Fokustema
Femåriga utländska
Läs senare

Hoten från öst

Inte sedan B.W.T.Magic klev in i 2001 års Elitlopp och tog upp kampen med Varenne redan i försöket har en finsktränad häst känts riktigt haussad mot den äldre eliten.
Nu hoppas många att Solvalla Grand Prix-vinnaren Workout Wonder ska bli hästen som tänder ett nytt hopp i den finländska travsporten.
– Min häst är jättebra, men vi har mött och förlorat mot den finska derbyvinnaren Elian Web. Jag bedömer den hästen som lika bra, kanske är den rentav ännu bättre, varnar Workout Wonders tränare Jarno Kauhanen.
Av
Emil Persson
Jarno Kauhanen, Workout Wonder och Tommi Kylliäinen jagar snabb revansch efter galoppmisslyckandet i lördags. Foto Leif Norberg/ALN
Jarno Kauhanen, Workout Wonder och Tommi Kylliäinen jagar snabb revansch efter galoppmisslyckandet i lördags. Foto Leif Norberg/ALN

Stora ord, men från en sansad man. Så kan man sammanfatta Jarno Kauhonens omdöme eftersom han hela tiden verkat ytterst medveten om vilken nivå hans egna häst håller.

Och att Workout Wonder (e. Conway Hall) är bra har den svenska travpubliken fått se. Efter två andraplatser och en femteplats inom Solvallaserien så spurtade han ner toppar som Uncle Lasse, In Vain Sund, Wild Honey och Target Kronos i finalen av Solvalla Grand Prix den 26 november.
– Att vinna Solvalla Grand Prix var jätteroligt och ett kvitto på att vi har en bra häst, men för att kunna matcha den yttersta eliten krävs det att han tar ett steg till. Jag sade redan i höstas att hästen får avgöra hur den här säsongen blir kring matchningen, säger Kauhonen.

Hur har vintern flutit på?
– Det har varit en bra vinter och vi har kunnat träna på bra hela tiden även om underlaget varit lite varierande. Han har tränat på för tryckvagn i vinter och byggt på sig lite mer muskler. Annars tycker jag inte att det är någon direkt skillnad på honom.

När blir årsdebuten?
– Jag har inte kört så fort med hästen ännu och när årsdebuten blir av är inte bestämt ännu. Det kan vara så att han kommer ut redan i slutet av mars eller så blir det i början av april.

Är Elitloppet tänkbart redan i år?
– Då måste allt verkligen flyta på och han måste presterat på en väldigt hög nivå under våren. Jag vill inte ta de orden i min mun utan tänker kanske främst på lopp som Prix Etain Royal och Kymi Grand Prix kan vara aktuella på hemmaplan, men det där får ge sig under året.

Känner du av att det är många som hoppas att finsk travsport ska ha sitt nya affischnamn i Workout Wonder?
– Ja, det är många som frågat under vintern hur det gått med träningen och som vill att det ska gå bra för oss. Det märks att folk vill att vi ska ha en bra häst i Finland, men det är inte bara min häst som är ett hopp. Vi mötte Elian Web i Mikkeli i somras och förlorade. Jag bedömer den hästen som lika bra, kanske är den rentav ännu bättre…

Inbjuden till storlopp

Nämnde Elian Web (e. Like A Prayer) gjorde fyra starter i Norrbotten som tvååring, men stod över svensk mark helt säsongen efteråt.
I fjol avklarades årsdebuten via en femteplats på Umåker, men därefter var det bara lopp hemma i Finland som gällde.
Och som han sprang! Efter att ha slutat tvåa i finska Kriteriet som treåring sopade han rent under fyraåringssäsongen.
Segern i Derbyt bärgades trots att han fick lägga en otroligt tuff speed i tidigt skede på den krävande banan.
Årsbokslut gjordes med sju segrar samt två andraplatser på nio starter och 230.362 euro i intjänade prispengar.
– Elian Web fick en lång vila, men har sedan tränat på bra – och mycket – hela vintern. Han har gått ett banjobb och tanken är att han ska få ett jobb till i sig innan vi siktar mot årsdebut i Tammerfors i början av april, säger hästens tränare Katja Melkko som har sambon Janne Soronen i sulkyn bakom hästen.

