Fokustema
Femåriga utländska
Läs senare

Hoten från öst

Inte sedan B.W.T.Magic klev in i 2001 års Elitlopp och tog upp kampen med Varenne redan i försöket har en finsktränad häst känts riktigt haussad mot den äldre eliten.
Nu hoppas många att Solvalla Grand Prix-vinnaren Workout Wonder ska bli hästen som tänder ett nytt hopp i den finländska travsporten.
– Min häst är jättebra, men vi har mött och förlorat mot den finska derbyvinnaren Elian Web. Jag bedömer den hästen som lika bra, kanske är den rentav ännu bättre, varnar Workout Wonders tränare Jarno Kauhanen.
Av
Emil Persson
Jarno Kauhanen, Workout Wonder och Tommi Kylliäinen jagar snabb revansch efter galoppmisslyckandet i lördags. Foto Leif Norberg/ALN
Jarno Kauhanen, Workout Wonder och Tommi Kylliäinen jagar snabb revansch efter galoppmisslyckandet i lördags. Foto Leif Norberg/ALN

Stora ord, men från en sansad man. Så kan man sammanfatta Jarno Kauhonens omdöme eftersom han hela tiden verkat ytterst medveten om vilken nivå hans egna häst håller.

Och att Workout Wonder (e. Conway Hall) är bra har den svenska travpubliken fått se. Efter två andraplatser och en femteplats inom Solvallaserien så spurtade han ner toppar som Uncle Lasse, In Vain Sund, Wild Honey och Target Kronos i finalen av Solvalla Grand Prix den 26 november.
– Att vinna Solvalla Grand Prix var jätteroligt och ett kvitto på att vi har en bra häst, men för att kunna matcha den yttersta eliten krävs det att han tar ett steg till. Jag sade redan i höstas att hästen får avgöra hur den här säsongen blir kring matchningen, säger Kauhonen.

Hur har vintern flutit på?
– Det har varit en bra vinter och vi har kunnat träna på bra hela tiden även om underlaget varit lite varierande. Han har tränat på för tryckvagn i vinter och byggt på sig lite mer muskler. Annars tycker jag inte att det är någon direkt skillnad på honom.

När blir årsdebuten?
– Jag har inte kört så fort med hästen ännu och när årsdebuten blir av är inte bestämt ännu. Det kan vara så att han kommer ut redan i slutet av mars eller så blir det i början av april.

Är Elitloppet tänkbart redan i år?
– Då måste allt verkligen flyta på och han måste presterat på en väldigt hög nivå under våren. Jag vill inte ta de orden i min mun utan tänker kanske främst på lopp som Prix Etain Royal och Kymi Grand Prix kan vara aktuella på hemmaplan, men det där får ge sig under året.

Känner du av att det är många som hoppas att finsk travsport ska ha sitt nya affischnamn i Workout Wonder?
– Ja, det är många som frågat under vintern hur det gått med träningen och som vill att det ska gå bra för oss. Det märks att folk vill att vi ska ha en bra häst i Finland, men det är inte bara min häst som är ett hopp. Vi mötte Elian Web i Mikkeli i somras och förlorade. Jag bedömer den hästen som lika bra, kanske är den rentav ännu bättre…

Inbjuden till storlopp

Nämnde Elian Web (e. Like A Prayer) gjorde fyra starter i Norrbotten som tvååring, men stod över svensk mark helt säsongen efteråt.
I fjol avklarades årsdebuten via en femteplats på Umåker, men därefter var det bara lopp hemma i Finland som gällde.
Och som han sprang! Efter att ha slutat tvåa i finska Kriteriet som treåring sopade han rent under fyraåringssäsongen.
Segern i Derbyt bärgades trots att han fick lägga en otroligt tuff speed i tidigt skede på den krävande banan.
Årsbokslut gjordes med sju segrar samt två andraplatser på nio starter och 230.362 euro i intjänade prispengar.
– Elian Web fick en lång vila, men har sedan tränat på bra – och mycket – hela vintern. Han har gått ett banjobb och tanken är att han ska få ett jobb till i sig innan vi siktar mot årsdebut i Tammerfors i början av april, säger hästens tränare Katja Melkko som har sambon Janne Soronen i sulkyn bakom hästen.

