Fokustema
Inför Sprintermästaren
Läs senare

”Hoppas att formen sitter där nu”

Sabine Kagebrant tog över träningen av Hell Bent For Am inför fyraåringssäsongen. På torsdag är det dags för vad som kanske är hästens bästa storloppsuppgift under året: Sprintermästaren.
– Vi började matchningen lite försiktigt med sikte på andra delen av säsongen och jag hoppas att formen sitter där nu, säger Sabine Kagebrant.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Hell Bent For Am och Sabine Kagebrant. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Hell Bent For Am och Sabine Kagebrant. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Hennes huvudsakliga arbete är att vara verkställande direktör för Stall Courant med ett 30-tal tvååringar, drygt 20 treåringar, och cirka 15 fyraåriga och äldre hästar, plus uppfödningsverksamheten i Am Bloodstock med över 70 fölston och deras avkommor och dessutom några egenägda avelshingstar. Inför detta år organiserades verksamheten i Sverige om och alla Courant-tvååringarna finns nu på Molnebo Gård, nära Julmyra träningscenter, för inkörning med personal anställd av Courant. Bland annat jobbar där Marcus Schön och Tobias J Gustafsson, som flyttat hem från USA,

Och så finns där också kulltoppen Hell Bent For Am (e. Muscle Hill – Nalda Nof) vilken som treåring imponerade stort när han vann Breeders Course-finalen Elitloppshelgen. Han höll dock inte riktigt ihop bitarna säsongen ut och avslutade treåringstävlandet med att galoppera i Kriteriet (han galopperade också i finalen i korta E3).

Nagamori Hill flankerad av Stall Courant; Anders Ström och Sabine Kagebrandt samt uppfödaren Lennart Ågren, Foto Mia Törnberg
Anders Ström och Lennart Ågren och i mitten Sabine Kagebrant med Green Manalishi vid köpet på Kolgjini Yearling Sale. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Sabine Kagebrant, med stor rutin som hästskötare hos Stig H Johansson, Jörgen Westholm och Stefan Melander, innan hon började jobba med att administrera Stall Courant, har samtidigt inte helt kunnat släppa att praktiskt jobba med travhästar. Hon hjälpte till med Courant-ägda stjärnorna Cruzado Dela Noche (e. Muscle Massive – Alidade) och Green Manalishi (e. Muscle Hill – Naga Morich) när de var hos Stefan Melander. När Courant-hästarna i vintras flyttade in på Molnebo tog Sabine Kagebrant samtidigt ut amatörtränarlicens‚ just för att träna Hell Bent For Am tmed sikte på de största fyraåringsloppen.

– Det har inte funnits några riktigt lämpliga träningskompisar att sparra emot på Molnebo, utan Hell Bent For Am har fått gå själv i jobben. Det passar bra för honom och fungerar, men att få fram det där sista som behövs i storloppen är inte så lätt när han inte har någon träningskompis.

Men senaste veckorna har han fått en sådan.

Eclipse Am hittade inte rätta formen i år hos Adrian Kolgjini och det var faktiskt Lutfi Kolgjini som föreslog att Eclipse Am kunde bli den perfekta sparringpartnern för Hell Bent For Am i träningen. SÅ nu har jag de två hästarna i träning, säger Sabine Kagebrant.

Hell Bent For Am fick stå över Kungapokalen och årsdebuterade i slutet av maj på Bergsåker.

– Det blev ett enkelt lopp för honom. Sedan var han med i Readly Express lopp på Solvalla och galopperade då i en trång situation i sista kurvan, precis när Erik Adielsson styrt till anfall. Han hade massor att köra med i det läget och det kan ha varit segern som försvann. Visst, San Moteur flög fram till slut och blev överlägsen, men han kom ju också loss tack vare att Hell Bent For Am galopperade, säger Sabine Kagebrant.

Det kan ha varit segern som försvann

Genrepet inför Sprintermästaren, Breeders Crown-försöket i Rättvik, slutade med en – får man väl säga – aningen snöplig andraplats då utvändige Chiru plockade ner Courant-hästen kort före mål.

– Ja, det kändes verkligen jättesnöpligt. Men all heder åt Chiru, den hästen är verkligen kanonbra just nu och han hade helt enkelt en växel till att lägga in på upploppet, till skillnad från Hell Bent For Am den dagen, säger Sabine Kagebrant.

Hell Bent For Am och Örjan Kihlström. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Hon tror, med betoning på det där att hästen just ”den dagen” inte hade någon extraväxel, att det kan vara precis den genomkörare som behövdes för att toppformen nu ska ha infunnit sig.