För Elian Webs del kan det bli matchning mot tuffa elithästar redan i det andra loppet för året.
– Går han bra i det loppet så siktar vi på att starta i Prix Etain Royal i Seinäjoki den 22 april. Vi är indbjudna dit, men då måste han som sagt vara bra i årsdebuten. Finlandia Ajo tror jag inte blir aktuellt i år och vi försöker nog hålla lite låg profil rent allmänt. Främst tittar vi mot att starta i Suur-Hollola-Ajo till sommaren då det är mycket pengar att köra om och bara öppet för finska hästar.

Och därefter kanske en start i Jubileumspokalen på Solvalla skulle kunna passa bra…?
– Det är många som pratat om att vi ska åka och starta i det loppet. Det kan vara en bra idé att bara möta femåringar.

Vad tycker du att din häst har för egenskaper?
– Jag tycker att han går över alla distanser, är startsnabb och allmänt allround. Han har en spännande framtid, men i år tar vi det nog lite lugnt som sagt. Vi hoppas kunna ha en häst för eliten i många år framöver, säger Katja Melkko.

”Blir tufft räcka till”

Om femåringssäsongen är motsedd i det finska lägret så ligger Frode Hamre lite lägre kring El Diablo B.R. (e. Muscle Hill).
Efter att den norske Derbyvinnaren övertygat stort i såväl uttagningslopp som semifinalen av Breeders’ Crown ströks han till finalen på grund av hälta.
– El Diablo B.R. blev friskförklarad runt nyår och har befunnit sig på Alebäck Stuteri där han blivit tappad på sperma. Som son till Muscle Hill så finns det ett intresse för hans tjänster och dessutom är han ju bra själv, det visade han ju även på svensk mark i fjol. Nu när den här säsongen blir lite förskjuten och först lär innebära att årsdebuterar i maj eller juni så har jag inga stora förväntningar utan fokus blir framförallt mot sexåringssäsongen, säger Frode Hamre.

I vårt södra grannland Danmark stod Axel (e. Love You) högst upp på pallen i såväl Kriteriet som Derbyt.
Jydskamatören Karsten Holm tränar den lufsige fuxen som vunnit 16 lopp på 22 starter, men nu stundar helt andra utmaningar.
Något som kretsen kring hästen verkar vara ytterst väl medvetna om.
– Vi får se hur kan bära sina pengar för i ärlighetens namn har han ju startat i lite skyddad konkurrens här i Danmark och bara mött sina kullkamrater. Hästen är långsam från start och riskerar att tappa position i den höga klass han befinner sig i och då är det väldigt tufft att räcka till, säger tränarsambon Ellen Piltoft.

Vintern har dessutom inte varit helt optimal.
– Nej, han har fått en lite längre vinterpaus än vad det var tänkt. Vi har vårt stall ute på landet och haft dåliga träningsförhållande så vi har egentligen inte kommit igång på allvar förrän nu under de senaste veckorna. Hästen går intervallträning på rakbana och kanske ändrar vi lite i upplägget och tränar lite hårdare för han är faktiskt inte så tufft tränad såhär långt i karriären.

Hur bra tror du att hästen är?
– Den bästa häst vi haft tidigare är Photo Vategård (417.281 DKK, red.anm.) så har svårt att sätta in vår häst i ett större sammanhang och bedöma om han verkligen kommer kunna ta nästa steg.

När tror du årsdebuten kommer äga rum?
– Tanken är att han ska årsdebutera i mitten av juni eller i slutet av den månaden. Tidigare kommer det inte bli. Vår stora dröm är att kunna åka till Frankrike med honom och starta på Vincennes. Där blir han inte lika påverkad av att han inte är så snabb iväg och den bankroppen tror jag kan passa honom fint, men än så länge är det bara en dröm, säger Ellen Piltoft.

Till Solvalla om flyg?

Traders. Foto Mia Törnberg
Traders. Foto Mia Törnberg

Charly du Noyer (e. Ready Cash) har räknats som den ledande i kullen i Frankrike, med viss galopplystnad vissa perioder. Ready Cash-sonen tävlade tufft under vintermeetinget på Vincennes och fokuserar de närmaste månaderna på avelsarbetet. Efter det har han som sitt viktigaste säsongsmål femåringskriteriet Criterium des 5 Ans som körs i början av september.