För Elian Webs del kan det bli matchning mot tuffa elithästar redan i det andra loppet för året.
– Går han bra i det loppet så siktar vi på att starta i Prix Etain Royal i Seinäjoki den 22 april. Vi är indbjudna dit, men då måste han som sagt vara bra i årsdebuten. Finlandia Ajo tror jag inte blir aktuellt i år och vi försöker nog hålla lite låg profil rent allmänt. Främst tittar vi mot att starta i Suur-Hollola-Ajo till sommaren då det är mycket pengar att köra om och bara öppet för finska hästar.

Och därefter kanske en start i Jubileumspokalen på Solvalla skulle kunna passa bra…?
– Det är många som pratat om att vi ska åka och starta i det loppet. Det kan vara en bra idé att bara möta femåringar.

Vad tycker du att din häst har för egenskaper?
– Jag tycker att han går över alla distanser, är startsnabb och allmänt allround. Han har en spännande framtid, men i år tar vi det nog lite lugnt som sagt. Vi hoppas kunna ha en häst för eliten i många år framöver, säger Katja Melkko.

”Blir tufft räcka till”

Om femåringssäsongen är motsedd i det finska lägret så ligger Frode Hamre lite lägre kring El Diablo B.R. (e. Muscle Hill).
Efter att den norske Derbyvinnaren övertygat stort i såväl uttagningslopp som semifinalen av Breeders’ Crown ströks han till finalen på grund av hälta.
– El Diablo B.R. blev friskförklarad runt nyår och har befunnit sig på Alebäck Stuteri där han blivit tappad på sperma. Som son till Muscle Hill så finns det ett intresse för hans tjänster och dessutom är han ju bra själv, det visade han ju även på svensk mark i fjol. Nu när den här säsongen blir lite förskjuten och först lär innebära att årsdebuterar i maj eller juni så har jag inga stora förväntningar utan fokus blir framförallt mot sexåringssäsongen, säger Frode Hamre.

I vårt södra grannland Danmark stod Axel (e. Love You) högst upp på pallen i såväl Kriteriet som Derbyt.
Jydskamatören Karsten Holm tränar den lufsige fuxen som vunnit 16 lopp på 22 starter, men nu stundar helt andra utmaningar.
Något som kretsen kring hästen verkar vara ytterst väl medvetna om.
– Vi får se hur kan bära sina pengar för i ärlighetens namn har han ju startat i lite skyddad konkurrens här i Danmark och bara mött sina kullkamrater. Hästen är långsam från start och riskerar att tappa position i den höga klass han befinner sig i och då är det väldigt tufft att räcka till, säger tränarsambon Ellen Piltoft.

Vintern har dessutom inte varit helt optimal.
– Nej, han har fått en lite längre vinterpaus än vad det var tänkt. Vi har vårt stall ute på landet och haft dåliga träningsförhållande så vi har egentligen inte kommit igång på allvar förrän nu under de senaste veckorna. Hästen går intervallträning på rakbana och kanske ändrar vi lite i upplägget och tränar lite hårdare för han är faktiskt inte så tufft tränad såhär långt i karriären.

Hur bra tror du att hästen är?
– Den bästa häst vi haft tidigare är Photo Vategård (417.281 DKK, red.anm.) så har svårt att sätta in vår häst i ett större sammanhang och bedöma om han verkligen kommer kunna ta nästa steg.

När tror du årsdebuten kommer äga rum?
– Tanken är att han ska årsdebutera i mitten av juni eller i slutet av den månaden. Tidigare kommer det inte bli. Vår stora dröm är att kunna åka till Frankrike med honom och starta på Vincennes. Där blir han inte lika påverkad av att han inte är så snabb iväg och den bankroppen tror jag kan passa honom fint, men än så länge är det bara en dröm, säger Ellen Piltoft.

