Fokustema
Femåriga utländska
Läs senare

Hoten från öst

Inte sedan B.W.T.Magic klev in i 2001 års Elitlopp och tog upp kampen med Varenne redan i försöket har en finsktränad häst känts riktigt haussad mot den äldre eliten.
Nu hoppas många att Solvalla Grand Prix-vinnaren Workout Wonder ska bli hästen som tänder ett nytt hopp i den finländska travsporten.
– Min häst är jättebra, men vi har mött och förlorat mot den finska derbyvinnaren Elian Web. Jag bedömer den hästen som lika bra, kanske är den rentav ännu bättre, varnar Workout Wonders tränare Jarno Kauhanen.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Jarno Kauhanen, Workout Wonder och Tommi Kylliäinen jagar snabb revansch efter galoppmisslyckandet i lördags. Foto Leif Norberg/ALN
Jarno Kauhanen, Workout Wonder och Tommi Kylliäinen jagar snabb revansch efter galoppmisslyckandet i lördags. Foto Leif Norberg/ALN

Stora ord, men från en sansad man. Så kan man sammanfatta Jarno Kauhonens omdöme eftersom han hela tiden verkat ytterst medveten om vilken nivå hans egna häst håller.

Och att Workout Wonder (e. Conway Hall) är bra har den svenska travpubliken fått se. Efter två andraplatser och en femteplats inom Solvallaserien så spurtade han ner toppar som Uncle Lasse, In Vain Sund, Wild Honey och Target Kronos i finalen av Solvalla Grand Prix den 26 november.
– Att vinna Solvalla Grand Prix var jätteroligt och ett kvitto på att vi har en bra häst, men för att kunna matcha den yttersta eliten krävs det att han tar ett steg till. Jag sade redan i höstas att hästen får avgöra hur den här säsongen blir kring matchningen, säger Kauhonen.

Hur har vintern flutit på?
– Det har varit en bra vinter och vi har kunnat träna på bra hela tiden även om underlaget varit lite varierande. Han har tränat på för tryckvagn i vinter och byggt på sig lite mer muskler. Annars tycker jag inte att det är någon direkt skillnad på honom.

När blir årsdebuten?
– Jag har inte kört så fort med hästen ännu och när årsdebuten blir av är inte bestämt ännu. Det kan vara så att han kommer ut redan i slutet av mars eller så blir det i början av april.

Är Elitloppet tänkbart redan i år?
– Då måste allt verkligen flyta på och han måste presterat på en väldigt hög nivå under våren. Jag vill inte ta de orden i min mun utan tänker kanske främst på lopp som Prix Etain Royal och Kymi Grand Prix kan vara aktuella på hemmaplan, men det där får ge sig under året.

Känner du av att det är många som hoppas att finsk travsport ska ha sitt nya affischnamn i Workout Wonder?
– Ja, det är många som frågat under vintern hur det gått med träningen och som vill att det ska gå bra för oss. Det märks att folk vill att vi ska ha en bra häst i Finland, men det är inte bara min häst som är ett hopp. Vi mötte Elian Web i Mikkeli i somras och förlorade. Jag bedömer den hästen som lika bra, kanske är den rentav ännu bättre…

Inbjuden till storlopp

Nämnde Elian Web (e. Like A Prayer) gjorde fyra starter i Norrbotten som tvååring, men stod över svensk mark helt säsongen efteråt.
I fjol avklarades årsdebuten via en femteplats på Umåker, men därefter var det bara lopp hemma i Finland som gällde.
Och som han sprang! Efter att ha slutat tvåa i finska Kriteriet som treåring sopade han rent under fyraåringssäsongen.
Segern i Derbyt bärgades trots att han fick lägga en otroligt tuff speed i tidigt skede på den krävande banan.
Årsbokslut gjordes med sju segrar samt två andraplatser på nio starter och 230.362 euro i intjänade prispengar.
– Elian Web fick en lång vila, men har sedan tränat på bra – och mycket – hela vintern. Han har gått ett banjobb och tanken är att han ska få ett jobb till i sig innan vi siktar mot årsdebut i Tammerfors i början av april, säger hästens tränare Katja Melkko som har sambon Janne Soronen i sulkyn bakom hästen.

För Elian Webs del kan det bli matchning mot tuffa elithästar redan i det andra loppet för året.
– Går han bra i det loppet så siktar vi på att starta i Prix Etain Royal i Seinäjoki den 22 april. Vi är indbjudna dit, men då måste han som sagt vara bra i årsdebuten. Finlandia Ajo tror jag inte blir aktuellt i år och vi försöker nog hålla lite låg profil rent allmänt. Främst tittar vi mot att starta i Suur-Hollola-Ajo till sommaren då det är mycket pengar att köra om och bara öppet för finska hästar.

