Fokustema
Femåriga utländska
Läs senare

Hoten från öst

Inte sedan B.W.T.Magic klev in i 2001 års Elitlopp och tog upp kampen med Varenne redan i försöket har en finsktränad häst känts riktigt haussad mot den äldre eliten.
Nu hoppas många att Solvalla Grand Prix-vinnaren Workout Wonder ska bli hästen som tänder ett nytt hopp i den finländska travsporten.
– Min häst är jättebra, men vi har mött och förlorat mot den finska derbyvinnaren Elian Web. Jag bedömer den hästen som lika bra, kanske är den rentav ännu bättre, varnar Workout Wonders tränare Jarno Kauhanen.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Jarno Kauhanen, Workout Wonder och Tommi Kylliäinen jagar snabb revansch efter galoppmisslyckandet i lördags. Foto Leif Norberg/ALN
Jarno Kauhanen, Workout Wonder och Tommi Kylliäinen jagar snabb revansch efter galoppmisslyckandet i lördags. Foto Leif Norberg/ALN

Stora ord, men från en sansad man. Så kan man sammanfatta Jarno Kauhonens omdöme eftersom han hela tiden verkat ytterst medveten om vilken nivå hans egna häst håller.

Och att Workout Wonder (e. Conway Hall) är bra har den svenska travpubliken fått se. Efter två andraplatser och en femteplats inom Solvallaserien så spurtade han ner toppar som Uncle Lasse, In Vain Sund, Wild Honey och Target Kronos i finalen av Solvalla Grand Prix den 26 november.
– Att vinna Solvalla Grand Prix var jätteroligt och ett kvitto på att vi har en bra häst, men för att kunna matcha den yttersta eliten krävs det att han tar ett steg till. Jag sade redan i höstas att hästen får avgöra hur den här säsongen blir kring matchningen, säger Kauhonen.

Hur har vintern flutit på?
– Det har varit en bra vinter och vi har kunnat träna på bra hela tiden även om underlaget varit lite varierande. Han har tränat på för tryckvagn i vinter och byggt på sig lite mer muskler. Annars tycker jag inte att det är någon direkt skillnad på honom.

När blir årsdebuten?
– Jag har inte kört så fort med hästen ännu och när årsdebuten blir av är inte bestämt ännu. Det kan vara så att han kommer ut redan i slutet av mars eller så blir det i början av april.

Är Elitloppet tänkbart redan i år?
– Då måste allt verkligen flyta på och han måste presterat på en väldigt hög nivå under våren. Jag vill inte ta de orden i min mun utan tänker kanske främst på lopp som Prix Etain Royal och Kymi Grand Prix kan vara aktuella på hemmaplan, men det där får ge sig under året.

Känner du av att det är många som hoppas att finsk travsport ska ha sitt nya affischnamn i Workout Wonder?
– Ja, det är många som frågat under vintern hur det gått med träningen och som vill att det ska gå bra för oss. Det märks att folk vill att vi ska ha en bra häst i Finland, men det är inte bara min häst som är ett hopp. Vi mötte Elian Web i Mikkeli i somras och förlorade. Jag bedömer den hästen som lika bra, kanske är den rentav ännu bättre…

Inbjuden till storlopp

Nämnde Elian Web (e. Like A Prayer) gjorde fyra starter i Norrbotten som tvååring, men stod över svensk mark helt säsongen efteråt.
I fjol avklarades årsdebuten via en femteplats på Umåker, men därefter var det bara lopp hemma i Finland som gällde.
Och som han sprang! Efter att ha slutat tvåa i finska Kriteriet som treåring sopade han rent under fyraåringssäsongen.
Segern i Derbyt bärgades trots att han fick lägga en otroligt tuff speed i tidigt skede på den krävande banan.
Årsbokslut gjordes med sju segrar samt två andraplatser på nio starter och 230.362 euro i intjänade prispengar.
– Elian Web fick en lång vila, men har sedan tränat på bra – och mycket – hela vintern. Han har gått ett banjobb och tanken är att han ska få ett jobb till i sig innan vi siktar mot årsdebut i Tammerfors i början av april, säger hästens tränare Katja Melkko som har sambon Janne Soronen i sulkyn bakom hästen.

För Elian Webs del kan det bli matchning mot tuffa elithästar redan i det andra loppet för året.
– Går han bra i det loppet så siktar vi på att starta i Prix Etain Royal i Seinäjoki den 22 april. Vi är indbjudna dit, men då måste han som sagt vara bra i årsdebuten. Finlandia Ajo tror jag inte blir aktuellt i år och vi försöker nog hålla lite låg profil rent allmänt. Främst tittar vi mot att starta i Suur-Hollola-Ajo till sommaren då det är mycket pengar att köra om och bara öppet för finska hästar.

Och därefter kanske en start i Jubileumspokalen på Solvalla skulle kunna passa bra…?
– Det är många som pratat om att vi ska åka och starta i det loppet. Det kan vara en bra idé att bara möta femåringar.

Vad tycker du att din häst har för egenskaper?
– Jag tycker att han går över alla distanser, är startsnabb och allmänt allround. Han har en spännande framtid, men i år tar vi det nog lite lugnt som sagt. Vi hoppas kunna ha en häst för eliten i många år framöver, säger Katja Melkko.

”Blir tufft räcka till”

Om femåringssäsongen är motsedd i det finska lägret så ligger Frode Hamre lite lägre kring El Diablo B.R. (e. Muscle Hill).
Efter att den norske Derbyvinnaren övertygat stort i såväl uttagningslopp som semifinalen av Breeders’ Crown ströks han till finalen på grund av hälta.
– El Diablo B.R. blev friskförklarad runt nyår och har befunnit sig på Alebäck Stuteri där han blivit tappad på sperma. Som son till Muscle Hill så finns det ett intresse för hans tjänster och dessutom är han ju bra själv, det visade han ju även på svensk mark i fjol. Nu när den här säsongen blir lite förskjuten och först lär innebära att årsdebuterar i maj eller juni så har jag inga stora förväntningar utan fokus blir framförallt mot sexåringssäsongen, säger Frode Hamre.

I vårt södra grannland Danmark stod Axel (e. Love You) högst upp på pallen i såväl Kriteriet som Derbyt.
Jydskamatören Karsten Holm tränar den lufsige fuxen som vunnit 16 lopp på 22 starter, men nu stundar helt andra utmaningar.
Något som kretsen kring hästen verkar vara ytterst väl medvetna om.
– Vi får se hur kan bära sina pengar för i ärlighetens namn har han ju startat i lite skyddad konkurrens här i Danmark och bara mött sina kullkamrater. Hästen är långsam från start och riskerar att tappa position i den höga klass han befinner sig i och då är det väldigt tufft att räcka till, säger tränarsambon Ellen Piltoft.

Vintern har dessutom inte varit helt optimal.
– Nej, han har fått en lite längre vinterpaus än vad det var tänkt. Vi har vårt stall ute på landet och haft dåliga träningsförhållande så vi har egentligen inte kommit igång på allvar förrän nu under de senaste veckorna. Hästen går intervallträning på rakbana och kanske ändrar vi lite i upplägget och tränar lite hårdare för han är faktiskt inte så tufft tränad såhär långt i karriären.

Hur bra tror du att hästen är?
– Den bästa häst vi haft tidigare är Photo Vategård (417.281 DKK, red.anm.) så har svårt att sätta in vår häst i ett större sammanhang och bedöma om han verkligen kommer kunna ta nästa steg.

När tror du årsdebuten kommer äga rum?
– Tanken är att han ska årsdebutera i mitten av juni eller i slutet av den månaden. Tidigare kommer det inte bli. Vår stora dröm är att kunna åka till Frankrike med honom och starta på Vincennes. Där blir han inte lika påverkad av att han inte är så snabb iväg och den bankroppen tror jag kan passa honom fint, men än så länge är det bara en dröm, säger Ellen Piltoft.

Till Solvalla om flyg?

Traders. Foto Mia Törnberg
Traders. Foto Mia Törnberg

Charly du Noyer (e. Ready Cash) har räknats som den ledande i kullen i Frankrike, med viss galopplystnad vissa perioder. Ready Cash-sonen tävlade tufft under vintermeetinget på Vincennes och fokuserar de närmaste månaderna på avelsarbetet. Efter det har han som sitt viktigaste säsongsmål femåringskriteriet Criterium des 5 Ans som körs i början av september.

