Fokustema
Insändare
Läs senare

Därför funkar inte fri lottning i V75 Champions

I V75 Champions och många andra liknande kuskmatcher tillåter propositionen att både tränare och kusk kan ha möjlighet att styra kuskvalet. I er insändare hos Sulkysport 9 februari efterlyser ni fri lottning av kuskarnas uppsittningar, för att matchen ska bli rättvisare. En önskan som flera andra också skrivit om de senaste veckorna.
Av
Petter Johansson, sportchef ST
Upplåst för dig som är prenumerant

Det uppstår dock ett problem om vi skulle använda fri lottning i V75 Champions – vi skulle helt enkelt inte få ihop tillräckligt många anmälda hästar. Inte hästar med höga startpoäng, åtminstone.

De flesta tränare och ägare vill inte gärna ställa upp med sina bästa hästar i lopp, om de inte kan påverka vem som ska köra. Det är en trist läxa som många ambitiösa sportchefer fått lära sig den hårda vägen. Förr om åren, med ett ständigt hästöverskott, fungerade det kanske att skriva ut kuskmatcher med fri lottning. Men inte idag. Särskilt inte i februari.

Optimalt för en kuskmatch

Förutsättningarna i V75 Champions är väl annars, bortsett från årstiden, optimala för en kuskmatch. Stora prispotter, V75-spelets höga status och bara välkända toppkuskar som ska köra. Ändå har vi genom åren haft svårt att få ihop fullt antal startande hästar. Det gick i år för första gången men det var på gränsen.

I kuskmatcher där kvaliteten på hästar inte är lika viktig, kan arrangören försöka ”köpa” in anmälda hästar i loppet med extra breda prisskalor. Det fungerade bra i somras i Kusk-VM att ge samtliga startande minst 4.000 kronor i matlapp. Den metoden ger kanske fulla startfält – men lockar inte hästar med de höga startpoäng vi förväntar oss i startlistor med spelformen V75.

”Nej, naturligtvis inte”

Så är då V75 Champions verkligen en rättvis kuskmatch i ordets rätta bemärkelse? Nej, naturligtvis inte. Man kan inte på ett trovärdigt sätt kora ”bästa kusk” i en match med endast sex avdelningar, det kommer alltid vara ojämlika förutsättningar kopplade till hästar och spårlottning. Oavsett om det varit lottning eller val som styrt kuskarnas uppsittningar. Det finns ingen kuskmatch i världen som erbjuder helt rättvisa förutsättningar.

Varför då ens köra V75 Champions om kuskarnas förutsättningar inte blir exakt lika, kan man undra? Jo, därför att det är en annorlunda och spännande form av travtävling där vi kan hylla de allra bästa kuskarna vi har. Dessutom verkar även spelarna gilla upplägget. De senaste åren har den lördagen haft den högsta eller näst högsta svenska spelomsättningen på V75 under hela året, om vi räknar bort jackpott-omgångar.

Vi får ta en kuskmatch för vad den är, ett annorlunda tävlingsupplägg. Och vill du veta vem som är bästa kusken? Kolla kuskligan, rättvisare mått än så får vi aldrig.

Gör om V75 Champions!