Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Hambo-fyra hade lekstuga

Två Father Patrick-söner dominerade gårdagens försök i Pennsylvania Sire Stakes ($94.566) för treåriga hingstar och valacker. Störst intryck gjorde Hambletonian-fyran Amigo Volo på Meadows tusenmetersbana.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Amigo Volo. Foto: Chris Gooden
Amigo Volo. Foto: Chris Gooden
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Dexter Dunn skickade Amigo Volo (e. Father Patrick-Margarita Momma) till spets och därifrån lekte den treårige valacken till seger på 1.10,7/1.609 meter efter 1.09,1 sista 400 meterna.

Åke Svanstedts duo Harley K (e. Sebastian K.) och Dd’s Redemption (e. Andover Hall) tog fjärde- respektive femtepriset på 1.11,7 och 1.11,8.

Tidigare i år Amigo Volo både vunnit försök i Pennsylvania Sire Stakes ($95.367) och en division av Pennsylvania All-Stars ($30.000).

Amigo Volo köptes som ettåring i Lexington för 42.000 dollar. Hans mor Margarita Momma (e. Yankee Glide), 1.10,7*/$612.262, tränades av Jan Johnson och finalvann bland annat New Jersey Sire Stakes ($200.000) som treåring och slutade fyra i Hambletonian Oaks.

Förutom Amigo Volo har Margarita Momma lämnat Reign of Honor (e. Father Patrick), 1.09,0/$394.824, och Marquis Volo (e. Credit Winner), 1.10,2/$287.864.

Världsrekord som tvååring

Sitt stora år hade Amigo Volo ifjol. Sex segrar och 610.546 dollar på kontot plus att han avslutade säsongen med att vinna Matron Stakes ($181.600) på nytt världsrekord – 1.10,1 – på tusenmetersbana.

Innan dess hade Nifty Norman-tränade Amigo Volo vunnit finalen i Breeders Crown (C$786.000), divisioner i Bluegrass ($105.500) och International Stallion Stake ($92.100).

Imponerande svepning.

Big Oil (e. Father Patrick-Cee Bee Yes) svarade för en imponerande svepning till spets i sista sväng för Andy Miller och lyckades dessutom hålla ifrån sig Chestnut Hill (e. Muscle Hill) med minsta möjliga marginal på 1.10,2. Chestnut Hill (e. Muscle Hill) noterade samma tid som vinnaren.

Mattias Melander var trea på avstånd bakom storebror Marcus Hell Patrol (e. Yankee Glide) på 1.11,1 efter legat sist i fältet när slutvarvet inleddes. Åke Svanstedt startade två hästar, körde själv King Alphonso (e. Muscle Hill) och som var fyra från spets på 1.11,6, medan Swiss House Onfire (e. Muscle Hill) var femma på 1.11,7 för Dexter Dunn.

Invändige Big Oil håller undan till knapp seger för Andy Miller. Foto: Chris Gooden

Tidigare i år har Big Oil vunnit en division av Pennsylvania All-Stars ($30.000), slutat trea i Stanley Dancer Memorial och varit finalist (galopp) i Hambletonian Stakes.

Big Oils mor Cee Bee Yes (e. Muscles Yankee), 1.08,6*/$534.206, satte världsrekord för treåriga ston på milebana 2014 med tiden 1.08,6 – ett rekord som numera innehavs av Åke Svanstedts Plunge Blue Chip med tiden 1.08,2.

Första segern för Melander-valack

Jenny Melander-tränade och ACL Stuteri-uppfödde Hunting Ås (e. Lionhunter-Cantabit) vann från spets på Pocono Downs för Marcus Miller. Segermarginalen var närmare tre längder på 1.11,6 och förstapriset uppgick till 4.800 dollar.

Jenny Melander. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

För Hunting Ås var det första segern i tolfte starten och tidigare har han tre andraplatser som bäst. Modern Cantabit (e. Cantab Hall) är halvsyster med Victor’s Finesse (e. Valley Victor), 1.11,8*/$384.426.