Italienske världsrekordhållaren Traders (e. Ready Cash) (1.10,1am på Vincennes när han i november slog självaste Bold Eagle) finns i samma stall som Charly du Noyer, Philippe Allaires, och i det fallet är utflykter utomlands tänkbara.
– Även Traders ska under våren verka som avelshingst. Han har dock andra lopp än Charly du Noyer att sikta på, och Traders saknar fortfarande en grupp I-seger i sitt ”cv”. Det vore kul om han kunde få en sådan, säger Philippe Allaire.

Då finns väl två lopp som är som klippta och skurna för det, Solvallas Jubileumspokal i augusti för femåringar och Europeiskt Femåringschampionat som också körs på Solvalla Kriteriehelgen den 1 oktober?
– Ja, det är intressant…men resan är lång och avskräckande. Blir det flygtransport från Frankrike till de tävlingsdagarna, eller någon av dem, blir de loppen ännu mer intressanta, säger Philippe Allaire.

Storlopp i Europa 2017, Femåringar
Datum
LoppBanaPrissumma
25 mars
Kjell P Dahlströms Minne
Mantorp400.000 kronor
14 april
Hertigen Av Värmland, Prins Carl Philips Jubileumspokal
Färjestad500.000 kronor
14 april
Folke Hjalmarssons Minneslopp (ston)
Färjestad200.000 kronor
22 april
Berth Johanssons Memorial
Umåker400.000 kronor
29 april
Lovely Godivas Minne (ston)Åby52.000 euro
11 juni
Akershus Traktors Europamatch (4-5 år)
Bjerke60.000 euro
16 augusti
JubileumspokalenSolvalla181.000 euro
1 oktober
Europeiskt Femåringschampionat
Solvalla100.000 euro
9 november
Prix Marcel Laurent (4-5 år)
Vincennes120.000 euro
2 december
Prix Doynel de Saint-Quentin
Vincennes120.000 euro
24 december
Prix Tenor de Baune
Vincennes120.000 euro
Fokustema
V75 Boden
Läs senare

Nobel Amok hela vägen

Robert Berghs utflykt till Bodens midnattstrav blev lyckad. Tio hästar tog han dit, tre vann, en slutade tvåa och en trea.
Av
Lars G Dahlgren
Nobel Amok vann silverdivisonsförsöket för Robert Bergh. Foto: Simon Hagen/Sulkysport
Nobel Amok vann silverdivisonsförsöket för Robert Bergh. Foto: Simon Hagen/Sulkysport

Vassast var silverdivisionssegern med Nobel Amok (e. Zola Boko – Madame Amok). Denne vill ibland för mycket och då brukar det bli total pannkaka av alltihop, men när han håller sig på benen finns det stora resurser. Den här gången bar det iväg till ledningen från sjundespår och Nobel Amok gick snyggt undan på 1.12,3a/2.140

Fakta

Spelfakta

Rätt V75-rad:

1–15–7–15–7–8–4
Utdelning:
Sju rätt: 34.612 kr
Sex rätt: 244 kr
Fem rätt: 27 kr
Omsättning: 77.626.892 kr

Expandera

– Det är en talang, men det är också nerv i honom, konstaterade Robert Bergh.

Klass II-försöket slutade med en stalldubbel för Bergh. Quito Lane (e. Pine Chip – Tango Broline) Fock bestämma i ledningen för Ove A Lindqvist med stallkamraten Macelleria (e. Maharajah) på utsidan och höll undan med nos.

– Jag satt helt stilla, det kändes som att hästen skulle kunna rulla över i passgång och vågade inte driva, sade Ove A Lindqvist.

Quito Lane har tappat en klass II-seger, på Romme påskhelgen, just för att han gick över i passgång till slut, men den här gången höll det alltså hela vägen, på 1.14,7/2.140.

Berghs tredje vinnare var Imagine Boko (e. Kadabra – Armbro Decade) i ett ramlopp, med galopp på vägen dessutom.

Pave Faks (e. Järvsöfaks – Pave Eldmina) vann kallblodsloppet i V75 vid förra årets midnattstrav, då från 2.140 meter. Nu hade John Mogsets miljonär hamnat på tillägg, men det blev repris för Pave Faks och Ove A Lindqvist. Pave Faks kördes fram utvändigt ledaren inför slutvarvet och när ledande Guli Rubin galopperade var saken klar på 1.23,7/2.160.