Till Solvalla om flyg?

Traders. Foto Mia Törnberg
Traders. Foto Mia Törnberg

Charly du Noyer (e. Ready Cash) har räknats som den ledande i kullen i Frankrike, med viss galopplystnad vissa perioder. Ready Cash-sonen tävlade tufft under vintermeetinget på Vincennes och fokuserar de närmaste månaderna på avelsarbetet. Efter det har han som sitt viktigaste säsongsmål femåringskriteriet Criterium des 5 Ans som körs i början av september.

Italienske världsrekordhållaren Traders (e. Ready Cash) (1.10,1am på Vincennes när han i november slog självaste Bold Eagle) finns i samma stall som Charly du Noyer, Philippe Allaires, och i det fallet är utflykter utomlands tänkbara.
– Även Traders ska under våren verka som avelshingst. Han har dock andra lopp än Charly du Noyer att sikta på, och Traders saknar fortfarande en grupp I-seger i sitt ”cv”. Det vore kul om han kunde få en sådan, säger Philippe Allaire.

Då finns väl två lopp som är som klippta och skurna för det, Solvallas Jubileumspokal i augusti för femåringar och Europeiskt Femåringschampionat som också körs på Solvalla Kriteriehelgen den 1 oktober?
– Ja, det är intressant…men resan är lång och avskräckande. Blir det flygtransport från Frankrike till de tävlingsdagarna, eller någon av dem, blir de loppen ännu mer intressanta, säger Philippe Allaire.

Storlopp i Europa 2017, Femåringar
Datum
LoppBanaPrissumma
25 mars
Kjell P Dahlströms Minne
Mantorp400.000 kronor
14 april
Hertigen Av Värmland, Prins Carl Philips Jubileumspokal
Färjestad500.000 kronor
14 april
Folke Hjalmarssons Minneslopp (ston)
Färjestad200.000 kronor
22 april
Berth Johanssons Memorial
Umåker400.000 kronor
29 april
Lovely Godivas Minne (ston)Åby52.000 euro
11 juni
Akershus Traktors Europamatch (4-5 år)
Bjerke60.000 euro
16 augusti
JubileumspokalenSolvalla181.000 euro
1 oktober
Europeiskt Femåringschampionat
Solvalla100.000 euro
9 november
Prix Marcel Laurent (4-5 år)
Vincennes120.000 euro
2 december
Prix Doynel de Saint-Quentin
Vincennes120.000 euro
24 december
Prix Tenor de Baune
Vincennes120.000 euro
Fokustema
Divonne-les-Bains
Läs senare

Nordemo-triumf i Frankrike

Alf Nordemos uppfödning Etoile du Nord tog sin andra seger på fransk mark och det skedde i ett lopp för femåriga ston – Prix de la Societe du Cheval Francais (€17.000) – i Divonne-les-Bains idag.
Av
Claes Freidenvall
Ron Kuiper hade en vinnare i Frankrike idag. Foto Mia Törnberg
Ron Kuiper hade en vinnare i Frankrike idag. Foto Mia Törnberg

Paul Philippe Ploquin guidade Ron Kuiper-tränade Etoile Nord (e. Laetenter Diem-Quartre Etoiles) till seger på 1.15,0/2.050 meter och belönades med 7.650 euro. Den triumfen var efterlängtad – förra gången Etoile du Nord toppade var i Prix de Jonchery sur Vesle (€19.000) i Reims den 31 oktober ifjol.

Alf Nordemo har fött upp stoet och hennes mor Quartre Etoiles (e. Korean), 1.21,0/€2.190, har åtta avkommor i startbar ålder – den yngsta är två och den äldsta nio år – och av dem toppar A l’Assaut (e. Buvetier d’Aunou), 1.15,6/€27.845, följd av Etoile Nord, 1.15,0/€27.060.