Victor’s Finesse har bland annat lämnat svenskfödda Enya Boko (e. Broadway Hall), 1.12,0ak/462.305 kr, vilken vann Breeders Crown som tvååring för Per Lennartsson.

Mer blågult

Menhammar Stuteris uppfödning Whether Or Not (e. Cantab Hall-Quandary) slog till på Northfield Park och den sexårige valacken utklassade sina motståndare med närmare fyra längder på 1.11,8.

Tränaren Sam Schillaci satt i sulkyn och förstapriset uppgick till 2.000 dollar.

Vinst blev det också för Anette Lorentzons åttaårige valack Andy Ray (e. Crazed-Crown N Lindy) på Yonkers Raceway. Två längder skrevs segermarginalen till på 1.12,8 och skötte tömmarna gjorde George Brennan. Triumfen var värd 6.250 dollar.

Fokustema
Romme
Läs senare

Westholms fullpoängare

Han har kvalat in till både Kritereet och Breeders Crown, men missat i finalerna.
Ikväll blev det full pott för Jörgen Westholms topptreåring Nineponits Lasse i Rommes treåringsfinal.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Ninepoints Lasse. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Ninepoints Lasse. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Nineponits Lasse (e. Uncle Lasse) svarade för en toppinsats i finalen i treåringsserien på Romme med 100.000 kronor till vinnaren. Tredjespår första 700 meterna spelade ingen roll – Uncle Lasse-sonen var hästlängder bättre än sina konkurrenter. Det blev nämigen en dryg inledning för Westholms treårige topphäst innan han nådde till ledningen och klockan visade 1.12,5 första kilometern.

Det bekom inte Ninepoints Lasse det minsta.

I kaxig, härlig stil anförde hästen treåringsfältet och ut ur slutsvängen fann Westholm det för gott att lämna konkurrenterna. Ninepoints Lasse stack ifrån med många längder på 1.12,9a/2.140 meter och såg allt annat än bottnad ut över mållinjen.

– Första varvet gick lite väl fort, men det var en häftig upplevelse. Det blåste kraftigt men han bara flög fram. sade Jörgen Westholm.

Ninepoints Lasse har i höst vunnit både kvar till Svenskt Travkriterium och semifinal i Breeders Crown, men gått lottlös från båda finalerna.

– Han har ju vunnit försök till båda loppen och det ha varit lite tungt att det inte gått bra i finalerna, men nu fick han avsluta säsongen på det här sättet och vi laddar för fyraåringssäsongen. det är mycket rutinen det handlar om och han behöver kunna öppna bättre. Jag tog av käken till den här starten och det blev bättre så jag har hopp, sade Jörgen Westholm.

Ninepoints Lasse har gjort 13 starter (5–1–2) och sprungit in 624.500 kronor så här långt. Bengt Johansson i Sala äger Ninepoints Lasse och har fött upp honom tillsammans med Westholm.

Romme hade en riktig ”finalkväll” och förutom treåringsvinnaren Ninepoints Lasse segrade Westholm även i stayterseriens final med Silver Bullit (e. Orlando Vici) och Emilia Leo tog hem montéfinalen med likaledes egentränade Zlatan Knick (e. Going Kronos).

Fokustema
V75 Jägersro
Läs senare

V75: ”Då når de henne inte”

V75 på hemmaplan – och sju hästar till start.
Adrian Kolgjini har laddat med segerkandidater.
– Om Adrian hittar till ledningen med Afrodite Face når de henne inte, säger pappa Lutfi Kolgjini.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Afrodite Face. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Afrodite Face. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Med sju hästar till start inom lördagens V75-omgång på Jägersro kan Adrian Kolgjini göra avtryck på hemmaplan, både som tränare och kusk. Det ryms flera intressanta bud för streckspelarna blande sju Kolgjini-travarna.

