Fokustema
Insändare
Läs senare

Ändra tävlingsplanering och anpassa banorna

Våra travhästar har utvecklats av aveln så att vi fått en ännu tidigare och bättre tävlingshäst som kan springa något fortare för varje ny årskull. Det som i övrigt förbättrat hästens prestationer är tränarkårens kunskaper samt hästarnas foder och utrustning. Hästens utveckling har gått framåt i snabbare takt än vad banornas uppbyggnad och underlag gjort. Hästens utveckling kommer inte avstanna utan bli en bättre och bättre atlet, den "bränns" inte ut av den blir bättre anpassad till sin uppgift.
Av
Roland Nordström
Upplåst för dig som är prenumerant

Hästarna förbrukas i förtid av att dels banorna inte är helt anpassade till dagens och framtidens hastighet, dels av tävlingsplaneringen. Tävlingsplanering med många penningstinna lopp som lockar till för många starter framförallt för de unga hästarna och kan slita ut dem i förtid, men det går att råda bot på genom att hästägare och tränare undviker att anmäla till allt för många lopp. Det stora problemet i tävlingsplaneringen är att det oftast är för kort tid för återhämtning mellan uttagningslopp och finaler för de unga hästarna och ännu större slitage med resor till och från tävlingsplatsen inblandade.

Vi ska inte stoppa utvecklingen genom att hindra hästarnas prestationer genom skotvång, undvika jänkarvagn, förbjuda urryckare med mera som gör att hästen kan springa fortare. Skosnacket gynnar inte hästen, energiförbrukningen med skor runt om är lika stor i 1.16 tempo som barfota utan skor i 1.14 tempo vilket ofta glöms bort.

Att först ge tränarna licens som bevis på deras  hästkunskap och därmed också utkräva absolut tränaransvar och sedan visa att man inte tror på tränarnas kunskap och förmåga genom  att begränsa möjligheten att få nyttja kunnandet att göra det bästa för hästen känns fel. Centralt håller man på att tappa förtroendet hos tränarkåren.

Den enskilda hästen på just den banan med just det underlaget och den väderleken bedöms bäst av sin tränare lokalt på plats, vilken utrustning den skall ha vid varje enskilt tillfälle är inte lämpligt som ett centralt beslut. Centrala beslut som skall reglera lokalförhållanden blir ibland helt fel.

Centralt behöver det satsas på banornas anpassning till de snabbare hästarna. Vi har behov av 1.200-1.400-metersbanor, med vidare kurvor, rätt doserade med bra underlag och preparering. De behöver också skapas en tävlingsplanering med gott om återhämtningstid för de unga hästarna. Detta kommer skapa hästar som inte förbrukas genom förslitning på grund av banorna eller för lort återhämtningstid (minst 20 dagar för tvååringar och minst 14 dagar för treåringar). De kommer tävla under lång tid och springa ännu fortare om det nu tillåts.

Genom att skapa fler och fler utvecklingshinder kommer man att minska intresset från både utövare och publik. Många argument i debatten grundar sig på att vi måste gå spelarna till mötes, vi lever av spelet. Spelarna har inte vunnit mer pengar sedan skotvånget infördes.

Genom att skapa fler och fler utvecklingshinder kommer man att minska intresset från både utövare och publik

Spelare tar inte hästens parti när det gäller hälsoaspekter eller bryr sig om hästskötares arbetstider och driver inga utvecklingsfrågor för hästar och aktiva. Spelarna är kortsiktiga i sina beslut, de bryr sig om nästa lopp. Spelarna söker spänning och vill ha fairplay i loppen och spelar utifrån kalkylerade risker att vinna och förlora. Spelet och media kommer att dras till den bästa sporten, de snabbaste hästarna, inte till de långsammaste.

Utveckla till den bästa sporten, det kommer ge framgång i alla led, eller hindra utvecklingen och sporten avvecklas.

 

Utveckla till den bästa sporten, det kommer ge framgång i alla led, eller hindra utvecklingen och sporten avvecklas.

 

Fokustema
Insändare
Läs senare

Stort misstroende och risk för negativa följder

Styrelsen i Svensk Travsport tappar i förtroende hos de aktiva. Den skapar ett ”vi och dom”.
Av
Roland Nordström
Upplåst för dig som är prenumerant

Överkörning av de aktiva skapar ett stort misstroende. De aktiva stöder inte er, de tror inte på er förmåga att skapa rätt förutsättningar för deras verksamhet. De tror inte på ert sätt att redovisa faktaunderlag för beslut.

Nu har ni bara en väg att gå för att få tillbaka de aktivas förtroende, redovisa de fakta som tydligt bevisar det speltapp som skulle komma av en återgång till de ”gamla starttiden”.  Redovisa det öppet, transparant och för sedan en dialog med de aktiva snarast. De aktiva får betala med ökade kostnader och sliten personal, personalbrist tack vare den obekväma tiden. Rekryteringsbrist till hästskötaryrket är följden.

De aktiva anser att ni i styrelsen inte förstår deras situation, de anser att ni bör få prya en V75- lördag på avstånd från stallet. Åk till tävling på fredag och kom hem på söndag. I stallet på hemmaplan får detta sedan även återverkningar under kommande arbetsvecka.

De aktiva vill sända en faktura till er för obekväm arbetstid och extra helgarbete samt en faktura för extra personal i stallet hemma. Betala dessa fakturor så förstår ni en del av problemet. Den andra delen av problemet är att hästskötare vill sluta sitt jobb för att det inte får ihop detta med frånvaron från familjen och minskad fritid och avsaknad av återhämtning.  Det blir ett rekryteringsproblem att ta hand om för hela branschen.

Nu har vi ju nått dit att det spelas hemifrån, det spelar ingen roll för spelaren om han trycker på dataknappen klockan 13:30 eller 15:20. Spelaren åker inte på trav och förstör helgen med en sen lördag. Tidpunkten har enligt de aktiva stor betydelse för dem och har liten eller ingen betydelse för spelaren.

Tidpunkten har enligt de aktiva stor betydelse för dem och har liten eller ingen betydelse för spelaren

Kanske ni kan komma runt lite av de aktivas problem genom att betala en rejäl ersättning som kompensation för helgarbetet och ersätta extrapersonalen för helgarbetet. Den pengen får ni ju in med ökad ersättning från det ökande spelet enligt er syn på det hela.

Agera nu innan ni skapat ett stort avgrundsdjup mellan styrelsen och de aktiva.

 

Starttid för V75 orubbad