Fokustema
Svenskt TravOaks
Läs senare

Inför Oaks: 51 års väntan är över

Det är inte bara de största aktörerna som gör upp i helgens Kriterie- och Oaksfinaler.
På blott två hästar födda under år 2019 har Bernt Fahlberg fått fram Oaksfinalisten Lawina.
– Det här har jag väntat på sedan jag ägde derbyfyran Reno för 51 år sedan, säger Bernt Fahlberg.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Bernt Fahlgren står till vänster om Lawina so ska starta i Svenskt TravOaks ihop med sin tränare Claes Sjöström. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Bernt Fahlgren står till vänster om Lawina so ska starta i Svenskt TravOaks ihop med sin tränare Claes Sjöström. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Det är ingen nybörjare som Sulkysport intervjuar inför helgens storlopp. Ljusdalsbördige Fahlberg är född år 1938 och har upplevt fler travkvällar på Solvalla än de allra flesta även om det inte riktigt var tänkt att just travet skulle bli hans sidosyssla till arbetet som byggherre.

Fakta

Lawina

Treårigt mörkbrunt sto e. Uncle Lasse–Wilson Terrace e. Lucky Chucky

St: 9: 2–1–0, 1.11,9ak, 307.000 kr

Ägare: Easy KB, Uppsala.
Uppfödare: Stall Grönskan HB, Ingarö.

Tränare & körsven: Claes Sjöström, Solvalla.
Skötare: Moa Thörngren.

– Jag spelade fotboll i Örebro SK och hade en debut i högstaligan framför mig då jag skadade mig borta mot Helsingborg två veckor före premiären. Det var tungt, men det var faktiskt efter det som jag började ägna mig åt travet.
Livsresan gick vidare till Ingarö och senare till Skarpnäck. Travkvällarna på Solvalla har varit otaliga och upplevelserna många.
– Jag hade Reno hos Sören Nordin som var fyra i Svenskt Travderby år 1971. Han hade fyra hästar med i det loppet varav Reno lyckades bäst. Ja, jag har haft hästar hela tiden även efter det och alla som kommit till start har vunnit lopp, men något sådant här lopp som Oaks har jag inte fått uppleva på länge.

”Ingen mer än jag…”

Uncle Lasse-dottern Lawina är resultatet av en tripp till USA som gjordes tillsammans med Lars G Palm och Stefan Melander för nio år sedan.
Där ropades Lucky Chucky-dottern Wilson Terrace in för 14.000 dollar.

Wilson Terrace, mamma till Lawina, ropades in i Lexington 2013. Foto Stefan Melander/Stalltz.se

– Hon tränades av ”Tarzan”, men bräckte som tvååring varpå jag valde att betäcka henne som fyraåring och det är inget jag ångrar. Alla avkommor har ju gått jättebra.
Efter Scarlet Knight-avkommorna Wilson Knight, 1.12,9ak/438.300 kr samt Wilda Knight, 1.12,5ak/597.300 kr är Uncle Lasse-dottern Lawina alltså nästa på tur.
– Hon har tjänat drygt 300.000 kronor redan och treåringssäsongen är ju inte klar. Hon är dessutom betäckt med Calgary Games så nu väntar vi och hoppas på något extra.

Lawina såldes ut i andelar och Fahlgren har tillsammans med sin fru därmed intresse både som ägare och uppfödare i lördagens final.
– Lawina har varit som en tavla hela tiden. Allt har gått spikrakt på vägen.
Även om Lawina övertygade redan vid debutsegern i februari och vann Coccinelles lopp ingående i Kriterieserien under sommaren får andraplatsen i Oakskvalet ändå anses varit hennes stora genombrott.
– Ingen mer än jag tror på henne! Hon har varit lika bra varje gång bara hon fått ett vettigt lopp. Jag säger inte att hon vinner på lördag, men jag räknar med att hon är bland de sex främsta och tjänar prispengar. Hon är grymt mycket mer startsnabb än de flesta vet och som tur var fick vi välja spår först av tvåorna och hamnade på spår sex.

”Bara betongklumpar”

I sedvanlig stil kommer finalen följas ihop med vännerna vid bord 316 på Kongressen. En plats som Fahlgren haft sedan Kongressen byggdes år 1984!
– Jag valde ut mitt bord redan innan det fanns något bord. När jag var där och bestämde vilket bord jag skulle ha så var det bara betongklumpar.

Efter att tidigare haft tre fölston i sin ägo så är det blott Wilson Terrace som finns kvar idag vars tre förstfödda avkommor samtliga funnits i Claes Sjöströms regi vid något tillfälle.
– En trevlig kille som man kan prata med. Han är öppen, tillmötesgående och alla kring hans stall är fantastiskt bra att ha att göra med. Vi har inte hästarna för att de ska springa in massa pengar utan för att det är roligt; det är det sociala vi är ute efter.
Stort nöje är just vad Fahlgren kan få under lördagseftermiddagen och – har han tur – kan det även bli ett välbetalt sådant!

Lawina och Claes Sjöström. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport