Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Hambovinnare fegar ur

Legos köp av travbana snart klart. Svenskar direkt till final. Comeback efter 1,5 år. Ramona Hill väljer den enklare vägen. Amatörer får tävla på andra sidan sundet. Svensk segermaskin i italienskt storlopp. Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Ramona Hill och Andrew McCarthy vann Elegantimage Stakes i natt Foto: Lisa Photo
Ramona Hill och Andrew McCarthy vann Elegantimage Stakes i natt Foto: Lisa Photo

1 Hon slog hingstarna i Hambletonian Stakes, men när Zweig Memorial ($330.000) avgörs imorgon på Vernon Downs väljer Tony Alagna att plocka ut Ramona Hill i stoavdelningen. Det öppnar upp för en match mellan Ready Cash-sönerna Back of the Neck och Ready For Moni.

Åke Svanstedt-tränade Back of the Neck och Scott Zeron. Foto: Lisa Photo

Förutom Back of the Neck startar Åke Svanstedt trion Coventry Hall, King Alphonso och Third Shift, medan Nancy Takter kommer med Ready For Moni och Marcus Melander Rome Pays Off.

Stoavdelningen i Zweig Memorial ($160.140) innehåller endast fem hästar, men håller hög klass. Hambletonian Stakes-vinnaren Ramona Hill möter Nancy Takters Hambletonian Oaks-etta Sorella och Marcus Melanders Hypnotic Am, som var tvåa i samma löpning.

Ambassador Hanover. Foto: Lina Alm

På samma bana plockar Åke Svanstedt ut den i tre starter obesegrade Ambassador Hanover (e. Chapter Seven) i ett försök i New York Sire Stakes ($51.300) för tvååriga hingstar och valacker. I det andra NYSS-försöket tar Svanstedt ut Incommunicado (e. Chapter Seven), vilken startat tre gånger, vunnit ett lopp och varit tvåa i de andra löpningarna.

***

2 Målfotoslagen har han som tvåa i Svenskt Travderby 2014 bakom Poochai (e. Make It Happen) i regi Jan Hellstedt. Året efter blev det en tredjeplats i Jubileumspokalen innan han såldes till norske hästägaren Kolbjörn Selmer, mest känd som Looking Superbs ägare.

Det handlar om Ivar Sånna (e. Super Arnie-Staro Africat) med nästan fyra miljoner kronor på kontot. I norsk regi, i träning hos Jomar Blekkan respektive Frode Hamre, slog Ivar Sånna till och vann Svenskt Mästerskap på Åby 2016.

Sedan har det varit tunnsått med framgångarna och åren 2017–2019 har blott inneburit drygt 43.000 kronor insprunget sammanlagt. Senaste starten gjordes i februari 2019, men ikväll är det dags för comeback efter 1,5 års uppehåll.

Efter godkänt kval i Mantorp hos sin nye tränare Jeanet Årman i juli kommer hästen ut från 60 metetrs tillägg i ett B-tränarlopp på Åby.

Totalt har Ivar Sånna gjort 63 starter (17–10–4), tjänat 3.991.977 kronor och som snabbast sprungit 1.11,4am*. Rekordet noterades vid seger i ett testlopp inför Jubileumspokalen 2015.

***

3 Tre svenska banor är i farten under torsdagen. Och på tal om comeback efter långa uppehåll…amatörtränaren Leif Jonssons tonåring Hulte Magnus (e. Lome Elden-Ösängets Svala) har inte startat sedan april 2019, men idag på hemmabanan Hagmyrens (första start 12.20) lunchtävlingar är det dags för comeback. Hulte Magnus har sprungit in över 2,5 miljoner kronor och 13-åringen körs av Kenth Åkerlund i återkomsten.

Åby (18.20) är kvällens huvudbana med V64, medan saxbana är Örebro (18.30), där ett tvååringslopp med tio anmälda hästar inleder kvällen.

Här är startlistorna till torsdagens tävlingar.

***

4 Italienska storloppscirkusen rullar vidare och på söndag körs det första Grupp I-loppet för treåringar – Gran Premio Tito Giovanardi (€200.200) – i år i Modena över distansen 2.080 meter autostart. Två av de startande hästarna – Bengurion Jet och Bahamia – är fallna efter Maharajah.

På samma bana bjuds det på Gran Premio Renzo Orlandi (€50.050) för den äldre eliten och där startar bland annat svenskfödde Donatello Sisu. Han står inför sin tuffaste uppgift sedan han såldes till Italien tidigare i år. Conway Hall-sonen har startat fem gånger och vunnit fyra lopp, men den forne E3-vinnaren ser ut att vara ute på alldeles för djupt vatten denna gång.

