Fokustema
Insändare
Läs senare

Gör om V75 Champions!

Inget ont om V75 Champions, ej heller om Jörgen Westholms bravader i årets upplaga på Åbytravet. En vinnare är alltid en vinnare.
Av
Karlsson/Granlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Jörgen Westholm tog hem årets upplaga av V75 Champions. Foto Stefan Melander/stalltz.se
Jörgen Westholm tog hem årets upplaga av V75 Champions. Foto Stefan Melander/stalltz.se

Men, vi var nog inte ensamma i uppfattningen om att senaste upplagan lämnade en del övrigt att önska. Känslan av ett kuskmästerskap infall sig aldrig. Flera ojämna och utdragna startfält, och allt för många förutsägbara/väntade vinnare (fyra favoritsegrar). Med jackpott på fem rätt som följd.

Förslag till förbättringar:

  • Sex heat som tidigare.
  • 15 titeljagande kuskar som tidigare.
  • 15 hästar som tidigare.

Varje startfält rankas i respektive a-, b- och c-grupp. Därefter lottas kuskarna till respektive grupp, så att alla kuskar får köra två hästar ur respektive grupp.

Spännande och utslagsgivande

Förändringar som gör V75 Champions till ett mer intressant, rättvist, spännande och utslagsgivande kuskchampionat. Och där ingen kusk får skaffa sig fördelar genom att sätta upp sig själv på en egentränad häst.

Med nämnda korrigeringar blir uppmärksamheten för denna V75-omgång än mer intressant. Kuskmatchens utfall mer oviss och spännande på förhand. Och därmed spelbefrämjande.

Om tillstånd/regeländring kräves för att en tränare ska få köra mot egentränad häst är det i så fall en grannlaga uppgift för Svensk Travsport att ro i hamn.

Höj statusen

V75 Champions är en kuskmatch värd att bevara och samtidigt väl värd nämnda korrigeringar. Prissummorna är okej, men höj statusen ytterligare genom att också erbjuda ett förstklassigt pris till segrande championkusk.

10.000 kronor känns andefattigt – bättre då att locka med en ny bil i pris. En möjlighet som samtidigt kan ge en synenergieffekt i en ny attraktiv huvudsponsor till evenemanget.

Hans Karlsson
Per-Åke Granlund
Borlängebor som tror på ett trav-liv efter detta