Bronsdivisionen gjorde upp över 3.140 meter och åttaårige Mellby Club (e. Muscle Hill – Naomi de Lou) drog konkurrenterna sönder och samman när han efter 1.14,5 första två varven travade 1.11,5 sista kilometern. Mellby Club vann på 1,13,6a/3.140 och såg fortfarande såg oförskämt pigg ut på upploppet. Brodern till avelshingsten Mellby Viking (e. Viking Kronos) har kommit tillbaka starkt i år efter att ha haft två års tävlingsuppehåll och över så lång distans som 3.140 meter är han svårstoppad i den klass han befinner slg. Jorma Kontio körde den Timo Nurmos-tränade hästen.

Hope And Dreams (e. Triton Sund – Red Hot Dream) följde upp andraplatsen i Siri Jonssons Minne på hemmabanan Östersund med att runda till vinst från 40 meters tillägg i ett stolopp. Emilia Leo tog rygg på Millie Millionaire när denna attackerade från i kön i tredjespår på slutvarvet och Hope And Dreams fick så bra daghjälp att hon spurtade till säker seger på 1.13,7/2.180.

Trine E Hansen kom från Norge både med vinnaten i klass I-försöket och montéloppet. Littleredcorvette (e. Coktail Jet – Harmoni Ås) hann för John Östman efter en vilsam resa precis fram till seger i klass I-försöket, på, före Fleet Admiral (e. Muscle Hill) som höll kanonbra i ledningen. Littleredcorvette tog sjätte raka segern; sjuåringen har hållit till på norska småbanor (tre segrar i Harstad…) tidigare i år. Hansens El Miro B.R. (e. Muscles Yankee – Intrigue Hall) vann montéloppet Nils Bergmans Minne under Sofia Adolfsson, på 1.12,6a/1.640.

Fjärde raka för Propulsion

 

Zephyr Kronos fungerade med Örjan

Fokustema
Norrbottens Stora Pris
Läs senare

Fjärde raka för Propulsion

BODEN. Propulsion lämnade Bodentravet, lagerkransad och med segertäcket från Norrbottens Stora Pris, till tonerna av Bruce Springsteens Born To Run. Applåderad av över 10.000 åskådare, den Bodenpublik tagit USA-importen till sitt hjärta efter dennes fenomenala segersvit i det största loppet i Norrbotten.
Av
Lars G Dahlgren
Propulsion fick segerdefilera efter Norrbottens Stora Pris för fjärde gången. Foto: Simon Hagen/Sulkysport
Propulsion fick segerdefilera efter Norrbottens Stora Pris för fjärde gången. Foto: Simon Hagen/Sulkysport

Det blev alltså som det var tänkt att bli – ett minnesvärt farväl för Propulsion i Boden.

– Det här kändes skönt. Det blev en stress och press efter Elitloppet. Med Propulsionmått var ju det en svag prestation att bli fyra från dödens i finalen i Elitloppet och han gick i botten där, med högre puls efter loppet än någon gång tidigare. Som den champion han är bara borstade han av sig det och kom tillbaka direkt, sade Daniel Redén.

Om det var så att Propulsion (e,. Muscle Hill – Danae) behövde springa de 2.140 meterna i Norrbottens Stora Pris för att Redéns oro skulle släppa räckte det för kusken Örjan Kihlström med provstarterna.

– Ja, i den andra provstarten kände jag att det var den rätta Propulsion igen, sade Kihlström.

Loppet då?

Jo, det blev precis som Örjan Kihlström och Daniel Redén hoppades det skulle bli och som Petri Salmela och Ulf Ohlsson hoppades att det inte skulle bli för det stora hemmahoppet Makethemark (e. Maharajah – Global Naughty). Det vill säga att Muscle Hustle överflygade Milliondollarrhyme i spetskörningen och sedan släppte till Propulsion på första långsidan. Det lämnade Makethemark kvar i andraspår utan rygg.

– Där var det kört, i det läget var det bara att sikta andrapriset, konstaterade Petri Salmela.

Efter 1.13,8 första varvet travade Propulsion underkant 1.10 det andra med 1.07,9 sista 500 meterna fram till segertiden 1.11,7a/2.140 och Örjan Kihlström behövde inte använda något av snörena till varken ryckhuvan eller det norska huvudlaget.

