele Duchess till ”Elitsto”.

Nilema Pearl vann Derbystoet, Fina Cup, Stosprintern, Grosser Preis von Bayern, Charlie Mills Memorial och var tvåa i Stochampionatet.

Nevle Duchess är också mormor till Kriteriet- och Lotteria-vinnaren Malabar Circle Ås (13.083.894 kr), Gustav Diamant (€555.572), Somebody Ås (4.857.559 kr), Artistic Ås (2.800.751 kr), Perfect Chapter Ås ($255.510), Braås Palema (2.054.600 kr) samt miljonvinnande kvintetten Nougat Ås, Novelty Ås, Hot Deposit, Evelina Palema och Oblige Ås.

Lord Boko. Källa: breedersbible.com
Fokustema
Jägersro
Läs senare

V86: Nederländskt i Breeders Course?

Dion Tesselaars Gio Cash (e. Victor Gio) var Breeders Course-uttagningarnas näst snabbaste vinnare.
Nu gör nederländaren långresan till Sverige i angeläget ärende.
– Min häst har varit en talang från första stund och redan hunnit visa att han hanterar flera typer av upplägg, säger Dion Tesselaar.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Dion Tesselaar gör långresan till Jägersro. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Dion Tesselaar gör långresan till Jägersro. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Uppstickarrollen har han spelat förut i Breeders Course-finalen för tvååringar på Jägersro. För två år sedan hade Tesselaar ett starkt kort i Climber (e. Cantab Hall) som tillhörde favoritskaran, men som felade bort sig i den upplaga som istället Kuyt F. Boko (e. Conway Hall) gick segrande ur.

Bättre lycka i år då kanske? Ja, det ska inte alls vara omöjligt att Tesselaar sitter bakom vinnaren utifrån hur Gio Cash (e. Victor Gio) uppträdde i sitt uttagningslopp på Victoria Park-banan i Wolvega.
När körande Jeffrey H Mieras lossade stora kanonen från andra utvändigt 600 meter före mål behövde inte ynglingen många meter på sig för att svepa till tät och försvinna ifrån fältet.
– Jag sade till killen som körde hästen att ta det lite lugnt från start. Jag körde en annan häst i loppet som gick i ledningen och var chanslös att svara när Gio Cash attackerade.

”En av de bättre”

Segertiden skrevs till 1.14,8a/1.609 meter och det verkade inte tomt i tanken på den noteringen.
– Det där är alltid svårt att säga med unga hästar. Kusken tyckte inte att det kändes som det var slut på krafter, men vad händer om hästen blir utmanad? Det där vet man aldrig, det handlar som sagt om unghästar.

Fakta

Visste du att...

Peter Haughton Memorial-tvåan tillika Hambletonian-femman Victor Gio (e. Ready Cash) ser sin första kull ute på tävlingsbanorna och Gio Cash kan göra ypperlig reklam för den italienskfödde hingsten.
Modern Ilaria Jet (e. Pine Chip) blev själv euromiljonärskan och har dessutom lämnat en euromiljonär i form av Tony Gio (e. Varenne).
Det finns 24 svenskfödda tvååringar efter Victor Gio bland vilka Quantity of Time 1.17,5k/47.500 kr är ensam att ha startat och dessutom vunnit lopp.

Gio Cash har dock varit en plusvariant från första stund.
– Han har varit här hela tiden. Vi körde in hästen och märkte redan från början att det var en av de bättre hästarna vi hade. Såhär långt har han varit travsäker och enkel. I kvalloppet i början av augusti gick han i ledningen så det hanterar han också.

Spår sju i kvalloppet i Wolvega har nu byts ut mot ett smaskigt tredjespår.
– Att säga något om taktiken när man sitter bakom en tvååring är nästan omöjligt. Allt har i alla fall varit perfekt med min häst efter kvalloppet och vi får se i första kurvan hur det artar sig. Vi har ju en långresa framför oss också vilket kan sätta ner hästarna och hur Gio Cash kommer att klara det vet vi inte i nuläget. Han är i alla fall väldigt cool hemma; blir aldrig nervös utan äter och dricker som han ska så normalt sett borde det gå bra.

Stark statistik

På frågan hur fort hingsten kan kuta på Jägersroovalen är Tesselaar lite återhållsam. Ingen kan klandra honom när det kommer till en tvååring som kommer kliva ut med just långresan i benen och – likt flera av konkurrenter – kraftigt begränsad rutin.
– Han sprang som sagt 1.14,8 ganska enkelt senast och då regnade det mycket. Det har jag förstått att det ska göra igen så vi vet i alla fall att han klarar av att tävla i regn, säger Dion Tesselaar.

Statistiskt sett har hästar tränade av nederländska tränare tagit för sig väl i Breeders Course 2 years old och vunnit tre av de sju finaler som hittills avgjorts.
Paul Hagoort har dubbla triumfer genom Avalon Mists (e. Pastor Stephen) och tidigare nämnde Kuyt F.Boko och därtill vann Johannes Bot-tränade United Love (e. Conway Hall) finalen för sex år sedan.

Här kan du se Gio Cash uttagningslopp på Victoria Park-banan i Wolvega: