Fokustema
Insändare
Läs senare

Debatten om barfota för spelets skull, inte hästens

På ett tränarmöte på tidigt 90-tal sa Tommy Hanné: det dröjer inte länge innan STC kommer att bestämma utrustning och skriva ut träningsschema åt oss. Nu är vi där!
Av
Sten O Jansson
Sten O Jansson. Foto Leif Norberg/ALN
Sten O Jansson. Foto Leif Norberg/ALN

När jag började med trav var STC ett organ som jobbade för travet och oss aktiva, idag verkar det inte så längre. ATG kom till 1974, det bästa som hänt svensk trav- och galoppsport, tittar man på Wikipedia så står det: Ägare svensk travsport och svensk galopp, moderbolag Svensk Travsport.

Någon som har hört uttrycket Wag The Dog? Det känns mer som att ägarförhållandena är dom motsatta idag. Idag som aktiv får man läsa i media om vad som beslutats i vår sport.

Detta inlägg kommer för att ST funderar på att förbjuda barfotakörning med treåringar. Jag har varit aktiv i travsporten i mer än 40 år och har tränat häst hela den tiden. Jag kan inte svara för andra, men mina hästar mår absolut bäst av att träna och tävla barfota. Jag har under hela min karriär försökt tävla hästen med så lite utrustning som möjligt och det har burit frukt, under de senaste 20 åren har jag haft väldigt få veterinärräkningar. Speciellt unghästarna har det gått bra med, och det är inte för att jag har kört med skor.

Det har inte varit några toppstammade individer heller, en del har inte kunnat trava med skor, en del inte utan. Men gemensamt för alla har varit att jag har försökt träna så mycket som möjligt utan skor, och därmed fått en friskare och hållbarare häst.

Det som sliter på hästen är inte barfota eller ej, det är det intensiva tävlandet med försök och final inom 14 dagar för unghästen. En tvååring behöver enligt min erfarenhet minst tre veckor mellan starterna för att återhämta sig.

Det som sliter på hästen är inte barfota eller ej, det är det intensiva tävlandet

Hela den här debatten om barfotats vara eller inte vara har ju kommit till för spelets skull, inte hästens.

Men det är ju lätt att åtgärda. Barfotainfo vid anmälan, vet du inte som tränare fem-sex dagar innan start om hästen kan gå barfota eller ej så ska den inte heller gå barfota. Sedan är det upp till banveterinär och behörig hovslagare på respektive bana att bedöma om underlaget tillåter det.

Skulle någon anmäla barfota och sedan ändra sig utan att det beslutats av behörig så stryks hästen, jag kan lova att då anmäler man hellre med skor. Då skulle vi även slippa uttalande som: jag chansar att rycka skorna om fötterna tillåter, förhoppningsvis skulle vi även slippa hovömma hästar också. Detta gäller inte bara två- och treåringar utan alla hästar.

Till sist, tänk alltid på hästen i första hand!

MVH
Sten O Jansson
Travtränare, men djurvän i första hand.