– När Hell Bent For Am galopperade till slut i Readly Express-loppet blev det ju ingen riktig genomkörare, hästen kom tillbaka till stallet utan att vara det minsta trött. Och årsdebuten blev som sagt väldigt enkel. Lägg till att med tanke på säsongsuppplägget så har träningen varit mer inriktad på mängd än på att så att säga heata till hästen till de där inledande loppen på säsongen. Så ja, det kan helt enkelt ha varit så att det var lite ringrost kvar i Hell Bent For Am i senaste starten. Den ska normalt sett vara borta med det loppet i kroppen, och nu har han dessutom alltså fått Eclipse Am som träningskamrat, säger Sabine Kagebrant.

Hon håller med om att Sprintermästaren är en bra uppgift för Hell Bent For Am.

– Med tanke på de egenskaper hästen har är det ett lopp som ska passa bra. Han har förvisso inte gått två heat samma dag tidigare, så det är kanske en liten osäkerhetsfaktor även om jag tror att det ska gå bra. Vi har siktat mot storloppen från Sprintermästaren och framåt, och att hästen har ruskigt hög kapacitet känner väl alla till etter vad han visade som treåring, säger Sabine Kagebrant.

Fakta

Hell Bent For Am

hingst född i Sverige 2017 e. Muscle Hill – Nalda Nof e. Supergill
15 st: 6–2–1
Rekord: 1.11,9am*
Insprunget: 2.096.242 kr
Uppfödare: Am Bloodstock AB, Stockholm
Ägare: Stall Courant AB, Stockholm
Tränare: Sabine Kagebrant (a), Solvalla
Körsven: Erik Adielsson, Solvalla
Skötare: Sabine Kagebrant

Meriter: Hell Bent For Am inledde karriären hos Marcus Melander i USA som tvååring (där han var stallkamrat med en annan av favoritena att vinna Sprintermästaren, Rome Pays Off), med en seger, på 1.12,2a i ett lopp i Pennsylvania All Stars. Var också finalist i det första stora tvååringsloppet Peter Haughton Memorial i början av augusti. Avslutade säsongen redan där. Kom till Sverige och Stefan Melander inför treåringssäsongen och inledde den med fyra raka segrar, däribland Breeders Course-finalen Elitloppshelgen på 1.11,9a/2.140 och två lopp i Margaretas Tidiga Unghästserie. Var i final i Kriteriet och korta E3 (galopp i båda).

Mamman: Nalda Nof (född i Italien e. Supergill – Africa Nera), 1.10,6ak/3 676 609 kr var ett toppsto i sin kull med segrar i bland annat Gran Premio Europa Filly och Premio Continentale Filly. Även bra meriter som äldre i Frankrike och Norge innan hon, efter att ha köpts av Stall Courant för runt två miljoner kronor (kort efter att hon ropats åter på Prix d’Amérique-auktionen 2013 för 250.000 euro), avslutade karriären i Sverige med att vinna bland annat i Stoeliten. Hell Bent For Am är första avkomman. Treårige Federal Reserve (e. Readly Express), som från början hette Insigne Am, såldes för 950.000 kronor på Kolgjini Sales 2019 och finns i Bro Byggnads AB:s ägo nu hos Per Nordström. Nalda Nofs dotter född 2020 är efter Fourth Dimension och heter Kitty Hawk.

Expandera

 

Fokustema
Åby
Läs senare

Topptid av Ultra Bright

Överljudsfart bäddade för Ultra Bright, men hon fick sträcka på sig för att hålla undan för Mily i Henning Kraffts Minne på starka 1.10,6a/1.640 meter.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

– Vilken hedersmärr. Åtta år och tycker det är så roligt att tävla och kämpar hela vägen in i mål. Fantastiskt, sade Fredrik Persson efter triumfen i Åbys vinnarcirkel.

Det var André Eklundh som spelade upp till dans och han skickade Vichy Grif till täten strax efter 500-meterspasseringen efter en förstasväng ute i tredjespår. Klockan visade 1.07,2 första 500 meterna och varvet öppnades på drygt 1.11, vilket förstås var alldeles för tuffa papper för Sofia Aronssons sto.

Fredrik Persson och Ultra Bright (e. Zola Boko-Patina) attackerade från andra ytter 750 kvar och tog sig snabbt fram utvändigt om ledande Vichy Grif som inte hade något att sätta emot vid upploppets början.

Utmanad över upploppet

Istället var det Mily som liftat med i rygg som utmanade inne på upploppet, men Ultra Bright sträckte sig på klasshästens vis. Hon kunde räkna in ytterligare 100.000 kronor och nu har stoet tjänat över 5,3 miljoner.

– Ultra Bright ligger mig väldigt varmt om hjärtat och det är en riktig supermärr. På upploppet var jag orolig och kände flåset i rygg från Mily, men hon stred hela vägen, fortsatte Perssson, som också avslöjade att Sto-SM blir nästa uppgift för Ultra Bright.