Italienske världsrekordhållaren Traders (e. Ready Cash) (1.10,1am på Vincennes när han i november slog självaste Bold Eagle) finns i samma stall som Charly du Noyer, Philippe Allaires, och i det fallet är utflykter utomlands tänkbara.
– Även Traders ska under våren verka som avelshingst. Han har dock andra lopp än Charly du Noyer att sikta på, och Traders saknar fortfarande en grupp I-seger i sitt ”cv”. Det vore kul om han kunde få en sådan, säger Philippe Allaire.

Då finns väl två lopp som är som klippta och skurna för det, Solvallas Jubileumspokal i augusti för femåringar och Europeiskt Femåringschampionat som också körs på Solvalla Kriteriehelgen den 1 oktober?
– Ja, det är intressant…men resan är lång och avskräckande. Blir det flygtransport från Frankrike till de tävlingsdagarna, eller någon av dem, blir de loppen ännu mer intressanta, säger Philippe Allaire.

Storlopp i Europa 2017, Femåringar
Datum
LoppBanaPrissumma
25 mars
Kjell P Dahlströms Minne
Mantorp400.000 kronor
14 april
Hertigen Av Värmland, Prins Carl Philips Jubileumspokal
Färjestad500.000 kronor
14 april
Folke Hjalmarssons Minneslopp (ston)
Färjestad200.000 kronor
22 april
Berth Johanssons Memorial
Umåker400.000 kronor
29 april
Lovely Godivas Minne (ston)Åby52.000 euro
11 juni
Akershus Traktors Europamatch (4-5 år)
Bjerke60.000 euro
16 augusti
JubileumspokalenSolvalla181.000 euro
1 oktober
Europeiskt Femåringschampionat
Solvalla100.000 euro
9 november
Prix Marcel Laurent (4-5 år)
Vincennes120.000 euro
2 december
Prix Doynel de Saint-Quentin
Vincennes120.000 euro
24 december
Prix Tenor de Baune
Vincennes120.000 euro
Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Fullt fokus på fyraåringar

Dagens morgonsvep handlar bland annat om fyraåringsstjärnor i såväl Sverige som Italien, men bland annat mycket berörs även att en svensk guldhäst ska pröva lyckan i Frankrike.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Mister Hercules och Örjan Kihlström är ett av de deltagande ekipagen i Prix Readly Express. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Mister Hercules och Örjan Kihlström är ett av de deltagande ekipagen i Prix Readly Express. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1Hur ska man göra för att slåss om en tätplacering i nästa års Elitlopp på Solvalla? Jo, vinna fyraåringsloppet Prix Readly Express på Solvalla med 400.000 kronor till vinnaren. I år är det dags för årets upplaga – den tredje i ordningen – och resultaten i Elitloppet drygt elva månader senare har varit minst sagt starkt när det gäller vinnarna i Prix Readly Express.

  • 2019: Svante Båth-tränade Attraversiamo (e. Kiss Francais) vann Prix Readly Express på svenska rekordet 1.10,5a/2.140 meter, fortsatte med att vinna Svenskt Travderby i september – och sluta tvåa i Elitloppet bakom Cokstile 2020!
  • 2020: Daniel Redén-tränade Don Fanucci Zet (e. Hard Livin) spetsvann lekande lätt Prix Readly Express på 1.11,8. han vann Sprintermästaren och slutade tvåa i Svenskt Travderby – innan han för några veckor sedan slog till med seger i Elitloppet 2021!

Vem av kvällens tolv deltagare är mogna att göra samma resa som Attraversiamo eller Don Fanucci Zet? Mest meriterade inför årets Prix Readly Express är fjolårets Breeders Crown-vinnare Mister Hercules (e. Trixton), Kriterietvåan San Moteur (e. Panne de Moteur) och Breeders Course-vinnaren Hell Bent For Am (e. Muscle Hill).