– Nej, det blev lätt. Även om man aldrig kan vara säker trodde jag att Muscle Hustle skulle släppa ledningen, Robert (Bergh, reds.anm.) provade ju att svara Propulsion på Umåker och då vann Propulsion, sade Kihlström.

– Det var skönt att Propulsion fick vinna ett så stort lopp så lätt, skrattade Redén.

Fyra segrar i Norrbottens Stora pris smäller förstås väldigt högt och nu har Daniel Redén i sikte att försöka bokföra en sådan svit till: Hugo Åbergs Memorial som Propulsion också vunnit de tre senaste åren.

– Ja, det blir nästa mål. Kanske går han direkt dit, utan att vi som vi brukat göra starta också i Årjängs Stora Sprinterlopp, säger Daniel Redén.

Så kördes Norrbottens Stora Pris

4 PROPULSION (1.11,7 – 1.000.000 kr) övertog ledningen efter 500 meter. Fick bestämma tempot, lätt undan med krafter kvar i snabb avslutning.
5 MAKETHEMARK (1.12,0 – 400.000 kr) lämnades som första häst i andraspår efter 500 meter. Höll bra.
2 MUSCLE HUSTLE (1.12,0 – 200.000 kr) snabb start till ledningen, släppte efter 500 meter. Hängde med till maximal utdelning.
1 MILLIONDOLLARRHYME (1.12,0 – 100.000 kr) tredje par invändigt. Loss 100 kvar, vass spurt.
9 HESIOD (1.12,3 – 50.000 kr) femte par invändigt. Fram på innerspår hela vägen.
6 VÄSTERBO FANTAST (1.12,5 – 500 kr) andra par utvändigt. Tappade över upploppet.
3 ON TRACK PIRATEN (1.12,5 – 500 kr) fjärde par invändigt, ut i andraspår 700 kvar och attack i tredjespår 500 kvar. Kom ingenstans i det höga avslutningstempot.
8 DIGITAL INK (1.12,6 – 500 kr) tredje par utvändigt. Kvar där hela loppet.
7 MINDYOURVALUE W.F. (dug – 500 kr) startgalopp.

Tempo: Första 500 m: 1.11,5 (Muscle Hustle), första 1.000 m: 1.13,8 (Propulsion) Sista 500 m:1.07,9

 

Fokustema
Norrlands Grand Prix, försök
Läs senare

Zephyr Kronos fungerade med Örjan

BODEN. Efter fyra starter i Sverige föll bitarna på plats i den femte för högkapable Zephyr Kronos.
Av
Lars G Dahlgren
Zephyr Kronos vann lätt för Örjan Kihlström och nu kan tränaren Daniel Redén ta ny sats mot storloppen med den fyraårige Ready Cash-sonben. Foto: Simon Hagen/Sulkysport
Zephyr Kronos vann lätt för Örjan Kihlström och nu kan tränaren Daniel Redén ta ny sats mot storloppen med den fyraårige Ready Cash-sonben. Foto: Simon Hagen/Sulkysport

Örjan Kihlström tog för första gången plats bakom Zephyr Kronos (e. Ready Cash – Orange Kronos) och då fanns det inga tendenser till strul eller galopp för den här inte okomplicerade fyraåringen. Det bar iväg till ledningen direkt och efter att ha fått bestämma tempot trampade Zephyr Kronos undan lätt på 1.12,9a/2.140 via 1.08,5 sista 500 meterna.

Detta i ett försök till Norrlands Grand Prix, så nu kan Daniel Redén planera in en tripp till Bergsåker och finalen med 250.000 kronor till vinnaren den 18 juli, mellan Sprintermästaren och Derbyuttagningarna i slutet av augusti.

– Det är en stor och grov häst som det driver bra för. Zephyr Kronos skötte sig fint och visade bra uppfattning, konstaterade Örjan Kihlström.

Zephyr Kronos spenderade två- och treåringssäsongerna hos Jimmy Takter och startade i både Hambletonian och Kentucy Futurity, men fick inte speciellt bra utdelning på sin kapacitet eftersom han varit stänkrädd. Nu när Zephyr Kronos fick trava i ledningen fungerade han utan anmärkning.

I sin andra start på svensk mark gick Zephyr Kronos till final i Kungapokalen, med en fjärdeplats i försöket.