Och därefter kanske en start i Jubileumspokalen på Solvalla skulle kunna passa bra…?
– Det är många som pratat om att vi ska åka och starta i det loppet. Det kan vara en bra idé att bara möta femåringar.

Vad tycker du att din häst har för egenskaper?
– Jag tycker att han går över alla distanser, är startsnabb och allmänt allround. Han har en spännande framtid, men i år tar vi det nog lite lugnt som sagt. Vi hoppas kunna ha en häst för eliten i många år framöver, säger Katja Melkko.

”Blir tufft räcka till”

Om femåringssäsongen är motsedd i det finska lägret så ligger Frode Hamre lite lägre kring El Diablo B.R. (e. Muscle Hill).
Efter att den norske Derbyvinnaren övertygat stort i såväl uttagningslopp som semifinalen av Breeders’ Crown ströks han till finalen på grund av hälta.
– El Diablo B.R. blev friskförklarad runt nyår och har befunnit sig på Alebäck Stuteri där han blivit tappad på sperma. Som son till Muscle Hill så finns det ett intresse för hans tjänster och dessutom är han ju bra själv, det visade han ju även på svensk mark i fjol. Nu när den här säsongen blir lite förskjuten och först lär innebära att årsdebuterar i maj eller juni så har jag inga stora förväntningar utan fokus blir framförallt mot sexåringssäsongen, säger Frode Hamre.

I vårt södra grannland Danmark stod Axel (e. Love You) högst upp på pallen i såväl Kriteriet som Derbyt.
Jydskamatören Karsten Holm tränar den lufsige fuxen som vunnit 16 lopp på 22 starter, men nu stundar helt andra utmaningar.
Något som kretsen kring hästen verkar vara ytterst väl medvetna om.
– Vi får se hur kan bära sina pengar för i ärlighetens namn har han ju startat i lite skyddad konkurrens här i Danmark och bara mött sina kullkamrater. Hästen är långsam från start och riskerar att tappa position i den höga klass han befinner sig i och då är det väldigt tufft att räcka till, säger tränarsambon Ellen Piltoft.

Vintern har dessutom inte varit helt optimal.
– Nej, han har fått en lite längre vinterpaus än vad det var tänkt. Vi har vårt stall ute på landet och haft dåliga träningsförhållande så vi har egentligen inte kommit igång på allvar förrän nu under de senaste veckorna. Hästen går intervallträning på rakbana och kanske ändrar vi lite i upplägget och tränar lite hårdare för han är faktiskt inte så tufft tränad såhär långt i karriären.

Hur bra tror du att hästen är?
– Den bästa häst vi haft tidigare är Photo Vategård (417.281 DKK, red.anm.) så har svårt att sätta in vår häst i ett större sammanhang och bedöma om han verkligen kommer kunna ta nästa steg.

När tror du årsdebuten kommer äga rum?
– Tanken är att han ska årsdebutera i mitten av juni eller i slutet av den månaden. Tidigare kommer det inte bli. Vår stora dröm är att kunna åka till Frankrike med honom och starta på Vincennes. Där blir han inte lika påverkad av att han inte är så snabb iväg och den bankroppen tror jag kan passa honom fint, men än så länge är det bara en dröm, säger Ellen Piltoft.

Till Solvalla om flyg?

Traders. Foto Mia Törnberg
Traders. Foto Mia Törnberg

Charly du Noyer (e. Ready Cash) har räknats som den ledande i kullen i Frankrike, med viss galopplystnad vissa perioder. Ready Cash-sonen tävlade tufft under vintermeetinget på Vincennes och fokuserar de närmaste månaderna på avelsarbetet. Efter det har han som sitt viktigaste säsongsmål femåringskriteriet Criterium des 5 Ans som körs i början av september.

Italienske världsrekordhållaren Traders (e. Ready Cash) (1.10,1am på Vincennes när han i november slog självaste Bold Eagle) finns i samma stall som Charly du Noyer, Philippe Allaires, och i det fallet är utflykter utomlands tänkbara.
– Även Traders ska under våren verka som avelshingst. Han har dock andra lopp än Charly du Noyer att sikta på, och Traders saknar fortfarande en grupp I-seger i sitt ”cv”. Det vore kul om han kunde få en sådan, säger Philippe Allaire.

Då finns väl två lopp som är som klippta och skurna för det, Solvallas Jubileumspokal i augusti för femåringar och Europeiskt Femåringschampionat som också körs på Solvalla Kriteriehelgen den 1 oktober?
– Ja, det är intressant…men resan är lång och avskräckande. Blir det flygtransport från Frankrike till de tävlingsdagarna, eller någon av dem, blir de loppen ännu mer intressanta, säger Philippe Allaire.