Lutfi Kolgjini. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Pappa Lutfi Kolgjini är med i verksamheten och lämnade denna rapport om stallets hästar i V65 Direkt på fredagen.

Hannibal Face (V75-1) vann ett V75-lopp för ungdomar under Kriteriehelgen, men galopperade i senaste starten i klass I i Örebro.

– Han blandar och ger, det har blivit många galopp och det är mycket galopp i hästen, men det finns kapacitet i överflöd. Han har mycket kapacitet för hästen och voltstart är normalt inga problem, bara det inte blir omstart. Det kan vara förödandee för honom. Han kommer att tävla med lite mer vikt den här gången och får gå med lättare boots, sade Lutfi till V65 Direkt.

I Diamantstoförsöket (V75-2) har Kolgjini duon Afrodite Face och Hilarious Am.

– Hilarious gick rätt så bra i Norge, men borde ändå kunnat lite bättre. Det är en snabb häst, men om Afrodite Face håller sig i skinnet når inte någon henne. Det är passgångarstam i henne och hon är svår, men jag körde ett jobb med henne i tisdags och hon kändes otroligt bra. Om Adrian hittar till ledningen når de inte henne, sade ”Ludde”.

Adrian kör för seger, det är inget snack om det. Vi har hästar som tål tuffa upplägg

En duo från Kolgjini dyker även upp i gulddivisionen (V75-3), Meadow Prophets Minne: Upstate Face och Partizan Face. Den förstnämnde är inkvalad till guldfinalen på Solvalla nästa helg och ska starta även där.

– Adrian kör för seger, det är inget snack om det. Vi har hästar som tål tuffa upplägg och de är tränade för det, så det är inga problem att starta nästa helg också. Spåret är besvärligt, men som jag ser det är det Upstate och Berghs häst (Mindyourvalue W.F.) som ska räknas i toppen. Partizan Face gör alltid sitt jobb och är gedigen, han kan nog vara fyra-femma.

Upstate Face och Adrian Kolgjini. Foto: Mathias Hedlund

Till lördagens huvudattraktion – Svensk Uppfödningslöpning (V75-4) – kvalade Adrian in två hästar. Adrian kör själv Hepburn, medan Erik Adielsson får chansen bakom Urban Africa.

– Vi har haft höga tankar om Hepburn hela tiden, hon har inte gjort ett fel under uppträningen och dessutom tävlat bra. Tetrick Wania får inte ha en dålig dag, men är den normal blir hästen svår att slå. Urban Africa utvecklas hela tiden och blir bättre och bättre. Det är en komplett häst, förnuftig och fin, och är absolut med där framme även om läget (bakspår) talar emot. Båda hästarna har känts helt normala i träning inför loppet.

Bästa segerchansen från Konlgjinis stall?

– Det är hugget som stucket mellan Afrodite Face och Upstate Face, sade Lutfi Kolgjini.

Fokustema
Svensk Travsport (uppdaterad)
Läs senare

Domen mot Gylling

Åtta veckors avstängning och 3.000 kronor i böter.
Det blev Jonas Gyllings bestraffning för den felaktiga drivningen på Örebrotravet igår.
Nu slutar han som kusk!
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Jonas Gylling dömdes till åtta veckors avstängning av ST idag. Foto: stalltz.se
Jonas Gylling dömdes till åtta veckors avstängning av ST idag. Foto: stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Örebrotravets måldomarnämnd överlämnade ärendet till ST efter ha dömt honom för enhandsdrivning och idag kom domen för Jonas Gylling.

Örebros måldomarnämnds dom.

Han stängdes av i åtta veckor och är fri att köra den 13 januari nästa år. Dessutom ska han betala 3.000 kronor i böter. Värt att notera är att inte händelsen bedöms som ”enhandsdrivning” av Svensk Travsport utan som felaktigt bruk av körspö.

Slutar som kusk

I ett facebook-inlägg (se nedan) skriver Jonas Gylling att han lägger av som kusk och därmed är hans korta karriär över.

 

ST:s jakt på de aktiva