Mormor Etoile des Blaves (e. Traveller), 1.15,4/€441.759, tävlade framgångsrikt för Jean-Michel Bazire och vann bland annat Grupp I-loppet Prix de I’le-de-France (€150.000) med sin tränare i sadeln. I avelsboxen har hon sin främsta avkomma i Perfect el Major (e. Goetmals Wood), 1.13,9/€102.040.

Fokustema
Startlistor 24–28 augusti
Läs senare

24–28 augusti: Multijackpot, Danskt Derby och V86 Express

I helgen är det toppsport både på Bergsåker och på Charlottenlund i Danmark.
Här är startlistorna till Bergsåkers dubbla V75-omgångar, Danskt Travderbyt samt ytterligare 13 banor lördag till onsdag.
Av
Redaktionen
Ringostarr Treb vann Hugo Åbergs Memorial och är favorit i Sundsvall Open Trot. Ett lopp han vann 2017. Foto Simon Hagen
Ringostarr Treb vann Hugo Åbergs Memorial och är favorit i Sundsvall Open Trot. Ett lopp han vann 2017. Foto Simon Hagen

Sulkysport presenterar två gånger i veckan startlistor till alla svenska travbanor sammanställt i enkelt pdf-format som kan laddas ned, här på hemsidan.
Varje tävlingsdags startlistor finns sammanställda på två sidor med banans huvudspelform på ena sidan och övriga lopp på andra sidan.

Här kan du ladda ned och kolla in startlistorna från lördag till onsdag.

Startlistor som finns med i det här digitala pdf-dokumentet:
Lördag: Åmål (11.10), Bergsåker V75 med multijackpot (14.45), Mantorp (18.30)
Söndag: Skellefteå (11.00), Hagmyren (11.10), Charlottenlund V75 (12.45)
Måndag: Östersund (12.20), Halmstad V64 (18.20), Eskilstuna (18.25), Färjestad (18.30)
Tisdag: Romme (12.20), Solvalla V64 (18.20), Axevalla (18.30)
Onsdag: Solvalla/Åby V86 (18.15)

Autokort e-tidning
89 kronor i månaden
Enkelt och smidigt
Varje onsdag på din dator, surfplatta och smartphone
Beställ
Fokustema
Drivningen i Tingsryd
Läs senare

Fiore utan körspö i tre månader?

Christian Fiore kan komma att köra utan körspö i tre månader! Detta förslag har kommit upp på bordet efter att Halmstadlärlingen stängdes av fyra veckor för oreglementsenlig drivning i ett lopp i Tingsryd i söndags.
Av
Lars G Dahlgren
Christian Fiore dömdes till fyra veckors avstängning för drivning igår i Tingsryd och ska dessutom betala 6.000 kronor i böter. Foto Hanold/ALN
Christian Fiore dömdes till fyra veckors avstängning för drivning igår i Tingsryd och ska dessutom betala 6.000 kronor i böter. Foto Hanold/ALN

Halmstadtravet har idag (torsdag) skickat ut ett pressmeddelande där man redogör för de handlingar som gjorts av ledningen på Christian Fiores hemmabana efter den uppmärksammade drivningen av vinnande Taiga Woodland i söndags.

”Vi tog kontakt med Christian Fiore och Laura Myllymaa för att se om han kan tänka sig att frivilligt göra något som vore en markering på att han förstått allvaret i det han gjort. Att be om ursäkt hjälper inte. Det har vi sett prov på i andra sammanhang. Deras förslag var att Christian kör utan körspö i totalt tre månader som en markering på eftertanke. Det tycker vi är ett mycket bra förslag”, skriver Halmstadtravets verkställande direktör Dag Ekner, sportchef Jan-Olof Molin och måldomare Mats Kvint.

Kontakt har även tagits med Svensk Travsports ordförande Marjaana Alaviuhkola med följden att föreslaget om ”att frivilligt avstå körspö” tas upp i styrelsen redan under nästa veckas Derbyhelg.