***

5 Som det ser ut kommer travbanan i Billund överleva sitt 50-årsjubileum, men inte mycket längre än så. Vid den första röstningsomgången bland innehavarna av aktieposter i banan beslutades det att Billund kommer att säljas till Lego för 61 miljoner danska kronor.

Det blev ett klart och tydligt ja bland aktieägarna (81 procent) till försäljning – skriver travservice.dk – i tisdags, men än är inte frågan helt avgjord, utan det sker först på en extra generalförsamling den 14 september. Då ska aktieägarna rösta igen och blir det ja så säljs Billund till Legos ägare Kirkbi A/S.

Tävlingsverksamheten kommer att fortsätta på Billunds travbana till slutet av 2021, vilket betyder att banan hinner med att fira sitt 50-års jubileum.

***

6 På fredag skulle det egentligen körts försök till det kanadensiska storloppet Armbro Flight Stakes (C$220.000) för äldre ston på Mohawk Raceway, men eftersom bara åtta hästar anmälts till loppet får de finalklara stona ta igen sig en vecka till.

Plunge Blue Chip och Scott Zeron. Foto: Fred J. Brown

Åke Svanstedt har med duon Plunge Blue Chip och svenskfödda Felicity Shagwell – båda besegrade Manchego i senaste starten – och finalklara är också Atlanta, Hey Livvy, Only Take Cash, Pure Chance, Lefkada och Superlative.

***

7 Utländska amatörer får återigen delta i danska travlopp. Myndigheternas riktlinjer för covid-19 hindrar inte längre utländska amatörer från att delta på lika villkor som de danska vännerna, uppger danska travförbundet.

Detta innebär att utländska amatörer kan starta sina hästar (inte köra) i proffslopp, samt att delta fullt ut på amatördagar. Som utlänning i Danmark måste du som aktiv vara medveten om att kunna identifiera dig om de danska myndigheterna kräver detta.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Jeepsters arvtagerska

Monica Janisels kunde räkna in sin sjätte årsseger som tränare under tisdagskvällen då Cabarette (e. Caballion) mosade sina konkurrenter i ett V64-lopp.
– Hon har att brås på och jag tror det här kommer bli en bra häst, säger Solvallaamatören.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant

När Moncia Janisels uttrycker sig på det viset syftar hon på att Cabarette är halvsyster med kvickfotade Jeepster (e. Home Alone) 1.11,0ak/1.454.837 kr som bärgade 15 segrar i hennes regi.

För Cabarette var tisdagstriumfen den tredje i karriären så hon har alltjämt en bit kvar till storasysters nivå, men att kunnandet finns i hästen råder ingen tvekan om.
Nog för att gårdagens fullträff togs i ett P 22-lopp, men sättet hästen gjorde det på var verkligen övertygande. Trots att Cabarette fick gå ut på tufft tempo utvändigt om ledaren i princip hela loppet så kom hon hem på 1.13,2a/1.640 meter. En ny rekordnotering med 2,6 sekunder!
– Jag trodde det kunde bli tufft när hon fick gå i dödens, men det fungerade bra. Joseph Taavela Ruocco som körde henne sade att det fanns krafter kvar i hästen, det fanns mer att köra med om det hade behövts, säger Janisels.

Dräktig med Googoo Gaagaa

Till vardags går stoet runt i samma hage som den i femte månaden – med Googoo Gaagaa – dräktiga Jeepster och har måhända fått ett och annat tips från henne…
– Ja, jag hoppas att hon snackat med henne och sagt hur man ska springa! Faktum var att när Cabarette föddes så var hon utseendemässigt oerhört lik Jeepster och för min del får hon gärna bli lika bra. Den här hästen har varit lite sen i utvecklingen, men börjar växa klart nu. Hon är fortfarande överbyggd och för hög i baken, men det får vi leva med, menar Janisels som även har häst till start på Solvalla i kväll.

Då handlar det om Zenone Bar (e. Varenne) som vann på 1.12,9a/2.140 meter på Solvalla i näst senaste starten.
– Vi körde med skor i senaste starten, men har sparat hov nu för att kunna barfota runt om i kväll. Dessutom sätter vi på jänkarvagnen nu, det har han haft på sig vid någon tidigare seger också. I kväll startar hästen får spår åtta och då kan det bli tufft, men vi chansar och kör framåt, avslutar Monica Janisels.

Fokustema
Franska vintermeetinget
Läs senare

Idag smäller det!

94 tävlingsdagar.
778 lopp varav 81 high-five-löpningar.
102 grupplopp och elva Grupp-I.
Välkommen till vintermeetinget 2020-2021.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Face Time Bourbon och Björn Goop vinner Prix d'Amérique. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport
Face Time Bourbon och Björn Goop vinner Prix d'Amérique. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport

Idag startar den mest intensiva tävlingsperioden på Vincennes – vintermeetinget – och mellan den 28 oktober och 6 mars nästa står Paris-banan nästan dagligen i världens centrum för både högklassig travsport och spel.

