Fokustema
Insändare
Läs senare

Fiaskot som hotar sportens finansiering

Av någon anledning dyker Churchills berömda ord – när han efter slaget vid El Alamen i oktober-november 1942 ville ingjuta mod i sina landsmän och samtidigt ge dem realistiska förväntningar – upp i huvudet: ” Det här är inte slutet. Det är inte ens början på slutet. Men det är, kanske, slutet på början”. Den krasch som drabbade ATG dagen före julafton måste sättas in i ett större sammanhang.
Av
Anders Lindblad

Den beror inte enbart på som Richard Hansson skriver i sin krönika i Travronden att ”ATG:s it är som ett garnnystan med julknäck”.

Både Ola Lernå i Sulkysport och Mattias Karlsson i Aftonbladet skrev i direkt anslutning till händelserna utmärkta kommentarer till det som drabbade nästan alla spelare. Mattias snuddar vid vad som är grundorsaken men fullföljer inte riktigt. Efter förra kraschen i november kommenterade ATG:s vd: ”Jag delar inte bilden av att det var stora problem på atg.se”. Jag reagerade på precis samma sätt som Karlsson när han skriver: ”Det är bland de mest nonchalanta, arroganta och verklighetsfrånvända svar jag har varit med om.” Mitt i prick Mattias,

Dagn efter det inträffade har Skarplöth via mail kommenterat (ATG:s kommunikationsavdelning har då haft gott om tid att fundera igenom formuleringarna): ”Den allvarligaste it-incidenten vi har haft under mina sex år på ATG.” Det många drabbade upplevde som en stor krasch graderar vd:n ner till en ”incident” (tillbud enligt ordboken). Sedan skyller han på lagstiftarna som tvingat ATG att göra uppdateringar i sina system och tröstar med: ”Samma problem kommer inte hända igen.” Han kommenterar också följderna: ”Konsekvenserna internt är att vi har ett stort antal medarbetare som har fått julen förstörd. Medarbetare som mår dåligt för att inte ATG levererar vad vi ska, som fått jobba istället för att fira jul med nära och kära, och som fått utstå massiv kritik och faktiskt hot.” Det är alltså synd om ATG, dess ledning och medarbetare.

Som framgår av dessa uttalanden är inte ATG:s problem ett it-problem utan en allvarlig ledningsproblematik. Det saknas insikter om vad som långsiktigt är viktigt för travsporten. Omregleringen av marknaden har varit känd i många år och Skarplöth har suttit på posten som vd i sex år och inte sett till att ATG står rustade. Skyll inte på allt och alla utan ta ansvar!

Det saknas insikter om vad som långsiktigt är viktigt för travsporten

Självklart är inte vd:n ensam ansvarig utan här finns ju också ägare som både har möjlighet och rätt att ställa krav. Och vad säger de då? Ulf Hörnberg (ST:s högste chef sedan många, många år – förutom ett kortare avhopp till galoppen): ”Det är lätt att ifrågasätta det dagen efter en sådan här krasch” och vidare ”För mig är det otroligt svårt att gå ut och göra en stor sak av det här.” Eller ATG:s styrelseordförande Bo Netz som säger: ”Jag ska följa upp det, men nu är det julafton och jag gör det inte i dag.”  (Alla citaten från travronden.se). Med sådana attityder och kravlöshet från ägarna kan det inte sluta annorlunda. Men vi visste ju redan vem som bestämmer över vem. Apropå det hur blir det efter årsskiftet om exempelvis Legolas eller Unibet skulle få strul med sina it-system. Kommer de också ha möjlighet att skjuta på loppstarter?

Det som hände uppesittarkvällen var inget ”tillbud” eller ”olyckshändelse”. Det inträffade är följdriktigt och beroende på en dålig ledning och stora brister i ägarstyrningen. Sådant som aktiva inom sporten såsom Lutfi Kolgjini och Marcus Lindgren insett. Det allvarliga var inte att spelare drabbades eller att ATG:s personal fick jobba i julhelgen eller att styrelseordföranden kände sig störd i doppandet. Det absolut allvarligaste är att finansieringen av sporten är hotad när ST nu lagt alla ägg i samma korg det vill säga ATG:s. Man skulle för länge sedan ha tagit vara på de möjligheter som omregleringen ger, sälja ATG och inleda samarbeten med flera av spelbolagen som kan se ett värde i de spelobjekt som travet kan erbjuda.  Men det är kanske inte för sent ännu. Detta är nog bara ”slutet på början”!

Man skulle för länge sedan ha tagit vara på de möjligheter som omregleringen ger, sälja ATG och inleda samarbeten med flera av spelbolagen som kan se ett värde i de spelobjekt som travet kan erbjuda