Halmstadtravets ledning anser att påföljden – 6.000 kronor i böter och fyra veckors avstängning – var för lågt satt, även om den följde reglementets mallar och skrivning. Halmstadtravet har fått besked från ST:s chef Ulf Hörnberg att ST:s uppfattning är att påföljden står i relation till det som skett utifrån nuvarande reglemente, men stannar alltså inte vid det utan ville att Christian Fiore på något sätt skulle ”sona hårdare” det han gjort i det aktuella loppet. Det var detta som resulterade i förslaget att Christian Fiore frivilligt skulle avstå att ha med sig körspö ut i loppen under en tidsperiod efter att avstängningen avtjänats.

Detta är förstås inte oprobelamatiskt ur vare sig sportslig eller spelmässig synvinkel. Till exempel kan ju då Fiore inte på samma sätt som sina medtävlare i loppen använda körspöet som korrigeringsmedel för att till exempel få hästen mer framåt i situationer där den bryter, skyggar eller är ”ofokuserad”.

Det ska också nämnas att banveterinären på Tingsrydstravet, inspekterade Taiga Woodland efter loppet men kunde inte hitta några märken från kuskens drivning och att Svensk Travsport satt Fiore på den speciella bevakningslista som innebär att varje drivningsförseelse han gör sig skyld til framöver automatiskt medför avstängning (terminologi för det: alla Fiores drivningar utöver vad reglementet tillåtet klassas som tredjegångsförseelse).

Halmstadstravets pressmeddelande i sin helhet

 

”Angående drivningen på Tingsryd

Vi har fått frågan hur vi har tänkt agera gällande Christian Fiores drivning vid söndagens tävlingar på Tingsryd. Vi har gjort följande:

Vi träffades på måndagen och tittade på loppets slutskede ett antal gånger. Detta med bästa tänkbara bilder. Efter det hade vi en överläggning och vi konstaterade då att vi anser att straffet är för lite i relation till det vi ser. Då tar vi även hänsyn till tidigare i år då Christian Fiore dömdes hos oss för dåligt uppförande i en dom som även inkluderade hanteringen av en unghäst på banan. De enda som skulle kunna agera innanför ett regelverk är dock ST centralt. 

Vi tog därför kontakt med ST i form av Ulf Hörnberg tisdag morgon. De hade redan haft fallet uppe tidigare samma morgon. På frågan om de avser att fastställa ett strängare straff är svaret nej. Deras uppfattning är att straffet står i relation till det som skett utifrån det reglemente som finns för närvarande. 
Frågan ställs nu också om vi kan få deras mandat att agera hårdare utifrån att Christian Fiore har sin licens kopplad till oss. Här trycker vi även på att vi vill kunna väga in det tidigare straffet från oss i år. Svaret är nej från ST även kring detta. 

4.  Då återstår om vi skulle agera helt utanför regelboken som i fallet med de fyra italienska kuskarna. Det är inte aktuellt då vi var den enda banan i landet som i det fallet tog ställning.

Med detta sagt gjorde vi ytterligare två saker.  

Vi tog kontakt med Christian Fiore och Laura Myllymaa för att se om han kan tänka sig att frivilligt göra något som vore en markering på att han förstått allvaret i det han gjort. Att be om ursäkt hjälper inte. Det har vi sett prov på i andra sammanhang. Deras förslag var att Christian kör utan körspö i totalt 3 månader som en markering på eftertanke. Det tycker vi är ett mycket bra förslag.

Vi har även varit i kontakt med ST:s ordförande Marjaana Alaviuhkola och framfört våra synpunkter. Hon har lovat att ST:s styrelse skyndsamt kommer att ta upp frågan. Med frågan ställd om nuvarande reglemente täcker in det vi önskar när vi även i en framtid avser att tävla med hästar. 
För Halmstadtravet

Dag Ekner, Jan-Olof Molin samt Mats Kvint”