Dagens huvudlöpning under premiärdagen för vintermeetinget är Prix des Cevennes (€75.000) och loppet innehåller flera topptravare som kan bli aktuella för Prix d’Amérique nästa år.

Startar klockan 13.55

Av Vincennes 94 tävlingsdagar arrangeras 81 quinté+-löpningar, som i Sverige går under namnet ”High Five” och där det gäller att pricka in de fem första hästarna i mål. High Five är den populäraste spelformen i Frankrike och ett högvinstspel. Förra året delades det ut 367 miljonvinster (!) på High Five-löpningar. Klockan 13.55 körs dagens High Five-lopp på Vincennes.

Björn Goop fick sträcka armarna i skyn efter triumfen i Prix d’Amérique. . Foto: Mia Törnberg

Förra vintermeetinget blev en succé för svenskt vidkommande och inte minst för Björn Goop som
kusk. Han körde in 1.981.215 euro och det var en förbättring av hans tidigare rekordsiffror med nästan 500.000 euro. Bara Jean-Michel Bazire och Eric Raffin var värre när det gäller inkört. Totalt vann Björn Goop 26 lopp på 252 starter och det placerade honom som nummer sju.

Som tränare blev det sex segrar på 106 starter för Björn Goop och 380.340 euro.

Fakta

Vintermeetinget 2019-2020 i siffror:

Vinstrikaste tränare:

Namn – Starter – Segrar – Inkört (€)

 1. Jean-Michel Bazire – 353 – 83 – 3.731.180
 2. Sebastian Guarato – 232 – 22 – 1.957.830
 3. Philippe Allaire – 133 – 23 – 1.343.980
 4. Laurent-Claude Abrivard – 169 – 23 – 1.217.480
 5. Franck Leblanc – 336 – 21 – 1.206.220

Segerrikaste kuskar:

Namn – Starter – Segrar – Inkört (€)

 1. Eric Raffin – 384 – 69 – 2.410.890
 2. Jean-Michel Bazire – 173 – 58 – 2.296.660
 3. David Thomain – 319 – 37 – 1.382.895
 4. Matthieu Abrivard – 349 – 35 – 1.658.275
 5. Franck Nivard – 326 – 32 – 1.751.060

Segerrikaste ryttare:

Namn – Starter – Segrar – Inridit (€)

 1. Eric Raffin – 151 – 24 – 1.158.780
 2. Alexandre Abrivard – 111 – 19 – 1.178.280
 3. Mathieu Mottier – 104 – 15 – 728.520
 4. David Thomain – 104 – 14 – 598.110
 5. Adrien Lamy – 121 – 12 – 857.950

Vinstrikaste travare:

Namn (far) – Prispengar (€)

 1. Face Time Bourbon (e. Ready Cash) – 717.500
 2. Davidson du Pont (e. Pacha Pont) – 447.400
 3. Bilibili (e. Niky) – 427.500
 4. Belina Josselyn (e. Love You) – 334.040
 5. Etoile de Bruyere (e. Kenor de Cosse) – 262.200

Vinstrikaste avelshingstar:

Namn – Starter – Segrar – Euro

 1. Ready Cash – 391 – 43 – 2.754.620
 2. Prodigious – 224 – 18 – 1.026.605
 3. Royal Dream – 144 – 28 – 851.450
 4. Love You – 196 – 11 – 850.960
 5. Niky – 149 – 9 – 801.440
Expandera

Segern med Sebatian Guaratos Face Time Bourbon i Prix d’Amérique (€900.000) stod förstås i särklass, men Björn Goop vann ytterligare tre Grupp I-löpningar; Criterium Continental (Face Time Bourbon), Criterium des 3 ans (Gunilla d’Atout) och Prix de Selection (Face Time Bourbon).

Förra årets vintermeeting (2019-2020) var starkare både spel- och publikmässigt jämfört med året innan och hela fem procent steg omsättning med hos franska spelbolaget PMU, medan publikökningen uppgick till två procent.

Svenska Spel stärker samarbete

Fokustema
Presskonferens
Läs senare

Propulsion-beslut imorgon

Imorgon kommer beskedet om Propulsion.
Svensk Travsport har presskonferens klockan 10.00.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Daniel Redén och Propulsion. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Daniel Redén och Propulsion. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Utredningen om Propulsion har varit långdragen och slutdatum har flyttats fram flera gånger. Imorgon håller Svensk Travsport presskonferens i Nordin Salen på Solvalla.

Två timmar är avsatt för presskoferensen.

Misstankarna mot Propulsion

Krönika