***

2 Efter tio år som lärling hos Björn Goop väljer nu 28-årige Anton Sverre att ta ut proffslicens, skriver Travronden. Sverre tar ut licens redan om två veckor så från och med 1 juli kan han titulera sig proffstränare.
– Jag blir proffstränare på Färjestad och ska hålla till på Peter Cederins gård, två och en halv mil utanför Karlstad. Det här är en familjesatsning och jag gör det tillsammans med min sambo. Svärfar kommer vara ett viktigt bollplank för mig, säger Sverre till Travronden och när han säger svärfar så syftar han på Peter Cederin vars dotter Helena alltså är sambo med Anton Sverre.

I inledningsskedet beräknar han att ha sju-åtta hästar på sin träningslista.

***

3 Solvalla (första start 18.30) bjuder på fina onsdagstävlingar även vid sidan om huvudnumret Prix Readly Express. Första Jubileumstestet för femåringar ser bland annat Reijo Liljendahls högkapable italienare Admiral As (e. Ready Cash) och Svante Båths fyrfaldige miljonär Global Adventure (e. S.J.’s Caviar).

Admiral As ska starta i onsdagens femåringslopp på Solvalla. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Svenskfödda duon Ambrosius (e. Uncle Lasse) och Indigo Sisu (e. Chocolatier) ställs mot fyra italienare och två jänkare i ett uttagningslopp till korta varianten av Breeders Course med final på Jägersro under Åbergskvällen i slutet av juli.
Vid sidan om Solvalla blir det även breddlopp på Hagmyren (första start 17.45) på onsdagskvällen.

Startlistorna till dagens tävlingar finner du här.

Och du förresten! Förra veckan var det stor V86-succé för Sulkysport. Full pott med åtta rätt och över 53.000 kronor i utdelning för systemförslaget till Vaggeryds tävlingar. Idag vid lunchtid kommer Emil Persson med sina drag, avslag och spikar till kvällens omgång på Solvalla.
Sulkysports andelssystem hos Vinna Tillsammans gav 2.127 kronor tillbaka på satsade 110 kronor.

Här går det att köpa andelar till kvällens V86-omgång!

***

4 Alessandro Gocciadoro är ständigt i farten och aktuell både på svensk mark och hemma i Italien. På Solvalla luftar han Cash Maker (e. Donato Hanover) respektive Zap di Girifalco (e. Dream Vacation) och på Capannelle-banan i Rom dyker fyraåringsstjärnan Bengurion Jet upp.

Maharajah-sonen övertygade stort då han vann Fyraåringseliten i Köpenhamn under Lunden-banans Copenhagen Cup-dag och ska nu genrepa inför Grupp I-loppet Gran Premio Tino Triossi (€154.000) som likaså avgörs i Rom den 29 juni.

Motståndarna är blott fem till antalet, men innehåller såväl  Bleff Dipa (e. Mister J.P.) som vann fjolårets Derby del Trotto (€847.000) som Bristol Cr (e. Owen Cr) som vann Gran Premio Mipaaf (€407.000) som tvååring.

Startlista
2.100 meter autostart

  1. Bleff Dipa – Roberto Vecchione
  2. Black Beauty Key – Vincenzo Luongo
  3. Bengurion Jet – Alessandro Gocciadoro
  4. Bristol Cr – Gaetano di Nardo
  5. Bonjovi Mmg – Dario Battistini
  6. Birba Caf – Enrico Bellei

***

5

Vagabond Bi och David Persson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Ett av fjolårets stora utropstecken Vagabond Bi (e. Varenne) har haft svårt att återfinna fjolårsformen. Nu görs en satsning söderut med hopp om att hästen ska passa väl in i franska lopp istället för att behöva tävla mot elitskiktet här hemma i Sverige.
– Det är struligt att som amatör stå som tränare på hästen i Frankrike när det är snabba ryck så nu tar vi hjälp av Fredrik Wallin som hjälper mig med allt där nere. Resan startar på fredag och vi siktar mot ett lopp i Caen på tisdag, säger David Persson.

Då handlar det om Prix de Corneville (€31.000) över 2.200 meter autostart för sju, åtta- och nioåriga hästar som högst tjänat 185.000 euro.

