Fokustema
Solvalla Grand Prix
Läs senare

Hans-Owes fantastiska final

Hans-Owe Sundberg selade ut sin allra sista starthäst som travtränare.
Det kunde väl bara sluta på ett sätt?
Nestorns toppfyraåring Selected News ordnade en av Sundbergs största triumfer efter 57 år i branschen.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Hans-Owe Sundberg, Selected News och skötaren Angelica Örthlund. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Hans-Owe Sundberg, Selected News och skötaren Angelica Örthlund. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Hans-Owe Sundberg klev in i travet som 14-åring och har varit proffstränare sedan 1972, men berättade han att han skulle lägga både kör- och tränarhandskarna på hyllan. Första beskedet var vid årsskiftet, men redan på tisdag den 30 november tar en lång, lång epok slut.

Selected News och Magnus A Djuse. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Därmed var kvällens starthäst i fyraåringsloppet Solvalla Grand Prix, Selected News (e. Maharajah), karriärens allra sista för Hans-Owe Sundberg.

Det kunde inte slutat vackrare.

Från stallbackskurvan kunde Hans-Owe se Magnus A Djuse bakom Selected News ta upp jakten på undflyende Zeolit (e. Make It Happen) i slutsvängen. Hans-Owe var förhoppningsfull och visst löste Selected News uppgiften utan problem när han överraskande vann fyraåringsloppet och 300.000 kronor.

– Jätteroligt, det kan inte bli bättre, helt fantastiskt, sade Hans-Owe till ATG Live efter segern.

”Känner viss stolthet”

Det var inte en speciellt överraskad tränare även om fjolårets trea i Breeders Crown inte fått till det på samma sätt under innevarande fyraåringssäsong. Två segrar på tio starter och ”bara” 335.000 kronor fanns på årskontot inför kvällens start.

– Jag har sagt att hästen känts fantastiskt fin och på hugget den senaste tiden, synd att den formen kommit så sent på året, sade Hans-Owe efter segern på 1.12,3a/2.140 meter.

Därmed tackar Hans-Owe för sig som tränare på topp. Som en vinnare. Precis som många gånger förr.

– Det värmer när folk kommer fram och man känner viss stolthet att man gjort något bra under åren. Att få avsluta med seger i ett större lopp är otroligt och hästen gjorde en fantastisk prestation.

Hans-Owe Sundberg avslutar alltså tränarkarriären och flera hästar har flyttats till andra tränare. Ny tränare får förstås också Selected News, men hästen kommer inte att byta stall. Eskilstunatränaren Svante Ericsson flyttar in på Taxinge och…

– …Selected News blir kvar i samma stall, Svante tar över träning och matchning och jag har sagt det förut att jag tror Selected News kommer att klara sig i högsta klassen, sade Hans-Owe.

Överraskningarnas lopp

Selected News var ingen häst som nämndes i förhandssnacket. Inte heller tvåan Readly Lavec (e. Bird Parker), som spurtade piggt när han fick fritt från tidige ledaren Mr Mah Cans rygg 250 meter från mål.

Och framför allt inte uppstickaren Zeolit, som Jari Åkerfeldt tog en rövare med på sista bortre långsidan och svepte till ledningen in i slutsvängen. Det var inte långt borta att chansningen höll hela vägen.

Vi var tvungna att sitta och vänta in andra banan. Det är inte bra för hästarna!

Nej på förhand handlade det om framför allt Per Nordströms topphingst Önas Prince (e. Chocolatier) och Daniel Redéns Europarekordhållarinna Sister Sledge (e. Father Patrick).

Önas Prince hade behövt vara bland de tre främsta för att bli tidernas vinstrikaste svenskfödde fyraåring efter bland annat segrar i Kungapokalen, Sprintermästaren och Breeders Crown, samt andrapris i Svenskt Travderby, men efter 150 meter ändade loppet i galopp.

Eller egentligen redan långt innan start.

En minst sagt förgrymmad tränare Nordström kommenterade i ATG Live:

– Det var en riktig skitbana, det var stenhårt under och det funkar inte för min häst. Det var för lite salt i banan och då binder det inte ihop något. Sedan är det mycket strul med saxbana och vi var tvungna att sitta och vänta in andra banan. Det är inte bra för hästarna! Jag känner fruktansvärd besvikelse, sade Nordström.

Sister Sledge fick tåga i tredjespår i nästan 800 meter från tolftespår bakom startbilen innan Örjan Kihlström nådde ned utvändigt ledaren. Redan på sista bortre långsidan såg Sister Sledge slagen ut och stoet tappade successivt.

Slutar efter 57 år