Storlopp i Europa 2017, Femåringar
Datum
LoppBanaPrissumma
25 mars
Kjell P Dahlströms Minne
Mantorp400.000 kronor
14 april
Hertigen Av Värmland, Prins Carl Philips Jubileumspokal
Färjestad500.000 kronor
14 april
Folke Hjalmarssons Minneslopp (ston)
Färjestad200.000 kronor
22 april
Berth Johanssons Memorial
Umåker400.000 kronor
29 april
Lovely Godivas Minne (ston)Åby52.000 euro
11 juni
Akershus Traktors Europamatch (4-5 år)
Bjerke60.000 euro
16 augusti
JubileumspokalenSolvalla181.000 euro
1 oktober
Europeiskt Femåringschampionat
Solvalla100.000 euro
9 november
Prix Marcel Laurent (4-5 år)
Vincennes120.000 euro
2 december
Prix Doynel de Saint-Quentin
Vincennes120.000 euro
24 december
Prix Tenor de Baune
Vincennes120.000 euro
Fokustema
Doping
Läs senare

Fast för doping efter hårprov

En amatörtränad häst testade positivt för doping efter seger i ett montélopp på Solvalla i januari.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant

Svensk Travsport rapporterar om dopingfallet på sin hemsida. Det handlar om sexårige valacken Power Memphis (e. Mr Pine Chip), som lämnade positivt A-prov via hårprov efter segern på Solvalla den 22 januari.

Hårprovet visade spår av det manliga könshormonet testosteron. Så här skriver Svensk Travsport om substansen: Testosteron är ett manligt könshormon och är originalet till de syntetiska anabola steroiderna. I dopningssammanhang används anabola steroider för att öka muskelmassa, fysisk styrka och uthållighet.

B-provet är skickat för analys på ett annat laboratorium och ST har inlett en utredning. Power Memphis är belagd med startförbud tills vidare.

Fokustema
Nyfödda
Läs senare

Dubbla föl i Stenkullen

Christina och Mats Olsson i Stenkullen kan rapportera om två fölningar. Quill Pen har fått ett sto efter Explosive Matter och Snow Angel en hingst efter S.J.'s Caviar.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Snow Angel (e. Order By Fax), 1.12,0ak/723.400 kr, tävlade för Mats Olsson och vann nio lopp på 68 starter. Hennes hingst efter S.J.’s Caviar är hennes första avkomma.

Snow Angels son efter S.J.’s Caviar. Foto: privat

Själv är Snow Angel undan Angel’s Light (e. Angus Hall), 1.17,7k/26.500 kr. Hennes mor Flash Light (e. Mack Lobell), 1.16,3ak/97.500 kr, har sin överlägset bästa avkomma i Malin Löfgrens stjärna Sanity (e. Love You), 1.09,2ak/10.280.145 kr, vilken deltog i Elitloppet två gånger.

Andra avkomman

Quill Pen (e. Offshore Dream-In Writing), 1.12,3ak/506.688 kr, har en avkomma sedan tidigare – en tvåårig dotter efter Raja Mirchi – och i år har hon fått ett sto efter Explosive Matter.

Hennes mor In Writing (e. Malabar Man), 1.16,0/$4.376, fick fem avkommor och samtliga tog sig till tävlingsbanan med I Am Dynamite (e. Love You), 1.12,7am/817.450 kr, som den främste.

Ni vet väl att ni kan maila in fölrapporter för fri publicering? Uppge mor, far och kön på fölet. Skriv också om ni bestämt vilken hingst stoet ska gå till i år och skicka gärna med en bild. Maila till Sulkysport

Fokustema
Gävle
Läs senare

Positivt A-prov av 1.10-travare

I mars sprang Picasso 1.10,1a/1.640 meter i Gävle.
Idag rapporterar Svensk Travsport att den tolvårige valacken lämnat ett positivt A-prov.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant

ST meddelar följande:

Det urinprov som togs efter loppet visar i analysen av A-provet på förekomst av substanserna Koffein och Teofyllin över rapporteringsnivå”.

Tills vidare har Picasso, som tränas av Gävles Troels Andersen, startförbud och B-provet skickas till ett franskt laboratorium för analys. Svensk Travsport har startat en utredning.

Fakta

  • Koffein är ett centralstimulerande medel med uppiggande effekt. Teofyllin är en metabolit (nedbrytningsprodukt) till koffein.
  • Koffein finns inte i något registrerat läkemedel för häst i Sverige. Däremot finns det koffein ensamt eller i kombination med andra läkemedelssubstanser i flera humanläkemedel.
  • Koffein finns i ett antal livsmedel och även förekomst i vissa foder har tidigare konstaterats.