***

6 Det blev 8.000 norska kronor i böter för Ole Johan Östre efter söndagens uppmärksammade händelse på Bjerke där han efter galopp körde ikapp fältet och ”punktmarkerade” en konkurrent under 400 meter som därmed stod utan chans att attackera.

Det var Joakim Rasmussen och Hat Trick som Östre och hans Almond Paste slogs om samma spår med, men domarna ansåg tydligt att Rasmussen hade rätt till spåret. Östre tilldelades 3.000 norska kronor i böter för snäv körning och ytterligare 5.000 norska kronor i böter för osportsligt uppträdande.
– När en häst galopperar ska kusken ta hästen utåt i banan och bort från fältet så fort det är möjligt, men Östre väljer att inte göra det. Istället kör han upp till Rasmussen och lägger sig på utsidan. Det är vad vi menar är osportsligt upptränade, säger Bjerkes huvuddomare Morten Arnesen till TGN.no.

***

7 Gott om svenskintresse är det ont om i Frankrike denna onsdag. Såväl tävlingarna i Chartres som Vichy har premiumstatus och sänds i den franska trav- och galoppkanalen Equidia, men den enda svensktränade hästen som syns i listorna är Ron Kuipers Gentile Hollandia (e. Niky) som dyker upp i Prix France Adot 28 (€19.000) för femåringar.

Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Nuncio-son vann på 1.14-tid

Två blågula tränarsegrar på Pocono Downs – Jonas Czernyson och Anette Lorentzon – medan Nuncio-sonen Joygo vann ett kval i överlägsen stil.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Nuncio med sin skötare Catarina Lundström. Foto Stalltz.se
Nuncio med sin skötare Catarina Lundström. Foto Stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Storstjärnan Nuncio har sin första kull ute på tävlingsbanan i år och Anders ”Courant” Ströms uppfödning Joygo (e. Nuncio-Eleventeen) har redan vunnit en division i Kentucky Proud Series ($($7.000) på fair stakes-banan Lebanon Raceway.

Joygo när han såldes som ettåring. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Igår kvalade han på Meadows och även om han inte var lika överlägsen som i första framträdandet – vann med 17 längder – så utklassade han sina motståndare med 10,5 längder för sin tränare Roger Hammer på 1.14,6/1.609 meter.

Ifjol såldes Joygo för 12.000 dollar i Harrisburg. Modern Elventeen, 1.11,1/$16.180, har sin första avkomma i Joygo. Själv ingår modern i samma syskonskara som Swinging Royalty ($255.880), Cash Hit ($130.172) och Light’s Down Low ($100.857).

Avlade maiden

Scott Zeron guidade Goodgollymissmolly (e. Love You-Duolotta) till seger från spets med en längd och det treåriga stoet kom hem på 1.11,6/1.609 meter. Tränaren Jonas Czernyson deläger och förstapriset uppgick till 5.850 dollar.

Jonas Czernyson. Foto: Lina Alm

Det var stoets första seger och tidigare hade hon en tredjeplats som bäst på sex starter och 3.004 intjänade dollar. Goodgollymissmolly köptes för 20.000 dollar som ettåring i Harrisburg och hon är undan Duolotta (e. Muscles Yankee), 1.14,1/$9.059, vilken tidigare lämnat Lotto Winner (e. Credit Winner), 1.12,0/$166.461.

Duolotta ingår i sin tur i samma syskonskara som Valvec ($665.181), Twocarlane ($431.445) och Pinetucky ($192.560).

Tredje raka segern

Tidigare under dagen segrade Anette Lorentzon-tränade Kiss An Angel (e. Father Patrick-Falling For Flori) och Matt Kakaley från spets och det treåriga stoet försvann ifrån sina konkurrenter med drygt tre längder över upploppet på 1.12,2. Precis som Goodgollymissmolly erhöll Kiss An Angels ägare 5.850 dollar för segern. För Anette Lorentzon var det 50:e tränarsegern i år.

Anette Lorentzon-tränade Kiss An Angel vann igår. Jeannie Karlsson/Sulkysport

Stoet, som räknade in tredje raka triumfen, delägs av ACL Stuteri, Anette Lorentzon och bland uppfödarna finns Perry Söderberg. Ostartade modern Falling For Flori (e. Credit Winner) har sin första avkomma i Kiss An Angel.

