Fokustema
Utblick kallblod
Läs senare

Här är ”Finlands nye Viesker”

Svenska vinnare i Norge och Finlands nya superstjärna.
Här är ett axplock av vad som hände i kallblodsvärlden i helgen.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
38 segrar på 41 starter ståtar finska kallblodet Parvelan Retu med. Foto Juho Hämäläinen/Suomen Hippos
38 segrar på 41 starter ståtar finska kallblodet Parvelan Retu med. Foto Juho Hämäläinen/Suomen Hippos
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Norska Biri hade höstens stora kallblodsdag i lördags med idel lopp för rasen på programmet och storloppet Biris Uppfödningslopp med 300.000 kronor till vinnaren. Vinnaren av svenska Kriteriet, Brenne Odin (e. Moe Odin), mot den norske diton Tangen Minto (e. Bork Odin) var duellen på förhand – och det slutade med en maktdemonstration av Tangen Minto och Tom Erik Solberg.

Brenne Odin anförde med en pressande Tangen Minto på utsidan hela vägen. Den uppgiften stod Öystein Tjomslands travare pall för och på upploppet var Brenne Odin en slagen häst. Tangen Minto landade på 1.26,8a/2.100 meter.

Jan-Olov Persson-tränade Teknograbben (e. Tekno Odin), svarade för en positiv insats som trea på 1.27,2a och plockade med sig 60.000 norska kronor.

Fredrik Fransson och fölet Monster Merete. Foto Privat

En svenskfödd vinnare blev det på Biri. Fredrik Fransson sålde stoet Monster Merete (e. Monster Monsun) som ettåring till norska amatören Merete Viksås och det har blivit en riktig saga. Efter en seger på 17 starter som treåring har hon tänt på alla cylindrar som fyraåring och klivit fram som kullens främsta sto. Det vittnar inte minst segrarna i Sleipner Cup för ston och framför allt norska Stoderbyt om.

I lördags handlade det om finalen i Veikle Balder Cup för fyraåriga ston och visst gick det vägen även denna gång, även om det var lite ”hack i skivan” på vägen. Från 60 meters tillägg satte körande Olav Mikkelborg fart efter ett knappt varv och Monster Merete tog sig snabbt fram till ledarinnan Hassel Nora (e. Odd Herakles). Men när Monster Merete var i färd med att överta täten på sista bortre långsidan slog hon på en galopp. Stoet ställde sig snabbt och var tuffast i den duell hon utkämpade med Hassel Nora resten av loppet. Segern var hennes elfte i år på 18 försök och i pengar har det blivit över 1,4 miljoner norska kronor.

Fjolårets norske Derbyvinnare Grisle Odin G.L. (e. Moe Odin) är svenskägd och i träning hos Öystein Tjomsland. Hästen årsdebuterade först i slutet av september då han fick se sig besegrad av Alf Jonssons Tekno Jerven (e. Tekno Odin) på Bergsåker, men i lördagens femåringslopp på Biri kunde inget stoppa segermaskinen från att plocka hem 150.000 kronor.

Redan på lördag är Grisle Odin G.L. tillbaka på banan – mot Månlykke A.M, Tangen Haap och Tekno Jerven inom Solängets V75-omgång.

Finlands nya superstjärna

”Den nye Viesker” kallas han redan, sexårige hingsten Parvelan Retu (e. Liising). I lördags plockade han hem Nordiskt Mästerskap mot betydligt äldre och mer ärrade konkurrenter i Åbo. Det var hästens 41:a start. Resultatet? 38 segrar, två andrapålatser och ett tredjepris! I prispengar har Parvelan Retu, som tränas av Petri Laine, sprungit in 441.359 euro.

Parvelan Retu hade dragit sämsta utgångsläget, spår tolv, och det var långt fram när attacken sattes in, men via en stark avslutning fångade hästen in Evartti (e. K.M.Nopsa) i god tid före mål på 1.21,2a/2.100 meter.

Fyra svensktränade kallblod mötte finländarna och bäst gick det för Bellfaks (e. Järvsöfaks) och Jan-Olov Persson, som tog sista slanten som sexa på 1.23,1 med galopp.

Parvelan Retu vid seger i somras. Foto Terhi Piispa-Helisten

Parvelan Retu debuterade sent på treåringssäsongen (faktiskt ”bara” trea och karriärens sämsta placering i debuten), vann Kriteriet som fyraåring och Derbyt förra året. I somras hade han 20 meters försprång till den äldre eliten i finska mästerskapet Suur-Hollola-Ajo, där han vann överlägset på vassa 1.21,1/2.160 meter voltstart.

– Finska hästar har höjt sin nivå, vi har nu många bra unga hästar, sade segerkusken Hannu Torvinen.

Hästens pappa Liising (e. Patrik) var flitigt anlitad i finsk avel och har 940 avkommor registrerade. Han dog sent på hösten 2016, men har efter sista stora kullen född 2017 fått en handfull avkommor årligen efter sin död. Så sent som i somras registerades ett hingstföl med Liising som far.

Parvelan Retu är sina framgångar till trots fortfarande ”bara” tvåa bland Liisings avkommor. Där toppar nämligen Köppinen, född 2002, som vann 48 lopp på 273 starter och travade ihop 702.653 euro. Bland annat blev han totalsegrare i Kungstravet både 2014 och 2017. Hästen startade dock aldrig på svensk mark.

Tungt favoritfall i Oakskval

Drottningen bland de treåriga stona, Menhammaruppfödda och Stall Segerhuva-ägda Dunungen (e. Smedheim Solan) hade finalsegrar i både Kriteriestoet på Dannero och Stokriteriet på Bjerke bakom sig när hon tillsammans med Svein Ove Wassberg skulle jobba hem en finalplats i norska Oaks på Momarken igår.

Det höll på att gå riktigt snett. Efter att det blivit omstart i bilstartsloppet galopperade Dunungen i det giltiga startförsöket och tappade mycket mark. Hennes kapacitet räckte dock gott och väl för att reparera bra till tredjepriset och därmed finalplats på Momarken den 23 oktober med 300.000 norska kronor till vinnaren.

Båda försöken vanns av Öystein Tjomsland med döttrar till Tekno Odin: Sangviks Ballerina på 1.28,5a/2.140 meter, samt Nordsjö Anna på 1.30,2.