På norska regeringens hemsida berättas att EU-parlamentet vill skärpa reglerna vid djurtransporter och föreslår i en slutrapport att EU-kommissionen ska utarbeta ett strängare regelverk, vilket norska Trav-og Galopp-Nytt rapporterat om tidigare i veckan.
EU-parlamentet föreslår att välfärden i samband med transporter av djur ska förbättras. Bland annat ska det finnas en videoinspelning vid lastning och lossning och att det ska råda transportförbud om det är kallare än fem plusgrader eller varmare än 30 grader.
EU-parlamentet efterlyser också krav på temperatur-, luftfuktighets- och ammoniakregistreringsenheter i transportutrymmen och vill att kommissionen ska fastställa restider för alla djurarter, också med hänsyn till djurens ålder.
Regelverket föreslås bli klart 2023.
Hårdare straff för djurplågeri
Miljö- och jordbruksutskottet i Sveriges riksdag föreslår att straffen för de allvarligaste formerna av djurplågeri ska skärpas och att påföljden kan bli fängelse i högst fyra år.
Beslut i frågan är planerat till onsdagen den 2 februari i riksdagen. I ett pressmeddelande skriver Sveriges riksdag, att miljö- och jordbruksutskottet föreslår att riksdagen ska säga ja till regeringens förslag om skärpta straff och att vissa mindre allvarliga överträdelser av djurskyddslagstiftningen ska leda till sanktionsavgifter istället för böter.
Med dagens lagstiftning kan påföljden för de grövsta formerna av djurplågeri bli böter eller fängelse i högst två år. För att stärka djurskyddet i Sverige föreslår regeringen bland annat att det ska införas ett grovt djurplågeribrott i brottsbalken. Straffskalan för det brottet ska vara fängelse i lägst sex månader och högst fyra år.
Enligt förslaget innebär ett grovt djurplågeribrott att en gärning är gjord med avsikt eller av grov oaktsamhet. Den ska ha inneburit allvarligt lidande för djuret, eller ha omfattat ett större antal djur, eller annars ha varit av särskilt hänsynslös eller farlig art.
Vill införa sanktionsavgift
Regeringen vill också effektivisera processen med de mindre allvarliga överträdelserna av djurskyddsbestämmelserna. Därför föreslås att överträdelser av vissa administrativa bestämmelser ska kunna leda till en sanktionsavgift istället för böter. Skillnaden är att sanktionsavgiften kan hanteras av länsstyrelserna medan böter utdöms av en domstol.
Sanktionsavgifterna ska enligt förslaget vara minst 1.000 kronor och högst 100.000 kronor.
Miljö- och jordbruksutskottet håller med regeringen om de skäl till lagändringar som framförs i förslaget och föreslår att riksdagen ska säga ja till det. Lagändringarna ska börja gälla den 1 juli 2022.
Debatt och beslut sker i Sveriges riksdag den 5 februari och den kan följas via riksdagens webb-tv direkt eller i efterhand.