Mormor Muchess (e. Yankee Glide), 1.13,1/$20.756, har sin främsta företrädare i tidigare Staffan Lind-tränade Captain Morgan (e. Cantab Hall), 1.09,6/$89.958. Muchness är i sin tur helsyster med toppstoet Falls For You, 1.09,7/$1.326.357. Hon vann Goldsmith Maid (C$410.000), Armbro Flight Stakes (C$361.225) och Kentucky Futurity Filly.

Fokustema
Solvalla
Läs senare

V86: Efterlängtad årsdebut

Efter sju månaders tävlingsuppehåll är det dags för fjolårets Kriterietvåa San Moteur att äntra tävlingsbanan på nytt.
– Hästen har gått otroligt många träningsjobb, men det är främst mot höstsäsongen som blickar, säger delägaren och uppfödaren Håkan Arvidsson.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
San Moteur och Björn Goop ska starta i Prix Readly Express. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
San Moteur och Björn Goop ska starta i Prix Readly Express. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Den nu fyraårige hingsten kom till Kriteriefinalen med fem raka segrar och var obesegrad inför det största treåringsslaget. Då fick han ge vika mot Brambling (e. Bold Eagle) trots en töpprestätion och efter galoppmisslyckandet i Breeders Crown-finalen i november har det varit förhållandevis tyst kring San Moteur.
– Men det har hela tiden varit planen att vänta tills mitten eller slutet av juni. Den här tiden har i princip flutit på helt utan uppehåll för hans del. Ja, några pass har fått ställas in när det varit för dåliga banor, men totalt sett har det flutit på väldigt bra och hästen är verkligen rejält grundtränad, säger Håkan Arvidsson och fortsätter:
– Sedan vet jag inte om vi har gjort rätt eller fel, men tanken har hela tiden varit att välja bort våren och sikta på att ha honom på topp till hösten. Säsongen är lång och jag tror inte man kan vara med och slåss hela året.

”Grovnat i”

Ja, att säsongen här hemma i Sverige är lång råder ingen tvekan om. Bara under höstsäsongen – den period då San Moteur är tänkt att vara som bäst – finns det såväl Svenskt Travderby som Grand Prix de l’U.E.T. och Breeders Crown att gå för.
– Hästen har faktiskt inte gått några sulkyjobb alls utan bara körts i långvagn, men han har fått sträcka ut i lite snabbare speeder. San Moteur är givetvis i behov av lopp, men han är otroligt mycket tränad och väl förberedd inför säsongen. Jag är inte dumare än att jag förstår att det blir tufft att vinna direkt, flera av konkurrenterna har ju varit igång en period och gjort två, tre eller fyra starter.

Är hästen sig lik rent fysiskt?
– Ja, det får jag säga. Eller… det där är svårt för jobbar man nära hästarna dagligen tänker man inte på det på samma sätt som de som kommer utifrån och ser hästen för första gången efter en vinter. Jag vill tro att han växt tre-fyra centimeter på höjden och så uppfattar jag det som att han grovnat i och fått lite mer bakkärra. Det känns även som han blivit mer explosiv.

Betäckt med Elitloppsvinnaren

I årsdebuten kommer San Moteur komma ut med vad som såhär långt varit hans optimala balans och utrustning.
– Det finns bakhov så det räcker till för barfotakörning och så blir det tävlings-pg fram. Det finns ingen anledning att börja året på en balans som han kanske är en sekund sämre på.

Vad som är viktigast med starten i Prix Readly Express är klart och tydligt.
– Jag vill gärna att vi lämnar Solvalla med ett besked att vinterträningen fallit väl ut. Sedan är inte själva resultatet det allra viktigaste.

Rörande kommande syskon finns både en positiv och negativ nyhet att rapporter från Arvidsson.
– San Moteurs mamma Aung San Suu Kyi kastade tyvärr i år efter Who’s Who. Det var väldigt tråkigt givetvis. Nu är hon ombetäckt med Don Fanucci Zet; det känns väldigt spännande, avslutar Håkan Arvidsson.