Fokustema
Åby
Läs senare

Nytt löfte från Nordström

En andraplats i debuten följdes upp med en vattentät seger i andra starten för Sommerbrise på Åbytravet.
Ikväll blev det vinst i ett Breeders Crown-lopp för tvååringar med 175.000 kronor i förstapris.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Per Nordström har plockat fram en ny lovande unghäst i Sommerbris. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Per Nordström har plockat fram en ny lovande unghäst i Sommerbris. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

– Vi hoppas att det här är början på en lång resa. Hon har allt som en topphäst ska ha, sade Per Nordström i vinnarcirkeln.

Sommerbrise (e. Maharajah-Apecs) tog omgående hand om täten och från spets passerade det tvååriga stoet 500 meter på 1.14,3 och kilometern på 1.16,0 med Sunrise på utsidan.

Fakta

Sommerbrise

Brunt sto 2 år e. Maharajah-Apecs e. Muscles Yankee
Rekord: 1.14,5ak*
Prissumma: 200.000 kr
Resultat: 2 st: 1-1-0
Ägare: Easy KB, Uppsala
Uppfödare: Günter Herz, Tyskland
Tränare: Per Nordström, Jägersro
Körsven: Per Nordström, Jägersro

Expandera

Inne på upploppet gick Sommerbrise enkelt undan före godkänt spurtande Custom Chef (e. Brillantissime) och vinnarhålets Howlingatthemoon (e. Cantab Hall) på 1.14,5a/1.640 meter.

– Det har börjat väldigt bra för henne. Sommerbrise har visat fantastisk fin tävlingsuppfattning och är dessutom lugn och cool att resa med, vilket är nog så viktigt i större sammanhang, fortsatte Per.

Två alternativ

Därmed fick Sommerbrise snabb revansch för andraplatsen i debuten bakom Custom Chef. Nu väntar ännu större uppgifter för den tvååriga Maharajah-dottern.

– Vi har två alternativ efter kvällens lopp, antingen ett auktionslopp på Åby eller åka till Örebro och delta i Svampen.

Sommerbrise köptes på Sweden International Yearling Sale ifjol och prislappen var 130.000 kronor.

– En hästägare hos mig som heter Lars Berg ropade in henne på auktion och jag fick Sommerbrise i träning. Sedan lades hon ut på Easy KB och Lars sålde ut några delar.

Såld tre gånger på auktion

Sommerbris är uppfödd av Günter Herz, mest känd som uppfödare och ägare till Elitloppsvinnaren Brioni. Stoet är undan Apecs (e. Muscles Yankee), 1.10,7/$171.541, vilken tävlade för Ervin Miller och tog sina två största segrar som tvååring i divisioner av Lexington Select Sale ($86.633) och Hanover Stake ($28.000).

Modern Apecs köptes 2005 i Harrisburg som ettåring för 80.000 dollar och ytterligare två gånger har hon gått upp i auktionsringen i Harrisburg. På hösten som treåring betalade stuteriet Perretti Farms 190.000 dollar. Fyra år senare – året var 2011 – var hon ånyo ute på auktion och då ropade agenten Jack de Jong in Apecs – dräktig med Donato Hanover – för 75.000 dollar.

Apecs fick två avkommor på andra sidan Atlanten; Cantab Abs (e. Cantab Hall), 1.10,3/$186.931, och The Padre (e. Donato Hanover), 1.12,1/$21.306. Två tyskfödda avkommor har sett dagens ljus efter det med Lambalamba (e. Andover Hall), 1.13,6/€15.253, som toppnummer innan Apecs flyttades över till den svenska stamboken.

Echelon (e. Brioni), 1.11,3ak/786.750 kr, har följts av Palmyra (e. Cantab Hall), 1.14,5ak/111.737 kr, som inlett karriären med fyra vinster och lika många andraplatser på åtta starter. Och nu är det dags för en ny avkomma undan Apecs att visa framhovarna och Sommerbrise ser ut att ha framtiden för sig.

Sommerbrise. Källa: breedersbible.com
Fokustema
Solänget
Läs senare

Borups Victory i BC-debut

Näst sista försöksomgången i Breeders Crown för tre- och fyraåringar hålls på tisdag på Solänget och det är gott om gästhästar som åker till Örnsköldsvik för att tävla om platser i semifinalerna på Solvalla den 24 oktober.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Borups Victory debuterar på tisdag för sin nye tränare Svante Båth. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Borups Victory debuterar på tisdag för sin nye tränare Svante Båth. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Robert Bergh startar bland annat sina två toppfyraåringar Fifty Cent Piece och Rome Pays Off. Den förstnämnde möter bland annat Derbyfinalisterna Henry Flyer Sisu och Readly Lavec, medan Fifty Cent Piece ställs mot två finalister i Derbystoet, Hoboken Am och Sayonara.

En intressant debut gör också treårige Borups Victory för sin nya tränare Svante Båth.

I fredags körde Svante Båth 1.15,5/1.600 meter i ett jobb inne på Solvalla, rapporteras det på stallets hemsida.

Här alla startlistorna till Solängets Breeders Crown-tävlingar på tisdag.